Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kvinna demonstrerar mot Fortumägda energijätten Unipers planer att starta kolkraftverket Datteln 4 i Tyskland.

Fortumin hiilineutraalisuustavoite ei kestä päivänvaloa, väittää raportti: “Yhtiö vertautuu ilmastotoimissa hidasteleviin itäeurooppalaisiin”

Ympäristöjärjestöt vertasivat laajassa raportissa suurimpien eurooppalaisten energiayhtiöiden ilmastotavoitteita kansainvälisen energiajärjestön IEA:n suosituksiin. Suomen valtion omistama Fortum pärjäsi vertailussa yhtä heikosti kuin itäeurooppalaiset verrokkiyhtiöt.

Liikennettä moottoritiellä Tampereen Lahdesjärvellä.

Ministeriö aikoo haalia liikenteen päästövähennykset kasaan ilman kansallista päästökauppaa – uhkaako bensan hinta silti nousta?

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) vaatii enemmän rahoitusta päästöttömän liikenteen tukiin. Ilman lisärahoitusta päästövähennyksiä ei ministeriön mukaan ehkä saavuteta.

Kahvila Saha Kokkolan Ykspihlajassa.

Kokkolan uusi strategia nojaa elämyksellisyyteen ja tavoittelee hiilineutraaliutta – kaupunki siirsi päätöksen seuraavaan kokoukseen

Elämyksellisyyteen satsattaisiin monipuolisella kulttuuri-, liikunta- ja tapahtumatarjonnalla.

Tutkijat havaitsivat pingviinien levittäytyneen uusille alueille Etelämantereella

Valkokulmapingviinit valloittivat uuden saaren: Tutkijat pitävät merkkinä ilmastokriisistä

Aiemmin alueen olot ovat olleet liian karuja valkokulmapingviinien pesimiselle. Tutkijat pitävät pingviinien pesintää hyvänä indikaattorina Antarktiksen niemimaan ilmastomuutoksista.

Kaasuvoimalan muotoisia pahvilavasteita, joissa lukee muun muassa: Pitäkää likaiset lahjanne. Mielenosoittajat poseeraavat kylttien kanssa.

Lihava riita muhii ilmastotoimista EU:ssa – Suomi haluaa lisää aikaa ydinvoimalle eikä uskaltaudu arvioimaan kiistellyn maakaasun ekomerkkiä

Suomi ja muut jäsenmaat jättivät kantansa maakaasun ja ydinvoiman ilmastoluokitteluun. EU:n päästötavoitteiden toteutumisessa eletään kohtalon vuotta, ja komission esitysten vastustus kasvaa.

Paljon isoja mäntyjä kurottelee kohti taivasta metsässä.

Pohjoisen metsät suojaavat pahimmilta ilmastonmuutoksen vaikutuksilta – metsien kaasut vaikuttavat viilentävien pilvien syntyyn

Monivuotinen suomalaisvetoinen tutkimus vahvistaa myös sen, että metsät vaikuttavat ilmastoa viilentävien pilvien lisäksi sateisiin.

Frihetsstatyn på toget i Vasa.

Vaasa hakee EU:n 100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia -missioon

Kukin missioon mukaan valittu kaupunki allekirjoittaa ilmastokaupunkisopimuksen, jonka lähtökohtina ovat paikalliset erityispiirteet. Mukaan valitut kaupungit saavat räätälöityä tukea ilmastosopimuksen laatimiseen ja toimeenpanoon.

I förgrunden polis, i bakgrunden Elokapinademonstranter.

Prosecutor files fundraising, fraud charges against climate action group

The defendants have denied committing any crimes.

Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimon kolumni: Muuttuva perustaso estää meitä huomaamasta miten suurten muutosten keskellä elämme

Vuosikymmenien ajan on puhuttu siitä, että kunhan ilmastonmuutosten vaikutukset ovat tarpeeksi radikaaleja, me ihmiset kyllä havahdumme toimintaan. Hitaita muutoksia on kuitenkin vaikea huomata, kirjoittaa Omaheimo.

Postinajakaja jakomatkalla polkupyörällä.

Sunnuntai 16.1.2022 (radio)

Omikron. Ilmastonmuutos. Novak Djokovic. Kuntosalit. Sää.

Kuvamanipulaatio: kuvan toinen puoli on talvinen ja toinen puoli taas lumeton. Sami Jauhojärvi on keskellä ja hänellä on yllään toisella puolella talvipuku. Toisella puolella kesäpuku.

Sotšissa tuskin järjestetään talviolympialaisia enää koskaan – 30 vuoden kuluttua edes Oslossa ei ehkä voi hiihtää kilpaa

Selvitimme tutkimuksien avulla, kuinka paljon lämpötilat tulevaisuudessa nousevat talviolympiakaupungeissa.

Traktori auraa Jyväsjärven retkiluistelurataa.

How climate change has warmed Finland's winters since the 1960s

A comparison of two 30-year periods shows that winter temperatures have clearly risen all over Finland.

Hietaniemen uimarannalla Helsingissä vietettiin hellepäivää 15. heinäkuuta.

Meteorologilta: Kieli elää muuttuvan ilmaston mukana

Suomen kieli muuttuu tarpeidemme mukaan, ja viime vuodet ovat kartuttaneet ilmastosanastoamme ratkaisukeskeisillä, mutta myös huolen täyteisillä sanoilla, kirjoittaa Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Kuvapari Rautatientorilta, toinen tammikuulta 2013 jolloin luistellaan, toinen tammikuulta 2020 jolloin maa on sula.

Tilastot sen kertovat: Ilmastonmuutos on nostanut lämpötiloja Suomessa selvästi

Kahden 30-vuotisjakson vertailu näyttää talvikuukausien lämpötilojen nousseen joka puolella Suomea.

Mies valuttaa letkulla vettä päälleen.

Eteläisellä pallonpuoliskolla rikotaan lämpötilaennätyksiä

Argentiina oli toissapäivänä ja Australia eilen kuumimpia paikkoja maapallolla.

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitos keväällä 2016.

Loviisan ydinvoimaloiden jatkoaika myötätuulessa: TEM hyväksyi YVA-selostuksen, Fortum on tyytyväinen EU:n kestävän rahoituksen luonnokseen

Jos Fortum hakee ja saa jatkoluvan, vuosina 1978 ja 1980 valmistuneet ydinvoimalat voisivat käydä 2040-luvun lopulle asti.

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen tekee pitkiä työpäiviä, mutta penkkiurheiluun löytyy aikaa – ikisuosikki on Kaisa Mäkäräinen

Keväällä 70 vuotta täyttävä ympäristöekonomian emeritusprofessori kertoo, että työpäivät venyvät edelleen kahteentoista tuntiin.

Matias Henkola seisoo ralliautonsa vieressä.

Matias Henkola kisaa sähköbensiinillä ja tekee samalla rallihistoriaa Rovaniemellä: "Nyt ajetaan ilmalla, vedellä ja sähköllä"

Tunturirallissa ajetaan fossiilittomalla ja hiilineutraalilla polttoaineella ensimmäistä kertaa kilpailuolosuhteissa. Rallin MM-sarja seuraa pian perässä. Sähköbensiini voi olla tulevaisuutta myös maanteillä.

Oulun Energian lämpövoimala Oulussa

Isot energiayhtiöt lopettavat turpeen polton paljon ennakoitua nopeammin – WWF: "Mitä aiemmin turpeen käyttö loppuu, sitä enemmän luontoa säästyy"

Suomen suurimmat turpeen käyttäjät luovat uusia hiilipolkuja tulevaisuuteen, eikä turve kuulu suunnitelmiin kuin korkeintaan hädässä auttavana matkakumppanina. Esimerkiksi Oulu, Seinäjoki ja Tampere aikaistavat turpeesta luopumistaan useilla vuosilla.

Recifen kaupungin ranta Brasiliassa.

Merien lämpeneminen löi ennätykset – tutkijat pohtivat, kuinka paljon meret voivat ottaa enää vastaan lämpöenergiaa

Meriin varastoitui viime vuonna lämpöenergiaa määrä, joka vastaa maailman vuotuista sähköntuotantoa yli satakertaisesti.

Johtoja ja putkia Q Powerin metanointilaitteita sisältävien konttien välillä, taka-alalla Keravan biovoimalan piippu, josta tupruaa savua siniselle taivaalle.

Biovoimalan päästöistä ja vedystä tehtiin onnistuneesti polttoainetta Keravalla – se on uusi ja tarpeellinen keino ilmastokriisin hillitsemisessä

Teollisen mittakaavan laitos tekisi puhtaampaa korviketta maakaasulle. Siihen tarvitaan hiilidioksidia, sähköä, vettä ja suomalaiselta suolta löydettyjä mikrobeja.

Kari Julkunen nostaa tukkeja rekkansa kyytiin

1,8 miljardia kilometriä vuodessa – tavaraliikenne aiheuttaa kymmenen prosenttia Suomen päästöistä, ja neljäsosa ajoista tehdään ilman kuormaa

Suomessa raskas tieliikenne on merkittävä kasvihuonekaasujen lähde. Ratkaisuja asian muuttamiseen olisi: vastuu on pitkälti yrityksillä, joille tarjolla olisi vähemmän päästöjä ja lisää säästöjä.

Tulvan tuhoamia taloja.

Ilmaston lämpenemisessä iso loikkaus – seitsemän viime vuotta mittaushistorian lämpimimmät, ero aiempaan "merkittävä"

Ilmastoa lämmittävien kaasujen päästöt vähenivät koronapandemian takia vuonna 2020, mutta nyt päästöjen kasvu jatkuu taas nopeana. Lämpeneminen vaikuttaa lähes kaikkialla maapallolla.

Mauderer ikkunan edessä, takana näkyy Frankfurtin keskustan pilvenpiirtäjiä.

Pankit voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen nopeammin kuin politiikka – "Ne ovat ratkaisevassa asemassa", sanoo Saksan keskuspankin johtaja

Pankkien on tunnettava asiakkaidensa hiilijalanjälki jo oman tulevaisuutensa vuoksi, Saksan keskuspankin johtokunnan jäsen Sabine Mauderer sanoo Ylen haastattelussa.

Kivihiilivoimalan torneja ja piippuja, höyryä tupruaa taivaalle.

Analyysi: Ydinvoima ja kaasu ovat saamassa EU:lta ilmastomerkin vain määräajaksi – tammikuussa on odotettavissa isoa vääntöä

Komissio aikoo antaa ydinvoimalle ja kaasulle "vihreän" ekomerkin väliaikaisesti. Sekin on joillekin liikaa, mutta ydinvoimaa vastustavat maat tuskin pystyvät EU:n päätöstä estämään, taloustoimittaja Anna Karismo kirjoittaa.

Greenpeacen aktivisti antaa haastattelua ydinvoimalan edessä Saksassa.

EU antamassa "vihreän leiman" ydinvoimalle ja osalle maakaasusta – aiemmin ne puuttuivat komission listalta

Kritiikkiä herättää se, että ydinvoima tuottaa erittäin kauan ja voimakkaasti säteilevää jätettä. Maakaasu taas aiheuttaa ilmastonmuutosta pahentavia CO2-päästöjä.

Turkkilainen sairaanhoitaja ja koronapandemian taakkaa symboloiva pienikokoinen patsas

Hyökkääkö Venäjä Ukrainaan ja mitä tapahtuu koronavirukselle? Näin Ylen haastattelemat asiantuntijat ennustavat vuoden 2022 tapahtumia

Alkavana vuonna on luvassa sekä hyviä että huonoja uutisia: Uusi avaruusteleskooppi avartaa kuvaamme maailmankaikkeudesta, mutta toisaalta Euroopassa pelätään uutta sotaa.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Tämän piti olla ”parempi vuosi”, mutta…

Päättyvä vuosi muistuttaa, että tulevaisuuden muuttaminen on nykyisyyden muuttamista, kirjoittaa Rönkä.

Mielenosoittaja pitelee kylttiä

Yle fact-checks climate change statements by activists, politicians, stakeholders

Quotes by climate activist Greta Thunberg as well as Finns Party chair Riikka Purra are among the statements to be placed under the microscope.

Konalaan valmistuvan Helsingin pelastuslaitoksen työmaa, talon runko pystyssä, etualalla työmaan aidassa kyltti Rakennustyömaa Asiattomilta pääsy kielletty.

Tampereen kasvu vaikeuttaa ilmastotavoitteiden saavuttamista – muun muassa puurakentaminen vähentää ilmastopäästöjä

Rakentaminen aiheuttaa merkittäviä päästöjä. Toisaalta uudet asunnot ovat vanhaa rakennuskantaa energiatehokkaampia. 

Kohtaus elokuvasta Don’t Look Up.

Yleisö rakastui, kriitikot nuivempina – tällainen on huippunäyttelijöiden täyttämä Don't Look Up -elokuva, joka singahti Netflixin suosituimmaksi

Don't Look Upin roolisuoritukset keräävät kehuja, muuten kriitikoiden vastaanotto on ollut nihkeämpää. Elokuvassa komeetta uhkaa maata, mutta suuri yleisö ei jaksa siitä innostua.

Mielenosoittaja pitelee kylttiä

Totta vai ei? Tarkistimme Elokapinan, Riikka Purran ja muiden ilmastoväitteitä

Syyniin joutuivat muun muassa Greta Thunbergin ja perussuomalaisten puheenjohtajan laukomat väitteet ilmastonmuutoksesta. Voit samalla katsoa, miten perillä itse olet ilmastokysymyksistä.

Poroja Kuusamosta.

BBC: Thousands of reindeer missing in Lapland

Climate change is making it more difficult for reindeer to graze as their food is trapped under ice.

Maapallon tila kuvituskuvana

Planeettamme kantokyky on koetuksella – tutkijat esittävät avuksi "planeettavaluuttaa"

Ruoantuotannolle tärkeät ravinteet ovat epätasapainossa.

Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Linnunlaulu hiljenee – mihin linnut katosivat?

Lintujen väheneminen on yksi selvimmistä ja huolestuttavimmista luontokadon ilmentymistä Suomessa. Muutos on jo niin suuri, että sen voi huomata kuka tahansa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.

Ylijäänyttä ruokaa pakataan ResQ clubin ruokarasioihin.

Kalapöytä on joululounastajien suosikki, laatikoita jää eniten yli – ensi vuodesta alkaen buffettien ylijäämäherkut ilmiannetaan EU-komissiolle

EU haluaa puolittaa elintarvikejätteen vuoteen 2030 mennessä. Ensi vuodesta alkaen Suomenkin on säännöllisesti raportoitava ylijäämäruoan määriä komissiolle.

Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr.).

Helsingin viimeinen kivihiililaitos sulkee ovensa ja Osmo Soininvaara iloitsee siitä: "30 vuotta sitten en olisi ollut näin toiveikas"

Salmisaaren kivihiilivoimala suljetaan Hanasaaren tavoin etuajassa. Helsingin ilmastokeskustelua vuosikymmeniä seurannut Osmo Soininvaara on tilanteeseen tyytyväinen.

Ilmakuvassa näkyy grönlantilainen rannikkokylä sekä sen takana jäätikköä.

Hurjat lämpötilat ihmetyttävät Grönlannissa

Ilmastonmuutos tuntuu Grönlannissa voimakkaasti. Viime kesänä saaren korkeimmalla kohdalla satoi vettä.

Ihmisiä kävelee kauppakeskuksessa.

"Älkää olko huolissanne, ilmastosankarit", sanoi lihatalon mainos – katso tästä esimerkkejä viherpesusta, johon yritykset ovat syyllistyneet eri maissa

Keräsimme Euroopan maista esimerkkejä mainoksista, jotka ovat saaneet mainosalan valvojan moitteet viherpesusta. Suomessa ympäristöväitteiden yleisyydestä ei ole kattavia tutkimustuloksia. 

Piirroskuva talvisesta tunturimaisemasta

Vietetäänkö teillä valkoista joulua? Katso oman kuntasi mahdollisuus lumeen Ylen lumikoneesta

Yle laski, millä todennäköisyydellä jouluna on lunta.

Pysähtyneitä autoja risteyksessä odottamassa liikennevalon muuttumista vihreäksi.

Suomen ilmastopäästöt vähenivät viime vuonna yhdeksällä prosentilla

Päästöjen vähenemiseen vaikuttivat muun muassa lämmin talvi, sähkön tuotantorakenteen muutokset sekä liikenteen väheneminen.

Pitkä nuori mies sinisessä paidassa ja vieressä häntä lyhyempi vaalea, pitkähiuksinen nuori nainen. Molemmat hymyilevät, taustalla näkyy logot Yle ja Lahden Radio.

Mitä Lahti on oikeasti tehnyt ilmaston hyväksi? Nuoret kysyivät, poliitikot vastasivat

Kymmenessä maassa tehty tutkimus kertoo, että nuoret pitävät ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehtyjä toimia riittämättöminä. Yli puolet suomalaisnuorista kokee, etteivät he voi vaikuttaa asiaan.

Avohakattua metsää.

Data-analyysi paljastaa: Kaikkein monimuotoisin metsämme on jatkuvasti avohakkuiden kohteena, ja se johtaa luontokatoon

Tietyissä maakunnissa yli 40 prosenttia avohakkuista kohdistuu suojeluarvoiltaan potentiaalisesti merkittäville luontokohteille. Yle selvitti kartta-analyysilla, että kaikkein monimuotoisimmista metsistämme katoaa noin prosentti joka vuosi.

Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Metsä on tärkein aseemme ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja kuusi on sen heikoin lenkki

Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä metsien hiilivarastolla on iso rooli, mutta miten muuttuva ilmasto vaikuttaa metsään, sen lajistoon ja erityisesti kuuseen, pohtii Kotakorpi blogissaan. 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun rakennus Mikkelissä

Xamkille 325 000 euron rahoitus ilmastoaiheiseen tutkimukseen

Rahoituksen saaneella tutkimuksella halutaan vahvistaa nuorten osallisuutta, perustamalla muun muassa somekampanjoita.

Auton pakoputki.

Millainen ilmastopahis on vanha diesel-auto?

Pitäisikö auto romuttaa heti vai vasta kun se hajoaa käsiin?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle