Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mikkelin veturitallien vanhin osa vesitorneineen.

Mikkelin veturitalleille kaavaillaan kauppakeskusta ja liikerakennusta

Veturitallien alueella on tarkoitus rakentaa kahden vuoden aikana tilat kauppakeskukselle ja liikerakennukselle. Edellisen rakennushankkeen torppasivat lokit.

Breitensteinin huvilan kuisti ja rakenteita palon jäljiltä.

Palaneen Breitensteinin huvilan rauniot puretaan – suojeltu talo päästettiin huonoon kuntoon, ja sitten iski tuhopolttaja

Tampereen Santalahdessa sijaitseva huvila tuhoutui toukokuussa tulipalossa. Maakuntamuseon mukaan sen voi purkaa, koska kulttuurihistorialliset arvot on jo menetetty.

Enonkosken kunnostettu urheilukatsomo kuvattuna vuonna 2023.

Enonkosken urheilukatsomo on voittanut Etelä-Savon kulttuuriympäristöpalkinnon

Häkkilän tila Pieksämäellä ja Naisvuoren vesitorni Mikkelissä saivat kunniamaininnat.

Tehdasalueen kunnostettavia rakennuksia.

Kemissä kunnostetaan vanhoja tehdasalueen rakennuksia – joukosta löytyy monta eri tyylisuuntausta

Tehtaan ympärille rakentui aikanaan paljon työntekijöiden tarvitsemia palveluita. Tehdasalueella korostuu myös tehtaan johtajien ja työntekijöiden välillä vallinnut hierarkia.

Ympyrän muotoiset telineet peittävät piipputyömaata.

Harvinainen video: Yksi Tampereen historiallisista savupiipuista korjataan, työmaa ei korkean paikan kammoisille

Kävimme katsomassa, miten Klingendahlin piipun korjaus etenee. Peruskorjaus ei keneltä tahansa onnistuisi, vaan tekemiseen vaaditaan erityistä osaamista sekä hiven huimapäisyyttä.

Raahen tyhjillään oleva rapistunut elokuvateatteri Bio Huvimyllyn rakennus.

Bio Huvimyllyä herätellään Raahessa uuteen huomiseen – elokuvateatteri halutaan kunnostaa aiempaa laajempaan käyttöön

Bio Hyvimylly on ollut osa Raahea jo yli 85 vuotta. Suojeltu rakennus on rapistunut käyttämättömänä viime vuodet, mutta nyt edessä on uusi alku. Ison kunnostusurakan pitäisi valmistua vuonna 2026.

Heinolan entinen opettajankoulutuslaitos eli Seminaarirakennus lähikuvassa talvella

Historiallinen kiinteistö rapistui käsiin Heinolassa – kaupunki keksi houkuttimen ja löysi ostajan, mutta päättäjät torppasivat aikeet

Opettajankoulutuslaitoksen kiinteistölle etsittiin uutta omistajaa pitkään. Ostajan löydyttyä virkamiehet esittivät kaupungintalon siirtämistä kiinteistöön, mutta valtuusto ei halunnut sitä.

Heinolan seminaarirakennus

Historiallinen Heinolan seminaari ei saa kaupunkia vuokralaiseksi

Heinolan valtuusto päätti, että kaupungintalo tulee ennemmin remontoida, joten toimintojen siirtäminen vanhaan opettajankoulutuslaitoksen kiinteistöön kariutui.

Waleed Ahmed, nuorisoneuvoston jäsen ja Aisha Mahmood, nuorisoneuvoston puheenjohtaja, istuvat Malmin lentoterminaalin aulassa.

Ravintola pysyy, muuta ei tiedetä – kaksi lukiolaista vallan ytimestä pohtii Malmin kentän uutta käyttöä

Malmin lentokentän terminaalissa alkaa vuoden kestävä peruskorjaus. Vanhat vuokralaiset saavat lähteä, eikä talon käyttäjistä remontin jälkeen tiedetä vielä.

Rakennuksen seinä ulkoa päin. Seinällä on punamusta lippu ja ylhäällä keltasininen vaakuna. Kuvassa on lunta.

Astu sisään taloon, jossa nuoret upseerit ovat bailanneet läpi itsenäisen Suomen historian – kenraalin muotokuvalle kävi kalpaten

Historiallisesti merkittävä Upseerikerhorakennus palautunee Lappeenrannan kaupungille. Kaupungilla ei vielä ole suunnitelmia suojellulle rakennukselle.

Viitasaaren vanhan koulun remontti etenee.

Viitasaaren vanhan koulun kahvila avaa ovensa helmikuussa – ”Tilat ovat jo tässä vaiheessa näyttävän näköiset”, sanoo projektipäällikkö

Vanhaa yhteiskoulua remontoidaan parhaillaan. Luokkatiloihin on suunnitteilla putiikkeja, ja mukaan haetaan yhä toimijoita.

Pulsen kitaristi Tapio Ylinen tavara-aseman sisällä.

Harva rakennus on herättänyt näin paljon tunteita: katso, miltä Tampereen kohuttu tavara-asema näyttää nyt keikkapaikkana

Purku-uhan selättänyt tavara-asema avautuu pian yli tuhannen hengen konsertti- ja tapahtumatalona. Ensi vuonna asemalla esiintyvät esimerkiksi Saimaa, Aikakone, Ismo Alanko ja Yona.

Mustavalkoisessa kuvassa rakennusmestari Seppo Nimelä on nostanut jalkansa hyppyrimäen kehikon alalauden päälle. Taustalla talvimaisema. Niemelällä talvinen asustus ja ylllään timpurin liivi.

Katso kuvat Lahen Betonista rakennusvaiheessa ja nyt – suurmäen pystytys tarttui rakennusmestarin kameraan yli 50 vuotta sitten

Lahden museot vastaanotti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan, yksityisen valokuvakokoelman, jossa on kolmen albumin verran mustavalkokuvia useista lahtelaisista rakennuskohteista 1970-luvulta.

Ilmakuva Kotkan konserttitalosta.

Tämä jylhä monumentti suojeli ihmishenkiä jatkosodassa – nyt sitä pohditaan maailmanperintökohteeksi

12 suomalaisen työväentalon historiaa kootaan parhaillaan raporttiin, jonka pohjalta yhtä rakennusta esitetään Unescon maailmanperintökohteeksi. Yksi rakennuksista on Kotkan konserttitalo.

Kuvassa etualalla suojatie ja autotietä ja liikenteenjakajia, takana keskellä valkoinen vanha rakennus.

Viitasaaren vanhan yhteiskoulun remontti kallistumassa talousarviosta miljoona euroa – uusi hintalappu 1,3 miljoonaa euroa

Nelostien vieressä sijaitsevaan vanhaan kulttuurihistorialliseen yhteiskouluun on suunniteltu palveluja niin kaupunkilaisille, vapaa-ajan asukkaille kuin matkailijoillekin.

Tampereen vanha tavara-asema

Vanhasta tavara-asemasta remontoidaan 1 000 ihmisen keikkapaikka Tampereella – tältä historiallisten tiiliseinien suojissa näyttää nyt

Vuosikausia kiivasta keskustelua herättänyt rakennus toimii pian konserttipaikkana. Tiloihin on rakentumassa tapahtumaravintola sekä suuri sali esiintymislavoineen.

Kyösti Kakkonen katselee Rauhalinnan ikkunasta avautuvaa maisemaa.

Savonlinna-mitalit Saimi Hoyerille ja Kyösti Kakkoselle – tehneet merkittävää matkailu- ja kulttuurityötä alueen hyväksi

Perjantaina Savonlinna juhlii syntymäpäiväänsä eli Pyhän Olavin päivää. Sen kunniaksi kaupunginhallitus myönsi perinteiset ansiomerkit, Savonlinna-mitalit.

Varjakansaaren palotorni.

Sata vuotta sitten tällä saarella työskenteli 700 ihmistä, nyt Varjakan suojeltuja taloja myydään yksi kerrallaan

Oulun Varjakan sahayhteisö oli aikanaan Pohjoismaiden suurin. Nykyisin se on yksi parhaiten säilyneistä rakennetuista sahayhteisöistä Suomessa.

 Ylen kolumnisti Jari Ehrnrooth studiomuotokuvassa.

Jari Ehrnroothin kolumni: Miksi ihmiset pakotetaan elämään rumissa betonilaatikoissa

Jos tilaajat ja arkkitehdit haluavat, paluu kauneuteen alkaa heti huomenna, kirjoittaa Ehrnrooth.

Kihniön vanha kansakoulu

Ely-keskus: Kihniön vanhaa kansakoulua ei määrätä suojeltavaksi, vaikka rakennuksella on kiistattomia kulttuurihistoriallisia arvoja

Ely keskus toivoo, että suojeluratkaisu löytyisi päätöksestä huolimatta. Kihniön keskustassa sijaitseva kansakoulurakennus on paikallisesti arvokas. Rakennus on valmistunut vuonna 1906 ja toiminut koulukäytössä yli sata vuotta.

Vanha punertava tiilirakennus Hämeenlinnan keskustassa.

Fredrika Wetterhoff -säätiön arvotalo päätymässä myyntiin

Talon toimitilojen kysyntä on ollut vähäistä, mikä on syönyt säätiön varoja. Myynnin jälkeen osa Fredrika-talosta muutettaisiin asuinkäyttöön.

Sairion päiväkodin työmaakyltti

Hirsitalon päivittäminen on vaikeaa ja kallista, siksi moni miettii purkamista – entistä keuhkoparantolaa kunnostetaan päiväkodiksi Hämeenlinnassa

Vanhojen rakennusten kunnostus vaatii tarkkaa suunnittelua. Moni vanha rakennus on suojeltu, joten purkaminen ei tule kyseeseen. Hämeenlinnassa kunnostetaan paraikaa yli satavuotiasta hirsitaloa.

Hämeenlinnan yhteiskoulun Hätilän yksikön piha.

Suomesta katoaa 1950-luvun koulurakennuksia joka vuosi – yksi näistä seisoo vielä hetken Hämeenlinnassa

1950-luvun koulurakennuksia on viime vuosina purettu kovaa tahtia eli noin kymmenen vuosittain. Myös Hämeenlinnan yhteiskoulu edustaa aikaansa, niin sanotun jälleenrakennuskauden koulua.

Mies seisoo harmaantuneen kartanon edessä ja katsoo oikealle hymyillen.

Riku Mehto, 28, peri yllättäen 1800-luvun hirsikartanon Rautalammilta – ullakolta löytyi salaperäinen salkku

Rautalammilla sijaitsevan Nipurin kartanon ullakolta löytyi siivouksen yhteydessä ilmeisesti vanha nimismiehen salkku. Kartano on rakennettu vuonna 1875.

Kuva Pitkäsillankadulta kohti Donnerin taloa.

Kokkolan keskustassa alkaa iso katuremontti – yksi korttelinpätkä uhkaa kuitenkin jäädä murskeelle kuukausiksi, sillä suunnitelmista on valitettu hallinto-oikeuteen

Valittajana on yhtiö, joka omistaa kaksi vanhaa rakennusta korttelista. Yhtiö pelkää rakennusten kärsivän katutöistä.

Rauhalinnaan tehdään mittavaa remonttia.

Rauhalinna ällistyttää suomalaisessa maisemassa – kauppaneuvos Kyösti Kakkonen on palauttanut yli 100-vuotiaan pitsihuvilan alkuperäiseen loistoonsa

Kyösti Kakkonen kuvaa Saimaan rannalla sijaitsevan huvilan kunnostamista "himputinmoiseksi urakaksi". Rahaa kulttuuriteossa on palanut kahdeksannumeroinen summa, sillä urakassa on pyritty säästämään vanhaa ja alkuperäistä mahdollisimman paljon.

Rovaniemen Ounaskosken koulu

Lapin ely-keskus: Ounaskosken entistä yläastetta ei suojella

Rakennusliike YIT on rakentamassa entisen koulun ja viereisen entisen kunnantalon tilalle kerrostaloja.

Jari Vesanen ja Taina Hautamäki Kosolan talon takapihalla.

Kohta kaikki pääsevät kurkistamaan Vihtori Kosolan työhuoneeseen – monta historian sivua on kirjoitettu talossa, joka muuntuu nyt matkailukohteeksi

Sipoolainen Jari Vesanen osti Lapualla sijaitsevan Kosolan talon pari vuotta sitten. Hän remontoi sitä alkuperäistä kunnioittaen ja aikoo tehdä siitä matkailukohteen.

Porissa sijaitseva Hotelli Otavan rakennus.

Pori suunnittelee isoja kiinteistökauppoja: Hotelli Otava ja pääosa hallintokorttelista myyntiin?

Porin kaupunki harkitsee keskittävänsä virastojaan Rautatienpuistokadulle entiseen tyttöjen ammattikoulurakennukseen. Kaupunki voisi myydä tarpeettomaksi käyviä kiinteistöjään. Suunnitelma toteutuisi vuoteen 2024 mennessä.

Päiväkotina toiminut Gävlenlinna kuuluu suojeltavien rakennusten joukkoon.

Joensuun keskustassa suojellaan 35 rakennusta

Suojelu kohdistuu vuosien 1913–1966 aikana valmistuneisiin rakennuksiin.

Päivi Korkee Pikkupalatsin salissa

Liian tarmokas tehdaspomo sai potkut 120 vuotta sitten – nyt äiti ja tytär pelastivat miljoonilla euroilla hänen loisteliaan työsuhdeasuntonsa

Tämä rakennus ei pyytele anteeksi olemassaoloaan, Päivi Korkee kuvailee omistamaansa Pikkupalatsi-rakennusta.

Läheltä

Kuopio myy Hiltulanlahden vanhan koulun

Ostajat aikovat kehittää koulua asuinkäyttöön.

Myllymäen koulun käytävä.

Hämeenlinnan kaupunki: Myllymäen koulun rakennusten suojelu tulee ratkaista asemakaavamuutosten kautta

Lausunto on samassa linjassa Museoviraston aiemmin antaman lausunnon kanssa. 

VR:n varikkorakennus Seinäjoella

Haave Seinäjoen keskustakylpylästä elää – veturitallien alueelle käynnistyy arkkitehtikilpailu

Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijat ryhtyvät suunnittelemaan Seinäjoen veturitallien aluetta.

Imatrankosken kirkko

Rohkea suntio pelasti upeat arvoesineet neuvostosotilaiden sytyttämästä kirkosta – 79 vuoden jälkeen nousi uhka, kun köyhä seurakunta yrittää pelastaa taloutensa

Imatrankosken kirkon myyntiä harkitaan rahoitusongelmien vuoksi. Jääski-seura ja Museovirasto pyristelevät vastaan. 

Kirjailija Anni Swanin kesäkoti Kotavuori 1900-luvun alusta

Otto Manninen sai Anni Swanilta rukkaset ja rakensi erakkomajan – Kotavuoresta tuli pariskunnan kesäkoti, joka olisi aarreaitta tutkijoille

Kirjailija Anni Swan ja runoilija, professori Otto Manninen asuivat sota-ajat ympärivuotisesti Kotavuoressa.

Kassakone langin kauppahuoneessa.

Langin kauppahuone, Raahe

Pullantuoksua ja historiaa.

Jokioisten kartanon päärakennus

Ely-keskus: Jokioisten arvokas kartano suojelun piiriin

Hämeen ely-keskus on lyönyt suojeluleiman isolle osalle kartanoalueen rakennuksista.

Myllymäen koulun käytävä.

Myllymäen koulun rakennusten suojelusta saadaan päätös aikaisintaan syksyllä

Tammikuussa jätetty suojeluesitys on parhaillaan lausuntokierroksella Hämeen ely-keskuksessa.

Morkku ja Luminary

Seuratalo Morkku puretaan todennäköisesti lähiviikkoina: Tampereen Tammelalaiset -yhdistys ei valita ylemmäs

Hämeenlinnan hallinto-oikeus katsoi helmikuussa, että Morkun valtakunnallinen merkitys ei vaadi erityiskohtelua. Kaupunki saa kaavalla päättää, mitä se aikoo tehdä alueella.

Yleisöä koulun juhlasalissa keskustelemassa koulun säilyttämisestä

Hämeenlinnan Myllymäen koulusta suojeluesitys Hämeen Ely-keskukselle

Myllymäen asukasyhdistyksen pelkona on, että koulun lakkauttamisen myötä kaupunki ottaisi tontin muuhun rakennuskäyttöön.

Läheltä

Sonkajärvi pyrkii myymään Kangaslammen entisen koulun

Rakennus on suojeltu ja sitä ei saa purkaa.

Seinäjoen maakuntatalo.

Seinäjoen Maakuntatalon kohtalo ratkaistaan kaavoituksen yhteydessä

Seinäjoen keskustassa sijaitsevaa Maakuntataloa ei suojella rakennussuojelulailla, mutta se voidaan suojella asemakaavalla.

Läheltä

Vääksyn yhteiskoulusta rakennussuojeluesitys

Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistys pitää Vääksyn yhteiskoulua suojelemisen arvoisena

Anjalan kartano

Anjalan kartano on jälleen suojelukohde – suojelupäätös piti uusia omistajavaihdoksen jälkeen

Ankkapurhan kulttuurisäätiö kunnostaa Anjalan kartanosta matkailukohdetta.

Alakorkalon ala-aste Rovaniemellä

Alakorkalon koulu saatetaan joutua purkamaan Rovaniemellä

Alakorkalon koulun alta on talven aikana tehdyissä tutkimuksissa löytynyt merkittävä öljypilaantuma.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle