Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yhdysvaltain keskuspankki.

Yhdysvaltain keskuspankki nosti korkoa odotetusti rahamarkkinoiden kuohunnasta huolimatta

Yhdysvaltain keskuspankki Fed nosti keskeistä ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä.

Keltaliivisiä mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "15%, OLEMME SEN ARVOISIA" saksaksi.

Euroopan keskuspankki jatkaa rahapolitiikan tuntuvaa kiristämistä – Se pitää inflaatiota suurempana uhkana kuin orastavaa pankkikriisiä

Vuoden loppuun mennessä inflaatio hidastuu runsaaseen viiteen prosenttiin, EKP arvioi. Palkkojen ja yritysten voittojen kasvu voi vauhdittaa hintojen nousua.

Credit Suissen nimikilpi kadulla.

Vuoden euriborissa jälleen raju pudotus – pankkisektorin tutina näyttää rauhoittuvan

Sveitsissä viranomaiset ryntäsivät hätiin, kun ongelmiin joutunut Credit Suisse lähti syöksyyn keskiviikkona. Torstaina pankin osake oli kovassa nousussa.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Palkankorotukset eivät vaaranna Suomen kilpailukykyä, toteaa Olli Rehn – mutta talouden tasapainottamistoimet on aloitettava heti

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ennakoi, että Euroopan keskuspankin neuvosto nostaa korkoa ainakin vielä maaliskuun kokouksessaan. Kevään ja kesän inflaationäkymistä on pian luvassa uutta tietoa.

EKP puheenjohtaja Christine Lagarde ja Suomen pankin pääjohtaja ja Olli Rehn Sajoksen pihalla Inarissa ja katselevat aurinkoon päin. Taustalla näkyy Sajos.

Euroopan keskuspankki teki käännöksen: raha on halvempaa jatkossa vihreän siirtymän firmoille – suomalaisfirmat tilanteen voittajia

Kun kriisiaikojen lainapaperit erääntyvät, varojen uudelleensijoituksissa huomioidaan yritysten ympäristövaikutukset. Valtioita EKP ei sentään uskalla laittaa järjestykseen.

Åbo stadshus.

Kohonneet korot eivät vielä näy Turun rahoituskuluissa – käänne edessä vuonna 2025

Turku maksaa veloistaan tällä hetkellä keskimäärin noin prosentin korkoa. Kohonneet korot alkaisivat näkyä parin vuoden kuluttua. Viime vuonna korkokuluja tuli kaupungin maksettavaksi 6,5 miljoonaa.

Christine Lagarde, pääjohtaja, EKP Saariselkä.

Euroopan talouden ykkösvaikuttaja harvinaisessa haastattelussa Ylelle: Taantumaa ei tule – painamme inflaation alas, tuli mitä tuli

Euroopan keskuspankki seuraa pääjohtaja Christine Lagarden mukaan tarkasti, käynnistävätkö palkankorotukset hintojen nousukierteen.

Oikealla harmaantunut mies eli talouskomissaari Paolo Gentiloni kumartuu kuuntelemaan harmaantunutta naista vasemmalla.

Lapissa linjataan Euroopan tulevaa rahapolitiikkaa, pääjohtaja Lagarde pitää ennen virallista kokousta salaisen retriitin Saariselällä

Yle tapasi feministinä tunnetun Christine Lagarden, joka johtaa 24 miehen ja yhden naisen neuvostoa Euroopan keskuspankissa. Lagarde toi heidät Lappiin alkuviikoksi.

Minna Kuusisto

Miten paljon asuntolainojen korot voivat vielä nousta? Euroopan keskuspankki nostaa tänään taas korkoja ja linjaa korkopolitiikkaa

Euroopan keskuspankki aikoo nostaa korkoja iltapäivällä. Asuntolainoista pitää maksaa jo lähes 3,5 prosentin korkoa, ja lukema voi yltää neljän prosentin tuntumaan.

Työttömien mielenosoitus Helsingissä, marssijoita iskulauseineen ja banderolleineen eduskuntatalon edessä, henkilö pitelee kylttiä, jossa lukee "Perkele", 2. syyskuuta 1993.

Mitä 2020-luvun asuntovelallinen voi oppia 1990-luvun lamasta? Kerro meille perheesi kokemus

1990-luvulla asuntolainojen korot huitelivat pilvissä ja asuntojen arvot romahtivat. Nytkin jo pienet korkotason nousut aiheuttavat monille vaikeuksia luotoista selviytymiseen. Keräämme perheiden kokemuksia ja muistoja lama-ajan asuntomarkkinoilta.

Amurintiikerin pentuja lumessa.

Lauantai 17.12.2022 (radio)

Korot. Kongon demokraattisen tasavallan tulvat. Operaatio Lumihiutale. Sisäkasvien terveysvaikutus. Korkeasaaren amurintiikerit. Sää.

Antti Kaikkonen ja Mikko Savola tiedotustilaisuudessa.

Torstai 15.12.2022 (radio)

Ukrainalaisten tilanne. Puolustusministerin sijainen. EKP:n korot. Eläkeläisten työnteko. Suomalainen hanavesi. Sää.

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto kokoontui torstaina 27. lokakuuta 2022 Frankfurtiin rahapoliittiseen kokoukseensa. Kuvassa pääjohtaja Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Lagardelta tiukka viesti: Korot nousevat tasaisesti ensi vuonnakin

EKP päätti nostaa ohjauskorkoja 0,5 prosenttiyksikköä, ja samanlaisia korotuksia on luvassa myös ensi vuonna. Lausunto siivitti markkinakorot heti nousuun.

Nainen maksaa sirukortilla kahvilassa.

Miten rahan arvo syntyy? Testaa taloustietosi kiperässä tietovisassa

Euroopan keskuspankki päättää torstaina korkojen nostoista ja valtionvelkojen kohtalosta. Miten hallitset rahapolitiikan jipot? Tee tietovisa.

Henkilö pitää kädessään euroseteleitä pankkiautomaatilla.

Euron arvo on laskenut rajusti dollariin verrattuna, mutta nousee nyt – mistä tämä johtuu?

Asiantuntijan mukaan valuuttamarkkinat pyrkivät ennakoimaan korkotason muuttumista. Myös euroalueeseen kohdistuvat riskit ovat tärkeitä.

Minna Kuusisto seisoo kadulla.

On pienituloisten etu saada inflaatio kuriin, sanoo ekonomisti: EKP punnitsi taantuman ja inflaation välillä – ja valitsi taantuman

Keskuspankki ei voi lisätä energian tarjontaa, mutta koronnostoilla se pystyy vähentämään kysyntää ja laskemaan hintoja, sanoo Danske Bankin pääanalyytikko.

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto kokoontui torstaina 27. lokakuuta 2022 Frankfurtiin rahapoliittiseen kokoukseensa. Kuvassa pääjohtaja Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankki nostaa taas reippaasti korkoja – pääjohtaja Christine Lagarde vastasi tiedotustilaisuudessa Marinin ja muiden kritiikkiin

Kaikki kolme ohjauskorkoa nousevat 0,75 prosenttiyksikköä. Talletuskorko kaksinkertaistuu 1,5 prosenttiin. Samalla Euroopan keskuspankki alkaa vetää pois pankeille antamaansa tukea. Yle seurasi EKP:n tiedotustilaisuutta.

Kuvakollaasi, jossa näkyy Suomen pääministeri Sanna Marin, Italian pääministeri Giorgia Meloni, Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron taustallaan Euroopan keskupankin korkoa kuvaava käyrä.

Poliittisten johtajien paine keskuspankkia kohtaan kasvaa, mitä tekee EKP tänään? Suomen Marin, Ranskan Macron ja Italian Meloni kriittisinä

Euroopan keskuspankin uskotaan nostavan korkoa kokouksessaan torstaina, ja se lisää myös valtioiden korkokuluja. Ennen Marinia EKP:ta on Suomen pääministereistä arvostellut Paavo Lipponen (sd.)

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Asuntolainojen nousseet korot kiihdyttivät myös inflaatiota: kyseessä on suomalainen mittaustekninen erikoisuus, kertoo ekonomisti

Inflaatio nousi syyskuussa 8,1 prosenttiin. Suomalaisen mittaustavan takia inflaatioprosentissa näkyy suoraan kasvaneet kotitalouksien lainanhoitokulut. 

Parvekkeita kerrostalossa.

Euribor-korkojen poukkoilu on poikkeuksellista, mutta loppua ei ole lähiaikoina odotettavissa, arvioi Hypon pääekonomisti

Hypo ja monet muut pankit ennakoivat nyt, että 12 kuukauden euribor voi ensi kesään mennessä saavuttaa huippunsa kolmen prosentin tuntumassa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Pääministeri Marin kyseenalaisti Euroopan keskuspankin toimet inflaation hillitsemiseksi – näin kommentoi valtiovarainministeri Annika Saarikko

Valtiovarainministerin mukaan syitä Euroopan taloushuolille on turha etsiä Euroopan keskuspankista.

Luottopäällikkö Mikko Haverinen, Aito Säästöpankki.

Tarkistuspäivästä riippuu, kallistuiko asuntolainasi juuri sadoilla euroilla kuukaudessa – osa alkanut tiedustella jo lyhennysvapaata pankista

Varsin tavallinen laina voi maksaa asiakkaalle yli 200 euroa kuussa lisää, kun kerran vuodessa tarkistetaan korkoa.

Jerome Powell näykyy heijastuksena kiiltävältä pinnalta. Kuvassa näkyy myös ihminen kännykällä.

Yhdysvaltain keskuspankki nosti jälleen reippaasti ohjauskorkoa – koronnostot myös todennäköisesti jatkuvat

Yhdysvaltain keskuspankki nosti ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä. Tavoitteena on hillitä inflaatiota.

Grafiikka näyttää kartalla maiden riskin joutua maksukyvyttömäksi seuraavien viiden vuoden aikana.

Maailmantaloudessa saatetaan pian nähdä velkakriisien aalto – iso joukko maita seuraa kauhulla, kun Yhdysvallat kiristää rahapolitiikkaansa

Monet nousevat ja kehittyvät taloudet ovat pulassa, kun Yhdysvalloissa kiristetään rahapolitiikkaa. Vahva dollari ja korkotason nousu tietävät niille yhä tiukempia rahoitusolosuhteita.

Christine Lagarde.

EKP nosti ohjauskorkoaan ennätysroimasti, arvio talouden näkymistä synkkeni – Näin pääjohtaja perustelee päätöksiä

EKP:n arvion mukaan inflaatiovauhti on edelleen liian nopea, joten se arvioi nostavansa korkoja vielä useamman kerran. Pankki alensi kasvuennustettaan euroalueelle.

Christine lagarde kohottaa silmälasejaan

Euroopan keskuspankilta odotetaan tänään ennätysrajua koronnostoa – kokosimme neljä syytä, miksi keskuspankin liikkeet ovat nyt ratkaisevia

EKP:n odotetaan nostavan ohjauskorkoja peräti 0,75 prosenttiyksikköä. Iso kysymys on nyt se, työntävätkö roimat koronnostot euroalueen ja Suomen talouden yhä syvempään taantumaan.

12 kuukauden euribor.

Vuoden euribor lähentelee jo kahta prosenttia – "Tällaista nousuvauhtia ei ole ennen nähty", sanoo OP:n asiantuntija

Asuntolainojen pohjana useimmin käytetty vuoden euribor on noussut jo lähes kahteen prosenttiin. Nousu prosentista kahteen on kestänyt vain muutaman viikon.

Grafiikka näyttää, kuinka Italian, Saksan ja Suomen 10-vuotisten valtionlainojen korot ovat nousseet vuoden alusta kesäkuun puoliväliin asti ja kääntyneet sen jälkeen laskuun.

Pitkien valtionlainojen korkojen piti lähteä nousuun, mutta toisin näyttää käyneen – notkahdus kertoo huolestuttavasta ilmiöstä

10-vuotisten valtionlainojen korot ovat kääntyneet kesän aikana laskuun vaikka vielä keväällä niiden arvioitiin nousevan. Asiantuntijoiden mukaan korkojen lasku kertoo talousnäkymien muuttumisesta yhä synkemmiksi.

Henkilö kävelee jalkapallokentällä Helsingin kantakaupungin kerrostalojen keskellä.

Vuoden euriborissa nähtiin suurin lasku yli 20 vuoteen: tällaisia näkymiä se merkitsee asuntovelallisille, arvioi analyytikko

Euroopan keskuspankki (EKP) nosti ohjauskorkojaan viime torstaina. Maanantain pudotus kertoo markkinoiden epävarmuudesta tällä hetkellä, Nordean Jan von Gerich sanoo.

Euribor-korot nousussa.

Euribor lähti nousuun EKP:n eilisen odotettua suuremman koronnoston jälkeen

EKP:n eilinen päätös nostaa ohjauskorkoa 0,5 prosenttiyksiköllä näkyi tänään nousuna lainojen viitekorkoina käytetyissä Euribor-koroissa. Danske Bankin pääanalyytikon mukaan kehitys ennakoi taantumaa.

Ylen korkolaskuri matkapuhelimen ruudulla.

Kokeile Ylen lainalaskurilla, miten korkojen nousu iskee asuntolainaasi – pankit: Vuoden korko kaksinkertaistuu vuodessa

Uusien asuntolainojen kysyntä on jo vähentynyt, kun korot ovat lähteneet selvään nousuun oltuaan yli kuusi vuotta miinus-merkkisiä. Korkojen nousuun on luvassa jatkoa.

henkilökuva

Ohjauskoron nosto heijastuu myös suomalaisten asuntolainoihin – Nordean Tuuli Koivu: "Kannattaa varautua kaikenlaisiin skenaarioihin"

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi EKP:n nostavan ohjauskorkoja vielä yhdellä prosenttiyksiköllä tänä vuonna.

Kuvassa harmaahiuksinen nainen puhuu Kroatian sinivalkopunaisen ja EU:n tähtilipun edessä.

EKP nosti korkoja ennakoitua enemmän eli 0,5 prosenttiyksikköä

Keskuspankki aikoo nostaa korkoja syksyllä vielä lisää. Se perustaa myös uuden tukivälineen, josta tuetaan tarvittaessa velkaisia maita.

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto istuu oranssilla tuolilla Suomen Pankin edustalla olevan J.V.Snellmannin patsaan edessä.

Korkojen nousu huolettaa monia, mutta siinä on myös hyvät puolensa – nollakorot kasvattivat varallisuuseroja ja lisäsivät riskejä

Nollaa korkeampi korkotaso ja pieni hintojen nousu ovat hyväksi taloudelle, sanoo Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto.

Grafiikka näyttää, kuinka Italian 10-vuotisen valtionlainan korko on noussut vuoden 2021 kesäkuun alle 1 prosentista lähes 4 prosenttiin kesäkuussa 2022.

Italian tilanteesta on analyytikon mukaan syytä olla huolissaan – edessä voi pahimmassa tapauksessa olla uusi eurokriisi

Vuosia jatkunut löysän rahapolitiikan ja nollokorkojen aika on päättymässä. Sen seurauksena Italian velkatilanne on jälleen huolen aiheena.

Kerrostaloasuntoja ilmakuvassa Vuosaaren Aurinkolahdessa Helsingissä.

Selvitimme, miksi nyt nostetaan tarkoituksella asuntolainojen korkoja, kun hinnat ovat muutenkin korkealla

Euroopan keskuspankki sanoo nostavansa korkoja, jotta raju hintojen nousu taittuisi. Tässä jutussa kerrotaan, miten nämä asiat liittyvät toisiinsa.

Saimaannorppa rantakivellä

Keskiviikko 15.6.2022

Tekninen häiriö on sotkenut palkkojen maksua. Asuntolainojen korot nousevat. Sodankylän elokuvajuhlat alkoivat. Saimaalla risteilee nyt paljon norppaturisteja. Säätiedot.

Christine Lagarde puhumassa.

Koronnostot olivat liikaa pahasti velkaantuneille euromaille – nyt Euroopan keskuspankki joutuu luomaan uuden apuvälineen

Euroopan keskuspankin neuvosto piti tänään ylimääräisen kokouksen, jossa puitiin markkinatilannetta.

Asuntolainalaskuri näyttää, miten koronnousu vaikuttaa asumiskuluihin

Katso Ylen laskurista, miten korkojen ennätysnousu vaikuttaa asuntolainaasi

Tästä jutusta löytyvällä laskurilla voit katsoa, kuinka lainasi hoitomenot muuttuvat korkojen nousemisen myötä.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja kertoo ohjauskoron nostosta

Euroopan keskuspankilta historiallinen päätös: heinäkuussa alkaa sarja koronnostoja – syyskuussa voi tulla isokin korkoloikka

Heinäkuussa ohjauskorko nousee 0,25 prosenttiyksikköä ja syyskuussa ehkä enemmänkin. Keskuspankki valmistautuu myös tukemaan velkaisia valtioita, jos niiden rahoitus vaikeutuu korkojen noustessa.

Grafiikka näyttää, kuinka bitcoinin kurssi on laskenut yli 36 000 eurosta toukokuun alussa hieman alle 30 000 euroon 13. toukokuuta mennessä.

Nimeään myöten vakaiksi luvatut kryptovaluutat romahtivat, mikä horjuttaa koko markkinaa – bitcoinin arvosta sulanut puolet huippulukemista

Kryptovaluuttojen puolestapuhujat ovat mainostaneet kryptovaluuttoja suojautumiskeinoksi inflaatiota vastaan. Nyt lupaukset ovat osoittautuneet "täydeksi hölynpölyksi", sanoo analyytikko.

Henkilö lisää polttoainetta lähettiautoon Yhdysvalloissa.

Fedin poikkeuksellinen koronnosto osoittaa, että Yhdysvallat on jo myöhässä hintojen suitsimisessa – Euroopassa tuskin nähdään yhtä rajuja liikkeitä

Yhdysvalloissa keskuspankki yrittää hillitä kovaa inflaatiota nostamalla korkoja nopeasti ja paljon. Euroalueen inflaatio laukkaa jo lähes samassa tahdissa.

Kerrostalon lasitettuja parvekkeita.

Koronnousu ei näy vielä monen asuntovelallisen kukkarossa, mutta nouseviin korkoihin on syytä varautua, asiantuntija neuvoo

Toimitusjohtaja Jussi Pajala Nordean Kiinnitysluottopankista arvioi, että korkotaso tulee nousemaan vuoden-parin sisällä 1,5–2 prosentin tuntumaan. Muuttunut korkotaso näkyy monen asuntovelallisen kukkarossa viiveellä.

Euroalueen inflaatioprosentit, kuvituskuva

Hinnat nousevat jo neljä kertaa keskuspankin tavoitetta nopeammin – Keskuspankki syynää nyt palkkakehitystä

Venäjän hyökkäyssodasta koituu isoja inflaatiopaineita Eurooppaan. EKP päätti kuitenkin jättää korot ennalleen torstain kokouksessaan. Seurasimme EKP:n rahapolitiikan päätöksiä tässä jutussa.

Turun vaakuna kaupungintalon oven yläpuolella.

Turun velat melko hyvin suojassa korkojen nousulta – pidempiaikainen nousu kuitenkin näkyisi velanhoitokuluissa

Suuri osa Turun veloista on suojattu kiinteillä koroilla tai koronvaihtosopimuksilla. Sopimukset eivät kuitenkaan kestä ikuisesti ja velkoja tulee uudelleenrahoitettavaksi jatkuvasti.

Yhdysvaltain keskuspankki.

Yhdysvaltain keskuspankki nosti odotetusti ohjauskorkoa

Korotuksen tavoitteena on saada kuriin Yhdysvalloissa kiihtynyt inflaatio.

kauppakirja asunnon pöydällä

Moni asuntovelallinen ottaa nyt korkosuojan, kun euribor kipuaa kohti nollaa – huomioi ainakin nämä 4 seikkaa, jos harkitset korkosuojausta

Korkosuojausten hinnat kohoavat tällä hetkellä, kun markkinat odottavat korkojen nousevan. Monissa tilanteissa korkosuoja ei ole paras tapa koronnousuun varautumisessa.

Olli Rehn Ykkösaamun studiossa

Suomen Pankin Rehn: "Työllisyystoimet oikeansuuntaisia"

Ylen Ykkösaamussa vieraillut Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn katsoo hallituksen toimien painopisteen siirtyneen julkisen talouden tasapainottamisen kannalta tärkeiden rakenteellisten uudistusten suuntaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle