Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lilli Earl löysi tiensä takaisin teatteriin: "Tunsin, että olin tullut kotiin!"

Lilli Earl jätti näyttelemisen esiintymispelon vuoksi.

Näyttelijä Marc Gassot on taltuttanut esiintymispelon ja lukihäiriön: "Tekstin opettelu on kamalaa, mutta haltuunoton jälkeen sillä voi leikkiä"

Tekstiä enemmän Marc Gassot luottaa kehon kieleen. Ranskassa mimiikkaa opetellut näyttelijä luo tyhjästä kokonaisen sirkuksen.

Peilikuvia-sarja opetti ilmaisun iloa ja tekniikkaa

Ohjelmasarja puheviestinnästä ja ilmaisutaidoista

Näkövammaiselle Villelle radio on unelmien työpaikka

Torniolainen Ville Köngäs, 15 vuotta, on radiomies. Tänä kesänä yksi hänen unelmistaan täyttyi. Ville pääsi kesätöihin radioon. Kesätyörupeamastaan Ville piti päiväkirjaa, joka paljastaa millaista radiotyö todellisuudessa on – ja mitä kaikkea toimituksessa puhutaan, kun mikkiliuku on kiinni.

Lastenpsykiatri: "Onko kaikkien ihan oikeasti pakko esiintyä?" – kevätjuhla jännittää monia

Kevätjuhla tai harrastuksen kevätesitys saattaa jännittää lasta. Lastenpsykiatri ja perheterapeutti Janna Rantala kehottaa miettimään lapsen kanssa, minkä kokoiselta jännitys tuntuu. Jos lapsi tuntee suoranaista esiintymiskauhua, lasta ei kannata pakottaa lavalle.

Esiintymispelosta kärsinyt Huutokauppakeisari: "Nettikirjoittelu pani itkemään"

Venla-palkittu Aki Palsanmäki ei enää lue keskustelupalstoilta itseään koskevia kommentteja, mutta kauppareissuilla hän saa jakaa nimikirjoituksia ja poseeraa fanien kännykkäkameroille ahkerasti.

Laula itsellesi ja silitä vatsaa – 7 keinoa hillitä pelkoa

Pelko on luonnollinen ja eloonjäämisen kannalta välttämätön reaktio. Hallitsematon pelko saattaa kuitenkin haitata elämää. Näillä keinoilla voit ehkäistä pelkotiloja.

Birgitta Putkosen liki mahdoton tehtävä: Carolan rooliin treenattavana portugalia, hepreaa ja jiddishiä

Hämeenlinnan teatterin kantaesitys esittelee monipuolisen ja lahjakkaan laulajan Carola Standertskjöldin eri puolia. Herkkyys, epävarmuus ja esiintymispelko vaivasivat, mutta muusikkoystävät tukivat. Esitykseen sisältyy lauluja seitsemällä eri kielellä, eli Carolan nahkoihin uivalla Birgitta Putkosella riittää vielä omaksuttavaa.

Tutkijat esittelivät ihmismäisen robottiuutisankkurin Japanissa

Robotti näyttää nuorelta tytöltä ja se omaa täydellisen kielitaidon. Lisäksi laitteen kehittäjä on ohjelmoinut sille huumorintajun.

Laulaja Carolasta paljastuu Hämeenlinnan teatterissa omalaatuinen nainen

1960-luvun kirkkaisiin laulajatähtiin kuulunut Carola Standertskjöd ei ollut helppo ihminen. Huippulahjakkaasta, mutta ristiriitaisesta persoonasta on tekeillä musiikkinäytelmä Hämeenlinnan teatteriin. Ohjaaja Johanna Reilin arvelee, ettei monikaan suomalainen tiedä tai muista Carolan koko tarinaa.

Tangokuningas selätti ramppikuumeen beetasalpaajilla

Pekka Mikkolan elämä heitti kuperkeikkaa viime kesänä, kun miehen päähän laskettiin tangokuninkaan kruunu. Tie kuninkaalliseksi ei kulkenut helpointa reittiä.

Urheilijan aito puhe koskettaa

Näyttelijä, esiintymisvalmentaja Jaana Saarinen opastaa paljon julkisuudessa olevia olemaan omana itsenään. Aito, rehellinen puhe urheilusuorituksen jälkeen riittää.

Ramppikuume tuo nuoret teatterintekijät Mikkeliin

Valtakunnallinen nuorisoteatteritapahtuma Ramppikuume kokoaa tänä viikonloppuna Mikkeliin yli 200 teatterinharrastajaa. Tapahtuman keskiössä on nuorisoteatterikatselmus, jonka 11 esityksestä suurin osa on nuorten itsensä käsikirjoittamia ja ideoimia. Sukupuoliroolit ja niihin kasvaminen ovat puhuttaneet nuorten teatteriryhmiä ja luutuneita käsityksiä tuuletetaan rohkeasti.

Lucia-kulkue tuo valoa pimeimpään aikaan

Kuusankosken lukiossa koulupäivä aloitettiin tiistaina Lucia-juhlalla. Tähtityttöjen ja Lucia-neidon kulkue käy oman koulun lisäksi toivottamassa Lucianpäivänä rauhaa ja valoa myös lähistön vanhainkodeissa.

Laulutähdeksi ei tulla yhdessä yössä

Suuren suosion Kokkolassa saavuttanut Laulamattomien kurssi valaa uskoa laulutaitojaan piilotteleviin. Kanttori Markku Hekkalan vetämällä kurssilla lähdetään perusteista: otetaan hyvä lauluasento ja isketään jalat tiukasti maahan. Esiintymispelko poistuu "hyppäämällä kylmään veteen". Yhteislaulutilaisuuksista on hyvä aloittaa.

Kaartilankoski vei Ramppikuume-pokaalin

Kaartilankosken näytelmäpiiri Sulkavalta on YLE Etelä-Savon Radion Ramppikuumeen mestari mallia 2011. Jarmo Jauhanen ja Mikko Piiroinen taitelivat niukkaan mutta selkeään voitoon ristiinalaisesta Teatteri Tuuvasta.

Kaartilankoski Ramppikuumeen finaaliin

Kaartilankosken kesäteatteri on selvittänyt tiensä Etelä-Savon Ramppikuume-visan finaalin. YLE Etelä-Savon Radion maakunnallinen finaali kuullaan 29. heinäkuuta.

Puumala ratkaisi Ramppikuumeen Teatterimyllyn eduksi

Viimeinen Puumalaa koskeva kysymys osoittautui ratkaisevaksi, kun Teatterimylly Savonlinnasta kukisti Kaartilankosken kesäteatterin Ramppikuumeessa perjantaina. Visa päättyi 8-7.

Koirakivi selviytyi Ramppikuumeesta jatkoon

Koirakiven Auli Eskola ja Ida Raekorpi Mäntyharjulta jatkavat killvoitteluq Etelä-Savon kesäteattereiden Ramppikuume-visassa. Koirakivi oli niukasti 12-12 Kangasniemen Ilonaa parempi perjantaina.

Teatteri Tuuva jatkoon Ramppikuumeessa

Teatteri Tuuva Ristiinasta selvitti tiensä jatkoon YLE Etelä-Savon Ramppikuume-visassa perjantaina. Tuuva taiteli niukkaan 13-12-voittoon Hurissalon harrastateatterista.

Nuoret jouset vanhenevat

Viuluryhmä Kotkan nuoret jouset täyttää kymmenen vuotta. Syntymäpäivää juhlitaan Kotkassa viikonloppuna.

Nuorisoteatterit kilpasilla

Oulun Taidekoulu ja kuusamolainen Torangin teatteri kilpailevat paremmuudesta nuorisoteatteritapahtumassa Kankaanpäässä. Viikonloppuna jo viidennentoista kerran järjestettävään tapahtumaan osallistuu lähes 200 teatterintekijää.

Saksaan avattiin ramppikuumepoliklinikka

Saksassa arviolta joka toinen muusikko potee ramppikuumetta. Nyt heitä varten on avattu erityinen ramppikuumepoliklinikka. Tupakan, alkoholin tai beetasalpaajien sijaan he voivat turvautua terapiaan Bonnin yliopistollisessa keskussairaalassa.

Kehitysvammaisten lasten teatteri opettaa yleisölle suvaitsevaisuutta

Erityisluokanopettaja kertoo, että teatteriprojektin myötä harjaantumisoppilaat ovat oppineet malttia ja rohkeutta. Yleisölle esitys on samalla oppitunti suvaitsevaisuudesta. Imatran Vuoksenniskan koulun harjaantumisoppilaat ovat opettajien kanssa toteuttaneet teatteriesityksen Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä.

Mr. Slow etsii rakkautta

Sirkus Finlandia kiertää jälleen Suomea. Paikalla ovat perinteiset eläintähdet, trapetsitaiteilijat ja klovnit. Areenalle tupsahtaa myös Mr. Slow joka etsii rakkautta. Pantomiimiesityksen tekee yksi Suomen tunnetuimmista näyttelijöistä, Jyrki Nousiainen.

Nuorisoteattereiden voitto Lempäälään

Ramppikuume-nuorisoteatterifestivaalin voittajaksi on valittu Lempäälän nuorisoseuran näytelmä Pesä. Tuomaristo kehui esitystä ehjäksi kokonaisuudeksi.

Unelmat elävät tangokarsinnoissa

Unelmat elävät, kun sadat suomalaiset osallistuvat tangomarkkinoiden esikarsintaan. Tavoitteena ovat tangokuninkuus, esiintymissopimukset ja eturivin paikka julkisuudessa. Torstaina kaikkea tätä tavoiteltiin Rovaniemellä.

Eeva-Kaarina Volanen muistelee

Akateemikko ja näyttelijä kertoo pitkästä urastaan.