Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ilmakuva turkistarhasta.

Turkistarhauksen vastustus lisääntynyt entisestään Suomessa

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan viime vuodesta vastustus kasvoi noin 10 prosenttiyksikköä.

Annika Saarikko Ilmajoella puhumassa Keskustan kojulla

Annika Saarikko arvonnousuverosta: ”Yllätyin, miten tärkeäksi pääministeri tämän asian nosti”

Valtiovarainministerin mukaan vero saattaisi vaarantaa Suomelle tärkeitä investointeja. Etelä-Pohjanmaalla vieraillut Saarikko tyrmäsi puolueen nuorisojärjestön ajaman turkistarhakiellon.

Kaksi mielenilmaisijaa seisoo kyltit kädessä.

Turkistarhauksen vastainen mielenilmaus keräsi kourallisen aktivisteja Kokkolassa

Eläinoikeusryhmä Finland Fur Animal Save järjesti mielenilmauksen Kokkolassa viimeksi pari vuotta sitten.

Turkiseläin häkissä

Eläinoikeusryhmä osoittaa mieltään turkistarhausta vastaan Kokkolassa

Aktivistit haluavat herätellä paikallistoimintaa ja kerätä uusia jäseniä alueelta.

Esa Rantakangas parkkipaikalla Kortesjärven keskustassa.

Animalian tilaama raportti ehdottaa keinoja turkistarhauksen lopettamiseen – tarhaaja hämmästelee: "Yrittäjänä en näe siinä järkeä"

Pohjois-Suomen turkiseläinten kasvattajain puheenjohtaja pohtii, pystyttäisiinkö alan työpaikat korvaamaan esimerkiksi härkäpapua tuottamalla. FIFUR kritisoi raporttia tarkoitushakuiseksi tilaustyöksi.

Kettutarhantienviitta Kaustisella

Animalian raportin mukaan turkistarhauksesta voidaan luopua kestävästi – yksi vaihtoehto olisi laajentaa kasvihuoneviljelyä

Selvityksessä on tarkasteltu turkistarhauksen nykytilaa, vaikutusta työllisyyteen ja verotuloihin sekä tulevaisuuden vaihtoehtoja.

Maarit Mohaibes pitelee käsissään basilikaa. Taustalla on kasvimaa ja putkistoa.

Kattoon valoisat pleksit ja yrttejä kasvamaan – heikko taloustilanne pakottaa keksimään tyhjiksi jääville turkistarhoille uutta käyttöä

Keski-Pohjanmaalla selvitetään, voisiko kasviviljelystä tulla lisätuloja turkistiloille. Tiloilla on varjotaloja tyhjillään, ja ne voisivat sopia vesiviljelyyn.

Ilmakuva turkistarhasta.

Edes syksyn turkishuutokauppa ei helpottanut turkisalan ahdinkoa

Alan ahdinko näkyy jo turkistilojen määrässä, joka on jatkanut laskuaan reiluun viiteensataan tänä vuonna. Koronasulut Kiinassa ja venäläisten ostajien puuttuminen vaikeuttavat tilannetta.

Ministeri Antti Kurvinen

Ministeri Kurvinen sai kritiikkiä turkisalan tukemisesta ja vastasi kipakasti – tutkija: "Poliitikoilla on vielä opittavaa somekeskusteluissa luovimisessa"

Tulevaisuudessa tarvitaan jonkinlaista linjanvetoa siitä, mitä poliitikot voivat mainostaa ja kommentoida, arvioi poliitikkojen someviestintää tutkiva lehtori Elisa Kannasto.

Antti Kurvinen Eduskunnassa ministeriaitiossa.

Maa- ja metsätalousministeri Kurviselle kovaa kritiikkiä somessa turkisalan puolustamisesta – Kurvinen sanoo puolustavansa alaa myös jatkossa

Kurvinen omistaa sosiaalisessa mediassa hehkuttamansa turkishuutokauppa Saga Fursin osakkeita. Saamastaan kritiikistä huolimatta ministeri ei aio lopettaa turkisalan julkista puolustamista.

Tummaa ainesta pahvilaatikossa.

Turkiseläinten lannan hyötykäyttöä pelloilla tutkitaan tosimielellä – haasteena on sen käsittely kevyesti kuljetettavaan muotoon

Turkiseläinten lannalle haetaan jatkojalostuksen kautta pysyviä markkinoita. Kannuksessa Keski-Pohjanmaalla tutkitaan ja vertaillaan useita lannan käsittelytapoja.

Minkki häkissä.

Kalajokisille turkistarhoille maksetuista koronatuista on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle

Kantelun tehneen Animalian mukaan kyseiset turkistarhat eivät täyttäneet tuensaajan ehtoja.

Tullin rakennuksen ulko-ovi Kokkolassa.

Tulli kertoi rehuraaka-aineen salakuljetusepäilyistä Pohjanmaalla – kaustislainen turkisrehusekoittamo kiistää mitään rikollista tapahtuneen

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitosta ei kommentoida tapausta. Tullin mukaan vastaavankaltaista tutkintaa ei ole ollut koko EU:n alueella.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja kuningas Kaarle XVI Kustaa vierailivat aamulla Suomen Tukholman-instituutissa.

Keskiviikko 18.5. (radio)

Suomi on jättänyt hakemuksen Natoon. Eläinoikeusjärjestöt haluavat kieltää turkistarhauksen EU:ssa. Esa Lindell tulee Leijoniin.

Itä-Suomen hovioikeus Kuopiossa.

Kettutarhaaja menetti satoja tuhansia euroja, kun kauppa Kiinaan ei onnistunut – hävisi kiistan Suomen valtiota vastaan hovioikeudessa

Parikkalalainen yrittäjä Jouko Neuvonen vaati valtiolta korvauksia sovitun kettukaupan estämisestä Kiinaan. Yritys ei saanut ketuille vientilupaa. Hovioikeuden mukaan yrittäjän olisi pitänyt selvittää parvovirusta koskeva ajantasainen ohjeistus.

Minkki häkissä.

Finnish fur industry finds few buyers as Chinese, Russian markets shrink

Knock-on effects of the Covid pandemic as well as the war in Ukraine have caused financial difficulties for the sector. 

Jari Isosaari hallirakennuksen edessä.

Turkisala odotti Venäjästä korvaajaa koronan kurittamalle Kiinalle, mutta sota romutti toiveet: "Tilanne on ennennäkemättömän vaikea"

Markkinat ovat alan mukaan hyvät ja kysyntää riittää. Kaupan toteutumisen tiellä ovat yhä koronapandemia rajoituksineen ja toisaalta sota Ukrainassa. Tilanteen uskotaan normalisoituvan, kun Kiinan-vienti aukeaa.

Vasa hovrätt.

Turkisyrittäjä vaatii hovioikeudesssa noin 450 000 euron korvauksia valtiolta kettukaupan estämisestä – ja jutun palauttamista takaisin käräjille

Yrittäjä oli sopinut kiinalaisen turkistarhaajan kanssa 2 600 elävän ketun toimittamisesta Kiinaan, mutta kauppa kariutui parvorokotusten puuttuessa. Yrittäjän vaatimusten käsittely alkoi tiistaina Itä-Suomen hovioikeudessa.

Kuolleita turkiseläimiä häkkitelineessä viivakoodi niitattuna eläimeen.

Tuleeko Suomesta turkisalan johtava valtio vai olisiko turkistarhaus lopetettava?

Turkisalan vastustaja ja puolustaja vastaavat kysymyksiin

Minkille annetaan koronarokotusta jalkaan.

Minkkien koronarokotukset ovat alkaneet – Suomen hyvä koronatilanne pandemian alkuvaiheessa suojasi turkistarhoja

Rokotukset priorisoidaan niille alueille, joissa koronaa esiintyy ihmisillä eniten.

Varjotalo.

Turkiseläinten suojeluasetusta on yritetty saada aikaiseksi jo kahdeksan vuotta – yhä edelleen se voi kompastua poliittiseen mahdottomuuteen

Eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala kiirehtii asetuksen valmistelua. Vanha asetus ei ole linjassa lausuntokierroksella olevan eläinten hyvinvointilain vaatimusten kanssa.

Sinikettu

Evijärveläinen turkistarha määrättiin keskeyttämään toimintansa: "Aiheuttaa pilaantumisvaaraa ympäristölle"

Evijärven kunta teki tarkastuskäynnin turkistarhalle lokakuussa ja totesi epäkohtia. Tarhaaja ei ole toimittanut kunnalle selvitystään ympäristöluvan vastaisesta toiminnasta.

Sinikettu

Aluehallintovirasto määräsi eläinten hyvinvoinnin valvonnan pohjalaisille kettutiloille – ilmoitus tehty sairaista eläimistä

Kolme pohjalaistilaa on tarkastettava marraskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen tapausta käsitellään eläinsuojeluprosessin mukaisesti. Tarkastuksen suorittaa käytännössä kunnaneläinlääkäri.

The Mirror -lehden nettijuttu suomalaisista turkistarhoista näkyy kännykässä joka on henkilön kädessä.

Pohjalaisilta turkistarhoilta levisi taas salakuvia maailmalle

Brittiläinen Mirror-lehti on julkaissut ihmettelevän artikkelin kolmelta pohjalaiselta turkistilalta. Lehti kuvailee eläinten oloja järkyttäviksi. Fifurin mukaan kuvat eivät kerro mitään eläintenpidon kokonaisuudesta.

Minkki tarhaajan kädessä 1980-luvulla.

Ruokavirasto lievensi turkiseläinten lopetuslinjaa koronatartunnoissa

Tarhoilla tehdään virusseurantaa säännöllisesti. Ruokaviraston mukaan on tärkeää, että turkistarhoilla työskentelevät ja heidän lähipiirinsä ovat saaneet täyden rokotussuojan.

Minkkejä tuhottiin Tanskassa loppusyksystä 2020

Tanska lopetti koronakriisin aikaan kaikki maan 17 miljoonaa minkkiä – laitonta päätöstä tutkitaan, mutta valtiojohdon tekstiviestit ovat kadonneet

Hallitus on myöntänyt, että sillä ei ollut toimivaltaa lopettaa terveitä minkkejä. Nyt viranomaiset selvittävät, tiesikö pääministeri Mette Fredriksen lopetuspäätöksen olevan lainvastainen.

Elokapinan mielenosoitus Mannerheimintiellä 20. kesäkuuta 2021.

Kutsuntalakko, Koijärvi ja turkistarhaiskut tasoittivat tietä Elokapinalle – kansalaistottelemattomuudella on Suomessa pitkät juuret

Suomessa kansalaistottelemattomuutta on toteutettu muun muassa kieltäytymällä asepalveluksesta, valtaamalla taloja, tunkeutumalla öljynporauslautalle ja estämällä lentokoneen liikkeellelähtö.

Vit mink i bur.

Finland to vaccinate fur-farm animals against Covid

The Finnish Fur Breeders' Association will start vaccinating minks in the next few weeks.

Vit mink i bur.

Suomi pääsee ensimmäisenä Euroopan unionissa rokottamaan turkiseläimiä – minkkien koronarokotukset alkavat jo lähiviikkoina

Ruokavirasto antoi Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitolle ehdollisen käyttöluvan. Testitulosten mukaan rokotevaste on ollut hyvä.

Punakettujen nahkoja roikkuu telineessä turkishuutokaupassa

Suomalainen kettu näkyy Louis Vuittonin vaatteissa – Saga Fursin tänään alkava turkishuutokauppa odottaa hyvää tulosta

Tällä kaudella myynti on suurempaa kuin tuotanto. Turkishuutokauppayhtiön mukaan koronapandemian aiheuttamat ongelmat ovat takanapäin, ja tarhaajat tulevat saamaan hyvän tuoton.

Ilmakuva turkistarhasta.

Korona on pysynyt poissa turkistarhoilta

Minkeistä ja supikoirista on tutkittu jo noin 5 000 näytettä. Kaikki ovat olleet negatiivisia.

Lakikirjoja Korkeimmassa oikeudessa

Kettutarhaajan vaatimuksia käsitellään hovioikeudessa: yrittäjä vaatii satojen tuhansien eurojen korvausta valtiolta

Yritys oli tehnyt sopimuksen 2 600 elävän ketun viennistä Kiinaan. Kauppa peruuntui rokotuspuutteiden vuoksi, mistä aiheutui yritykselle noin 450 000 euron tulojen menetykset.

Siniketun turkkeja Saga Fursin turkishuutokaupassa Vantaalla.

Turkikset kävivät kaupaksi Saga Fursin huutokaupassa

Saga Fursin turkishuutokaupassa myytiin lähes 3,6 miljoonaa minkinnahkaa ja 400 000 siniketunnahkaa.

Minkki häkissä.

Kuolleet minkit ja supikoirat rahdataan nyt koronanäytteenottoon Seinäjoelle – tarhaajat vievät eläimet itse tai Matkahuolto kuljettaa

Ruokavirasto keskittää nyt kesäkuun aikana kaikkien turkistarhojen koronanäytteenotot Seinäjoelle. Aluetoimipaikkaan palkataan lisää väkeä ja hankitaan kylmäsäilytystilaa. Euroopan komissio velvoittaa tarhat toimittamaan aiempaa enemmän näytteitä tutkittaviksi.

Viron parlamenttitalo.

Virossa parlamentti kielsi turkistarhauksen – turkiselinkeino hiipunut nopeasti viime vuosina

Tarhaus loppuu siirtymäajan jälkeen vuoden 2026 alusta. Virossa turkistarhaus on pienimuotoista verrattuna Suomeen.

sali 2:n kyltti käräjäoikeuden aulassa

Kettutarhaaja vaati satojen tuhansien eurojen korvausta valtiolta – käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen, mutta yrittäjä ei luovuta

Yritys oli tehnyt sopimuksen 2 600 elävän ketun viennistä Kiinaan. Kauppa peruuntui rokotuspuutteiden vuoksi, mistä aiheutui yritykselle noin 450 000 euron tulojen menetykset. Taustalla oli uusi parvovirukseen liittyvä ohjeistus.

Vit mink i bur.

Turkiseläimille tarkoitetun koronarokotteen testitulokset lupaavat hyvää – minkkejä ja supikoiria päästään rokottamaan ehkä jo kesällä

Suomessa kehitettävää koronarokotetta testataan kannuslaisella turkistilalla Keski-Pohjanmaalla ja Helsingin Yliopiston turvalaboratoriossa. Testitulosten mukaan eläinten rokotevaste on hyvä. Rokotteen käyttölupa on käsittelyssä Ruokavirastossa.

Käräjäoikeus

Käräjäoikeuden päätökseen tyytymätön kettutarhaaja aikoo viedä vahingonkorvausvaatimuksensa hovioikeuteen

Yrittäjä vaati käräjäoikeudessa Suomen valtiolta noin 450 000 euron korvauksia jo sovitun kettukaupan estämisestä. Oikeus hylkäsi vaatimuksen.

Miltä koronatilanne näyttää kesää kohti mentäessä?

Ylen aamu tänään: Millaiset ovat loppukevään ja kesän koronanäkymät, THL:n Mika Salminen? Katso lähetys tästä

Tuore selvitys esittelee 24 erilaista keinoa kulttuuri- ja taidealan tukemiseksi pandemian aikana ja sen jälkeen. Ympäristöjärjestö WWF on toiminut luonnon hyväksi jo 60 vuotta.

kuva käräjäsalin ulkopuolelta

Satojen tuhansien eurojen korvauksia vaatinut kettutarhaaja hävisi jutun Suomen valtiota vastaan – joutuu maksamaan yli 20 000 euron oikeudenkäyntikulut

Parikkalalainen turkistarhayrittäjä vaati valtiolta liki 500 000 euron korvauksia sovitun kettukaupan estämisestä. Käräjäoikeuden mukaan Evira ei ole toiminut virheellisesti ja hylkäsi yrittäjän vahingonkorvausvaatimuksen.

Minkki tarhaajan kädessä 1980-luvulla.

Turkistarhojen koronaseuranta tiivistyy Euroopassa – Suomessa on otettu jo 2 600 näytettä ja ne ovat kaikki negatiivisia

Turkistarhat lähettävät näytteitä tutkittaviksi tällä hetkellä kolmen viikon välein. Jatkossa näytepussi lähtee Ruokavirastoon todennäköisesti joka toinen viikko.

kuva käräjäsalin ulkopuolelta

Kettutarhaaja itärajalta haastoi Suomen valtion oikeuteen – vaatii lähes puolen miljoonan euron korvauksia, valtion mukaan korvauksille ei aihetta

Parikkalalainen turkistarhayrittäjä Jouko Neuvonen on nostanut siviilikanteen Suomen valtiota vastaan.

Kuvassa sertifioitu minkkitarhan varjotalo sisältä kuvattuna.

Turkistarhoilla odotetaan nyt kahdenlaisia koronarokotteita: sekä työntekijöille että eläimille

Hoitajilla suojavarusteet eikä ulkopuolisia vierailijoita, näin suojataan varsinkin tarhasupeja ja -minkkejä koronalta.

Kaksi minkkiä tanskalaisella tarhalla.

Onko tässä Suomen turkisalan pelastus? Maan tiheimmälle turkistarha-alueelle houkutellaan nyt uusia yrittäjiä Tanskasta, missä minkkien tarhaus on kielletty

Mustasaari ja Vöyri houkuttelevat tarhureita muun muassa valmiiksi kaavoitetuilla, tarhaukseen soveltuvilla alueilla. Tanskassa on väläytelty myös suomalaistarhojen rahoittamista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle