Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Havainnekuva ilmasta otettuna Kemiin rakennettavasta Metsä Fibren sellutehtaasta

Metsä Fibren uusi tehdas Kemissä jo harjakorkeudessa

Tehtaan eri rakentamisvaiheissa on mukana yhteensä 15 000 työntekijää. Tällä hetkellä työmaalla on päivittäin 1700 rakentajaa.

UPM:n Pietarsaaren tehdas talvella.

Sellutehtaan alasajo alkaa Pietarsaaressa – aiheuttaa hajuhaittoja lähiympäristöön

Metsäyhtiö UPM:n sellutehtaalla alkaa kolme viikkoa kestävä huoltoseisokki.

Enocellin sellutehdas Joensuun Uimaharjussa.

Stora Enso investoi 10 miljoona euroa Uimaharjuun: sellutehtaalla korvataan fossiilinen raskas polttoöljy uusiutuvalla pikiöljyllä

Pikiöljy on uusiutuva, selluntuotannossa sivutuotteena syntyvän mäntyöljyn jatkojaloste.

Kemijärvi toimistotalo

Kemijärven sellutehdashankkeen perustanut kolmikko: Boreal Biorefin konkurssipäätöksestä valitetaan

Sellutehdashankkeen perustajien mukaan käräjäoikeus teki konkurssipäätöksen väärin perustein. Konkurssia hakenut sellutehdashankkeen nykyvetäjä Harri Vatanen vakuuttaa tietojen pitävän paikkansa.

Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan rakennustyömaa helmikuussa 2022

Tästä kasvaa Suomen suurin työmaa: Euroopan suurimman sellutehtaan rakentaminen Kemissä työllistää jopa 3000 ihmistä syksyyn mennessä

Metsä Fibren sellutehtaan rakentamiseen osallistuu lähes 200 yritystä. Rekrytointiin voi tulla lisää haasteita syksyä kohden, kun erikoisosaamista vaativiin asennuksiin tarvitaan yhä enemmän työntekijöitä.

Stora Enson Nuottasaaren tehtaan konehalli.

Stora Enso aikoo selvittää Oulun tehtaan toisen paperikoneen muuttamista kartonkituotantoon – arvion mukaan kyseessä jopa miljardi-investointi

Jos muutos todetaan kannattavaksi, yhtiö päättää miljardiluokan investoinnista vielä tämän vuoden aikana. Yhtiön mukaan suuren luokan kartonkituotanto voisi käynnistyä vuonna 2025.

Vaaleanruskeaa sivulta röpelöistä paksua lastulevyä.

Kärkölässä valmistuu pian maailman ensimmäinen kokonaan puusta tehty lastulevy – myös liima syntyy sellutehtaan sivuvirrasta

Täysin puupohjaista kalustelevyä aletaan valmistaa markkinoille Kärkölässä tämän vuoden syksyllä.

Tehdasalue.

Paperintuotanto voi sittenkin jatkua BillerudKorsnäsillä Pietarsaaressa – UPM:n lakon pysäyttämään tuotantoon syntyi väliaikaisratkaisu

UPM toimittaa viereisellä tontilla sijaitsevaan BillerudKorsnäsin paperitehtaaseen sen tarvitsemia raaka-aineita. Lakon vuoksi paperitehtaan tuotanto on jouduttu ajamaan alas, vaikka se ei ole työehtosopimuskiistan osapuoli.

Kemijärven uudelle biojalostustehtaalle suunniteltu tontti

Kemijärven sellutehdashankkeen perustajayhtiön osakkeiden merkinnästä ristiriitaisia lausuntoja

Yksi tilintarkastaja on hyväksynyt osakemerkinnät, toinen tilintarkastaja on perunut hyväksyntänsä.

Punatiilisen rakennuksen seinässä valomainokset: LUT university ja LAB University of Aplied Sciencies

LUT on solminut yhden historiansa laajimmista yhteistyösopimuksista

LUT-yliopisto ja ANDRITZ oy ovat sopineet mittavasta kuitutekniikan tutkimukseen liittyvästä yhteistyöstä. Yhteistyön myötä Lahden kampukselle syntyy teollisuuden tarpeita palveleva tutkimuskeskus.

Havainnekuva Kemijärven Boreal Bioref -biojalostamosta

LK: Boreal Biorefin suuromistaja haluaa Vatasen pois Kemijärven sellutehdashankkeesta

Luxemburgiin rekisteröidyn Silvi Industriesin mukaan Vataset Teollisuudelle suunnattu osakeanti ei toteutunut sovitun mukaisesti, ja Silvi haluaa koko hankkeen palaavan tilaan, jossa se oli ennen Vatasta.

Andritz

Teknologiakonserni Andritz toimittaa sellutehtaan Brasiliaan – työllistämisvaikutus Suomessa 260 henkilötyövuotta

Projektin työllistämisvaikutukseksi kerrotaan Suomessa 260 henkilötyövuotta.

Kemin sisäsatama mereltä päin kuvattuna

Jättisuuret tehtaan osien kuljetukset alkavat Kemissä

Metsä Fibren uuden sellutehtaan suuret erikoiskuljetukset alkavat perjantaina. Kuljetuksissa kestää 17 päivää. Pisimmillään yksittäinen kuljetus on 35 metriä pitkä ja leveimmillään 14 metriä.

Stora Enson Oulun tehtaassa työntekijä katselee

Uusi kartonkikone ei pyöri vielä täydellä teholla, mutta Stora Enson Oulun tehtaalla katsotaan jo seuraavaa suurinvestointia kohti

Poikkeusaikana tehty paperikoneen onnistunut muutostyö ja pakkausmateriaalien maailmanlaajuinen kysyntä saivat yhtiön selvittämään myös toisen paperikoneen muutostyötä kartongin valmistukseen.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen Ykkösaamun vieraana 5.9.2020.

Sellun ja sahatavaran hinnannousu nostivat metsäyhtiö UPM:n huipputulokseen – toimitusjohtaja: "Kulujen nousu on voitu kattaa"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kommentoi Ylelle lyhyesti myös jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluita Paperiliiton kanssa. UPM:n näkemys on, että erilaiset liiketoiminta-alueet vaativat kukin oman sopimuksensa.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Hyviä uutisia, maailmanloppu ei ole ovella

Suomen metsät eivät riitä koko maailman ilmasto-ongelman ratkaisemiseen, mutta metsistämme on pidettävä huolta. Kun metsää käytetään talousmetsänä, on puita istutettava yhä enemmän myös taajamiin, kirjoittaa Kontro.

Rahtialuksia HaminaKotkan satamassa lastauksessa.

Satamaoperaattori Steveco rakentaa taas uuden terminaalin Mussalon satamaan – varasto tulee Stora Enson käyttöön

Uusi varastoterminaali tulee metsäyhtiö Stora Enson käyttöön. Sen rakentaminen alkaa heti. Varastoterminaali valmistuu ensi syksynä jo pari vuotta sitten valmistuneen selluterminaalin viereen.

Havainnekuva Kemijärvelle suunnitellusta sellutehtaasta Kemijoen vesistön rannalla

Kemijärven sellutehdashankkeen rakentamistöitä ei aloitettukaan kesällä: ensimmäisenä varmistettava yksityinen rahoitus ja valtion tuki

Tammikuussa kerrottiin, että uuden sellutehtaan perustamistyöt aloitettaisiin kesällä. Hanketta vetävän Vataset Teollisuuden mukaan töiden aloittaminen olisi voinut vaarantaa valtion tuen saamisen.

Annica Bresky potrettikuva

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky kommentoi sellukartellia varovaisesti: Tutkinta ei tarkoita, että yhtiötä syytettäisiin jostain

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky korostaa, että yhtiöllä on nollatoleranssi kilpailunvastaiseen toimintaan. Euroopan komissio on tehnyt alustavaa kartellitutkintaa havusellua valmistavissa yhtiöissä.

Stora Enson Oulun tehtaat mereltä päin.

Stora Enso miettii Oulun tehtaan toisenkin paperikoneen muuttamista kartonkituotantoon

Yksi paperikone on jo muutettu kartonkikoneeksi, suunniteltu uusi linja tekisi pakkauskartonkia. Pakkausmateriaalien tuotannon lisääminen on yksi yhtiön pitkäaikaisista tavoitteista. Suunnitelman työllisyysvaikutuksia ei vielä tiedetä.

Eurooppaan tuskin rakennetaan enää paperikoneita

Suomeen ei rakenneta uusia paperikoneita, sanoo Björn Wahlroos – "Kyse on siitä, missä järjestyksessä niitä suljetaan"

UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei suuresti vaivaa mieltään sellukartelliepäilyllä. Suomalaisten työpaikat huolettavat häntä enemmän.

Björn Wahlroos hymyilee henkilökuvassa.

Björn Wahlroos TV1:n Ykkösaamussa – mitä haluat kysyä?

Suomessa kartelli ei ole rikos toisin kuin monissa muissa EU-maissa. Kilpailuasioista vastaava työministeri Tuula Haatainen (sd.) ei sulje pois kartellien viemistä rikoslakiin myös Suomessa. Mitä sanoo UPM:n ja Sampo-konsernin hallitusten puheenjohtaja?

UPM sellupino Kymin tehtaalla,

Suomalaisia metsäjättejä epäillään sellukartellista – onko yhtiöiden maine mennyttä? Lue vastaukset viiteen kuumaan kysymykseen

Kartelliepäily aiheuttaa maineriskin metsäyhtiöille, arvioivat asiantuntijat. Suuria pörssikurssien heilahteluja tuskin on kuitenkaan luvassa, vaikka yhtiöt saisivatkin tuomion kartellista.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) kommentoi A-studiolle kartellitutkintaa.

Sirpa Pietikäinen sellukartelliepäilyistä A-studiossa: “Jos lattia ja katto on määritelty, niin ei se silloin ihan vapaata markkinataloutta ole”

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan Suomessa reiluna pidetty tapa varmistaa raakamateriaalin saatavuus teollisuuden käyttöön voi herättää epäilyjä kaupan alan sopimisesta, mikäli kilpailulakia tulkitaan tiukasti.

UPM:n hakuutyömaa.

EU-komissio epäilee sellukartellia, yllätystarkastus UPM:n, Stora Enson ja Metsä Groupin tiloihin – Professori: Tarkastuksiin pitää olla perusteltu epäilys

Komission kilpailuviranomainen selvittää, ovatko selluyhtiöt mahdollisesti rikkoneet EU:n kilpailuoikeudellisia sääntöjä. Tarkastuksia tehdään useissa jäsenmaissa.

VTT:n johtava tutkija Eemeli Tsupari esittelee polttoainepulloa, jonka valmistamiseen on käytetty rumpu-uunissa eroteltua hiilidioksidia.

Tämä keksintö voi pian laittaa teollisuuden päästöt kuriin – rumpu-uuni ottaa talteen hiilidioksidin, myöhemmin siitä syntyy vaikka polttoainetta

VTT:n rumpu-uuni sopii sementti- ja sellutehtaille. Se voi myös korvata terästehtaiden kalkkiuunit. Keksinnön toimintavarmuutta, käyttöikää, kustannuksia ja skaalausta testataan seuraavan puolen vuoden ajan.

UPM Kymin piippiu tupruttaa

Kymin sellutehtaalla äkillinen laiterikko – tuotannon pysäyttäminen voi aiheuttaa hajuhaittaa

UPM:n Kymin sellutehdas ajettiin laiterikon vuoksi alas maanantaina. Tuotanto pyritään käynnistämään uudelleen tiistaina.

Luonnos Kemintulli yritysalueesta. Kuvassa näkyy teitä ja metsää sekä luonnostellut tontit.

Kemi on kaivanut unholasta lähes 10 vuotta sitten tehdyn yritysalueen: Kemintullin kaikki yritystontit ovat vapaana

Kemin elinkeinopäällikkö Hanna Alila pitää tärkeänä, että kaupunki voi tarjota alueesta kiinnostuneille yrityksille tonttia saman tien.

Pihlavan sahan isolla asvalttikentällä sahattua lautaa siisteissä suurissa pinoissa

PTT: Paperi putosi viennissä muiden metsätuotteiden taakse – sahatavaran hintapiikki laantuu

Kartonki, sellu ja sahatavara ohittivat paperin viennin arvossa, kertoo Pellervon taloustutkimuksen metsäennuste. Sahatavaran hintojen nousu on tasoittumassa ja hinta kääntyy loppuvuodesta laskuun.

Kemin Ammattiopisto Lappian prosessi-alalla opettaja näyttää oppilaalle, mitä pitää tehdä.

Veitsiluodon tehtaan sulkeminen on prosessitekniikan koulutukselle kova, muttei lopullinen isku

Prosessinhoitajia Meri-Lapissa työllistävät edelleen suuret tehtaat, mutta työura voi löytyä myös esimerkiksi liimapuupalkkien tai oluen valmistuksesta.

Kemin keskusta, taustalla häämöttää Metsä Fibren uusi korkea savupiippu.

Kemin uuden sellutehtaan rakentamisessa työskentelee jo 600 ihmistä ja 130 työkonetta – yli satametrisestä piipusta tuli uusi maamerkki

Työntekijämäärä kasvaa koko ajan jo nousee vuoden sisällä lähes 3 000:een. Koronasta huolimatta rakentaminen on edennyt suunnitellusti.

Paperirulla Stora Enso Veitsiluodon tehtailla, rullassa teksti "Veitsiluoto PK 3 29.9. 2021 viimeinen konerulla".

Toni Mathlinin lapsuudessa "kaikki" työskentelivät Veitsiluodossa, tänään valmistui viimeinen rulla ja paperitehdas Kemissä suljetaan

Iso osa pohjoista teollisuushistoriaa katoaa, kun viimeiset paperikoneet sammuvat Stora Enson Veitsiluodon tehtailla Kemissä. Veitsiluoto on ollut monille kemiläisille toimeentulon lähde, joillekin jopa neljässä sukupolvessa.

Ponsse-merkkinen monitoimikone tekemässä avohakkuuta Ikaalisissa

Metsä Group vahvistaa Kemin uuden sellutehtaan puunhankintaa: Kajaaniin perustetaan uusi hankintapiiri

Kemin uuden sellutehtaan puunhankinta painottuu Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.

Työmaa-alue -kyltti Metsä Groupin Kemin uuden tehtaan rakennustyömaalla.

Työttömyys on laskenut Lapissa: työntekijöitä tarvitaan erityisesti rakentamiseen sekä palvelu- ja hoiva-alalle

Lapin TE-palvelut järjestää koulutusta, jonka avulla voi työllistyä Kemin uuden sellutehtaan rakentamiseen.

Metsä Groupin Kemin Pajusaaren tehdas

Metsä Groupin Kemin tehtailla alkaa vuosihuoltoseisokki

Koronaturvatoimet ovat tehdasalueella erityisen tarkat, sillä paikalla on runsaasti ulkopuolisia työntekijöitä.

Keminmaalainen avopari Tero Lehtisalo ja Tia-Maria Korhonen on työskennellyt tai työskentelee vielä viimeisiä hetkiä Stora Enson Veitsiluodon tehtailla.

Osa Veitsiluodon tehtailta irtisanottavista on jo löytänyt uuden suunnan – Tero Lehtisalo: Ajattelin, että en aja trukkia koko ikääni

Kemissä sijaitsevilla paperi- ja sellutehtailla työt loppuvat tai ovat jo loppuneet 550 henkilöltä. Työpaikan löytämistä on helpottanut avoimien työpaikkojen runsaus.

Kemiläinen Elsa Korva pakkaa ostoksiaan Karihaaran K-Marketissa.

Kun tieurakat jättivät autottomat vanhukset pussiin, kauppias järjesti kyytipalvelun: "Tämä on kuin nappi minulle", kiittelee Elsa Korva

Metsä Groupin sellutehtaan rakentamiseen liittyvien katu-urakoiden vuoksi monien kemiläisten pääsy lähikauppaan ja apteekkiin on käynyt vaikeaksi. Asiointikyyti helpottaa erityisesti yksinäisten vanhusten elämää.

Työmaa-alue -kyltti Metsä Groupin Kemin uuden tehtaan rakennustyömaalla.

Kemin uuden sellutehtaan peruskivi on muurattu: ensimmäiset laiteasennukset alkavat tänä syksynä

Uuden sellutehtaan työmaalla työskentelee tällä hetkellä noin 450 henkilöä.

Työmaa-alue -kyltti Metsä Groupin Kemin uuden tehtaan rakennustyömaalla.

Merimies-Unioni on huolestunut Kemin uuden sellutehtaan ja Rauman uuden sahan kuljetusten kotimaisuudesta: ratkaisuna valtion takaus

Ruotsissa Svenska Skeppshypotek on rahoittanut kauppalaivastoa eduskunnan päätöksellä jo vuodesta 1929.

Silta täynnä mielenosoittajia.

Argentiinalaiset polttivat Suomen lippuja ja pelkäsivät sellutehtaan tuhoja – mitä Uruguay-joelle kuuluu nyt? Yle kävi kiistellyllä rajajoella

Paikallisten käsitykset Uruguay-joen tilasta ovat ristiriitaisia. Pian 14 vuotta toiminut UPM:n sellutehdas ei viranomaisten mukaan saastuta ympäristöä, mutta yhtiölle määrätyt sakot epäilyttävät asukkaita. Osa kalastajista on huolissaan.

Mehiläinen Länsi-Pohja droonilla kuvattuna

Valtavien komponenttien kuljetus Kemin uudelle sellutehtaalle vaatii näkyviä katujärjestelyjä keskusta-alueella

Jotta erittäin suuria säiliöitä ja paineastioita voidaan kuljettaa Pajusaareen, on keskusta-alueen katuverkolta poistettava keskisaarekkeita, valaistusta ja puita. Ensimmäiset yhdeksän kuljetusta toteutetaan jo lokakuussa.

Kotkamillsin kyltti pensaan ja verkkoaidan edessä.

Kotkan keskustaan kulkeutuvat hajut saattavat jäädä pian historiaan – Kotkamills ottaa käyttöön uuden hajukaasukattilan

Kotkamills on ottamassa käyttöön uuden hajukaasukattilan, jonka avulla pyritään vähentämään tehtaan aiheuttamia hajuhaittoja sekä parantamaan energiatehokkuutta.

Kuvassa näkyy etualalla merta ja puita, taustalla on Veitsiluodon tehdas savupiippuineen.

Kemin Veitsiluodon tehtailla elokuun huoltoseisokit peruttu osittain

Yksi paperikone ja sellutehdas pyörivät tauotta eikä huoltoseisokkia enää tule. Yhtiö tarjosi työntekijöille 500 euron bonusta, jotta lomia olisi vaihdettu rahaksi ja seisokit olisi voitu välttää kokonaan.

Fiber-x Finlandin pienpaperikonen Lemillä

Yhtiö perusti paperikoneen itärajan pikkukuntaan – etsii vaihtoehtoa muoville: "Itse olen ihan täpinöissäni"

Kun Suomessa on viime vuosina lähinnä suljettu paperikoneita, ollaan Etelä-Karjalan pienessä Lemin kunnassa käynnistymässä paperikonetta. Pienoispaperikoneen avulla etsitään vaihtoehtoja muoville.

Kyltti, jossa työsuojeluun liittyviä merkkejä ja Stora Enson logo. Kyltti on kiinni Veitsiluodon paperitehtaan aidassa.

Stora Enso on aloittanut selvitykset Veitsiluodon tehdasalueen tulevaisuudesta: yhtiölle on jo tullut lukuisia yhteydenottoja

Stora Enson mukaan tärkeimmät kriteerit uutta toimintaa arvioitaessa ovat liiketoiminnan kokonaisvaltainen soveltuvuus alueelle, toimijan taloudelliset toimintaedellytykset, hankkeen rahoitus sekä liiketoiminnan työllistämisvaikutukset.

Stora Enso Veitsiluodon tehtaiden portti aurinkoisena päivänä. Taustalla näkyy punatiilisiä tehdasrakennuksia.

Stora Enso lopettaa sellun ja paperin tuotannon Ruotsin Borlängessä: edessä vielä toiset yt-neuvottelut henkilöstövaikutuksista

Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa neuvotellaan erikseen tehtaiden sulkemisista ja henkilöstövaikutuksista.

Työmaa-alue -kyltti Metsä Groupin Kemin uuden tehtaan rakennustyömaalla.

Kemin uuden sellutehtaan työmaalla ei ollutkaan koronatartuntaa: pikatestin tulos oli virheellinen

Metsä Fibren uuden sellutehtaan työmaalla ei ole todettu yhtään koronatartuntaa tähän mennessä.

Havainnekuva ilmasta otettuna Kemiin rakennettavasta Metsä Fibren sellutehtaasta

Kemin sellutehdastyömaalla rakennetaan kesän ajan 350 työntekijän voimin, syksyllä väkeä on jo enemmän

Ensi syksyn kuluessa rakentajia tulee alueelle jo yli 500 ja heidän määränsä alkaa tasaisesti kasvaa niin, että ensi vuoden aikana uutta tehdasta pystyttämässä on yhtä aikaa jopa 3 000 työntekijää.

Veitsluodon pääluottamusmies Mikko Alamommo

"Olo on kuin hautajaisissa", sanoo pääluottamusmies – Ministerit lupaavat tukea Kemiin, kun Stora Enso irtisanoo 550 henkilöä Veitsiluodosta

Irtisanottavista 440 työskentelee Paper-divisioonassa ja 110 kunnossapitoyhtiö Eforassa. Työntekijäpuoli vaatii tehdasalueelle uutta toimijaa pian. Yhtiön mukaan vaihtoehtojen kartoittaminen kestää, paperikoneitaan se ei myy saman tuotteen tekoon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle