Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

luksustuotteet

Maailman ylikulutuspäivää vietettiin eilen, mutta myös tänään – tutkijan mielestä mittari voi jopa vähätellä ongelmaa

Maailman ylikulutuspäivä mitataan vuosittain ekologisen jalanjälkimittarin avulla. Ympäristötutkijan mielestä niin ylikulutuspäivä kuin mittarikin antavat väärän kuvan todellisesta tilanteesta.

Mies seisoo kävelykadun vieressä alamäessä, taustalla Turun kauppatori ja linja-autoja.

Maailman ylikulutuspäivästä uutisointi ei enää tehoa – tutkijan mukaan markkinointikoneisto vetää kuluttajia kahteen suuntaan

Kuluttajia vedetään talousmarkkinoinnissa kahteen suuntaan: pitää kuluttaa enemmän ja vähentää kuluttamista. Tätä mieltä on Turun yliopiston kuluttajatutkimuksen dosentti Samuel Piha.

Oululainen Laura Koivisto.

Laura Koivisto ei halua enää lentää lomalle: ”Minulle riittää Tukholma ja Kööpenhamina”

Suosittujen lomakohteiden maastopalokuvat saavat suomalaiset pohtimaan omaa matkustamistaan muun muassa lentämisen näkökulmasta. Laura Koivisto aloitti oman pohdintansa jo kaksi vuotta sitten.

Toimittaja Anna Polo puhaltaa ilmapalloa

Iso ja positiivinen muutos on jo alkanut, mutta harva edes tietää siitä: Asumisemme hiilijalanjälki on suuressa laskussa

Asumisen päästöjen laskun pääsyy on energiamuotojen vihertymisessä, mutta myös kuluttajat ovat tehneet osansa. Jutussa voit testata tietosi asumisen hiilijalanjäljestä.

Kesämökki Juvan Hepolahdessa.

Etelä-Savon mökkeilijöistä valtaosa haluaisi pienentää hiilijalanjälkeään – harva on vielä toistaiseksi tehnyt niin

Etelä-Savo on Suomen suosituimpia vapaa-ajan asumisen maakuntia, ja valtaosa lomailijoista saapuu pääkaupunkiseudulta. Mökkimatkat muodostavat vapaa-ajan asumisen hiilijalanjäljestä kolmasososan.

Mirkan tehdasalue Jepualla kuvattuna yläilmoista kesällä.

Voitto Business Finlandin kilpailussa toi 10 miljoonan euron rahoituksen Mirkalle

Mirkan kumppanuusyrityksillä on mahdollisuus yhteensä 20 miljoonan euron tukiin, Mirka pyrkii voittaneella hankkeellaan pienentämään teollisuuden hiilijalanjälkeä.

Asiakas koittaa oranssia villapaitaa, miltä se tuntuu

Trendikkäällä villalla on pimeä puoli: suuri hiilijalanjälki, josta puhutaan vain vähän

Asiantuntijan arvion mukaan villan hiilijalanjälki on keskimäärin seitsemän kertaa suurempi kuin puuvillan. Paljon riippuu kuitenkin siitä, millaisesta villasta on kyse. Juttu on julkaistu alun perin joulukuussa 2022.

UniCafen työntekijä ojentaa lounasannoksen tiskin yli.

Opiskelijaravintola kertoo, millaiset annokset voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen – kalaleike ja härkisbolognese toimivat, uunimakkara ei

Vastaisuudessa kaikkien Unicafen lounaiden hiilijalanjälki on pienempi kuin keskimääräisen suomalaisen lounaan.

Sojaodling i Brasilien.

Uusiutuvat luonnonvarat on tältä vuodelta käytetty – maailman ylikulutuspäivä on tänään

Maailman ylikulutuspäivä on viime vuosina asettunut heinäkuun loppuun tai elokuun alkuun. Suomalaisten ylikulutuspäivää on vietetty jo maaliskuussa.

Laura Sillman laittaa puita takkaan.

Mökkeilyn hiilijalanjälki voi olla yhtä suuri kuin Italian-matkan – “En ole ajatellut, että mökkeily kuormittaisi hirveästi ympäristöä”, sanoo Laura Sillman

Koronaikana mökeillä vietetty aika on kasvanut huimasti. Suomen mökkivaltaisin maakunta Etelä-Savo patistelee vapaa-ajan asukkaita pienentämään hiilijalanjälkeään.

Taru Liimatainen polkupyöränsä selässä kotitalonsa edustalla.

Näin kolme suomalaista karsi hiilijalanjälkensä: "Koen saavani paljon enemmän kuin mistä luovun", sanoo Taru Liimatainen

Hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu tehokkaimmin vähentämällä fossiilisen energian käyttöä liikkumisessa ja kodin lämmittämisessä. Myös naudanlihan ja maitotuotteiden välttely tuo nopeita tuloksia.

Kuvituskuvan edustalla kävelee henkikö joka miettii kulutustottumuksiaan, taustalla rakennuksia, lentoliikennettä ja autoja.

Kumpi on ilmaston kannalta parempi, vähentää ruokahävikkiä vai lihansyöntiä? Testaa tietosi!

Hiiljalanjäljen pienentäminen onnistuu tehokkaasti, kun konstit on oikeat.

Tilly Ashton.

Elokuvatuontantojakin hilataan kohti hiilineutraliutta – puolet hiilijalanjäljestä tulee kuljetuksista

Paikallisen työvoiman käyttö on avainasemassa kun isoja tuotantoja tuodaan ulkomailta Suomeen. Hiilineutraalius ei ole hokkuspokkus-temppu vaan muutos on alalla hidas.

Kolme asiakasta syö lounasta.

Varsinais-Suomessa kehitetään yhteistyössä tuottajien kanssa ilmastoystävällistä lounasmallia

Hiililounas-hankkeella pyritään haastamaan alkutuottajia ja elintarvikealan yrityksiä miettimään ruoan hiilijalanjälkeä.

yleiskuva - ruokakaupan hevi-osastoa, vihanneshylly, jonka edessä seisoo asiakas.

Lahtelaisten hiilijalanjälki keskimääräistä pienempi – eniten petrattavaa ruuan päästöissä

Hiilijalanjälkilaskenta pitää sisällään energiankulutuksen, rakentamisen, liikkumisen, ruuan sekä tavaroiden ja palveluiden päästöt vuodelta 2020. Vertailu tehtiin 15 paikkakunnan kesken.

Kiinalainen tehdas.

Consumption emissions boost Finnish carbon footprint

So-called "import emissions" are keeping Finland’s carbon footprint high, according to a study by the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Sähköautojen latauspiste

Centria-ammattikorkeakoulu pyrkii hiilineutraaliuteen ja ohjaa muitakin siihen hankkeissaan

Ammattikorkeakoulut pyrkivät hiilineutraaliuteen yhdeksässä vuodessa. Keski-Pohjanmaalla Centria-ammattikorkeakoulussa tavoitteeseen tähdätään monilla käytännön toimilla.

Jenni Räinä seisoo metsässä

Mistä olisit valmis luopumaan ympäristön hyväksi? Näin kaksi oululaista muutti elämäänsä saavuttaakseen 1,5 asteen ilmastotavoitteen

Kolme suomalaista kaupunkia selvittää, miten elämäntapojen hiilijalanjälki saadaan kestävämmäksi. Tapasimme kaksi koehenkilöä ja kysyimme, miten heidän elämänsä on muuttunut.

Ilari Nevantaus kahden lapsensa kanssa laatikkopyöräilemässä.

Laatikkopyörät ovat lapsiperheiden suosiossa – Ilari Nevantaus: "Omat ja naapureidenkin muksut kuljetetaan tällä"

Ekologisuus, autojen romutuspalkkiot ja työsuhdepyörien verohelpotukset ovat laatikkopyörien kasvaneen suosion taustalla. Niiden ohjaksissa on kuitenkin varottava liian vauhdikasta kurvailua.

Iin Ilmastoareenan päälava on valmis kahden päivän tiiviseen tarjontaan.

Iin ilmastofestivaalissa keskustellaan kuluttajan hiilijalanjäljestä – tapahtuma tarjoaa ratkaisuja arjen tekoihin ja tunteiden käsittelyyn

Työpajassa pääsee pohtimaan sitä, millaisia tunteita ilmasto- ja ympäristökriisi itsessä aiheuttaa. Luvassa on vertaistukea, keskustelua ja vinkkejä.

auto ja pakokaasua syksyisessä maisemassa

Itä-Suomen yliopisto pienensi hiilijalanjälkeään merkittävästi – koronavuosi vähensi esimerkiksi matkustamisesta aiheutuneita päästöjä

Itä-Suomen yliopiston tavoitteena on olla hiilineutraali vuoden 2025 loppuun mennessä. Viime vuonna otettiin iso harppaus kohti tavoitetta, osin koronapandemian vauhdittamana. Työskentelytapojen muutos pienensi päästöjä.

Ilmastoystävällistä tapahtumatuotantoa

Näiden festareiden rakentamiseen ei käytetä yhtään naulaa eikä mitään heitetä roskalavalle – 15 vinkkiä, miten järjestetään hiilinegatiiviset festarit

Pieni kulttuurifestivaali Lappeenrannassa pyrkii Suomen ensimmäiseksi hiilinegatiiviseksi festariksi. Tavoitteena on minimoida tapahtuman ilmastopäästöt ja lopuksi kompensoida syntyneet päästöt. Työryhmä myös neuvoo muiden tapahtumien järjestäjiä.

Pienpuoluetentin faktantarkistus.

Onko sähköauton hiilijalanjälki suurempi kuin polttomoottoriauton? Lue faktantarkistajien vastaukset viiteen pienpuolueiden väitteeseen

Teimme faktantarkistusta Ylen Pienpuoluetentissä esitetyille väitteille niin ilmastonmuutoksesta, sähköautojen hiilijalanjäljestä kuin oppivelvollisuusiän pidentämisestä. Voit testata jutussa itse, osaatko arvioida väitteiden totuusarvoa oikein.

Kaksi nuorta kokkiopiskelijaa.

Forssalaisnuoret taikoivat gurmeeruokaa luonnon antimista

Forssan lukiolaiset laskivat ruoan hiilijalanjälkiä ja Forssan ammatti-instituutin opiskelijat hoitivat ympäristöystävällisen annoksen toteutuksen. FAIn opiskelijoiden kokkauksen tuloksensa syntyi esimerkiksi ateria, missä maistui metsä ja luonto.

Anonyymi kuva oppilaista alakoulun pihalla.

Kaksi Pikkuyrittäjät-finaalin voittoa Lappeenrantaan: Pulpin ja Kesämäen koulu ottivat yrittäjyydessä huomioon kiertotalouden

Yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja alakoululaisille opettavassa Pikkuyrittäjät-ohjelmassa pidetty finaali toi voiton kahdelle lappeenrantalaiskoululle.

Pasi Kauppinen nauttii luonnosta.

Liki äänetön ja päästötön sähkölumiskootteri etenee tuotantoon – Pasi Kauppisen unelma käy toteen

Vuonna 2019 innovaatiokisan voittaneen sähkölumiskootterin valmistus alkaa Keuruulla.

Atrian logo.

Atrian pakkauksiin lasketaan jatkossa tuotteiden hiilijalanjälki – merkintä on askel kohti ruokaketjun tavoiteltua hiilineutraaliutta

Ensimmäisenä tieto hiilijalanjäljestä ilmestyy tällä viikolla nurmolaisen Alatalon tilan kanatuotteisiin

Yrittäjä tuoksuttelee teetä asiakkaalle.

Osta irtoteetä uudelleentäytettävään pussiin, palauta verkkokaupan paketti panttia vastaan – näin yritykset vähentävät jätteen määrää

Yrityksiä ja kuluttajia kannustetaan vähentämään kertakäyttökulutusta Euroopan jätteen vähentämisen viikolla.

työmaaruokailu, annoksia, ihmisiä syömässä

Survey: 80% believe their lifestyles are sustainable

A majority think they live sustainably regardless of whether they've made changes to cut their environmental impact.

Rakennustyömaa Kajaanin kauppakadulla.

Suomen katuja rakennetaan kiinalaisesta kivestä, vaikka kotimaisen kiven hiilijalanjälki on 80 prosenttia pienempi

Suomalaisten katujen reunakivistä 95 prosenttia tuodaan Kiinasta, vaikka suomalaisiltakin louhimoilta riittäisi kiveä.

Mia Rönkä

Mia Röngän kolumni: Mikä on hiilitassunjälkesi?

Lemmikin omistaminen voi jopa pienentää omistajan hiilijalanjälkeä, kirjoittaa Mia Rönkä.

Mies nojaa kaatuneeseen puunrunkoon metsässä.

Umpihelsinkiläinen Aarne Granlund, 34, puolitti hiilijalanjälkensä muuttamalla Pohjois-Karjalaan – ei vaatinut autosta tai lihasta luopumista

Granlund valitsi asuinpaikkansa taulukoimalla kunnianhimoisinta ilmastotyötä tekevät Suomen kunnat.

Nainen laittaa tiskejä koneeseen.

Kodit onnistuivat pienentämään hiilijalanjälkeään Kuopion ilmastoystävällisen arjen kokeilussa

Kokeiluun lähti mukaan Pohjois-Savossa 32 kotitaloutta, joista kaikkiaan 17 oli mukana loppuun saakka.

Famn full av textilavfall.

Kestävät ateriavalinnat ja kulutuksen vähentäminen toimivat – hiilijalanjälki pieneni Lappeenrannan Greenreality-kodeissa

Kestäviä elämäntapoja Lappeenrannassa viime syksyllä kokeilleet Greenreality-kodit osoittavat, että oikeilla valinnoilla hiilijalanjälkeä on mahdollista pienentää jopa 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Jenni Haukio på Aboa Vetus.

Rouva Jenni Haukio perää Seurassa harkintaa verkko-ostoksiin: Tarvitsenko oikeasti vai pitäisikö sittenkin jättää ostamatta?

Kun kivijalkamyymälästä ei löydy, niin verkkokaupasta saa. Mutta entä se hiilijalanjälki, pohtii rouva Jenni Haukio kolumnissaan.

Ruoka: Saako vegaanibloggaaja Elina Innanen piintyneen sekasyöjän kasvisruuan ystäväksi?

Ilmasto-Jenni: "Lihankorvikkeet on pahoja" – Miten 18 vuotta vegaanisesti syönyt ruokabloggaaja Elina "Chocochili" Innanen saa kasvisruuan maistumaan?

Ylen toimittaja Jenni "Ilmasto-Jenni" Frilander kokeili Chocochilin kasvisruokaa. Katso video, kuinka sekasyöjän kävi Innasen kokkausten parissa.

Olika grönsaker.

Kotimaiset tomaatit kisaavat hiilijalanjäljessä jo eteläeurooppalaisten kanssa – kasvihuoneala parantaa ilmastomainettaan

Kajaaniin rakennettiin moderni vertikaalipuutarha, mutta myös perinteiset kasvihuoneet ovat pienentäneet hiilijalanjälkeään.

Männyntaimia

Mikkeliläinen startup-yritys pienentää yritysten hiilijalanjälkeä istuttamalla puita kuntien joutomaille

Mikkelissä tänä vuonna perustettu Puuni on sopinut Mikkelin kaupungin kanssa lähes neljän hehtaarin metsittämisestä.

Finnair harmaalla taivaalla

Lapin matkailun hiilijalanjälki on tutkimatta – tarvitseeko herkkä luonto turismiin rajat?

Katso Yle Areenasta erikoislähetys, jossa pohditaan muun muassa sitä, millaisia energiasyöppöjä ovat hitiksi nousseet revontuli-iglut ja ympäristövaikutukset otetaan matkailussa huomioon.

Riilahden kartanon hereford-rotuiset siitossonnit painavat noin tuhat kiloa.

Isot lihatalot pyrkivät kohti hiilineutraalia naudanlihaa – Pieni suomalaistila antaa metsän kasvaa ja kertoo jo korvaavansa karjan päästöt

Tutkijan mukaan kuluttajan on vielä vaikea arvioida ja vertailla omien ruokaostostensa hiilijalanjälkeä.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Maapallon uhkakuvat eivät poistu, vaikka väestö ei lisääntyisi enää yhtään, koska kaikki haluavat kuluttaa kuten suomalaiset

Vastuuta maapallosta ei voi langettaa kaupungeille, valtioille tai hallinnollisille yksiköille. Moraalinen vastuu on henkilökohtainen ja se koskee kaikkia, kirjoittaa Kari Enqvist.

Tepposen perhe istuu kahvipöydässä

Kaikki eivät ajattele vain ilmastonmuutosta – kestävä arki voi syntyä halusta säästää rahaa: "Näkyy hinnoissa, jos ihmiset saadaan tukemaan asioita"

Kestävillä arjen valinnoilla voi ohjata sitä, mitä oman lähikaupan hyllystä löytyy ja kuinka paljon rahaa säästyy.

Lehtovuori Oy:n valmistama älyroska-astia Kansalaistorilla Helsingissä.

Älyroskikset vähentävät jäteastioiden tyhjennysväliä Helsingissä

Esimerkiksi Esplanadilla koekäytössä olleiden roskisten tyhjennystarve oli keskimäärin kaksi ja puoli kertaa viikossa, aiempaan kahteentoista kertaan verrattuna.

Sähköauto

Sähköautojen ja kasvisruuan testaamista sekä vinkkejä energiankulutuksen pienentämiseen – Kestävän arjen kokeilujakso innostaa eteläkarjalaisia perheitä

Etelä-Karjalasta löytyi 45 perhettä, jotka haluavat testata kestävämpiä elämäntapoja ja raportoida niistä muillekin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle