Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kittilän vaakuna

Kallis sähkö vaarantaa kylätalojen ylläpitämisen – Kittilässä valmistellaan avustamista sähkölaskuissa

Keskustan valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen avustusmäärärahasta kylätalojen sähkökulujen kattamiseksi. Kunnanhallitus on laittanut aloitteen valmisteluun.

Tampereen sähkölaitoksen lasku.

Tampereen sähkölaitos lähetti asiakkailleen ensimmäiset jättilaskut – asiakkuusjohtaja: ”Tämä on hankala tilanne meille kaikille”

Koko vuoden sähkölaskuja tasaava arviolaskutus oli elokuussa käytössä vain prosentilla Tampereen sähkölaitoksen asiakkaista. Sähkön hinnan nousu ei ole juuri lisännyt arviolaskutuksen kysyntää.

Mies leikkaa lihaa ruokapöydän ääressä.

"Suomalaisessa talossa" asuvalla Serhillä ei ole tarpeeksi puita lämmitykseen – Yle kävi katsomassa, miten vaikea talvi Itä-Ukrainassa on luvassa

Itä-Ukrainan pikkukaupungeissa sinnitellään Venäjän ampumien rakettien, kylmyyden ja työttömyyden keskellä. Talveksi on luvassa sähkökatkoja, mutta moni haluaa silti jäädä kotiin.

Ylen Rikhard Husu arvioi Tanskan parlamenttivaalien ennakkoasetelmia.

Minkkiskandaalin ryvettämä pääministeri Mette Frederiksen kamppailee asemastaan Tanskan ennenaikaisissa vaaleissa

Liikkuvat äänestäjät ovat avainasemassa Tanskan tänään pidettävissä parlamenttivaaleissa. Entisen pääministerin Lars Løkke Rasmussenin moderaattipuolue voi nousta vaa'ankieliasemaan vaikeasti ennakoitavissa vaaleissa.

Elledningar i en höstig skog.

Kymmenkunta sähkönsiirtoyhtiöitä joutuu alentamaan maksujaan – kantaverkkoyhtiön alennuksen takia on toimittava nopeasti, kerrotaan Energiavirastosta

Sähkön siirrosta vastaavat jakeluverkkoyhtiöt saavat yhteensä 300 miljoonan euron alennuksen, kun Fingrid jättää perimättä niiltä kuukausittaisia kantaverkkomaksuja.

Kalush Orchestra. Bändin jäsenet pitelevät Ukrainan lippua ja Euroviisujen palkintopystiä.

Kolme maata on jättäytynyt pois Euroviisuista, koska osallistuminen maksaisi liikaa

Pohjois-Makedonia, Montenegro ja Bulgaria jäävät ensi kevään viisuista pois. Radio Suomen musiikkipäällikön Johan Lindroosin mukaan on syytä miettiä, miten vältetään isompi kriisi.

Sanna Marin keskustelee Romanian presidentin ja Espanjan pääministerin kanssa.

Kaasun hintakatto ja yhteiset hankinnat etenevät EU-tasolla – pääministeri Marin: "Me otimme tärkeän askelen eteenpäin"

EU-johtajien neuvottelut energiakriisin ratkaisemiseksi venyivät pikkutunneille Brysselin huippukokouksen ensimmäisenä kokouspäivänä. Lopputuloksena syntyi poliittinen sopu kaasun hintakaton valmistelemiseksi sekä kaasun yhteishankinnoista.

Maakaasuasema Saksassa.

EU:n kaasuvarastojen riittävyys punnitaan ensi vuonna, arvioi professori – Vaihtoehtoisiin energialähteisiin siirtymisestä tulossa pitkä prosessi

EU:n kaasuvarastoja on toistaiseksi voitu täydentää venäläisellä kaasulla. Tähän ei voida enää EU:ssa turvautua, sanoo Energiateollisuuden Jukka Leskelä.

Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu ennakoi EU-huippukokouksen antia.

Mistä kaasua ja sähköä talveksi? – Brysselin yössä etsitään ratkaisuja Eurooppaa kalvavaan energiakriisiin

Huoli energiakriisin vaikutuksista varjostaa Eurooppa-neuvoston Brysselissä pidettävää huippukokousta. Saksa jarruttaa useiden jäsenvaltioiden toivomaa maakaasulle asetettavaa hintakattoa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko

Valtiovarainministeri Annika Saarikko: EU:n suitsittava maakaasun hintaa, uusi yhteisvelka ei ratkaise kohoavia sähkölaskuja

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) suhtautuu mahdolliseen uuteen yhteisvelkaan torjuvasti. Perussuomalaisten Riikka Purra vastustaa myös yhteisvastuun lisäämistä.

Rikhard Husu

Näin kaasun hinnan heilahtelut halutaan kuriin – EU-komissio esitteli uusia keinoja energikriisistä kärsivien kotitalouksien ja yritysten auttamiseksi

EU:ssa esitetään uusia toimia kaasun hinnan säätelemiseksi ja vakauttamiseksi. EU-komission mukaan jäsenmaiden on oltava paremmin valmistautuneita, kun kesän aikana täytetyt kaasuvarastot ehtyvät.

Grafiikka näyttää, kuinka EU-maat ovat vähentäneet kaasun käyttöään vuonna 2022 verrattuna vuosien 2019-2021 keskiarvoon. Suomi on vähentänyt eniten, yli puolet, kun keskimäärin EU-maat ovat vähentään kaasun käyttöä -7 prosenttia.

Eurooppa voi päätyä ojasta allikkoon etsiessään korvaajia venäläiselle energialle – Putin saattaa vaihtua uusiin yksinvaltiaisiin

Suomen kilpailukyky paranee, koska meillä on päästy Venäjän kaasusta kaikkein nopeimmin eroon. Pohjoismainen puhdas ja halpa energia voi kiinnostaa tulevaisuuden investoijia.

Takkatuli , Kirkkonummi , 24.3.2020 , ok-talo

Poikkeustalvi lähestyy – muista nämä helpot perusasiat, kun otat käyttöön pitkään kylmänä olleen tulisijan

Huoli tulevan talven lämmityskustannuksista kasvattaa puulämmityksen suosiota. Pitkään käyttämättä olleen tulisijan lämmittämiseen liittyy omat riskinsä.

Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin.

Vaasan Sähkön korotetut hinnat tulevat voimaan lauantaina – loppuvuodesta toivotaan tietoja marraskuun puolivälissä

Sähkön hinnat riippuvat paljon Olkiluoto 3:n toiminnasta, arvioi toimitusjohtaja Stefan Damlin. Uusista hinnoista tehdään päätöksiä marraskuun puolivälissä.

Uusi_Pääkuva.jpg

Lämmityspuut viety käsistä, suomalaiset varautuvat vaikeaan talveen – puuyrittäjä: "Tämä on halolla lyönyt päähän, ihan täysin"

Suomalaiset ovat syksyn aikana hakeneet säästöjä korkeisiin sähkölaskuihin hamstraamalla puuta kotien lämmittämiseen. Samaan aikaan EU:n parlamentti päätti olla suosimatta puulämmittämistä.

Abdulaziz bin Salman Al Saud tiedotustilaisuudessa.

Öljyntuottajat sopivat tuotannon leikkaamisesta – se luo painetta bensan hintaan myös Suomessa

Öljymaat supistavat tuotantoa, koska ne haluavat pysäyttää hintojen laskun. Päätös on kääntänyt raakaöljyn hinnan nousuun. Yhdysvallat kritisoi öljymaita siitä, että päätös hyödyttää Venäjää.

Olkiluoto 3-ydinvoimala.

Mitä tarkoittaa paljon pelätty sähköpula, jonka uhka laukaisisi kiertävät sähkökatkot? Valtion energiansäästökampanja on alkamassa

Päätöksen kiertävistä sähkökatkoista tekee sähkönjakelujärjestelmästä vastuussa oleva kantaverkkoyhtiö Fingrid, jos Suomea näyttää uhkaavan pitkittyvä sähköpula. Ensi viikolla alkavan kampanjan saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus.

– Suomi suhtautuu hyvin avoimesti erilaisiin esityksiin esimerkiksi energian hintakatoista tai muista mekanismeista, millä me saisimme yhteisesti energian hintaa painettua alas, Marin sanoo.

EU-johtajat etsivät ratkaisuja energiakriisiin – pääministeri Marin: Suomi avoin energian hintakatolle, yhteisillä päätöksillä on kiire

EU-johtajat jatkavat kokoustamista epävirallisen huippukokouksen merkeissä. Keskusteluun nousee muun muassa jäsenmaiden kantoja jakava ehdotus kaasulle asetettavasta hintakatosta.

Veijo Pasanen ja Ritva Valkama miettivät sähkönkulutusta (1974)

Näillä viidellä vinkillä kansalaisia kehotettiin 1970-luvulla säästämään energiaa – katso tietoiskut!

Yhteiskunnalla oli runsaasti asiaa suomalaisille 1970-luvun energiakriisin aikana. Tärkeän asian airueina toimivat legendaariset tv-kasvot Ritva Valkama, Veijo Pasanen ja Ensio Itkonen.

Oktoberfest on myös ulkomaalaisten suosiossa Lotte Stoffers (vas.) on kotoisin Itävallasta, Federico Bonaso (oik.) on kotoisin Italiasta, keskellä Feya Slagman.

Keskellä kaljanjuontia paljastuu, miten vaikeaa Saksan on katkaista kaasuriippuvuus – energiasota Venäjän kanssa uhkaa sulkea oluthanoja

Panimot varoittavat tuotantokatkoista kaasukriisin vuoksi. Münchenin Oktoberfest pidettiin kahden vuoden tauon jälkeen energiakriisistä huolimatta.

Kodin valaisin.

EU:n sähköhätäpaketti ei välttämättä tuo suomalaisiin koteihin senttiäkään lisää

Energiayhtiöiden tuottojen leikkaaminen ei välttämättä näy suomalaisille kotitalouksille rahana. EU:n perjantaina päättämästä hätäpaketista voi kuitenkin olla hyötyä, jos sähkön hintaa saadaan alemmaksi ja sähkökatkoilta vältytään.

Tavaraproomu lipuu Rein-jokea pitkin Düsseldorfissa, Saksassa. Etualalla kivikkoa.

Nord Streamin sabotaasi oli Saksan taloudelle viimeinen pisara – nyt Euroopan talousveturi pelkää, että teollisuus pakenee maasta

Jos energiakriisi pitkittyy, Saksassa voi alkaa "deindustrialisaatio" eli teollistumisen peruutusvaihe. Katso videolta, miksi maan talous hyytyy nyt pelottavan jyrkästi.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz (näytöllä), Saksan talous- ja ilmastoministeri Robert Habeck (vas.) ja Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner

Saksa taltuttaa energiakriisiä 200 miljardin euron tukipaketilla ja hintakatolla  – kansalaisia patistetaan säästäväisyyteen kaasun käytössä

Liittokansleri Olaf Scholz ja talousministerit varoittivat saksalaisia energiasodan seurauksista. Ensi kevääseen ulottuvan energiaelvytyksen on tarkoitus auttaa maa pahimman yli.

Sähköjohtoja pistorasiassa.

Näin kansalaisille aiotaan maksaa tukia sähkölaskujen maksamiseen – hallituksen linjaukset valmistuivat

Sähkövähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa, suoran sähkötuen 2 640 euroa. Pienituloisille tarkoitetun sähkötuen omavastuu olisi 400 euroa kuukaudessa.

Asiantuntijan mukaan Saksassa ihmetellään Suomen korvausvaatimuksia

Asiantuntija Uniper-neuvotteluista: Saksassa ihmetellään Suomen korvausvaatimuksia

Saksalais-suomalaisen kauppakamarin toimitusjohtajan Jan Fellerin mukaan Fortumille paras vaihtoehto olisi, jos se saisi neuvoteltua itselleen Uniperin Pohjoismaiden ydin- ja vesivoimalat.

Kaksi kuvaa, joista toisessa on Fortumin pääkonttori Keilaniemessä ja toisessa Uniperin pääkonttori Düsseldorfissa.

Kriisiyhtiö Uniper kaipaa taas apua, vaikka edellinen pelastuspaketti neuvoteltiin vasta äsken – kansallistaminen on jo houkutteleva vaihtoehto, sanovat Fortumin suomalaisomistajat

Sekä valtionyhtiö Fortumin että Uniperin johtajat kieltäytyvät kommentoimasta neuvotteluja, joita käydään nyt "yötä päivää". Uniperin kansallistaminen voisi olla Fortumin ja sen omistajien etu, suomalaisomistajat sanovat.

Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu kertoo komission energiapaketista

Komissio haluaa leikata energiahtiöiden voittoja ja jäsenmaiden sähkönkulutusta – näin suomalaismepit kommentoivat tuoretta ehdotusta

EU-komissio haluaa kanavoida yli 100 miljardia euroa energiakriisistä kärsiville kotitalouksille. Puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli energiatoimia osana Strasbourgissa pitämäänsä linjapuhetta.

Jaworznon sähkölaitos Puolassa 8.9.2022

EU-komissio kertoi energiansäästötavoitteista ja lisäpanostuksista energiakriisin voittamiseksi

Komission varapuheenjohtaja ja energiakomissaari pitivät tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin muun muassa viiden prosentin energiasäästötavoitteesta kulutuksen huippuaikoina.

Turun Impivaaran uimahalli.

Turku valmistelee pysyviä ja väliaikaisia sähkönsäästötoimia sen varalta, ettei sähköä talvella riitä – liikuntapaikkojen ovia kiinni, jos sähkö ei riitä?

Ensimmäisenä sähkönsäästötoimena kaikilta kaupungin työntekijöiltä poistetaan autojen lämmityspistorasiat. Muualla maakunnassa säästötoimenpiteitä suunnitellaan. Ensi alkuun sammutetaan tai himmennetään katuvaloja.

Grafiikka näyttää sähkön futuurihinnat joulukuulle. Elokuussa sähkön futuurihinnat nousivat jyrkästi noin 300 eurosta megawattitunnilta yli 500 euroon, ja elokuun lopulta syyskuun puoliväliin laskivat jyrkästi noin 300 euroon.

Sähkön hintanäkymät laskivat jyrkästi, mutta todellisista hinnoista se kertoo heikosti – futuurimarkkina on nyt poikkeustilassa

Esimerkiksi joulukuun hintaa ennustavat futuurit ovat laskeneet huippuhinnastaan yli kolmanneksen. Jyrkkä hinnanlasku lupaa nyt talveen kenties todellisuutta parempaa.

Sähkönjakeluasema Vantaan Länsisalmessa.

Fingrid ja muut verkonhaltijat saivat vetoomuksensa läpi: Sähkön hintakattoa ei koroteta

Käytännössä päätös tarkoittaa, ettei sähkön tukkumarkkinahinta toistaiseksi voi EU:n sähkömarkkinoilla nousta yli 4 000 euroon megawattitunnilta.

Habitare messut Valaisin firma himmeen valaisimia

Korona kasvatti kiinnostusta kodin sisustusta ja valaistusta kohtaan – tulevan talven trendi taas voi olla valojen sammuttelu

Suomalaisten valaisinvalmistajien valttikortit ovat maanläheiset materiaalit ja lempeä valo. Kodin tunnelmaa voi kohentaa yllättävän paljon valaistusta muuttamalla.

Venäläinen kaasuputken laskuun käytettävä alus ankkuroituna Binzin edustalla Pohjois-Saksassa toukokuussa 2020.

Näin Venäjä teki energia-aseen, josta koko Eurooppa nyt kärsii – pakotteet eivät estäneet Kremlin sotakassaa karttumasta

Tutkija Veli-Pekka Tynkkynen sanoo Moskovan strategian onnistuneen, koska länsi ei lopettanut öljykauppaa heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

Uniperin työntekijä.

Komission ehdotuksilla halutaan vähentää Venäjälle virtaavaa rahaa ja pienentää kulutusta, arvioi asiantuntija – yksityiskohtia vielä odotetaan

EU kaavailee muun muassa hintakattoa venäläiselle kaasulle ja energiayhtiöiden tuottojen väliaikaista rajoittamista. Energiaministereiden hätäkokous on perjantaina.

Mauri Pekkarinen. 26.4.2021.

Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen: "Suomalaiset osallistuvat nyt merkittävästi saksalaisten kuluttajien laskunmaksuun"

Kaasun hinnannousun ja sähkön hinnan välinen yhteys on saatava nyt katkaistua, sanoo entinen kauppa- ja teollisuusministeri.

Sanna Marin, Annika Saarikko, Tuula Haatainen ja Tytti Tuppurainen.

Energiakriisipaketin ehdot ovat yhtiöille "myrkkypillerin kaltaiset", sanoo Saarikko – oppositio vaatii paketin lisäksi laajempia uudistuksia

Eduskunta keskusteli kriisipaketista energiayhtiöille. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) perusteli aiemmin päivällä Fortumin erillistä lainaa kiireellä.

Sähkölinja

Energiayhtiöissä uskotaan, että valtion kriisipaketti jää tarpeettomaksi Satakunnassa

Energiakriisipaketti nähdään enemmän keinona pelastaa Fortum. Pori Energia kuuluu kriisipaketin piiriin, mutta ei usko joutuvansa turvautumaan siihen.

UMP Raflatacin metallinen kyltti, jonka takaa näkyy harmaa taivas ja koivun latva

UPM Raflatac hakee lupaa nestekaasun käyttöön tehtaallaan Tampereella

Tampereen Tesomalla sijaitsevalla tehtaalla on käytössä maakaasu, joka halutaan nyt korvata nestekaasulla ja kevyellä polttoöljyllä.

Fortumin pääkonttori ulkoa.

Asiantuntija: Energiayhtiöiden kriisipaketissa on kyse Fortumista

Taloustieteen professori Matti Liski pitää hallituksen esittämää hätäapua tarpeellisena, mutta paketin ehtoja hän muuttaisi.

Koivukosken voimalaitos Kajaanin keskustassa.

Osa suomalaisista energiayhtiöstä on ollut lähellä kassakriisiä – hallituksen rahoituspaketti rauhoitti markkinoita, mutta perusongelma ei ratkennut

Hallitus kertoi viikonloppuna paketista, jossa valtio voisi myöntää sähköyhtiöille lainoja tai takauksia, jos niitä uhkaa maksukyvyttömyys. Paketilla oli kiire, koska energiayhtiöiden tilanteen pelättiin heikkenevän nopeasti.

Gazpromin pääkonttori ja kaasuputkia.

Kreml hämmentää energiakriisin todellisia syitä – EU: Venäjä käyttää energiaa aseena

Kremlin tiedottaja antoi ymmärtää, että kaasun pumppaaminen voisi jatkua, jos EU höllentää Venäjään kohdistuvia pakotteita. EU:n pakotteet johtuvat siitä, että Venäjä miehitti osia Ukrainassa vuonna 2014 sekä tänä vuonna alkaneen suurhyökkäyksen takia.

Sähkölinjoja.

Analyysi: Tämä on se mörkö, jonka vuoksi suomalaisten on taattava sähköyhtiöille jopa 10 miljardin velat

Jos Fort... jokin suuri sähköyhtiö kaatuisi, se voisi viedä monta pientä mukanaan. Poliitikot pelkäävät taudin tarttuvan sen jälkeen pankkeihin, taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä kirjoittaa.

Väkeä eduskunnassa 16. toukokuuta.

Oppositio asettaa ehtoja sähköyhtiöiden apupaketille: PS vaatii sähkölle kohtuullista hintaa ja kokoomus edellyttää EU-tason reiluja päätöksiä

Eduskunta käsittelee sähköyhtiöiden laina- ja takausohjelman kiireellisesti. Suurimmilla oppositiopuolueilla on omia ehtojaan kymmenen miljardin euron paketin hyväksymiselle.

Annika Saarikko tiedotustilaisuudessa.

Annika Saarikko energiakriisipaketista: Lainan ehdot ovat poikkeuksellisen ankarat – viesti yhtiöille, että kyse viimesijaisesta avusta

Hallitus esittää 10 miljardin euron kriisipakettia energiayhtiöille. Lainojen ja takausten ehdot ovat tiukat: esimerkiksi korko on kova.

Voimalinjoja Espoossa.

Kriisipaketin ehdot julki: valtion lainalle kova korko, johdon bonukset pois – Fortumin osake rojahti

Hallitus kertoi eilen 10 miljardin euron hätärahoituksesta sähköyhtiöille. Tarkoitus on rauhoittaa tilannetta markkinoilla. Yle seurasi reaktioita maanantaina tässä jutussa.

LUT-yliopiston apulaisprofessori Samuli Honkapuro.

Professori pitää epätodennäköisenä, että energiayhtiöiden pelastamiseksi jouduttaisiin turvautumaan valtion lainoihin

Valtion lainan ehtoja on kuvailtu ankariksi. Tavoitteena on ohjata yhtiöt ensisijaisesti markkinaehtoiseen rahoitukseen.

Annika Saarikko tiedotustilaisuudessa.

Hallitus esittää energiayhtiöille kymmenen miljardin euron kriisipakettia ja toivoo, ettei rahoja tarvitse koskaan käyttää

Ministereiden mukaan kyse ei ole rahan jakamisesta vaan "tiukoin ehdoin" myönnettävistä lainoista ja takauksista. Tavoitteena on rauhoitella markkinoita.

Autoteita ja voimalinjoja.

Energiayhtiöt tarvitsevat hätärahoitusta, koska niiden rahat meinaavat loppua – pahimpana uhkakuvana on finanssikriisi

Energian hinta voi nousta maanantaina jyrkästi, koska Venäjä pitää Nord Stream 1 -kaasuputken suljettuna.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle