Uusimmat artikkelit
Jättäisitkö herkut ostamatta, jos hallitus nostaisi niiden hintaa herkkuverolla? Näin puolueet suhtautuvat sokeri-, suola- ja rasvaveroon
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kela väläyttivät hallitusneuvottelujen tueksi tehdyssä hyvinvointikatsauksessaan sokeri-, suola- ja rasvaveron käyttöönottoa. Esitys ei ole uusi.
Syysöljykasvien sato on Suomessa huonoin miesmuistiin – kasviöljyistä odotetaan pulaa Euroopassa
Suomessa kylvettiin viime syksynä ennätysmäärä syysöljykasveja, mutta vaikea talvi söi valtaosan sadosta.
Rypsistä ja rapsista maksetaan nyt ennätyksellisen hyvää hintaa – monin paikoin epäonnistunut syyskylvö hankaloittaa tilannetta
Pohjalaismaakunnissa öljykasvien syyskylvö onnistui kohtalaisesti. Silti puristamoilla on pulaa rypsistä ja rapsista. MTK kehottaa harkitsemaan kevätkylvöllä paikkaamista.
Etkö uskalla avantoon, mutta haluaisit aktivoida ruskeaa rasvaasi? Ei haittaa, syö vaikka chiliä
Kehossamme olevasta terveellisestä ruskeasta rasvasta saadaan koko ajan uutta tietoa. Seuraavaksi tutkitaan ehkäiseekö se flunssaa.

Kalakukko on nykyisin aitoa perinneruokaa myös laktoosittomana ja pitkulaisena
Euroopan komissio on höllentänyt kalakukon nimisuojaa. Taikinakuoressa, täytteessä ja voitelussa voi käyttää laktoositonta voita tai margariinia.
Tutkimus: muovisia elintarvikepakkauksia ei pitäisi kierrättää uudelleen elintarvikekäyttöön
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan elintarvikkeista jää ruokapakkausten muoviin esimerkiksi rasvoja ja proteiineja mikrobien kasvualustaksi. Kierrätettynä ja uudelleen käytettynä tällaiset muovit ja niissä olevat mikrobit muodostavat tutkimuksen mukaan terveysriskin.
Osaatko ottaa kasviöljyistä hyödyt irti? Pehmeät rasvat tekevät hyvää hormoneille, hedelmällisyydelle ja jopa vauvan terveydelle
Näin käytät kasviöljyjä monipuolisesti.
Yli puolet suomalaisista kannattaa sokeriveroa, kertoo kyselytutkimus – rasvan verotus herättää enemmän vastustusta
Kyselystä ilmeni, että energiajuomien myynnin kieltämistä alle 15-vuotiaille kannattaa peräti 83 prosenttia suomalaisista.
Apteekkiketju uutisoi maitotutkimuksesta, kansanedustajan somessa alkoi väittely rasvasta – kysyimme ravitsemustieteilijältä, mistä on kyse
Asiantuntija muistuttaa, että ravitsemussuositukset pohjautuvat vertaisarvioituun ja laajaan tutkimustietoon.
Prisma: Totuus vitamiinipillereistä – Pitäisikö ravintolisät testata yhtä tiukasti kuin lääkkeet?
Vitamiinipilleristä on tullut miljardibisnes.
Tutkimus: Lasten haitallinen kolesteroli laski paremmilla arjen valinnoilla – eniten vaikutusta oli voipohjaisen levitteen vähentämisellä
Professorin mukaan yksilöllinen ravitsemus- ja liikuntaohjaus voitaisiin ottaa osaksi neuvola- ja kouluterveydenhuoltoa.
“Paras vappu on se, kun paloautot saavat pysyä tallissa” – katso pelastajien lämmin videotervehdys suomalaisille
Munkkirasvat kuumenevat tavallista useammassa kodissa.

Tutkijan väite: Nesteen biodiesel lisää reippaasti ilmastopäästöjä – Neste pitää raaka-ainettaan jätteenä
Useat maat pyrkivät eroon sademetsille haitallisista palmuöljypohjaisista polttoaineista. Suomessa Neste saa niistä veronalennuksia.

Useammalla kuin joka toisella suomalaisella kohonnut kolesteroliarvo
Suomalaisten kolesterolitasot ovat kääntyneet laskuun vuosien 2007–2012 nousun jälkeen. Silti noin 55 prosentilla kokonaiskolesteroli on yhä yli suosituksen.

Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan pian rasvatonta luomumaitoa
Luomumaidon raaka-aine kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta ja valmistetaan Maikkulassa.

Keitele päätti 60 vuotta sitten, että kunnan kouluissa ja laitoksissa käytetään pelkkää voita – nyt päätös aiotaan vihdoin kumota
Keiteleellä on noudatettu kunnanvaltuuston päätöksestä huolimatta jo vuosikausia virallisia ravitsemussuosituksia.

Riihimäellä päiväkotilapset pääsevät mukaan kasviöljyjen kierrätyspilottiin
Kokeilu alkaa kaupungin kolmessa päiväkodissa.

Grillikausi näkyy eläinlääkäreiden vastaanotoilla – "Muutama lusikallinen rasvaista ruokaa mullistaa pienen koiran ruoansulatusjärjestelmän hetkessä"
Pahimmillaan rasvainen ruoka voi laukaista jopa haimatulehduksen, mutta tyypillisempiä ongelmia ovat suolistovaivat.

Kebab on hyvää ruokaa, jolla on turhan huono maine – vasta lihan laittaminen leivän väliin teki kebabista pikaruokaa 50 vuotta sitten
Erään tarinan mukaan Saksaan muuttanut turkkilainen myi ensimmäistä kertaa ”döneriä” 1969. Suomessa kebabin suosion kasvulle ei näy loppua.

Ravintotieteilijät raapivat päätään, kun kansa syö mitä haluaa – mutta parannamme koko ajan, ja 2020-luvulla DASH:in pitäisi kuulua kaikkien arkeen
Ravintosuositukset eli ruokaympyrät täyttävät 70 vuotta. Nyt punaisen lihan ylensyönnistä pyristellään tosissaan eroon.
Koululaisten margariinikapinan tulos: voipohjainen levite teki paluun ruokaloihin, viranomaiset tyrmistyivät faktojen sivuuttamisesta
Kouluruokasuosituksen laatijat kritisoivat kovin sanoin pohjoiskarjalaisten kuntien päätöstä antaa periksi margariinikapinassa.

Mikko Harju julkaisi omakohtaisen laulun menettämisen tuskasta: "Kyse on siitä, jäädäänkö me vellomaan tuskaan, vai otetaanko siitä opiksi"
Mikko Harjun laulujen suosiosta kertoo sekin, että sadat fanit ovat tatuoineet laulujen sanoja ihoonsa.

Kinkkutemppu kerää paistorasvat hyötykäyttöön myös Kajaanissa
Keräykseen viedyistä rasvajätteistä jalostetaan biodieseliä. Rasvat voi laittaa myös biojäteastiaan.

Oulussa avataan tänään kinkkurasvan keräyspisteitä
Kinkkutemppu-organisaation keräyspisteitä löytyy eri puolilta Oulua yhteensä yhdeksän.

Jouluateria on helposti vuoden raskain – Tutkijan 6 vinkkiä: näin teet joulusta kevyemmän
Joulun herkuista ei tarvitse luopua, vaikka haluaisi syödä kevyemmin ja terveellisemmin. Kinkun kovaa rasvaa kannattaa korvata kalalla, sanoo tutkija.

Tutkimus: Rasvan laatu voi vaikuttaa painon kertymiseen
Muutokset eivät ole suuren suuria, mutta vuosien varrella niistä voi kasaantua huomattava terveystaakka.

Omega-3-rasvahappolisät tuskin estävät syöpää tai sydäntauteja – myös D-vitamiinilisien teho kyseenalainen
Omega-3-rasvahappolisien tai D-vitamiinipillereiden syöminen ei suojannut tutkimukseen osallistuneita sairastumiselta tai kuolemantapauksilta.

Lehmistä halutaan nyt rasvaista ja proteiinirikasta maitoa – maatalousyrittäjä: "Ei herätä positiivisia ajatuksia, kun miettii omaa maitotiliä"
Yhä useampi kuluttaja mieluummin syö kuin juo maitoa. Suunnan muutos ei ole tiloille helppo eikä nopea.

Suomalaiset marjat ovat aivoruuan aatelia – Tutkija: "Ehdottomasti mieluummin marjoja kuin tuontihedelmiä"
Aivoja on tankattava säännöllisesti, mutta ei millä tahansa polttoaineella. Aivot tarvitsevat kuitua, vitamiineja, rasvaa ja sokeria. Ravinto vaikuttaa mielialaan, vireyteen ja jopa muistiin.
Prisma: Ruoan anatomia – Miten jokainen suupala rakentaa terveyttä ja kehoa?
Kolmiosainen sarja selvittää ruoan koostumusta.

Kuluttaja-lehti vertaili "terveellisiä" sipsejä: Rasvoista löytyy isoja eroja, suola on suurin ongelma
Pahamaineisia transrasvoja on useimmissa vaihtoehdoissa mitättömän vähän, mutta rasvojen kokonaismäärät vaihtelevat paljon.

Sähkölieden paloturvallisuutta parantavan lisälaitteen toimintaa tutkitaan auringonkukkaöljyllä – älä kuitenkaan kokeile kotona
Suomessa kehitetyt liesivahdit käyvät ulkomailla kaupaksi kotimaata paremmin.
Prisma: Kyllä lääkäri tietää – Mihin terveysneuvoihin voi luottaa?
Lääkäri Michael Mosley tutkii terveyden muoti-ilmiöitä.

Lounaalla syö itsensä helposti ähkyyn, mutta eväät voivat olla yksipuoliset – vertasimme einesevästä ja työpaikkalounasta
Raskaan ja fyysisen työn tekijät syövät usein yksipuolisia einesruokaeväitä, kun taas istumatyötä tekevät toimistotyöläiset runsaan buffet-lounaan.

Kovan rasvan terveyshaitat ovat entistä selvemmät: "Jokaisen tulisi viimeistään aikuisiässä tietää kolesterolinsa"
Käypä hoito -suosituksia tarkennettiin joulukuussa, koska asiantuntijoiden mukaan kovista rasvoista saatavan pahan LDL-kolesterolin ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä on kiistaton yhteys.

180 astetta: "Ei pakkanen pahaksi ole, se laihduttaa, antaa mielenrauhaa ja lisää stressinsietokykyä"
Pakkassäässä voi toki palelluttaa varpaansa, mutta kylmä on myös järisyttävä terveyden lähde.

Rasvan ja hiilihydraattien vähentäminen yhtä hyviä laihduttajia
Laihtuminen on tutkimusten mukaan suurimmillaan noin puolen vuoden kohdalla, mutta sen jälkeen dieeteistä lipsutaan ja kilot kertyvät takaisin.
Tutkimus: Rasvaiset maitotuotteet voivat olla terveellisempiä - 3 asiantuntijaa vastaa rasvakiistan väitteisiin
Mitä jos suositukset ovatkin väärässä?

Onko margariini lisäainepommi ja miten sitä tehdään? 7 väitettä, asiantuntijat vastaavat
Margariini on arkinen tuote, mutta se herättää paljon tunteita ja mielipiteitä. Keräsimme yleisiä väitteitä rasvasta, ja pyysimme vastaukset ravitsemuksen asiantuntijoilta.

Voi vai margariini? Vanhat ennakkoluulot ja tavat ohjaavat rasvankäyttöä ja näkyvät sairauksina
Ravitsemusterapeutti kohtaa usein mielikuvan, jossa voi on perinteinen luonnontuote ja margariini täynnä lisäaineita. Ruokatottumuksissa alueelliset erot ovat suuret.

Maitokeskustelu somessa on tutkijan mukaan pienen porukan älämölöä – "Jotkut haluavat vastustaa kaikkea mitä ravitsemussuosituksissa ehdotetaan"
Maito herättää melkoisia kannanottoja varsinkin somessa. Tutkittu tieto maidosta puoltaa vähärasvaisuutta.

Sotkamon lapset eivät saa voita ja kevytmaitoa vielä ainakaan vuoteen: "Ihmisillä on oikeus valittaa"
Sotkamon suunnitelmista tarjota kevytmaitoa ja voita koulu- ja päiväkotiruokailun yhteydessä on tehty valitus hallinto-oikeuteen.

Sotkamon maitopäätöksen taustalla oli lasten nälkä: "Vanhemmilta ja isovanhemmilta on tullut viestejä"
Sotkamo haluaa tarjota päiväkodeissa ja kouluissa kevytmaitoa ja voita, mutta valtio näyttää valinnalle edelleen punaista valoa. Entä mitä mieltä maidon tärkeydestä ovat lapset?

Kapina koulumaidon rasvattomuutta vastaan yllätti valtion – "Ei ole vanhempien tai lautakunnan asia päättää, mitä lapset koulussa syövät"
Ravitsemusneuvottelukunta ei aio lähettää paimenkirjeitä kaikkiin kuntiin, jotka tarjoavat lapsille yhä kouluissa rasvaista maitoa. Asiaa seurataan silti tarkasti, sillä neuvottelukunnan mielestä lapsille pitää tarjota heidän terveydelleen parasta, vaikka omat mieltymykset olisivat toisenlaiset.

Health authority raps municipality over plan to serve children butter, richer milk
A decision to serve semi-skimmed milk and butter to daycare and primary school children has landed the eastern Finland municipality of Sotkamo in hot water with the National Nutrition Council. The organisation says the town has run afoul of guidelines to stick to margarine and skimmed milk.

Ravitsemussuositukset jakavat mielipiteitä: osa uskoo, osa vastustaa, moni jättää noudattamatta
Viralliset ravitsemussuositukset ovat osalle suomalaisista punainen vaate. Hyvinvointivalmentaja Tomi Kokko heittäisi ne romukoppaan. Pääsihteeri Arja Lyytikäinen uskoo, että osa ymmärtää ne väärin.

Voita ja kevytmaitoa lapsille? Asiaa käsitellään Sotkamossa uudestaan: "Keskustelu pitää vielä käydä"
Sotkamon kunnan saamat moitteet Valtion ravitsemusneuvottelukunnalta viedään viranhaltijoiden kautta keskusteluun Sotkamossa.

Sotkamo päätti tarjota voita ja kevytmaitoa lapsille – Nyt valtio jyrähti: "Lasten terveydellä ei pidä leikkiä"
Ravitsemissuositusten mukaan lapsille pitäisi tarjota margariinia ja rasvatonta maitoa.

Ranskassa voipula uhkaa kansallisherkku croissantia
Ranskassa voipula on näkynyt jopa aukkoina ruokakauppojen maitohyllyissä.