Uusimmat artikkelit
Lemin särä nostettiin Museoviraston elävän perinnön kansalliseen luetteloon
Lemin kotiseutuyhdistys esitti perinteistä lammasruoka särää Museoviraston elävän perinnön kansalliseen luetteloon.
Yläsavolaiselle muurinpohjaletulle haetaan EU:n nimisuojaa
Nimisuojaa haetaan, koska muurinpohjaletulla on maine perinteisenä yläsavolaisena erikoisherkkuna. Varhaisin julkaistu resepti on vuodelta 1933.
Vain yhtä ruokalajia vuosikymmenet tarjonnut ravintola sulkee ovensa – Lemin säräravintola ei jatka, vaikka kesä oli ennätysvilkas
Lemin Säräpirtille ei vielä ole löytynyt uutta jatkajaa. Melkein 20 vuotta säräyrittäjinä ollut Hietarannan pariskunta lupaa auttaa uuden omistajan alkuun.
45 vuotta särää valmistanut perheyritys lopettaa ravintolan pitämisen Lemillä – Kippurasarvelle etsitään uutta yrittäjää
Ravintola Kippurasarven nykyiset yrittäjät olisivat valmiita myymään ravintolatoiminnan lisäksi myös muita liiketoimintojaan uudelle yrittäjälle.
“Ällöä”, ajatteli Markus Virtanen, kun näki ensi kerran perinteistä juhannusjuustoa – nyt hän on yksi perinteen ylläpitäjistä
Oululaisisä antaa jälkiruuan porista kattilassa jopa kahdeksan tuntia. Se takaa tiiviin koostumuksen, punaisenruskean värin ja makean maun.
Savolaiselle talkkunalle haetaan EU:n nimisuojaa
Hakemus perustuu Savolaisen talkkunan maineeseen perinteisenä savolaisena viljatuotteena, jonka erityispiirre on sen tumma väri ja karkea rakenne.
Kaakkoissuomalaiset artesaaniruokayrittäjät lähtivät isolla joukolla SM-kisoihin – paikallisia mukana ennätysmäärä
Puhtaat kotimaiset raaka-aineet ovat artesaaniruokien perusta. Niissä ei myöskään saa olla turhia lisäaineita, ja käsintekeminen kulkee läpi koko tuotevalmistuprosessin. Artesaaniruokatuotteiden SM-kisoissa oli tänä vuonna yli sata tuotetta.
Salolaismies hautoi ja myi hedelmöitettyjä ankanmunia – Suomen laki kieltää niiden käytön ruokana
Mies myi vuoden aikana noin 200 niin kutsuttua Balut-munaa.
Totuus esivanhempiemme ruokavaliosta – testaa tunnetko perinneruokasanastoa
Perinneruokien nimien historia yllättää.
Turisti kadotti lompakkonsa karjalaisravintolaan, ja niinpä paikka päätyi matkaoppaisiin – Ravintoloitsija: "Kävi sellainen tuuri"
Moni ruokaharrastaja valitsee lautaselleen perinteiset mummolan maut. Näin uskoo myös helsinkiläinen kolmekymppinen Sanna Kettunen, joka toteutti unelmansa omasta ravintolasta hetki ennen koronaa.
Kun Jari Wilska keittää rössypottua Hämeenlinnassa, oululaisemigranttien veri vetää lautasen äärelle
Rössypottu on lihaperunakeittoa, johon paloitellaan päälle palasia veripaltusta. Annos keittoa vie oululaislähtöiset hämeenlinnalaiset takaisin lapsuusmuistoihin. Tämä Oulun seudun perinneruoka on vastikään innoittanut myös huippukokkeja.

Kalakukko on nykyisin aitoa perinneruokaa myös laktoosittomana ja pitkulaisena
Euroopan komissio on höllentänyt kalakukon nimisuojaa. Taikinakuoressa, täytteessä ja voitelussa voi käyttää laktoositonta voita tai margariinia.
Somevaikuttaja Enni Koistinen on innostunut Jaakko Kolmosesta ja perinneruuista – talkkunankin hän brändäisi uudelleen
Tuplakääk-podcastista tuttu graafinen suunnittelija ja somevaikuttaja on myös intohimoinen euroviisufani, jolle euroviisuviikko on "ihmisen parasta aikaa".
Tuomas Nevanlinna: Kamppailua kielletyn ja hekumallisen välissä – aikamme suuri filosofinen kysymys on, miten syödä oikein
Kun ruoka merkitsee kaikkea muuta paitsi ravintoa.

Kauan sitten maailmalle levisi erikoinen suomalaisruoka, jonka salaisuus oli halkeileva astia – korona pakotti muuttamaan 1 000 vuotta vanhaa reseptiä
Lemin Särä on vanha perinneruoka, joka valmistetaan tuhat vuotta vanhalla menetelmällä.
Harjun iltasoitto on jyväskyläläisin ilmiö - "Tunnepitoinen iso asia, se kaikuu tämän kaupungin ääriin saakka"
Tänään vietetään Jyväskylän syntymäpäivää ja sen kunniaksi Yle kysyi, mikä ilmiö on kaikkein jyväskyläläisin. Harjun iltasoitto voitti äänestyksen ylivoimaisesti.
Mantelimassalla vai hillolla? Mieluiten molemmat: Leipurikondiittori Veera Heleniuksen laskiaispullassa on kaksi kerrosta ja molemmat täytteet
Vaikka kaupoista löytyy monenlaisia laskiaispullia, on tuplatäyteherkku otettu asiakkaiden keskuudessa ihmetyksellä vastaan.

ELY-keskus myönsi viime vuonna Lappiin rahoitusta yli 51 miljoonaa euroa
Myönnetty summa on yli 10 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019.

Ruokamatka maailmaan, jossa keittiö oli naisten paikka ja rasvaton maito kauhistus – 70-luvulla kaupungista tuotu jugurtti oli odotettu herkku
Olliloiden maalaistalossa oltiin omavaraisia ja katsottiin kokkiohjelmien pioneeria, Patakakkosta.
Jonnet ei tiedä (tai muista), mutta...
"jonne" on stereotyyppinen yläasteelaispoika, joka...
Gérard Depardieun Eurooppa – ranskalainen filmitähti kulinaarisella kiertomatkalla
Ranskalainen filmitähti makumatkalla Euroopassa.
Perunan kulutus laskee kilon vuodessa per suomalainen – markkinointiasiantuntija ehdottaa tastingeja ja tv-ohjelmia perinneherkun brändäykseen
Pasta ja riisi vievät perunalta tilaa lautasilla. Kerro jutun lopussa, mitä sinä tekisit arvostuksen nostamiseksi.
Taru Korhosesta, 26, tuli puolivahingossa karjalaisen perinneruuan lähettiläs – kun hän leipoo, some seuraa silmä kovana
Leipominen on yksi sosiaalisen median megatrendeistä, ja se voi pelastaa karjalaisen ruokaperinteen.

Tiistai 25.2.2020 (tv)
Siivoojista on pulaa. Laivoista halutaan rakentaa kevyempiä kuin ennen. Laskiaistiistaina lasketaan mäkeä ja syödään laskiaispullia. Säätiedot.

Vuosien karjalanpiirakkasota päättyi – EU hyväksyi, että aidon karjalanpiirakan saa nyt tehdä myös laktoosittomasta maidosta
Alkuperäinen karjalanpiirakan resepti oli erityisesti pienleipomoille liian tiukka.

Mikä vegaaniselle karjalanpiirakalle nimeksi? Maailman suurin karjalanpiirakoiden valmistaja aikoo viedä perinneruoan maailmalle
Nurmeksessa Pielispakarin leipomossa leivotaan pian 100 miljoonaa piirakkaa vuodessa

Ruokavirasto löysi myynnistä kalakukkoja, joita ei saisi kutsua kalakukoiksi
Viraston mukaan nimisuojattujen elintarvikkeiden nimeämisessä on edelleen puutteita.
Täti
Erinomaisesta tädistään kertoo hra Kajo.

Kainuulainen talkkuna katoamassa? Ihmiset hamstrasivat talkkunaa Nälkämaan markkinoilta koko vuoden tarpeiksi
Kainuulaisen talkkunan säännöllinen valmistus loppui viime keväänä, eikä sitä ole sen jälkeen löytynyt kaupoista.
Keittiömestari Heikki Nikula palasi keskelle kylmintä kaamosta ja loi kotirantaansa yhden Suomen parhaimmista ravintoloista
Krantusta ruokailijasta kasvoi palkittu keittiömestari.

Osa Oulun Musiikkijuhlien esityksistä nähdään tänä vuonna oululaisten kodeissa
Mukana on yhteensä seitsemän oululaista kotia.

Torniolaislähtöisen Niko Tähden tavoitteena on nuorten kokkien MM-kisat
Tuore suomenmestari treenaa nyt klassikkoruokia, joita maailmanmestaruuskilpailussa arvostetaan.

Röffeli vakuutti ravintola-alan ammattilaiset Tuunaa rössy-kisassa
Oululaisen harrastelijakokki Seija Selänperän röffeli vei voiton ensimmäisessä kilpailussa, jossa haettiin vaihtoehtoja veripaltulle.

Viralliseen karjalanpiirakkareseptiin haetaan muutosta – täytteeksi kelpaisi jatkossa myös kaura tai speltti
Myös laktoosittomat raaka-aineet ovat tätä päivää, sanovat nimisuojan muutosta hakevat tahot.

Laktoositon maito oli liikaa viranomaiselle – pienleipomon lopetettava vuosia jatkunut karjalanpiirakan myynti välittömästi
Leipomo oli käyttänyt valmistamiseen laktoositonta maitoa, vaikka sitä ei karjalanpiirakan sisällä olevassa riisipuurossa saa olla.

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Kannattaa olla varuillaan, jos ruokaa sanotaan perinneruuaksi
Historiaa on hyvä tuntea, mutta sitä ei pakko syödä, pohtii sarjakuvapiirtäjä Aiju Salminen kolumnissaan.

Uutta pottua joulupöydässä? Perunan voikin nostaa maasta vasta marraskuussa – "Niissä on jopa parempi taivaallinen maku"
Sotkamolainen Jari Kropsu oivalsi perunain myöhäisen kuokkimisen vahingossa.

Rössypotun arvostusta halutaan nostaa reseptikilpailulla: "Turha häpeily pois"
Reseptikilpailulla toivotaan esimerkiksi paikallisesta ruuasta kiinnostuneille turisteille enemmän vaihtoehtoja tarjolle.

Nuoret ja kaupunkilaiset innostuivat lähettämään tietoja leipurin aarteistaan: leipäjuurella voi olla ikää jopa yli 300 vuotta
Luonnonvarakeskus on saanut runsaasti uutta tietoa vanhoista leipäjuurista eli raskeista.

Mitä yhteistä on kalakukolla ja premium burgerilla? Suomen pikaruokakulttuuri on kypsynyt vuosikymmeniä
Kun hampurilainen rantautui Suomeen, asiasta kohistiin isoon ääneen. Nyt jo arkipäiväistyneeltä pikaruualta halutaan korkeaa laatua ja persoonallisia makuja.

Välimeren ruokavalio pidentää myös iäkkäiden elinikää
Välimeren alueen perinteiseen ruokavalioon kuuluu muun muassa kasvikset, oliiviöljy ja kala.
Patakakkosen vuosi 1988 – savusiikaa, sultsinoita ja seisovan pöydän sudenkuopat
Perinneruokia ja uusia tuulia Jaakko Kolmosen johdolla.

Moni Antellin irtisanotuista vielä vailla uutta työtä
Antell ilmoitti leipomotoimintansa lopettamisesta loppukeväällä.

Näin mustikkakukko vietiin Lontooseen – seuraavaksi muutkin savolaisherkut aiotaan saada maailman gourmet-ravintoloihin
Pohjois-Savossa aiotaan hyödyntää Suomen ensimmäistä European Region of Gastronomy -tunnustusta.

Miten käy omenahyveen? Antellin leipomon sulkeminen herätti kotikaupungissa huolen perinneleivonnaisten kohtalosta
Antellin leivokset ja leivät ovat ehtineet nousta miltei ikoneiksi Pohjois-Suomen pääkaupungissa. Vuonna 1880 alkanut Antellin leipomotoiminta loppuu alkusyksystä.

Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: Hämmästy japanilaisista himosaunojista ja syvenny suomalaisten moikkauskulttuuriin
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Minkä muotoista rieskaa teillä syödään? Perinneruokien "oikeat" valmistustavat jaksavat aiheuttaa hyväntahtoisia vääntöjä
Rieska ja kampanisu ovat malliesimerkkejä ruuista, joiden oikeaoppinen valmistustapa vaihtelee voimakkaasti sen mukaan, keneltä asiaa satutaan tiedustelemaan.

Lanttukukko ilman lihaa ja voita – vegaanisena halutaan nyt myös perinneherkkuja
Vegaaniruuan kysyntä kasvaa. Yrittäjä ei voi enää tarjota ei-oota tai tinkiä mausta.

Päätöskierroksella pudotuspeliapua saanut NFL-seura kiitti kilpailijaa 1440 kanansiivellä
Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan Buffalo Bills palkitsi varsin anteliaasti kilpailijaseuransa Cincinnati Bengalsin, kun Bengalsin voitto avitti Billsin pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1999.