Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuotantokeittiö Lööki Oulun Ruskossa.

Päiväkotien ruoka on haissut oudolle kahdesti Oulussa – nyt ruoan valmistustapaa muutetaan varotoimena

Tuotantokeittiö Löökin jauheliha- ja kanakeittoja on vedetty pois kouluista ja päiväkodeista happaman hajun takia. Jatkossa ruoka tehdään keskuskeittiössä valmiiksi asti.

Klaus Raunela istuu pöydässä ja edessään hänellä on kasvisruokaa lautasella. Etualalla viherkasvinlehtiä.

Ravintoloitsijan mielestä lounaspaikoissa tarjotaan jopa ala-arvoista kasvisruokaa: ”Ikävä todeta ammattikunnan puolesta, ettei siihen haluta panostaa”

Kasvisruokaa pidetään hankalana, ja sitä lähdetään valmistamaan helpoimman kautta, uskoo ravintoloitsija Maija Silvennoinen. Ruokatuotannon lehtorin mukaan kysyntään ei aina pystytä vastaamaan.

Kouluruoka-annos.

Riihimäen lukion Ruokahävikki minimiin -kokeilu on lähtenyt hyvin käyntiin

Pari viikkoa sitten alkaneessa kokeilussa tarjotaan lukiolaisten lounaalta ylijäänyttä ruokaa kaupunkilaisille.

Ruokaa laitetaan lautaselle seisovasta pöydästä.

Lounaan hinta nousi jo lähes 13 euroon – vaihtavatko työpaikkaruokailijat eväisiin?

Moni ravintola on asettanut lounaan hinnaksi saman summan, mikä on työnantajan tarjoaman lounasedun enimmäismäärä. Lounasetu nousi nyt huomattavasti, koska ravintola-alan kustannukset ovat kohonneet jyrkästi.

Lumikasa ja lumitöitä kaupungin kadulla.

Torstai 22.12.2022 (tv)

Zelenskyi USA:ssa. Vähävaraisten lounas. Vesi kaduilla. Sää.

Ravintolassa istuu ihmisiä. Kynttelikkö palaa kuvan etuosassa.

Turun ykkösravintolatkin lyhentämässä aukioloaikojaan – huippukokki Janne Juvonen: ”Odotan tulevaa pelonsekaisin tuntein”

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että yhdistyksen lakimiehet neuvovat tällä hetkellä yrittäjiä toimipaikkojen sulkemisessa ja konkurssihakemusten tekemisessä.

UniCafen työntekijä ojentaa lounasannoksen tiskin yli.

Opiskelijaravintola kertoo, millaiset annokset voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen – kalaleike ja härkisbolognese toimivat, uunimakkara ei

Vastaisuudessa kaikkien Unicafen lounaiden hiilijalanjälki on pienempi kuin keskimääräisen suomalaisen lounaan.

Leike, lohkoperunoita ja chilimajoneesia valkoisella lautasella. Vieressä lasillinen vettä.

Lounasravintolat joutuvat korottamaan hintojaan – laadusta ei tingitä vaikka raaka-aineiden ja sähkön hinnannousut syövät katetta

Moni ravintola haluaa pitää lounaan hinnan alle lounasedun maksimimäärän, joka tällä hetkellä on 11,30 euroa. Siitä summasta ei yrittäjälle paljon katetta jää.

K. J. Ståhlbergiä näyttelevä Vesa Vierikko istuu pöydän ääressä ja juo kahvikupista Kansallisteatterin lavalla.

Torstai 27.10.2022 (tv)

Laki abortista. Lounasravintolat. Ståhlberg teatterissa. Sää.

Teksti: Lounas klo 11–14. Maanantai: Kalamureke  (Grillattu lohi), Tiistai: Falafel-pyörykät (lihapullat), Keskiviikko: Kananuggetit (Kievin kana), Torstai: Juureskeitto (hernekeitto), Perjantai: Jauhelihapihvi (lehtipihvi)

Kaiken kallistuminen vei tuttuja ruokia lounasbuffetista – selvitimme, mikä lautaseltasi katosi ja mitä tuli tilalle

Lounasravintolat pyrkivät luovimaan hintojen nousun läpi niin, että asiakas ei sitä huomaa. Selvitimme, mitä lounastajan lautaselta on kadonnut hintojen nousun myötä – ja mitä on tullut tilalle.

Södersundan koululaiset syövät puurolautaset tyhjiksi

Mustasaaren kouluissa puurolounas Ukrainan hyväksi

Hintaero kevyemmän lounaan ja tavallisen lounaan välillä lahjoitetaan Suomen Punaisen Ristin humanitaariseen apuun Ukrainaan. Lounaskampanjaan Ukrainan hyväksi osallistuu yhteensä noin 4 454 henkilöä.

Kuvassa on riisiä, tofua, kasviksia ja cashew-pähkinöitä sisältävä lounasannos Korat Thai -ravintolassa Helsingissä lokakuussa 2020.

Hintojen korotuspaineet kasvavat Hämeen ravintoloissa – myös lounaat ovat kallistumassa

Vasta koronarajoitusten vaikutuksista toipuvat ravintolat ovat uudessa kriisissä kustannusten noustessa. Ravintoloiden hintoihin on odotettavissa korotuksia kevään aikana.

Una Hirvilammi ja Tapio Virtanen syövät kasvokkain lounassalaatteja ravintolassa. Ravintolan katossa roikkuu kävyn muotoisia valaisimia, ja salin takaseinässä on ruudukkokuviointi.

Ravintolassa ruokailu on kallistumassa pian – tukkujen puhelimet soivat nyt tauotta, kun tavarantoimittajat haluavat nostaa hintojaan

Tukkuhintojen odotetaan nousevan jopa yli 10 prosenttia tämän vuoden aikana. Käsillä on matkailu- ja ravintola-alan pahin kriisi sitten toisen maailmansodan.

Turun kaupungintalon kyltti.

Kasvisruokaan siirtyminen Turun kaupunginhallituksen listalla maanantaina – aloitteen allekirjoittanut 25 valtuutettua

Turun kaupunki on viime vuosien aikana vähentänyt lihan määrää tarjoiluissa. Lihaa on tarjolla lähinnä lisukkeena.

Ylijäänyttä ruokaa pakataan ResQ clubin ruokarasioihin.

Kalapöytä on joululounastajien suosikki, laatikoita jää eniten yli – ensi vuodesta alkaen buffettien ylijäämäherkut ilmiannetaan EU-komissiolle

EU haluaa puolittaa elintarvikejätteen vuoteen 2030 mennessä. Ensi vuodesta alkaen Suomenkin on säännöllisesti raportoitava ylijäämäruoan määriä komissiolle.

Ada Izokun

Kumiperunoista kasvisbowliin ja teriyakivuokaan – teinejä yritetään houkutella kouluruokailuun trendikkäällä menulla

Espoon Kuitinmäen koulun oppilaat pääsevät tällä viikolla uusien kouluruokamakujen äärelle. Tempaus yrittää houkutella myös vanhimmat koululaiset pikaruokaloista takaisin kouluruuan ääreen.

Yle selvitti millaisia lounaita syödään. Kasvisproteiineista Tofu oli suosituin, falafel toinen ja soija kolmas.

Ensiksi tuli raastepöytä, nyt kasviproteiinit: lounaslinjastot muovaavat salaa tottumuksiamme – kävimme läpi 800 ravintolan lounaslistat

Kasviproteiinien ykkönen on tofu, mutta myös perinteet elävät lounaslistoilla vahvana. Joukkoruokailu voi ohjata syömistämme huomaamatta kohti kasvista, sanovat tutkijat.

Wolt-kuski Njang Nchanji Regan.

Wolt-kuskit kuulivat miljardien yrityskaupasta toimittajalta – "Onhan se valtava summa!"

Lounaita kuljettaneet lähetit toivoivat työn jatkuvan nykymallilla, mutta yksi toivoi korvauksen kasvattamista eurolla.

Jenna Vehviläinen.

Yksin syöminen tuntuu Italiassa radikaalilta, mutta joskus huomiota ei jaksaisi

Arkea maailmalta: Italiassa joudun selittämään, miksi aika ajoin valitsen syömisen yksin enkä seurassa, kirjoittaa Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen.

Huipulla-ravintolan yrittäjä Vesa Luhtala seisoo kassalla.

Pohjalaisista lounasravintoloista yli puolella menee jo hyvin – seinäjokelaiset yrittäjät uskalsivat perustaa uuden lounasravintolan, vaikka ala on vieläkin epävarma

Lounasravintoloiden tilanne vaihtelee suuresti. Osalla tilanne ei ole palautunut koronaa edeltävälle tasolle. MaRa Pohjanmaan paikallisyhdistyksen mukaan etätyösuositukset vaikuttavat edelleen tilanteeseen.

Plastaskar med mat.

Oulussa käynnistellään vähävaraisten ja työttömien aamupala- ja lounasruokailuja tauon jälkeen

Korona-aikana Oulun seurakunnat ovat jakaneet ruokaa noutopakkauksissa. Monissa seurakunnissa on tavoitteena aloittaa yhteiset ruokahetket vielä tämän kuun aikana.

En tom tallrik på en bricka efter att någon ätit i en skolmatsal

Moni koululainen saa lounaan jo ennen kymmentä koronan vuoksi – seurasimme, miten varhainen koululounas maistuu Joensuussa

Joensuun koulujen noin 5 400 oppilaasta osa syö lounaan hyvin varhain koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia. Koulutusjohtajan mukaan koulut noudattavat THL:n terveysturvallisuusohjeita.

ruokailijat henkilöstöravintolassa

Lounasruokaloiden tulevaisuus on epävarma – Henkilöstöjohtaja: "Ruokailijoiden määrä tulee lisääntyvän hybridityön kautta noin puolittumaan"

Työpaikkaruokailussa on tapahtumassa iso muutos koronan hellittäessä. Henkilöstöravintoloista osa säilyy, mutta ruokailijoita on selvästi vähemmän. Lähi- ja etätöissä vuorotteleville tarjotaan uusia palveluja, esimerkiksi mukaan ostettavia lounaskasseja etäpäiviksi.

Kokkolan työttömien ruokailu loppuu.

Kokkolan Työttömät saa kaupungilta 30 000 euron avustuksen

Yhdistys on suunnitellut elvyttävänsä toimintaansa. Huonon taloustilanteen ja vapaaehtoisten vähyyden vuoksi yhdistys lopetti työttömien lounasruokailun huhtikuussa.

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Roope Lipastin kolumni: Rantakuntoon kesäksi

Keski-iässä kilot kertyvät huomaamatta, eikä koronavuosi ole auttanut asiaa. Yksi oivallus kuitenkin auttaa painonhallinnassa, kirjoittaa Roope Lipasti

Dumplingseja pahvirasiassa.

Analyysi: Entä jos ravintoloita tuettaisiin poistamalla loppuvuodeksi lounasedun yläraja?

Ravintola-ala kaipaa apua - lounasedun hetkellinen muuttaminen ”ravintolaseteliksi” voisi olla tukiakin parempi piristys.

Valmissalaatti ruokakaupan hyllyssä.

Tampereen korkeakoulut etsivät ratkaisuja noutoruoan jätekäsittelyyn ja päästöihin – visioissa ollut jopa ruokaversio jäätelöautosta

Ensisijainen tarkoitus on kehittää ekologisempia ruokapakkauksia ja tehostaa niiden kierrätystä.

Kuvassa on tarjolla kouluruokaa.

Esedu siirtyi Norjan lohesta lähikalaan – "roskakalasta" tehdään tonneittain koululounasta

Opiskelijoille halutaan antaa hyvä pohja kestäville ruokavalinnoille.

Pöydällä on kukkia, viinilasi ja kasvomaski.

Ravintolayrittäjä: "Peruin maaliskuun tilaukset tavarantoimittajilta" – ravintoloiden alasajo alkoi heti vaikka sulkutila ei vielä voimassa

Osa ruokaravintoloista aikoo myydä lounasannoksia sulun aikana take away-annoksina, mutta toiminta ei juuri ole kannattavaa.

Kuvassa on einesruokahylly Helsingissä Pasilan Triplan Prismassa heinäkuussa 2020.

Lounassetelillä voi maksaa myös kaupassa, mutta kiellettyjen ruokien lista hämmentää – mikroaterioita ja eineksiä ei saa ostaa

Verottajan vastaus hämmentää kysymykseen, miksi toiselta puolelta kauppaa saa ostaa ruokaa lounassetelillä ja toiselta puolelta ei.

Kotiin tuodaan pizza ravintolasta. Koronan aikaan maski kasvoilla-

Ravintolaruoan kotiin tilaaminen hurjassa nosteessa, eikä ilmiö selity pelkällä koronalla

Pyöräileviä ja autoilevia ruokalähettejä on Suomessa jo yli 5 000.

Ihmisiä syömäss ravintolassa.

"Se, että meitä kuunnellaan ja kunnioitetaan merkitsee paljon", ravintoloitsija tyytyväinen uusiin linjauksiin

Uudet ravintolalinjaukset sallisivat ruokaravintoloille ja kahviloille suhteessa suuremman asiakasmäärän kuin esimerkiksi yökerhoille.

Eläkäläinen Tarmo Heletoja odottaa pääsyä lounaalle Ruokamestan edessä

Tällainen on työttömien ruokala, jossa ei käy työttömiä – "Häpeävätkö he, että täällä on liian halpaa ruokaa?"

Suljettu työttömien ruokala avasi jälleen ovensa ja yrittää houkutella lisää asiakkaita.

Holopaisen perhe syömässä vegaanilasagnea pöydän ääressä.

Nelli Holopainen, 6, tulee usein nälkäisenä päiväkodista – ruokavalioon sopivaa ruokaa ei tarjota eikä omia eväitä sallita

Holopaisten perhe on käynyt taistelua ja tehnyt myönnytyksiä, jotta 6- ja 13-vuotiaat tyttäret saisivat lounasta.

Oppilas ottaa kouluruokaa

Kouluruokailun kokeilu onnistui yksinkertaisella reseptillä – lapset syövät terveellisemmin, kun ruoka tuodaan osaksi oppitunteja ja arkea

Ruokakasvatusmallia testattiin 15 koulussa yhden lukuvuoden ajan. Nyt se on tarkoitus laajentaa muihinkin kouluhin.

Kamupak on palautettava panttirasia.

Tässä on pantillinen lounasruokarasia, joka toimii ihan kuin tavallinen pullopantti – "Kertakäyttöpakkausten aika on ohi", julistaa suomalainen kasvuyritys

Suomalaisyrityksen visiossa kertakäyttöpakkaukset korvattaisiin kokonaan pantillisilla. Tutkija muistuttaa, ettei kertakäyttöpakkauskaan yksin ole ympäristöongelma.

Opiskelija syö lounasta yliopiston ravintolassa.

Opiskelija pulittaa lounaastaan syksyllä entistä enemmän – "Kuukausitasolla siitä kertyy ihan tuntuvia summia", toteaa Iida Henttu

Valtioneuvosto antoi keväällä asetuksen opiskelijoiden lounaan enimmäishinnan nostamisesta.

Heikki Valkama

Heikki Valkama: Sä kun olet ammattilainen, voisit vähän auttaa – teettävätkö kaverit sinulla häikäilemättä ilmaistyötä?

Ystäviä on mukava auttaa, mutta jossain menee raja, kirjoittaa Heikki Valkama blogissaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle