Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Näissä kisoissa vain koolla on väliä! Lähes kolmekiloinen peruna ja kaksimetrinen porkkana pyyhkivät pienemmillä pöytää jättikasvisten SM-kisoissa

Jättikasvisten suomenmestaruudesta kisattiin viime lauantaina Mäntsälässä. Uusia paino- ja pituusennätyksiä syntyi useampi.

Kotimaiset tomaatit kisaavat hiilijalanjäljessä jo eteläeurooppalaisten kanssa – kasvihuoneala parantaa ilmastomainettaan

Kajaaniin rakennettiin moderni vertikaalipuutarha, mutta myös perinteiset kasvihuoneet ovat pienentäneet hiilijalanjälkeään.

Miljoonille kurkkukiloille pitäisi löytyä ostajia kotimaasta – osa tuottajista puhuu ylituotannosta, osa laajentaa silti viljelmiään

Kurkkua tuotetaan Suomessa ennätysmäärät. Kuluttajille kurkkutulva tietää edullisia hintoja.

Kioski FOOD: Supermaukas Falafel-salaatti -resepti

Maailman helpoimmat falafelit.

Poikkeuksellinen kuivuus nostanut kasvisten hintoja – "Kotimaisen vihannestuotannon kanssa mennään kädestä suuhun"

Esimerkiksi kurkun, salaattien ja kaalien hinnat ovat normaalia korkeammat. Kuivuuden takia kasvikset ovat myös huonolaatuisempia.

Viljelypalstojen kysyntä kasvaa Tampereella

Monivuotista palstaa jonottaa tällä hetkellä 150 viljelystä innostunutta kaupunkilaista. Yksivuotisten jaossakin osa jää ilman ainakin haluamansa alueen aaria tai puolikasta.

Ota sato talteen – säilö kurkut

Maukas ja helppo säilöntäresepti kurkuille.

"Tuolle paskalle tarttis tehdä jotakin" – nyt siinä kasvavat tomaatit ja kurkut

Aiemmin ongelmajätteenä pidetty turkiseläinten lanta halutaan nyt parvekeviljelijöiden kasvimaaksi. Tuotteessa ja ravinteiden kierrätyksessä ollaan Kalajoella megatrendin äärellä, tutkija uskoo.

Osta edullisinta – pysyt kasvissesongin perässä: tuorein nouseva tulokas on broccoliini

Kasviksia kannattaa syödä satokauden mukaisesti. Erilaiset kaalit ovat pitäneet pintansa trendikasviksina.

Kaupat käärivät luomutuotteita muoviin – S-ryhmä: "Hieman ristiriitaista"

WWF:n asiantuntijan mukaan muovikääre on ansainnut paikkansa, jos se pitkittää tuotteen myyntiaikaa.

Kurkun ja tomaatin hinnat ovat laskussa – kotimainen tuotanto kiihtyy huhtikuussa

Vihannesten hinnat alkoivat nousta joulun jälkeen, kun talvimyräkkä romahdutti Espanjan vihannessadon.

Kurkkua ja tomaattia riittää – usko kotimaisiin vihanneksiin on korkealla Närpiössä

Vaikka Etelä-Euroopan satotappiot aiheuttivat kurkkupulaa, nyt sitä taas saa. Närpiössä tuotetaan suurin osa kotimaisesta kurkusta ja tomaatista.

Venäläinen keittiö on eloisa ja kekseliäs – maksalaatikkoa ei syötäisi itänaapurissa

Venäläisessä kodissa keittiö on talon sydän ja tyypillisesti naisen valtakuntaa. Pieneenkin keittiöön mahtuu aina kupilliselle teetä.

Kattilat ja paistinpannut mahtuvat nyt – kierrätysastioiden aukkoja suurennettiin Pellossa, Ranualla ja Rovaniemellä

Napapiirin Residuumin alueella Rovaniemellä, Ranualla ja Pellossa on suurennettu ekopisteiden metallinkeräysastioiden suuaukkoja. Syöttöaukot ovat olleet niin pieniä, että kierrätykseen ei ole saanut esimerkiksi suuria suolakurkkutölkkejä.

Valoisat sato-odotukset: Sää suosinut avomaan kurkkua

Kurkunviljelijöiden sato-odotukset ovat korkealla. Lopullinen tulos selviää kuitenkin vasta syyskuun puolella.

Clairvoyant cucumber predicts Euro 2016 results - almost

A cucumber - aided by its Finnish owner - has correctly forecast the outcome of five out of eight matches at the Euro 2016 football tournament, gathering a growing social media following and drawing comparisons with World Cup 2010 oracle Paul the Octopus.

Perinteisestä puutarhanhoidosta tullut trendikästä – Aloittelijoiden kursseille tunkua

Erityisesti hyötykasvien, kuten yrittien ja vihannesten kasvattaminen on nyt erittäin suosittua.

Puutarhalla pörisee jo – vibra vaihtuu luonnonmenetelmään

Ammattipuutarhalle kevät tuo säästöjä. Lämmitys- ja valaistuskustannukset vähenevät, kimalaiset pölyttävät kasvustoja, kasvu on runsaan valon takia rehevää. Samalla puutarhurin huolet kasvavat – kuinka alas hinnat romahtavat tulevana kesänä?

Ravintoneuvojan painajainen: Perheen ainoat kasvikset suolakurkku ja ketsuppi

Hyvään ruokavalioon kuuluu paljon kasvikunnan tuotteita. Myös halvalla voi syödä, jos tietää mitä ostaa. Pitää osata myös laittaa ruokaa.

Less-than-perfect produce finds a following in Finland

Two years ago, the European Union carried out a campaign to eliminate food waste. As a result, many European countries, led by France, started “inglorious fruit and vegetable” campaigns to convince consumers of the merits of “ugly produce” to save it from the compost heap. A growing number of Finland’s retailers are now experimenting with the idea.

Käyrät kurkut ja tummat leivät käyvät kaupaksi: "Sekunda maistuu paremmalta"

Toisenlaiset tomaatit, käyrät kurkut, yhteen paistuneet pullat ja tummat leivät maistuvat asiakkaille. Monen mielestä ne ovat jopa priimaa parempia. Sekundan vetovoima on huomattu myös kaupoissa.

Suomalaisen kurkun tuotanto on juuri nyt huipussaan – sähköä kuluu päivässä enemmän kuin omakotitalossa vuodessa

Täysin keinotekoiset olosuhteet takaavat kotimaiselle kurkulle tuplasti paremman sadon kuin kesäkuukausina. Apuna ovat muun muassa lisähiilidioksidi ja kasvihuoneeseen tuotavat hyötyeliöt.

Salaatinostajan pakkasniksit: pyyhe ympärille tai kylmälaukun kanssa kauppaan

Salaatit, kurkut ja tomaatit saa helposti pilattua matkalla kaupasta kotiin. Pakkaspäivänä kylmälle herkät vihannekset paleltuvat nopeasti, ellei kauppareissulla ole asianmukaisia varusteita mukana.

Kurkun tuottajahinta ennätysmatalalla

Kurkunviljelijälle jäi keskikesällä kurkkukilosta käteen 12 senttiä. Kurkun tuottajahinta oli alimmillaan juhannuksen jälkeen, kun kurkkuja valmistui markkinoille eniten. "Silkkaa rosvousta", kuvailee tuottajahintaa närpiöläinen viljelijä Martin Westerberg.

Maailman kesäkeittiö: Libanonissa kesäruoka kypsyy grillissä ja puutarhassa

Libanonissa syödään usein grilliruokaa ja salaattia kesäsunnuntaisin perhelounaalla. Maailman kesäkeittiö vierailee paikallisella kesäasunnolla katsomassa, miten kanavartaat maustetaan Libanonissa.

Maailman kesäkeittiö: Kiinalainen kurkkusalaatti syntyy paukutellusta kurkusta

Kiinalainen kurkkusalaatti on helppo ja raikas kesäruoka. Viileä salaatti sopii Kiinan paahtavaan kesäsäähän. Maailman kesäkeittiö on tällä kertaa Pekingissä katsomassa, miten kurkku paukutellaan rikki oikeaoppisesti.

Kaljakeittoa ja paukutettua kurkkua – Ylen kirjeenvaihtajien kesäreseptit maailmalta

Suomalaiset tarttuvat vappuna grillipihteihin ja laskevat ne kädestään lokakuun korvilla – ainakin modernin legendan mukaan. Mitä muualla maailmassa syödään, kun lämpötila kohoaa kesälukemiin? Yle Maailman juttusarja antaa vinkkejä eksoottiseen kesäkokkailuun.

Hyötykasveista on sekä täyttämään vatsaa että hellimään aisteja

Yhä useampi kasvattaa kasveja omalla parvekkeella tai pihalaatikossa. Hyötykasvien suosion syy saattaa olla siinä, että ruoan halutaan olevan mahdollisimman läheltä ja kasvien viljely onnistuu pienemmälläkin parvekkeella.

"Kukaan ei ole hakenut kiloa katkarapuja" – kalliimpien tuotteiden hamstraaminen on harvinaista salaattibaarissa

Salaattibaarista voi löytyä 40 eri tuotetta, joilla on sama kilohinta. Käytännössä siis esimerkiksi kurkku ja kala maksavat saman verran. Kauppojen mukaan rasioita ei kuitenkaan täytetä pelkästään hintavimmilla tuotteilla.

Kevät tulee – ikkunalaudoilla on tungosta

Yhä useampi kotipuutarhuri kasvattaa itse omat taimensa. Siemenestä saakka itse kasvatettu puutarhakasvi on haasteellinen projekti, jossa työnsä tuloksen voi nähdä hyvin konkreettisesti.

Kotimaista kurkkua ja tomaattia riittää – viljelijä: "Kohta on kai laitettava lappu luukulle"

Kotimaista kurkkua ja tomaattia on ollut talvella saatavilla hyvin – ja tuontiversioihin nähden kilpailukykyiseen hintaan. Halvalla hinnalla on kuitenkin kääntöpuolensa. Pienet tuottajat ovat vaikeuksissa.

Kuntakonsultti Eero Laesterä: kuntatalouden syöksykierteet ovat järkytys

Kunnat ovat kurkkuaan myöten täynnä erilaisten lausuntojen laatimista ja tulevien rakennemuutosten vaikutusten arviointia. Näin sanoo kuntakonsultti Eero Laesterä, jonka kokemusta monet kunnat ovat tarvinneet viime vuosina esimerkiksi kuntajakoselvityksissä.

Inflation rises to 1.1 percent in August

The annual change in consumer prices at the end of August accelerated to 1.1 percent compared to 0.8 percent at the end of July, says Statistics Finland. The inflation was fueled by higher prices at the till for some vegetable items.

Inflaatio kiihtyi Suomessa 1,1 prosenttiin elokuussa

Heinäkuinen hintojen vuosimuutos oli 0,8 prosenttia. Inflaation lievä kiihtyminen johtuu lähinnä tomaatin ja kurkun kallistumisesta, sanoo Tilastokeskus.

Martta vinkkaa: Perheen ruokahävikki pienenee hyvällä suunnittelulla

Hyvällä ennakkosuunnittelulla perheen ruokahävikki pienenee eikä koululaisen tarvitse syödä samana päivänä kalaa koulussa ja kotona. Tuija Biskop Martoista laati viikon ruokalistan, hän kehottaa käyttämään rohkeasti hyväksi edellisiltä aterioilta jääneitä tähteitä.

Perunasta syntyi hittibiisi - Lauri Ainala teki musiikkia kasvien äänistä

Muusikko Lauri Ainala on säveltänyt musiikkia 25 kasvin äänistä. Immigrant Garden -nimisellä levyllä ovat mukana muun muassa daalia, kurkku ja peruna.

Sateet haitanneet viljojen puintia

Viljelykasvit ovat kestäneet kummallisen kesän säitä vaihtelevasti. Heinäkuussa monien lajien kasvua jarrutti kuivuus, nyt taas sateet tulivat viljapelloille väärään aikaan.

EU-komissiolta 125 miljoonaa euroa vastapakotteista kärsiville viljelijöille

Tukea on tarjolla hedelmien ja vihannesten viljelijöille marraskuun loppuun asti.

Herkkumaa ei kärsi Venäjän vastapakotteista – huolina heikko hillasato ja kurkkuruuhka

Vihanneksia ja marjoja Hämeenlinnan Tuuloksessa jalostava Herkkumaa selviää Venäjän vastapakotteista. Pakotteet eivät koske Herkkumaan tuotteita. Yhtiö on sen sijaan huolissaan hillan ja kurkun sadoista, mutta aivan eri syistä.

Erilainen yksilö on arvoton – sekundavihanneksia saa jopa ilmaiseksi

Kesän helteet ovat saanet kurkut ja tomaatit hurjaan kasvuun. Joensuulainen Puutarha Päivänpaiste on jopa antanut II-laadun tuotteita ilmaiseksi.

Panssariprikaatin salainen ase hellettä vastaan on suolakurkku

Heinäkuun alussa palvelukseen astuneiden alokkaiden koulutus on pyritty helteestä huolimatta viemään läpi ennakkoon suunnitellun ohjelman mukaisesti. Hattulan Parolannummella sijaitseva Panssariprikaati on onnistunut pitämään alokkaat riveissä ennakoinnilla ja huoltotoimia terävöittämällä.

Marketin hyllylle kyllä pääsee, mutta miten käy sen jälkeen?

Paikallisten yritysten vaikeus saada tuotteensa ketjumarkettien hyllyyn on pelkkä myytti. Esimerkiksi Kajaanin Prismassa leipähyllyillä 40 prosenttia leivästä on kainuulaista, kurkuissa ja tomaateissa liikutaan lähellä sataa prosenttia. Vaikeutena ei ole tuotteen saaminen kauppaan vaan se, kuinka varsinkin pieni yritys pärjää sen jälkeen.

Hyytävä sää uhkaa puutarhakasveja – halla veisi marjasadonkin

Ilmatieteen laitos ennustaa monin paikoin ensi yöksi vain paria astetta lämmintä, tuulta ja sadetta.

Lämmin sää kutsuu pihatöihin – marjapensaissa heräilevät tuhohyönteiset

Kun pitkän ajan sääennuste lupaa lämpöä, voi kotipuutarhurikin aloittaa kylmää kestävien kasvien kylvöt. Myös marjakasvien harson alle on syytä vilkaista, neuvoo Pro Agria.

Jari Tervo: Parrakas nainen

Euroviisut yhdistävät Eurooppaa enemmän kuin kurkkudirektiivit, pohtii Jari Tervo blogissaan.

Euroviisuesitykseensä valmistautuva Softengine tunnustaa: Tänään jännittää, pakko myöntää - video

17 – 20 -vuotiaista seinäjokisista pojista koostuva yhtye kertoo valmistautuneensa esitykseen lepäämällä ja syömällä.

Ostoslistasi voi päätyä Facebookiin – Mitä kauppalappu kertoo käyttäjästään?

Ruutuvihkon kulmaan raapustettu listaus ”tomaatti, kurkku, lenkkimakkara” saattaa olla yhdelle arkinen ostoslista, mutta toiselle varsinainen aarre. Löydetyistä kauppalapuista käydään vilkasta keskustelua Facebookissa, josta löytyy aihepiirille omistettu innokas faniryhmä.

Diabeetikon elämäntapamuutos toi huikeita tuloksia

Ruokavalion merkitystä kakkostyypin diabeteksen hoidossa ei turhaan korosteta. Vuosi sitten sairastunut Jorma Hakala on saanut karistettua insuliinipiikit ja lääkkeet minimaalisilla ruoka-aine muutoksilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle