Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Satuseinä puhuu kirjastossa nyt myös Oulun murretta ja ukrainaa

Oulun pääkirjaston interaktiivisen satuseinän kertomaa Maaria taivaanlaulaja -musiikkisatua voidaan kuulla nyt myös ukrainaksi ja Oulun murteella.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Pietarsaari vaati nyt hyvinvointialuetta korjaamaan päivystyksen kieliongelmat – ratkaisuksi tarjotaan lisää lääkäreitä, kielikursseja ja etälääkäripalvelua

Pohjanmaan hyvinvointialueen lääkäreitä yritetään kannustaa siirtymään Pietarsaareen maksamalla lisäkorvausta.

Kolme kuvaa kielisekamelskasta kaupan tuotteissa.

Suomalaisille myydään marketeissa "double crispy kanan wingsejä ja ringsejä" – oikeusministeriö etsii asiantuntijaa selvittämään suomen kielen tilaa

Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntija pitää tärkeänä, että suomenkielisen puheyhteisön jäseneksi pääsee myös vaillinaisella kielitaidolla.

Suomen kielen emeritaprofessori Kaisa Häkkinen seisoo lammen rannalla.

Pitäisikö Valko-Venäjän nimi muuttaa Belarusiksi? Suomen kielen emeritaprofessori kannattaa, Kotus eri linjoilla

Norja liittyi viime sunnuntaina Ruotsin ja Tanskan joukkoon ja käyttää Valko-Venäjästä jatkossa nimitystä Belarus. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää keskustelua nimenvaihdosta tervetulleena.

Sanna Marin Butšassa ukrainalaisen Segodnya-lehden Telegram-kanavallaan julkaisemassa kuvassa.

Viisi yleisön suosikkijuttua: Yle julkaisi kuvat uiguurien sorrosta ja selvitti, miltä Venäjän asevoimat Suomen lähellä oikeasti näyttävät

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Mikael Granlund pitää kiekkoa MM-välierässä Yhdysvaltoja vastaan.

Lauantai 28.5.2022 (radio)

Nato-hakemuksen aikataulu. Matkailukesä. MM-jääkiekko. Selkokielen päivä.

Eskolanmäen koulun oppitunti Kouvolassa.

Joensuuhun on perustettu uusia opetusryhmiä maahanmuuttajille – lukioikäisille ukrainalaisille oma ryhmä päättöopintojen suorittamiseen

Joensuun kaupunki perusti keväällä viisi uutta valmistavan opetuksen ryhmää. Uusille ryhmille on ollut tarvetta ukrainalaisten pakolaisten saapumisen myötä. Lukioikäisille perustettiin myös oma ryhmä.

Oppilaat ovat luokkahuoneessa ja opettaja on luokan edessä tietokoneella.

30 ukrainalaista opiskelee päivittäin suomen kieltä ja kulttuuria Kajaanissa – oudot sanat huvittavat, mutta edessä siintävät mahdollisuudet

Kajaanissa aikuisopiskelijoiden ryhmä suorittaa seitsemän viikon mittaisen kotoutumiskoulutuksen orientoivan jakson, joka auttaa kotoutumaan Suomeen. Kainuun malli on tiedettävästi ainoa laatuaan Suomessa.

Ilmakuva Savonrannasta toukokuussa 2022.

Ukrainalaiset ovat päässeet arkeen kiinni eri puolilla Suomea – Savonrannalla leikkivät lapset herättivät uinuneen kylän eloon

Savonrannan väkiluku kasvoi kertaheitolla kymmenen prosenttia. Pienen kylän raitilla viilettää nyt aiempaa enemmän lapsia.

Nainen istuu ulkona. Kädessä haastattelumikrofoninauhuri.

Tutkijat lähtivät etsimään harvinaista suomen kielen sanaa ja tekivät ikävän havainnon – saattaa kohta kadota kokonaan

Suomen kielen tutkijat ja opiskelijat nauhoittivat Savitaipaleen asukkaiden puhetta. Vielä heidän korviinsa kuului koko ajan harvinaistuva "meä".

Anonyymi ihminen katsoo televisiota pyörätyolissa.

Vuoden Tiedekynä -palkinnon voitti vaikeasti kehitysvammaisten vuorovaikutusta tutkinut Sonja Miettinen

Kehitysvammaiset saavat hyvää fyysistä hoivaa, mutta sosiaalinen vuorovaikutus jää vajaaksi.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Suomalaiset eliitit elävät omassa amerikkalaisuuden kuplassaan eivätkä tunnista todellista kansainvälisyyttä keskuudessamme

Maahanmuuttotaustaiset nuoret eivät enimmäkseen ole rikollisia, mutta eivät myöskään huolipuheen tahdottomia uhreja, kirjoittaa Saarikivi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Nainen seisoo koulun edustalla.

Maalahden ainoaa suomenkielistä koulua uhkaa lakkautus – mielipiteet jatkosta jakautuvat puolesta ja vastaan

Maalahden ainoan suomenkielisen koulun tulevaisuus on vaakalaudalla jo toistamiseen. Koulu on jo kertaalleen lopetettu Kolinan kylästä vuonna 2015 ja siirretty ruotsinkielisen koulun yhteyteen. Nyt koulu saatetaan lakkauttaa kokonaan.

Ukrainankielisiä lastenkirjoja kirjaston hyllyssä.

Lappeenrannan kaupunki suunnittelee Ukrainasta tulleille koululaisille oman äidinkielen opetusta ensi syksyksi – nyt tärkeintä on vakaan arjen turvaaminen

Ukrainasta on saapunut Lappeenrantaan reilut 50 kouluikäistä lasta. Heidän opetuksessaan hyödynnetään Ukrainan opetusministeriön etäopetussivustoja.

Mikael Agricolan patsas.

Lauantai 9.4.2022 (radio)

Marinin haastattelu. Keskusta ja Nato. Venäläiset rekka-autot. Mikael Agricolan päivä. Sää.

Ukrainasta tullut Viktor harrastaa jääkiekkoa ja pääsi pelaamaan Oulun kärppiin jääkiekkoa.

Ukrainalainen Viktor Eyevlev, 14, pääsi heti jääkiekkojoukkueeseen, äidin kotiutumista hidastaa byrokratia: "Toivon hyvää elämää – ja mestaruutta"

Pikkupojasta saakka kiekkoilleelle Viktor Eyevleville harrastuksen jatkuminen on tärkeää. Monien muiden Suomeen saapuneiden ukrainalaisten kotiutumista haittaa kielimuuri ja paperisodan hitaus.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Hei, olen Shadia, ruskea ja suomalainen

Harmittomiltakin tuntuvat kysymykset voivat olla loukkaavia ja kielteisiltä vaikutuksiltaan kasautuvia, kirjoittaa Rask. Kolumnin voi myös kuunnella.

Kanootin nokka järven lahdella.

Easy Finnish – suomea aloittelijoille ja edistyneille

Suomea aloittelijoille ja edistyneemmille.

Reppuja roikkuu tuoleilla koululuokassa.

Ukrainasta saapuneet lapset aloittavat koulun tänään – Kajaanilla pitkä kokemus sotatoimialueelta tulevien lasten kohtaamisessa

Kajaanin kaupungilla on ollut valmistavaa opetusta tarjolla yli 10 vuoden ajan. Uusien valmistavien luokkien opettajina on kaksi eläkkeellä ollutta rehtoria.

Lappeenrannassa asuva Irina Mineeva on huolissaan venäjää puhuvien lasten puolesta

Pelko hiipi itärajan venäläistaustaisiin suomalaisiin: "Lapset olivat eskarissa leikkineet kuka pelkää venäläistä -leikkiä"

Suomessa asuu yli 84 000 venäjää äidinkielenään puhuvaa henkilöä. Nyt he pohtivat, uskaltavatko puhua venäjää julkisesti.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Kirjoitusvirheille nauraminen on tapa hiljentää muiden ääntä

Monella itseään suvaitsevaisena pitävällä on aukko sydämen sivistyksessä. Kielioppivirheille nauraminen on ällöttävä elitismin muoto, kirjoittaa Thurén.

Kuvassa oikea, höger ja vasen, vänster kyltit eduskuntatalolla.

Maahanmuuttajien kotoutumisohjelmassa painotettiin "ruotsin kielen elinvoiman turvaamista" – Osa Pietarsaaren valtuutetuista hämmästyi: "Ei kai kotouttamisessa ole kyse siitä?"

RKP:stä myönnetään, että asia oli huonosti muotoiltu ja virkkeet olisi pitänyt jättää pois. Kokonaisuuteen ei virkkeillä RKP:n mielestä silti ole vaikutusta.

Edsevön koulurakennus Pedersöressä.

Pedersöreen on perusteilla kielikylpykoulu – ratkaisisiko suomenkielinen kylpy oppilaspulaongelman?

Pedersöressä on etsitty ratkaisua siihen, mitä tehdä Edsevön ruotsinkieliselle koululle, jonne ei ole lähivuosina tulossa riittävää määrää ruotsinkielisiä oppilaita. Ehdotuksena on perustaa rakennukseen kielikylpykoulu.

Räppärit Cledos, Averagekidluke, A36 ja  Ibe.

Samma gamla vanliga -hitti tanssittaa kielestä huolimatta – nykyisin tekstin ymmärtämistä tärkeämpää on päästä biisin fiilikseen

Suomalaisräppärit tekevät nyt yhteistyötä ruotsalaisten ja virolaisten artistien kanssa. Yhteiskappaleilla räppärit pääsevät valloittamaan uusia markkina-alueita.

Kokkolan kaupunginteatterin kansainväliset yhteistyökuviot jatkuvat

Kokkolan kaupunginteatteri aloitti harvinaisen yhteistyön ruotsalaisen teatteriryhmän kanssa

Kansainvälisyys on osa kaupunginteatterin strategiaa. Nyt toteutetaan kaksikielinen näytelmä yhdessä Kaveri-kollektivetin kanssa.

Länsinummen koulu.

Pietarsaaren kouluverkkoratkaisu pitkittyy – kaupunki kipuilee laskevan syntyvyyden ja huonokuntoisten koulujen kanssa

Pietarsaaren kaupunginhallitus laittoi pöydälle kaupunginjohtajan esittämän ratkaisun monimutkaiseen kouluverkkoasiaan.

Tamperelaisen ravintola Puiston työntekijä siistii terassin myyntitiskiä

Salpaus tarjoaa suomen kielen opetusta työpaikalle räätälöitynä

Tavoitteena on parantaa jo työelämässä olevien maahanmuuttajien valmiuksia menestyä työssään.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Aluehallintovirasto vaatii Pietarsaarta korjaamaan päivystyksen kieliongelmat – suomenkielisten palvelu ei ole parantanut

Kaupunki on saanut avilta jo useamman huomautuksen lääkäreiden suomen kielen puutteista.

Talvisella tienvarrella Laihian kunnan tienvarsikyltti, jossa oravamaskotti ja Laihian kunnan logo

Laihia on Pohjanmaan hyvinvointialueen ainoa täysin suomenkielinen kunta – Yle kysyi, huolestuttaako oman kunnan asema aluevaaleissa

Vahvasti ruotsinkielisen Pohjanmaan ainoa poikkeus on Laihia. Asema herättää keskustelua sekä kuntalaisissa että kuntapäättäjissä.

Joonas Konstig

Joonas Konstigin kolumni: Vastuullinen on siitä monikäyttöinen sana, ettei se tarkoita juuri mitään

Koirat reagoivat taikasanoihin aivan kuten ihmiset. Sanoissa on magiaa, ja kun opit tunnistamaan sanamagian käytön, sinua vedätetään entistä harvemmin, kirjoittaa Konstig. Kolumnin voi myös kuunnella.

Ääninäyttelijä Jaana Saarinen katsoo kameraan. Taustalla on kuva Meryl Streepistä. Pesosella ja Streepillä on sama muikea ilme.

Netflix dubbasi Don't Look Up -elokuvan suomeksi, ja se herätti somessa "kauhuntäyteisiä" tunteita – oikeasti käännös on palvelua sadoilletuhansille

Kun Meryl Streep puhuukin elokuvassa suomea, katsoja nauraa, raivostuu tai ilahtuu. Leffafanit kehitysvammaisten elokuvakerhossa toivovat lisää suomeksi dubattuja elokuvia.

Kirjailijat Édouard Louis, Riikka Ala-Harja ja Iida Rauma.

Tässä 9 kiinnostavaa kirjaa, joihin kannattaa tarttua keväällä – tarinoita koulukiusaamisen seurauksista, eroista ja tv-sarjan luomisesta

Kaunokirjallisuuden kevätkausi on jo vauhdissa. Kokosimme laajasta valikoimasta yhdeksän kirjaa.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Hankitaan seuraavalla 10 miljardilla jotain puolustamisen arvoista

Hankitaan hävittäjille jotain puolustettavaa ja tehdään 10 miljardin investointi myös kulttuuriin ja tieteeseen, kirjoittaa Saarikivi.

Nicke Aldén ja Alexey Kriventsov istuvat vastakkain vanhan piirongin äärellä. Molemmilla on päällä mustat kasvomaskit ja manikyyri on juuri alkamassa.

Бумер с мужикюром – новые слова, проникшие в финский язык за два карантинных года

Центр отечественных языков Kotus ежегодно в декабре публикует подборку из новых слов, проникших в финский язык за предыдущий год. Мы включили в наш список неологизмы, появившиеся за два года пандемии и отражающие как ковидную реальность последних лет, так и различные социальные, политические и культурные явления.

Metsolan kampus

Korkeakoulujen ensimmäinen yhteishaku alkaa – Xamkissa tarjolle uusi sairaanhoitajakoulutus, joka opettaa ammatin ja suomen kielen

Uudessa nursing-koulutuksessa opinnot aloitetaan englanniksi ja suomen osuus opetuksessa kasvaa opintojen myötä. Kaikkiaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa aloituspaikkoja on tarjolla 207.

Kieliteknologian tutkijat Veronika Laippala, Tapio Salakoski ja Sampo Pyysalo katsovat tyietokoneen näyttöä.

Kotimaiseen kielimalliin tarvittiin miljardeja sanoja – nyt tekoäly osaa kirjoittaa vaikka satuja suomeksi

Turussa on kehitetty suomen kieltä ymmärtävää tekoälyä. Tietokone voi keksiä jatkoa tarinalle, mutta koneellisesti voidaan pahimmillaan tuottaa myös massoittain mielipiteitä manipuloimaan käsityksiä.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Hyvinvointiaate rappeuttaa moraalia, kieltä ja kansanvaltaa

Alueuudistus roiskii hyvinvoinnin tähtisadetta hallintohimmeliin mutta jättää terveydenhuollon tärkeimmän ongelman vaille ratkaisua, kirjoittaa Ehrnrooth kolumnissaan.

Kolumni Raj Sabanadesan.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Suomessa sain ensimmäisen kerran elämässäni kokea, mitä turvallisuus on

Luottamusta ja yhteistyötä rakennetaan viisaudella ja kunnioituksella toisiamme kohtaan, eikä olemalla aina oikeassa omasta kuplasta käsin, kirjoittaa Sabanadesan.

Ruskeahiuksinen nainen hymyilee toimiston käytävällä katsoen kameraan. Viereisellä seinällä on kirkkaanvärinen tilkkupeite.

"Onpa hauska nimi, oletko suomalainen?" Kysymällä tätä syyllistyt tahattomasti mikroaggressioon – näin vältät syrjivät kommentit

Mikroaggressiossa kyse on viattoman oloisesta kommentista, joka loukkaa vähemmistöön kuuluvaa. Aiheesta keskustelu herättää voimakkaita tunteita, sillä kukaan ei halua, että häntä pidetään rasistina.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Pakkoruotsi takaisin!

Olemme puolikielisiä, jos emme osaa suomea tai ruotsia kelvollisesti. Meillä ei ole varaa siihen, että kotimaisten kielten osaaminen rapistuu, kirjoittaa Kontro.

Kääntäjä Kersti Juva kannustaa puhumaan suomea muualta tulleille

Kääntäjä Kersti Juva kannustaa puhumaan suomea muualta tuleville – Myös huippuosaajien pitäisi oppia kieltä

Tolkien-kääntäjä Kersti Juva kaipaa lisää suomen kielen opetusta maahan muuttaville, myös Euroopasta tuleville huippuosaajille. Suomalaisten pitäisi kouluenglannin sijaan puhua suomea, jotta muualta tulleet oppisivat kielen.

Itsenäisyyspäivään liittyviä sanoja

Kokeile ja tutki sanakoneella, mitkä asiat liittyvät itsenäisyyteen sinun ja muiden mielestä

Suomi täyttää 104 vuotta tänä vuonna. Teimme sen kunniaksi koneen sanoista. Liittyykö sauna itsenäisyyteen, entä markka tai EU?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle