Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Turengin asemalta pendelöivien palvelut ovat parantuneet Janakkalassa

Matkalaisten käytössä on sekä autonlämmityspisteitä että sähköauton latauspisteitä.

Teollisuus käyttää energiaa Lapissa aiempaa enemmän – muualla Suomessa kulutus vähenee

Lappi vastaa 13 prosentista kaikesta Suomen teollisuuden sähkönkulutuksesta, mikä vastaa yhden ydinreaktorin tuotantoa.

Mitä tapahtui esineiden internetille, josta piti tulla seuraava iso mullistus? Kehitys vei eri suuntaan ja eri nopeudella kuin ennustettiin

Hype esineiden internetistä on vähentynyt. Laitteita kehitetään koko ajan, mutta ihmisten elämä ei vielä ole mullistunut.

Kiinteistöjen sähkömittareita aletaan vaihtaa Kokkolassa

Uusia mittareita asennetaan viidellä alueella kesän aikana.

Iisalmessa erikoinen sekaannus kauppahallin sähköjen kytkennässä

Kahden yrityksen sähkömittarit oli kytketty ristiin vuosia sitten ja ne maksoivat toistensa sähkölaskut.

Maanantai 24.4.2017 (tv)

Emmanuel Macron ja Marine Le Pen pääsivät Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Suomessa testataan uusia älykkäitä sähkömittareita. Pikkuleijonat on saanut jääkiekon MM-hopeaa. Säätiedot.

Sunnuntai 23.4.2017 (radio)

Ranskassa on presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Suomessa kokeillaan uudenlaisia sähkömittareita. 80-vuotias Antti-Jussi Tiittola kehittää uutta jääkiekkomailaa. Pikkuleijonat MM-finaalissa. Ensimmäinen suomalainen elokuva tehtiin uudelleen.

Uudet älymittarit muuttavat kodin arkea – Sähkönkulutuksesta saa pian reaaliaikaista tietoa kännykällä

Kotitalouksien sähkönkulutusta aletaan mitata yhä tarkemmin sään mukaan vaihtelevan aurinko- ja tuulivoimatuotannon lisääntyessä.

Smart grid electrical systems – a new export jackpot for Finland?

Smart electricity systems can save consumers money while easing the transition to low-emission energy sources – and Finnish high-tech firms are ideally positioned to turn them into a major export product, experts say.

Tässä on Suomella iskun paikka – "Olemme maailman kärkeä älykkäissä energiajärjestelmissä"

Suomen tulevia vientivaltteja voi olla esimerkiksi kotien sähkönkulutuksen älykäs ohjaus. Sen ideana on muun muassa pienentää sähkölaskua ja ilmastopäästöjä.

Miljoona sähkömittaria Jyväskylästä Norjaan – Valtion avulla pienetkin yritykset pääsevät ulkomaille

Valtion vientirahoitusyhtiö Finnvera avittaa yhä useamman pienen ja keskisuuren yrityksen kansaivälistymistä.

Salama sytytti varastopalon ja iski asuinrakennuksen sähkömittariin

220 neliön varastorakennus ja hirsirakennus tuhoutuivat täysin tulipalossa Sonkajärvellä. Tuulen suunta suojeli asuinrakennuksia tulipalolta.

Nastolan liikekeskuksen palo syttyi sähkökeskuksessa – poliisi pääsi jäljille etäluettavien mittareiden avulla

Poliisi ei epäile rikosta viime joulukuussa sattuneessa palossa, jossa liikerakennus tuhoutui kokonaan.

Sähkötaulut ja riistakamerat – siinä operaattorien uusimmat toiveasiakkaat

Suurimmat matkapuhelinoperaattorit odottavat koneiden välisestä viestinnästä reipasta kasvua. Kännykkäliittymien määrä ei voi juuri nousta nykyisestä 9,5 miljoonasta. Sen sijaan etäkäytettävien sähkömittarien ja riistakameroiden vaatimien liittymien määrän on kovassa kasvussa.

Kännykkäliittymien kasvu pysähtyi - nyt liittymä halutaan saunan etälämmitykseen

Perinteisten kännykkäliittymien myynnin kasvu on pysähtynyt, mutta nyt sim-korttejä ostetaan monenlaisien laitteiden hallitsemiseen. Valvontakamerat, sähkömittarit ja saunat ovat operaattorien uusi kasvusarka. Suomalaiset ovat maailman huippua liikkuvan netin käytössä, listaa OECD.

Miksi yösähköaika lyheni?

Yösähkön aika yhtenäiseksi: Kello 22-7 koko maassa.

Pakkanen pyörittää sähkömittaria – kodin sähkönkulutus seurantaan kännykän sovelluksella

Pakkanen saa ihmiset seuraamaan entistä innokkaammin kotinsa sähkönkulutusta. Seurannassa on järkeä sekä oman kukkaron että ympäristövaikutusten takia. Kännykkäsovelluksella kodin sähkönkulutusta voi tarkkailla missä ja milloin vain.

Miksi talojen seinissä on lukkoja? – selitys löytyy palomiehiltä ja vesilaitokselta

Talojen seinissä olevien putkilukkojen takaa löytyy avaimia, joilla pääsee joko yleisiin tiloihin tai asuntoihin asti.

Harva seuraa sähkönkulutusta vielä tunnin tarkkuudella

Kuluttajat hyödyntävät vielä harvakseltaan mahdollisuutta seurata omaa reaaliaikaista sähkönkulutustaan. Etäluettavien sähkömittareiden avulla omaa sähkön käyttöä voi tarkkailla jopa tunti tunnilta.

Salama kynti pitkän ojan Pätärin talomuseolle – uunit halkesivat

Salama iski koivuun, josta sähkö meni navetan sähköjohtoa pitkin päärakennukseen.

Sähkönkulutuksen tehotarkkailu vaatii lisälaitteita

Kotitalouden sähkönkulutusta on nykypäivänä helppo seurata verkkoyhtiön nettipalvelun kautta. Verkkopalveluun tiedot päivittyvät päivän viiveellä. Mikäli haluaa seurata reaaliajassa sähkönkulutustaan, voi talouteen ostaa erillisiä kulutusta mittaavia laitteita.

Mökkimurtautujan jäljiltä riittää siivottavaa: "Inhottavaa, kun joku menee penkomaan ja tonkimaan"

Pirkanmaalla Näsijärven länsirannalla äskettäin paljastuneen mökkimurtautujan jäljiltä on riittänyt sotkua. Sähkömittarin lukemisesta voi olla apua, kun selvitetään koska mökillä on käyty ja sähköjä käytetty.

Sähkömittarien etäluenta on otettu vastaan napinoitta

Lappeenrannan Energiaverkkojen asiakaspalvelupäällikkö Pia Laakkonen kertoo, että monet asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä päästyään eroon itseluentakorteista.

Etäluettavat mittarit lähes kaikilla sähköasiakkailla

Lappeenrannan Energiaverkot on vuodenvaihteeseen mennessä vaihtanut 99-prosenttisesti vanhat sähkömittarit etäluettaviin. Mittari on asentamatta lähinnä sellaisissa kiinteistöissä, joihin ei ole päästy sisälle.

Pori Energia kasvatti sähkön myyntiä 2013

Sähkön myyntimäärä kasvoi mutta sähkön siirtomäärä väheni. Myyntimäärä kasvoi kuutisen prosenttia.

Etäluettavien sähkömittarien turvallisuus syynissä

Sähkömagneettisille kentille altistumisen mahdolliset riskit puhuttavat yhä. Tampereen teknillinen yliopisto haluaa tutkia kotimaisen tilanteen.

Sähköä ei saa aina katkaista pääkytkimestä

Ennen sähköt katkaistiin pääkytkimestä. Jos taloudessa on etäluettava sähkömittari, on tilanne hieman monimutkaisemnpi.

Katkaise asunnosta virrat oikein – tai maksa

Monet tekevät tällä hetkellä lähtöä kesämökeiltään ja katkaisevat kiinteistöstä sähköt talven ajaksi. Kun kiinteistössä on etäluettava sähkömittari, pitää virta katkaista mittarista, eikä pääkytkimestä kuten ennen.

Professori: Ohjelmistoyritykset voivat hyötyä Nokia-kaupasta

Nokian matkapuhelinyksikön myynti Microsoftille ei sanottavasti vaikuta keskisuomalaisiin yrityksiin, arviovat tietojärjestelmätieteen professori Pasi Tyrväinen sekä informaatiotieteiden tiedekunnan professori Pekka Neittaanmäki.

Sähkömittareiden vaihtourakassa alkanut tiukka loppukiri

Pohjois-Karjalan Sähkön asennuttaa toiminta-alueellaan liki 90 000 etäluettavaa sähkömittaria. Asennusurakasta on tehty 60 prosenttia. Loput mittarit vaihdetaan noin puolen vuoden aikana.

Etäluettavat mittarit saivat kuluttajat havahtumaan sähkönkäyttöönsä

Kymenlaakso on vaihtamassa vauhdilla sähkömittarit etäluettaviksi. Kymenlaakson Sähkö saa urakkansa loppuun tänä vuonna ja KSS Energiakin päässee tavoitteeseensa, 80 prosenttiin. Sähköyhtiöt sanovat urakan olleen suuri.

Etäluettavat sähkömittarit jo puolella tarvitsevista

Maakunnassa on jo kymmeniätuhansia etäluettavia sähkömittareita. Pohjois-Karjalan Sähkön asennusurakka on nyt puolivälissä.

Kainuu on etäluettavien sähkömittareiden edelläkävijä

Suomi siirtyy rivakkaa vauhtia etäluettaviin sähkömittareihin. Valtakunnan tasolla mittareita on vielä vaihtamatta satojatuhansia, mutta Kainuussa vaihtourakka on pian loppusuoralla.

Ostetaan sähköä silloin kun se on halpaa

Etäluettavien sähkömittarien avulla saadaan nopea ja tarkka tieto siitä, missä asunnoissa sähköt ovat poikki. Tulevaisuudessa mittari voi myös haistella milloin sähkö on halpaa ja vaikkapa vesivaraajaa kannattaa lämmittää.

Kuluttajilla epäluottamusta etäluettaviin mittareihin - "rahastusta"

Etäluettavat sähkömittarit saavat kahdenlaista vastaanottoa. Suurin ongelma näyttäisi olevan, että käyttäjät eivät luota mittarin mittaavan sähkönkulutusta oikein. Toisaalta osa kuluttajista on onnistunut vähentämään sähkönkulutusta etäluennan ansiosta. Sähkönkäyttäjät kertoivat Yle Pohjois-Karjalan nettisivuilla kokemuksiaan etäluettavista sähkömittareista.

Millaisia kokemuksia sinulla on etäluettavista sähkömittareista?

Etäluettavat sähkömittarit yleistyvät Suomessa vauhdilla. Mittareiden asennus omakotitaloon vie tavallisesti 15 - 30 minuuttia, mutta etäluentayhteyden muodostus saattaa kestää viikkoja harvaanasutuilla alueilla. Sähköyhtiöt ovat saaneet kysymyksiä muun muassa mittareiden terveysvaikutuksista ja niiden luotettavuudesta on keskusteltu. Kaikkia mittareiden antennien ulkonäkökään ei miellytä. Millaisia kokemuksia sinulla on etäluettavista sähkömittareista?

Etäluettava mittari paljastaa sähkönkulutuksen salat

Etäluettava mittari löytyy yhä useammasta kotitaloudesta. Etäluenta merkitsee paitsi arviolaskutuksesta luopumista, myös sitä, että omaa sähkönkulutusta pystyy seuraamaan entistä tarkemmin.

Sähkölaitteen lepotila ei välttämättä säästä lompakkoa

Sähkömittarilla voi selvittää helposti kodin energiasyöpöt. Harva esimerkiksi tietää, että pelkkä kannettava tietokone kuluttaa 18 wattia lepotilassa. Uudella tallentavalla digiboxillakin lepotila voi kuluttaa 20 wattia.

Kylmä maaliskuu nosti lämmityskustannuksia

Sähkömittarit ovat rullanneet maaliskuussa noin neljänneksen viime vuotta rivakammin, energiayhtiöt arvioivat.

Sähkö luetaan etänä jo lähes koko Uudellamaalla

Etäluettavien sähkömittareiden asennustyöt ovat loppusuoralla. Verkkoyhtiöt ovat saaneet muutettua sähkömittarit etäluettaviksi jo lähes koko Uudellamaalla. Enimmäkseen enää tehdään vain yksittäisiä rästiasennuksia.

Tuntilaskutus ja mobiiliseuranta tuovat päivähoidon nykyaikaan

Työelämässä vanhemmilta kysytään joustoa, joten myös päiväkodeissa on mukauduttava ajan vaatimuksiin. Torniossa pohditaankin nyt siirtymistä sähköiseen seurantajärjestelmään ja tuntiperusteiseen laskutukseen.

Etäluettavissa sähkömittareissa tietoturva- ja yksityisyysongelmia

Hakkeri voi saada pimeäksi vaikka koko kaupungin ja yksittäinen mittari verkossa voidaan tunnistaa, sanoo tutkija.

Etäluettavien sähkömittareiden terveyshaitoista kiistellään

Tutkijat ja säteilyturvakeskus ovat erimielisiä etäluettavien sähkömittareiden terveyshaitoista. Tutkijan mukaan etäluettava voi aiheuttaa terveysongelmia, Stuk kiistää väitteet. Isossa-Britanniassa kansalaisten ei ole pakko ottaa etäluettavaa kotiinsa terveyshuoliin vedoten. Pian lähes kaikkiin suomalaiskoteihin on asennettu etäluettava sähkömittari.

Etämittarien asennus loppusuoralla Meri-Lapissa

Etäluettavien sähkömittareiden asennukset ovat Meri-Lapissa loppusuoralla. Esimerkiksi Kemissä on valmiina 12 500 mittaria ja vuoden loppuun mennessä pitää asentaa vielä 2 500 mittaria.

Talvi tuo kovat kustannukset kiinteistöille

Lunta ajetaan viime vuoden tapaan runsaasti, ja lisäkustannuksia tulee muun muassa kattolumien poistosta. Myös etäluettavat sähkömittarit ja siirtyminen kulutuksen mukaiseen laskutukseen koettelee taloyhtiöitä.

Klapia pesään kylmää vastaan

Eletään talven kylmintä aikaa, ainakin tilastollisesti. Pakkasella kun laittaa kalikoita uuniin ja tulet pesään, tulee mukavan lämmin olo. Myös mieleen, kun sähkömittari ei juokse koko ajan kiitolaukkaa.

Juha Sipilä: Nyt riittää selvitystyö

Keskustan puheenjohtajan mukaan Suomi on selvitysten ja työryhmien luvattu maa. Nyt, kun Itä- ja Pohjois-Suomi-työryhmä on luovuttanut muistionsa, on ryhdyttävä toimeen.

Miten selviytyä talven sähkölaskuista?

Etäluettava sähkömittari on kasvattanut asiakkaan pelkokertoimen talvella huippuunsa. Postista voi kopsahataa kerralla usean sadan euron sähkölasku. Miten selvitä siitä, jos rahat ovat muutenkin tiukalla? Tässä energiayhtiön niksejä sähkönkuluttajalle.

Etäluettavista mittareista asennettu puolet

Lappeenrannan Energiaverkot -yhtiön tavoitteena on, että kaikki mittarit on asennettu ensi vuoden loppuun mennessä. Kaikkiaan yhtiön toimialueen talouksiin asennetaan 50 000 mittaria.

JE:n sähkömittarit turvallisia

Etäluettavissa sähkömittareissa ilmenneet viat eivät koske Jyväskylän Energian käyttämiä laitteita. Turun Sanomien mukaan etäluettavista sähkömittareista on paljastunut ennakoimattomia haittoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle