Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kirjoja ja valokuvia aseteltuna pöydälle.

Nämä kuusi ehdokasta kilpailevat vuoden 2022 Savonia-palkinnosta – yllättäen joukosta puuttuu Finlandia-ehdokas

Vuodesta 1986 saakka jaetun Savonia-palkinnon idea on huomioida kirjailijoita, joilla on kytkös Kuopioon ja lähiseudulle. Kuopiossa syntyneen Sami Tissarin Krysa jäi raadilta lukematta.

Susanna Hast otti vastaan vuoden parhaalle suomenkieliselle esikoisteokselle myönnettävän Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.

Susanna Hast voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon

Väkivaltaa, traumaa ja muistia käsittelevä romaani on raadin mukaan vuoden paras suomenkielinen esikoisteos.

Toimittaja-kirjailija Tero Karjalainen.

Kuusamolaisten kirjailijoiden määrä kasvaa – Tero Karjalaisen esikoisteos kertoo kuusamolaisuudesta

Toimittaja Tero Karjalainen kuvailee seikkaperäisesti kuusamolaisia ja kuusamolaisuutta. Pääosissa ovat persoonalliset ihmiset opettajista lähtien.

Runoilija Rosanna Fellman Vegan kesäpuheissa  2019

Rosanna Fellmanin runoissa kaikki ei suju niin kuin Strömsössä

Strömsöborna kisaa Tanssiva karhu - palkinnosta.

Runoilija Stina Saari

Stina Saaren seksuaalista väkivaltaa kuvaava teos voitti Ylen runopalkinnon

Stina Saaren runokokoelma voitti Tanssiva karhu -palkinnon

Lähikuvassa Jouko Turkka

Kari Hotakainen: Jouko Turkka vaikutti kirjoittamiseeni aivan helvetisti

Kari Hotakainen pitää Turkan Aiheita-kirjaa suuressa arvossa

Kirjailija Pärttyli Rinne seisoo muurin edessä

Kirjoja koulusurmista

Pärttyli Rinne kirjoitti esikoisromaanin koulusurmaajasta.

Kirjailija Meri Kuusisto

Meri Kuusisto: Amerikkalainen

Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Kirjailija Tommi kinnunen

Ei naista tarvitse kyntää kuin syyspeltoa

Neljäntuulentien vaikuttavin henkilö on kätilö Maria, joka ehtii auttaa maailmaan vauvoja viiden vuosikymmenen ajan.

Kirjailija Nura Farah katsoo ikkunasta ulos

Nura Farah: Aavikon tyttäret

Esikoisromaani Aavikon tyttäret on ensimmäinen suomeksi ilmestynyt somalin kirjoittama teos

Kirjailija Joni Skiftesvik tiukasti rajatussa potrettikuvassa.

Joni Skiftesvik – vanhuus ja meri

Oululaiskirjailija sanoo itse olevansa meren kuvaaja.

Yle Areena logo.

Laura Gustafssonin Huorasatu kertoo naisten kurjasta historiasta

Laura Gustafsson kertoo naisten kurjan historian mytologioitten kautta tähän päivään. Päähenkilöinä ovat suomalaiset naiset Milla ja Kalla, jumalatar Afrodite sekä muita jumalia. Näistä syntyy oudon kiehtova maailma, jumalien ja elävien ihmisten yhteistarina.

Yle Areena logo.

Jenni Linturi: Isänmaan tähden

Kunnia, sankaruus ja rohkeus ovat tärkeimpiä teemoja Jenni Linturin esikoisromaanissa. Hän kyseenalaistaa yllättävästi ja taitavasti meidän piintyneet käsityksemme näistä hyveistä.

Yle Areena logo.

Annika Idström kirjoitti, koska ei muuta osannut

Annika Idström ehti tehdä uraa ohjaajana, valokuvaajana ja toiminnanjohtajana ennen kuin hän päätyi kirjailijaksi. Mutta kun ovi oli avattu, ei paluuta enää ollut. "Huomasin, että tää on nyt se työ, joka multa sujuu." Aiempia töitään hän ei tuntenut osaavansa.

Yle Areena logo.

Kati Saurula: Koiruohon kaupunki

Jokaisella oli oma tarkasti määritelty paikkansa ja tehtävänsä Neuvostoliitossa. Lisäksi järjestelmälle olivat tyypillisiä jäykät komentosuhteet. Nämä yhdessä vaikuttivat Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden syntymiseen. Näin kirjoittaa Kati Saurula esikoisromaanissaan Koiruohon kaupunki.

Yle Areena logo.

Antti Leikas: Melominen

Päähenkilö, suurperheenisä Arto Jaakkola hoitaa tunnollisesti lapsiaan kotona ja nukahtelee univelkaansa myyntiyrityksen palavereissa. Todellisuudentaju alkaa heittää kuin kanootti laineilla. Horroksissaan yhteyspäällikkö Jaakkola pohdiskelee maailmaa kuin nykyajan Havukka-ahon ajattelija.

Yle Areena logo.

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

Kvanttivaras on tulevaisuuteen sijoittuva seikkailu. Päähenkilö Jean le Flambeur on mestarivaras ja huijari, melkein kuin Arsene Lupin aikoinaan.

Yle Areena logo.

Pia Pesonen: Urho Kekkonen Straße

Esikoisteos Urho Kekkonen Straße on kokoelma hauskoja ja surkuhupaisia tarinoita 60- ja 70-luvuilta. Niitä kaikkia yhdistää Lappi ja erityisesti presidentti Urho Kekkonen.

Yle Areena logo.

Eeva Rohas: Keltaiset tyypit

Keltaiset tyypit sisältää kahdeksan novellia nykyajan ihmisistä. Keltainen väri toistuu tarinoista toiseen, ja se toimii myös mustelmien vastavärinä. Henkisiä ja ruumiillisia mustelmia ihmisille tulee monessa tarinassa.

Yle Areena logo.

Alexandra Salmela: 27 eli kuolema tekee taiteilijan

Prahalainen Angie on 27-vuotias, ja hän pelkää vanhenemista eikä tiedä mitä elämällään tekisi. Angie haluaisi kuolla 27-vuotiaana kuten esikuvansa Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix ja Janis Joplin.

Yle Areena logo.

Peter Franzén: Tumman veden päällä

Keminmaalla asuu perhe, jossa on alle kouluikäinen poika Pete, hänellä pikkusisko Suvi, äiti ja humalassa väkivaltainen isäpuoli. Biologinen isä asuu Helsingissä. Tärkeitä ihmisiä Petelle ovat mummo ja pappa.

Yle Areena logo.

Sami Hilvo: Viinakortti

Kirja kertoo vaietusta sotahistoriasta ja todella tuntemattomista sotilaista. Urho ja Toivo olivat talvi- ja jatkosodissa ja rakastivat toisiaan. Tämä oli tuohon aikaan kiellettyä ja varsinkin poikkeuksellisissa sotaoloissa kauhistus.

Yle Areena logo.

Tiina Lymi: Susi sisällä

Kulissit romuttuvat ja idyllit särkyvät, kun todellisuuden raadollisuus paljastuu Tiina Lymin esikoisromaanissa.

Yle Areena logo.

Elina Loisa: Julkeat

Julkeat on äärimmäisen yhteiskunnallinen ja kantaaottava sukupolviromaani 1970-luvulla syntyneistä nuorista aikuisista. Pummit, siipeilijät ja pudokkaat ovat tekoahdetun yhteiskunnan jämäpaloja Elina Loisan esikoisromaanissa.

Peter Franzén haastateltavana.

Kotimaisen elokuvan kestosuosikki Peter Franzén

Peter Franzén kertoo esikoiskirjastaan

Yle Areena logo.

Pekka Manninen: Kiimakangas

Kiimakangas-romaani on ehyt ja ajateltu esikoisromaani. Manninen on kirjoittanut vahvan omaäänisen kuvauksen 1920-luvun Suomen sielullisesta tilasta.

Yle Areena logo.

Turkka Hautala: Salo

Varsinaissuomalaisen pikkukaupungin asukkaat ovat pääosissa esikoisromaanissa. Yhden paikkakunnan elämän kuvauksesta teos laajenee 2000-luvun alun koko Suomen kertomukseksi.

Yle Areena logo.

Kirjavuosi 2009

Kirjavuosi on ollut lamasta huolimatta monipuolinen ja herkullinen. Vaikka kustannusala kävikin melkoista myllerrystä läpi, hyviä kirjoja ilmestyi runsaasti.

Yle Areena logo.

Teemu Kaskinen: Sinulle, yö

Pohjoisessa Suomi ja Norja taistelevat Ruijasta ja Yhdysvaltain joukot hyökkäävät Tallinnan kautta Helsinkiin. Kaupunkisotaa taistelevat yksittäiset ja kurittomat iskujoukot. Joukkohenkeä näillä sotilailla ei ole ja kun yhtä kiusataan, muut katsovat ohi.

Yle Areena logo.

Marjo Heiskanen: Idiootin valinta

Teini-ikäisen Nisse-pojan ja yksinhuoltajaäiti Maisan maailmat ovat kaukana toisistaan. Painolastina taustalla on menneisyyden taakkaa ja syyllisyyttä. Poikkeuksellisesti Marjo Heiskanen kirjoittaa näistä asioista lämpimästi.

Yle Areena logo.

Olli Lehtinen: Sokea etsivä

Esikoisromaanin päähenkilö Jere Kivalo on menettänyt näkönsä aikuisiällä. Hänen tyttöystävänsä ja äitinsä ovat kadonneet – jäljelle on jäänyt vain verinen patja asuntoon. Tästä alkaa arvoitus, jota sokea etsivä alkaa selvittää.

Yle Areena logo.

Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max

Esikoisromaanin päähenkilöt Isaac ja Max ovat siamilaiset kaksoset, jotka syntyivät Saksassa 1899. Leena Parkkinen kirjoittaa heidän elämästään ympäri Eurooppaa esiintyvinä taiteilijoina aina vuoteen 1932.

Yle Areena logo.

Mika Rättö: Tihkuluodon kuiskaajat

Kuvitteellisessa Tihkuluodossa asuu kummallinen joukko, päähenkilönä äitinsä nurkissa viruva poika, Hiili Hansson Kekäle. Kirja on kasvutarina pojasta mieheksi ja vätyksestä sankariksi.

Yle Areena logo.

Raimo Pesonen: Erityisosaajia

Erityisosaajia kertoo ihmisistä, jotka ovat pudonneet vauhdilla läpi yhteiskunnan suojaverkoston. Heistä on tullut syrjäytymisen erityisosaajia.

Yle Areena logo.

TaoLin: Suomen taivaan alla

Esikoiskirjailija TaoLin kertoo kirjassaan kuinka kiinalainen Ling pärjää elämässään vieraassa kulttuurissa, koska hän sopeutuu. Aviovaimona Suomessa Ling huomaa saavansa enemmän oikeuksia kuin Kiinassa.

Yle Areena logo.

Esa Salminen: Köyhyyden ammattilainen

Esa Salmisen romaani Köyhyyden ammattilainen kertoo kehitysyhteistyöntekijä Petteri Savion kolmesta vuodesta Sambiassa eteläisessä Afrikassa.

Yle Areena logo.

Eero Hämeenniemi: Pyhän Calixtuksen lähde

Esikoisromaanissaan säveltäjänä tunnettu Eero Hämeenniemi on armon, myötätunnon ja rakkauden puolestapuhuja.

Yle Areena logo.

Anu Silfverberg: Kung Po

Anu Silfverberg kyseenalaistaa esikoisromaanissaan tavanomaisia käsityksiä perheestä ja etsii toisenlaista kumppanuutta.

Yle Areena logo.

Katri Lipson: Kosmonautti

Katri Lipson sijoittaa esikoisromaaninsa Kosmonautti 1980-luvun Muurmanskiin Neuvostoliittoon. Nuori koulupoika Serjoša on lapsuudesta lähtien haaveillut pääsevänsä kosmonautiksi ja näkevänsä Maa-planeetan avaruudesta.

Yle Areena logo.

Petri Karra: Haarautuvan rakkauden talo

Karra kuvaa tämän ajan ihmissuhteiden raadollisuutta. Hän antaa kyytiä myös espoolaisuudelle ja kirjoittaa kuinka Länsiväylän vierellä lipuu näkymä uuteen Suomeen, vaurauteen ja uuteen homo finlandiensikseen.

Yle Areena logo.

Miika Nousiainen: Vadelmavenepakolainen

Tarina tavallisesta suomalaisesta miehestä Mikko Virtasesta joka vimmatusti haluaa tulla ruotsalaiseksi. Miika Nousiaisen esikoisromaani on hauska satiirimainen haavekuva Ruotsista.

Yle Areena logo.

Laura Lindstedt: Sakset

Laura Lindstedt oli Finlandia-palkintoehdokas 2007 teoksellaan Sakset. Tarinassa Lindstedt kuvaa, kuinka kaksi täysin eri maailmasta ja kulttuurista tulevaa ihmistä yrittävät muodostaa perheen, ryhtyä äidiksi ja tyttäreksi.

Yle Areena logo.

Kirjoittava näyttelijä Reidar Palmgren

Reidar Palmgrenin vuonna 2001 valmistunut romaani "jalat edellä" teki nuoresta kyvystä kirjoittavan näyttelijän.