Uusimmat artikkelit
Jokioisten uusi entsyymitehdas vaatii kunnalta satojen tuhansien panostusta jätevesijärjestelyihin
Jokioisten Myllytien teollisuusalueelta on tarkoitus rakentaa Forssaan paineviemäri. Hankkeen kustannusarvio on noin 400 000 euroa. Kunnan on tarkoitus rahoittaa rakentamista jo tänä vuonna.
Laura Hallamaan kolumni: Eivät aamuvirkutkaan mitään pyhimyksiä ole
Millainen maailma olisi, jos lapsen koulu ei alkaisikaan kahdeksalta? Tai hyötyisikö työyhteisö jos otetaan huomioon mihin aikaa mieluiten tekisi töitä? Iltavirkku saa hävetä ja kärsiä, kun ei ole jalkeilla kuudelta aamulla, kirjoittaa Hallamaa.

US health firm acquires Finnish-French PCR testing tech outfit for €668m
Growth for the Finnish-French firm was significantly accelerated by the coronavirus pandemic.

Kemian Nobel geenisaksien keksijöille
Palkinto meni ensi kertaa kahdelle naiselle.

Vanha viski syntyykin päivässä – tarvittavat ainesosat löytyvät luonnosta
Biokemistit oikaisivat laboratoriossa viskin valmistuksen aikataulun uusiksi.

Finnish researchers surprised by impact of sleep routines on mental health
Many people in Finland live their lives according to schedules that don't suit them, according to a study about sleep patterns and their effect on people's lives.

Jokioisten entsyymitehdas saatetaan sulkea
Genencor International on aloittamassa koko Jokioisten tehdasta koskevat yt-neuvottelut ja mahdollisen tehtaan alasajon.

Kuusi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Donna Leon ylistää suomalaisia, työilmapiiri vaikuttaa kekseliäisyyteen ja opas parisuhteen pelastamiseen
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Eräänä päivänä biokemistit päättivät loikata pakkausbisnekseen ja pelastaa maailman muovilta: "Innovointi ei ole mitään mukavaa rupattelua"
Loistavinkaan idea ei vie pitkälle, ellei sitä ryhdytä toteuttamaan. Työpaikan ilmapiirillä on suuri vaikutus ihmisten kekseliäisyyteen.

Helle on kova ja hiki haisee, mutta tutkijat uskovat löytäneensä hajulle nujertajan
Tämä uutinen ei koske kaikkia, sillä joillakuilla on geenimutaatio, jonka takia he eivät haise.
Olemmeko yksin maailmankaikkeudessa? Elinkelpoisia planeettoja löytyy, mutta onko niillä elämää?
Planeettoja kyllä löytyy, mutta onko niillä elämää?

Tutkijat kasvattivat vahingossa muovia syövän entsyymin ruokahalua – nyt se avaa oven jäteongelman ratkaisemiselle
Tutkijat uskovat, että entsyymiä voidaan kehittää entistä nopeammaksi, mikä mahdollistaisi jätteiden hävittämisen ja uusiokäytön teollisessa mittakaavassa.

Jussi Viitala: Evoluutio on luonnon laki
Kriitikot katsovat evoluutiota väärästä suunnasta. Ihminen ei ole syntynyt sattumalta valmiina, eikä valmiina muutenkaan, muistuttaa Jussi Viitala.

Lääketieteen Nobelin sai kolme biologisen kellon tutkijaa
Tämänvuotisen lääketieteen Nobel-palkinnon jakavat kolme amerikkalaistutkijaa Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ja Michael W. Young.

Pyykin peseminen kuumassa vedessä on turhaa – Puhdasta tulee jo 20 asteessa
Nykyiset nestemäiset pyykinpesuaineet pärjäävät viileässäkin vedessä. Valtaosa pyykkää kuitenkin lämpimällä vedellä, koska on aina tehnyt niin.

Ruotsin satavuotislahja Suomelle: taidetta ja metsätutkimusta
Soini: "Tunnettuna taiteiden ystävänä odotan mielenkiinnolla"

Muistathan: Kelloja siirretään tunnilla ensi yönä
Talviaika siirtää viisarit yhden tunnin verran taaksepäin.

Tutkimus: Virukset vaarallisimpia aamuisin
Ihmisen elimistön vastustuskyky heikentyy helposti silloin, kun vuorokausirytmi häiriintyy. Yhtä lailla ihmisen kellosolu on haavoittuvaisin talvisaikaan.

Repsahdatko lomalla? "Pahimmassa tapauksessa ollaan lomalla hyvistä elämäntavoista"
Kesän valoisuus ja loma-aika saavat suomalaiset usein valvomaan pidempään kuin työarkena. Samalla ruokailu- ja liikuntarytmi voi keikahtaa niin, että loma ei edistäkään omaa hyvinvointia.

Millennium-teknologiapalkinto yhdysvaltalaiselle biokemistille
Caltech-yliopiston professori Frances Arnold on kehittänyt niin kutsutun suunnatun evoluution. Sitä sovelletaan laajasti kemianteollisuudessa ympäri maailman.

Tukholmassa 500 evakuoitu kemikaalivuodon takia, räjähdysvaaraa pelätään
Yksitoista ihmistä on saanut vuodon takia erilaisia oireita. Vuoto tapahtui biokemianyrityksessä, joka toimii Karoliinisen yliopistosairaalan yhteydessä.

Alzheimer-tutkija on kerännyt joukkorahoituksella jo kuukauden palkan
Tutkimusrahoituksen puutteeseen kyllästynyt Tampereen yliopiston tutkija on kerännyt joukkorahoituksella kuukaudessa jo 3 400 euroa. Biokemian tutkija Eloise Mikkonen haki rahoitusta väitöskirjansa jälkeiseen Alzheimerin -tutkimukseen.

Tamperelainen Alzheimer-tutkija hakee joukkorahoitusta työlleen
Tutkimusrahoituksen puutteeseen kyllästynyt tamperelainen biokemian tutkija hakee Alzheimerin tautia koskevalle tutkimukselleen joukkorahoitusta. Tavoitteena olisi jatkaa rappeuttavan taudin alkuvaiheiden tutkimista jo tänä keväänä.

Yhdelle riittää 4 tuntia, toinen tarvitsee 11 – unentarve ei muutu vaikka kuinka yrität
Yksi jaksaa porskuttaa arjessaan muutaman tunnin yöunilla, kun taas toinen nukkuu selvästi enemmän mutta on silti väsynyt. Voisiko jälkimmäinen esimerkiksi harjoitella pärjäämään vähemmillä unilla? Ei, vastaa dosentti Tarja Stenberg Helsingin yliopistosta. Kyseessä on geneettinen ominaisuus.

Biotaide on nouseva kulttuurimuoto – bakteerit ja hiivasolut muotoutuvat teoksiksi
Elävien organismien alueelle tunkeutuva biotaide on alkanut kehittyä toden teolla vasta 2000 -luvulla. Se toimii mikrotasolla ja sitä tehdään laboratoriossa, mutta se voi tarkoittaa myös muun elävän ympäristön ja luonnon tutkimista. Ensimmäisen biotaiteen läänintaiteilijan tehtävänä on edistää taiteenalaa Suomessa.

Tuliko ähky? – Apu tukalaan oloon ei löydy ruokaryypystä eikä närästyslääkkeistä
Joulun ruokailutottumukset johtavat helposti ylensyömiseen. Helpotusta tukalaan oloon saa vain odottamalla ruuan sulamista. Ravitsemusasiantuntija varoittaa, että esimerkiksi närästyslääkkeet saattavat jopa pahentaa tilannetta.

Vaikea herätä? Et ole palautunut vielä edellisestä päivästä
Jos ei tahdo päästä ylös sängystä, uni on ollut liian lyhyttä tai rikkonaista. Virkeänä heräämiseen vaikuttaa myös se, missä unen vaiheessa herää. Kevyestä unesta on helpompaa herätä kuin syvästä unesta.

Väsyttääkö kesken päivän? Aivosi voivat kaivata päiväunille
Ihmisten vireystila on alhaisimmillaan neljältä iltapäivällä ja neljältä aamuyöllä. Sisäinen kello säätelee ihmisten unirytmiä, mutta sen toiminnassa on yksilökohtaisia eroja. Aamu-uniset voivat helpottaa heräämistään keinotekoisella valolla. Sisäistä kelloaan ei kuitenkaan voi ajastaa itse.
HS: Pohjoiskorealainen tiedemies ei loikannutkaan Suomeen
Mahdollisesta loikkauksesta uutisoitiin heinäkuun alussa. Alkuperäisen uutisen tehnyt eteläkorealainen toimittaja sanoo nyt Helsingin Sanomille, että uutinen perustui väärään tietoon.

Alle kymmenen euron promilletestit pian kauppojen hyllyllä – mittaa tuloksen syljestä
Veren alkoholipitoisuuden voi pian tarkistaa Suomessa kehitetyllä kertakäyttöisellä sylkitesterillä. Hintaa uudella tuotteella olisi tarkoitus olla alle 10 euroa ja sitä kaavaillaan markkinoille jo ensi talvena.

Tutkijajoukko kehittää unipeliä - tavoitteena lopettaa nuorten yökukkumiset
Unitutkijoiden joukko tavoittelee vuoden kuluttua valmistuvalla unipelillään loppua nuorten yökukkumiselle ja väärään aikaan nukkumiselle. Huippuosaajien joukko osallistuu unipelillään Helsinki Challenge tiedekilpailuun.

Pohjois-Koreasta palannut asiantuntija: Kansa tietää korkea-arvoisten henkilöiden teloituksista
Pohjois-Koreassa asuneen Fidan maajohtajan Eero Horstian mukaan on hankalaa sanoa, kuinka moni pohjoiskorealainen suunnittelee loikkaavansa maasta. Paikallisten turvallisuuden vuoksi asiaa ei kannata ottaa puheeksi.

Uutistoimisto: Pohjoiskorealainen tiedemies loikannut Suomeen mukanaan tietoja ihmiskokeista – UM ei vahvista
Suomen ulkoministeriö ei voinut torstai-iltana vahvistaa tietoja loikkaajasta.

Kun yö on parasta valvomisaikaa – kaikki eivät sopeudu samaan vuorokausirytmiin
Kun muu väki haukottelee ja alkaa rauhoittua nukkumaan, Partow Izadin aivot aktivoituvat. Yö on hänen aikaansa. Silloin voi olla rauhassa ajatustensa kanssa ja päästää luovuus valloilleen.

Naistieteilijät jakavat "häiritsevän seksikkäitä" kuvia Twitterissä – vastalause nobelistille
Nobel-palkittu biokemisti Tim Hunt sanoi konferenssissa Etelä-Koreassa, että naiset aiheuttavat kolme asiaa laboratoriossa: "Sinä rakastut heihin, he rakastuvat sinuun ja kun arvostelet heitä, he itkevät".

Nobelistin mielestä naisista koituu pelkkiä vaikeuksia laboratoriossa – eroaa mediaryöpytyksen jälkeen
Tim Huntin mielestä naiset aiheuttavat kolme asiaa laboratoriossa: "Sinä rakastut heihin, he rakastuvat sinuun ja kun arvostelet heitä, he itkevät".

"Ehkä me pelätään, että ne ovat biokemistejä" – haalari luo opiskelijaidentiteetin
Vapun aikana kadut täyttyvät opiskelijoista kaikenkirjavissa haalareissaan. Haalari ei ole pelkkä asu, vaan se on tärkeä osa opiskelijaidentiteettiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Haalarien ja niihin kiinnitettävien merkkien käyttöön on aivan omat sääntönsä.

Stressaavat ajatukset aiheuttavat jopa kroonista unettomuutta
Jos sisäisen kellon kääntäminen tuntuu hankalalta, sen voi tehdä pikkuhiljaa, vaikkapa muutaman päivän aikana. Unirytmiä ei kuitenkaan kannata siirrellä paljoa, sillä se häiritsee kehon harmonista toimintaa.

Vuorokausirytmin sekoittuminen saattaa lisätä iäkkäiden kuolleisuutta
Tasainen ja säännöllinen vuorokausirytmi saattaa antaa pidemmän elämän kuin epäsäännöllinen ja sirpaleinen rytmi.
Oikaisu liittyen 20.10. A-studion juttukokonaisuuteen teollisuuden vahinkopäästöistä
Talvivaaran Yle A-studiolle osoittamassa oikaisuvaatimuksessa todetaan, että biokemisti Jari Natusen käyttämän järvi-mittarin käyttö johti mm. päästöjen vaikutusten massiiviseen liioitteluun.

Biokemisti Jari Natusen Järvi-mittari
Luontoa saastuttaneita päästöjä on vaikea verrata toisiinsa. Helsingin Mätäjokeen pääsi reilu vuosi sitten maalitehtaalta tuhat litraa tärpättiä. Päästö tappoi joen kaikki alajuoksun kalat. Päästöä nimitettiin peräti Mätäjoen Talvivaaraksi. Oliko se sitä? / Juttuun on lisätty oikaisu 27.10.

A-studiolle tehty laskelma: Teollisuuden päästöt voisivat pilata tuhansia järviä
Talvivaara on vesistöjen pilaaja numero yksi. Mutta Talvivaaran lisäksi vesiä sotkee muukin teollisuus. A-studiolle tehtyjen laskelmien mukaan kakkoseksi kiipi metallitehdas Norilsk Nickel Harjavallasta. / Juttuun on lisätty oikaisu 27.10.

Lyhyt loma voi olla pitkää parempi
Lomalla on tärkeää katkaista työputki ja saada muuta ajateltavaa. Psykologin mukaan onnistuneen loman salaisuuksia ovat mielihyvää tuottavat aktiviteetit ja riittävä palautuminen. Ihan koko lomaa ei suositella käytettäväksi tietokoneella istumiseen, vaan myös ulkona kannattaa pistäytyä.

Tutkimus: Suomessa tehdään eniten itsemurhia valoisimpaan vuodenaikaan
Laura Hiltusen lääketieteen väitöstutkimuksen mukaan itsemurhia tehdään vähiten kylmänä talvikautena. Hiltunen tutki suomalaisten vuosina 1969–2010 tekemiä itsemurhia. Toistaiseksi ei ole tiedossa biologista tai sosiaalista mekanismia, joka selittäisi säätekijöiden ja itsemurhien yhteydet.

Tunnetko Nobelin palkinnon: Oliko Hitler ehdolla rauhanpalkinnon voittajaksi?
Tiesitkö, kuinka monta naista on saanut Nobelin palkinnon? Entä kuinka monta palkintoa yksi ihminen voi saada?

Miten selviydyt vuorotyöstä - voitko vaikuttaa työaikoihisi?
Miten jaksat työssäsi? Kuinka arjen ja vuorotyön yhteensovittaminen sujuu? Oletko vaihtanut alaa päästäksesi päivätöihin? Kannustaako vuorotyölisät vuorotyöhön? Miten työnantaja voisi panostaa vuorotyöntekijän hyvinvointiin?

Jalkapallopiina päättyy ensi yönä – toipuminen voi kestää jopa viikon
Uniterapeutin mukaan toipuminen pitkään jatkuneesta valvomisesta on aloitettava hyvissä ajoin, jotta vuorokausirytmi palautuu ennen koulun ja töiden alkua.

Tutkimus: Lääkehoito tehosi ensimmäistä kertaa keliakian oireisiin
Suomalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen entsyymivalmisteen, joka vähentää gluteenin aiheuttamia limakalvovaurioita keliakiapotilailla. Uutta lääkettä käytettäisiin keliakian ruokavaliohoidon lisänä.

Vuorotyöläinen – vaikuttaako epäsäännöllinen työ terveyteesi?
Vuorotyön aiheuttamista haitoista terveydelle julkaistaan jatkuvasti lisää tutkimustuloksia. Vuorotyöntekijä altistuu huomattavasti enemmän sekä univajeelle että vuorokausirytmin häiriintymiselle. Miten sinä selviydyt vuorotyöstä? Kuinka vuorokausirytmin voisi pitää mahdollisimman normaalina? Voitko vaikuttaa työaikoihisi?

Merkittävä löytö: rasvaisen ruoan aiheuttama lihominen voidaan estää
Tutkijat ovat löytäneet mahdollisuuden estää lihomista ja kakkostyypin diabetesta. Aineenvaihduntaan vaikuttava entsyymi vaikuttaa lihomiseen niin hiirillä kuin ihmisilläkin. Kuopiossa tehty tutkimus osoitti, että entsyymin vähentäminen esti hiiriä lihomasta rasvadieetillä.