Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa Pasi Virtanen

"Joko tullaan hulluksi tai sitten lähdetään yläkertaan" – kipukohtauksen aikana Pasi Virtaselle ilmestyi lierihattuinen mies

Pasi Virtanen on elänyt kovien kipujen kanssa yli 20 vuotta. Yhtenä päivänä kipukohtauksen keskelle ilmestyi erikoinen hahmo, josta tuli jokapäiväinen seuralainen.

Ylen kolumnisti Roopen Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Kolmekymmentäviisi vuotta selkäkipuja on opettanut, että liike auttaa

Selkäkipujen kanssa on ollut viisasta vain opetella elämään, kirjoittaa Lipasti.

Hiiri laboratoriokäsineen päällä

Musiikki voi lievittää kipua, mutta miksi? Havainnot Bachia kuunnelleiden hiirten aivoista saattavat avata äänen saloja

Hiirten aivoja tarkkailleet tutkijat uskovat, että musiikin kipua lievittävä vaikutus liittyy kuuloaivokuoren ja talamuksen yhteyksiin.

Nooralotta Neziri lutar huvudet mot handen när hon pratar med sin tränare

Nooralotta Nezirillä on piinaava jalkavamma, joka pahimmillaan estää kävelemisen – kertoo tuskastaan: "Täytyy myöntää, että tilanne ei ole hyvä"

Nooralotta Nezirillä ei ole rikottuna tulosrajoja kesän EM- ja MM-kisoihin. Suomalaisaiturin harjoittelua on haitannut kantapäävamma.

Sonja Karppanen keltaisessa poolopaidassa ja mustassa jakussa

Sonja, 28, haki saikkua kerran kuussa ja Charlotta, 21, joutui kiirehtimään lapsentekoa – lääkärit väittävät piinaa tavalliseksi menkkakivuksi ja diagnoosit viivästyvät

Endometrioosin diagnosointi kestää yleensä vuosia, vaikka se vie monet kuukausittain sairauslomalle ja jopa päivystykseen. Sairaus maksaa yhteiskunnalle yhtä paljon kuin diabetes, ja diagnoosiviive kasvattaa kuluja.

Jalkaproteesin omaava mies istuu sohvalla ja lukee kirjaa.

Loputtomat kivut vaivasivat Topia – helpotus löytyi vasta amputaatiosta

Topin jalka amputoitiin hänen omasta pyynnöstään.

Länsigöötanmaanpystykorva katsoo suoraan kameraan.

Lemmikkiä ei pidä ottaa, jos ei ole varaa hoitaa sitä

Lemmikin sairastaminen voi tulla kalliiksi.

Patrick Kane jäällä Jimmy Hayesin muistoa kunnoittavassa paidassa

Kommentti: NHL vaikenee sarjan vakavasta kipulääkeongelmasta – kesällä kuolleen pelaajan kehosta löytyi voimakkaita aineita

Jimmy Hayesin traaginen kohtalo on viimeisin osoitus siitä, miten välinpitämättömästi NHL kipulääkkeistä käynnistyneisiin päihdeongelmiin suhtautuu, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Nainen pitelee selkäänsä.

Alaselkäkivun hoidossa turvaudutaan liian usein turhiin tutkimuksiin ja sairauslomiinkin, tähän toivotaan apua uudesta potilasoppaasta

Oulun yliopiston tutkija Anna Sofia Simulan mukaan potilasopas on edullinen ja tehokas tapa vähentää tarpeettomia tutkimuksia ja selkäkivusta johtuvia sairauspoissaoloja. Läheskään aina selkäkivun hoito ei perustu tutkimusnäyttöön.

Nainen poseeraa alusvaatteissa sohvalla. Naisella on avannepussi.

Kohtalokas katse, mustaa pitsiä ja avannepussi – valokuvaprojekti panee miettimään vammaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja

Rajaton naiseus- projektin kuvat nostavat esiin naisia, jotka jäävät liian usein huomaamatta. Liian usein huomio kohdistuu ihmisen sijaan tämän vammaan tai sairauteen.

Hoitaja työskenteli Messukeskuksen drive-in-koronatestauspisteellä 2. heinäkuuta.

Korona näkyy potilasvahinkoilmoituksissa – tämän vuoden puolella ilmoituksia on tehty muun muassa rokotustoimenpiteisiin liittyen

Toistaiseksi koronaan liittyviä ilmoituksia on tehty Potilasvakuutuskeskuksen mukaan suhteellisen vähän. Koronaan liittyviä potilasvahinkoilmoituksia on tänä ja viime vuonna vuonna tehty alle sata. Vain osa ilmoituksista johtaa korvauksiin.

Nainen pitää lääkekannabispurkkia kädessään.

"Olisin mullan alla ilman lääkekannabista", sanoo itsemurhapäänsärkyä sairastava nainen – pian hän ei saa toivomaansa lääkettä ehkä mistään

Yksittäinen lääkäri Turussa oli lääkekannabiksen lähde kenties jopa sadoille kipupotilaille. Valviran mukaan lääkäri on vaarantanut potilaidensa turvallisuuden. Moni potilaista kuitenkin puolustaa lääkäriä.

Sini Lindell sairastui pitkäkestoiseen koronaan.

Sini Lindell sai koronan ja parani – sitten iski pitkäkestoinen koronatauti ja sen lamauttavat oireet: "Minulla on hirveitä särkyjä koko ajan"

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut asiantuntijaryhmän analysoimaan pitkäkestoisesta koronasta saatavia tietoja. Tietoa kaipaavat myös tautiin itse sairastuneet. Sini Lindelliä huolestuttaa erityisesti omien aivojen tila ja taudin kulku.

Unna Muikku

Lasten ja nuorten pitkittyneet kivut ovat lisääntyneet – 17-vuotias kipupotilas: "Suurin osa lääkäreistä ei usko, että minulla voi olla kipuja"

Lasten ja nuorten pitkittyneet kivut ovat kasvava mutta alitunnistettu ongelma. Suomessa on vasta yksi täysipäiväisesti lasten kipua hoitava klinikka, mutta tavoitteena on saada sellainen ainakin kaikkiin yliopistosairaaloihin.

Eveliina Hosionaho

Eveliina Hosionaho odotti diagnoosiaan 9 vuotta, kuten moni endometrioosipotilas – "naisten vaivan” leimasta tulisi päästä eroon työpaikoilla, sanoo tutkija

Endometrioosin yleisyydestä huolimatta diagnoosin saaminen voi edelleen olla vaikeaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan sairaus heikentää työkykyä myös keski-ikäisillä naisilla. Väitöskirjatutkijan mukaan työpaikoilla tulisi ymmärtää, että kyse on todellisesta sairaudesta, jonka oireet voivat olla hyvinkin kivuliaita.

Aki Parviainen heitti kovalla riskillä Edmontonin MM-finaalissa vuonna 2001.

Aki Parviaisen uran käänteentehneestä kilpailusta 20 vuotta – "Niin paljon särkylääkkeitä, ettei ruoka meinannut pysyä sisällä"

Aki Parviainen heitti MM-hopeaa vuonna 2001 valtavalla riskillä. MM-kisojen jälkeen olkapäästä kuvatut repeämät olivat peruja Pihtiputaan keihäskarnevaaleilta, jossa Parviainen heitti edelleen voimassa olevan kenttäennätyksen.

Tammikuussa tehdystä leikkauksesta toipunut Eveliina Piippo tähtää olympiakauteen Yhdysvalloissa.

Ei voinut seistä paikallaan tai istua kipujen takia – Eveliina Piippo joutui leikkaukseen ja putosi maajoukkueesta, mutta löysi kadottamansa elämänilon

Eveliina Piipon kausi viime kausi meni piloille välilevyn pullistuman takia. Tammikuussa tehty leikkaus esti kilpailemisen kansainvälisellä tasolla ja vaikuttaa edelleen hänen harjoitteluunsa.

Mikko Viinamäki kasvitieteellisessä puutarhassa.

Mikko Viinamäen, 29, opinnot takkusivat, kun yleinen sairaus vei voimat – migreeniä on lääkitty jopa botoxilla, mutta nyt on saatu siihen kehitetty estolääke

Migreeni on merkittävästi elämää haittaava sairaus – erityisesti 15–49-vuotiaiden naisten ikäryhmässä. Vaikka siitä kärsii joka kymmenes työikäinen, vasta vuosikymmenen taitteessa migreeniin on saatu siihen tarkoitettu estolääke.

Joonas Berghäll

Joonas Berghäll sairastui vakavaan borrelioosiin – siitä alkoi punkkisota, joka on maksanut hänelle jo 85 000 euroa

Punkki puri ohjaaja Joonas Berghälliä yhdeksän vuotta sitten. Alkoi terveyshelvetti, johon kuului yli 1600 pillerin kuukausicocktail. Kulttuurivieras teki pirullisesta ötökästä dokumenttielokuvan.

Amanda Kotaja kertoo vaikeasta toipumisestaan leikkauksesta

Suomen paralympiatoivon kevät järkkyi, kun kovat kivut iskivät – Amanda Kotaja tähtää EM-kisoihin, vaikka ei ole päässyt kelaustuoliin yli kuukauteen

100 metrin ratakelauksen hallitseva maailmanmestari Amanda Kotaja joutui huhtikuussa yllättäen sappirakon poistoleikkaukseen. Ratakelauksessa tärkeitä keskivartalon lihaksia hän ei saa harjoittaa vielä hetkeen, mutta uskoo olevansa kunnossa kesän pääkisoissa.

Kari Forsell.

Kivunhoidossa ja potilaan kohtaamisessa on yhä parannettavaa – selkäkivuista vuosikymmeniä kärsinyt Kari Forsell: "Pitkään hoito oli vain kipulääkettä ja pari vapaapäivää"

Lähes tuhannen ihmisen allekirjoittama joukkokantelu toimitettiin talvella eduskunnan oikeusasiamiehelle. Se on jo johtanut Valviran selvityksiin. Kipupotilaat toivovat esimerkiksi perusterveydenhuoltoon lisää resursseja ja osaamista kivunhoitoon.

Heidi Jarske kiinnittää juoksijaan 3D antureita.

Jopa yli puolet juoksijoista on sairaspedillä vuosittain – juoksuvammojen juurisyy on silti hämärän peitossa

Kevät on juoksuharrastuksen aloittamisen aikaa. Monella homma tökkää kuitenkin pian polvi- tai nilkkakipuun. Juoksuvammojen syitä etsitään suomalais-kanadalaisessa tutkimuksessa.

Emma Rask istuu patjalla lattialla ja katsoo ulos.

Yhdeksän vuotta itsemurhapäänsärkyä – Nyt Emma Rask elää lähes kivuitta psykedeelien avulla

Sarjoittainen päänsärky on harvinainen neurologinen sairaus, joka aiheuttaa sietämätöntä kipua toispuoleisesti kasvojen alueella. Siitä ei ole vielä varmuutta, miksi psykedeelit helpottavat joidenkin oireita.

Hammaslääkäri näyttää potilaalle peilin kautta miten hampaiden välit tulisi puhdistaa.

Kasvomaskin jumittamia leukaperiä voi vetreyttää kotikonstein – ammattilaiset suosittelevat lämpöhoitoa ja nenähengitystä 

Jos purentalihakset kipeytyvät muutenkin helposti, maskinkäyttö on saattanut pahentaa ongelmia. Maskin asentoa esimerkiksi korjaillaan liikuttelemalla leukaa. Yksi keino vähentää leuan jännitystä on valita mahdollisimman hyvin istuva maski.

Heli Tuikka koki, etteivät lääkärit ottaneet häntä todesta.

Heli Tuikka koki, etteivät lääkärit ottaneet kovia kipuja todesta – kymmenien lääkärireissujen jälkeen häneltä löytyi laajalle levinnyt suolistosyöpä

On harvinaista, ettei vakavaa sairautta huomata kohtuullisessa ajassa. Vähäoireiset syövät ovat katalimpia.

Katolisen kirkon paavi Franciscus.

Sunnuntai 4.4.2021 (radio)

Koronatartuntojen määrä on laskussa. Lapsilla on aiempaa enemmän migreeniä. Paavi kehottaa jakamaan koronarokotteet köyhien maiden kanssa. Trooppiset metsät katoavat entistä nopeammin.

Tyttö makaa sohvalla ja katsoo kännykän näyttöä

Yhä useampi lapsi kärsii migreenistä – taustalla esimerkiksi lisääntynyt ruutuaika

Neurologi: Kuukausittaisista päänsäryistä kärsii jopa kymmenen prosenttia koulun aloittavista lapsista.

Pelastajat auttoivat Kati Kinnusen metsästä.

Kati Kinnunen makasi tuskissaan, kylmissään ja peloissaan lumihangessa puolitoista tuntia – nyt hän kutsuu pelastajiaan supersankareiksi

Kati Kinnusen lonkan tekonivel meni sijoiltaan mökin pihassa metsän keskellä viime viikon lauantaina.

Selkäjumppa tarralapulla.

Etätyö jähmetti suomalaiset kotiin – tällä selkäkoneella avaat lihasjumit 4 helpolla liikkeellä

Selkäkone auttaa sinua jaksamaan, jos et muuten malta lähteä liikkeelle.

Lumilautailija Rene Rinnekangas

Rinnekankaan olkapää edelleen kipeä, X-Gamesin ohjelma keveni

Toipilaalle Rene Rinnekankaalle knuckle huck -kisamuoto olisi liian raju.

14-vuotiaan kouvolalaisen Laura Toikan paleltuneet nilkat

"Olis ehkä pitänyt kuunnella äitiä" – Laura Toikka, 14, palellutti paljaat nilkkansa pahasti pakkasessa

Lääkärin mukaan nilkat ovat herkkä ihoalue paleltumaan, koska suojana ei ole rasvakerrosta.

Siiri Rantanen istuu penkillä pipo päässä Vesijärven satamassa, järvi taka-alalla.

Siiri "Äitee" Rantasen jalka on jouduttu amputoimaan – "Olin yötä päivää tuskissani"

Siiri "Äitee" Rantanen on parhaillaan toipumassa vasemman jalan amputoinnista sairaalassa.

Saara Lehtonen lämmittää saunaa.

Frequent saunas are about more than just being extra clean

There's mounting evidence that taking a sauna several times a week often can even prevent mental health and memory problems.

Leena Vilkka

Leena Vilkan kolumni: Toivon ja lohdun monet kanavat kaikille särkyneille

Kärsimyskin kuuluu elämään. Kysymys ei ole, miten kärsimystä voisi välttää, vaan miten elää tuskan ja kivun kanssa, kirjoittaa Leena Vilkka.

Hammasmuoteissa purentakisko

Jumppa helpottaa purentahäiriöiden aiheuttamia kiputiloja – tutkimuksen mukaan purentakiskosta on luultua vähemmän hyötyä

Itä-Suomen yliopistolla tehdyn väitöstutkimuksen mukaan purentakiskosta ei ole lisähyötyä kipujen hoidossa pidemmän päälle.

Lääkehylly apteekissa.

Yksi twiitti riitti pudottamaan ibuprofeenin myynnin – jos parasetamoli kiilaa kipulääkkeiden kärkeen, päättyy erikoinen suomalainen lääketarina

Keväällä parasetamoli piipahti ensimmäistä kertaa myyntitilastoissa ibuprofeenin edellä. Tulevaisuudessa markkinat voivat keikahtaa pysyvästi.

Sohvalla viltin alla makaava nainen

Joka kymmenes nainen kärsii ulkosynnyttimien kroonisesta kiputilasta, vulvodyniasta – vaiettuun vaivaan voi saada lievitystä

Kipu voi tuntua jopa ilman kosketusta. Väitöstutkimuksen mukaan lääke- ja terapeuttisen hoidon yhdistelmä auttaa eniten.

Mikko Korhonen 20082020

Käsivamma pitää Mikko Korhosen sivussa golfkentiltä kuukauden – tenniskyynärpää tuli puutarhatöistä

Mikko Korhonen vetäytyi viime viikon kilpailusta ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Mies istuu tuolilla.

Sterilisaatio ei ole kaikille miehille ongelmaton toimenpide – perheenisä kärsi kovista kivuista puolitoista vuotta

Sterilisaation haitat tunnistetaan Suomessa huonosti. Pitkittynyt kipu voi haitata arjessa tai estää seksin.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Yhtenä hetkenä vain

Yksinäisyys was here.

Eero Hirvonen

Yhdistetyn maajoukkuemiehen Eero Hirvosen polvi tähystettiin

Polvikivut ovat vaivanneet Eero Hirvosta jo pitkään

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle