Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pari vuotta sitten tuli alkoholin riskiraja, joka meni monelta ohi – Huolestunut ylilääkäri: Tieto on saatava ihmisten mieliin

Asiantuntijoiden mukaan moni suomalainen pitää yhä suurkulutuksen rajan alle jäävää alkoholin juomista turvallisena terveydelle.

Huumeisiin kuoli viime vuonna ennätyksellisen moni – "Kuolemia voitaisiin ehkäistä hoitojärjestelmää parantamalla"

Kuolonuhrien määrä kasvoi yli viidenneksellä toissa vuodesta. Huumeidenkäyttö lisääntyi vuosituhannen vaihteessa, mikä näkyy nyt tilastossa.

Tutkimus: Jo kohtuullinen alkoholin käyttö vahingoittaa nuorten elimistöä

Tutkimuksen mukaan muutoksia havaittiin myös niillä nuorilla, jotka joivat sosiaalisesti hyväksyttyjä määriä alkoholia.

Tupakkavieroituslääke saattaa auttaa myös juomisen vähentämisessä

Varekliini näytti vähentävän juomista miehillä. Havaintoja pidetään lupaavina.

KSML: Poliisien määrää lisätään uuden alkoholilain myötä

Ministeriössä on arvioitu, että poliisien määrää pitäisi lisätä noin 170 henkilötyövuodella, kirjoittaa sanomalehti Keskisuomalainen.

Joka kymmenes yli 65-vuotias juo liikaa – Riskiraja ylittyy jo kahden viinilasin jälkeen

Alkoholiin hukutetaan yksinäisyyttä ja masennusta, arvioi Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto.

Saarikko: Alkoholilakiesitys saattaa raueta, jos limuviinojen myynnistä ei päästä kompromissiin

Hallituspuolueiden alkoholityöryhmä yrittää jälleen huomenna päästä sopuun lakiuudistuksesta, jossa hiertää limuviinojen, siiderien ja nelosoluen ruokakauppamyynti.

Alko varoittaa isoista irtisanomisista ja myymälöiden sulkemisista alkoholiuudistuksen seurauksena

Alko vastustaa nykyistä vahvempien alkoholien myynnin sallimista ruokakaupoissa.

Saimaan rannalla napsaa suu – viinanmyynti Etelä-Savossa lähes maan vilkkainta

Alkoholinkulutus on vähentynyt vuosien ajan. Nykyistä vapaampi alkoholilaki saattaa kääntää kulutuksen kasvuun.

Alkoholisairauksiin liittyvät lyhyet sairaalakäynnit lisääntyivät 55 prosentilla – THL: Vuodeosastolla alkoholisteja on kallista hoitaa

Moni alkoholisairauksista kärsivä on lähetetty viime vuosina sairaalasta kotiin aiempaa nopeammin. Hoito on kallista ja alkoholihaittojen välittömät kulut nousevat vuosittain 1,3 miljardiin euroon. Alan lääkäri maksattaisi aiempaa suuremman osan kuluista potilailla.

Korjaus Aamu-tv:n ”Kun nainen juo” –keskusteluun

Ylen aamu-tv:ssä kerrottiin tänään keskiviikkona 2.11. ”Kun nainen juo” -keskustelussa virheellisesti, että alkoholi on työikäisten naisten yleisin kuolinsyy.

"Alkoholin myynnin vapautus ei lisää kulutusta" – Panimoliiton lobbausväite johtaa THL:n mukaan harhaan

Alkoholiteollisuus kiistää alkoholin myynnin rajoituksia perustelevat tutkimustulokset. Apunaan se käyttää muun muassa tilastoja ja käsityksiään muuttanutta alkoholitutkijaa.

A-klinikan ylilääkäri: Alkoholiuudistuksen haittoja vähätelty tarkoituksella – Viinien vapauttaminen ruokakauppaan olisi ollut virhe

A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki sanoo, että hallituksen lakimuutokset johtavat alkoholin käytön laajenemiseen. Simojoen mukaan kauppojen hyllyille tulevat limuviinat maistuvat erityisesti nuorille.

Lääkäriliitto vastustaa vahvojen oluiden tuloa ruokakauppoihin: "Alkoholin myynti suorassa suhteessa terveysongelmiin"

Jos vahvat oluet tuodaan ruokakauppoihin, niiden kulutus ja alkoholihaittojen määrä nousevat, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve sanoo.

Kansantalous kärsii alkoholin liikakäytöstä

Alkoholipolitiikkaa uudistetaan parhaillaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kansantalouden kannalta keskeistä on ehkäistä alkoholin aiheuttamaa työuralta syrjäytymistä.

Tutkija: Täydellistä krapulalääkettä tuskin tulee

Aamu-tv:ssä vierailleen alkoholitutkija Peter Erikssonin mielestä krapulan oireiden lievittämisellä voitaisiin kuitenkin mahdollisesti vähentää alkoholismia.

Neurologi moittii alkoholilain valmistelua – "terveysvaikutuksia ei ole arvioitu lainkaan"

Pohjois-Kymen sairaalan neurologian ylilääkärin Matti Nikkasen mukaan hallitus on jättänyt terveysvaikutusten arvioinnin tekemättä, kun se on valmistellut uutta alkoholilakia. Nikkasen mielestä helpompi alkoholin saatavuus lisää alkoholin kulutusta ja siten terveyshaittoja. Pahimmat uudet riskiryhmät ovat naiset ja ikääntyvät.

A-klinikkasäätiön ylilääkäri: Olen haudassa ennen kuin alkoholikulttuuri Suomessa muuttuu italialaiseksi

Alkoholilain mahdollinen löyhentäminen nostattaa tunteita. A-studiossa vierailleet kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) ja A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ovat samaa mieltä siitä, että suomalaisessa juomakulttuurissa riittää petrattavaa. Pelkonen vapauttaisi oluen myyntiajat ja toisi viinit ruokakaupan hyllylle. Simojoki taas povaa, että löyhennykset tulisivat kalliiksi kansanterveydelle.

Olutta kaupoista ympäri vuorokauden? Päihdetyön asiantuntija vastustaa ehdotusta

Suomalaisten alkoholinkulutus on ollut hienoisessa laskussa viime vuodet. Samaan aikaan ministeriössä valmistellaan alkoholilain uudistusta, joka saattaisi tuoda muutoksia myyntiaikoihin.

Alkoholi merkittävä terveyserojen aiheuttaja Euroopassa – myös Suomessa

Alkoholin aiheuttamien kuolemien erot eri yhteiskuntaluokkien välillä ovat merkittävät. Suomessa alkoholin aiheuttamien kuolemien määrä vähiten koulutettujen joukossa on jopa kolminkertainen korkeimmin koulutettuihin verrattuna.

Runsas television ääressä istuminen altistaa rasvamaksalle

Kolme tuntia television ääressä on liikaa, jos haluaa pitää maksastaan huolta. Turun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa mitattiin yli tuhannen henkilön maksa-arvoja.

Ylen 100 päivää ilman viinaa -ohjelmalle A-klinikkasäätiön palkinto

Päihdetiedotuspalkinto myönnettiin haastekampanjalle, koska se kannusti suomalaisia kokeilemaan pitempiaikaista raitista elämäntapaa.

Miksi faktatiedolle ummistetaan silmät? – "Ryhmäpainetta, oman edun tavoittelua ja ongelmien yksinkertaistamista"

Tutkimus- ja faktatieto ovat monesti heikossa hapessa esimerkiksi politiikassa. Omia mielipiteitä perustellaan perstuntumalta ja mustavalkoisesti. Hyvinvointisosiologian professori Juho Saari kertoo arvionsa tutkimustiedon vähättelyyn.

Patologinen tutkimus valmistui: maksakirroosi vei Näsi-delfiinin

Tampereen Särkänniemessä viime vuonna kuolleiden delfiinien kuolinsyystä on saatu tutkimustietoa. Näsi-delfiini kärsi maksatulehduksesta ja kahdeksan päivän ikäisenä kuollut naaraspoikanen sydänongelmista.

Myös hallitus ajoi keskioluen laimentamista – vain keskustasta tuli syntipukki

Hallituspuolueet vaikenivat visusti hankkeestaan keskioluen laimentamiseksi, kun keskusta joutui linjaustensa takia some-hyökkäyksen kohteeksi.

Politiikan tutkija: Keskustan panssariin repesi pieni aukko

Kilpailijat yrittävät hyödyntää puoluekannatusmittauksia hallitsevan keskustan kuoreen ilmestyneen särön, sanoo A-studiossa maanantaina vieraillut politiikan tutkija Markku Jokisipilä. Olutlinjaustaan selitellyt keskusta näyttää Jokisipilän mielestä säikähtäneen omaa reippauttaan.

Keskusta haluaa keskioluen pois kaupoista

Keskusta rajoittaisi kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden enimmillään 3,7 prosenttiin. Käytännössä se tarkoittaisi keskioluen poistamista kauppojen, kioskien ja huoltamoiden hyllyiltä.

Ehkäisevä päihdetyö toimii Vantaalla – "Helsinki ja Espoo voisivat ottaa mallia"

Pääkaupunkiseudun kaupungeissa on suuria eroja alkoholihaittojen ehkäisyssä. Se näyttäisi myös vaikuttavan nuorten päihdekokeiluihin. A-klinikkasäätiö kiittelee ehkäisytyötä Vantaalla, jossa nuorten kokeiluhalut ovat Helsinkiä ja Espoota pienemmät sekä alkoholin, että huumeiden suhteen.

"Ei tuntunut mahdolliselta, että suomalaiset kuolisivat maksakirroosiin enemmän kuin ranskalaiset"

Neljäkymmentä vuotta sitten alkoholin aiheuttamien sairauksien listalla oli vain alkoholimyrkytys, nyt sillä on kuusikymmentä erilaista tautitilaa, sanoo professori Onni Niemelä. Niemelän johdolla on syntynyt lukuisia alkoholilääketieteen tutkimuksia ja hänen "tallissaankin" väitöskirjoja jo kahdeksan. Alkoholi on yksi suomalaisen yhteiskunnan merkittävistä uhista, joten työsarkaa tutkijoilla riittää.

Milloin jääkiekkoilija saa juoda alkoholia? – huippulääkäri kertoo

Harri Hakkaraisen mukaan urheilijat ovat tajunneet alkoholin haittavaikutukset niin suuriksi, ettei sillä läträäminen kuulu urheilijan elämään.

Kansanedustaja Ahvenjärvi: "Alkoholipolitiikka on epäonnistunutta"

Ylen katukyselyn mukaan valtaosa ihmisistä sallisi omat juomat suurissa yleisötapahtumissa sekä viinin ruokakaupoissa. Kristillisdemokraattien raumalaisen kansanedustajan Sauli Ahvenjärven mielestä alkoholin saatavuutta ei pitäisi ainakaan helpottaa.

Miten tässä näin kävi? Omien viinojen kielto lisäsi humalaisten määrää

Kokeneet Pori Jazzin kävijät näyttävät olevan lähes yksimielisiä siitä, että omien alkoholijuomien kieltäminen alueella lisäsi vahvassa humalassa juhlivien määrää. Miksi rajoitukset ja kiellot saavat aikaan tällaisen ilmiön? Kerro meille oma käsityksesi!

Kysely: Alkoholin sääntely jakaa suomalaiset kahteen leiriin

Alkoholihaitat, kuten alkoholista aiheutuvat sairaudet, omaisuusrikokset ja tapaturmat, ovat osa monen suomalaisen arkea, kertoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämä kysely.

Yritysjohtajat: Alkoholiongelmat näkyvät työpaikoilla

Yritysjohtajat uskovat, että alkoholinkulutusta ja alkoholihaittoja vähentämällä voitaisiin pidentää suomalaisten työuria merkittävästi.

Naukku tai kaksi työpäivän jälkeen on jo arkea Suomessa

Alkoholin arkikäyttö on yleistynyt viime vuosikymmeninä. Tämä tarkoittaa, että otetaan esimerkiksi olut tai kaksi töiden jälkeen televisiota katsellessa. Yhä laajemmat valikoimat kaupoissa mahdollistavat helpon hifistelyn erikoisoluilla. Erikoinen nimi pullon kyljessä ja korkea hinta ei takaa sitä, että käyttö pysyy kohtuudessa.

Alkoholihaitat halutaan kuriin Forssassa

Laajassa päihdekyselyssä selvitetään muun muassa sitä, pitäisikö alkoholin myyntiä rajoittaa. Alkoholin aiheuttamat haitat ovat Lounais-Hämeessä suuria.

Hämäläisille maistui alkoholi muuta maata paremmin - yli 3 miljoonaa litraa vuonna 2012

Vielä 2000-luvun alussa alkoholi aiheutti Hämeessä vuosittain noin 120 kuolemaa. Toissa vuonna luku läheni jo 170:tä. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan päijäthämäläiset ostivat alkoholijuomia selkeästi enemmän kuin maassa keskimäärin.

Nelikymppiset kuormittavat Britannian terveydenhuoltoa

Yli puoli miljoonaa brittiä on viimeisen kolmen vuoden aikana joutunut sairaalahoitoon alkoholin tai huumausaineiden käytön takia.

Researcher: Drinking now a 'common hobby'

Finns are drinking more than ever before, and they have made it more of a family pastime. The dark sides of alcohol usage have also become more prominent, as the number of assaults has doubled in the last 20 years.

Salakavala maksakirroosi

Maksakirroosia liiallisesta alkoholin käytöstä

Panimoliitto: Alkoholimuistiossa positiivinen kehitys jätetty huomioimatta

Päihdetyötä tekevän Sari Aalto-Matturin mukaan suurin osa alkoholihaitoista liittyy muuhun kuin suurkulutukseen. Matkailu- ja ravintola-alan liitossa puolestaan ollaan huolissaan siitä, ettei ala pysty kilpailemaan hinnoissa.

Salakuljettajat rakensivat puoli kilometriä pitkä vodkaputken

Salakuljettajilla on riittänyt insinööritaitoa, kun puoli kilometriä putkea on laskettu joen pohjaan. Viinaputkessa virtasi tuhansia litroja vodkaa, kertoo kirgisialainen uutistoimisto.

Miten sinä muuttaisit alkoholin myyntisäädöksiä?

Vihreät päätyi puoluekokouksessaan kannattamaan liennytyksiä alkoholin myyntisäädöksiin. Vihreät sallisi pienpanimoiden ja viinitilojen myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille. Lisäksi puolue antaisi ravintoloiden myydä asiakkaille mietoja alkoholijuomia mukaan ennen iltayhdeksää. Mitä mieltä olet ehdotuksista? Miten ja miksi sinä muuttaisit alkoholin myyntiin liittyviä säädöksiä? Vähentäänkö nykyinen laki alkoholihaittoja vai tuntuvatko tiukat rajoitukset kiusanteolta tavallisten ihmisten ja yrittäjien näkökulmasta?

Läheiset ja yhteiskunta maksavat kovaa hintaa alkoholin käytöstä

Alkoholihaitat eivät koske vain päihteiden käyttäjää itseään. Esimerkiksi liki 40 prosenttia päihdeäitien lapsista joutuu sijoitetuksi kodin ulkopuolelle ennen kouluikää. Alkoholihaitoista lasketaan koituvan 1,3 miljardin euron kustannukset vuosittain, kertoo THL.

Aamuanniskelun kieltäminen olisi kova kolaus brunssikulttuurille

Kuohuviinilasillisen siemailu ravintolabrunssilla saattaa tulevaisuudessa olla kielletty nautinto. Keskiviikkona julkisuuteen tulleen muistion mukaan uuden alkoholilain valmistelussa pohditaan anniskelun kieltämistä aamupäivällä kello yhteentoista asti. MaRassa suunnitelmat herättävät kummastusta.

"Välttelin työkavereita, jotta viinan hajua ei huomattaisi"

Työterveyslaitoksen mukaan joka neljäs työssäkäyvä juo niin, että alkoholihaittojen riski on koholla. Viinakoukkuun jäänyt lakimies kehottaa esimiehiä puuttumaan asiaan heti, jos epäily päihdeongelmasta herää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle