Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa Abitreenien juontajat.

Millaisia ensimmäisen reaalipäivän kokeet olivat? Katso Abitreenien yo-koelähetys psykologian, historian ja fysiikan kokeista

Abitreenien yo-koelähetyksessä Ylioppilastutkintolautakunnan sensorit, aineenopettaja ja kokeen tehnyt abi käyvät päivän yo-kokeita läpi kohta kohdalta.

Kuvassa nuori nainen opiskelee.

Mikä olikaan big five -teoria? Testaa, minkä arvosanan saisit psykologian yo-kokeesta

Tänään yo-kokelaiden pöydälle tipahtaa odotettu reaalin koe. Psykologia on yksi viidestä tänään kirjoitettavasta aineesta. Miten hyvin sinä pärjäisit psykologian yo-kokeessa?

Kuvassa Abitreenien juontajat.

Katso Abitreenien yo-koelähetys psykologian, historian ja fysiikan kokeista

Keskustelemassa ovat YTL:n asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt abi. Mitä sinä haluat kysyä reaaliaineiden kokeista? Lähetä kysymyksesi koepäivänä illan lähetykseen.

Ammattiopisto Tavastian pihaa.

Sosiaali- ja terveydenhoitoala ei innostanut Tavastian kevään yhteishaussa

Tämän vuoden yhteishaku toisen asteen koulutukseen päättyi tiistaina 21. maaliskuuta.

Kuvassa kaksi nuorta opiskelijaa.

Ensimmäisen reaalikoepäivän kokeet ja hyvän vastauksen piirteet ovat julki – katso täältä oma aineesi

Päivän kokeet julkaistaan Abitreenien sivuilla koepäivänä klo 15.15 ja hyvän vastauksen piirteet noin klo 17.20.

Kuvassa nuori nainen laskee matematiikan tehtäviä.

Kuinka monen vuoden kuluttua sijoituksen arvo on kaksinkertaistunut? Testaa nopealla testillä, osaatko vastata lyhyen matikan yo-tehtäviin

Tänään yo-kokelaita koetellaan matematiikan ylioppilaskirjoituksissa. Kuinka hyvin sinulla on numerot hallussa lyhyen matematiikan yo-kokeessa?

Pöytä, jonka päällä piirtämisen tarkoitettuja välineitä ja pieni mallinukke. Takana avara ikkuna.

Joensuun lukioihin haki 607 nuorta, määrässä kasvua viime vuoteen verrattuna

Suurimman hakijamäärän kokosi Joensuun Yhteiskoulun lukion yleislinja.

Kuvassa Abitreenien juontajat.

Tänään Abitreenien yo-koelähetyksessä käytiin läpi lyhyen ja pitkän matematiikan kokeet – katso tallenne

Keskustelemassa ovat YTL:n asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt abi. Mitä sinä haluat kysyä matematiikan kokeesta? Lähetä kysymyksesi koepäivänä illan lähetykseen.

Kuvassa nuori nainen opiskelee.

Mikä on synonyymi sanalle endowments? – Testaa, minkä arvosanan saisit englannin yo-kokeesta

Tänään yo-kokelaat istahtavat pitkän englannin kokeen äärelle. Kuinka hyvin sinulla on hallussa englannin yo-kokeissa testattava sanasto ja kielioppi?

Vanhan lyseon rakennuksen seinästä irtoaa paloja.

Arvotalon seinästä putoilee piimäpurkin kokoisia paloja Jyväskylässä – ”Olemme tietoisia asiasta”, sanoo kaupungin edustaja

Jyväskylän Lyseo on Suomen vanhin suomenkielinen oppikoulu. Rakennus ei ole ollut koulukäytössä enää vuosiin, ja se on menossa remonttiin mahdollisesti loppuvuodesta.

Kuvassa Abitreenien juontajat.

Katso Abitreenien yo-koelähetys pitkän englannin kokeesta

Keskustelemassa ovat YTL:n asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt abi. Mitä sinä haluat kysyä pitkän englannin kokeesta? Lähetä kysymyksesi koepäivänä illan lähetykseen.

Nuori mies kirjoittaa muistiinpanoja.

Pitkien kielten yo-kokeet on julkaistu – vastaa kyselyyn ja kerro, miten koe meni

Päivän kokeet julkaistaan Abitreenien sivuilla koepäivänä klo 15.15 ja hyvän vastauksen piirteet noin klo 17.20.

Kuvassa kirjoituskone.

2023 kevät: äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaito – katso YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin

Jäin miettimään, oliko... Lähteekö paljon pisteitä, jos... Kuinka iso virhe on, jos... Tällä sivulla Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija vastaa kirjallisesti kokelaiden kysymyksiin.

Sonja Jääskeläinen istuu Karstulan kunnanjohtajan pöydän takana.

Kunnanjohtaja vietti vapaapäivää – sijaiseksi pestattiin 18-vuotias Sonja Jääskeläinen

Karstulan lukion abiturientti Sonja Jääskeläinen toimi päivän ajan Karstulan kunnanjohtajana. Tempauksella Karstula haluaa kiinnittää nuorten huomiota kunta-alaan monipuolisena työnantajana.

 Kokelaat valmistautuivat tekemään sähköistä ylioppilaskirjoitusta.

Testaa, pärjäisitkö ylioppilaskokeissa: 12 kysymystä kertovat, onko lukion oppimäärä jäänyt mieleen

Tässä pelissä pääset testaamaan yleissivistystäsi aidoilla kysymyksillä: koostimme 12 kysymyksen ylioppilaskoepelin viime syksyn kysymyksistä.

Nuori mies katselee tietokonetta työpöydän ääressä.

Täältä näet torstaina lyhyiden kielten yo-kokeet ja hyvien vastausten piirteet

Päivän kokeet julkaistaan Abitreenien sivuilla koepäivänä klo 15.15 ja hyvän vastauksen piirteet noin klo 17.20.

Nuori nainen istuu läppärin takana.

Äidinkielen lukutaidon kokeessa vilisee käsitteitä – tee nopea testi ja näet minkä arvosanan saisit ylioppilaskirjoituksista

Retoriset keinot, tekstilajit ja konteksti. Monelle nämä sanat ovat hepreaa, mutta äidinkielen yo-kokeeseen valmistuvalle käsitteet muistuvat kirkkaana! Testaa oma osaamisesi ja katso, minkä arvosanan saisit.

Kuvassa Abitreenien juontajat.

Katso Abitreenien yo-koelähetyksen tallenne lukutaidon kokeesta

Mitä sinä haluat kysyä lukutaidon kokeesta? Lähetä kysymyksesi illan lähetykseen. Keskustelemassa ovat YTL:n asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt abi.

Abiturientti Saga Virtakangas lukee ylioppilaskirjoituksiin.

Maanantai 13.3.2023 (tv)

Yo-kirjoitukset. Sote-kysely. Eduskuntavaalit selkosuomeksi. Sää.

Nivan koulu

Kiuruveden keskustan koulurakennuksia ei voi enää korjata – edessä on iso investointi

Päätöksenteossa huomioidaan myös lukiorakennuksen kunto.

Musiikinopettaja Tomi Norha esittelee kannettavalta tietokoneelta tekoälysovellusta Luostarivuoren Lyseon lukiolaisille, Oona Vahteralle ja Antti Lammelle.

Ensimmäiset Chat GPT:n tekemät koulutehtävät ovat jo päätyneet arvosteltaviksi – OAJ: “Vilpin mahdollisuus on aina koulussa olemassa”

Kävimme turkulaisessa lukiossa seuraamassa, kuinka tekoäly tekee hetkessä esseen oppilaan puolesta. Vauhdilla leviävä sovellus puhuttaa etenkin äidinkielenopettajia.

Päiväkodin seinälle ripustettuja aakkostauluja joissa on eläinten kuvia.

Nurmeksessa suunnitellaan päiväkotiryhmän perustamista lukion nykyisiin väistötiloihin

Nurmeksen lukion väistötilojen omistaja on tarjonnut tiloja kaupungin lunastettaviksi. Yksi mahdollisuus olisi, että syksyllä alkava uusi päiväkotiryhmä saisi väistötilat omaan käyttöönsä.

TV-sarjaa kuvataan Ylitornion lukion luokkahuoneessa. Kohtauksessa somalitaustainen nainen seisoo pulpetilla asennossa, jossa mäklihyppääjät laskevat hyppytornissa.

Kymmenet ihmiset kuvaavat TV-sarjaa Ylitorniolla – päähenkilö on somalitaustainen nainen, joka haluaa maailman parhaimmaksi mäkihyppääjäksi

Kolmiosainen sarja nähdään Ylellä ensi vuoden alkupuolella. Tarinassa kerrotaan myös erilaisten kulttuurien rinnakkainelosta Väylän varrella eli Tornionjokilaaksossa.

Korallinvärisellä pohjalla englanninopettaja Terhi pitää liitutaulua sylissään, jossa lukee Terhi Abi 1990. Keskellä Gogi Mavromichailis pitää liitutaulua sylissään, jossa lukee abi vm 06. Oikealla istuu Jassu Beloued. Jassulla liitutaulussa lukee abi 2019. Taustalla puhekulpia, ruusuja, ylioppilaslakkeja ja lyyra.

Vääriä koepapereita ja hämmentäviä vessareissuja – keräsimme unohtumattomimmat muistot ylioppilaskirjoitusten kommelluksista

Ylioppilaskirjoitukset alkavat 14.3. Yle Abitreenit keräsi lukijoilta kokemuksia ja muistoja kirjoituksista, joihin liittyi paljon stressiä, jännitystä, mutta myös ikimuistoisia kommelluksia.

Abiturientti Saga Virtakangas Kokkolasta.

Saga Virtakangas saa kirjoituksissa lisäaikaa, mutta siitä ei ole suurta apua – tuhannet haluavat tehdä ylioppilaskokeet erityisjärjestelyin

Ylioppilaskirjoitusten erityisjärjestelyjen hakemusmäärät ovat kuudessa vuodessa yli kaksinkertaistuneet. Yleisin syy erityisjärjestelyille on lukivaikeus.

Ylioppilaskirjoituksen Kalevan lukiossa.

Lukio-opintojen venyttäminen yleistyy, eikä rehtori pidä sitä pahana: ”Nuoren ei tarvitse laittaa itseään ihan niin tiukille”

Ylioppilastutkinnon hajauttaminen usealle vuodelle on entistä tavallisempaa. Yleisintä se on isoissa lukioissa ja harvinaisempaa pienissä.

Utsjoen uuden koulun rakennustyömaa.

Utsjoelle haetaan kahta rehtoria – kunnanjohtaja toivoo uusien koulurakennusten lisäävän kiinnostusta

Utsjoen kunnanjohtaja Taina Pieskin mukaan Suomessa on rajallisesti ammattilaisia, joilla olisi sekä rehtorin pätevyys että saamen kielten taito.

Korallinvärisellä pohjalla englanninopettaja Terhi pitää liitutaulua sylissään, jossa lukee Terhi Abi 1990. Keskellä Gogi Mavromichailis pitää liitutaulua sylissään, jossa lukee abi vm 06. Oikealla istuu Jassu Beloued. Jassulla liitutaulussa lukee abi 2019. Taustalla puhekulpia, ruusuja, ylioppilaslakkeja ja lyyra.

”Naapuripulpetin tyyppi oksensi kaaressa” – ylioppilaskirjoitukset muistetaan yhtenä nuoruuden koetinkivistä, jaa meille kokemuksesi omista ylioppilaskokeistasi

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat 14.3. Ylioppilaskokelaat vetreyttävät nyt mieltä ja kehoa kevään tulevaa kirjoitusrutistusta varten. Katso videolta yo-koekommelluksia ja jaa meille omasi!

Kuvassa Suomen kartta, jossa on pieniä lippuja.

Katso Abitreenien arvosanakoneesta, miten vuonna 2022 valmistuneiden yo-koearvosanat jakautuivat oppiaineittain lukioissa

Miten viime vuonna valmistuneiden yo-kokeet menivät? Arvosanakone näyttää, miten vuonna 2022 tutkintonsa suorittaneiden arvosanat ovat jakautuneet lukioissa ympäri Suomea.

ylioppilaslakki

Puolangan lukio tavoittelee opiskelijoita ulkomailta – kiinnostusta on ollut jo Thaimaasta, Vietnamista, Kazakstanista ja Myanmarista

Puolangan lukio tarjoaa lukion oppimäärän viidelle ulkomaiselle nuorelle lukuvuodessa. Ennen yhteishakua järjestetyssä infotilaisuudessa lukion esittelyä kuunteli kymmenkunta kiinnostunutta.

Nainen kuuntelee korvakuulokkeet päässä sohvalla maaten.

Abi, lopeta pänttääminen – aivotutkijan mukaan päikkäreiden ottaminen on yksi keino oppia paremmin

Päikkärit ja musiikin tahtiin tanssahtelu voivat auttaa ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisessa. Keräsimme opiskeluvinkkejä aivotutkijalta ja lukion opettajalta.

Tammerkosken lukion lehtori ja pitkän matematiikan aineopettaja Terhi Palovuori piirtää liitutaululle.

Lyhyen matikan opiskelijoilla jaksamisen haasteita jopa enemmän kuin pitkän – tutkimus valottaa motivaation merkitystä lukiossa

Matematiikka koetaan uuvuttavana oppiaineena lukiossa, mutta kyselyiden mukaan pitkää matematiikkaa lukevat jaksavat paremmin. Huolta herättävät jatko-opintopisteiden vuoksi pitkää oppimäärää lukevat.

Roman Schatz

Koulutraumojen ilta - kerro oma kokemuksesi! Roman Schatzin Maamme-ilta Yle Radio 1:ssä ma 27.2.

Roman Schatzin Maamme-illassa sinulla on mahdollisuus kertoa omia ikäviä, ristiriitaisia tai jälkeen päin naurattaneita koulumuistoja ja kommelluksia.

Topias Huhtiniemi, Sara Jauhiainen, Iita Karppinen ja Siiri Kantonen katsovat alaviistosti kameraan ja hymyilevät. Taustalla on luokkahuoneen seinää ja EU-lippu.

Pikkukaupunki Orivesi lähettää yli sata oppilasta ja opettajaa ulkomaille joka vuosi

Ulkomaille suuntaavien opiskelijoiden ja opettajien määrä on moninkertaistunut Orivedellä sen jälkeen, kun kaupungin koulut pääsivät mukaan uudistuneeseen eurooppalaiseen vaihto-ohjelmaan.

Lähikuva ammattikoululaisen käsistä . Opiskelija säätää auton moottrin jakohihnaa.

Yhteishaku peruskoulun jälkeiseen koulutukseen alkaa

Yhteishaussa voi hakea esimerkiksi lukioon ja ammatilliseen perustutkintokoulutukseen.

Lautasia, joilla on vegaaniruoka-annoksia.

Oululaisvanhemmilta kysytään vegaaniruoan tarvetta kouluissa ja lukioissa – kaupunki laajentaa vegaaniruokailijoihin ensi syksynä

Oulun kaupunki selvittää nyt vegaaniruokailijoiden määrän koululaisten vanhemmille lähetetyllä kyselyllä.

Lukiolaistyttö- ja poika istuvat peräkkäin rappusilla koulun sisätiloissa.

Lammin lukio houkuttelee uusia opiskelijoita luonto- ja ympäristölinjalla

Syksyllä aloittava uusi linja on rehtori Esa Kähkösen mukaan Lammin lukion vastaus ekokriisiin.

Ratsastusmaneesi.

Haminan lukio odottaa runsaasti hakijoita ratsastuslinjalleen

Linja järjestetään nyt toista kertaa. Koulun tavoitteena on täyttää kaikki linjan 20 aloituspaikkaa tiistaina alkavassa yhteishaussa.

Mikkelin lukion abi Matilda Karttunen piirtämässä banderollia.

"Kyllä tästä ylioppilas vielä tulee..." – seurasimme abien valmistautumista penkkareihin Mikkelissä

Abiturienttien koulutyö päättyy penkkareihin. Mikkelin lukion 20E kuvasi valmistautumistaan tähän vuoden kohokohtaan.

Vaaleanpunainen puvun rusetti.

Lukioiden vanhat tanssivat tänään eri puolilla Etelä-Savoa

Illalla Mikkelissä lukiolaiset pistävät jalalla koreasti jäähallilla ja Savonlinnassa Olavinlinnassa.

Ruskea hevonen on päitsistään kiinni metallisen kehikon sisällä. Suun ympärillä on metallinen pyöreä kehä ja suussa metalliset pidikkeet, jotka pitävät suuta auki. Otsalamppuun ja kuulosuojaimiin sonnustautunut nainen tähystää suuhun kirkkaalla valolla.

Parikkalan lukiossa alkaa eläinlääketiedelinja – kunta tarjoaa opiskelijoille ilmaisen asunnon

Parikkalan lukio odottaa ensi syksynä alkavalle uudelle eläinlääketiedelinjalle noin kymmentä opiskelijaa.

Ina Lehtola, psykologian opiskelija, Tampereen yliopisto

Ina Lehtola kirjoitti pitkästä matematiikasta laudaturin ja pääsi psykologian koulutukseen: ”Ei korreloi hyödyn kanssa mitä opintoihin sai”

Lyhyestä matematiikasta voi olla enemmän hyötyä psykologian opinnoissa, sillä siellä käsitellään tilastotiedettä hieman eri näkökantilta. Todistusvalinnan uudesta pisteytyksestä päätetään ensi kesänä.

Joukko nuoria kuorma-auton kyydissä naamiaisasussa. Kuvan alalaidassa yleisöä seuraamassa kulkuetta. Kuorma-autoon kiinnitetyssä lakanassa teksti "ei tehty tätä(kään) ajoissa".

Penkkareita juhlitaan Mikkelissä ja Savonlinnassa nollakelissä

Savonlinnassa penkkarirekkoihin nousee lähes parisataa abia ja Mikkelissä pitkälti yli 200.

Vesannon kyltti, otettuna Vesannon keskustasta Pohjois-Savossa.

Pieni lukio houkuttelee opiskelijoita tuhannen euron stipendillä – summan saavat kaikki ylioppilaaksi kirjoittavat

Opiskelijat voivat nostaa rahan kerralla valmistuttuaan, tai osissa opintojen aikana.

Ranskan kielen oppiainesivu

2023 kevät: ranska lyhyt oppimäärä

Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe).

Portugalin kielen oppiainesivu.

2023 kevät: portugali

Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe).

Navigointikuva oppiaineelle matematiikka.

2023 kevät: matematiikka pitkä oppimäärä

Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe).

Navigointikuva oppiaineelle matematiikka.

2023 kevät: matematiikka lyhyt oppimäärä

Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe).

Navigointikuva maantieteen oppiaineelle.

2023 kevät: maantiede

Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe).

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle