Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Matkamies kurkistaa taivaankupolin tulle puolen. Tähdet ovat kiinni kupolissa ja aurinkokin. Sisäpuolella maat ja metsät järvineen.

Analyysi: Ihminen voi uskoa vaikka kasvislampaisiin tai litteään Maahan, mutta yhteiskunnan ohjenuoraksi siitä ei ole

Ilmaisunvapaudesta huolimatta uskomukset eivät ole vain henkilökohtainen asia. Kun todellisuutemme poikkeavat toisistaan liikaa, emme voi rakentaa yhteistä tulevaisuutta, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Pauliina Grym.

Nainen makuulla, ja pään takana näkyy äänimaljoja.

Toimittajalta: Sukelsin vaihtoehtohoitojen viidakkoon, jossa termit ja tieteelliset viittaukset hämmentävät

Tutkimusmatkasta vaihtoehtojen maailmaan syntyi Hoidossa -podcast.

Syvään päätyyn -sarjan päähenkilö Anu.

Miten käy ystävyyden, kun toinen alkaa nähdä demoneita? – Ina Mikkolan dokumenttisarjassa ystävien maailmankuvat ajautuvat erilleen

Toimittaja, mediapersoona Ina Mikkolan seurantadokumentti Syvään päätyyn kertoo kahdesta ystävästä, joista toinen alkaa uskoa vaihtoehtoiseen todellisuuteen. Kuinka paljon erilaisuutta ystävyys kestää?

Modernit kiinalaiset hakevat edelleen hoitoa perinteisestä lääketieteestä.

Kuusamaa, minttua ja eksoottisia yrttejä – Kiina luottaa koronan hoidossa perinteisiin rohtoihin

Ylen kirjeenvaihtaja kävi suositussa kiinalaisen lääketieteen sairaalassa, jossa hoidetaan rohdoilla monia sairauksia. Virallinen Kiina suosittelee perinteisiä lääkkeitä koronatartunnan ehkäisyyn ja hoitoon.

Presidentti Putin keskiviikkona tapaamisessaan Ingushetian johtajan kanssa.

Venäläiset tutkivat toimittajat: Putinin terveyttä seuraa yhdeksän lääkärin ryhmä, presidentti kiinnostunut vaihtoehtohoidoista

Tutkivaan journalismiin keskittyvä Projekt julkaisi laajan artikkelin presidentti Vladimir Putinin terveydestä ja hänen kiinnostuksestaan kilpirauhassyöpään. Kreml on vastannut julkaisuun kiistämällä, että Putinilla olisi syöpä.

Ulla Järvi

Ulla Järven kolumni: Puoskarilaki on huono ja ruma kutsumanimi

Tuskin mikään suunniteltu laki on saanut yhtä vastenmielistä nimeä kuin puoskarilaiksi kutsuttu lakiuudistus, joka koskee ei-lääketieteellisten hoitojen rajaamista. Olisi syytä puhua mieluummin kokemushoidoista, kirjoittaa Järvi.

Puhelimessa näkyy Instagramin hastag haulla haettuna healingcrystals osumat.

Valviralta tivataan kantaa terveydenhuollon ammattilaisten somekirjoitteluun – Valvira: "Kollegoilta ja kansalaisilta tulee sähköpostia"

Valvira on terveydenhoidon ja sen työntekijöiden valtakunnallinen valvoja, mutta sillä ei ole sanomista lääkärien ja hoitajien yksityishenkilöinä laukomiin somemielipiteisiin. Valvira korostaa, että se ei ole toimeton vaan tekee sen, mitä laki määrää.

Maria Nordin

Hallinto-oikeus kumosi Tukesin ennakoivan kieltopäätöksen Maria Nordinin verkkokurssista – nykylainsäädäntö ei mahdollista kiellon antamista ennakkoon

Ennakoiva kielto oli ensimmäinen laatuaan, joten nyt tullut hallinto-oikeuden päätös ei vaikuta Tukesin muihin asioihin. Perusvalvontaa suoritetaan jatkossakin samaan tapaan kuin aiemmin.

Anna-Mari Viljanen katsoo Sairaanhoitaja lehteä

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Pitkittynyt korona piinaa tuhansia, deittailukulttuuri muuttuu ja Kiinan nuoret painavat pitkää päivää

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Epäterävä kämmen vasten aurinkoa.

Sairaanhoitaja kehottaa välttämään koronarokotetta ja kauppaa omaa kurssiaan – Yle selvitti: Näin vaihtoehtohoitoja mainostetaan rokotevastaisuudella

Jopa kolmasosa rokotevastaisista toimijoista tarjoaa vaihtoehtohoitoja tai hyvinvointipalveluita. Tämä käy ilmi Ylen selvityksestä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Porin kaupunki joutui puuttumaan: Luontaistuote- ja homeopatiaputiikki väitti C-vitamiinia koronan hoitomuodoksi

Kaupunki lähetti kauppiaalle kirjelmän, jossa vaadittiin laittoman mainonnan lopettamista.

Valkoisia pillereitä ja lasipurkki vihreän lehden päällä

Ammattiopisto tarjosi kurssia homeopaattisesta epidemiakotiapteekista, kritiikkiä tuli paljon – Rehtori: "Kyseessä oli työtapaturma"

Kainuun ammattiopiston rehtori Raimo Sivonen myöntää, että suunniteilla ollut kurssi ei sovi oppilaitoksen periaatteisiin.

Lääkäri Antti Heikkilä.

Vaihtoehtohoitoa tarjonnut lääkäri Antti Heikkilä käytti asemaansa väärin – viranomainen varoitti Heikkilää hoidoista ja potilasturvallisuudesta

Heikkilä on puolustanut toimintaansa muun muassa sillä, että hän ei ole ehdottanut yhdellekään potilaalleen syöpähoidoista luopumista.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Matoja kohdussa!: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Hampaiden pesu kuvakollaasi.

Vaihtoehtohoidot kiehtovat ja kemikaalikammo saa tekemään hammastahnat itse

Fluoripelko saa ihmiset lopettamaan tavallisten hammastahnojen käytön.

Iina Salmisen esikoinen Niila oli vauvana huomattavasti itkuisempi kuin pikkuveli Nuutti.

Uusi suomalainen koliikkitutkimus paljastaa yllättävää tietoa: Osalla vauvoista oireilu loppui kokonaan, kaikki saivat apua

Vanhempien kokemuksia vyöhyketerapiasta koliikin hoitomuotona kartoittanut tutkimus on tuottanut lupaavia tuloksia. Miltei puolella mukana olleista vauvoista oireet loppuivat ja muillakin lievittyivät.

Suvi Turtiainen

Ampiaisen pisto toi eteen sarjan erilaisia hoitovaihtoehtoja – Keski-Euroopassa ei aina tiedä, milloin lääke on lumetta ja milloin ei

Arkea maailmalta: Apteekit myyvät homeopaattisia tuotteita lääkkeiden rinnalla, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Energia- ja uskomushoidot jakavat mielipiteitä.

Luontaishoitoala kokoaa rivejään – hallitusohjelmassa vaaditaan selvitystä alan sääntelystä: "Joidenkin ihmisryhmien rajaaminen hoitojen ulkopuolelle olisi syrjivää"

Alan toimijat haluavat olla tiiviisti mukana, kun hallitusohjelmaan merkitty selvitys alan sääntelystä otetaan käsittelyyn.

 Virpi Raipala-Cormier kasvihuoneessa.

Nokkosta sisäisesti ja ulkoisesti – luomuyrttitilan emäntä uskoo, että jokainen voi hoitaa itseään

Yrttitilan ja hyvinvointikeskuksen omistaja Virpi Raipala-Cormier viljelee sukutilallaan yrttejä, joita ei nautita lautasella kuin jauheena.

Maarit Tastula ja Juhani Knuuti

Flinkkilä & Tastula: Faktoilla huuhaan ja puutaheinää-tiedon kimppuun

Juhani Knuuti ryhtyi terveysväitteiden faktantarkistajaksi.

Olliver Hawk Jatkoaika-ohjelmassa

Hypnotisoija Olliver Hawk sai Suomen pauloihinsa – tuore dokumentti väittää, että Hawk sai presidentti Kekkoselta salaisen tehtävän

Hypnotisoija Olliver Hawk eli Olavi Hakasalo sai Suomen pauloihinsa 60-luvulla. Tuore dokumentti käsittelee hypnotisoijan yhteyttä Kekkosen politiikkaan.

Sari Valton kasvot

Keskustele täällä lääketieteen asemasta!

Onko lääketieteen asema murenemassa?

Hopeavettä.

Med students fight false health info

So-called alternative medicine can be harmless, but may also pose serious health hazards, medical students say.

Hopeavettä.

Uusi lääketieteen opiskelijoiden yhdistys taistelee väärää terveystietoa vastaan

Uskomushoidot voivat olla harmittomia tai täydentää muuta hoitoa. Pahimmillaan ne ovat vaarallisia.

Ariadna Golubenko pitää Tallinnassa luontaistuotekauppaa.

Virossa flunssakausi selätetään yrteillä ja pippurilaastarilla – luontaistuotteiden arvostus kumpuaa maan historiasta

Virolaislääkärit luottavat lääkeyrtteihin. Sen sijaan kasvisruokavalioon Virossa suhtaudutaan yhä epäillen.

pillereitä pöydällä

Tutkija: Pelko saa lääkärit vaikenemaan uskomushoitojen käytöstä – "Se on sellaista maan alla olemista"

Tutkijan mukaan Suomessa keskustelu uskomushoidoista on niin kärjistynyttä, että hoitoja käyttävät lääkärit pitävät matalaa profiilia. Lääkäriliiton kanta on, että lääkäreiden tulisi pysyä erossa uskomushoidoista.

Käsikirjoituskuva, taustalla näkyy aprikoosin siemeniä

Salvaa syöpälääkkeeksi: käsikirjoitus

Salvaa syöpälääkkeeksi -ohjelman käsikirjoitus

pillereitä pöydällä

Daily: Doctors' union calls for ban on faith healing for kids

The organisation says that it would like the next government to regulate faith healing in Finland, reports Lännen Media.

Vanhus ja hoitaja pelaavat pöydän ääressä.

Kotihoidon 10 työntekijälle järjestettiin stressinhallintakoulutus – nyt vireillä on tutkintapyyntö poliisille

JHL:n Kouvolan paikallisyhdistyksen mukaan hankkeen tuloksia on peukaloitu. Koulutusta arvostellaan myös siitä, että sen menetelmät perustuvat uskomushoitoihin. Kaupunki kiistää väitteet.

Olliver Hawk Jatkoaika-ohjelmassa

Hannu Lauerma perää puoskarilakia: Hypnoosin käyttö ilman soveltuvaa tausta-ammattia voi olla vaarallista – "Meillä ei ole mitään viisasta alitajuntaa"

Rikollinen voidaan manipuloida tekemään rötöksiä, mutta hypnoosiin erikoistunut Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma pitää sitä harvinaisena.

Kuva The Guardian Angel -elokuvasta.

Suomalaisohjaaja jäljitti ja tapasi nimeä vaihtaneen hypnoosimurhaajan elokuvaansa varten

Kansainvälisenä yhteistyönä tehty The Guardian Angel -trilleri käsittelee vuosikymmenten takaista tosielämän hypnoosirikosta. Ohjaaja Arto Halonen etsi elokuvaa varten käsiinsä julkisuudelta piiloutuneen tanskalaisrikollisen.

Sairaanhoitaja antaa MPR-rokotuksen reiteen vuoden ikäiselle vauvalle.

Miksi ihmiset käyttävät vaihtoehtohoitoja tai suhtautuvat kriittisesti rokotuksiin? Uusi tutkimus purkaa asenteita puolueettomasti

Turun ja Tampereen yliopiston yhteishanke selvittää syitä lääketiedekritiikille. Se hakee vuoropuhelua kriitikoiden ja terveydenhuollon ammattilaisten välille.

Proviisori apteekissa

Särkylääkkeistä, nenäsumutteista ja vitamiineista haetaan helpotusta jylläävään influenssaepidemiaan

Meri-Lapissa runsas sairastelu näkyy apteekkien ja luontaistuotemyymälöiden asiakasmäärissä. Itsehoitolääkkeitä haetaan flunssaoireisiin sekä immuniteetin vahvistamiseen.

Energia- ja uskomushoidot jakavat mielipiteitä.

Suuri hotelliketju tarjoaa näkijähetkiä ja enkelijumalattaria: hyvinvointibisneksessä liikkuu raha, mutta valvonta ontuu

Vaihtoehtohoitoja markkinoivat nyt myös ketjuliikkeet. Alan kuluttajansuoja on olematon.

Energia- ja uskomushoidot jakavat mielipiteitä.

Enkeleitä, energiaa ja eläinten ajatuksia – Moni hakee lohtua meedioilta ja uskomushoidoista, mutta voiko siitä olla haittaa?

Tutkijat näkevät monia syitä siihen, miksi ihmiset ovat valmiita turvautumaan myös asioihin, joita nykytiede ei tunnista - kuten eläinmeediointiin ja uskomushoitoihin.

Mies makaa hierontapöydällä kuppaussarvet selässä.

Kuvareportaasi: Ei loitsuja, parantajaeukkoja tai verisiä lattioita – Moderni kuppaus tapahtuu hierontapöydällä

Valviran laatimat hygieniatason vaatimukset ovat saaneet monet kupparit luopumaan työstään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle