Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Särää leivinuunissa.

Lemin särä nostettiin Museoviraston elävän perinnön kansalliseen luetteloon

Lemin kotiseutuyhdistys esitti perinteistä lammasruoka särää Museoviraston elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Rasvaa levitetään muurinpohjapannulle.

Yläsavolaiselle muurinpohjaletulle haetaan EU:n nimisuojaa

Nimisuojaa haetaan, koska muurinpohjaletulla on maine perinteisenä yläsavolaisena erikoisherkkuna. Varhaisin julkaistu resepti on vuodelta 1933.

Lemiläisen Säräpirtti Kippurasarven yrittäjä Esko Hietaranta.

Vain yhtä ruokalajia vuosikymmenet tarjonnut ravintola sulkee ovensa – Lemin säräravintola ei jatka, vaikka kesä oli ennätysvilkas

Lemin Säräpirtille ei vielä ole löytynyt uutta jatkajaa. Melkein 20 vuotta säräyrittäjinä ollut Hietarannan pariskunta lupaa auttaa uuden omistajan alkuun.

Esko Hietaranta valmistamassa särää.

45 vuotta särää valmistanut perheyritys lopettaa ravintolan pitämisen Lemillä – Kippurasarvelle etsitään uutta yrittäjää

Ravintola Kippurasarven nykyiset yrittäjät olisivat valmiita myymään ravintolatoiminnan lisäksi myös muita liiketoimintojaan uudelle yrittäjälle.

Valkoiseen kesäpaitaan pukeutunut Markus Virtanen seisoo pöydän takana, pöydällä keitetään levyllä punaisessa kattilassa juhannusjuustoa.

“Ällöä”, ajatteli Markus Virtanen, kun näki ensi kerran perinteistä juhannusjuustoa – nyt hän on yksi perinteen ylläpitäjistä

Oululaisisä antaa jälkiruuan porista kattilassa jopa kahdeksan tuntia. Se takaa tiiviin koostumuksen, punaisenruskean värin ja makean maun.

Läheltä

Savolaiselle talkkunalle haetaan EU:n nimisuojaa

Hakemus perustuu Savolaisen talkkunan maineeseen perinteisenä savolaisena viljatuotteena, jonka erityispiirre on sen tumma väri ja karkea rakenne.

Yritysasiantuntija Sanna Lento-Kemppi Pro Agria Etelä-Suomi.

Kaakkoissuomalaiset artesaaniruokayrittäjät lähtivät isolla joukolla SM-kisoihin – paikallisia mukana ennätysmäärä

Puhtaat kotimaiset raaka-aineet ovat artesaaniruokien perusta. Niissä ei myöskään saa olla turhia lisäaineita, ja käsintekeminen kulkee läpi koko tuotevalmistuprosessin. Artesaaniruokatuotteiden SM-kisoissa oli tänä vuonna yli sata tuotetta.

Ravintola Konstan möljä täytti tänä vuonna 40 vuotta. Kuvassa Konstan möljäön henkilökuntaa 15.10.2021.

Turisti kadotti lompakkonsa karjalaisravintolaan, ja niinpä paikka päätyi matkaoppaisiin – Ravintoloitsija: "Kävi sellainen tuuri"

Moni ruokaharrastaja valitsee lautaselleen perinteiset mummolan maut. Näin uskoo myös helsinkiläinen kolmekymppinen Sanna Kettunen, joka toteutti unelmansa omasta ravintolasta hetki ennen koronaa.

Vaalea, pitkähiuksinen Jari Wilska katsoo hymyillen kameraan lippalakki päässään.

Kun Jari Wilska keittää rössypottua Hämeenlinnassa, oululaisemigranttien veri vetää lautasen äärelle

Rössypottu on lihaperunakeittoa, johon paloitellaan päälle palasia veripaltusta. Annos keittoa vie oululaislähtöiset hämeenlinnalaiset takaisin lapsuusmuistoihin. Tämä Oulun seudun perinneruoka on vastikään innoittanut myös huippukokkeja.

Kalakukon perusainekset pöydällä.

Kalakukko on nykyisin aitoa perinneruokaa myös laktoosittomana ja pitkulaisena

Euroopan komissio on höllentänyt kalakukon nimisuojaa. Taikinakuoressa, täytteessä ja voitelussa voi käyttää laktoositonta voita tai margariinia.

Graafikko ja somevaikuttaja Enni Koistinen Puoli seitsemän -ohjelman vieraana

Somevaikuttaja Enni Koistinen on innostunut Jaakko Kolmosesta ja perinneruuista – talkkunankin hän brändäisi uudelleen

Tuplakääk-podcastista tuttu graafinen suunnittelija ja somevaikuttaja on myös intohimoinen euroviisufani, jolle euroviisuviikko on "ihmisen parasta aikaa".

Harjun Vesilinnan torni.

Harjun iltasoitto on jyväskyläläisin ilmiö - "Tunnepitoinen iso asia, se kaikuu tämän kaupungin ääriin saakka"

Tänään vietetään Jyväskylän syntymäpäivää ja sen kunniaksi Yle kysyi, mikä ilmiö on kaikkein jyväskyläläisin. Harjun iltasoitto voitti äänestyksen ylivoimaisesti.

Veera Heleniuksen tajottimella tuplalaskiaispullia vieressä yrittäjä Aarni Pekkala

Mantelimassalla vai hillolla? Mieluiten molemmat: Leipurikondiittori Veera Heleniuksen laskiaispullassa on kaksi kerrosta ja molemmat täytteet

Vaikka kaupoista löytyy monenlaisia laskiaispullia, on tuplatäyteherkku otettu asiakkaiden keskuudessa ihmetyksellä vastaan.

Rollohallin pihassa Rovaniemen Saarenkylässä on muhkeat läjät hiekkaa.

ELY-keskus myönsi viime vuonna Lappiin rahoitusta yli 51 miljoonaa euroa

Myönnetty summa on yli 10 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019.

Ollilan vanhaisäntä Heikki Ollila ja hänen tyttärensä Elina Töllinen tuvan pöydän ääressä.

Ruokamatka maailmaan, jossa keittiö oli naisten paikka ja rasvaton maito kauhistus – 70-luvulla kaupungista tuotu jugurtti oli odotettu herkku

Olliloiden maalaistalossa oltiin omavaraisia ja katsottiin kokkiohjelmien pioneeria, Patakakkosta.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Jonnet ei tiedä (tai muista), mutta...

"jonne" on stereotyyppinen yläasteelaispoika, joka...

Brändiasiantuntija Janne Rauhala ideoi, miten peruna saataisiin taas arvoonsa.

Perunan kulutus laskee kilon vuodessa per suomalainen – markkinointiasiantuntija ehdottaa tastingeja ja tv-ohjelmia perinneherkun brändäykseen

Pasta ja riisi vievät perunalta tilaa lautasilla. Kerro jutun lopussa, mitä sinä tekisit arvostuksen nostamiseksi.

Joensuulainen Taru Korhonen pitää käsissään pelillistä supikkaita.

Taru Korhosesta, 26, tuli puolivahingossa karjalaisen perinneruuan lähettiläs – kun hän leipoo, some seuraa silmä kovana

Leipominen on yksi sosiaalisen median megatrendeistä, ja se voi pelastaa karjalaisen ruokaperinteen.

laskiaispulla

Tiistai 25.2.2020 (tv)

Siivoojista on pulaa. Laivoista halutaan rakentaa kevyempiä kuin ennen. Laskiaistiistaina lasketaan mäkeä ja syödään laskiaispullia. Säätiedot.

Poikkileikkaus kalakukosta.

Ruokavirasto löysi myynnistä kalakukkoja, joita ei saisi kutsua kalakukoiksi

Viraston mukaan nimisuojattujen elintarvikkeiden nimeämisessä on edelleen puutteita.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Täti

Erinomaisesta tädistään kertoo hra Kajo.

kainuun talkkunapussit

Kainuulainen talkkuna katoamassa? Ihmiset hamstrasivat talkkunaa Nälkämaan markkinoilta koko vuoden tarpeiksi

Kainuulaisen talkkunan säännöllinen valmistus loppui viime keväänä, eikä sitä ole sen jälkeen löytynyt kaupoista.

Kitara.

Osa Oulun Musiikkijuhlien esityksistä nähdään tänä vuonna oululaisten kodeissa

Mukana on yhteensä seitsemän oululaista kotia.

Niko Tähti

Torniolaislähtöisen Niko Tähden tavoitteena on nuorten kokkien MM-kisat

Tuore suomenmestari treenaa nyt klassikkoruokia, joita maailmanmestaruuskilpailussa arvostetaan.

Rössypottua

Röffeli vakuutti ravintola-alan ammattilaiset Tuunaa rössy-kisassa

Oululaisen harrastelijakokki Seija Selänperän röffeli vei voiton ensimmäisessä kilpailussa, jossa haettiin vaihtoehtoja veripaltulle.

Karjalanpiirakkaa rypytetään.

Viralliseen karjalanpiirakkareseptiin haetaan muutosta – täytteeksi kelpaisi jatkossa myös kaura tai speltti

Myös laktoosittomat raaka-aineet ovat tätä päivää, sanovat nimisuojan muutosta hakevat tahot.

Karjalanpiirakoita uunipellillä.

Laktoositon maito oli liikaa viranomaiselle – pienleipomon lopetettava vuosia jatkunut karjalanpiirakan myynti välittömästi

Leipomo oli käyttänyt valmistamiseen laktoositonta maitoa, vaikka sitä ei karjalanpiirakan sisällä olevassa riisipuurossa saa olla.

Sarjakuvakolumni perinneruuista.

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Kannattaa olla varuillaan, jos ruokaa sanotaan perinneruuaksi

Historiaa on hyvä tuntea, mutta sitä ei pakko syödä, pohtii sarjakuvapiirtäjä Aiju Salminen kolumnissaan.

Perinteinen rössypottukaan ei  ole vahvistanut kaikkien pohjoispohjalaisten maakuntaidentiteettiä.

Rössypotun arvostusta halutaan nostaa reseptikilpailulla: "Turha häpeily pois"

Reseptikilpailulla toivotaan esimerkiksi paikallisesta ruuasta kiinnostuneille turisteille enemmän vaihtoehtoja tarjolle.

Ruisleipätaikina leivonta-astiassa, josta käytetään nimitystä taikinatiinu tai -korvo.

Nuoret ja kaupunkilaiset innostuivat lähettämään tietoja leipurin aarteistaan: leipäjuurella voi olla ikää jopa yli 300 vuotta

Luonnonvarakeskus on saanut runsaasti uutta tietoa vanhoista leipäjuurista eli raskeista.

Hampurilainen

Mitä yhteistä on kalakukolla ja premium burgerilla? Suomen pikaruokakulttuuri on kypsynyt vuosikymmeniä

Kun hampurilainen rantautui Suomeen, asiasta kohistiin isoon ääneen. Nyt jo arkipäiväistyneeltä pikaruualta halutaan korkeaa laatua ja persoonallisia makuja.

Kalakauppias Kreikan Haniassa.

Välimeren ruokavalio pidentää myös iäkkäiden elinikää

Välimeren alueen perinteiseen ruokavalioon kuuluu muun muassa kasvikset, oliiviöljy ja kala.

Oululaisen Antell-leipomon rakennus, jonka edessä autoja.

Moni Antellin irtisanotuista vielä vailla uutta työtä

Antell ilmoitti leipomotoimintansa lopettamisesta loppukeväällä.

Myyjä asettelee mustikkakukkoja myymälän vitriiniin.

Näin mustikkakukko vietiin Lontooseen – seuraavaksi muutkin savolaisherkut aiotaan saada maailman gourmet-ravintoloihin

Pohjois-Savossa aiotaan hyödyntää Suomen ensimmäistä European Region of Gastronomy -tunnustusta.

Kuuluisa omenahyve uhkaa kadota valikoimista syksyllä.

Miten käy omenahyveen? Antellin leipomon sulkeminen herätti kotikaupungissa huolen perinneleivonnaisten kohtalosta

Antellin leivokset ja leivät ovat ehtineet nousta miltei ikoneiksi Pohjois-Suomen pääkaupungissa. Vuonna 1880 alkanut Antellin leipomotoiminta loppuu alkusyksystä.

Japanilainen Iri Kimura, 28, piipahti Takero Shintanin (vas.) teettämässä autosaunassa saunafestivaaleilla.

Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: Hämmästy japanilaisista himosaunojista ja syvenny suomalaisten moikkauskulttuuriin

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Leivontakartta. Leipominen Suomessa.

Minkä muotoista rieskaa teillä syödään? Perinneruokien "oikeat" valmistustavat jaksavat aiheuttaa hyväntahtoisia vääntöjä

Rieska ja kampanisu ovat malliesimerkkejä ruuista, joiden oikeaoppinen valmistustapa vaihtelee voimakkaasti sen mukaan, keneltä asiaa satutaan tiedustelemaan.

Leila Sallinen leipomossaan.

Lanttukukko ilman lihaa ja voita – vegaanisena halutaan nyt myös perinneherkkuja

Vegaaniruuan kysyntä kasvaa. Yrittäjä ei voi enää tarjota ei-oota tai tinkiä mausta.

Kuvassa Buffalo Billsin linjapuolustaja Ramon Humber

Päätöskierroksella pudotuspeliapua saanut NFL-seura kiitti kilpailijaa 1440 kanansiivellä

Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan Buffalo Bills palkitsi varsin anteliaasti kilpailijaseuransa Cincinnati Bengalsin, kun Bengalsin voitto avitti Billsin pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1999.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle