Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa näkyy pyöriä koulun pihalla.

”Asioita lakaistaan maton alle” – äiti luki vasta lehdestä poikansa kokemasta kouluväkivallasta ja pettyi koulun asenteeseen

Kaksi Tampereella kouluväkivallan uhriksi joutuneen lapsen perhettä ihmettelee, miksi koulut viivyttelivät tapaturmailmoituksen tekemisessä. Kysyimme asiaa kouluista.

Kuvakollaasi, jossa on neljä eri nuorta: Enni Luotola, Alex Lorvi, Aleksei Makarovski ja Merituuli Minkkinen.

Lapset ja nuoret kertovat nyt itse sen, mitä aikuisten pitäisi ymmärtää koulukiusaamisesta

Koulukiusaamisesta on keskusteltu kuluneina viikkoina laajasti. Mediassa aikuisten ääni määrittää keskustelua voimakkaasti. Kysyimme suoraan lapsilta ja nuorilta, mitä he kiusaamisesta ajattelevat.

Koulun pihalla oleva kiikku.

”Elisa” on entinen koulukiusaaja – nyt hän kertoo, miksi kiusasi ja miten sen olisi saanut loppumaan

Ylen joukkoistukseen vastasi hiukan vajaa sata ihmistä, joilla oli kaikilla oma tarinansa miksi he kiusasivat ja miten kiusaamisen saisi tulevaisuudessa kouluissa loppumaan.

Jalankulkumerkki ja polkupyöriä.

Tanskassa tiukka ote kiusaamiseen: koululla on kymmenen päivää aikaa toimia, jos se saa valituksen

Tanskassa vanhemmat voivat valittaa koulukiusaamisen vastaiselle lautakunnalle, jos oppilaitos ei ole tehnyt tarpeeksi kiusaamistapausten kitkemiseksi.

kokkiopiskelija leikkaa porkkanaa.

Ammattiin opiskelevat viihtyvät koulussa muita nuoria paremmin: ”Ei tarvitse aina istua koulun penkillä”

Tytöt kokivat terveydentilansa heikommaksi kuin pojat. Tytöillä oli myös kiusaamisen kokemuksia enemmän kuin koskaan aiemmin kouluterveyskyselyn historiassa.

Nainen vie kahta lasta kouluun.

Kuristamista ja seksuaalista väkivaltaa – jos rikokset kouluissa tapahtuisivat aikuisille, seuraukset olisivat vakavia, sanoo asiantuntija

Kävimme asiantuntijan kanssa läpi Länsi-Uudenmaan poliisille päätyneitä koulukiusaus- ja väkivaltatapauksia. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa Suomessa 15-vuotiaana. Vahingonkorvausvelvollisuus koskee kuitenkin myös alle 15-vuotiaita.

Mies mopolla torilla.

Pappa-Tunturilla koulukiusaamista vastaan – Roni Alhon mopo on vienyt ympäri Eurooppaa, ja ”pappis” tähyää jo kauemmas

Koulukiusattu Alho halusi näyttää, että myös kiusatut voivat olla vahvoja. Poljettukin voi nousta polkimille ja tempaista tärkeän asian puolesta.

Musta tausta, jonka edessä palaa lippis.

Biologia vaikuttaa lapsen pahuuteen enemmän kuin uskallamme ajatella, sanoo psykiatri

Nuorten rajut kiusaamis- ja väkivaltatapaukset vain jatkuvat. Asiantuntijat kertovat, millaisia kiusaajat ovat, ja mikä ajaa lapsen pahoihin tekoihin.

Kuokkalan yhtenäiskoulun pihalla penkki, johon on maalattu teksti Kaveripenkki.

Oletko ollut koulukiusaaja? Vastaa kyselyyn ja kerro, mikä sai sinut lopettamaan kiusaamisen

Teemme juttua siitä, miten koulukiusaamiseen kannattaisi kiusaajien mielestä puuttua.

Raunistulan koulutalo

Väkivaltaisen lapsen äiti kiittää muita turkulaisvanhempia koululakosta – lapsi vaihtaa koulua: ”Toivon, että tämä ei tule liian myöhään”

Turun kaupungin mukaan ratkaisu rauhoittaa tilanteen ja oppilaat voivat palata kouluun. Osa oppilaista ei tullut kouluun tiistaina toistuvien väkivaltatapausten takia.

Komisario Hannu Väänänen

”Potkitaan polvistuvaa lasta päähän” – koulukiusaaminen on raaistunut nöyryyttäväksi väkivallaksi, sanoo kokenut komisario

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisarion Hannu Väänäsen mukaan poliisille ilmoitettavat kiusaamistapaukset ovat lisääntyneet. Poliisin keinot puuttua alle 15-vuotiaiden tekemiin rikoksiin ovat rajalliset.

Äiti halaa poikaansa heidän kotonaan.

Koulukiusatun perhe asensi valvontakamerat – MOT näki videomateriaalia, jossa kiusaajat suunnittelevat hyökkäystä perheen talon luona

Kiusaajat tulevat 15-vuotiaan nuoren perheen pihalle ja kotiovelle, vahingoittavat perheen omaisuutta ja käyttäytyvät uhkaavasti jopa vanhempia kohtaan. Kukaan ei ole saanut tilannetta kuriin.

Punatukkainen nainen hymyilee kameralle.

Nuorisotyöntekijän mukaan nuoret eivät ole sen raaempia kuin 1980-luvulla, mutta silloin pahoinpitelyt eivät tulleet aikuisten tietoon

Tiina-Liisa Vehkalahden mukaan Hatanpään koulun tapausta vastaavia väkivallantekoja tapahtui myös hänen nuoruudessaan. Ne eivät koskaan vain päätyneet esimerkiksi viranomaisten tietoon.

Torkinmäen koulun vitosluokkalaisa istumassa sohvalla.

Kokkolassa kehitettiin malli, jolla tarttua koulukiusaamiseen – Yle kerää kiusattujen kokemuksia siitä, mikä lopulta auttoi

Koulujen kiusaamisen vastaiset käytännöt pitää tehdä näkyväksi myös oppilaille ja heidän huoltajilleen. Laki antaa jo nyt paljon mahdollisuuksia puuttua asiaan.

Naisen heijastus veden pinnasta.

Koulukiusaaminen vei itsetunnon ja ajoi Sara Karin, 29, masennukseen – porukan ulkopuolelle jättäminen on sosiaalinen kuolema, sanoo tutkija

Koulussa koettu väkivalta voi aiheuttaa mielenterveyden ja tunne-elämän ongelmia vielä aikuisenakin. Ryhmästä ulos sulkeminen on sosiaalista väkivaltaa, joka jää usein aikuisilta huomaamatta.

Viisi ihmistä nojailee kaiteeseen koulun pihalla.

Tammela sai 100 000 euron yllätyksen: rahat someturvallisuuteen ja lisäaikuiseen kouluille

Koulun nuorisotyöntekijä Juho Lehtisen mukaan koulukiusaaminen on vähentynyt Tammelassa merkittävästi vuosikymmenen aikana.

Pieni poika istuu tiiliseinän vieressä ja nojaa päätään polvella lepäävään käsivarteen.

Miltä tuntuu, kun ei mahdu koskaan porukkaan? Teemme juttua lasten ja nuorten yksinäisyydestä, kerro kokemuksistasi

Oletko sinä tai lapsesi kokenut syvää yksinäisyyttä ja kaveriporukan ulkopuolelle jättämistä? Kerro kokemuksista jutun lopussa olevan linkin kautta.

Kolme koululaista istuu, kuvan reunoilla näkyy kirjoja.

Koulurauhan julistus näytetään Ylellä suorana – lapset valitsivat teemaksi erilaisuuden

Koulurauhan julistuksen tavoitteena on lisätä hyvinvointia kouluissa ja edistää turvallisuutta. Koulurauha julistetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa suorana Yle Areenassa 23. elokuuta kello 12−13.

Tunnistamaton oppilas istuu lattialla kirjastossa.

Hallitus haluaa kitkeä kouluväkivaltaa ottamalla Etelä-Karjalan esimerkiksi: alle 15-vuotiaan lainvastaisesta teosta aina rikosilmoitus

Etelä-Karjalassa alle 15-vuotiaiden tekemät, selvästi lainvastaiset teot on muutaman vuoden ajan siirretty suoraan esimerkiksi poliisin ja sosiaaliviranomaisten käsiteltäviksi.

Arppa istuu kosketinsoittimensa edessä esiintymislavalla. Hän nauraa suu ammollaan. Takana näkyy basisti Eero Seppä.

Arppa tähdittää KPV:n kiusaamisen vastaista ottelutapahtumaa lauantaina

Ilmaistapahtumassa levitetään kiusaamisen vastaista sanomaa. Viheriöllä KPV saa vastaansa SJK Akatemian.

Danhajaa Hovalyg

Venäjän alkuperäiskansat laitetaan tykinruuaksi Kremlin kansallismielisen idean vuoksi – aktivisti Danhajaa Hovalygia se ärsyttää

Danhajaa Hovalyg havahtui siihen, kuinka Venäjä syrjii alkuperäisväestöään sodassakin. Soitimme Hovalygille ja kysyimme, millaista syrjintää hänen kansansa kokee.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: En ole tottunut somehäirintään, enkö sovi työhöni?

Sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa häirintää vähätellään ihan liian helposti sanomalla, että siihen tottuu. Tottuu vai – niin kuin lähisuhdeväkivaltaan tai koulukiusaamiseen? Ulla Järvi kysyy.

Tunnistamaton oppilas seisoo koulun käytävällä puhelin kädessä.

Tammela saamassa yksityishenkilöltä 100 000 euroa kiusaamista ehkäisevään työhön

Lahjoittaja edellyttää, että raha kohdennetaan koulukiusaamista sekä sosiaalisen median kautta tapahtuvaa kiusaamista ehkäisevään työhön.

Matias Pajula, kokoomus, ehdokas, vaalit

Helsinki NCP councillor charged with rape

The politician denies the charge.

Nuori istuu portaikossa kasvot painettuna polviin. Kuva otettu ylemmästä kerroksesta porraskuilun kautta.

Nuorten ahdistuneisuus ja kiusaaminen lisääntyivät entisestään – Kouluterveyskysely yllätti tutkijat

Yläkouluikäisten nuorten ahdistuneisuus on jopa lisääntynyt korona-ajasta, kertovat tuoreet Kouluterveyskyselyn tulokset.

Tampereen Raholan koulun pihalla seisova turvatolppa.

Turvatolppa tuo välituntivalvojan paikalle tarvittaessa – kiusaamista ehkäisevä keino on niin tehokas, että se tekee itsensä tarpeettomaksi

Kaksi tamperelaista koulua ehkäisee kiusaamista jatkossa vilkkuvin valoin ja teknologian avulla. Aiemmin tolppaa on kokeiltu Seinäjoella.

Nainen suutelee valkoista koiraa.

Edes poliisi ei voinut mitään Lene-Maria Markuksen kiusaamiselle – selvitimme, mihin rikosilmoitukset yleensä johtavat

Kiusaamisesta tehty rikosilmoitus ei monesti etene esitutkintaa pidemmälle. Sen sijaan alaikäisten rikollisia tekoja käsitellään usein sovittelussa.

Tampereen ylioppilaskunnana häirintäyhdyshenklilö Laura Kaipia.

Häirintää ei enää katsota läpi sormien – asennemuutos toi opiskelijabileisiin uuden työroolin

Yhteydenotot ylioppilaskuntien häirintäyhdyshenkilöihin ovat kasvaneet. Opiskelijat osaavat nykyään vaatia parempaa, eikä epäsopivaa käytöstä enää siedetä.

Parrakas mies Ari Santaharju katsoo suoraan kameraan. Taustalla näkyy työkaluja.

Koulukiusaajan rooli oli motoristi Ari Santaharjulle vain ajankulua – yksi lyönti pakotti hänet katsomaan itseään peiliin

Ari Santaharjulla on kokemusta sekä koulukiusattuna että -kiusaajana. Hän ei suostu selittämään käytöstään sillä, että häntäkin kiusattiin. Myöhemmin Ari on halunnut hyvittää tekojaan.

Heljä Lappi katsoo kameraan. Hänen edessään on kännykkä ja ympyrävalo.

Kiusatuksi tuleminen on piirtänyt Heljä Lappiin syvät jäljet, mutta somevaikuttajana hän kohtaa nyt erilaista häirintää

Somevaikuttaja Heljä Lappia kiusattiin jo eskarissa, eikä koulukaan ollut hänelle turvallinen paikka. Heljä kohtaa ikäviä kommentteja vielä nykyäänkin somen kautta.

Parturikampaajaopiskelija Dinatra Mando kuvattuna OSAO:lla (Oulun seudun ammattiopistolla) 24.4.2023

Dinatra Mandoa kiusattiin kahdeksan vuotta, koska kukaan koulussa ei ottanut häntä tosissaan

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapset ja nuoret eivät hae apua mielenterveydellisiin ongelmiin kouluissa, koska pelkäävät nolostumista tai joutuvansa sivuutetuksi.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Näin voit toimia, kun näet häirintää

Yksi yhteiskunnallisen eriarvoistumisen ilmenemismuoto on pahan olon purkaminen muihin. Häirinnän kohteena olevan osa on yksinäinen, mutta me kaikki voimme olla toisillemme avuksi, pohtii Omaheimo.

Uutisluokka ja Hyvin Sanottu yhteistyössä. Juontajana Kiia Keskikylä.

Pannaan stoppi somekiusaamiselle – Tampereella pohdittiin keinoja parempaan yhteiseloon somessa

Mitä seurauksia somekiusaamisella voi olla? Aihetta käsiteltiin suorassa lähetyksessä Lielahden koululla Tampereella.

Tunnistamaton oppilas seisoo koulun käytävällä puhelin kädessä.

Helsingin kaupungin­valtuusto käsitteli nuorten tekemiä aloitteita kiusaamisen suitsimisesta ja yläosattomuuden sallimisesta

Nuoret jättivät vuoden 2022 jälkipuoliskolla kaupunginvaltuustolle kymmenkunta aloitetta, joiden aihekirjo oli laaja.

Francis Turczyk katsoo kameraan.

17-vuotiaan Francis Turczykin kiusaajat kuvasivat videon hänen pahoinpitelystään: "Yritin vain säilyä hengissä seuraavaan päivään"

Francis Turczykia kiusattiin rajusti koulussa, mutta opettajat vähättelivät ongelmaa. Kiusaamisen vuoksi hän on jäänyt lähes kokonaan pois somesta.

Imatran Mansikkalan koulussa kengät pitää jättää eteiseen. Kuvassa iso kasa kenkiä hyllyssä ja eteisessä sikinsokin.

Pitkällinen kiusaaminen johti koko luokkaa koskevaan rikosilmoitukseen Imatralla – kaupunki ei muuta toimintatapaansa

Imatran opetus- ja nuorisopäällikkö Minna Rovion mukaan on ymmärrettävää, että rikosilmoitus on tehty.

Kaksi yläkouluikäistä tyttöä seisoo vierekkäin ja katsoo käsissään olevien puhelinten ruutua.

Koululaiset kertovat, millaista on somekiusaaminen, jota ei saada kuriin: ”Haukutaan ulkonäköä, mitä tekee ja mitä on mieltä”

Sosiaalisessa mediassa tapahtuva kiusaaminen on tuttu ilmiö lapsille ja nuorille. Yle Uutisluokan haastattelemien nuorten mielestä somekiusaamista ei selvitetä yhtä tarkasti kuin fyysistä kiusaamista.

Varkautelainen tubettaja Jani Vähäkainu kameran kanssa

Joku haki jälleen kaupunginjohtajaksi tubettaja Jani Vähäkainun nimellä – viesti kiusaajalle: ”Hanki parempaa sisältöä elämääsi”

Ensin varkautelainen tubettaja Jani Vähäkainu kuuli hakeneensa Joensuun kaupunginjohtajaksi, nyt vuorossa oli Kerava. Hän toivoo, että hakijoilta vaadittaisiin vahvaa tunnistautumista.

Anonyymi henkilö.

”Sä näytät röllipeikolta”, haukkuivat muut lapset jo päiväkodissa – isä leikkautti poikansa hörökorvat, jotta kiusaaminen loppuisi

Kiusaamisen takia leikataan esimerkiksi suuria luomia, näkyviä arpia tai hörökorvia. Leikkaus on tuonut monille itsevarmuutta, mutta kiusaamisen loppumista se ei takaa.

Nuori mies kuvaa itseään kameralla. Hänellä on valoisa ilme kasvaoillaan.

Somevaikuttaja Vili Lehtelä on myös kiusaajien kaveri: ”Hekin tarvitsevat apua”

Kiusaaja usein kiusaa, koska hänellä on paha olo. Somevaikuttaja Vili Lehtelä toivoo, että luotettava aikuinen ehtisi selvittämään kiusaamistilanteita - sekä kiusatun että kiusaajan apuna.

Oululainen Teemu on kärsinyt yksinäisyydestä koko elämänsä ajan. Kuvattu 8.3.2023

Teemu, 24, karisti toksiset ystävyyssuhteet – ratkaisu oli vaikea, mutta tarpeellinen

Pahaa oloa aiheuttavat ystävyyssuhteet kehotetaan usein jättämään pois. Entä jos sen seurauksena jääkin ihan yksin?

5-vuotias Eino Lepola ja 3-vuotias Anni Tenkanen istuvat luokkahuoneen pöydän ääressä. Aurinko paistaa kevyesti sisään ikkunasta.

Pieni Juupajoen kunta teki suunnitelman, joka estää päiväkotilapsia kiusaamasta toisiaan

Tavoitteena on ennaltaehkäistä kiusaamista opettamalla lapsille vuorovaikutustaitoja. Toistuvaa kiusaamista ei Juupajoen päiväkodeissa varajohtaja Sanna-Kaisa Peräisen mukaan tapahdu.

Matti Uutela katselee kaukaisuuteen valtava sulkahattu päässään.

Lintumies ja Sauna-Tero ovat Kokkolan kylähulluja, joista toista syrjitään ja toista suositaan: ”Ole kylähullu, jos olet itse onnellinen”

Lintumiestä ja Sauna-Teroa pidetään Kokkolassa kylähulluina. Toinen on yhteisönsä hyväksymä, toinen hyljeksimä. Tutkijan mielestä katoavalle kansankulttuurille on yhteisössä selkeä tarve.

Punkalaidun kunnantalo

Punkalaitumen kunnassa on tehty muutamia ilmoituksia epäasiallisesta käytöksestä

Kunnanjohtaja on hyvillään, että vyyhti on alkanut purkautumaan ja ihmiset uskaltavat tehdä ilmoituksia.

Syrjäytynyt nuori,  Vamos,  Helsinki,  nuorten mielenterveysongelmat,  koulukiusaaminen,  itsetuho.   Helsingin diakonissalaitos,  Erhan Daler.

Erhan Daler ei juuri liikkunut huoneestaan kahdeksaan vuoteen – mitä tiedetään 140 000 suomalaisesta, jotka ovat kateissa työelämästä?

Suomessa on yli 140 000 työikäistä henkilöä, jotka eivät ole töissä, työttöminä tai opiskelemassa. Joukossa on syrjään jääneitä nuoria. Kiusaamisen takia vuosiksi kotiin hautautunut Erhan Daler auttaa nyt muita.

Ihmisiä välitunnilla ala-koulussa.

Koululaiset lyövät yhä useammin paitsi toisiaan, myös opettajia – lapsiasiavaltuutettu palkkaisi tukun muita aikuisia opettajien rinnalle

Alaikäisten väkivaltarikollisuus on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosien aikana etenkin keskisuurissa kaupungeissa. Tilanne näkyy myös koulujen arjessa.

Anonyymi kuva koululaisesta tehtävien parissa.

Oppilaat eivät uskaltaneet puuttua häirintään – yhdenvertaisuuskysely nosti esille kehitettävää Lappeenrannan kouluissa

Lappeenrannan peruskouluissa järjestetty tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely toi ilmi vaiheudet puuttua häirintään.

Mies skrapaa auton tuulilasia lumesta.

Valta ja näkyvyys ovat kiusaajan palkinto – entinen koulukiusaaja Ville ei pysty antamaan tekojaan itselleen anteeksi: “ Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän koen huonoa omaatuntoa”

Ville kiusasi muita lapsia koko peruskouluajan eikä ole voinut antaa sitä itselleen anteeksi. Tutkimusten mukaan suurinta osaa kiusaajista motivoi sen tuoma näkyvyys ja valta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle