Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ammattikalastaja nostaa muikkutroolia veneeseen.

Kaupallisten kalastajien ja vesiviljely-yritysten Ukraina-tuki haettavissa – myönnetään taloudellisen tilanteen heikentymisen perusteella

Tukea voidaan myöntää ensimmäisen ryhmän kaupallisiksi kalastajiksi rekisteröityneille sekä päätoimisille vesiviljely-yrityksille.

Nahkiaisia paistoritilällä puu-uunin suuaukolla. Uunissa tuli leiskuu reunoilla.

Suotuisat kelit saivat nahkiaiset liikkeelle – Nahkiaispaistaja: ”Kausi vain venyy ja venyy”

Nahkiaisia nousee Kokemäenjoesta satoja kiloja viikossa, vaikka kausi on jo lähellä loppua.

Kalastaja Altti Rantamaa järjestelee silakkapurkkeja myyntitiskille. Kojussa on keltainen katto. Taustalla kävelee mustaan takkiin pukeunut mies joka katselee kojuja.

Turun silakkamarkkinoilla 60 000 kävijää

Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa kahden vuoden koronatauon jälkeen. Kaikkiaan kyseessä olivat 42. Turun silakkamarkkinat.

Karoliina Lehtimäki ja Lauri Hämäläinen veneilevät kalanpyydyksille Kangasvedellä.

Kuha kelpaa pyöreänä, lahna vaatii lihamyllyn – Yle seurasi nuorten kalastajien lokakuista työpäivää Pohjois-Karjalassa

Sisävesikalastajien saaliit ovat pienentyneet, mutta lahnanpyytäjille sataa saalispaikkavinkkejä. Aina ei nappaa perinteiseltäkään kalapaikalta.

Saimaannorppa loikoilee kiven päällä.

Highly-endangered ringed seal drowns in fishing net in eastern Finland

The male pup was likely born last winter as it was one metre in length and weighed about 28 kilos, Finland's parks and wildlife agency Metsähallitus said.

Saimaannorppa loikoilee kiven päällä.

Saimaannorppa hukkui verkkoon Savonlinnan Haukivedellä

Verkkoon jäänyt urosnorppa painoi 28 kiloa ja oli noin metrin pitkä. Metsähallituksen mukaan kyseessä on viime talvena syntynyt kuutti.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oulun satama-altaiden huoltoruoppaus on alkanut – urakoitsija: "Vesi saattaa samentua"

Oritkarin ja Vihreäsaaren altaista ruopataan yhteensä lähes 20 000 kuutiometriä.

Markku Sotisaari kävelemässä laiturille päin, taustalla on banneri, jossa on hänen kannanosoitus kalastajien hyljeongelmaan.

"Munaton valtio" – ammattikalastaja purki vihansa varaston seinään, kun hylkeet veivät hänen pyydyksensä ja kalansa kerta toisensa perään

Ammattikalastajat kaikkoavat rannikoilta hylkeiden vuoksi. Luonnonvarakeskuksen uusi vastaus ongelmaan on meressä liikkuva hyljekarkotin. Markku Sotisaaren ratkaisu olisi tehokkaampi metsästys.

Hylje luodolla.

Harmaahylkeen aiheuttamat haitat kalastukselle lisääntyvät, koska metsästyskiintiöt eivät täyty – lihalle ja nahalle etsitään käyttöä ja käyttäjiä

Harmaahyljekanta kasvaa vuosittain useita prosentteja. Uusi hanke pyrkii kasvattamaan Suomessa ja Ruotsissa kiinnostusta hylkeenmetsästystä kohtaan, sekä välittämään tietoa hylkeennahan ja -lihan käyttämisestä.

Kalastaja korjaa hyllkeenkestävää rysää pihamaalla.

Kalan hinta sahaa norjalaiseen tahtiin – byrokratia rassaa Heikki Salokangasta: "Joka vuosi meidän ammattikalastajien ruuvia kiristetään"

Norjalainen lohi saa kotimaisen kalan hinnan vaihtelemaan nopeaan tahtiin. Ammattikalastukseen liittyvät kiintiöt ja muu byrokratia sekä haittaeläimet supistavat suomalaisen kalantuotannon määrää.

Ongen koho rantaheinikossa

Hämeenlinnassa innostetaan maahanmuuttajia kalastusharrastuksen pariin

Suomen Vapaa-ajankalastajat on käynnistänyt kesäksi Kalailoa ilman rajoja -hankkeen, jossa kannustetaan suomalaisperheitä viemään kotoutuvia maahanmuuttajaperheitä kalaan.

Ammattikalastajat nostavat muikkusaalista Päijänteellä.

Uusi koulutustapa toimi: ammattikalastajilta oppia saaneista kisälleistä yli puolet jatkaa alalla

Mestari-kisälli-mallilla pyritään löytämään jatkajia sisävesien eläköityville kalastajille.

Itä-Suomen poliisin vene laiturissa Kuopion Pirttiniemessä.

Kemijärvellä kadoksissa ollut kalastaja löytyi menehtyneenä

Kalastajan etsinnät käynnistettiin viime viikolla, kun Kemijoella ajelehtineen veneen omistajaa ei tavoitettu.

Lapsia veneessä kalastamassa.

Kun perimätieto ei kulje, nuoret hakevat entistä ahkerammin kalastusoppeja leireiltä: "Toivottavasti saisimme saaliiksi isoja haukia"

Nuorille suunnatut erä- ja luontokerhot sekä leirit ovat kasvattaneet suosiotaan. Yksi syy on, että kalastuskärpäsen puraisemat nuoret eivät saa enää perehdytystä vanhemmiltaan tai isovanhemmiltaan.

Hylje köllöttelee luodolla.

Perämeren hyljeongelma yhdistää suomalais- ja ruotsalaiskalastajia – apua haetaan EU:sta, mutta sieltäkään ei välttämättä ratkaisua löydy

Kalastajien mukaan Perämerellä on liikaa hylkeitä, jotka syövät saalista ja rikkovat pyydyksiä. Kalastajat Perämeren molemmin puolin aikovat kirjelmöidä tilanteesta EU:lle.

Kalastajamies lippalakki päässä satamassa.

Kalustonsa menettänyt kalastaja potee syyllisyyttä mursun kohtalosta – pohtii yhä, olisiko voinut toimia toisin: "Kokeneena kalamiehenä tyrin"

Mursun kohtaloa sureva kalastaja Antero Halonen ei pystynyt käymään rysällä moneen päivään.

Pykeijalainen kalastaja Leif Ingilä veneellään vesillä.

Kyttyrälohi tullut Tenolle jäädäkseen – nyt mainehaittaista kalaa aiotaan pyytää massiivisesti ja luoda siitä uusi pohjoisen herkku

Norjan vuonoilla ja Pohjois-Lapin lohijoilla varaudutaan jo puolen miljoonan kyttyrälohen nousuun ensi kesänä. Tutkijoiden mukaan kyttyrälohet ovat tulleet jäädäkseen, joten ihmisen on sopeuduttava.

Mies veneen äärellä.

Mursu tuhosi yli 10 000 euron arvoisen kaluston, kertoo kalastaja – vain vene jäi: "Aluksi se oli kaverillinen, eikä ollenkaan uhkaava"

Kun kalastaja Antero Halonen löysi mursun rysästään, ensimmäinen ajatus oli avata sille aukko. Hässäkässä mursu kaatoi kalastajan veneen. Pelkoa kalastaja ei tuntenut, mutta kaluston menettäminen harmittaa.

Langinkosken kuohuva koski, etualalla havupuun oksia.

Läkähtymisuhan alla olleiden kalojen kalastuskielto päättyy eri puolilla maata – vedet viilenivät tarpeeksi

Sään ja vesistöjen viilennettyä kalastuslupia on pystytty taas myöntämään Metsähallituksen kohteissa. Liian lämmin vesi voi aiheuttaa kalan menehtymisen.

Langinkosken kuohuva koski, etualalla havupuun oksia.

Kalastuslupia ei ole myyty nyt yli viikkoon Langinkoskelle – tauko saattaa jatkua, koska kalojen olosuhteet eivät ehkä helpota vielä

Kalastuslupien myymistä Langinkoskelle saatetaan vielä jatkaa ensi viikon maanantain jälkeenkin. Kotkassa Langinkoskella Metsähallitus kielsi viikko sitten kalastuslupien myymisen toistaiseksi lämmenneiden vesien vuoksi.

Kesäyön aurinko paistaa Tornionjoella Tornion Korpikylässä. Joen toisella puolella sijaitsee Ruotsi.

Helle on lämmittänyt Lapin joet – Vikajoelle ei nyt myydä kalastuslupia, koska vesi on liian kuumaa kaloille

Metsähallituksen mukaan kalastuksen lupamyynnin keskeytyksellä halutaan varmistaa, että kalastus säilyy kestävänä, sillä varsinkin lohikalat sietävät kuumuutta huonosti.

Perhokalastaja Äyskoskella 2011.

Helle lämmittänyt jokivesiä lohikaloille kriittisen kuumaksi – Metsähallitus on keskeyttänyt paikoin kalastuslupien myynnin

Metsähallituksen mukaan lupamyyntien keskeytyksillä halutaan varmistaa, että kalastus säilyy kestävänä. 

Saimaannorppa makaa kiven päällä Saimaalla.

Luonnonsuojeluliitto kehottaa ihmisiä suosimaan norppaturvallista kalaa – ammattikalastajien mielestä verkot ovat jo riittävän norppaturvallisia

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset norppien keskeisillä elinalueilla päättyivät kalenterin käännyttyä heinäkuulle.

En flock med fem mörka stora fåglar sitter på en klippa.

Tutkijat selvittävät merimetson kalastukselle aiheuttamat haitat − tulos voi vaikuttaa vahingonkorvauksiin

Tutkijat toivovat yhteydenottoja alueilta, joissa merimetson aiheuttamat vahingot ovat huomattavia. Suomessa pesii noin 25 000 merimetsoparia.

Mies kalastaa Tikkurilankoskella.

Vapaa-ajan kalastajilta toivotaan apua tutkimustyöhön uuden Omakala-sovelluksen kautta

Luonnonvarakeskuksen ja vapaa-ajankalastajien yhteistyössä kehittämällä sovelluksella voidaan kerätä tietoa saaliista, mutta se toimii samalla myös vaikkapa omana kalastuspäiväkirjana.

Soutuvene Oulujoella, taustalla puistoa ja kerrostaloja.

Oulu rajoittaa vapaa-ajan kalastusta Oulujoen suistossa

Hyvät kalasaliit ovat houkutellet Hartaanselälle runsaasti kalastajia. Tiukennuksilla halutaan turvata entistä usemmille kalastajaille mahdollisuus kalastaa kaupungin vesialueella.

Kalastajia Tornionjoella Matkakoskella.

Pyyntikausi alkoi Suomen suurimmalla lohijoella – kiistelty kalastusmuoto on parhailla paikoilla luvallista yhdeksän päivän ajan

Tornionjoella heittopainon avulla tapahtuvaa spinfluga-kalastusta saa tänä vuonna harrastaa rajoitetusti Kukkolankoskella ja Matkakosken Suomen puoleisella osalla. Muilta osin pyyntikausi Suomen suurimmalla lohijoella jatkuu elokuun loppuun.

Jaakko Erkinaro

Tenolla kokeillaan kesällä erilaisia pyyntimenetelmiä kyttyrälohen poistamiseksi: vaihtoehtoina nuottaaminen, sulkupyydykset ja kulkutus

Kyttyrälohta yritetään poistaa Tenosta vuodesta 2023 alkaen tehokkaasti. Tulevana kesänä on tarkoitus testata, miten vieraslajia voisi poistaa esimerkiksi nuottaamalla, sulkupyydyksillä tai ajoverkolla.

Ammattikalastajat Seppo Laine ja Toni Rantamaa rysää kokemassa, laatikko täynnä silakkaa, tyyni meri ja aamuaurinko taustalla.

Maailman myllerrys vaikuttaa myös kotimaisen kalan vientimarkkinoihin – kävimme aamulla kokemassa rysiä Merikarvialla, katso tallenne

Kotimaisen kalan arvostus on pitkän linjan ammattikalastajan mukaan kohonnut viime vuosina. Se ei myöskään ole enää niin kalliissa maineessa tuontikalaan verrattuna.

Temosten serkut käsittelevät kaloja kalojenkäsitelylaitoiksella

Työtön it-nörtti ja palkkaansa tyytymätön serkku ostivat kymppitonneilla varusteita ja ryhtyivät kalastajiksi – nyt elantoa uhkaa bensalasku

Serkukset Jari ja Peter Temonen tekivät kymppitonnien investoinnit ja alkoivat ammattikalastajiksi Inarijärvellä. Nyt heidän toimeentuloaan uhkaavat alati kasvavat kustannukset.

Pilkkijöitä kevätjäällä Rovaniemen Jyrhämänrannassa.

Parikymppiset naiset kalastavat nyt ahkeraan – eniten suomalaiset saavat saaliikseen ahvenia

Myös eläkeläiset ovat innostuneet vapaa-ajan kalastamisesta. Suomalaisista joka neljäs kalastaa.

Kalastaja Pekka Rintamaa kaira kädessä jäällä.

Paksuinkin jääpeite heikkenee nopeasti kevätauringossa – työkseen Pyhäjärvellä liikkuva kalastaja keräilee pyydyksiään pois

Jääpeite voi vielä olla paikoin paksu, mutta iso osa siitä on jo mössöä, joka on kaukana teräsjäästä.

Keväisen ruskea Salonjoki virtaa kosken läpi. Aurinko paistaa.

Perinteinen norssin lippoaminen jatkumassa Salonjoessa – Salon kaupunki aikoo kerätä vesialueen omistajilta luvat

Norssin lippoamiseen vaaditaan vesialueen omistajan lupa. Salon kaupunki aikoo koota yhteen kaikki 27 vesialueen omistajaa, jotta pitkä perinne Salossa saa jatkua.

Maisema Tenojoen Alakönkäältä.

Tenojoen lohenpyynnin täyskielto ei ole jatkumassa ensi kesänä – lohen vapakalastusta ei silti sallittaisi lainkaan

Lohenpyyntiin esitetään uusia rajoituksia ja muiden kalojen pyyntiin lievennyksiä.

Ahven vedessä

Vaasan edustalla tänä keväänä kuukauden kalastuskielto – syynä ahvenkannan heikentyminen

Kalastuskielto on voimassa 20.4.-20.5. ja koskee eteläistä kaupunginselkää ja sinne johtavia salmia sekä Onkilahtea. Kiellolla pyritään mahdollistamaan kannan elpyminen tulevina vuosina.

Verkoilla saadut kaksi ahventa ja yksi ahven jäällä.

Ahven, hauki ja kuha saavat ylämitan Kuortaneenjärvellä – kalavesien käyttö- ja hoitosuunnitelmat ovat pettymys, vaikka paikallisia valonpilkahduksiakin on

Vapaa-ajankalastajien mukaan kalavesien kestävämpi käyttö ei ole toteutunut toivotulla tavalla. Kalatalousalueilla toiminta jatkuu käyttö- ja hoitosuunnitelmista huolimatta varsin ennallaan.

Ledvalot saattavat pelastaa uhanalaisia lajeja kalastajien verkoilta

Tuore tutkimus tuo toivoa uhanalaisille merilajeille: Kalaverkkojen valaiseminen näyttää pitävän kilpikonnat ja hait loitolla – Katso video

Tutkijoiden tekemässä kalastuskokeessa valaistus ei kuitenkaan vähentänyt toivottua saalista.

Viehekalastaja kalastaa.

Maksutilastojen valossa kalastus ei ole kovinkaan suosittua Etelä-Pohjanmaalla

Metsähallituksesta todetaan, että osa väestöstä myös jättää maksun maksamatta, mikä voi myös selittää alhaisia lukuja.

Verkoilla saadun ison matikan pää jäällä ja vieressä on puukko.

Metsähallitus: pohjoiskarjalaiset ovat ahkeria kalastajia

Metsähallitus vertaili vuonna 2021 kalastonhoitomaksun suorittaneita maakunnittain ja suhteutti maksajien määrän maakunnan väkilukuun.

Jääsaha on korona-ajan yllättävä hittituote

Suomalaisen perheyrityksen jääsahoja toimitetaan vientiin nyt ennätysmääriä – yrittäjä: "Koronapandemian vaikutus näkyy"

Keskipohjalaisen Laxström Oy:n valmistamia jääsahoja on toimitettu tänä vuonna myyntiin tuplamäärä tavanomaiseen verrattuna.

Aarne Keurulainen katselee kaira kädessä jäälle

Kateus ja kilpailu parhaista verkkopaikoista ajavat kalastajia heikoille jäille – psykologi: ”Ajatellaan, että riski ei päde minuun”

Heikkoihin jäihin on muutaman päivän aikana hukkunut jo useita ihmisiä. Vapaa-ajankalastajien edusmies ja yliopistotutkija ymmärtävät, miksi kalastajat ottavat riskejä.

Brittitroolarin miehistö irrottaa kaloja verkosta aluksen kannella.

Ranskalaiskalastajat uhkaavat tukkia Kanaalitunnelin protestina kalastuslupakiistaan Britannian kanssa

Ranskalaiskalastajien mukaan Britannia ei noudata EU:n ja Britannian välistä kauppasopimusta, sillä ranskalaiskalastajat eivät ole saaneet lupia kalastaa Britannian aluevesillä.

Särkikaloja veneenpohajlla.

Ammattikalastaja Tarmo Tolvanen on pyytänyt uransa aikana kymmenen miljoonaa kiloa särkikaloja

Hoitokalastusta työkseen tekevä Tolvanen on syksyisin järvellä kahdeksan tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa. Eikä työ silti tule valmiiksi.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Jää petti Inarissa – mies hukkui

Jää oli pettänyt kalastajan alla, joka oli ilmeisesti ollut palaamassa verkoiltaan.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kalajoella kadonnut kalastaja löytyi hukkuneena

Kalastajaa etsittiin tiistaina merivartioston, pelastuslaitoksen ja poliisin voimin. Ruumiin löysi poliisi keskiviikkona.

Läheltä

Tuntikausien etsinnät eivät ole tuottaneet tulosta – Kalajoen Rahjan saaristossa on kadonnut kalastaja

Rahjan saaristossa on etsitty kadonneeksi epäiltyä kalastajaa aamupäivästä lähtien. Etsinnät jatkuvat pimeän tultuakin.

Läheltä

Merivartiosto etsii Kalajoen Rahjan saaristossa kalastajaa

Kova tuuli ja lumisade vakeuttavat etsintää.

Ammattikalastajat nostavat muikkusaalista Päijänteellä.

Kisälleistä tehdään ammattikalastajia eläköityvien mestareiden opastuksella – järvikala käy hyvin kaupaksi, mutta pyytäjät käyvät vähiin

Sisä-Suomessa on saatu hyviä kokemuksia ammattikalastajien kouluttamisesta perinteisellä mestari-kisälli -mallilla. Uusia kalastajia on jo viisi, mutta tarvetta olisi useammallekin.

Posion Mourusalmen kalasatama

Posion Mourusalmen kalasatamaa kehitettiin

Uudenaikaisen kalasataman toivotaan houkuttelevan alalle uusia, nuoria kalastajia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle