Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Kun kaikki on menetetty, jäljelle jää vain paljas ihmisyys

Olen tehnyt talven aikana töitä päihteidenkäyttäjien keskellä, ihmisten, jotka eivät usein näe tuntiakaan tulevaisuuteen, kirjoittaa Salusjärvi.

Iäkkäät nainen ja mies katselevat naisen käsi ojossa osoittamaan suuntaan syksyisessä maisemassa.

Sadan vuoden sankarit – Suomen vanhimman ikäluokan uudet tarinat

Tosia tarinoita 1920-luvulta 2020-luvulle

Äiti ja tytär pitävät toisiaan kädestä

Haussa satoja äitejä ystäviksi maahanmuuttajille – Kaakkois-Suomessa pyyntöjen määrä kaksinkertaistunut

Mannerheimin lastensuojeliitto etsii maanlaajuisesti satoja vapaaehtoisia äitejä, jotka alkaisivat ystäviksi maahanmuuttajaäideille. Ukrainasta on tullut Suomeen sotaa pakenevia äitejä. Lisäksi koronapandemia-aika rajoituksineen on lisännyt maahanmuuttajaäitien ystävätarvetta.

Auringonkukka pelto.

Kotkalaisille jaetaan auringonkukan siemeniä – kaupunki haluaa levittää rauhan sanomaa ja kutsuu mukaan kaikki muutkin

Kotka käynnistää Operaatio Rauhankukka -kampanjan rauhan ja ystävyyden puolesta. Kaikenikäisiä ja -taustaisia kotkalaisia kannustetaan puutarhatöihin rauhan symbolina toimivan auringonkukan voimin.

Joensuulainen ystäväpalvelun käyttäjä Anne Sormunen.

Anne Sormunen kärsi yksinäisyydestä mutta sai vapaaehtoisen kaverin – ystävätoiminnan suosio on kasvanut Ukrainan kriisin myötä

Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminta on ollut viime viikkoina poikkeuksellisen suosittua. Ystäviä kouluttaville kursseille on ollut tavallista enemmän osallistujia. Syyksi arvellaan Ukrainan kriisiä.

Koululainen Kuura Havu ja opiskelija Annikati Markkanen Nuoret Etelä-Savon dynamoina -hankkeen avajaistilaisuudessa.

Nuorille tarjotaan mahdollisuutta suunnitella ja toteuttaa haluamansa kaltaisia tapahtumia Etelä-Savossa – pieksämäkeläinen Kuura Havu toteuttaisi diskon

Nuoret Etelä-Savon dynamoina -hankkeessa nuoret pääsevät itse suunnittelemaan ja tuottamaan nuorille suunnatun tapahtuman. Kohderyhmänä ovat 16-25 -vuotiaat nuoret.

Joonas Konstig, Helsinki, 05.06.2020

Joonas Konstigin kolumni: Venäjän kulttuurin ystävänä olen surumielinen

On olemassa helppo keino, jolla eristää Putin Venäjästä tuottamatta hallaa Venäjän kansalle, kirjoittaa Konstig.

Oulun tuomiokirkon kellotorni iltavalaistuksessa.

Oulun kaupunki lähettää tänään kirjeet Venäjän Arkangeliin ja Kronstadtiin, joissa ilmoitetaan ystävyyskaupunkitoiminnan keskeyttämisestä

Kuntaliitto on suosittanut toistaiseksi ystävyyskuntatoimintojen keskeyttämistä. Korona-aika on jo aiemmin hiljentänyt ystävyyskunta- ja kaupunkitoimintaa. Nyt se keskeytetään kokonaan.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Erilaista korona-aikaa eläneiden ihmisten paluu yhteisiin tiloihin vaatii kaikilta ymmärrystä

Paluu entiseen tapaan olla muiden ihmisten kanssa ei tapahdu itsestään, minun täytyy tehdä töitä sen eteen, kirjoittaa Omaheimo.

Mikko Byckling ja Timo Karas istuvat kahvilan pöydässä. Heillä on kummallakin edessään pahvikahvikuppi ja pala kakkua.

Kauan odotettu korttelikahvila avattiin Kouvolassa: "Yhteisöllisyys on elämän suola"

Ystävänpäivänä Kouvolan uusi korttelikahvila avasi ovensa. Kaikki ovat tervetulleita Haalin yhteisölliseen kahvilaan.

SPR:n väkeä jakamassa suklaasuukkoja Turun ylioppilaskylässä

SPR:n yksinäisyysbarometri: Joka neljäs tuntee kuukausittain yksinäisyyttä – Punainen Risti kohtasi nuoria ja jakoi suklaasuukkoja ystävänpäivänä

Suomen Punainen Risti panostaa lasten ja nuorten yksinäisyyden ennaltaehkäisyyn. Järjestön teettämä barometri kertoo, että varsinkin korona on lisännyt nuorten ja opiskelijoiden yksinäisyyttä.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Hyvää ystävänpäivää, vihdoinkin ja ilman ironiaa 

Ystävänpäivä on mennyt minulta joka vuosi ohi, mutta tänä vuonna se on kohdattava rohkeasti, kirjoittaa Rönkä.

Paulig Kulma -kahvilassa, Iines Vuorjoki ja Atte Makkonen.

Läheisimmät ystävyyssuhteet ovat pandemia-aikana voineet jopa vahvistua, löyhemmät sen sijaan hiipua – tutkija vaalisi nyt ystävyyttä

Kasvatuspsykologian professori Niina Junttila kannustaa ottamaan yhteyttä ystäviin ja kavereihin matalalla kynnyksellä ja kysymään kuulumisia.

Aleksi Mustaparta käy Lopen iltakoriksessa joka viikko.

Pikkukylä heräsi nuorten syrjäytymisvaaraan ja päätti kokeilla yksinkertaista keinoa: nyt Aleksi Mustaparta pelaa torstaisin iltakorista

Neljäsosa nuorista kokee, etteivät he kuulu itselleen tärkeään ryhmään. Joka kymmenes on ilman läheistä ystävää. Lopen Läyliäisissä iltakoris on keino lisätä nuorten yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Varallisuuserot ovat kiusallisia ja on varakkaan vastuulla ottaa ne huomioon

Keskiluokkaisesta ihmisestä tuntuu kiusalliselta puhua köyhyydestä, koska on kiusallista, ettei kaikilla ole samoihin juttuihin varaa kuin minulla. Mutta jos köyhyydeltä sulkee silmänsä, sulkee myös monta ihmistä ulkopuolelle, kirjoittaa Thurén.

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaa: Miksi heteromiehen on yhä niin vaikea koskea toista miestä?

1800-luvun valokuvissa miehet pitivät toisiaan kädestä ja istuivat toistensa sylissä. Vuosien myötä miesten välisestä kosketuksesta tuli kuitenkin tabu, jonka murtaminen vaatii työtä, kirjoittaa Vanha-Majamaa. Blogin voi myös kuunnella.

Kotkassa asuvat ystävykset Ieva Eksts ja Sisko Eskelinen viettävät aikaa yhdessä esimerkiksi kahvipöydän ääressä.

Englantilaisnainen muutti talviseen Suomeen eikä tuntenut ketään – näin hän löysi itselleen ystävän

Englantilaisen Ieva Ekstsin ja suomalaisen Sisko Eskelisen ystävyys on kestänyt läpi koronapandemian. Monella muulla maahanmuuttajanaisella ja vapaaehtoisella ystävyys on poikkeuksellisena aikana kariutunut.

Kuvassa Puheen Aamun Anna Cadia, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo sekä punk-laulaja Anni Lötjönen.

Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

Loppulan tilan pihapiiri

Sanginjoen Loppulan korjaus osoittautui arvioitua kalliimmaksi – päärakennus saataneen kuntoon, muu pihapiiri saattaa uudistua aiottua vähemmän

Loppulan ystävät ry:lle tuli yllätyksenä se, että alueen päärakennukseen on vedettävä uusi sähkökaapeli. Kaikkiaan rahoitus on jäämässä vajaaksi pahimmillaan yli 200 000 euron verran. Nyt jostain on karsittava.

Jenna Vehviläinen.

Yksin syöminen tuntuu Italiassa radikaalilta, mutta joskus huomiota ei jaksaisi

Arkea maailmalta: Italiassa joudun selittämään, miksi aika ajoin valitsen syömisen yksin enkä seurassa, kirjoittaa Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen.

Irakista Suomeen tullut Roqaya Al-Anbagi ja suomalainen Paula Malan hymyilevät kameralle Trion kauppakeskuksessa Lahdessa.

Koulutettu ystävä on tärkeä tuki monelle maahanmuuttajalle: "Jos minulla ei ole suomalaista ystävää, en tiedä mitään"

Mannerheimin lastensuojeluliiton maahanmuuttajien ystävätoiminta on helpottanut Suomeen muuttaneiden kotoutumista. Ystävää kaipaavia maahanmuuttajia on enemmän kuin vapaaehtoisia ystäviä.

Lyseon oppilas istuu kiipeilytelineen tangolla

Fanni Karjalainen kokee, että kaveriporukassa pitää olla kovempi kuin muut, eikä ole ainoa – suosion metsästäminen saa meidät muuttumaan

Moni muuttaa käytöstään kaverien seurassa, jotta olisi suositumpi. Miksi näin oikein tapahtuu? Kysyimme asiaa kajaanilaisilta yläkoululaisilta ja aiheeseen perehtyneeltä tutkijalta.

Kaksi opiskelijaa hymyilee torilla otetun kuvan etualalla, takana joukko haalaripukuisia opiskelijoita ryhmässä.

Alkupamaus palasi välivuoden jälkeen – HAMKin opiskelijat käynnistivät lukuvuoden jälleen yhdessä

Opiskelijakunta HAMKOn viime vuoden Alkupamaus Hämeenlinnassa jäi pelkäksi tussaukseksi: tapahtumaa ei voitu järjestää koronan takia. Tänä vuonna lukuvuoden aloitus pystyttiin järjestämään melkein vanhaan malliin.

Ilona ja luonnon ihmeet (Ilona ja kaverit)

Ilona ja luonnon ihmeet Pikku Kakkosessa

Opitaan uutta monimuotoisuudesta ja luonnosta!

Pariskunta vanhassa kuvassa

Suomalaisnainen sai haltuunsa 12 vanhaa kirjettä ja mursi niiden kirjoituskoodit – kirjeistä paljastui erään pariskunnan koko matka kohti kuolemaa

Tietokirjailija Sanna Lönnfors sai ystävältään tsekinjuutalaisen Gärtnerin pariskunnan lähettämiä kirjeitä ajalta, jolloin juutalaisvainot Euroopassa alkoivat. Aviopari yritti pitkään pitää toivoa yllä, mutta kohtaloksi tuli Puolassa sijainnut ghetto.

Ruusuja ja kynttilöitä Koskelan murhapaikalla.

Koskelan tapauksen kaltaiset raa'at väkivallan teot harvinaisia, mutta kiusaaminen yleistä – MLL: "Kannattaa olla herkkänä oman lapsen voinnista"

Vakavista teemoista kiusaaminen on kaikista yleisin puheenaihe Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavassa puhelimessa ja chatissa. Kiusaamisen kulttuuri voidaan MLL:n Tatjana Pajamäen mukaan rikkoa, jos kiusaamiselle ei anneta hiljaista hyväksyntää.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: nuoret kertovat karuista työoloistaan ja koulukyydistä voi tulla painajainen

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Tero Pitkämäki Kalevan kisoissa.

Pitkämäki oli järjestämässä Ruuskasen uralle arvoistaan päätöstä – "Harvinaisen kova mies, äärettömän kova kilpailija ja sitkeä urheilija"

Keihäänheiton lajivalmentaja Tero Pitkämäki kertoo Antti Ruuskasen olleen kilpakumppanina vaikea voitettava ja "vähän liian hyvä".

Kaksi henkilöä keskustelemassa

Mauno Santikon, 101, luona käy yritykseltä palveluna ostettu ystävä – lisääntynyt yksinäisyys on synnyttänyt kokonaan uuden toimialan

Korona on lisännyt yksinäisyyden määrää. SPR:n tekemän kyselyn mukaan joka kolmas suomalainen kokee yksinäisyyttä ainakin ajoittain. Apua yksinäisyyteen etsitään muun muassa ystäväpalvelusta. Alalla on nyt aiempaa enemmän tarjontaa.

Salpausselän koulun yhdeksäsluokkalaiset Aada Saariko ja Alisa Mansikka seisomassa koulun käytävällä.

200 000 alaikäistä rokotettu Suomessa – THL arvioi, että 12–17-vuotiaista 70 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotteen syyskuun alussa

Valtaosa alaikäisistä saa itse päättää ottaako rokotuksen. Moni joutuu tekemään päätöksensä ympäristön mielipiteiden, uutisten ja jopa koronahäiriköinnin ristiaallokossa. Ysiluokkalaiset toivovat rauhaa muodostaa oma mielipide.

Sybila Pitkänen

Sybila Pitkänen menetti läheisen, koska koronarokote jakoi heidät eri leiriin – Väestöliitto: Tämä repii perheitä ja ystävyyksiä

Ylen joukkoistukseen vastanneet kertovat, kuinka rokotekannoista keskusteleminen on aiheuttanut eripuraa perheissä, ystävyyssuhteissa ja jopa työpaikoilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle