Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vaarallisen jätteen kontti.

Kärkölässä paljastunut ympäristörikos siirtyy syyteharkintaan – varastohalleihin säilöttiin luvatta vaarallista teollisuusjätettä

Nestemäisen teollisuusjätteen epäillään päätyneen Kärkölään Itä-Uudellamaalla toimineesta teollisuuslaitoksesta, jota epäillään ympäristörikoksista.

Tuntematonta ainetta merivedessä Selkämerellä.

HS: Selkämerellä kellunut tuntematon aine vahvistui mäntyöljyksi

Mäntyöljy saattaa olla luonnolle haitallista. Ruotsin viranomaiset tutkivat vuotoa ympäristörikoksena, josta epäillään yhtä alusta.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus edestä päin, portaat ja pääovi.

Törkeästä ympäristön turmelemisesta ehdollista vankeutta, liiketoimintakielto ja mittavat korvaukset

Tuomittu yrittäjä velvoitettiin lisäksi yhteensä yli 150 000 euron vahingonkorvauksiin.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden kyltti taivasta vasten.

Yrittäjä laiminlöi vuosien ajan teollisuusmaalaamon jätehuoltoa pohjavesialueella – Syyttäjä: "Poikkeuksellista välinpitämättömyyttä"

Törkeä ympäristön turmeleminen tapahtui Kauhavalla sijaitsevan maalausyrityksen tontilla vuosien ajan. Kiinteistö sijaitsi tärkeällä pohjavesialueella.

Sianruhoja lojui ojassa mustissa jätesäkeissä Ylöjärvellä.

Jätesäkeistä pilkotti sorkkia ja kärsiä – poliisi ja ympäristöviranomaiset selvittävät, kuka heitti luontoon sianruhoja Ylöjärvellä

Poliisi epäilee, että osa jätesäkeistä on tuotu paikalle kevättalven aikana ja osa mahdollisesti jopa viime syksynä.

Ravintolalautta Oceanbar talviteloillaan lumisessa rannassa Kotkan Kantasatamassa.

Satama-altaassa kellui vessapaperia, kun Oceanbar-ravintolalautan käymälävedet johdettiin suoraan mereen – lautan vetäjille rikostuomio Kotkassa

Ravintolalautta Oceanbariin kohdistunut rikostutkinta alkoi viime toukokuussa. Nyt käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ympäristön turmelemisesta.

Envor-reaktorit

Forssalaisyhtiö Envor Biotechille ja sen kahdelle johtohahmolle tuomiot ympäristörikoksesta

Tuomion mukaan yhtiö rikkoi useita ympäristöluvan jätehuoltoa koskevia lupamääräyksiä pitkän ajanjakson aikana. Ympäristöluvan määräysten vastaista toimintaa katsottiin tapahtuneen vuodesta 2012 alkaen.

Mies ja kaivoskone kaivoskäytävässä

Oriveden kaivoksen jätemysteeri voi viimein ratketa: Dragon Mining ja Outokumpu valmistelevat luvattomasti haudattujen jätteiden siivoamista

Poliisi tutkii louhokseen kätkettyjen jätteiden tapausta törkeänä ympäristön turmelemisena. Poliisi on odottanut, että kysymys jätteiden mahdollisesta ylöstuonnista ratkeaa.

Lakikirjoja Korkeimmassa oikeudessa

Hämeenlinnan ex-kaupunginvaltuutettu tuomittiin kahdeksasta rikoksesta – aikoo valittaa hovioikeuteen

Käräjäoikeus tuomitsi Anni Puntilan kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen muun muassa ympäristön turmelemisesta, työturvallisuusrikoksesta sekä asiakirjojen väärentämisistä.

Maakotka istuu puussa

Sallan yhteismetsän kahdelle työntekijälle tuomio luonnonsuojelurikoksesta – maakotkan pesäpuu kaadettiin ja toista pesää häirittiin

Tuomion perusteena olevat hakkuut tehtiin 1.–15. maaliskuuta 2017. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Envor Biotechin oikeudenkäynnin tuomaristoa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa Envorille – hovioikeuden tuomio jäi voimaan

Forssalaisyhtiö joutuu maksamaan valtiolle rikoshyötynä 93 000 euroa. Yhtiön hallituksen puheenjohtajalle ja pääomistajalle kolmen kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden sisäänkäynti Hämeenlinnassa

Kahdelle Hämeenlinnan ex-valtuutetulle tuomiot ympäristön turmelemisesta

Entinen kaupunginvaltuutettu Anni Puntila tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Ympäristön turmelemisen lisäksi Puntila tuomittiin työturvallisuusrikoksesta sekä muun muassa asiakirjojen väärentämisistä. Ex-valtuutettu Matti Mikkola tuomittiin päiväsakkoihin.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Hovioikeus katsoo Vantaalla toimivan jätteenkäsittelylaitoksen syyllistyneen ympäristön turmelemiseen

Yhtiö oli varastoinut jätettä vuosina 2010, 2011, 2013 ja 2014 merkittävästi enemmän kuin mitä ympäristölupa salli. Hovioikeuden mukaan toiminta oli omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista.

Lakikirjoja Korkeimmassa oikeudessa

Syyttäjä vaatii kahdelle Hämeenlinnan ex-kaupunginvaltuutetulle rangaistuksia ympäristön turmelemisesta

Ympäristön turmelemisen lisäksi entistä kaupunginvaltuutettua Anni Puntilaa syytetään työturvallisuusrikoksesta sekä muun muassa asiakirjojen väärentämisistä.

Kainuun käräjäoikeus.

Talvivaaran vahingonkorvausoikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi – vain sitkeimmät jäljellä

Alun perin korvausvaatimuksia oli yhteensä 138. Vuosien varrella korvausvaatimusten määrä on supistunut yhdeksään ja miljoonavaatimukset ovat sulaneet muutamaan sataantuhanteen euroon. 

Finn Springin tehdas Toholammilla.

Finn Springin jätevedet Vaasan hovioikeuden arvioitavana – syyttäjä vaatii suuria korvauksia ympäristön turmelemisesta

Syyttäjän mukaan juomavalmistajan jätevesien käsittely ja luvitus ovat olleet puuttelisia. Syytteessä on myös Toholammilla toimiva energiapatukoiden valmistaja.

Henkilö seisoo suuren jätekasan vieressä.

Vaarallista jätettä varastoitiin vuosia laittomassa paikassa – kajaanilaisyrityksen toimitusjohtajalle yli 6 000 euron sakot ympäristörikoksesta

Vaarallisen jätteen ylivarastointi toi 60 päiväsakkoa yrityksen toimitusjohtajalle. Oikeuden mukaan menettelystä aiheutunutta vahingon vaaraa ei kuitenkaan voida pitää erityisen suurena.

Sammaloitunut puu

Metsänomistajat kaivattivat suolle luvatta yli neljä kilometriä ojaa – oikeus määräsi tuhansien eurojen sakot

Metsänomistaja kaivoi mailleen Lappeenrannassa kilometrikaupalla uusia ojia ilman asianmukaisia lupia. Oikeus antoi tuomion ympäristön turmelemisesta. 

Muovijätettä eteläkarjalaisella marjatilalla ilmasta kuvattuna

Yrittäjä keräsi marjatilalleen jätevuoren – tuloksena yli vuosi ehdollista ja 84 000 euron korvaukset verottajalle

Etelä-Karjalassa sijaisevalta marjatilalta löytyi suuri määrä jätettä vuonna 2018. Käräjäoikeus langetti tuomion tänään.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden sisäänkäynti Hämeenlinnassa

Forssalainen Envor Biotech johtohahmoineen taas käräjillä ympäristön turmelemisesta

Aiempi tuomio ympäristön turmelemisesta ei ole vielä ehtinyt saada lainvoimaa, kun yhtiön sotkuja setvitään jo uudestaan Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Jätemuovia metsässä

Rikossyytteessä oleva marjatilayrittäjä ei saanut jätevuortaan kokonaan siivottua – osa työstä siirtyy ensi kesään

Valtaosa eteläkarjalaisen marjatilan mittavasta jätevuoresta on siivottu, mutta parikymmentä prosenttia urakasta pystytään tekemään vasta ensi kesänä. Talvi keskeyttää siivouksen jälleen puolen vuoden ajaksi.

Heinolan Vuohkallion lämpövoimalaitos

Ympäristörikoksesta tuomittu lämpöyhtiö Loimua valittaa hovioikeuteen

Myös yhtiön operatiivinen johtaja valittaa tuomiostaan Itä-Suomen hovioikeuteen.

Myrkyllisiä jätteitä sisältäviä nestekontteja aaltopellistä rakennetussa varastohallissa

Aniharva ympäristörikos päätyy käräjille ja tuomiot ovat lieviä – yritys voi saada huomattavaa taloudellista hyötyä jätteiden dumppaamisesta

Ympäristöviranomaisten tietoon tulleista ympäristörikoksista vain pieni osa päätyy poliisin tutkittaviksi ja vielä pienempi osa tuomioistuimiin. Ympäristörikosten kokonaismäärää voi vain arvailla.

Talvivaaran kipsisakka-allas vuotaa marraskuussa 2012.

Muistatko Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingot? Korvauksia aletaan nyt vuosien jälkeen ratkoa, mutta moni on jo luovuttanut – tästä on kyse

Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingoista vaadittiin aikoinaan miljoonakorvauksia, nyt suurin osa korvauksien hakijoista on luovuttanut ja korvausvaatimukset ovat sulaneet muutamaan sataantuhanteen euroon.

Öljypuomi Harjavallassa Kokemäenjoella

Hovioikeus tuomitsi myös toisen työntekijän Kokemäenjoen vuoden 2017 öljyvuodosta

Työntekijä tuomittiin tuottamuksellisesta ympäristön turmelemisesta päiväsakkoihin. Jokeen valui ainakin 44 000 litraa kevyttä polttoöljyä.

Kuvassa on rakennustyömaa Helsingissä elokuussa 2020.

Kierrätysyritys valehteli viranomaisille ja kääri epärehellisella toiminnalla 1,2 miljoonan euron rikoshyödyn, epäilee poliisi

Poliisi epäilee, että kierrätysalan yritys on ylittänyt jätteen sallitun määrän jopa kymmenillä tuhansilla tonneilla vuosittain. Lisäksi yhtiön epäillään merkinneen sen vastaanottamat jätemäärät alakanttiin.

Pieni varalämpövoimala. Edessä niittyä, voimalan ympärillä metsää.

Onko kuusi kuukautta ehdollista kova tuomio ympäristörikoksesta? Heinolan öljyvuodosta syytetty johtaja sai saman rangaistuksen kuin Talvivaara-pomo

Käräjäoikeus tuomitsi maanantaina lämpöyhtiön yhteisösakkoihin ja siellä työskentelevän johtajan ehdolliseen vankeuteen Heinolassa tapahtuneen vakavan öljyvuodon takia. Yhtä laajoja tapauksia päätyy käräjille hyvin harvoin, eikä ankaria tuomioita anneta usein.

Heinolan Vuohkallion lämpövoimalaitos

Heinolassa valui 40 000 litraa öljyä luontoon ja vasta ulkopuoliset huomasivat sen – lämpöyhtiön johtajalle 6 kuukautta ehdollista

Käräjäoikeus katsoi, että varavoimalan omistaneen yhtiön operatiivinen johtaja syyllistyi törkeään ympäristön turmelemiseen. Lisäksi yritys määrättiin sakkoihin. Johtaja ja yhtiö ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Ravintolalautta Kotkan Kantasatamassa

Kallellaan olevan ravintolalautan viereen ilmestyi kaksi ponttonia Kotkassa – rakennustarkastaja: "Nyt näyttää taas hyvältä"

Kesäkautensa päättänyt baarilautta kallistui pahoin loppukesästä Kotkassa. Ravintolayrittäjä lupaa, että lautta suoristetaan lähiaikoina.

Kottikärryssä poltettua jätettä.

Metsästä löytyi poltettuja kaapeleita, metalleja ja litiumakkuja – poliisi tutkii laajaa kansainvälistä ympäristörikoskokonaisuutta

Poliisin mukaan kokonaisuuteen liittyy myös helsinkiläisten keskuudessa huomiota herättänyt tapaus, jossa Kyläsaaren alueelta on ilmoitettu useita kertoja savu- ja hajuhaitoista.

Ravintolalautta Ocean Bar on pahasti kallistunut.

Ocean Bar -ravintolalautta kallistunut pahoin Kotkassa – pelastuslaitos: "Lähdemme liikkeelle, jos se alkaisi äkillisesti upota"

Suosittu ravintolalautta on pahasti kallellaan Kotkassa. Välitöntä uppoamisvaaraa ei ole, mutta pelastuslaitoksen mukaan tilanne voi muuttua nopeasti. Ravintolalautan uhkaava tilanne on alkanut herättää huomiota kaupungissa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden sisäänkäynti Lahdessa

Öljyvuoto lämpökeskuksesta järveen johti syytteeseen törkeästä ympäristön turmelemisesta

Lämpökeskuksen säiliöstä pääsi vuotamaan öljyä Heinolan Ruotsalaiseen vuoden 2018 alussa. Syyttäjä vaatii laitoksen omistavan kaukolämpöyhtiö Loimuan operatiiviselle johtajalle ehdollista vankeutta.

Nurmonjoen virtaumaa Ruuhikosken golfkentällä.

Nurmon golfkentän öljyvahinko toi sakkoja ympäristön turmelemisesta

1200 litraa kevyttä polttoöljyä valui maahan, kun polttoöljysäiliön letkusta irtosi tankkauspistooli heinäkuussa 2019.

Pohjavesialueesta kertova kyltti maastossa.

Poliisi: Eteläpohjalainen maalausyritys turmeli ympäristöä vuosikaudet ja vaaransi pohjavesialueen

Etelä-Pohjanmaan pohjoisosissa sijaitseva yritys on poliisin esitutkinnan mukaan päästänyt tahallaan ongelmajätettä ympäristöön. Samalla on vaarantunut pohjavesialue. Juttu siirtyy nyt syyttäjälle syyteharkintaan.

viranomaiset tutkimassa ravintolalauttaa

Ravintola tyhjennettiin asiakkaista ja rikostutkinta alkoi Kotkassa – ravintolan mukaan syynä olivat väärin asennetut vessanpöntöt

Poliisi sulki Kotkan Kantasatamassa kelluvan Oceanbar-ravintolalautan noin viikko sitten. Nyt ravintola kertoo saaneensa luvan avata ovensa taas asiakkaille.

viranomaiset tutkimassa ravintolalauttaa

Nuorten suosima baarilautta tyhjennettiin asiakkaista Kotkassa – poliisi epäilee vastuuhenkilöitä jätevesien laskemisesta suoraan mereen

Poliisi epäilee kahta yrityksen edustajaa törkeästä ympäristön turmelemisesta. Viranomaiset kävivät torstaina tutkimassa tilannetta paikan päällä. Sama ravintolalautta sai pari vuotta sitten lähtöpassit Helsingistä.

Ilmakuva Mäntyharjun Kinnin kemikaalionnettomuuspaikalta.

Mäntyharjun kemikaalionnettomuuden esitutkinta on siirtynyt syyteharkintaan

Mäntyharjulla tapahtunutta kemikaalionnettomuutta on tutkittu ympäristön turmelemisena sekä vaarallisten aineiden kuljetusrikoksena. Nyt asia on siirtynyt poliisilta syyttäjälle seitsemän ihmisen osalta.

Keskusrikospoliisin kyltti.

KRP epäilee: Suomesta vietiin Viroon tonneittain ympäristölle vaarallista jätettä – laiton jätekauppa on kasvava ilmiö, jossa liikkuu paljon rahaa

Tutkinnassa olevaan rikoskokonaisuuteen liittyy seitsemän yhtiötä. Epäiltyjä henkilöitä on kuusi. Tuoreen raportin mukaan laittomassa jätekaupassa liikkuu kansainvälisellä tasolla yhtä paljon rahaa kuin huumeiden salakuljetuksessa.

En modern byggnad på en solig dag. I framgrunden en bil.

Vihtiläiselle yrittäjälle 9 kuukauden ehdollinen vankeustuomio – läjitti jätemaata hiihtokeskuksensa rinteeseen pohjavesialueella

Syytteet jätemaan kuljettamisessa mukana ollutta kuljetusalan yritystä ja tämän vastuuhenkilöä vastaan hylättiin.

Jätemuovia metsässä

Ympäristön turmelemisesta syytetyn marjatilallisen käräjäoikeustuomio tulee aiemmin ilmoitettua myöhemmin

Käräjäoikeuden oli määrä antaa ratkaisunsa keväällä, mutta ratkaisu siirtyy kesäkuun lopulle.

Päivikki Palosaari

Hovioikeus kovensi Päivikki Palosaaren rangaistusta: ympäristörikoksesta ehdollista vankeutta

Hovioikeus antoi kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ympäristön turmelemisesta.

Golfpallo Salon golfkentällä tammikuussa 2020.

Maanläjitys Vantaan Golfpuistoon oli törkeää ympäristön turmelemista, epäilee poliisi – asia etenee syyteharkintaan

Poliisi epäilee, että golfkentälle tuotiin suuri määrä pilaantunutta maa-ainesta.

Pullovettä Finnspringin varastossa.

Hovioikeus pohtii seuraavaksi, turmelivatko keskipohjalaiset elintarvikeyritykset ympäristöä jätevesillään

Pohjanmaan käräjäoikeuden tammikuisesta tuomiosta ovat valittaneet syyttäjä ja Ely-keskus. Käräjäoikeus hylkäsi Finn Springiä ja kolmea muuta yritystä koskeneet syytteet.

Päivikki Palosaari

Päivikki Palosaari Rovaniemen hovioikeudessa – Syyttäjä vaatii kovempaa rangaistusta laittomasta kaatopaikasta

Syyttäjä vaatii Palosaarelle ehdollista vankeutta ympäristön turmelemisesta.

Ilmakuva kultakaivoksesta Castelo dos Sonhosin lähellä Brasiliassa

Brasilian alkuperäiskansat vaativat presidentti Bolsonaroa tilille Amazonin sademetsän tuhoamisesta

Kaksi Brasilian alkuperäiskansojen johtajaa on pyytänyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan, onko presidentti Jair Bolsonaro syyllistynyt rikoksiin sademetsän tuhoamisessa.

Kivennäisvesipulloja ja -tölkkejä Finnspringin linjastolla Lestijärvellä.

Lähdevesijätti Finn Spring sai puhtaat paperit: kaikki syytteet ympäristön turmelemisesta hylättiin käräjäoikeudessa

Oikeuden päätös ei ollut yksimielinen. Syyttäjä pitää eriävää mielipidettä hyvin perusteltuna ja harkitsee valittamista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle