Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

Englannin lepra saattoi olla viikinkien turkiskaupan sivutuote

Itä-Angliassa sijaitsivat pohjoismaisten oravannahkojen vilkkaat tuontisatamat.

Oho, kävelit muinaismuiston yli! Suomessa on paljon merkkejä historiasta, mutta aina niitä ei huomaa

Kirja Suomen muinaismuistoista muistuttaa, että ensimmäiset asukkaat saapuivat tänne heti jääkauden päätyttyä.

Armon aika – historiallinen draama spitaalisten saarelta

Anton joutuu vahingossa spitaalisten saarelle josta ei paeta

Keskiaikainen luurankolöytö kertoo lepran leviämisestä Euroopassa

Mies oli käynyt pyhiinvaelluksella Espanjassa, ja hänen jaloissaan oli oireita vastikään saadusta leprasta.

Arkeologikoira Hekla etsii spitaalisten hautoja

Koiria käytetään yhä moninaisimmissa tehtävissä etsimään hajuaistinsa avulla eri asioita. Suomalaisten home-, huume-, raha- ja lutikkakoirien kaartiin on nyt liittynyt maan ensimmäinen arkeologikoira. Hekla etsii vanhoja hautoja saaristokirkon liepeiltä.

Suomi on täynnä omituisia kesätapahtumia – tässä todisteeksi muutamia

Kesä tuo tullessaan outoja tapahtumia: Kruunupyyssä ollaan hiljaa, Tammelassa etsitään maailman parasta rautakankikävelijää.

Seilin spitaaliset

Seilin saarelle eristettiin spitaalisia.

Nykypäivän ritarit taistelevat huumeita vastaan

Pyhän Lazaruksen ritarikunta perustettiin Jerusalemissa 1100-luvulla auttamaan spitaalisia. Jossain osissa maailmaa ritarikunta jatkaa edelleen lepraa vastaan taistelua, mutta Suomessa keskitytään huumeidenvastaiseen työhön.

Intian ilo lepran voittamisesta oli ennenaikainen

Tartunnat ovat yleistyneet paikoin uudelleen, ja epäluulot leprasairaita kohtaan istuvat tiukassa jopa viranomaisten toiminnassa.

Miksi kenenkään ei pitäisi syödä perunaa?

1600-luvulla perunalla oli arveluttava maine.

Robin Williamsin nerokkaat sitaatit jäävät elämään – katso parhaat poiminnat

Suosikkinäyttelijä Robin Williams laukoi vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana valtavasti oivaltavia ja ihmisiä ilahduttaneita ajatuksia. Yle Uutiset kokosi parhaita Williamsin sitaatteja yhteen.

Ex-nokialainen: Hienosta alusta hankalaan loppuun

Kun Nokian kasvu oli hurjimmillaan, Oulussa töihin tuli yli 30 uutta ihmistä joka viikko. Kun alamäki alkoi, käynnistyi oman paikan petaaminen ja työnteko jäi kakkosasemaan.

Rokotteet eivät ainoa sankari – epidemioiden kitkemiseen vaikuttavat monet seikat

Rokotteiden avulla maailmasta on hävitetty tai lähes kadotettu useita tauteja. Kaksi virusta on hävitetty kokonaan: isorokkoa aiheuttava variolavirus ja karjaruttoa aiheuttava rindepestvirus. Tautien häviämiseen vaikuttaa kuitenkin vähintään yhtä paljon myös yhteiskunnallinen vakaus ja elinolot.

Marxismia tai lepran hoitoa opiskeleva saa Vietnamissa ilmaiset opinnot

Vietnamin kommunistihallitus yrittää saada politiikkaa hylkivät nuoret innostumaan marxismi-leninismistä.

DNA osoitti: Eurooppalaisen elimistö hylkii lepraa

Lepra harvinaistui Euroopassa jo keskiajan jälkeen, toisin kuin muualla. Tuore tutkimus osoittaa, ettei syy ole leprabakteerien eroissa vaan ihmisissä. Havainto antaa pontta muille bakteeritutkimuksille.

Porissa revittiin lakanoita intialaisille leprapotilaille

Ruosniemen kirkolla pidettiin tiistaina lakanoiden leikkuu- ja repimistalkoot. Lahjoituksena saaduista lakanoista tehtiin sidetarpeita leprapotilaille Intiaan.

Vanha leprasairaala koostui useista rakennuksista

Kruunupyyn Korpholmenin leprasairaalassa eli spitaalihospitaalissa elettiin satoja vuosia sitten eristynyttä elämää. Kun tauti tarttui, elämä rajoittui aidatun alueen sisäpuolelle. Tämän kesän arkeologiset kaivaukset osoittavat, että alueella oli useita rakennuksia.

Leprasairaalan paikalla kaivetaan jälleen

Kruunupyyn Krokholmenilla satoja vuosia sijainnut leprasairaala on taas arkeologisten kaivausten tapahtumapaikkana tänä kesänä. Joukko Turun yliopiston arkeologeja järjestää heinäkuussa viimekesäiseen tapaan yleisökaivauksia alueella.

Virosta löytyi lepraa sairastava ensi kertaa vuosiin

Virossa lääkärit ovat löytäneet lepraa sairastavan potilaan ensi kertaa sitten 2002. Lepratapaus todettiin Tarton maakunnassa joulukuussa.

Spitaalin leviämistä ei ole saatu pysäytettyä Intiassa

Spitaali eli lepra on Suomesta hävinnyt lähes kokonaan, mutta maailmassa todetaan vuosittain runsaat 200 000 tautitapausta. Valtaosa maailman lepratartunnoista todetaan Intiassa. Joka vuosi tartunnan saa virallistenkin lukujen mukaan yli 130 000 intialaista eikä iso osa tartunnoista edes tule viranomaisten tietoon.

Rengon luurangot kertovat Suomen tautihistoriasta

Suomalainen tautihistoria alkaa paljastua ja saada selityksiä Rengon kirkon tuntumaan aikanaan haudattujen vainajien avulla.

WHO varoittaa lepran leviävän jälleen Intiassa

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa lepran leviävän jälleen Intiassa. Järjestö ehti julistaa lepran voitetuksi vuonna 2005, mutta varoittaa taudin leviävän jälleen nopeasti noin kolmasosassa Intian hallintoalueista.

Spitaalisten arki valottuu kaivauksilla

Kruunupyyn Korpholmenissa on kaivettu esiin liki neljäsataa vuotta vanhaa esineistöä. Paikalla on vuosina 1620-1840 sijainnut harvinainen spitaalihospitaali eli leprasairaiden eristyspaikka. Kaivauksissa käsitys tuon ajan elämänmenosta on saanut uusia sävyjä.

Leprasairaalan elämä kaivetaan esiin

Kruunupyyn Korpholmenilla on tiistaina aloitettu arkeologiset kaivaukset historiallisella leprasairaalan alueella. Kaivauksista vastaa Turun yliopisto, josta paikalla on neljä arkeologian opiskelijaa.

Jerusalemista löytyi Jeesuksen aikalaisen käärinliina

Kiista Jeesuksen hautavaatteeksi uskotun Torinon käärinliinan aitoudesta on saanut uutta sytykettä käärinliinasta, joka todistettavasti on peräisin kahden vuosituhannen takaa. Jerusalemin ympäristössä tutkituista tuhannesta haudasta on löydetty vain tämä yksi käärinliina. Sen materiaali on aivan toinen kuin Torinon käärinliinalla.

Seilin lepraparantola löytyi

Turunmaan saaristossa sijaitsevalta Seilin saarelta on löytynyt 1600-luvun lepraparantolan jäänteitä. Turun yliopisto on tänä kesänä tehnyt arkeologisia tutkimuksia saadakseen vahvistusta saaren historiasta säilyneisiin perimätietoihin.

Seilin saarelta löytyi muinainen uhrikuppikallio

Länsi-Turunmaalla Seilin saarella tehdyissä kaivauksissa on paljastunut rautakautiseen tai keskiaikaiseen asutukseen liittyvä uhrikuppikallio. Uhrikuppikalliot ovat saaristossa harvinaisia. Saarella kartoitettiin lisäksi vanhaa houruinhuonetta.

Seilin laituri uudistuu

Länsi-Turunmaan Nauvossa sijaitsevan Seilin saaren kirkkolaituri uusitaan ennen kesän matkailukautta. Huonokuntoisen laiturin kunnostustöitä tehdään toukokuun ajan ja laituri on silloin poissa käytöstä.

Aboriginaalien epäillään joutuneen lääkekokeiden uhreiksi Australiassa

Australian hallitus tutkii väitteet, joiden mukaan vanhemmiltaan vietyjä aboriginaalilapsia olisi käytetty spitaalin hoitoa tutkivissa kokeissa viime vuosisadan alkupuoliskolla.

Afrikan tautien torjunnassa edistystä ja takapakkia

Afrikassa on otettu sekä edistysaskelia että takapakkia taistelussa tautia vastaan, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO. Muun muassa lepran torjunnassa on edistytty, mutta aids ja tuberkuloosi jatkavat leviämistään.

Jerusalemissa merkittävä muinaislöytö

Arkeologit ovat löytäneet Jerusalemista Siloan altaan, jossa Raamattu kertoo Jeesuksen tehneen ihmetekoja.