Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Satelliittikuva räjäytetystä padosta.

Tällainen on ”ecocide-rikos”, joka padon tuhoaminen voisi olla

Venäjä ja Ukraina molemmat syyttävät toisiaan Kahovkan padon räjäyttämisestä. Miehittäjällä on vastuu valloitetun alueen ympäristöstä.

Vladimir Putin.

Etyj-raportti: Venäjän lapsikaappauksissa viitteitä rikoksesta ihmisyyttä vastaan

Paine Venäjää vastaan kasvaa tänään julkaistun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön raportin vuoksi.

Harkovan syyttäjänviraston tiedottaja Dmytro Tšubenko ohjuskaatopaikalla.

Venäläisten rakettien rippeitä makaa valtavissa riveissä Harkovan laidalla – yllättävät yksityiskohdat voivat todistaa sotarikoksista

Ylen kuvausryhmä pääsi tutkimaan Harkovassa varastoa, jonne Ukraina on koonnut Venäjän pelottavimmat aseet. Rakettien jäänteistä Ukraina yrittää selvittää niiden rakentajat, huoltajat ja käyttäjät.

Vladimir Putin istuu pöydän takana.

Putin kaavailee matkaa Etelä-Afrikkaan, ja siellä hänet voitaisiin pidättää – soitimme tuomioistuimeen, joka tutkii Putinia sotarikoksista

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antoi pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista sekä lapsiasiainvaltuutetusta Marija Lvova-Belovasta.

Sotilasasuinen ja naamioitunut mies kävelee raunioituneiden talojen edessä ja kääntyy katsomaan kohti kameraa.

Kaksi entisiksi Wagner-sotilaiksi väitettyä: Tapoimme lapsia Ukrainassa

Toinen miehistä on perunut sittemmin tunnustuksen, mutta mahdollisesti pakotettuna.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi katsoo alaviistoon otsa rypyssä. Taustalla näkyy Ukrainan lippu.

Zelenskyi tuomitsee mestausvideot: ”Tappaminen on helppoa näille pedoille”

Sosiaalisessa mediassa leviää videoita, joilla venäläissotilaat näyttävät mestaavan ukrainalaisia sotavankeja. Videoiden aitoutta ei ole pystytty vahvistamaan.

Sanna Marin Brysselin huippukokouksessa.

Ammusten yhteishankinnat etenevät EU:ssa – pääministeri Marinin mukaan hävittäjien lahjoittamisesta on myös voitava keskustella

Brysselissä kokoontuvat EU-johtajat antoivat tukensa ammustoimitusten lisäämiseksi Ukrainalle. EU aikoo lahjoittaa miljoona tykistön kranaattia Ukrainalle seuraavien 12 kuukauden aikana.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä Karim Khan vieraili Butšassa viime huhtikuussa.

Venäjä halutaan oikeuteen ukrainalaislasten kaappauksista – Kansainvälinen rikostuomioistuin valmistelee kahta sotarikosjuttua

ICC käynnisti tutkimukset Venäjän väitetyistä sotarikoksista vain päiviä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Suomen pääministeri Sanna Marin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden Ukrainan presidentin toimistossa Kiovassa.

Ukrainassa vieraileva Sanna Marin: Venäjä joutuu vielä vastaamaan tekemistään sotarikoksista

Zelenskyin mukaan Suomi on vahva liittolainen ja pääministeri Marin Ukrainan todellinen ystävä. Marinin mukaan Suomi voi harkita käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien antamista Ukrainalle.

Graffiteja ja venäläisiä kirjoituksia kellarin seinillä.

Venäläisten julmuuksista siviilejä kohtaan paljastui uusia piirteitä Ukrainassa – professori: ”Hurjaa tässä on systemaattinen ote”

Tutkijat ovat paljastaneet, että venäläiset vartijat tekijät siviileille käsittämättömiä raakuuksia Hersonin kidutuskeskuksissa.

Länsimaiset arviot Ukrainan sodan sotilastappioista sodan vuosipäivänä

Tutkija näkee hyökkäyksessä Ukrainaan piirteitä suomalaisille tutusta sodasta: ”Venäjän menetykset ovat jo nyt talvisodan luokkaa”

Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan on tasan vuosi. Taloushistorian professori Jari Eloranta tekee vertailua aiempiin sotiin.

Hersonin taidemuseon varajohtaja Ihor Valentinovitš,

Yle Ukrainassa: Hersonissa venäläiset ryöstelivät taidemuseon taulut, vain Lenin-taulut jäivät

Venäjä on järjestelmällisesti tyhjentänyt museoita miehitetyillä alueilla Ukrainassa. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on suurin taideryöstö toisen maailmansodan jälkeen.

Rikosylikomisario Risto Lohi kuvattiin KRP:n pihalla Vantaalla 15. helmikuuta 2023.

KRP: Poliisi on löytänyt Suomesta yli kymmenen Venäjän Ukrainassa tekemien sotarikosten uhria tai todistajaa – heitä on kuitenkin enemmän

Poliisi on keväästä lähtien puhuttanut Ukrainan sodan jaloista Suomeen saapuneita ihmisiä. Keskusrikospoliisin tietoon on tullut noin kymmenen tapausta, joissa voidaan epäillä sotarikoksia.

Lapsi naisen sylissä.

Kuvatodisteet kertovat, miten Venäjä varastaa Ukrainan lapsia – Yle löysi lapsia myös Suomen läheltä

Venäjän sotilaat kaappaavat lapsia lastenkodeista ja myös suoraan vanhempien käsistä. Jutun kuvamateriaali saattaa järkyttää.

Kolme nuorta opiskelijaa.

Saksalaisnuoret vaativat vastauksia 90 vuotta Hitlerin valtaannousun jälkeen: he haluavat tietää sukunsa teot

Adolf Hitlerin valtaannoususta on kulunut 90 vuotta, mutta natsien rikokset seuraavat yhä saksalaisia. Nuoret tutkivat maansa karmivaa historiaa ja myös oman sukunsa osallisuutta hirmutöihin.

Kuvakaappaus Gulagu.net sivuston videosta You Tubessa.

Norjan poliisi on vapauttanut Wagner-loikkarin

Andrei Medvedev saapui laittomasti Norjaan tammikuun alussa ja väittää pakoilevansa venäläistä palkkasotilasyhtiö Wagneria. Hän on hakenut Norjasta turvapaikkaa.

Sauli Niinistö kättelee Borodjankan kaupunginjohtajaa Georgij Jerkoa 24. tammikuuta 2023.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Ukrainassa ja todisti sodan tuhoja: ”Tämä ei kerro minulle mitään uutta Venäjästä”

Presidentti Niinistö tapasi presidentti Zelenskyin Kiovassa. Myös uusin Nato-käänne nousi esiin. Vierailua seuraa Ylen toimittaja Mika Mäkeläinen ja kuvaaja Ivar Heinmaa.

Gibril Massaquoi Turun hovioikeudessa 18.1.2023.

Liberian sotarikoskäsittelyssä puitiin oikeuspsykologin kiinnostavaa arviota: Vaatiko käräjäoikeus todistajilta liian tarkkoja muistikuvia

Gibril Massaquoin kuuleminen Turun hovioikeudessa ei tuonut uutta tietoa sotarikosoikeudenkäynnissä. Uusi asiantuntija kyseenalaistaa aiemmat johtopäätökset todistajakertomusten epäluotettavuudesta.

Kuvakaappaus Gulagu.net sivuston videosta You Tubessa.

Norjaan paennut Wagner-sotilas kertoo teloituksista Venäjän joukoissa: ”Heidän bisneksensä on saada ihmiset katoamaan”

Pohjois-Norjaan viime viikolla Venäjältä laittomasti tullut mies sanoo pakenevansa venäläistä Wagner-palkkasotilasyhtiötä ja pelkäävänsä henkensä puolesta.

Gibril Massaquoi (vas.) Turun hovioikeudessa 10. tammikuuta.

Tamperelaismiehen sotarikosoikeudenkäynti alkoi hovioikeudessa – kulut hirvittävät valtionsyyttäjää: ”On sellainen paholainen olkapäällä"

Turun hovioikeudessa alkoi tänään Suomen historian toisen kansainvälisen sotarikosjutun käsittely. Oikeus matkustaa Länsi-Afrikkaan kaksi kertaa. Käräjäoikeuskäsittely maksoi 2,5 miljoonaa euroa.

Kasvonsa peittänyt Wagner-joukkojen sotilas Luhanskin alueella 9. lokakuuta 2022.

Ahdistus ja itseinho kalvoivat 27-vuotiaan venäläisupseerin mieltä – nyt hän kertoo menevänsä mieluummin vankilaan kuin takaisin rintamalle

Satojatuhansia venäläismiehiä on lähetetty sotimaan Ukrainaan Venäjän presidentin määräyksellä. Venäläisupseeri väittää, että edes monet ammattisotilaat eivät ole ymmärtäneet, minne he ovat menossa.

sotilaat makaavat maassa

Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan sotarikoksesta – kaiken keskiössä on se, mitä tällä rajulla videolla oikein näkyy

Venäjä syyttää Ukrainaa antautuneiden teloituksesta, Ukraina taas pitää antautumista lavastettuna. Asiantuntijat muistuttavat, että sodan säännöt koskevat molempia osapuolia. Videon kuvat voivat järkyttää.

Pekka Haavisto.

Ulkoministeri Haavisto Ylelle: Venäjän iskut Kiovaan laajentavat sotaa – "siviilikohteiden pommittaminen täyttää sotarikoksen tunnusmerkit"

Ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi, että Venäjän iskut on kohdennettu nimenomaan siviilikohteisiin Kiovassa ja muualla Ukrainassa.

Joukkohauta kuvattuna Butšassa, toimittajia näkyy taustalla.

NYT julkaisi venäläissotilaiden puhelinkeskusteluja: sotilaat puhuivat siviilien surmaamisesta, ryöstelystä ja pettymyksestä sodanjohtoon

Ukrainan poliisiviranomaiset ovat kuunnelleet tuhansia venäläissotilaiden käymiä puheluita. The New York Times on saanut puhelutallenteet haltuunsa ja kääntänyt runsaasti alatyyliä sisältävät keskustelut englanniksi.

Suojavarusteisiin pukeutuneet henkilöt kaivavat hautaa.

Izjumin hautalöytö Ukrainassa järkytti maailmaa, ja nopeasti levisi puhe kidutuksesta – Helena Ranta tietää, voiko puheisiin luottaa

Suomalaisasiantuntija luottaa siihen, että vainajille tehdään Ukrainassa riippumaton ja kattava kuolemansyyntutkinta, jossa selviää, kidutettiinko tai teloitettiinko heitä.

Tutkiva toimittaja Jekaterina Fomina kertoo, miten sotarikoksista epäiltyjen venäläisten sotilaiden jäljille päästiin. Kuva on kuvakaappaus iStories-julkaisun artikkelista.

Venäläinen sotilas kuvasi itseään ja päätyi tunnustamaan sotarikoksen toimittajalle – "Ymmärrän, että joudun tämän tiedon takia vankilaan"

Ukrainalaiskylää miehittäneet sotilaat löytyivät ottamiensa kuvien avulla. Toimittaja Jekaterina Fomina toivoo, että reportaasi herättelee nuoria venäläismiehiä välttämään armeijaa.

Ukrainan lippuun kääriytyneitä mielenosoittajia.

Asiantuntijat arvioivat, mikä Amnestyn Ukraina-raportissa meni pieleen ja missä järjestö osui oikeaan

Amnestyn Ukraina-raportti suututti monet. Kansainvälisen oikeuden asiantuntijat huomauttavat, että sodan säännöt koskevat myös Ukrainaa. He kuitenkin pitävät raporttia ylimalkaisena.

Vastaaja istuu tuolilla kädet ristissä

Liberia-sotarikosjutun käsittely jatkuu hovioikeudessa

Turun hovioikeus on myöntänyt jatkokäsittelyluvan harvinaisessa sotarikosjutussa. Viime huhtikuussa käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet Gibril Massaquoita vastaan.

Oksana Pokalchuk puhuu mikrofoniin.

Amnestyn Ukrainan puolustusvoimia arvosteleva raportti herättää raivoa Ukrainassa – järjestön Ukrainan-toimiston johtaja jätti tehtävänsä

Amnesty on puolustanut raporttiaan, jossa se sanoo Ukrainan armeijan vaarantaneen siviilejä. Järjestön Ukrainan edustajan mukaan Ukrainalle ei annettu tarpeeksi aikaa vastata raportin väitteisiin.

Srebrenicassa haudattiin 50 uhria, joiden henkilöllisyys tiedetään.

Srebrenican joukkomurhaa muistettiin Bosniassa – "Nyt viattomat joutuvat jälleen uhreiksi Ukrainassa"

Hollanti pyysi ensi kerran anteeksi sitä, että sen sotilaat eivät suojelleet Srebrenican uhreja serbijoukoilta.

Martti Kosken­niemi

Kansainvälisen oikeuden asiantuntija: Moni Ukrainan sotaan osallistunut venäläinen sotilas joutunee vastaamaan teoistaan oikeudessa

Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi pitää merkittävänä sitä, että Ukrainassa on kerätty järjestelmällisesti todistusaineistoa mahdollisista sotarikoksista.

Kaksi vierastaistelijaa antaa lausuntoja mahdollisista Venäjän sotarikoksista pakolaiskeskuksessa Puolassa.

Puolassa kerätään todisteita Venäjän sotarikoksista – Yle seurasi mukana, ja vastaan käveli Butšan kauhut kokenut taistelija

Puolassa taltioidaan Ukrainasta paenneiden kokemuksia Venäjän hyökkäyssodasta. Tarkoituksena on löytää todistajia mahdollisille sotarikoksille ja rikoksille ihmisyyttä vastaan.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen Säätytalon aulassa.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen: Vihapuheen salliminen on tien alku – sen päässä odottaa väkivalta

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen on nostanut määrätietoisesti vihapuheeseen, solvaamiseen, vainoamiseen ja kansanryhmää vastaan kiihottamiseen liittyviä syytteitä.

Pelastustyöntekijät siivovat tuhoutuneen rakkennuksen raunioilla.

Amnesty syyttää Venäjää sotarikoksista Harkovassa: Satoja siviilejä kuollut summittaisissa pommituksissa

Rypälepommi-iskut ovat Amnestyn mukaan olleet summittaisia, sillä niitä ei voi kohdistaa tarkalle alueelle. Ihmisoikeusjärjestö vaatii, että iskuihin syyllistyneet joutuvat vastuuseen.

Britti Aiden Aslin ja Shaun Pinner sekä marokkolainen Saadun Brahim oikeudessa Donetskissa.

Venäjä tukee ulkomaalaisten sotilaiden kuolemantuomioita Donetskissa – asiantuntija: Venäjä haluaa lähettää viestin

Ukrainan riveissä taistelleet kaksi brittiä ja marokkolainen ovat Geneven sopimuksen suojaamia, mutta oikeuksien toteutumiseen on turha luottaa, sanoo kansainvälisen oikeuden professori.

Nainen valokuvaa.

"On suuri murhe, että mitään ei ole opittu aiemmista sodista", sanoo sotarikoksia tutkiva Helena Ranta Ukrainan tapahtumista

Kokenut sotarikosasiantuntija Helena Ranta uskoo, että Ukrainan kansallisissa tuomioistuimissa antamat tuomiot venäläissotilaille ovat oikeudenmukaisia.

Vastaaja istuu tuolilla kädet ristissä

Syyttäjät valittivat Liberia-sotarikosjutun vapauttavasta käräjätuomiosta – "Näyttöä arvioitu väärin"

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan sierraleonelaismiehen syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily. Syyttäjä oli vaatinut hänelle elinkautista.

Henkilökuva.

Poliisiylijohtaja: Suomen poliisi hankkii todisteita ja tietoja Ukrainan pakolaisiin kohdistuneista sotarikoksista

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on saanut poliisin varautumaan "vaaralliseen aikaan". Uusia uhkia ovat esimerkiksi provokatiiviset mielenosoitukset, pakolaisten hyväksikäyttö, maahanmuuton käyttäminen aseena ja sabotaasit.

 Vadim Shishimarin lasikopissa. Ympärillä ihmisiä, huivipäinen henkilö nojaa kopin ulkopuolella päätään karmia vasten.

Ukrainassa alkoi ensimmäinen sotarikosoikeudenkäynti venäläissotilasta vastaan: Syytteen mukaan sotilas murhasi aseettoman 62-vuotiaan miehen

21-vuotias kersantti ampui kännykkään puhunutta miestä rynnäkkökiväärillä päähän, syytteessä todetaan. Ukrainassa tutkinnassa on jo yli 11 000 epäiltyä venäläissotilaiden sotarikosta.

Venäläinen sotilas ohjaa sotilasajoneuvon asetta.

Raiskaus oli ase jo toisessa maailmansodassa, mutta Venäjän otteet lapsia kohtaan hätkäyttävät myös paljon pahuutta nähneen Helena Rannan

Tietoja venäläisten sodan aikana raiskaamista ukrainalaisista nousee jatkuvasti esiin. Tekojen saaminen sotarikostuomioistuimeen voi olla haastavaa.

Sotarikoksista syytetyn Gibril Massaquoin oikeudenkäynti

Oikeus vapautti tamperelaisen perheenisän kaikista syytteistä harvinaisessa sotarikosoikeudenkäynnissä – puolustus: tunnelma äärimmäisen helpottunut

Tukintavankeus oli harvinaisen pitkä Suomessa. Sotarikoksista syytetty Gibril Massaquoi oli vangittuna lähes kaksi vuotta. Massaquoi voi vaatia Suomen valtiolta suuria korvauksia vankeusajastaan.

Mariupolista pakenevia ihmisiä saapui Beziminnen kylään.

Ukrainalaistahot: Kymmeniä tuhansia mariupolilaisia on päätynyt Venäjän kokoamisleireille – nämä kuusi asiaa tiedämme leireistä nyt

Niin sanotut kokoamisleirit ovat ainoa venäläisten sallima reitti pois vallatusta Mariupolista. Valtaosa ihmisistä päätyy Venäjälle. Tiedot selviävät Ylen kokoamista medialähteistä.

Emeritusprofessori Martti Koskenniemi kutsuu Venäjän iskua Kiovaan terroripommitukseksi

”YK varmasti reagoi” – professori Koskenniemi pitää Kiovan yöllistä iskua entistä vakavampana merkkinä Venäjän häikäilemättömyydestä

Emeritusprofessori Martti Koskenniemi uskoo YK:n reagoivan ohjusiskuun, jonka Venäjä teki lähelle hotellia, jossa António Guterresin oli määrä majoittua. Sotarikoksista Ukrainassa kertyy poikkeuksellisen paljon tietoa.

Satelliittikuva Ukrainan maaseudulta, jossa erottuu rivimäisiä muodostelmia.

Mariupolin pormestari syyttää Venäjää siviilien joukkohautaamisesta – "2000-luvun suurin sotarikos on tehty Mariupolissa"

Satelliittikuvien epäillyissä joukkohaudoissa saattaa olla jopa 9 000 ihmisen ruumiit. Manhušin kylä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Mariupolin kaupungista.

Satelliittikuva Ukrainan maaseudulta, jossa erottuu rivimäisiä muodostelmia.

Mariupolin pormestari syyttää Venäjää tuhansien siviilien joukkohautaamisesta – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Satelliittikuvien epäillään paljastavan joukkohaudan Mariupolin läheisessä kylässä.

Putin vankilaan sotarikoksista?

Moni toivoo, että Putin haastettaisiin sotarikostuomioistuimeen – tässä jutussa kerromme, mitä vaatisi, että hänet voisi ottaa kiinni

Sotarikoksista tuomitseminen kestää vuosia, ja tähän mennessä sotarikoksista on tuomittu vain harva valtion johtaja.

Hautoja kerrostalon pihalla.

Biden syyttää Putinia kansanmurhasta Ukrainassa – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Ukraina sanoo pidättäneensä maanpetoksesta syytetyn Viktor Medvedtšukin, joka on Putinin tärkeä liittolainen Ukrainassa. Presidentti Zelenskyi ehdottaa Venäjälle oligarkin vaihtoa ukrainalaisiin sotavankeihin. Uutistoimistojen mukaan Yhdysvallat valmistelee uutta sotilaallisen tuen pakettia Ukrainaan.

Joukkohauta Butsassa, kukka- ja havukoristeita haudoilla

Ukraina etsii Butšan sotarikollisia IT-armeijan avulla – tiettävästi kaupungissa on ollut myös Suomen lähialueen joukkoja

Sotarikoksista syytetty prikaati on jo palaamassa taisteluihin Itä-Ukrainassa, sanoo Ukrainan tiedustelu. Ukrainan mukaan sotilaat on sijoitettu vaaralliselle rintamalle, koska Venäjä ei halua heistä todistajia mahdollisiin oikeudenkäynteihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle