Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nuhjuinen poliisikyltti

Isä löi tyttärensä kiusaajaa kasvoihin Laitilassa – alakouluikäinen poika sairaalaan

Isä on myöntänyt tekonsa. Tapaus sattui Laitilan nuorisotoimen pihalla.

Kaksi poikaa selailee puhelimiaan

Rauman koululaisille apua sosiaalisen median aiheuttamiin huoliin

Koululainen voi käyttää Someturva-palvelua omassa puhelimessaan nettiselaimella. Palveluun voi ottaa yhteyttä ympäri vuorokauden.

Nanne Pyrhönen ja Nova-koira poseeravat kameralle vaalean rakennuksen edessä.

Tuhannet eroavat nyt reservistä: Nanne Pyrhönen, 29, meni innokkaana armeijaan, mutta Venäjän hyökkäys sai naisen jättämään eropaperit

Siirrot reservistä siviilipalvelukseen ovat lisääntyneet lähes 1 500 prosenttia viime keväästä. Useat sivariin vaihtavat naiset kertovat Ylelle syiksi kiusaamisen ja ahdistelun intin aikana.

Yhdeksännen luokan oppilaita englannin kielen opetuksen tunnilla, opettajana lehtori Katariina Pekuri, Riihikallion koulu, Tuusula, 15.1.2019.

Opettaja heitti oppilaalle vitsin "välilevyjen pullahtelusta", ja siitä syntyi oikeusjuttu – koulujen kurinpito johtaa yhä useammin rikosilmoituksiin

Suomalaisissa kouluissa on päivittäin tapauksia, joissa oppilaat tai opiskelijat uhkailevat opettajaa. Osa tapauksista viedään jopa oikeuteen asti, kertoo opetusalan ammattijärjestö OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen.

Ari Santaharju Motoristit koulukiusaamista vastaan yhdistyksestä puhuu oppilaille Luhtikylän koulun juhlasalissa.

Motoristit palasivat koronatauon jälkeen kouluille pistämään kampoihin kiusaamiselle

Korona lopetti ulkopuolisten ihmisten vierailut kouluilla. Motoristit koulukiusaamista vastaan ovat jälleen tien päällä, nyt prätkäletka karautti Orimattilassa Luhtikylän koululle.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Lihavuuteen liitetään ominaisuuksia jotka eivät oikeasti liity painoon mitenkään

Lihavuus nähdään liian usein lihavan ihmisen ainoana piirteenä, ja tämä värittää sitä miten kohtaamme erilaiset ihmiset, kirjoittaa Omaheimo. Kolumnin voi myös kuunnella.

Anonyymi nainen makaa vuoteellaan puhelin kädessään.

Seksuaalista häirintää ja kiusaamista somessa kitkevä hanke sai valtakunnallisen tunnustuksen: "Normaalia nudejen pyytelyä ei ole", sanoo hankepäällikkö

Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan yli 40 prosenttia esimerkiksi 14–19-vuotiaista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää puhelimessa tai internetissä viimeisen vuoden aikana.

Merenneidon pyrstöön pukeutunut mies makoilee uimahallin lattialla.

"Jos olet tuollainen, tapan sinut", sanottiin Kaapo Kuukasjärvelle, 17, mutta pyrstönsä kanssa uiva nuori viis veisaa muiden mielipiteistä

Rovaniemeläinen harrastaa sukeltamista painava silikonipyrstö jaloissaan. Itseään merenmieheksi kutsuva Kuukasjärvi haaveilee pääsevänsä trooppisiin vesiin manaattien seuraksi.

Paltamon koulun kiusaamista vastustavan Tsemppipäivän 8.4.2022 kehukuja. Kehuttavana Hilla Mutanen.

Paltamo on ollut koulukiusaamistilastojen kärjessä, ja nyt koko kunta kitkee kiusaamista yhdessä

Paltamon kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on vietetty tänään tsemppipäivää, jossa lapset ja nuoret paneutuvat kiusaamisen ehkäisyyn. Käsittelyssä ovat muun muassa tunnetaidot, ystävyys, vahvuudet ja negatiivisten tunteiden kohtaaminen.

Oriveden yhtenäiskoulun 8. luokan oppilas Samuel Pulkkinen koulun käytävällä

Samuel Pulkkinen on joutunut kuulemaan naureskelua ja pilkkaamista – ammattikoulujen yhteishanke etsii yhteistä toimintamallia kiusaamista vastaan

Reilu vuosi sitten perustettu hanke on joutunut miettimään esimerkiksi sitä, miten osapuolet saadaan riitatilanteessa keskustelemaan keskenään.

Ihminen istuu puistonpenkillä

Parikymppinen Heidi päätyi vankilaan, mutta pääsi rikoskierteestä kannustavien ihmisten tuella: "Olen alkanut uskoa itseeni"

Nuoren rikoskierre on vaikea pysäyttää, mutta Rovaniemellä on löydetty onnistumisen avaimia. Hyvään tulokseen päästään, kun joustetaan ja annetaan nuorelle aikaa rakentaa luottamuksellinen suhde auttajiin.

Oppilaita lähdössä välitunnille.

Oppilaiden välillä alkanut ilmetä joitakin kahnauksia kouluissa lähellä Venäjän rajaa – koulut pyrkivät nyt kitkemään pelottelun ja häirinnän alkuunsa

Lappeenrannan seudulla tieto Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tuli juuri ennen oppilaiden jäämistä hiihtolomalle. Siksi suurin osa asian käsittelemisestä tapahtui koulun sijaan kodeissa.

Koulurakennus, jonka edessä pyöräkatos ja piha, lunta maassa.

Vartijan käyttö Heinolan Lyseonmäen koulussa päättyy – moni oppilas ja opettaja kokenut läsnäolon rauhoittavana

Vartija palkattiin, koska kiusaaminen äityi vakavaksi ja jotkut oppilaat kohdistivat muihin väkivaltaa.

Niko Tiuraniemi katsoo lähikuvassa oikealle vakavana kaulahuivi kaulassaan.

Rankasti koulukiusattu Niko Tiuraniemi vieraili vanhassa koulussaan ensi kertaa yli 20 vuoteen: “Ymmärsin viimein etten ole itse syyllinen”

Niko Tiuraniemi kohtasi yläasteellaan tuskallisia muistoja, mutta kokemus oli lopulta terapeuttinen. Hän ei kuitenkaan suosittelisi vastaavaa sellaiselle, joka ei ole käsitellyt riittävästi menneisyytensä tapahtumia.

Lapuan rautatieasema

Lapua kampanjoi kiusaamista vastaan ja yhteisöjen hyvinvoinnin puolesta Ville Haapasalon johdolla

Kampanjan kotisivuilta löytyy esimerkiksi käytännön vinkkejä työ- ja harrasteyhteisöjen ilmapiirin parantamiseen.

Koulurakennus, jonka edessä pyöräkatos ja piha, lunta maassa.

Vartijoita ja poliisi yläkoululle oppilaiden turvaksi – koulukiusaaminen halutaan kuriin Heinolassa

Väkivaltainen käytös sekä netissä tapahtuva uhkailu ja pelottelu ovat edenneet siihen pisteeseen, että Lyseonmäen koulu haluaa ulkopuolista apua.

Sateenkaarinuori Niina Koponen katselee Joensuun jokimaisemaa aurinkoisena talvipäivänä.

Niina Koponen, 21, ei yllättyisi, jos aikuinen haukkuisi häntä kadulla – sateenkaarinuoret kokevat ilmapiirin Pohjois-Karjalassa turvattomaksi

Pohjois-Karjalan sateenkaarinuoret kokevat huutelua, nimittelyä ja turvattomuutta. Pride-viikkoon ja Pohjois-Karjalan Setaan on kohdistunut paljon häirintää, josta ei julkisesti ole liiemmin keskusteltu.

En illustration på en person som står framför en vit kub.

Aggressiivisia viestejä, sometörkyä, ryhmien ulkopuolelle jättämistä – työssä koettu nettikiusaaminen kuormittaa ja lisää teknostressiä

Suomalaistutkimuksen mukaan työssä koettu, verkossa tapahtuva kiusaaminen väheni korona-aikana. Tutkijat selvittivät toistuvaa kiusaamista, jossa tekijöinä olivat työkaverit tai ulkopuoliset tahot.

Yleiskuva

Alisan 5-vuotias tytär itki iltaisin, koska pelkäsi kiusaajaansa – perhe päätti muuttaa, kun ongelmaa ei saatu ratkaistua päiväkodissa

Kiusatun tytön äiti kokee, ettei helsinkiläisessä päiväkodissa puututtu riittävästi hänen tyttärensä kiusaamiseen, jonka vuoksi perhe joutui traumaterapiaan.

Kirjailija Iida Rauma kritisoi suhtautumista kouluväkivaltaan

Kouluissa väkivallasta puhutaan kiusaamisena, kun aikuisten kohdalla se on rikos – taustalla lapsivihamielinen kulttuuri, sanoo kirjailija Iida Rauma

Kirjailija Iida Rauman mukaan aikuisiin ja lapsiin kohdistuvasta väkivallasta puhutaan aivan eri tavoin. Nuoret eivät myöskään saa ääntään kuuluviin, koska heitä on vanhoja ihmisiä vähemmän.

Mies istuu valokeilassa yksin pimeässä luokkahuoneessa.

Aspergerdiagnoosi loksautti Patrick Lohvansuun sekavan maailman paikoilleen – tietokonemaailmassa on hyvä olla: "Siellä on vain kyllä tai ei"

Patrick Lohvansuu ei pidä fyysisestä läheisyydestä. Tietokoneiden kieltä hän puhuu täydellisesti. Erillisistä autismidiagnooseista luovutaan vuodenvaihteessa. Jäljelle jää vain autismikirjon häiriö.

Janette Lepistö

Pesäpallotähti Janette Lepistö avautui häirinnästä ja vaikenemisen kulttuurista urheilussa – pian hän alkoi saada järkyttäviä yksityisviestejä

Janette Lepistö sai Instagram-julkaisunsa jälkeen satoja vastauksia yli lajirajojen. Lepistön mukaan suurin ongelma on, etteivät seurat ja lajiliitot ota vakavasti häirintää kokeneita urheilijoita.

Yöelämää Helsingissä ravintola Pataässässä 15. lokakuuta.

Opiskelijajuhlien ylilyönnit päätyivät taas otsikoihin – yhteydenotot häirinnästä ovat lisääntyneet, kertoo Helsingin yliopiston ylioppilaskunta

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa HYY:ssä häirintäyhdyshenkilöille tulee jopa kolme yhteydenottoa viikossa. Noin puolet yhteydenotoista koskee opiskelijabileissä tapahtuneita asioita ja puolet esimerkiksi opiskelijoiden välisiä konflikteja.

Arslan Khataev (vas.) ottelee tiistaina MM-kisojen puolivälierässä. Kuva helmikuulta Bulgarian turnauksesta.

12-vuotiaana sotaa Tšetšeniasta Kotkaan paennut Arslan Khataev voi nyt varmistaa Suomeen todella harvinaisen MM-mitalin – "Aloitin kiusaamissyistä"

Arslan Khataev voi tiistaina varmistaa ensimmäisen suomalaisen miesnyrkkeilijän MM-mitalin 20 vuoteen. Khataev pakeni sodan kauheuksia Suomeen 12-vuotiaana isoveljensä kanssa.

Paavolan pelastusaseman ulkoseinä Lahdessa autotien takaa kuvattuna.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen konkari: "Palomieskulttuuri muuttuu hiljalleen"

Pelastuslaitoksen hallintopäällikkö Merja Saasmo sanoo, että ilmoituskynnystä häirintätapauksista on pyritty madaltamaan. Hänestä suurin ongelma on, ettei lievemmistä tapauksista tehdä ilmoituksia.

siluettikäsi ikkunaa vasten.

Kähmintää, rivoja ehdotuksia ja pornon katselua paloasemalla – 21 pelastustoimen ja ensihoidon työntekijää kertoo kokemuksistaan Ylelle

Pelastusalan ja ensihoidon työntekijät eri puolilta Suomea kertovat Ylelle työkulttuurista, jossa seksuaalinen häirintä on arkipäivää, naiset kohtaavat alituista vähättelyä ja machokulttuuri johtaa avoimeen syrjintään.

kuvituskuva nuori istuu yksin pulpetin ääressä graffitien ympäröimänä

Toiset koulukiusaamisen vastaisista ohjelmista ovat parempia kuin toiset, ja nyt arvioidaan, mitä niistä kannattaisi oikeasti käyttää

Arvioinnin tarkoitus on tuoda tietoa siitä, millaisia menetelmiä on, miten ne toimivat ja miten niitä pystytään kouluarjessa hyödyntämään. Kiusaaminen on ollut laskussa jo vuosia.

Lauri Korpikoski.

Syrjintä ja kiusaaminen TPS:ssä on ollut Pelaajayhdistyksen mielestä ilmeistä – seura täysin eri linjoilla: "Emme voi selvittää mitään enempää"

Jääkiekon pelaajayhdistys julkaisi maanantaina tiedotteen TPS:n ja Lauri Korpikosken kiistasta. Turun Palloseura on tilanteesta täysin eri linjoilla ja kertoo tehneensä selvityksensä "vieläpä erityisen huolellisesti".

Markus Hyytinen istuu mönkijässään.

Ennen Markus Hyytistä, 23, kiusattiin, nyt rivosuinen tubettaja jakaa nimmareita fanien pakaroihin – myös moni "pieni" sometähti voisi tienata, kunhan hoksaa sen itse

Miljoonia seuraajia keräävien kanavien lisäksi myös pienemmät kanavat voivat olla potentiaalisia vaikuttajia. Kaupallisessa mielessä somekanavan ja -persoonan kiinnostavuus riippuu siitä, miten aktiivisesti seuraajat klikkaavat ja fanittavat kanavan vetäjää.

Iida Laiho pelaa tietokoneella.

Jopa 70 prosenttia aktiivisesti pelaavista nuorista kokee häirintää tai vihapuhetta – Iida Laiho, 25: "Ehdin sanoa moi ja häirintä alkoi heti"

Pelatessa voi kokea nimittelyä, uhkailua tai jopa seksuaalista ahdistelua. Eniten häirintää kokevat naiset, alaikäiset pojat ja seksuaalivähemmistöt. Pelaajayhteisöihin kaivataan sovittuja pelisääntöjä ja moderointia keskusteluun.

sateenkaarilippu

Perhe teki rikosilmoituksen pirkanmaalaisesta yläkoulusta ja kunnasta – eivät lopettaneet transpojan syrjintää edes poliisin kehotuksista

Sinuiksi-yhdistyksen toiminnanjohtaja Mikko Ala-Kapeen mukaan tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Yleensä koulu haluaa välittömästi korjata tilanteen ja kohtelias aiheeseen tarttuminen riittää. Perhe joutui muuttamaan toiselle paikkakunnalle.

Susi Nousiainen, Ylen kolumnisti, kuvattuna studiossa lokakuussa 2019.

Susi Nousiaisen kolumni: Älkää jooko haukkuko, jos sanon jotenkin väärin!

Onko Erätauko-keskustelussa kokemani turvallisuus harvinaista herkkua, vai perusoletus jokaiselle kohtaamiselle, kysyy Nousiainen

Eino Nurmisto kotinsa keittiössä. Eino tutkii puhelintaan otsa rypyssä.

Moni homomies on turtunut kalukuvien virtaan, mutta Eino Nurmiston herätti metoo-liike – nyt hän haluaa kunnon käytöstavat homojen deittikulttuuriin

Homojen deittailussa näkyy edelleen häpeän historian painolasti. Se vaikeuttaa suostumuksesta puhumista ja häirinnän kitkemistä.

Psykologi Aino Juusola Jätkäsaaressa, taustalla ruskaisia puita ja merta.

Ihailun hakeminen kuuluu nuoren kasvuun – tytöt ja nuoret naiset eivät ole somessa tyrkyllä aikuisille ja siksi häirintään pitää puuttua

Peräti joka toinen yläkoulussa tai toisen asteen koulutuksessa opiskeleva tyttö kertoo kokeneensa häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kaksi vuotta sitten näin koki joka kolmas tyttö.

Virolaiset kahdeksasluokkalaiset Karina ja Sonja

Virolaisnuoret arjen vääryyksien kimppuun suomalaisvinkein – "Moni aikuinen sulkee kiusaamiselta silmänsä", sanovat 14-vuotiaat Karina ja Sonja

Nuorten osallisuutta lisäävää suomalaismenetelmää kokeiltiin Virossa. Gutsy Go -ohjelmassa nuoret keksivät ratkaisuja epäkohtiin ja tekevät niistä videoita. Aikuisten välinpitämättömyys on tuttua myös tallinnalaisille nuorille.

Korkeakoulukiusattu "Liisa" seisoo kadulla.

Kiusaaminen ei pääty välttämättä korkeakoulussakaan – Liisa, 25, jätettiin jo ensimmäisenä vuonna pois porukoista

Jopa 7,5 prosenttia korkeakouluopiskelijoista tulevat kiusatuiksi vähintään satunnaisesti opintojensa aikana. Korkeakoulussa kiusatuilla on enemmän ongelmia jaksamisen kanssa ja tarve terveydenhoitopalveluille kasvaa.

Lasse Kukkonen inför färden till Paris.

Koulukiusaamista yritetään ehkäistä koulujen kannustinrahalla – Oulu, Muhos, Ii, Lumijoki ja Pyhäntä mukana kaksivuotisessa hankkeessa

Opettajilla ja oppilailla on vapaat kädet sopia luokkansa yhteiset pelisäännöt. Tavoitteena yhteishenki, joka ehkäisee jo ennalta kiusaamista. Hankkeeseen on budjetoitu tälle vuodelle 80 000 euroa.

Nuoria koripallopelaajia harjoittelemassa.

Survey: Young people worried about the future

Teenagers are worried about Covid and the climate.

Ruusuja ja kynttilöitä Koskelan murhapaikalla.

Koskelan tapauksen kaltaiset raa'at väkivallan teot harvinaisia, mutta kiusaaminen yleistä – MLL: "Kannattaa olla herkkänä oman lapsen voinnista"

Vakavista teemoista kiusaaminen on kaikista yleisin puheenaihe Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavassa puhelimessa ja chatissa. Kiusaamisen kulttuuri voidaan MLL:n Tatjana Pajamäen mukaan rikkoa, jos kiusaamiselle ei anneta hiljaista hyväksyntää.

Antti Tuisku poseeraa

Rovaniemeläiset nuoret haluavat pistää stopin kiusaamiselle: #meilläpuututaan -kampanjan suojelijana on itsekin kiusatuksi joutunut Antti Tuisku

Mikä vain paikka Rovaniemellä voi nyt julistautua kiusaamisesta vapaaksi alueeksi ja kertoa siitä julisteella. Kampanjan ideana on kertoa konkreettisista keinoista, joilla kiusaamiseen voi puuttua tai joilla kiusaamisen kohteeksi joutunutta voi auttaa.

Nuorten huoli tulevaisuudesta saröllä

Nuorten usko tulevaan säröilee, ja Saara Katainen, 15, tietää ainakin yhden syyn: "Erilaisuudesta ei puhuta tarpeeksi" – Unicef listaa tukun muita tekijöitä

YK:n lastenjärjestön uuden kyselyn mukaan moni nuori kokee, ettei hyvästä tulevaisuudesta ole helppo unelmoida. Koronan ja ilmaston lisäksi nuoret kokevat, että kiusaaminen, syrjintä ja mielenterveyspalvelujen riittämättömyys heikentävät heidän hyvinvointiaan.

Koskelan surmapaikka 3. kesäkuuta 2021.

Poliisi selvitti: Koulu ja lastensuojelu toimivat lain mukaan ennen 16-vuotiaan surmaa Koskelassa, lastensuojelulaitoksen olosuhteet jännitteiset

Helsingin poliisi ei aloita esitutkintaa viranomaisten toiminnasta ennen 16-vuotiaan pojan surmaa Helsingin Koskelassa viime joulukuussa.

Tyttö makaa sohvalla ja katsoo kännykän näyttöä

11-vuotiaan pojan raju pahoinpitely välitunnilla järkytti vuosi sitten – Vantaa vakuuttaa, että moni asia on kouluilla muuttunut sen jälkeen

Vantaan Kytöpuiston koulussa reilu vuosi sitten tapahtunut pahoinpitely sai kaupungin toimimaan kiusaamista vastaan entistäkin järeämmin ottein. Avuksi on otettu muun muassa kaksi kännykkäsovellusta.

Yleisöä Simerockissa 2017, Antti Tuisku esiintyy

Anniskelualueita koskevat säädökset saivat Simerockin järjestäjän Sime Yliaskan hiiltymään: "Viime vuonna lohkot olivat muotia, nyt halutaan ajaa kaikki samaan paikkaan"

Festareiden perjantain ja lauantain aikatauluja aikaistetaan tunnilla, jotta yleisön siirtelyltä vältytään. Sunnuntain aikataulut pysyvät ennallaan.

henna hovi

Uhkailun ja painostuksen kohteeksi joutunut kuntapoliitikko haluaa nostaa kissan pöydälle: "Tällaista politiikan ei pitäisi olla, mutta sitä se on"

SDP:n kaupunginvaltuutettu Henna Hovi sai tekstiviestillä uhkauksen, jossa häntä painostettiin vetäytymään Kouvolan kaupunginhallituksen jäsenyydestä. Hän kertoi viestistä Facebookissa nostaakseen epämiellyttävän ilmiön laajempaan keskusteluun.

Tuija Sinkko

Opettaja huusi käytävässä täyttä kurkkua Tuija Sinkolle, mutta kehui häntä vanhemmille – kuka uskoo pikkulasta, kun oma opettaja tuntuu kiusaajalta?

Harva opettaja ilkeilee lapselle tahallaan. Onko tahallisuudella kuitenkaan väliä, jos lapsi kokee aikuisen pitävän häntä silmätikkunaan?

Seksuaalisia viestejä puhelimen näytöllä.

Women share messages of sexual harassment on Instagram to provoke discussion

The Finnish Instagram account depicting messages that women receive from men through social media already has over 20,000 followers.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle