Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Etualalla useita vihreitä kahvakuulia, taustalla erikokoisia mustia käsipainoja painoja kuntosalilla.

Hämeenlinna haluaa edistää työllistymistä liikunnan avulla

Uusi hanke koskee työllisyyden kuntakokeilussa mukana olevia hämeenlinnalaisia. Kaupungin tavoitteena on hankkia asiakkaille ostopalveluna liikunnallisia palveluita sekä tukea toimijoita muun muassa tilavuokrissa ja välinehankinnoissa.

Työterveyspalveluiden suurkuluttajat ovat tyypillisesti, naisia, usein yksinasuvia, joilla on keskiasteen koulutus.

Joillekin kertyy jopa 60 käyntiä vuodessa, osalle ei kuulu edes työterveystarkastuksia – tutkimus valottaa kiistellyn työterveyshuollon suurkulutusta

Tampereen yliopiston tutkimuksessa on selvitetty, millainen on tyypillinen työterveyspalvelujen suurkuluttaja. Suurkuluttaja käyttää yleensä paljon myös muita terveyspalveluja.

Etualalla Sirpa Puusti. Martta Ylätalo. Kallio. Helsinki. 5.5.2022.

Vuosi sitten alkoi hanke, jonka tavoitteena oli saada mielenterveyskuntoutujia enemmän työelämään – tulokset ovat olleet hämmästyttäviä

IPS-valmennuksen avulla vakavaankin mielenterveyden häiriöön sairastuneita työllistyy avoimille työmarkkinoille. Lähes kolmannes valmennuksessa olleista on löytänyt työpaikan. Työnteko tukee toipumista ja vahvistaa omanarvontuntoa, sanoo valmentaja Sirpa Puusti.

Sauli Niinistö puhui medialle Presidentinlinnassa torstaina 10. maaliskuuta 2022.

Presidentti Niinistö: Työllisyys on myös turvallisuuskysymys

Presidentti Sauli Niinistö puhui työhyvinvoinnin parantamiseen keskittyvän hankkeen päätöstilaisuudessa.

Kaappaus videokuvasta, jossa vakuutusetsivä kävelee Sofia Tuomen takana ja kuvaa kännykällä. Vakuutusetsivän kasvot on sumennettu.

Sofia Tuomea, 27, tarkkailtiin ja kuvattiin salaa kuukausia – vakuutusyhtiön mukaan videot osoittavat hänen teeskennelleen vakavasti sairasta

Vakuutusyhtiön etsivät yrittävät paljastaa vilppiä. MOT:n selvitys valottaa, miksi salaa kuvatut videot eivät kerro kaikkea työkyvystä.

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen koronapotilaan kanssa.

Koronasta johtuvia eläkehakemuksia jätetty hämmästyttävän vähän – varsinkin long covidiin liittyvät hakemukset on enimmäkseen hylätty

Väsymys ja aivosumu ovat long covidin oireita, mutta niille ei ole löytynyt eläkkeen perusteluksi kelpaavaa elimellistä selitystä. Koronan takia on myönnetty vasta muutamia työkyvyttömyyseläkkeitä.

Asentaja Toni Vastamäki asentaa lokasuojaa pienkuormaajaan Avant Tecnon tehtaalla Ylöjärvellä.

Pitkittyneen pandemian jäljet näkyvät työssä – tuore tutkimus: työuupumus on lisääntynyt

Työuupumus on lisääntynyt kaikenikäisillä työntekijöillä viime vuoden jälkipuoliskolla, kertoo Työterveyslaitoksen tuore Miten Suomi voi? -tutkimus.

Ecuadorista kotoisin oleva Rolando Carpio työskentelee Pentisol-yrityksessä.

Eläkkeelle siirrytään entistä myöhemmin

Työkyvyttömyyseläkkeelle jääneitä oli selvästi vähemmän kuin ennen, mutta kehitys ei välttämättä ole pysyvää.

Läheltä

Tampere haluaisi pitää kuntouttavan työtoiminnan osittaisen etäilyn käytössä

Hybridimallissa osallistujat ovat vuoroin etätöissä ja vuoroin paikalla.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Kuuntele, miten sote-alan työntekijöiden hyvinvointia parannetaan Kainuussa – projektisuunnittelija: "Henkilöstö pitää nähdä voimavarana"

Sote-henkilöstön työhyvinvointia viedään Kainuussa eteenpäin monella rintamalla. Haasteita toki riittää, eikä niistä vähäisimpiä ole henkilöstön saatavuus tai rahan riittävyys.

Mies työskentelee etänä kannettavalla tietokoneella.

Lapin valtuutettujen into tarttua kuntahenkilöstön työhyvinvoinnin parantamiseen kasvoi

Lapin valtuutettujen kiinnostus työhyvinvointiasioiden käsittelyä kohtaan on Kevan mukaan yksi Suomen parhaista.

Helsingin Kallion lukion liikunsalissa tehtiin 18. maaliskuuta vieraan kielen lyhyen oppimäärän ylioppilaskoe.

Suurin osa rehtoreista on jo uupumuksen partaalla – koulujen johtajien työtaakka on paisunut ja työhyvinvointi heikkenee edelleen

Rehtorien hyvinvointia mittaava barometri maalaa synkän kuvan koulujen johtajien tilanteesta. Jopa yhteisön tuki rehtoreille on karissut koronan pitkittymisen myötä.

Kuvassa Wolt -lähetti Tia Mynttinen, joka tekee Woltille töitä kevytyrittäjänä ennemmin kuin työntekijänä.

Sairauksiensa kanssa painiva Wolt-lähetti Tia Mynttinen haluaa jatkaa kevytyrittäjänä: "On ollut vaikea löytää työtä, mitä pystyn tekemään"

Woltin teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet Wolt-läheteistä haluaisi jatkaa yrittäjänä. Tia Mynttinen pelkää menettävänsä työnsä, jos heistä tehdään työntekijöitä.

Nainen rannalla keltaisessa toppatakissa katselee kohti horisonttia.

Study: Mental health issues account for over half of Finland's disability pensions

The study found that socio-economic factors such as employment rates and income led to significant regional differences in retirement due to mental health issues.

Osku Alajoki katsoo kohti kameraa.

Tutkimus: Yli puolet kaikesta työkyvyttömyyseläköitymisestä johtuu mielenterveyden häiriöistä – katso, miten syyt vaihtelevat eri puolilla maata

Mielialahäiriön takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin useimmin muun muassa Pirkanmaalla ja Kainuussa. Psykoosihäiriön vuoksi esimerkiksi Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Jalkapohjat pilkottavat sängyn lakanoiden välistä.

Etätyö paransi yöunia, mutta asiantuntijoista joka viides nukkuu alle kuusi tuntia – Tutkija: "Ilman hyvää yöunta ei aivotyöläisenä pitkälle pötki"

Unen merkitys työn kannalta on noussut keskiöön vasta viime vuosina aikana, sanoo tutkimusprofessori Jaana Laitinen. Yhä useampi työ on aivotyötä, ja väsyneenä työ ei suju.

 Työministeri Tuula Haatainen (SDP) Työkanava Oy:ta käsittelevässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä 21. lokakuuta 2021.

Government proposes state-owned company to employ people with limited work capacity

The company's objective is to assist people with limited employment prospects due to disability or illness.

Pekka Tiitinen Ammattiopisto Lappia hyvinvointialan sisäpihalla.

Kemiläinen Pekka Tiitinen on valittu Suomen ammatillisen koulutuksen Vuoden hyvinvoinnin rakentajaksi

Opettaja Pekka Tiitistä kiitetään rohkeasta ideoinnista ja ideoiden viemisestä toteutukseen.

Hoitaja otti nenä-nielunäytettä Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingissä 2. heinäkuuta.

Kerro meille: oletko sairastanut pitkäkestoista koronatautia ja millaisia oireita olet potenut?

Suomessa on arviolta joitakin kymmeniä tuhansia pitkäkestoisen koronataudin oireista kärsiviä. Jutun lopussa löytyvällä lomakkeella voit kertoa meille, miten koronan pitkäaikaiset oireet ovat haitanneet sinun elämääsi.

Oulun kaupungin teatteri, ulkokuva

Oulun alueelle 55 000 euroa Kevan kehittämisrahaa työelämän parantamiseen

Oulun alueelle kehittämisrahaa on myönnetty Hailuodon kunnan, Oulun hiippakunnan ja Oulun kaupunginteatteri Oy:n hankkeille. Tavoitteena on muun muassa kehittää keinoja, joilla hillitään mielenterveysperusteisia poissaoloja.

KEVA:n pääkonttori

Keva jakoi Siun sotelle ja Siun työterveydelle 65 000 euroa työelämän kehittämiseen

Kehittämisrahan avulla organisaatiot pystyvät kokeilemaan ja kehittämään uudenlaisia työkyvyn tuen prosesseja. Koko maassa kehittämisrahaa jaettiin 500 000 euroa yhteensä 21 hankkeelle. Hankkeiden kokonaismäärä kasvoi viime vuodesta neljällä.

Pekka Karhu katselee lihanleikkaajia lasin takaa.

Centria selvitti: lyhyet sairauspoissaolot kasaantuvat talvikuukausille ja niihin on monta syytä – Snellmanilla työhyvinvointiin satsaaminen on jo arkipäivää

Lihatalo Snellman on onnistunut vähentämään lyhyitä sairauspoissaoloja panostamalla monin tavoin työhyvinvointiin. Yrityksellä on esimerkiksi oma personal trainer ja keskusteluapua tarjoavia resurssihenkilöitä. Centriassa käytiin läpi 40 000 lyhyen sairauspoissaolon syyt.

Eveliina Hosionaho

Eveliina Hosionaho odotti diagnoosiaan 9 vuotta, kuten moni endometrioosipotilas – "naisten vaivan” leimasta tulisi päästä eroon työpaikoilla, sanoo tutkija

Endometrioosin yleisyydestä huolimatta diagnoosin saaminen voi edelleen olla vaikeaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan sairaus heikentää työkykyä myös keski-ikäisillä naisilla. Väitöskirjatutkijan mukaan työpaikoilla tulisi ymmärtää, että kyse on todellisesta sairaudesta, jonka oireet voivat olla hyvinkin kivuliaita.

Kuvassa on ihmisten varjoja Helsingin keskustassa lokakuussa 2020.

Miehillä masennusperusteisen työkyvyttömyyden taustalla on usein työnäkymien epävarmuus, kertoo tuore tutkimus

Työpaikoilla pitäisi panostaa enemmän työoloihin ja työsuojeluun, sanoo yliopistonlehtori Pasi Pyöriä Tampereen yliopistosta.

Sami Vainikka

Aivo- ja niskavammainen Sami Vainikka ei pysty edes imuroimaan – työkyvyttömyyden todennut vakuutusyhtiö päätti, että hänen pitäisi mennä töihin

Moottoripyöräonnettomuus lähes seitsemän vuoden takaa hankaloittaa yhä Sami Vainikan elämää. Hän kokee vakuutusyhtiön kohdelleen häntä epäoikeudenmukaisesti, kun se pudotti täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrän puoleen.

 Koulusta kotiin jäänyt lapsi opiskelee yhdessä etätöitä tekevän äidin kanssa kotonaan.

Pandemic weakened working capacity of Finland's under-50s, study finds

Women are not managing their workloads as well as before the pandemic, according to public health institute THL.

 Koulusta kotiin jäänyt lapsi opiskelee yhdessä etätöitä tekevän äidin kanssa kotonaan.

Alle 50-vuotiaiden työkyky heikkeni korona-aikana

Suomalaisten heikentynyt työkyky on jatkumoa kehitykselle, joka alkoi jo ennen koronaa. Pitkään jatkunut myönteinen kehitys työkyvyssä päättyi 2010-luvun alussa ja nyt työkyky alle 50-vuotiailla on kääntynyt laskuun.

Sohvalla viltin alla makaava nainen.

Pandemiasta huolimatta Kelan korvaamien pitkien sairauspoissaolojen määrä väheni viime vuonna

Tutkimuksen mukaan koronavuosi on kohdellut kunta-alan työntekijöitä eri tavoin. Sairauspoissaolojen vähenemisen syynä voivat olla koronaepidemiaan liittyvät muutokset, kuten lisääntynyt etätyö ja työllisyyden muutokset.

Etätyöntekijä tekee töitä.

Barometri: Korona-aika vaikutti myönteisesti työkykyyn etätyöläisillä

Pitkäaikaiset koronavaikutukset saattavat olla osin kielteisiä, mutta ne eivät vielä näy.

Läheltä

Etelä-Savossa uskotaan työhyvinvoinnin paranemiseen – työhyvinvointipanostusten uskotaan maksavan itsensä takaisin

Kevan kuntapäättäjäbarometrissa selvitettiin kuntatyönteklijiden työhyvinvointia ja sen tulevaisuuden näkymiä. Vastaajien mukaan tilanne tulee paranemaan, sillä työhyvinvointiin kiinnitetään nyt enemmän huomiota.

Työntekijä alleviivaa tekstiä toimistossa.

Kainuun kuntapäättäjät eivät usko työntekijöiden työhyvinvoinnin paranemiseen, tai ainakin tilanne pysyy ennallaan

Yli 60 prosenttia Kainuun kuntapäättäjistä kertoo, että työkykyyn ja työhyvinvointiin liittyviä teemoja käsitellään valtuustossa kuitenkin vähintään pari kertaa tai useammin vuodessa.

Kommunvapen

Kevan kyselytutkimus: Lapin kuntapäättäjistä alle puolet uskoo kuntatyöntekijöiden työhyvinvoinnin paranevan

Kevan kuntapäättäjäbarometrin mukaan 45 prosenttia Lapin kuntapäättäjistä uskoo kuntatyöntekijöiden työhyvinvoinnin paranevan. Luku on Suomen kärkikastia.

Valkolakin ja kasvomaskin saanut Havis Amandan patsas Helsingissä 20. huhtikuuta 2021.

Perjantai 30.4.2021 (radio)

Turpeentuottajien marssi. Osatyökykyisille vuokrafirma. Äänikirjojen suosio kasvaa. Euroalueen taantuma. Vappu.

Työministeri Tuula Haatainen. 3.3.2021.

Työministeri Haatainen torjuu opposition puheet "tempputyöllistämisestä" ja pitää kunnille tulevaa roolia työllisyyden parantamisessa keskeisenä

Työvoimapalvelujen siirrossa kokonaan kuntien vastuulle luodaan uusi rahoitusmalli, joka kannustaa kuntia kehittämään toimintaansa siten, että uudistuksella saavutetaan 7 000–10 000 lisätyöllistä. Uudistus tulee voimaan 2024 aikana.

Toimistotyöntekijä työskentelee.

Aikaa kuluu tarpeettomiin etäpalavereihin, chat-keskusteluihin ja sähköposteihin – työntekijät valittavat väsymystä, etenkin nuoret kovilla

Koronavuoden ovat kokeneet raskaana erityisesti nuorimmat työntekijät. Tuoreen työelämätutkimuksen teettäneen Microsoftin Harri Mikkasen mukaan työelämässä näkyvät sukupolvien väliset erot. Myös Työterveyslaitoksen tutkimus vahvistaa ilmiön.

Henkilö katsoo jäätynyttä Suomenlahtea lautalla.

Masennus vie joka päivä kymmenisen ihmistä työkyvyttömyyseläkkeelle

Mielenterveyden sairauksien jälkeen seuraavaksi suurin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen olivat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. 

Työntekijä alleviivaa tekstiä toimistossa.

Kyselytutkimuksesta karua tietoa: Nuorten työhyvinvointi heikkeni

Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -tutkimukseen osallistui 757 työssä käyvää vastaajaa. Heistä reilut sata oli nuoria aikuisia.

Eläkeikäinen mies istuu penkillä kauppakeskuksessa.

Kevan eläkejohtaja: Vanhuuseläkeiän nosto ja aktiivimalli lisäsivät työkyvyttömyyseläkkeelle hakeneiden määrää

Työttömänä olleiden hakijoiden määrä julkisella sektorilla lisääntyi selvästi työllistettyjä hakijoita enemmän mallin voimassaolon ajan.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Olisin kuollut, jos en olisi lähtenyt

Olen julkisen terveydenhuollon vankkumaton kannattaja mutta itse siirryin yksityiselle, kirjoittaa Auli Viitala.

Mies rollaattorin kanssa.

Kainuun kunnissa jäädään muuta maata enemmän työkyvyttömyyseläkkeelle – suunta on ollut nouseva viimeiset viisi vuotta

Yleisimmät työkyvyttömyyseläkkeiden syyt olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyshäiriöt.

Mies rollaattorin kanssa.

Lapin kunnista jäi 237 työkyvyttömyyseläkkeelle viime vuonna: määrä on suhteellisesti Suomen kolmanneksi suurin

Eniten työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin rakennus-, kuljetus-, huolto- ja maanrakennustyöstä sekä turvallisuus- ja terveysaloilta.

Lapin AMK -teksti ammattikorkeakoulun rakennuksen ovessa.

Työkykykoordinaattorien koulutus alkaa Lapin ammattikorkeakoulussa

Työkykykoordinaattorikoulutuksen saatavuutta on parannettu osana hallitusohjelmaan sisältyvää Työkykyohjelmaa.

Uimari veden alta kuvattuna

Päijät-Hämeessä lievennetään koronarajoituksia – uimahallit aukeavat osittain, alle 12-vuotiaiden harrastuksissa luovutaan ryhmäkokojen rajoituksista

Muutokset astuvat voimaan ensi maanantaina. Muut yhtymän alueen suositukset ja rajoitukset ovat voimassa helmikuun loppuun.

Te-toimiston tyhjän lomakkeen kuva.

Etelä-Savossa 2000 osatyökykyistä työntekijää valmiina töihin – työkykyohjelmalla helpotetaan työpaikan löytämistä

Ohjelmassa työllistymistä helpotetaan esimerkiksi työkokeilulla, palkkatuella ja työolosuhteiden järjestelytuella.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Ylen Sisäilmaa on täyttä totta

Jos pitää Sisäilmaa-sarjaa parodiana, ei tunne työkkärin todellisuutta, kirjoittaa Auli Viitala, syrjäytynyt, joka roikkuu uhallaankin mukana menossa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle