Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pride lippu

Lieksalaisen valtuutetun Pride-puheet kolhivat kaupungin mainetta – kaupunginhallituksen puheenjohtaja haluaa, että tämä oli viimeinen kerta

Lieksan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Väänänen pelkää, että yhden valtuutetun puheet leimaavat koko kaupungin.

Sateenkaarilippu taloyhtiön pihalla Käpylässä.

Kajaanin kaupungintalolla ei liputeta kesällä sateenkaarilipulla

Kainuun seta esitti kuntalaisaloitteessaan, että Kajaanin tulisi nostaa sateenkaarilippu kaupungintalon salkoon. Aloite keräsi vajaassa kahdessa viikossa 340 allekirjoitusta.

Mielenosoittaja pitää ylhäällä kylttiä, jossa lukee "UGANDA, KILL THE BILL NOT THE GAYS EQUALITY!"

Ugandan ankara homolaki järkyttää sateenkaariaktivisteja ympäri Afrikkaa: ”Mihin haluatte meidän menevän?”

Ugandan presidentti hyväksyi maanantaina yhden maailman ankarimmista homoseksuaalisuuden vastaisista laeista.

Pride-lippu taivasta vasten.

Helsinki Pride kutsui kokoomuslaisia ja keskustalaisia järjestöjä kumppaneiksi – "Kenellekään emme ole kääntäneet selkäämme"

Helsinki Priden mukaan kyseessä on poikkeus, sillä tiettyjä tahoja ei yleensä erikseen kutsuta yhteisökumppaneiksi.

Nuori henkilö nojaa rennosti käsiinsä kasvot kämmenten välissä ja katsoo kameraan. Hänellä on lyhyeksi leikatut hiukset, nenäkoruja, tatuointeja käsivarsissaan ja lakatut kynnet.

Muunsukupuolisen Oona Haapaniemen nuoruudessa uskonnollisuus määritteli, mikä on hyväksyttävää, ja siksi hän kirjoitti sarjan, jollaista olisi itse kaivannut

Kun Oona Haapaniemi ymmärsi olevansa muunsukupuolinen, moni asia sai selityksen. Käsikirjoittamassaan nuortensarjassa hän haluaa näyttää, että queeriyden ei tarvitse olla tragedia.

Jeesus -juliste seinällä. Julisteessa teksti "Suurin niistä on rakkaus"

Mikkelin sateenkaarimessusta tulee vuosittainen tapa – helluntaina jorataan Lähemäellä

Helluntaina järjestettävä sateenkaarimessu on järjestyksessään Mikkelin toinen. Seurakuntapastori lupaa sunnuntain messuun räväkkää tunnelmaa.

Pieni ja värikäs pride-lippu, jossa valkoisella teksti "Manse Pride".

Manse Pride ei näe tarvetta karsia yhteistyökumppaneita – järjestäjän mukaan tapahtuman yhteistyötahot on valittu huolellisesti

Helsinki Pride ilmoitti alkuviikosta, ettei kelpuuta kokoomusta ja keskustaa yhteistyökumppaneikseen tämän kesän pride-tapahtumaan. Tampereella kumppanuuksien kieltämiselle ei nähdä tarvetta.

Mielenosoituskulkue.

Tuesday's papers: Pride politics, tax reminder and popular porridge

Helsinki's pride festival has seen companies and organisations march in solidarity with sexual and gender minorities.

Sateenkaarilippu taloyhtiön pihalla Käpylässä.

Helsinki Pride ei jatka yhteistyötä kokoomuksen kanssa, myös keskusta jäi ulos

Taustalla on puolueen epäyhteneväinen kanta translain uudistuksessa, sanoo Helsinki Priden toiminnanjohtaja: ”Ihmisoikeudet eivät ole omantunnon kysymyksiä.”

Kaksi Pride-lippua liehuu.

Pride-viikko alkoi, Joensuu osoittaa tukeaan vähemmistöille

Kaupungin tekemän kyselyn mukaan noin kolmasosa sukupuolivähemmistöistä on kokenut yleisillä alueilla epäasiallista kohtelua.

Sateenkaarilippu taloyhtiön pihalla Käpylässä.

Kuntalaisaloite: Kajaanin kaupungin tulisi järjestää sateenkaariliputus ihmisoikeuksien puolesta

Kainuun seta ry perustelee aloitettaan sillä, että kaupungista on muuttanut pois ja muuttamista harkitsee usea sateenkaari-ihminen, koska heillä on paikkakunnasta huonoja kokemuksia.

verenluovutus, veripussi, näytepussi, Elina Halonen, sairaanhoitaja

Miesten välisestä seksistä ei enää kuukausien karenssia verenluovutukseen, jos seksikumppaneita on vain yksi

Fimea esittää, että miesten välisestä seksistä johtuva verenluovutuseste poistettaisiin. Varoaikakäytännöstä tulisi näin sama kuin miesten ja naisten sekä naisten välisessä seksissä.

Sateenkaarilippu liehuu.

Porissa tuhottiin sateenkaarilippuja Setan paikallisyhdistyksen järjestämässä sateenkaarimessussa

Keski-Porin kirkossa järjestetyssä messussa oli kirkon ulkopuolella esillä sateenkaarilippuja, jotka joku oli repinyt alas ja tuhonnut.

Kiasman Tom of Finland -näyttelyä.

Kiasman Tom of Finland -jättinäyttelyssä nähdään kuumia kolleja, ja perinteinen suomalaisuuskin on kuvioissa mukana

Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on nykytaiteen museo Kiasman tämän vuoden suurpanostus.

Kalevan kirkko

Tampereen seurakuntayhtymä ei vedä salkoihin sateenkaarilippuja homofobian vastaisena päivänä eikä ihmisoikeuksien päivänä

Yhteinen kirkkoneuvosto totesi, että ehdotus sateenkaariliputuksesta kaikissa seurakuntien kiinteistöissä ei ole sellaisenaan toteutettavissa.

Francis Turczyk katsoo kameraan.

17-vuotiaan Francis Turczykin kiusaajat kuvasivat videon hänen pahoinpitelystään: "Yritin vain säilyä hengissä seuraavaan päivään"

Francis Turczykia kiusattiin rajusti koulussa, mutta opettajat vähättelivät ongelmaa. Kiusaamisen vuoksi hän on jäänyt lähes kokonaan pois somesta.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Suomesta ei saa tulla maa, jossa ihmisoikeudet ottavat askeleita taaksepäin

Yhdysvaltojen vähemmistöjä koskevat kulttuurisodat yritetään väkisin tuoda myös Suomeen, kirjoittaa Nuorgam.

Jarkko Tontti asettaa Harry Potter -lautapelistä palasta paikalleen.

Vihapuhe-nimittely on yritys tappaa punavihreään eliittiin kohdistettu kritiikki, sanoo kirjailija Jarkko Tontti

Kulttuurivieras Jarkko Tontti väittää, että kirjallisuuden lisääntynyt moninaisuus on illuusio. Hänen mukaansa myös vihapuheen vaarallisuutta paisutellaan. Runokokoelmia ja romaaneja julkaissut kulttuuripiirien vastarannan kiiski suree sananvapauden tilaa.

Kaksi Pride-lippua liehuu.

Pride-liput liehuvat jatkossa Kouvolassa – taustalla pitkä vääntö liputuskäytännöistä

Kaupungin käyttämä sateenkaarilippu varastettiin ja poltettiin vuonna 2019. Sen jälkeen Pride-liputus on järjestetty vain kerran vuonna 2022.

Toimittaja kysyy nairobilaisilta pitäisikö homoseksuaalisuuden olla rikos.

Uganda, Kenia ja Ghana ajavat seksuaalivähemmistöjä nurkkaan – näin homoseksuaalisuudesta ajattelevat kenialaiset opiskelijat

Kolmessa Afrikan maassa on astumassa voimaan miltei samanlainen laki, joka tekee homoseksuaalisuudesta rikollisen teon. Ugandalainen aktivisti sanoo, että homofobia on vallanpitäjien keino kääntää huomio pois omista epäonnistumisistaan.

Höyhenpukuiset vaaleanpunaiset tanssijat rivissä. Taustalla häkkejä.

Drag-musikaalin liput vietiin käsistä Berliinissä – myös suomalainen homoikoni Tom of Finland on näyttävästi esillä

Drag-musikaalit ovat hitti-ilmiö Suomessa ja maailmalla. Ne ovat muutakin kuin glitteriä, korkokenkiä ja strutsin sulkia. Berliinin sateenkaariväelle ne ovat ihmisoikeuskysymys.

Baaritiskin takana seisova Väinö Kähkönen katsoo kohti kameraa. Taustalla näkyy hyllyssä erilaisia alkoholijuomia.

Tamperelaisen sateenkaaribaarin asiakkaita solvattiin ja heiteltiin kananmunilla – omistaja: ”Tämä meininki tuntuu ihan ysäriltä”

Sateenkaariravintola Mixei on ryhtynyt toimenpiteisiin viikonloppuisten tapahtumien seurauksena. Viikonlopuiksi baariin palkataan ylimääräinen järjestyksenvalvoja päivystämään ravintolan edustalla.

Jääkiekkomaila, jonka lavassa on sateenkaarivärinen teippaus. Jäällä on myös kiekkoja.

Kommentti: Uskontoon vetoaminen on halpaa ja tyylitöntä, kun NHL:n Pride-kohu kasvaa

Supertähti Connor McDavid otti vahvasti kantaa sateenkaaripaidoista kieltäytymiseen. Aleksander Barkov ei pystynyt samaan, kirjoittaa Tommi Seppälä.

Sateenkaarilippu liehuu.

Nuoret toivovat Viitasaarelle Pride-liputusta

Viitasaaren nuorisovaltuusto haluaisi kaupungin mukaan myös Pride-tapahtuman järjestämiseen alkukesästä. Asiaa käsitellään kaupunginhallituksessa maanantaina.

Itävaltalainen drag-artisti Pandora Nox.

Katso kuvat kansainvälisistä drag-diivoista Helsingissä: monelle esiintyjälle drag on kapinointia ja poliittinenkin asia

Drag-artistit herättävät intohimoja useaan eri suuntaan. Espanjassa dragia paheksuvat uskonnolliset piirit, Itävallassa drag-kulttuuri taas on kovassa nousussa.

Kaksi henkilöä istuu sohvalla ja juttelee, taustalla seinällä on Tyttöjen tupa -kyltti ja sateenkaariviirejä.

Translakiin liittyvä keskustelu liittyy vielä liikaa pukuhuoneisiin – Kainuussa huolena on turvallisten tilojen tulevaisuus

Translakia koskeva yleinen asenneilmapiiri vaatii vielä muutosta, toteaa Kainuun Setan puheenjohtaja Amelia Eskelinen. Se voi viedä kuitenkin aikaa.

Miriam Attias

Miriam Attiaksen kolumni: Onko turvallisen tilan säännöillä järjestetty keskustelu vain mukavan tilan keskustelu?

Moni organisaatio ja kansalaisliike on sitoutunut keskustelukulttuurissaan turvallisen tilan periaatteeseen. Mutta jos oikeasti haluaa muuttaa maailmaa, tarvitaanko turvallisuutta vai rohkeutta?

Kirjailija Leena Parkkinen nauraa appelsiini kädessään ja röykkiö vihanneksia ja hedelmiä edessään pöydällä.

Nautintoja ja tunnekylmää lapsuutta – ruoka on kirjailija Leena Parkkiselle muutakin kuin syömistä

Leena Parkkisen kirjoissa on yksityiskohtaisia kuvauksia ruuasta ja sen valmistamisesta. Kirjailija kirjoittaa ruuasta, kun ei halua sanoa kaikkea suoraan. Ruualla voi myös ohjailla lukijaa.

Ihmiset lukevat kirjoja GES-2:n kulttuuri- ja modernin taiteen talon aulassa.

Venäjän kirjarovio on syttynyt: uusi laki määräsi poltettavaksi 53 seksuaalivähemmistöjä käsittelevää romaania Moskovan kirjastoista

Moskovan kirjastoille toimitettiin joulukuussa luettelo kirjoista, jotka on tuhottava ”LGBT-propagandan” kieltävän lain vuoksi. Listalla on sekä palkittuja kirjailijoita että venäläisiä aktivisteja.

Kelan suunnittelija Kaaren Erhola ja ratkaisuasiantuntija Otso-Olavi Mäki.

Joulusuunnitelmien kysyminen työkaverilta voi luoda kaapista ulos tulemisen pakon – suuri osa sateenkaari-ihmisistä salaa identiteettinsä

Eurooppalaisen selvityksen mukaan vain kahdeksan prosenttia suomalaisista sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista kokee voivansa olla täysin oma itsensä työpaikallaan.

Nuoria istumassa pöydän ääressä.

Jodel-käyttäjä toivotti koulun homot keskitysleirille – Silja Sandberg, 18, löysi turvallisen tilan vasta sateenkaarikahvilasta

Moni sateenkaarinuori kokee kiusaamista, syrjintää ja huutelua, osa myös väkivaltaa. Forssan seudun sateenkaarikahvila kiertää kunnissa ja tarjoaa tilan, jossa nuori uskaltaa olla oma itsensä.

Gianni Infantino leveittää kätensä jalkapallostadionin katsomossa. Vierellään hänellä on Qatarin edustaja.

Toimittajalta: Sateenkaarinauhan kieltäminen ja pelaajien uhkaileminen on Fifalta raukkamainen temppu

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa pelkää Qatarin hallitusta. OneLove-nauhan kielto on Fifalta hämmentävä teko, ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio kirjoittaa.

Kaksi nuorta otsat vastakkain. Vasemmanpuoleisella on vihreä siilitukka, oikealla olevalla balettinuttura.

Elokuvissa ja sarjoissa näkyvät nyt vähemmistöt – Aikuiset-sarjaan haettiin tarkoituksella näyttelijöitä erilaisista taustoista

Tekijöiden mukaan etnisiin sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien esiin tuomisella halutaan kuvata entistä paremmin monimuotoista maailmaa.

Slovakian homobaarin ampumisessa kuolleiden kahden miehen mustavalkoiset kuvat kukkien ja kynttilöiden keskellä.

Matúš Horváth, 23, kuoli homobaarin ampumisessa Slovakiassa – ystävä Ylelle: “Kiihkoilijat kokeilevat nyt rajoja”

Kaksi sateenkaari-ihmistä ammuttiin Slovakiassa lokakuussa. Sen jälkeen parlamentti hylkäsi tasa-arvolain ja ministeri julisti olevansa hetero. Viharikokset ovat lisääntyneet ympäri Eurooppaa.

Den helige anden i form av en duva på glaskonstfönster i Brändö kyrka.

Vaasan Palosaaren kirkossa sateenkaarimessu torstaina

Yhteistyössä järjestettävä sateenkaarimessu alkaa kello 18. Järjestäjinä ovat Vasa svenska församling, Vaasan suomalainen seurakunta ja Vaasan SETA ry.

Viharikoskuva

More hate crimes reported, especially linked to sexual orientation, gender or disability

Police saw an increase in the number of hate crime reports last year, particularly related to victims' sexual orientation or gender identity.

Ihmisen pään profiili, taustalla trans-lippu.

"Saatetaan kysyä, että mikäs se sinä olet" – Mekkoon pukeutunut pikkukaupungin nuori joutuu välillä piiloutumaan ruokakaupan hyllyjen väliin

Lieksan sateenkaarinuoret kuulevat usein alatyylistä nimittelyä. Monen nuoren kohdalla häirintä johtaa toiselle paikkakunnalle muuttamiseen jo peruskoulun jälkeen.

Helmi Hagelin on saamelainen vaatesuunnittelija ja visuaalinen taiteilija.

Taiteilija Helmi Hagelin rikkoo normeja, kyseenalaistaa tekstiilialan kestävyyden ja tarkastelee maailmaa vähemmistön vähemmistön asemasta

Taiteilija ja vaatesuunnittelija Helmi Hagelin pyrkii töillään osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän on mukana oikeusministeriön järjestämällä Y-festivaalilla lauantaina Helsingissä.

Kulttuurialan ammattilainen Antti Kauppinen opiskeli seitsemän vuotta Pietarissa – nyt venäläiset ystävätkin ovat jättäneet maan

Pietarissa opiskelleen kulttuurintutkijan Antti Kauppisen venäläiset ystävät ovat jättäneet maan

Pietarin valtionyliopistossa opiskellut Kauppinen ehti nähdä opiskeluaikoinaan toisenlaisen Venäjän. Nyt viimeisetkin ystävät ovat lähteneet maasta pakoon.

Elena Alakomi istuu kirkon penkissä ja katsoo kohti kameraa.

Seksuaalivähemmistöön kuuluva Elena Alakomi löysi yhteisön, jossa voi olla oma itsensä: "Kristillisyyttä, johon voin turvallisesti osallistua"

Sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvan voi olla vaikea löytää vertaisia omasta uskonyhteisöstä. Sateenkaariyhdistys Malkuksen käynnistämä hanke tekee vertaistoiminnasta valtakunnallista.

Sopu -tatuointistudion tatuoija Iina Räsänen tatuoi asiakkaan polvea.

Pilvi ja Iina kyllästyivät epätasa-arvoon ja loivat turvallisen tatuointistudion: “Täällä kukaan ei loukkaa vihamielisillä jutuilla”

Yhteiskunnallinen muutos saa monet yritykset, oppilaitokset ja järjestöt julistautumaan syrjintävapaiksi. Ministeriön kampanjassa on mukana yli kaksituhatta toimijaa, mutta se ei kerro koko totuutta.

Pride-kulkue Jyväskylässä 10. syyskuuta 2022.

Jyväskylän Pride-kulkueessa marssi yli tuhat osallistujaa

Jyväskylän Setan puheenjohtaja Petri Janhunen kertoo tapahtuman sujuneen ilman häiriöitä.

Regnbågsflaggan vajade ett ögonblick på Palatstorget. Pridedemonstration i S:t Petersburg den 4 augusti 2014.

Sota ajoi seksuaalivähemmistöt Venäjällä piiloon ja maanpakoon – väitöstutkimus: aktivismi on siirtynyt kaduilta koteihin

Tutkijan mukaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ovat transnaiset ja nuoret vähemmistöihin kuuluvat.

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja.

Homo- ja transviha huolestuttaa yhdenvertaisuusvaltuutettua – vaatii nyt nopeita vastatoimia

Useat Pride-tapahtumat ovat kohdanneet häirintää tänä kesänä. Kotitekoinen pommi räjähti tapahtuman lähellä sekä Savonlinnassa että Lapualla.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Maskuliininen kulttuuri estää tasa-arvon toteutumista

Tekniikan alat ovat edelleen hyvin miesvaltaisia.

Juno Keijupuro kuvattiin Kallion lukion tiloissa elokuussa.

Homottelu suututti 16-vuotiaan Juno Keijupuron – lohtua tuo, että nyt Helsinki aloittaa sateenkaarityöpajat kaikille kuutosluokasta lähtien

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat nuoret kertovat muun muassa, miltä tuntuu, kun keho ei tunnu omalta, mutta on pakko uida ihonmyötäisessä uimapuvussa, eikä opettajalle uskalla kertoa ahdistuksestaan.

Kirsi Marie Liimatainen seisoo kädet levällään nauraen kohti taivasta katsoen taivas pilvineen taustalla.

Ohjaaja Kirsi Marie Liimataisen mielestä Suomi ottaa takapakkia vähemmistöjen kohtelussa: "Ihmiset ovat mykkyrässä seksuaalisuutensa suhteen"

Kulttuurivieras Kirsi Marie Liimatainen katsoo, että tasa-arvo on tulilinjalla, kun seksuaalisesta suuntautumisesta puhutaan ideologisena valintana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle