Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomi on yksi viimeisistä Euroopan maista, joissa jumalanpilkka on rangaistavaa – Kirkon sisällä oltaisiin valmiita uudistamaan lakia

YK:n ihmisoikeuskomitea on useasti vaatinut Suomea poistamaan uskonrauhan rikkomisen lakipykälän, koska se rajoittaa sananvapautta. Useimmiten tutkintaan päätyy tapaus, jossa islamia halvennetaan netissä.

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Meikittömyys on koronan ilmiö, slummin ankara elämä ja räävitön menestysmusikaali

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Silpputyösukupolvi ravisteli Juhannustanssit omaksi kuvakseen –Tampereen Työväen Teatteri ja Hannu Salama antoivat vapaat kädet

Kolmekymppisten versio 55 vuoden takaisesta kohuteoksesta kuvaa nuorten näköalattomuutta ja pelkoja suurten muutosten edessä.

Jumalanpilkkaaja sorretun puolella – Hannu Salama

Henkilökuvassa tuomittu ja armahdettu rentturealisti.

Jumalanpilkasta kuolemantuomion Pakistanissa saanut kristitty nainen on päässyt turvaan

Asia Bibi perheineen on joutunut piileskelemään ääri-islamilaisia vainoajiaan, vaikka oikeus antoi lopulta vapauttavan tuomion.

Jumalanpilkasta syytetty kristitty nainen välttää kuolemantuomion Pakistanissa

Radikaalit islamistit ovat vaatineet naisen välitöntä hirttämistä. 

Guardian: Kuolemantuomiosta vapautetun Asia Bibin perhettä jahdataan Pakistanissa – ääri-islamistit kulkevat talosta taloon mukanaan kuvia perheenjäsenistä

Monet jumalanpilkkatuomiosta vapautetun Asia Bibin tukijat ovat vedonneet länsimaihin, jotta Bibin perhe saisi turvapaikan.

Jumalanpilkkatuomiosta vapautetun naisen asianajaja pakeni Pakistanista – Pelkää henkensä puolesta

Pakistania sekoittaneet protestit rauhoittuivat, kun nainen määrättiin matkustuskieltoon.

Pakistanissa radikaalin islamin kannattajat vaativat kuolemaa tuomareille – Oikeus vapautti jumalanpilkasta tuomitun kristityn naisen

Vanhoillisen islamin kannattajat raivostuivat tuomiosta ja telkesivät kaupunkien katuja. Vapaaksi pääsevä nainen yritetään todennäköisesti kuljettaa ulkomaille turvaan.

Katoliset irlantilaiset äänestävät jumalanpilkan rangaistavuuden kumoamisesta – Kirkkokin pitänyt lakia vanhentuneena

Mielipidemittauksissa enemmistö on kannattanut jumalanpilkan poistamista perustuslaista.

Pyövelin kirves vei hengen yli 2 000 suomalaiselta – katso, miltä mestauspaikoilla näyttää nyt

Valtio mestasi omiaan jopa syrjähypyistä ja jumalanpilkasta. Aiheesta on tehty nyt laaja tutkimus, joka valottaa kohtaloita kuolemanrangaistusten taustalla.

Pakistanin levottomuudet laajenevat – hallitus pyysi turhaan armeijaa avuksi

Laajat mellakat aiheuttavat haittaa kansalaisille ja yritystoiminnalle. Pakistanin hallitus on rajoittanut tiedotusvälineiden toimintaa.

Pakistanin kaupungit olleet sekaisin jo viikkoja – vaalilain sanamuodon muutos raivostutti islamistit

Nopeasti kasvanut ääriliike uskoo oikeusministerin halunneen pilkata jumalaa, kun lain sanamuotoa muutettiin.

Suomi 100 -näyttelyn Sikamessiaasta tehtiin kirjallinen kysymys – "Jos islamin profeetta kuvattaisiin siaksi, Suomen liput käryäisivät jo jossain"

Kirjallisen kysymyksen allekirjoittaneet kansanedustajat ihmettelevät, miksi jumalanpilkasta tuomittu teos saa olla esillä juhlanäyttelyssä.

Kiistelty Sikamessias saa jäädä Kouvolan taidemuseoon

Joukko kaupunkilaisia on vaatinut kiistellyn teoksen poistamista Suomen juhlavuoden näyttelystä kristinuskon vastaisena.

Tsaarin kielletystä rakkaudesta kertova elokuva kuohuttaa Venäjällä – Ohjaajan toimistorakennukseen tehtiin polttopulloisku

Äärikonservatiivit pitävät vielä julkaisematonta Nikolai II:n rakastajattaresta kertovaa Matilda-elokuvaa rienauksena ja vaativat sen kieltämistä.

Pakistan pyytää Facebookia ilmiantamaan jumalanpilkkaajat

Maa haluaa ottaa kiinni islamia loukkavien sisältöjen jakajat.

Sikamessias, homo-Mannerheim ja alaston nainen lasikopissa – kokosimme listan tabuista jotka ovat aiheuttaneet taideskandaalin

Hannu Salaman Juhannustanssit ei ole ainoa taideteos, joka on aiheuttanut skandaalin ja päätynyt lakitupaan. Tuomioita on tullut paitsi jumalanpilkasta myös ulosteenheitosta, eläinrääkkäyksestä ja lapsipornosta. Nykypäivän tabuiksi nousevat seksuaalisuus ja alastomuus. Ne aiheuttavat takuuvarman myrskyn.

Seksi, kiroilu ja ivasaarna olivat liikaa – Hannu Salaman jumalanpilkkatuomiosta on 50 vuotta

Kirjailija pitää tuomionsa vaikuttimia poliittisina ja arvelee, ettei meidän herrammekaan tekopyhyyttä hyvällä katso.

Päivän uutistärpit: Kuubalaispelaajat tuomiolla ja liikenteessä puretaan aamuruuhkia

Lisäksi keskustellaan siitä, millainen taide kohahduttaa nykyään ja miten oppositio ottaa vastaan budjettiesityksen. Maailmalla puolestaan alkaa YK:n yleiskokous.

Espoon piispa Tapio Luoma: Suurten uskontojen rinnakkaiselo on mahdollista Suomessa

Parituhatta vuotta sitten pääsiäisviikolla kiusattiin, pilkattiin ja häpäistiin. Aivan samat ovat ihmisten tavat tänäkin päivänä. Siitä huolimatta Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma uskoo kristittyjen ja islaminuskoisten pystyvän elämään sulassa sovussa Suomessa. Vihapuheiden ja rasismin keskellä piispakin joutuu kuitenkin pohtimaan yhä tarkemmin, kuinka sanansa asettelee.

Charlie Hebdo jatkaa uskontojen pilkkaamista – satiirilehti muistaa vuoden takaista terrori-iskua

Ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo on julkaissut tänään erikoisnumeron vuoden takaisten terrori-iskujen uhrien muistoksi. Aseistautuneet miehet hyökkäsivät viime tammikuussa lehden toimitukseen ja tappoivat 12 ihmistä. Iskujen jälkeen Charlie Hebdon tilaajien määrä on kuusinkertaistunut.

Henkilökuva: Harro Koskisen sika oli pop, kunnes saarnaaja suuttui

Taiteilija Harro Koskinen sai tuomion jumalanpilkasta Sikamessias-teoksestaan 1970-luvulla, juuri ennen lain liberalisoitumista. Se oli poliittinen tuomio ja pilasi elämäni, sanoo Koskinen 70-vuotispäiviensä aattona. Nyt taiteen suvaitsemisessa vallitsee taiteilijan mielestä jälleen poliittinen taantumus.

Jumalaa saa nyt pilkata Islannissa ilman pelkoa rangaistuksesta

Ehdotuksen jumalanpilkkakiellon poistamisesta teki piraattipuolue sananvapauden nimissä.

Vihreät: Lipun häpäisy pysyköön rangaistavana – ainakin toistaiseksi

Sen sijaan jumalanpilkkaa koskeva pykälä saisi siirtyä historian lehdille.

Näkökulma: Näin Suomen lippu poltetaan

Siniristilippu on suomalaiselle patriootille hieman sama kuin profeetta Muhammad muslimille. Jos pilakuvat profeetasta ovat tärkeä sananvapauden ilmaisun muoto, meidän tulee hyväksyä myös Suomen lipun häpäisy, sanoo Eero Mäntymaa.

Pyövelin kirveestä katkesi yli neljäsataa päätä Pohjanmaalla

1600–1800-luvuille sijoittuu ajanjakso, jolloin Suomessa vielä toimi pyövelien ammattikunta. Sen pääasiallinen tehtävä oli toimeenpanna kuolemanrangaistukset, jotka Suomessa tehtiin yleensä katkaisemalla kaula kirveellä. Pyövelien ammatti on herättänyt viime aikoina tutkijoiden kiinnostuksen.

"Sananvapauden rajoja on tutkittava jatkuvasti, mutta kaikkien sanojen ei pidä olla vapaita"

Kirjailija-ohjaaja Juha Hurmeen mielestä sananvapautta on mietittävä koko ajan. Toisaalta kaikkien sanojen ei pidäkään olla vapaita, sanoo sananvapauden rajoja kolmessa näytelmässään tutkinut teatterimies. Suomessakin on poltettu kirjoja ja häpäisty tieteen edelläkävijöitä.

Piispa Kalliala: "Sananvapautta ei seuraa pilkkavelvollisuus"

Piispa Kaarlo Kalliala ei ymmärrä, miksi Suomen jumalanpilkkalakia pitäisi muuttaa Pariisin terrori-iskujen takia. Piispan mukaan lain ongelma on ehkä erilaiset käsitykset pyhästä.

Sanna Ukkola: Vain ihmistä voi pilkata

Tapasin maailman tunnetuimmat Muhammed-pilapiirtäjät kesäkuussa 2010. Toinen nukkui kirves sängyn vieressä, toinen oli elänyt maan alla vuosia, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Charlie Hebdoa vastustettu useissa kaupungeissa Pakistanissa

Lahoressa Charlie Hebdo -satiirilehteä ja Ranskan hallitusta vastustavassa kokoontumisessa on ollut noin 6 000 ihmistä. Puhujat vaativat, että Pakistan katkaisee suhteet Ranskaan.

Miten käytät sananvapauttasi?

Sananvapaus on noussut jälleen puheenaiheeksi, ei vähiten Pariisin Charlie Hebdo -murhien takia. Milloin viimeksi jouduit miettimään sitä omalta kohdaltasi? Onko meillä toisinajattelijoita, jotka eivät saa viestiään esiin?

Pakistanissa mielenosoituksia Charlie Hebdoa vastaan

Parinsadan ihmisen mielenosoittajajoukko on ottanut yhteen poliisin kanssa Karachissa.

”Jumala ei tarvitse rikoslain antamaa suojaa” – Vihreiden Ville Niinistö poistaisi jumalan pilkkaamisen Suomen rikoslaista

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä rikoslain kohta jumalan pilkkaamisesta on vanhentunut ja rajoittaa sananvapautta. Niinistö uskoo, että lainmuutos nousee keskustelun aiheeksi myös tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Pakistanin parlamentti tuomitsi Charlie Hebdon Muhammed-kannen: Rienausta

Eri puolilla Pakistania on järjestetty mielenosoituksia ranskalaislehden piirroksen vuoksi.

Rikosoikeuden professori: "Nykymaailmassa on aika vähän sijaa säännökselle uskonrauhan rikkomisesta"

Millainen uskonnollinen pilkka johtaisi Suomessa syytteeseen, on rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mielestä avoin kysymys. Herkästi Suomessa ei uskonrauhan rikkomisesta syytteitä nosteta. Professori itse on sitä mieltä, että symboliset asiat eivät nykymaailmassa rikosoikeudellista suojaa entiseen tapaan tarvitse. Satoja vuosia jumalanpilkkalait olivat rikoslain ydintä.

Jari Järvelä: Suomessa ei oltukaan enää Charlieita, kun lipulla pilailtiin

Kirjailija Jari Järvelä kritisoi suomalaista itsesensuuria ja toivoo maahan enemmän terävää poliittista satiiria. Jumalanpilkasta ei pitäisi hänen mielestään enää rangaista nykypäivänä.

Kimmo Sasi laittaisi Suomeen palaavat Isis-taistelijat oikeuden eteen

Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi uskoo, että Isis-järjestön riveihin lähteneet taistelijat eivät palaisi, jos tietäisivät joutuvansa Suomessa vankilaan. Sasi kommentoi asiaa Yle Tampereen Nettistudiossa maanantaina.

Matti Virtanen: Terrori-iskuista kotimaan politiikkaan

Puoluejohtajien mielestä ei ole syytä ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin. Bloginpitäjä on vakaasti toista mieltä.

Minister of Justice: Blasphemy law need not be changed

Green Party chair Ville Niinistö and Finnish PEN have called for the law to be rescinded.

Oikeusministeri Henrikssonin mielestä lakia uskonrauhasta ei tarvitse muuttaa

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on ehdottanut jumalanpilkkapykälän poistamista lainsäädännöstä.

Teatteriohjaaja Juha Hurme: "Jumalaa ei voi pilkata"

Hattulalainen lehtimies Jaakko Juteini murskattiin jo parisataa vuotta sitten jumalanpilkan vuoksi. – Aika kuluu, mutta uskonto on yhä problemaattista, sanoo käsikirjoittaja, teatteriohjaaja Juha Hurme. Hän kutsuu ranskalaiseen Charlie Hebdo -julkaisuun tehtyä terrori-iskua "rottamaiseksi". Juteinin sananvapauden perinnöstä journalisteilla olisi opittavaa.

Growing calls to rescind blasphemy law

Finland's criminal code has a section relating to breaches of the sanctity of religion that includes "publicly blaspheming against God". In the wake of the terror attack on the Paris offices of Charlie Hebdo, renewed calls are being heard to eliminate the offense of blasphemy from the law.

Ranskan terrori-isku lisännyt vaateita jumalanpilkkapykälän poistosta Suomessa

Uskonrauhan rikkomisesta voi tuomita Suomessa sakkoihin tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Harvoin käytetty pykälä nousi viimeksi esille vuonna 2012, kun perussuomalaisten Jussi Halla-aho tuomittiin sakkorangaistukseen blogikirjoituksestaan.

20.10. Teeman Elävä arkisto: Salama ja sananvapaus

Jumalanpilkkasyyte kuohutti mediaa 50 vuotta sitten.

10 kirjaa, jotka muuttivat maailmaa

Tunnetut suomalaiset kertovat teoksista, jotka vaikuttivat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle