Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pride-lippu liehuu.

Kokkola Pride järjestetäänkin tänä vuonna – kaikille kaupunkilaisille avoin suunnittelutilaisuus pidetään sunnuntaina

Eri alustoilla on julkaistu tapahtumakalentereita, joihin Kokkola Pride on merkitty pidettäväksi kesäkuun 18. päivä, joten järjestäjät ovat päättäneet toteuttaa tapahtuman.

Jake Daniels kuljettaa palloa.

Kaapista tulleelle jalkapallolupaukselle sataa tukea – Fifan toimintaa arvosteltiin: "Hän ei saisi kumppaninsa kanssa edes hotellihuonetta Qatarissa"

Jake Daniels, 17, on ensimmäinen homoseksuaalisuudestaan kertonut brittimiesjalkapalloilija yli 30 vuoteen. Suurseurat jakoivat nuorukaiselle tukeaan, mutta saman tehnyttä Fifaa huomauteltiin kaksinaismoralismista.

Värikäs Pohjois-Karjala Pride -kulkue sateisessa Joensuussa.

Pohjois-Karjala Pride käynnistyy huomenna – sateenkaarilippu koristaa kaupungintalon tornia koko viikon

Pohjois-Karjala Priden varsinainen ohjelma käynnistyy huomenna. Luvassa on tietoiskuja, karaokea ja lauantaina perinteinen kulkue.

Sateenkaarilippu taloyhtiön pihalla Käpylässä.

Lappeenrannan kaupunki liputtaa Pride-päivänä sateenkaarilipuin – päätös ei syntynyt yksimielisesti kaupunginhallituksessa

Esitys sateenkaarilippujen käytöstä Pride-päivänä jakoi Lappeenrannan kapunginhallitusta. Pride-liputus voitti lopulta äänestyksen äänin 7-4.

Pride-lippuja liehuu.

Lieto saa oman Pride-tapahtuman elokuussa

Ohjelmassa on kulkue ja puistojuhla. Tapahtumaa ovat järjestämässä joukko paikallisaktiiveja ja Liedon nuorisovaltuusto.

Luther-säätiön jumalanpalvelus

Pori tukee moninaisuutta: Tapahtuma-avustusta tulossa sekä Pori Pridelle että konservatiivikristittyjen nuorisotapahtumalle

Porin kaupunki pyrkii edistämään tapahtumien monipuolisuutta ja moniarvoisuutta tukipolitiikallaan. Tukia pohtinut työryhmä esittää tukea sekä Pori Pride -tapahtumalle että tiukan konservatiivisen Luther-säätiön nuorisotilaisuudelle.

Kaksi miestä seisoo vierekkäin baaritiskin vieressä.

Suomen vanhin gay-baari on toiminut samalla nimellä ja konseptilla 32 vuotta – uusi yrittäjäpariskunta valmistautuu jo rakennuksen purkamiseen

Uusien yrittäjien myötä tamperelaisessa Mixeissä tullaan näkemään enemmän tapahtumia ja esiintyjiä. Myös muutto uuteen liiketilaan on jossain kohtaa edessä.

Pride-festivaali Oulun Hollihaan puistossa.

Kokkolassa pride-juhlaa ei nyt nähdä, mutta sateenkaarilippu liehuu ensi kesänä Seinäjoella, Lapualla ja Vaasassa

Jos korona ei pistä kapuloita rattaisiin, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta kampanjoivia pride-tapahtumia järjestetään pohjalaiskunnissa ensi kesänä useita.

Helsingin vanha linja-autoasema Kampin Narinkkatorilla.

Helsinki saa ensi kesänä sateenkaaritien, joka saatetaan maalata katutilaan esimerkiksi Narinkkatorille

Yli 60 kaupunginvaltuutettua äänesti vihreiden Alviina Alametsän aloitteen puolesta.

Sateenkaarilippu kädessä. Taustalla nuori nainen.

Florida aikoo kieltää puhumasta homoseksuaalisuudesta ja sukupuoli-identiteetistä alakoulussa – Valkoinen talo: Hyökkäys eniten suojelua tarvitsevia vastaan

Vielä vireillä oleva laki on saanut muun muassa presidentti Joe Bidenin tuohtumaan. Hän lupaa hallintonsa suojelevan lapsia vahingolliselta lailta.

Kaksi Pride-lippua liehuu.

Ylivieskan kaupunginhallitus ei taipunut sateenkaariliputuksen kannalle

Ylivieskan kaupungin lipputangoissa ei ehkä nähdä sateenkaarilippuja ensi elokuussa. Ainakin kaupunginhallitus torppasi aloitteen sateenkaarilippujen hankkimisesta ja niillä liputtamisesta.

Värikäs Pohjois-Karjala Pride -kulkue sateisessa Joensuussa.

Joensuun kaupunki tuomitsee sateenkaarinuorten kokeman syrjinnän – kaupunginjohtaja: "Emme halua hyssytellä"

Joensuun kaupunki aikoo kutsua koolle ongelman esiin nostaneet nuoret ja järjestöt sekä alueen viranomaiset ja oppilaitosten edustajat.

Sateenkaarinuori Niina Koponen katselee Joensuun jokimaisemaa aurinkoisena talvipäivänä.

Niina Koponen, 21, ei yllättyisi, jos aikuinen haukkuisi häntä kadulla – sateenkaarinuoret kokevat ilmapiirin Pohjois-Karjalassa turvattomaksi

Pohjois-Karjalan sateenkaarinuoret kokevat huutelua, nimittelyä ja turvattomuutta. Pride-viikkoon ja Pohjois-Karjalan Setaan on kohdistunut paljon häirintää, josta ei julkisesti ole liiemmin keskusteltu.

Lapin yliopistossa tohtoriksi väittelevä Hanna Peltomaa seisoo japanilaisaiheisten taulujen edessä.

Matkailukeskukset ovat tärkeitä vapautumispaikkoja seksuaalivähemmistöille – tutkija selvitti ei-heteroseksuaalien elämää Lapin pikkukylissä

Lapin maaseudulla asuu paljon homoja, lesboja ja biseksuaaleja. Hanna Peltomaan väitöstutkimuksessa selvisi, että moni kokee yhä kiusaamista ja pelkää eniten omien vanhempiensa reaktiota.

Pride lippu

Rovaniemi alkaa liputtaa sateenkaarilipulla Pride- ja Arctic Pride -päivinä

Sateenkaariliputus on noussut esille myös kaupungin valmisteilla olevassa yhdenvertaisuussuunnitelmassa.

Ihmisiä veden äärellä Singaporessa. Taustalla pilvenpiirtäjiä ilta-auringossa.

Samsung poisti drag-kuningatar-mainoksen Singaporessa – osa muslimeista suuttui videosta, seksuaalivähemmistöjen edustajat puolustivat sitä

Poistetussa mainoksessa huivia käyttävä nainen halaa drag-kuningattareksi pukeutunutta poikaansa.

Seksuaalivähemmistöjen Pride-mielenosoitus Etelä-Afrikan Pretoriassa.

Muuttaminen suvaitsevaan maahan vähentää selvästi homo- ja bi-miesten itsemurhariskiä

Olo helpottuu noin viidessä vuodessa, kertoo laaja kansainvälinen tutkimus.

Avainnippu asunnonesittelymateriaalin päällä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu puuttui syrjintään vuokra-asuntomarkkinoilla – kahdessa tapauksessa maksettiin hyvitystä

Toisessa tapauksista pari ei saanut vuokra-asuntoa seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi ja toisessa siksi, että toinen aviopuolisoista oli Irakista.

Veera Toivanen pitelee biseksuaalien pridelippua edessään ja hymyilee.

"On minua kadulla hintiksi haukuttu" – Vuoden sateenkaarinuori Veera Toivonen tähtää politiikkaan vaikka uskookin saavansa vihaa niskaansa

Seta ry valitsi Vuoden sateenkaari nuoreksi pieksämäkeläisen Veera Toivosen, joka järjesti viime kesänä kotikaupunkinsa ensimmäisen Pride-tapahtuman.

Mies kirjoittaa tietokoneella.

YK kampanjoi nettivihaa vastaan lanseeraamalla uuden symbolin sosiaaliseen mediaan

Kampanja pyrkii myös saamaan poliittiset päättäjät ja teknologiayhtiöt ottamaan nettiväkivallan vakavasti.

Kaksi Pride-lippua liehuu.

Akaassa vaaditaan sateenkaariliputusta kuntalaisaloiteella

Akaassa järjestetään Pride heinäkuussa 2022. Pride-tapahtumia järjestetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyyden ja yhtäläisten oikeuksien puolesta tehdyn työn kunniaksi. 

Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimon kolumni: Jouduin kerran vahingossa kaappiin ja siellä oli tunkkaista ja ahdasta

Omasta suuntautumisesta tai identiteetistä kertominen ei ole kaikille kevyt asia, kirjoittaa Omaheimo.

Sateenkaaren värinen sateenvarjo.

Translain uudistusta ajava kansalaisaloite etenee tällä viikolla eduskuntaan – mistä uudistuksessa on kysymys ja mikä prosessissa hiertää?

Translain uudistusta ajava kansalaisaloite pyrkii uudistamaan lakia kaikenikäisille, hallituksen oma esitys vain täysi-ikäisille. Translain lakiuudistuksen ja kansalaisaloitteen päällekkäisyys ja käsittelyaikataulut ovat herättäneet ihmetystä.

Transnuori Aleksi Vesala Helsingin kirjamessuilla translakia koskevan jutun kuvauksia varten Vesala on jutun päähenkilö.

Sukupuolensa korjannut Aleksi Vesala: "Todistus lisääntymiskyvyttömyydestä oli äärimmäisen kivulias asia" – uudesta laista vaatimus aiotaan poistaa

Hallitus on aloittanut translain uudistamisen valmistelun. Hallituksen hitaus uudistuksessa on herättänyt huolta. Ministeri Krista Kiuru (sd.) vakuuttaa, että lakia muutetaan tällä hallituskaudella.

Dokumentti Franciscus Assisilaisen elämästä ja vaikutuksesta.

Joensuun seurakunnassa sateenkaaritoiminnalle kirjattiin viralliset periaatteet – aloitteen tekijänä piispa

Sateenkaaritoiminnalla halutaan edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hengellistä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Sankarihahmo Superman paljastuu uusimmassa albumissa biseksuaaliksi

Uusi Superman on biseksuaali – "Taas yksi valkoinen heterosankari olisi ollut hukattu tilaisuus"

Sarjakuvayhtiö sanoo saaneensa sankarihahmonsa yllätyskäänteestä pääosin innostunutta palautetta.

Henkilö, Kerttu Tarjamo, poseeraa kameralle.

Anti-gender-liike pyrkii heikentämään naisten sekä vähemmistöjen oikeuksia ja häiriköi sateenkaarijärjestöjä – Seta: "Valtaa ja rahaa vaikuttaa"

Anti-gender-liikkeeseen kuuluu muun muassa äärioikeistoa ja uskonnollisia tahoja. Niiden yhteinen keksitty vihollinen on "gender ideologia", jonka väitetään romuttavan perinteiset perhearvot.

Eino Nurmisto kotinsa keittiössä. Eino tutkii puhelintaan otsa rypyssä.

Moni homomies on turtunut kalukuvien virtaan, mutta Eino Nurmiston herätti metoo-liike – nyt hän haluaa kunnon käytöstavat homojen deittikulttuuriin

Homojen deittailussa näkyy edelleen häpeän historian painolasti. Se vaikeuttaa suostumuksesta puhumista ja häirinnän kitkemistä.

PSS:n kapteeni Inka Lampinen kuvassa.

Suomen mestarijoukkueen kapteeni käytti sateenkaarinauhaa ottelussa – sai katsojalta ikävää palautetta: "Tällaiseen en ole ennen törmännyt"

Viime kauden salibandyn naisten mestarijoukkueen PSS:n kapteeni Inka Lampinen kantaa sateenkaarenväristä kapteenin nauhaa ylpeänä. Hän sanoo haluavansa tukea sillä tasa-arvoisuutta.

Etelä-Pohjanmaalle oma sateenkaariyhdistys

Priden somevastustus synnytti Etelä-Pohjanmaalle sateenkaariyhdistyksen – "Haluamme näyttää nuorille, että he eivät ole yksin"

Lapualle perustettu yhdistys toimii koko Etelä-Pohjanmaan alueella ja haluaa erityisesti luoda nuorille turvallisen ilmapiirin, jossa voi olla oma itsensä. Seta pitää uutta yhdistystä tervetulleena.

Sateenkaarilippu taloyhtiön pihalla Käpylässä.

Etelä-Pohjanmaalle perustettiin oma sateenkaariyhdistys – tavoitteena tehdä pienetkin kunnat kaikille turvallisiksi paikoiksi olla oma itsensä

Uudella yhdistyksellä on suunnitelmissa järjestää ainakin Lapua Pride -tapahtuma ensi kesällä.

Anni Rannikko Pohjois-Karjalan Setan Susiraja Priden valmisteluissa.

Susirajalla jälleen Pride

Pohjois-Karjalan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen festivaali järjestetään parin vuoden koronatauon jälkeen mittavana. Tapahtumat ulottuvat myös Joensuun ulkopuolelle.

Sateenkaarilippu taloyhtiön pihalla Käpylässä.

Pohjois-Karjalan museo kerää sateenkaarivähemmistöihin liittyviä muistoja osana Pride-tapahtumaa

Toistaiseksi museon kokoelmissa on hyvin vähän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin liittyviä esineitä, kuvia tai arkistomateriaalia. Sateenkaarimuisto voi olla esimerkiksi henkilökohtainen kokemus vähemmistöön kuulumisesta tai muisto ensimmäisestä Pride-tapahtumasta.

Pride-lippu liehuu.

Sateenkaarilippuja ja -suojateitä veivataan nyt kuntien hallinnoissa – asiantuntija: Kunnat linjaavat monin paikoin yhdenvertaisuudesta

Jyväskylässä perussuomalaiset haluaa liputtaa vain Suomen lipulla. Hankasalmella kuntalaisaloitteen laatija vaatii linjausta siitä, millaisten järjestöjen ja ideologioiden tunnukset saavat näkyä kunnan julkisissa tiloissa.

Rico ja Ilona

Valokuvat vievät rodullistetun sateenkaarivähemmistön iholle – "Tuntuu, että en kuulu mihinkään", sanoo Jay Jimeno, 21, joka elää vähemmistön vähemmistössä

Valokuvaprojekti avasi Aleksandra Lemken silmät. Hän näki, millaista on rodullistettujen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien elämä Suomessa. Samalla hän löysi suuren perheen, johon tunsi kuuluvansa.

Sateenkaaren värinen päivänvarjo nurmikolla.

Sateenkaariväki ajaa oikeuksiaan kansalaisaloitteiden kautta, koska muut tiet ovat tukossa – jo kaksi aloitetta eduskuntaan

Kansalaisaloitteiden ympärille rakennetut kampanjat auttavat nostamaan kysymyksiä julkisuuteen ja luomaan painetta päättäjille.

Ihmiset juhlivat Pride-kulkuetta.

Eheytyshoitojen kriminalisointia ajava kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen niin sanottuun eheyttämiseen tähtäävien hoitojen kieltämiseen pyrkivä aloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite on kerännyt hieman yli kuukaudessa 50 000 allekirjoitusta.

Sateenkaarilippuja Lahdessa Paasikivenaukion risteyksessä

Sateenkaarilippuja varastettiin Lahdessa

Pride-viikkoa juhlistavat liput vietiin Mytäjäisten risteyksestä tiistaina illalla tai alkuyöstä.

Sateenkaarilippuja Lahdessa Paasikivenaukion risteyksessä

Lahden Pride-viikko pyörähti käyntiin etätapahtumana – kulkue jää tänä vuonna järjestämättä

Tämänvuotinen teema painottaa pyrkimystä keskusteluyhteyden luomiseen eri sukupolvien välille.

Sateenkaarilippu taloyhtiön pihalla Käpylässä.

Sateenkaarinuoret saavat yhteisen kohtaamispaikan Jyväskylässä – sateenkaariryhmä tarjoaa tukea ja turvallisen tilan

Ryhmä on suunnattu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille. Sateenkaarinuorten ryhmä kokoontuu syyskuussa Palokan nuorisotila Nuorkkarilla.

Regnbågsflaggor i Åbo

Pride-liput varastettiin taas Oulun kaupungintalolta – Pride-tapahtuman tuottaja: "kiusantekoa, ilkeyttä ja viharikos"

Oulun kaupungintalon edustalla olleet kaksi satenkaarilippua ja yksi translippu varastettiin viime yönä. Oulu Priden järjestäjät ovat tehneet varkaudesta rikosilmoituksen.

Unkari, kansallisen konsultaation hallituksen mainoskampanjaa heinäkuu 2021, "homovastainen" laki, Orbán, Budapest

”Huolettaako lapsiin kohdistuva seksuaalipropaganda?” – Orbánin emojikampanja vihjaa unkarilaisille, mitä mieltä olla homoja syrjivästä laista

Unkarin hallitus hakee kansalta lisätukea laille, joka on laajasti tuomittu homovastaiseksi. Johdatteleva kansanäänestys ja emojeilla ryyditetty mielipidekysely ovat pääministeri Orbánin keinoja aktivoida kannattajiaan ennen vaaleja.

sateenkaarilippu liehuu

Lahti Pride järjestetään verkkotapahtumana heikentyneen koronatilanteen vuoksi

Tapahtumajärjestäjä päätyi siirtämään tapahtuman verkkoon noudattaakseen Päijät-Soten antamaa ohjeistusta nykyisessä koronatilanteessa.

Laitteita ja suojapukuihin pukeutuneita tutkijoita hallissa keskeneräisen teleskoopin ympärillä.

Keskustelu seksuaalivähemmistöjen kohtelusta laajeni avaruuteen: Nasa harkitsee vaihtavansa mahtiteleskooppinsa nimen

James Webb -avaruusteleskooppi, Yhdysvaltain avaruushallinnon tuleva lippulaiva, on määrä laukaista Maan kiertoradalle syksyllä. Nimi vain taitaa olla toinen, sillä homofobiseksi syytetty Webb ei ole enää hyvää mainosta Nasalle.

Kelet

Kelet Alin kolumni: Minun ei tarvitse enää pelätä

Jouduin nuorena elämään pitkään salassa, mikä aiheutti suurta ahdistusta. Löysin Suomesta itselleni uuden perheen ja tulevaisuuden, kirjoittaa Kelet.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle