Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henkilökuva

Venäläisoppilaita valuu itärajalla sijaitsevaan kouluun – rehtori: ”Opetamme, miten Suomessa käydään koulua”

Suomeen muutti viime vuonna enemmän venäläisiä kuin 30 vuoteen, mikä näkyy myös Venäjän kieleen ja kulttuurin erikoistuneessa Itä-Suomen koulussa.

Oksana Vasjakina kirjahyllyn edessä.

Oksana Vasjakinan romaani määrättiin hävitettäväksi Venäjällä, mutta kirjailija aikoo pysyä maassa – päätös jäädä oli päätös luopua vihasta

Oksana Vasjakinan autofiktiivinen romaani Haava kertoo äidin kuolemasta ja homoseksuaalisesta heräämisestä. Useilla kielillä pian ilmestyvä romaani käännettiin ensimmäisenä suomeksi.

Lastenkirjoja esittelevä koju kirjamessuilla. Myyjä seisoo tiskin takana ja nojaa eteenpäin. Toisella puolella on messujen kävijöitä katsomassa kirjoja.

Venäjällä käännöskirjallisuuden julkaiseminen kärsii kansainvälisten suhteiden jäätymisestä – suomen kielen kääntäjiltä loppuivat työt

Monet kustantamot eivät halua enää myydä oikeuksia Venäjälle. Samaan aikaan Venäjän tiukkeneva lainsäädäntö aiheuttaa harmaita hiuksia käännöskirjallisuuden kustantajille.

Oppilaalla tussi kädessä oppitunnilla.

Historiallinen tilanne Lappeenrannassa: neljäsluokkalaisille ei perusteta yhtään venäjän kielen ryhmää

Venäjän kielen suosion romahdus on näkynyt useissa muissakin kaupungeissa Venäjän hyökkäyssodan jälkeen.

Venäjän kielen aakkoset

Venäjän kielen suosio romahti Jyväskylässä – ensi syksynä yksikään neljäsluokkalainen ei aloita kaupungissa venäjän opiskelua

Aiempina vuosina Jyväskylässä venäjän kielen on valinnut neljännellä luokalla aloitettavaksi A2-kieleksi useampi kymmenen koululaista. Tänä vuonna halukkaita oli vain kymmenkunta.

Lauritsalan koulun 3.-luokkalainen Aleksi Liutu istuu koulun oleskelutilassa ja katsoo kameraan.

Venäjän kielen opetuksen määrä romahtaa alakouluissa syksyllä

Yle kysyi vapaaehtoisen venäjän kielen valinnoista useissa kaupungeissa. Vastaukset kertovat, kuinka suosio A2-kielenä romahti sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan.

Luokkahuone, jossa opettaja ja oppilaita.

Torstai 23.2.2023 (tv)

Aseapu Ukrainalle. Vieraskielisten opetus. I'm So Here -esitys. Sää.

Stefan Smirnov Tampereen Keskustorilla

Venäjän kielen opettaja ja aktivisti Stefan Smirnov: Oppilailleni venäjän kieli on eri asia kuin Putin tai Ukrainan sota

Stefan Smirnov järjestää Tampereella venäjänkielisten mielenosoituksia ja uskoo, että Putinin voittamiseen tarvitaan venäjänkielinen kansalaisyhteiskunta Venäjän ulkopuolella.

Seinävaatteessa kaksi kansallispukuista naista pitää toisiaan kädestä. Vasemmalla suomalainen ja oikealla venäläinen.

Venäjän kieleen erikoistunut koulu joutui vihan kohteeksi

Itä-Suomen koulu joutui viime vuonna kovaan myllytykseen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Koulun eskariin ilmoittautui ensi lukuvuodeksi kuitenkin enemmän suomenkielisiä oppilaita kuin tänä lukuvuonna.

Peppi Kaukoranta, Alisa Hämäläinen ja Eetu Päivänurmi pelaavat muistipeliä venäjän tunnilla.

Lappeenrannan tulevien neljäsluokkalaisten kielivalinnoissa espanjan suosio nousi ja venäjän suosio laski

Oppilas pystyi valitsemaan espanjan kielen vapaaehtoiseksi vieraaksi kieleksi nyt kaikissa Lappeenrannan kouluissa.

Puutalo, jonka kulmassa on katukylttejä.

Sortokausi päättyi ja venäjänkieliset kyltit poistuivat katukuvasta – Kuopiossa osa kylteistä palautettiin kaupunkilaisten aloitteesta

Kyltit laitettiin paikalleen 16 vuotta sitten, vaikka museon mielestä historiallinen peruste oli liian pieni.

Oiva ja Angelina Björkbacka

94-vuotias Angelina muistaa Stalingradin kauhut, mutta ei uudempia tapahtumia – ikääntyvien muistisairaiden maahanmuuttajien määrä on kasvussa

Omankielisten palveluiden merkitys on suuri niin sairauden hoidossa kuin oikea-aikaisessa diagnosoinnissa. Muistisairas saattaa unohtaa myöhemmin oppimansa kielet. Myös omaiset tarvitsevat tietoa sairaudesta omalla kielellään.

Grafiikka: Pidätkö Venäjän sotilaallista toimintaa Ukrainassa oikeutettua? ei: 64%, kyllä: 18%, En osaa sanoa: 10%, en halua sanoa: 9 %

Liki viidennes Suomessa asuvista venäjänkielisistä pitää Venäjän sotatoimia Ukrainassa oikeutettuina

Suomessa asuvien venäjänkielisten ajatuksia Ukrainan sodasta on selvitetty. Venäjän propaganda vaikuttaa varsinkin iäkkäämpiin venäjänkielisiin, arvioi ohjelmajohtaja Eilina Gusatinsky.

Venäjänopettaja Anne Lindholm Puolalan koulun kieliluokassa. Taustalla venäläisten aakkosten taulu.

Venäjänopettaja muistuttaa: Kieli ei ole syyllinen mihinkään – nyt pitää nähdä sodan yli, tulevaisuuden osaamistarpeisiin

Venäjänopettajia huolettaa, miten hyökkäyssota Ukrainassa heijastuu intoon opiskella venäjän kieltä. Merkkejä ilmiöstä on jo saatu esimerkiksi kauppatieteiden opiskelijoiden valinnoissa.

Opiskelijoita ruokajonossa Porthanian portaissa. Maskit.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan säikäytti venäjän kielen opintoihin hakeneita, vaikka osaajille on suuri tarve

Venäjän kielen, kulttuurin ja yhteiskunnan osaajat ovat tärkeä turvallisuuspoliittinen voimavara, sanoo venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori.

Lumikello ry:n puheenjohtaja Valentina Puuronen.

Venäjänkielinen yhdistys järjestää toimintaa Kuopiossa myös Ukrainasta tulleille – Ihmiset haluavat tutustua, ja järjestää erilaisia ryhmiä

Kuopion venäjänkielisten yhdistys järjesti lauantaina tutustumispäivän kaikille heidän toiminnastaan kiinnostuneille.

Vaaleanpunaisella taustalla teksti "venäjä".

2022 syksy: venäjä lyhyt oppimäärä

Ylioppilaskoe ja hyvän vastauksen piirteet.

Vaaleanpunaisella taustalla teksti "venäjä".

2022 syksy: venäjä pitkä oppimäärä

Ylioppilaskoe ja hyvän vastauksen piirteet.

Kiovalainen matkaopas vaihtoi työkielensä venäjästä ukrainaksi

Ukrainassa moni venäjänkielinen puhuu nyt ukrainaa – kielentutkija: "On ymmärrettävää, että valtavan trauman kokeneet luopuvat hyökkääjän kielestä"

Ukraina itsenäistyi liki kolme vuosikymmentä sitten ja moni vaihtoi puhekielensä venäjästä ukrainaan. Venäjän hyökkäys on kiihdyttänyt siirtymää. Maan ukrainankieliset asukkaat yrittävät kirittää muutosta kaikin keinoin.

Yle Novostin toimittaja Maxim Fedorov Kiovassa.

Arkea maailmalta: Ukrainalaiset rakentavat nyt omaa identiteettiään venäläisvastaisuudella – mutta tekevät sitä myös venäjän kielellä

Ylen Ukrainan-toimittaja ei peittele Kiovassa omaa venäläistä taustaansa eikä ole joutunut siitä vaikeuksiin. Venäläisyyttä on monenlaista eikä ukrainalaisten venäläisvastaisuus kohdistu niistä kaikkiin.

K-latauksesta vastaava johtaja Tom von Bonsdorff latauspisteellä

Maanantai 6.6.2022 (radio)

Kunta-ala. Suomen venäjänkieliset. Sähköautojen latausasemat. Matkustus itärajalla. Sää.

Kuusimetsää oikeassa reunassa sammaleinen kivi.

Sunnuntai 5.6.2022 (radio)

Ukraina. Suomenvenäläiset. Talous. Luonnonsuojelu. Sääennuste.

Russian speakers poll: Should Finland join Nato?

Yle survey: Russian speakers have more negative view of Finland's Nato membership

Despite a majority being against Nato membership, a majority also responded that they did not consider Finland's Nato membership a threat to Russia.

Natokysely venäjänkielisille: Tulisiko Suomen liittyä Natoon? Ei: 55%, Kyllä: 20, En osaa sanoa: 25%

Ylen kysely: Suomessa asuvat venäjänkieliset suhtautuvat selvästi muuta väestöä kielteisemmin Suomen Nato-jäsenyyteen

Enemmistö venäjänkielisistä suhtautuu kielteisesti Suomen Nato-jäsenyyteen. Yli puolet vastanneista ei pidä Nato-jäsenyyttä kuitenkaan uhkana Venäjälle.

Ukrainalaisperheet pöydän ääressä.

Tässä ukrainalaisyhteisössä puhutaan sekaisin eri kieliä, mutta myöhemmin Suomeen tuleville pakolaisille venäjän kuuleminen voi olla vaikeaa

Ukrainasta sotaa pakenevat saavat paljon apua venäjäksi, mutta sodan pitkittyessä osa voi kokea kommunikoinnin hyökkääjän kielellä vaikeaksi. Tapasimme ukrainalaisyhteisön, jossa arki pyörii kolmella kielellä.

Märkää ja roskaista hiekoitussepeliä Lahden Vesijärvenkadulla. Ihmisiä kävelee taustalla. Kevätaurinko paistaa.

Vieraskielinen väestö kasvatti Lahden väkilukua vuonna 2021

Kotimaisia kieliä puhuvien lahtelaisten määrä sen sijaan väheni. Lahden väkiluku pysyttelee 120 000 asukkaan tuntumassa.

Sanna Turoma, Venäjän kielen ja kulttuurin professori, Tampereen yliopistolla, päällään vihreä villapaita ja kaulassa vaaleanpunainen kaulahuivi. Seisoo kirjahyllyn vierellä, kädessään Venäjää käsittelevä kirja.

Venäjän kielen tulkeista on huutava pula: Suomessa pelätään kielen demonisoinnin vaikuttavan opiskeluun

Venäjää voi opiskella Tampereella ja viidessä muussa yliopistossa. Yhteishaku päättyy keskiviikkona.

Opiskelija Ville Kuvaja.

Ville Kuvaja, 31, oivalsi, mikä on avain itänaapurin syvälliseen ymmärtämiseen – venäjän kieltä uhkaa nyt uusi politisoituminen

Suomessa venäjän kielen taito on edelleen harvinaisuus. Kouluissa venäjä ei ole yleinen kielivalinta eikä yliopisto-opintoihinkaan ole ollut tunkua. Nyt vaarana on, että kieleen yhdistyy negatiivisia mielikuvia.

Radiostudion mikrofoni.

Yle Radio Suomelta kuulunut venäjänkielinen laulu hämmensi kuulijoita itärajan pinnassa – kanavan kaappausta tai häirintää ei epäillä

Niin sanottu radiokeli saattaa lennättää radiosignaalia jopa satoja kilometrejä tavanomaista pidemmälle. Ilmiötä tapahtuu erityisesti keväisin.

Muistiinpanovihko ja kannettava tietokone.

Täältä näet koepäivänä lyhyiden kielten yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet

Lyhyiden kielten yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet.

Oppilaita lähdössä välitunnille.

Oppilaiden välillä alkanut ilmetä joitakin kahnauksia kouluissa lähellä Venäjän rajaa – koulut pyrkivät nyt kitkemään pelottelun ja häirinnän alkuunsa

Lappeenrannan seudulla tieto Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tuli juuri ennen oppilaiden jäämistä hiihtolomalle. Siksi suurin osa asian käsittelemisestä tapahtui koulun sijaan kodeissa.

Lappeenrannassa asuva Irina Mineeva on huolissaan venäjää puhuvien lasten puolesta

Pelko hiipi itärajan venäläistaustaisiin suomalaisiin: "Lapset olivat eskarissa leikkineet kuka pelkää venäläistä -leikkiä"

Suomessa asuu yli 84 000 venäjää äidinkielenään puhuvaa henkilöä. Nyt he pohtivat, uskaltavatko puhua venäjää julkisesti.

Matkustajia Helsingin päärautatieaseman laiturilla.

Venäjänkieliset kokeneet enemmän vihapuhetta ja ennakkoluuloja Suomessa

Läheisissä yhteyksissä Venäjään olevat tahot näkevät muutoksia suhtautumisessa venäjänkielisiin. Venäjänkieliset ovat suurin vieraskielinen ryhmä Suomessa.

Ylen venäjänkieliset tv-uutiset, ankkurit vasemmalta Lioubov Shalygina, Levan Tvaltvadze ja Katja Liukkonen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai monet kimpaantumaan Ylen venäjänkielisistä uutisista – vastaava tuottaja kertoo, miksi Novostia tehdään

Ylen venäjänkielinen Novosti-uutislähetys on saanut viime päivinä poikkeuksellisen paljon palautetta. Katsojat ihmettelevät, miksi Yle tekee venäjänkielisiä tv-uutisia. Vastaavan tuottajan Marko Krapun mukaan räikein palaute on rasistista.

Teemu Oivo, tutkija-tohtori, Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.

Pelko syrjinnästä kasvaa Suomessa – venäjänkielisten somekeskusteluita seurannut tutkija: "Osalle tullut työpaikoilla hyvin valvottu, epäilty tunne"

Osa Suomen venäjänkielisistä pelkää Ukrainan tilanteen lisäävän syrjintää. Myös venäjänkielisten jännitteet vähemmistön sisällä ovat kasvaneet.

Tänä vuonna ilotulitusnäytös järjestettiin Moskovassa tyhjällä Punaisella torilla koronarajoitusten vuoksi.

Virossa heräsi huoli venäläisten tv-kanavien propagandasta – "Kukaan ei tarvitse vihanlietsontaa"

Kanavakeskustelu liittyy Ukrainan kriisiin ja kansainvälisen turvallisuustilanteen kärjistymiseen. Kremlin kontrolloimat tv-kanavat ovat monien Viron venäjänkielisten ensisijainen tietolähde.

Venäjän kielen oppiainesivu.

2022 kevät: venäjä lyhyt oppimäärä

Venäjän yo-koe ja oikeat vastaukset.

Venäjän kielen oppiainesivu.

2022 kevät: venäjä pitkä oppimäärä

Venäjän yo-koe ja oikeat vastaukset.

Marina Andreeva, Perjantai-dokkari, Helsingin metro

Marina Andreeva oli hiljaa kaupassa, jotta häntä ei huomattaisi venäläiseksi – nyt hän neuvoo tuhansia venäjänkielisiä seuraajiaan Suomessa asumisessa

Suomen venäläiskuplan sisällä on paljon epätietoisuutta siitä, miten suomalaisessa yhteiskunnassa kannattaa toimia. Kielitaidottomuus vaikeuttaa sopeutumista, ja suomalaisten kanssa on vaikea ystävystyä.

Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen

Mitkä ihmeen "ei-työpäivät"? Kirjeenvaihtajamme kokosi venäläisen koronasanaston

Arkea maailmalta: Venäläisviranomaiset taistelevat virusta vastaan itselleen mieluisilla termeillä. Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen avaa venäläisten koronatodellisuutta siitä käytetyn sanaston avulla.

Gleb Shumaev, Joensuu.

18-vuotias Gleb Shumaev kokee, että pelkkä nimi riittää leimaamaan hänet – idän ja lännen kireät välit tuntuvat venäläistaustaisten arjessa

Myös itänaapurin vaikea koronatilanne on tukijan mukaan lisännyt jännitteitä venäläistaustaisten ja suomalaisten välillä.

Venäjän kielen oppiainesivu.

2021 syksy: venäjä lyhyt oppimäärä

Venäjän yo-koe ja oikeat vastaukset.

Venäjän kielen oppiainesivu.

2021 syksy: venäjä pitkä oppimäärä

Venäjän pitkän oppimäärän yo-koe ja oikeat vastaukset.

Ding Ma, kaupunginvaltuutettu, Kok., Lappeenranta

Englanti yleistyy palvelukielenä Suomessa, ja nyt sitä esitetään myös itärajalla – moni venäläinen ihmeissään: "Ei välttämättä ollenkaan tuttu kieli"

Lappeenrannassa tuore kokoomusvaltuutettu haluaa tehdä englannista kaupungin kolmannen palvelukielen suomen ja ruotsin oheen. Osa venäjää äidinkielenään puhuvista kaupunkilaisista hyötyisi englantia enemmän selkosuomella tarjotuista palveluista.

venäjänkieliset kuntavaaliehdokkaat kohtasivat Ylen tentissä

Maahanmuuttajien työttömyys huolestutti, sotesta kiivas vääntö – venäjänkieliset kuntavaaliehdokkaat kohtasivat Ylen tentissä

Venäjänkielisessä tentissä eniten erimielisyyksiä herättivät palveluseteleiden käyttö terveydenhuollossa sekä se, miten vaalilupaukset rahoitetaan. Voit katsoa tentin tekstityksillä jutun pääkuvaa painamalla.

Puomi ja liikennemerkki rajanylityspaikalla.

Koronavirussovellus Finentry on nyt käytössä myös Eksoten alueella – palvelu toimii myös venäjän kielellä

Kymenlaaksossa jo käytössä oleva, koronarajoituksista kertova Finentry-palvelu on otettu käyttöön nyt myös Eksoten alueella.

Mihail Ionin ja Marina Hämäläinen

Venäjän tapahtumat heijastuvat myös Suomessa asuvien venäjänkielisten elämään – Mihail Ionin: “Aika huonot ennusmerkit on ilmassa”

Suomessa asuu yli 80 000 venäjänkielistä. Venäjän silmissä kaksoiskansalaisetkin ovat ainoastaan venäläisiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle