Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Voiko etätöitä tehdä milloin ja missä huvittaa? Voiko työnantaja pakottaa etätöihin? Kymmenen kysymystä ja vastausta, jotka sinun on hyvä tietää etätyöstä

Korona pakotti sadat tuhannet suomalaiset etätöihin puolitoista vuotta sitten. Laki ei tarjoa suoria vastauksia kaikkiin etätyön ongelmiin. Asiantuntijat kertovat vinkkinsä kiperiin tilanteisiin.

Työvoimapula näkyy myös Etelä-Savossa – ravintolayrittäjä: "Tässä kerätään nyt pandemian katkeria hedelmiä"

Korona loi positiivisen ongelman, kun Anttolalaisen Ravintola Poijun myynti on ollut ennätyskovaa, mutta toisaalta lisätyövoimaa on ollut mahdoton saada. Yrittäjän on pitänyt sulkea ravintola maanantaisin, jotta olemassa oleville työntekijöille voidaan taata kunnon palautuminen.

Työvoimalle on nyt kysyntää useilla aloilla Keski-Suomessa, yritysten näkymät kirkastuneet tuntuvasti

Yritysten näkymät Keski-Suomessa ovat parantuneet keväästä. Samalla tietyille toimialoilla on palannut koronaa edeltävältä ajalta tuttu ongelma: pula ammattitaitoisesta työvoimasta.

Työllisyysaste harppasi 72 prosenttiin, kysyimme kolmelta asiantuntijalta, miten se onnistui: "Kyllä se koronapilvi siellä taivaalla yhä on"

Tällä hetkellä kasvaa sekä työttömien että työllisten määrä. Koronavuonna moni täydensi opintojaan ja nyt haetaan taas töitä. Helpotusta tilanteeseen ovat tuoneet myös yritystuet ja Suomen lomautusjärjestelmä.

Työttömien määrä väheni Pohjois-Karjalassa yli viidenneksellä viime vuoden karuimmista luvuista

Maakunnassa oli kesäkuun lopussa noin 10 623 työtöntä työnhakijaa, mikä on 23 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömien määrän laskusta noin 70 prosenttia johtui lomautusten vähenemisestä.

Keski-Suomen työttömyys väheni viidenneksen vuodentakaiseen verrattuna, pitkäaikaistyöttömyys tuntuvassa nousussa

Keski-Suomessa työttömiä työnhakijoita oli kesäkuussa 17 600 eli 14 prosenttia työvoimasta. Vuodentakaiseen verrattuna työttömyys laski Keski-Suomessa vähemmän kuin useimmissa muissa maakunnissa.

Koronarajoitukset vähensivät työssä koettua väkivaltaa – eniten uhkaavia tilanteita raportoivat nuoret työntekijät

Pidemmällä aikavälillä työväkivalta on kuitenkin lisääntynyt. Tähän lienee vaikuttanut esimerkiksi päihteidenkäyttö.

Pietarsaaren seudulle yritetään houkutella työntekijöitä monin keinoin

Esimerkiksi jo muualle muuttaneita nuoria on lähestytty kirjeitse kertomalla alueen työpaikoista ja palveluista.

Myös henkilöstöyritysten avoimista työpaikoista osa jää täyttämättä – Baronan toimitusjohtaja: "Ollaan menossa kohti ihan selkeätä työvoimapulaa"

Henkilöstöpalveluyritykset Eezy ja Barona välittävät yrityksiin työvoimaa. Niissä on jo törmätty tekijäpulaan. Avoimien työpaikkojen määrä kasvaa, mutta työnhakijoiden määrä ei kasva samassa suhteessa. Tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan työn tekijöiden ja tarjoajien uutta ajattelua.

Koko maata koetteleva ravintola-alan työntekijäpula näkyy myös Itä-Suomessa – tuhansia alan työpaikkoja jää täyttämättä

Ravintola-alan työpaikkoja on tänä vuonna ollut selvästi enemmän auki kuin esimerkiksi vuosi sitten. Työntekijät painavat pitkää päivää paikatessaan tekijävajetta. Työvoimapulaa on pahentanut entisestään koronaepidemian myötä alan yllä leijuva epävarmuus.

Kauneudenhoitoalalla pitää kiirettä, mutta tekijät ovat kiven alla – työvoimapula kurittaa myös parturi-kampaamoita

Hotelli- ja ravintola-alan lisäksi kauneudenhoidon alan yrityksiin on vaikea löytää ammattimaista työvoimaa. Etenkin parturi-kampaamot kärsivät tekijäpulasta. Koronakurimuksen lisäksi syynä on alan koulutuksen tasaisesti laskeva suosio.

Ravintola-alaa vaivaa nyt niin kova työntekijäpula, että jotain on tehtävä – ravintolapomo puuttuisi alan sunnuntailisiin

Ylen kyselyssä valtaosa vastanneista ei ole harkinnut alanvaihtoa korona-aikana. Kriisistä pahoin kärsineellä ravintola-alalla arviolta viidennes työvoimasta on kuitenkin kadonnut.

Julia Thurénin kolumni: Minua ei huvita tahkota rahaa vain muiden taskuihin 

Myös palkansaajan pitäisi hyötyä siitä, kun firmalla menee hyvin. On aika keskustella siitä, miten yritysten omistajuus ja voitot jakautuvat, kirjoittaa Thurén. 

Työvoimapula piinaa Pirkanmaan ravintoloita – tilauksia ja asiakkaita olisi, mutta tekijöitä töille ei

Osa yrityksestä on rajoittanyt aukioloaikojansa, kun tekijöitä ei löydy riittävästi. Koronan vaikutukset näkyvät myös ravintola-alaa opiskelemaan pyrkivien määrissä. Tänä keväänä alan koulutukseen hakeneiden määrä romahti miltei 300 hakijalla edellisvuodesta.

Stora Enso haluaa perua Veitsiluodon tehtaiden elokuun seisokin – työntekijöille tarjotaan bonusta lomien vaihtamisesta rahaan

Veitsiluodon tehtaiden pääluottamusmies Mikko Alamommon mukaan työntekijöiden kiinnostus lomien vaihtamiseen rahaksi ei ole ollut järin suurta.

Lähes miljoona työläistä palaa syksyllä konttorille ja nyt sovitaan uusista etätyön ehdoista – jopa tiskaaminen työajalla voidaan kieltää

Etätyö jää osaksi työarkea myös koronan jälkeen. Monessa työpaikassa työntekijät työskentelevät työpaikalla 2–3 päivää viikossa. Mutta työnantajalla on oikeus kutsua työntekijät kokoaikaisesti konttorille.

Varsinaissuomalaisilla yrityksillä vaikeuksia osaavan työvoiman saamisessa – "Vastavalmistuneet eivät osaa edes perusasioita"

Reilut 30 prosenttia yrityksistä kertoo Turun kauppakamarin kyselyssä, että saatavilla oleva työvoima ei mahdollista yrityksen kasvua.

Alle 50-vuotiaiden työkyky heikkeni korona-aikana

Suomalaisten heikentynyt työkyky on jatkumoa kehitykselle, joka alkoi jo ennen koronaa. Pitkään jatkunut myönteinen kehitys työkyvyssä päättyi 2010-luvun alussa ja nyt työkyky alle 50-vuotiailla on kääntynyt laskuun.

Kun työtunnit paukkuvat, tarkoittaako se aina burnoutia ja perheen hylkäämistä? Pitkää viikkoa painavat läppärityöläiset avasivat meille kalenterinsa

Jos työntekijä saa päättää työajan pidentämisestä ja tasaamisesta itse, pitkistäkään päivistä ei välttämättä tule ongelma. Pyysimme kahta venymään tottunutta asiantuntijaa pitämään kirjaa yhdestä kesäisestä työviikostaan.

Työvoimapulaan apu ulkomailta? Savonlinnassa panostetaan kansainväliseen rekrytointiin

Savonlinnan työvoimapula ei ole lähiaikoihin hellittämässä itsestään, joten nyt haetaan ratkaisua ulkomailta. Kaupunki pyrkii kehittämään yritysten valmiuksia kansainväliseen rekrytointiin, jotta pätevää työvoimaa saataisiin alueella enemmän.

Ravintoloitsija irtisanoi raskaana olleen työntekijän – toinen samoja töitä tehnyt sai jatkaa

Työnantaja irtisanoi raskaudestaan kertoneen työntekijän taloudellisiin syihin vedoten, mutta teki samaan aikaan uuden työsopimuksen määräaikaisen työntekijän kanssa. Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi ravintola-alan työnantajan työsyrjinnästä.

Ensimmäinen oman alan työpaikka on käännekohta, ja monen ura alkaa nyt etänä – tämä aika on kerryttänyt uusia työelämätaitoja, sanoo tutkija

Työuran parina ensimmäisenä vuotena työhyvinvointi heittelee tutkimusten mukaan rajusti. Etäaikana uransa aloittavilla nuorilla perehdytyksen merkitys ja työelämään sitoutuminen korostuvat.

Kelpaisiko nelipäiväinen työviikko? Entä viisituntinen työpäivä? Lyhennetty työaika on buumi maailmalla ja tällaisia tuloksia siitä on saatu

Yksittäiset firmat eri puolilla maailmaa kokeilevat uusia työaikaratkaisuja. Kaikkien kokeilujen perustavanlaatuisessa filosofiassa näyttävät korostuvan muut kuin työelämän kovat arvot.

Mitä Postissa tapahtuu? Postilaiset kertovat, miltä myrskyn keskellä tuntuu, mutta myös tervetulleesta käänteestä: inhimillisyys on palaamassa

Postin työntekijöitä on marssitettu kahden paperitehtaan verran ulos yhtiöstä. Nimenmuutokset, hullut reitit ja hiljaisen tiedon katoaminen rassaavat ammattiylpeitä postilaisia, joilla olisi myös ratkaisuja työpaikkansa ongelmiin.

Työllisyystilanne kohenee Pohjois-Pohjanmaalla, myös avoimia työpaikkoja runsaasti tarjolla

Maakunnan työllisyystilanteesta kuuluu myönteisiä uutisia. Työttömyys jatkaa laskuaan alkuvuoden tapaan, ja työvoiman kysyntäkin on kasvussa. Maakunnassa on kuitenkin edelleen yli 21 000 työtöntä työnhakijaa tai lomautettua.

Työttömien määrä väheni Pohjanmaalla

Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on Suomen toiseksi alhaisin. Työttömyys on vähentynyt ja suurin osa lomautetuista on työllistynyt uudelleen viime vuoteen verrattuna.

Työttömien määrä väheni Lapissa toukokuussa, työvoimalle on kysyntää

Alueelliset vaihtelut työllisyydessä ovat merkittäviä. Työttömien osuus työvoimasta oli toukokuun lopussa Lapissa 13,1 prosenttia vaihdellen Simon ja Keminmaan vajaasta yhdeksästä prosentista Muonion yli 21 prosenttiin.

Pohjois-Savon ely-keskus päivitti työlupalinjaustaan – työvoiman saatavuus vaikeutunut kahdeksalla alalla

Päivitetyssä työlupalinjauksessa määritellään ne ammattialat, joilla on pulaa työntekijöistä. Näille aloille on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.

Toimihenkilöt arvostelevat Valmet Automationin henkilöstöpolitiikkaa Tampereella: 50 henkeä jäi tulematta töihin

Valmet Automationin toimihenkilöt katsovat, että uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto on heikentänyt työoloja Tampereen toimituskeskuksessa. 50 toimihenkilöä jäi torstaina kotiin mieltä osoittaakseen.

Kemissä työllisyyspalvelut löytyvät pian saman katon alta – Pointti antaa henkilökohtaista apua työnhakijoille ja työnantajille

Syksyllä avattavassa Pointti-yhteispalvelupisteessä sekä työnhakijan että työnantajan on mahdollista tavata Pointin työntekijä kasvokkain. Työnhakija saa samasta osoitteesta yhteyden kaikkiin työllistymistä auttaviin palveluihin ja toimijoihin.

Terveydenhuollon laaja hoitajamitoitus ei saa juurikaan kannatusta Keski-Suomen kansanedustajilta – vain yksi vastaaja kannattaa ajatusta

Laki määrittää hoitajamitoitukset vanhusten- ja lastenhoitotyöhön. Hallitusohjelmaan on kirjattu henkilöstömitoitus myös lastensuojeluun. Keski-Suomen kansanedustajat eivät usko, että hoitajamitoituksen laajentaminen muuhunkin hoitotyöhön ratkaisisi terveydenhuollon ongelmat.

Etätyö kiinnostaa jatkossakin Oulun yliopiston työntekijöitä – useampi kuin joka viides haluaisi tehdä lähes täyttä etäviikkoa

Oulun yliopisto kysyi työntekijöiltään arvioita ja toiveita tulevasta etätyön määrästä. Lähes 75 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi jatkossa tekevänsä yhden tai useamman etäpäivän viikossa. Yliopistossa on tehty etätöitä jo noin 15 kuukautta.

Tartunnanjäljityksen tarve romahti Helsingissä – työntekijöitä on siirretty "kiireavuksi" puutteellisella perehdytyksellä ja tiukalla aikataululla

Helsingissä on enää tarvetta vain noin 50 tartunnanjäljittäjälle päivässä. Tehyn kehittämispäällikön mukaan siirtojen tulee pysyä alle kahdeksan viikon mitassa eikä potilastyöhön saa siirtää ihmistä, jolla ei siihen ole koulutusta.

YK: Lapsityövoiman käyttö on lisääntynyt ensimmäistä kertaa 20 vuoteen

Vähän yli puolet kaikesta lapsityövoimasta on 5–11-vuotiaita. Koronaviruspandemian pelätään kasvattavan lapsityövoiman määrää entisestään jopa yhdeksällä miljoonalla lapsella vuoden 2022 loppuun mennessä.

Tervolalainen New Paakkola sai usean miljoonan euron tilauksen Venäjälle: "Suurena haasteenamme on edelleen osaajien löytäminen"

New Paakkola toimittaa Venäjälle maanalaisen kaivoksen kappalastaimen syöttöjärjestelmän. Yhtiö on toiminut Venäjän markkinoilla kuusi vuotta.

Yllättävä tulos: Työn tekeminen vapaa-ajalla voikin auttaa jaksamaan, kertoo tuore tutkimus

EU linjasi keväällä, että työntekijällä on oikeus sulkea työpuhelimensa ja sähköpostinsa työajan jälkeen. Uusi tutkimus kertoo, että vastoin yleistä käsitystä, tavoitettavuus työajan ulkopuolella voi auttaa vähentämään uupumusta. Samalla se voi olla tärkeä resurssi ajasta ja paikasta riippumattomassa työympäristössä.

Asta Lepän kolumni: Iso joukko suomalaisia tekee työtä, jolla ei yksinkertaisesti tule toimeen

Eikö hyvinvointivaltiossa pitäisi maksaa palkkaa, jolla ihminen tulee toimeen, kysyy Leppä.

Metallialan tilauskanta kääntyi kasvuun koronasyöksyn jälkeen – opiskelija Konsta Risteelä on yksi niistä nuorista, joita ala tarvitsee vastatakseen kysyntään

Metalliteollisuuden tilausmäärät ovat olleet kasvussa alkuvuodesta. Tilaukset romahtivat viime keväänä ja osa yrityksistä joutui lomauttamaan työntekijöitä. Alalle kaivataan edelleen lisää ammattitaitoista työvoimaa, erityisesti nuoria ja naisia.

HäSa: Ammattiliitto jätti aluehallintoviranomaiselle valvontapyynnön Hämeenlinnan kotihoidosta

Valvontapyynnön taustalla on jäsenkysely, joka tehtiin Hämeenlinnan kotihoidossa työskenteleville SuPer:n jäsenille huhtikuussa. Lehden mukaan vastaajista 90 prosenttia kantoi huolta hoidon laadusta. Hämeenlinnan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja kuvailee kotihoidon tilannetta vaikeaksi tai jopa kriittiseksi henkilöstön saatavuuden suhteen.

Kainuun työttömyys on jo lähellä koronakriisiä edeltävää tasoa: avoimia työpaikkoja ilmoitettiin jälleen ennätysmäärä

Kainuu ui vastavirtaan työttömyystilastoissa. Kainuussa työttömyysprosentit lähenevät koronakriisiä edeltävää tasoa, kun muualla maassa on vielä matkaa kurottavana.

Työllisyys koheni huhtikuussa – työttömien määrä lisääntyi

Suomessa oli huhtikuussa keskisuuren kaupungin verran työllisiä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli lähes 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Vuokrafirma perääntyi Valkeakosken kotihoitokokeilusta ennen kuin se ehti alkaakaan

Valkeakosken kaupunki joutuukin huolehtimaan itse Apianpirtin asukkaiden kotihoitajien palkkaamisesta. Kaupunki solmi sopimuksen henkilöstövuokrausyrityksen kanssa vain vähän aikaa sitten. Yritys vetäytyi kuitenkin juuri ennen kokeilun alkua.

Korkein oikeus hylkäsi hämeenlinnalaisen päiväkodin työntekijöihin kohdistuneet syytteet vammantuottamuksesta

Syytteet koskivat päiväkodin pihassa syksyllä 2016 sattunutta tapausta, jossa lasten leikissä käytetyn puukalikan väitettiin pudonneen lapsen päähän ja aiheuttaneen lapselle vammoja.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä valitsi kumppanin filippiiniläishoitajien rekrytointiin

Tavoitteena on turvata työvoiman riittävyyttä vanhuspalveluissa.

Duunarit eivät päässeet koronaa pakoon etätöihin – etenkin naiset pelkäsivät sairastumista ja työpaikan menetystä

Varsinkin SAK:laisten naisten kuormitus kasvoi koronavuonna. Sairastuminen pelotti ja joillakin rasitusta lisäsi myös uusien tehtävien opettelu. Tosin HOK-Elannon kauppoihin siirretyistä ravintolatyöntekijöistä osa haluaakin nyt jäädä kauppaan.

Kaupungin työntekijät saavat rahallisen korvauksen korona-ajasta Kotkassa – summa yhteensä satoja tuhansia euroja

Kotkan kaupunki maksaa työntekijöilleen koronakorvauksen, koska pandemia on vaatinut työskentelytapojen muuttamista ja sopeuttamista vallitsevaan tilanteeseen kaikissa ammattiryhmissä ja aloilla.

Hallinto-oikeus kumosi Kaavin kunnan työntekijän irtisanomisen laittomana – kunnanhallitus salasi asian käsittelyn

Kyse oli sosiaalityöntekijä-lastenvalvojan irtisanomisesta. Syynä oli muun muassa alisuoriutuminen työssä. Hallinto-oikeus totesi, ettei irtisanomiselle ollut perusteita. Ennen irtisanomista työntekijä oli tehnyt työnkuormitusilmoituksen aluehallintovirastoon. Kunta ei valita asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Etelä-Savossa uskotaan työhyvinvoinnin paranemiseen – työhyvinvointipanostusten uskotaan maksavan itsensä takaisin

Kevan kuntapäättäjäbarometrissa selvitettiin kuntatyönteklijiden työhyvinvointia ja sen tulevaisuuden näkymiä. Vastaajien mukaan tilanne tulee paranemaan, sillä työhyvinvointiin kiinnitetään nyt enemmän huomiota.

Metallialan yrityksillä on vaikeuksia löytää työntekijöitä Pohjois-Savossa

Ammattilaispulan lisäksi myös alan opiskelijoita on liian vähän. Metalliala ei tunnu kiinnostavan nuoria, ja kesätyöntekijöistäkin on pulaa. Työvoimapulan pelätään jopa hidastavan yritysten kasvua.

Lento-operaattorin vaihtuminen johti irtisanomisiin Kemi-Tornion lentoasemalla

Lentoasemalla maahuolinnassa työskennelleet kahdeksan työntekijää on irtisanottu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle