Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Saimaan ammattiopisto valmentaa venäläisiä kondiittoreja ammattitaidon MM-kisoihin

Saimaan ammattiopisto Sampo kouluttaa nyt ensimmäistä kertaa kondiittorilajia ulkomaalaisille.

Saimaan ammattiopistosta tulee Suomen kokkimaajoukkueen kondiittorien valmennuskeskus

Suomen kokkimaajoukkueen kondiittorit hyödyntävät ammattiopisto Sampon tiloja, ja opiskelijat saavat näkemystä ja kokemusta ammattilaisilta.

Kolme viikkoa kioskin pyörittämistä riitti opiskelijoille: "Yrittäjyys ei ole minun juttuni"

Lappeenrannassa ammattiin opiskelevat nuoret pääsivät oikeasti kokeilemaan, millaista on olla kesä oman alan yrittäjänä.

Mikähän tuli päähän yhtäkkiä, kun...

Askartelua ja presidentillinen kirje

Unohda mansikkakakkuviipale – kolmiulotteinen leivos on nykyherkku

Leivosmaailmassa haetaan nykyään näyttävyyttä esittävillä tai geometrisillä muodoilla. Muottiin tehty leivos vaatii 30 asteen pakastamisen.

Lauantai 21.10.2017 (radio)

Espanjan hallitus vähentää Katalonian autonomiaa. Tampereella on osoitettu mieltä. Suomalaiset ovat menestyneet hyvin ammattitaidon MM-kilpailuissa.

Emeliina Papinniemi voitti maailmanmestaruuden – kondiittorikilpailussa maku ei ole pääasia

Emeliina Papinniemi voitti kondiittorisarjassa ammattitaitokilpailuissa kultaa Abu Dhabissa. Naisen valtteja kisassa olivat muun muassa puhtaus ja keskittymiskyky.

Suklaa taipuu vaikka betoniksi taitavissa käsissä

Leipuri-kondiittori Emeliina Papinniemi harjoittelee parhaillaan Abu Dhabissa lokakuussa pidettävään ammattitaidon WorldSkills-kilpailuun.

Työmarkkinoilla pärjää, kun vaihtaa alaa notkeasti – Jani Salo toivoo, että viisi kertaa riittää

Kun työpaikka on lähtenyt alta, Jani Salo on opiskellut uuteen ammattiin. Tietä kondiittoriopiskelijasta sähköasentajaksi on siivittänyt myös uteliaisuus.

Brexit-äänestyksen jälkeen: Skotlannin ilmapiiri ahdistaa ranskalaista kondiittoria

Cyril Barthelme on vihainen nuori mies Skotlannissa. Ranskalainen yrittäjä työllistää ihmisiä Skotlannin Edinburghissa, mutta ei enää tunne olevansa tervetullut.

Lappilaiset loistivat ammattitaidon SM-kilpailuissa

Lapin ammattiopiston, Lapin matkailuopiston ja Ammattiopisto Lappian opiskelijat ovat kahmineet peräti kahdeksan mitalia Taitaja2016-kilpailussa, jossa ammattitaidon suomenmestaruuksista taisteli yli 400 kilpailijaa.

Lappeenrantalaisopiskelijalle pronssia Taitaja-kilpailussa

Saana Lappalainen taituroi kondiittorisarjan kolmanneksi.

Menestys ammattitaitokisassa on tae työpaikasta – "Nämä nuoret kutsutaan töihin"

Ammattiosaamisen suomenmestaruuksia ratkotaan Seinäjoella tällä viikolla. Taitaja2016 -tapahtumassa on mukana 52 lajia. Ammattikoulutuksessa moniosaaminen on tulevaisuutta ja Seinäjoella esitelläänkin useita aloja, jotka yhdistävät opintoja ja osaamista usealta alalta.

Timo valmistuu vankilassa koneistajaksi – ”Aika äkkiä lähtee vanhaan malliin, jos ei ole tekemistä”

Avovankila tarjoaa vangeille mahdollisuuden opiskeluun ja puitteet omatoimiseen elämiseen. Uuden alan opettelu tuo arkeen mielekästä tekemistä ja helpottaa siviilielämään palaamista vankeustuomion jälkeen.

Näin teet pääsiäiskonvehdin itse

Torniossa ammattiopisto Lappian kondiittoriopiskelijat ovat kehitelleet ja tehneet pääsiäiseen sopivia konvehteja, joissa käytetään myös pohjoisesta luonnosta löytyviä raaka-aineita. Katso videolta, miten konvehdit syntyvät.

Kondiittori-isä päätti yllättää päiväkotilapset – huikea luomus oli vähällä mennä pilalle

Kuopiolaisen Tuuliviirin päiväkodin lapset saivat maanantaina eteensä harvinaisen näyttävän yllätyksen, kun heille paljastettiin Frozen-animaatioelokuvan inspiroima valtava sokerilinna. Dramatiikkaa riitti, kun luomus meni kertaalleen palasiksi kuljetuksen aikana.

82-vuotias vuoden lahtelainen vaalii kotiseutuhenkeä ja luontoarvoja

Vuoden lahtelainen on itse sitä, mistä puhuu. Lahden kaupunginvaltuuston vanhin jäsen Onerva Vartiainen on hoputtanut päättäjiä ketteryyteen, asioihin tarttumiseen nopeasti. Samalla tavalla 82-vuotias elää itsekin, päättää ja tarttuu toimeen.

Taitajien taitaja Emeliina Papinniemi ponnahti kokkien maajoukkueeseen

Maajoukkue edustaa Suomea kansainvälisissä kokkikilpailuissa, mm. neljän vuoden välein järjestettävissä kokkien olympialaisissa. Seuraavat olympialaiset pidetään Saksassa ensi vuonna.

Suomen pisin mansikkatorttu valmistui Heinolassa – kuvat

Ennätystorttu valmistui koulutuskeskus Salpauksen ja kondiittoritiimin yhteistyönä. Myyntituotoilla tuetaan vanhustyötä.

Yksinkertainen kermakakku ei enää riitä – kakun tilaajista tullut vaativia

Moussekakku on ajanut perinteisen kermakakun ohi. Kevään kakkuväri on vihreä.

Kakussa pitää olla munaa

Kakkuleipurilla on nyt vuoden kiireisimmät päivät, kun valmistujaisten tilauksia toteutetaan. Jyväskyläläinen leipuri pyöräyttää parissa päivässä 19 kakkua.

Liitutaulut ja syötävä paperi muuttuvat koristeiksi kotileipurien kakkukurssilla

Television leipomisohjelmat, kakuntekokurssit ja kuvien jakaminen sosiaalisessa mediassa ovat saaneet aikaan oikean kakkubuumin. Pelkkä pursotus ei enää riitä kaikille, vaan esimerkiksi Turussa sokerimassan lisäksi koristeita tehdään syötävästä paperista.

Perhejuhlat ja mökkiläiset näkyvät piikkinä paikallisleipomoissa

Kevät ja kesä ovat monessa leipomossa vuoden kiireisintä aikaa. Perhejuhliin tilataan kondiittorimestareilta kermakakkuja ja leivonnaisia. Mökkiläiset taas tuplaavat mökkipaikkakunnilla leipien ja sämpylöiden kysynnän.

Imatralainen Emeliina Papinniemi valittiin Taitajien Taitajaksi

Kondiittorisarjan voittanut Saimaan ammattiopiston opiskelija on koko Taitaja 2015 -kisan paras.

Kaksi kultaa Saimaan ammattiopiston opiskelijoille Taitaja-kisasta

Kondiittoriopiskelija Emeliina Papinniemi voitti oman sarjansa. Anselmi Kaisanlahti on Suomen paras nuori huonekalupuuseppä.

Taitaja-kisoihin seitsemän lappilaista

Lapin ammattiopistosta ja Lapin matkailuopistosta lähtee ammattitaidon SM-kilpailuihin Turkuun tänä vuonna yhteensä seitsemän kilpailijaa. Finalistit on karsittu alkuvuoden aikana ympäri Suomen järjestetyissä semifinaaleissa.

Kahdeksan nuorta Samposta Taitaja-kisaan

Toukokuussa Turussa ratkeaa, ketkä ovat nuorten ammattitaidon Suomen mestarit.

VIDEO: Näin syntyy yksiön kokoinen täytekakku

Hypermarket Minimani juhlisti uudistuksiaan tarjoamalla asiakkaille yksiön kokoista kakkua Jyväskylässä. Yli kolmetoista metriä pitkä ja 28 neliöä suuri kakku nieli liki 400 kananmunaa. Jättikakun tarjoilukuntoon viimeistelivät kondiittori Tarja Nieminen ja toimitusjohtaja Jari Elonen.

Ranskalainen oikeusistuin kielsi kuppikakut rasistisina

Kakkujen päällä on tummasta suklaasta tehtyjä pulleita miehiä ja naisia, joilla on suuret sukuelimet ja vaaleanpunaiset huulet.

Verottaja haluaa mätkäistä jäähyväisveron Suomen jättäville

Monissa muissa maissa jäähyväisvero on jo käytössä. Uusi vero nousi puheenaiheeksi, kun Karl Fazer ilmoitti viimeksi muuttavansa maasta perintöveron takia.

Karl Fazer jättää Suomen

Haastattelussa Karl Fazer puhuu vain omasta eikä koko suvun puolesta. Hän on yksi Fazer-yhtiön runsaasta 80 omi​stajasta.

Siivooja on unelmiensa työssä – "Minua ei saisi täältä kirveelläkään!"

Jos työpaikkana on 20-luvulla rakennettu Vartiolinna, jossa toimii teatteri, on siivoojallakin kirjaimellisesti mutkia matkassa. Vaikka työ vie välillä kumaraan, Maritta Molander sanoo, ettei vaihtaisi kirveelläkään. Työpäivän aikana kuntoa kertyy muutaman kilometrin verran.

Keneltä merkkihenkilöltä uupuu vielä nimikkoleivos?

Rauhannobelisti, presidentti Martti Ahtisaari saa torstaina oman nimikkoleivoksen. Kuka historian tai nykypäivän merkkihenkilö olisi mielestäsi tortun väärtti? Millaisen leivonnaisen hänelle pyöräyttäisit?

Rahka ja mansikka kaikessa rauhassa Ahtisaaren nimikkoleivoksessa

Aleksanterinleivos ja runebergintorttu saavat seurakseen presidentti Martti Ahtisaaren nimikkoleivoksen. Rauhanrakentaja maistelee turkulaisten kondiittori-opiskelijoiden kehittelemän herkun juhlapäivänsä aluksi.

Valtavan Nenäkakun kuljettaminen vaatii logistiikan erityistaitoja

Tulevat leipuri-kondiittorit valmistelivat torstaina jättimäistä Nenäkakkua WinNovan keittiössä. Kakku myydään herkkupaloina Porin Puuvillassa perjantaina.

Vihreät julkisti lappilaisia eduskuntavaaliehdokkaita

Ehdolle lähtevät kemiläinen Kalle-Pekka Hietala ja rovaniemeläinen Miikka Keränen.

Päiväkotilapset tutustuivat leipomoon – kuvagalleria

Kajaanin uusimman päiväkodin lapset vierailivat kaupungin vanhimmassa leipomossa Pekka Heikkisellä. Puu-uunin näkeminen ja kakkupohjan maistelu olivat lapsille elämyksiä.

Uusi ammatti aikuisena – houkuttaako?

Yle Uutiset kertoi niistä iloista, peloista ja haasteista, joita uuteen ammattiin aikuisiällä vaihtaneet ovat kokeneet. Oletko sinä harkinnut ammatin vaihtamista aikuisiällä – tai toteuttanut sen?

Suklaakonvehdit kätkevät sisäänsä merilappilaisuutta

Meri-Lapin ruokamessut pidetään Keminmaassa Pohjanrannan tilalla jo kymmenettä kertaa. Lähellä tuotetun suuhunpantavan lisäksi tapahtumassa nähdään esimerkiksi ruokaan liittyviä työnäytöksiä. Makeimman näytöksen taitavat tarjota Lappian kondiittoriopiskelijat.

Välikadulla helatorstaina "anarkistinen takeover"

Rauniokaupunki ry ja konditorioliike Pekka Heikkinen järjestävät helatorstaina Kajaanissa kadunvaltauksen. Vallattava katu on keskustassa sijaitseva Välikatu.

Kisapuustia ja Suomi-kakkua – leipomo repi tv-kisasta kaiken irti

Maineikas herkkujen tekijä otti TV-leipomokilpailusta kaiken irti, rasvasi markkinointikoneistonsa ja repi itsensä irti perinteisistä kaavoista. Suomen paras leipomo -kisassa hopealle jääntikään ei syönyt onnistumisen iloa. Hämeenlinnalaisen Konditorialeipomo Laurellin Facebook täyttyi tykkäyksistä ja satoja tsemppiviestejä on virrannut leipomoon.

Kondiittori: Jauhopussien pullaresepteissä outo ohje

Pulla kuuluu yhä monen suomalaisen laskiaisperinteisiin. Täydellisen pullan olemus lienee makuasia, mutta esimerkiksi kondiittorilla on siitä varsin vahva näkemys. Ammattilainen kummastelee myös vehnäjauhopussien kyljessä toistuvaa pullataikinan nostatukseen liittyvää neuvoa.

Julian hitsaa grillin, Emeliina työstää marsipaania

Saimaan ammattiopisto Sampo lähettää Taitaja2014-finaaliin yhdeksän kilpailijaa. Nuoret tavoittelevat mestaruuksia viidessä eri lajissa. Opiskelijat harjoittelevat jo täyttä päätä.

Lappiasta kahdeksan opiskelijaa Taitaja-finaaleihin

Lahdessa kisattaviin Taitaja-finaaleihin selvisi ammattiopisto Lappiasta kahdeksan opiskelijaa. Lisäksi kisoihin matkaa kaksi ysiluokkalaisten joukkuetta Torniosta ja Kittilästä.

Ennakointiasiantuntija: Tämän päivän nuorista tulee alansa moniosaajia

Mikkeliläisnuoret suhtautuvat rauhallisesti työelämän murrokseen. Tulevaisuudessa työpaikkoja avautuu esimerkiksi hoitoalalle ja sen rinnalle, mutta työnkuvat muuttuvat täysin.

Kotileipurilla tulee olla kemiat kohdillaan

Kotikeittiöissä syntyy tätä nykyä mitä ihanimpia täyte- ja kuppikakkuja, unelmatorttuja ynnä muita leivonnaisia. Leivontabuumi näkyy myös nettiblogien ja televisio-ohjelmien huimassa määrässä. Ammattikondiittori on leivonta-alan myllerryksestä mielissään.

Sveitsi hävisi rauhalliselle Muoniolle

Lapin maisemat ja pohjoisen rauhallisuus vaikuttivat sveitsiläisiin Agnes Bissigiin ja Thomas Achermanniin niin, että satunnaisten käyntien jälkeen he asettuivat asumaan Muonioon - kumpikin tahoilleen. Agnes kertoo käyneensä Muoniossa jo useana vuonna ennenkuin päätti sinne jäädä. Myös Thomakselle oli selvää, että Muonio on hänen paikkansa. Siis: Sveitsi hävisi Muoniolle.

Ulkomainen tuontileipä huolestuttaa leipomoita

Kuluttajien alentunut ostovoima, kova hintakilpailu ja ulkomainen tuonti huolestuttavat leipomoyrittäjiä. Tuonnin osuus markkinoista on Leipuriliiton mukaan jo kaksikymmentä prosenttia.

Ammattikoulusta haetaan haaveita - leikkaukset saattavat syödä oppitunteja

Pohjois-Karjalassa ammattikoulut aloittivat lukuvuotensa keskiviikkona. Kaikki eivät osaa perustella koulutusalan valintaa, mutta osa kertoo jahtaavansa unelmiaan. Tulevina vuosina säästöt saattavat vähentää läsnäolotunteja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle