Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sosterin kuntayhtymäjohtajan kelpoisuusvaatimuksia laskettiin – ensimmäisessä haussa ei saatu yhtään hakemusta

Aiemmin kuntayhtymäjohtajalta vaadittiin erikoislääkärin pätevyyttä, nyt riittää yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. Haku tullaan avaamaan mahdollisimman pian.

Ulla Järven kolumni: Metsäläisestä kosmopoliitiksi

”Sääli tulee ilmaiseksi, mutta kateus pitää ansaita”, sanoo moderni sananlasku. Kateus herää helposti, ja Suomessa ulkomaanmatkailua on perinteisesti pidetty enemmän hupina kuin velvollisuutena. Metsäläisen tie kosmopoliitiksi on kateuden kiveämä, kirjoittaa Järvi.

Lääkäri ei lukenut potilaan syövästä kertovia tutkimustuloksia ja sairastunut menehtyi – lääkärille huomautus Valviralta

Pirkanmaalaisen erikoislääkärin laiminlyönnit viivästyttivät kohtuuttomasti Antti Lehtisen syöpähoitoja. Valviran mukaan potilaan elämänlaatu olisi säilynyt hyvänä, jos hoito olisi ollut asianmukaista. MOT uutisoi tapauksesta laajasti viime vuonna.

Ikäihmiset haluavat elää kotona, mutta hoitajista on huutava pula – “Jatkuvasti tehdään yli 14 tunnin työvuoroja”, sanoo lähihoitaja Emilia Vilokkinen

Pelkästään Helsingin, Tampereen, Turun ja Jyväskylän kesähoitajien vaje on 500 työntekijää. Töissä olevien hoitajien päivät venyvät ja taukojen pitäminen tekee tiukkaa. Kotihoidossa pelätään, että tilanne vain pahenee hoitajamitoituksen kiristyessä.

Analyysi: Uusi lakiehdotus korjailee vanhuspalvelupykälien sanamuotoja, rohkeaa uudistumista jäädään yhä odottamaan

Monet lakiluonnoksen ehdotuksista ovat kannatettavia. Se, kuinka paljon uudistus toteutuessaan muuttaa vanhuspalvelujen arkea on epävarmaa, pohtii erikoistoimittaja Tiina Merikanto

Terveydenhuollon laaja hoitajamitoitus ei saa juurikaan kannatusta Keski-Suomen kansanedustajilta – vain yksi vastaaja kannattaa ajatusta

Laki määrittää hoitajamitoitukset vanhusten- ja lastenhoitotyöhön. Hallitusohjelmaan on kirjattu henkilöstömitoitus myös lastensuojeluun. Keski-Suomen kansanedustajat eivät usko, että hoitajamitoituksen laajentaminen muuhunkin hoitotyöhön ratkaisisi terveydenhuollon ongelmat.

Hoitajat taistelivat Intian varianttia vastaan kestokykyjensä rajoilla Kanta-Hämeessä: moni sai tartunnan suojauksesta huolimatta

Juuri kun koronaepidemian uskottiin hellittävän, joutui Kanta-Hämeen keskussairaalan hoitohenkilökunta tukalaan tilanteeseen. Tartunnat etenivät yllättävän nopeasti kahdella osastolla. Sairaalaepidemia oli hoitajille uuvuttava kokemus.

Kuopio yrittää torjua lähihoitajapulaa ottamalla kesän ajaksi käyttöön ylimääräisiä korvauksia

Kuopion kaupunki lupaa kesälomansa peruvalle lähihoitajalle 400 euron kertakorvauksen sekä ylimääräisestä työvuorosta 160 euron korvauksen. Muutos on voimassa syyskuun puoliväliin saakka.

Hoitajapula vaivaa Kainuuta – osalla osastoista toimintaa joudutaan sulkemaan kesälomien ajaksi

Tulevan kesän ennakoidaan olevan hankala, sillä kesätyöntekijöitä on ollut tavallista vaikeampi löytää. Hoitajapulan syynä ovat koronatilanne, sairaanhoitajaksi opiskelevien kesäopinnot sekä uudet yksiköt, joissa hoitajien tarve on kasvanut.

"Jotkut sijaisistamme ovat tehneet yli 14 kuukautta töitä putkeen", sanoo johtajaylihoitaja – osa sairaanhoitopiireistä tarvitsisi kesäksi kymmeniä hoitajia lisää

Ylen kyselyn mukaan valtaosalla sairaanhoitopiireistä on ollut suuria vaikeuksia saada palkattua kesäksi sairaanhoitajia ja lähihoitajia. Raskas työ, huono palkka ja muiden alojen houkutus vähentävät hoitotyön houkutusta ja korona on tilannetta vain heikentänyt. Monesta sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että työvoimapulaa on jatkuvaa – ympäri vuoden.

Lääkärien etävastaanotot yleistyvät hurjaa vauhtia, mutta koulutus ei valmista lääkäreitä siihen – vastavalmistunut: "Kokisin haastavana"

Vastavalmistunut lääkäri Nikolas Sinisalo kieltäytyi etävastaantottotyötä sisältävästä työtarjouksesta. Etäasiointi ei voi korvata perinteistä lääkärin vastaanottoa täysin, koska kaikki eivät pysty sitä hyödyntämään.

Edessä voi olla kuormittuneiden hoitajien joukkopako alalta – Tehy: "Moni on sanonut, että nyt hoidetaan korona ja sen jälkeen goodbye"

Yle kysyi Tehyn ja Superin edustajilta Hämeessä, mitä hoitajien arki on yli vuoden koronataistelun jälkeen. Alueen koronatilanne on maan pahimpia myös sairaaloissa. Moni hoitaja sinnittelee, koska ei halua jättää työkavereita tai potilaita pulaan.

KYSissä on pulaa pätevistä sairaanhoitajista

Osa avoimista sairaanhoitajan tehtävistä on jäänyt kokonaan ilman hakijoita. Myös sijaisuuksiin on vaikea löytää sairaanhoitajia.

Suomen valtavaan hoitajapulaan keksittiin yksi uusi ratkaisu – suomen kielen opettaja: "Olemme valmistautuneet lähtemään ihan alkeista"

Suomeen tarvitaan tällä vuosikymmenellä arviolta 30 000 uutta hoitajaa. Hoitajia jää eläkkeelle ja vanhusten määrä kasvaa. Tampereella ja pääkaupunkiseudulla aletaan opettaa sairaanhoitajille suomen kieltä alkeista.

Jatkuva kiire piinaa hoitajia: itkien kotiin, lomia pitämättä, alanvaihto mielessä – "Porukka on todella väsynyttä", sanoo luottamusmies

Jyväskylän sairaala Novan hoitajat väsyvät jatkuvaan kiireeseen, joka johtuu työntekijäpulasta, sanoo luottamusmies Kati Jetsu. Lyhyisiin sijaisuuksiin ei meinaa löytyä työntekijöitä, kertoo myös sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Riihimäki palkkaa nopealla aikataululla 10 lähihoitajaa

Rekrytoinnit liittyvät muun muassa itäisen alueen kotihoidon siirtoon Stella Kotipalvelut Oy:ltä kaupungin palveluksi. Siirtoon liittyen kaupunki perustaa uuden kotihoidon tiimin, johon rekrytoidaan lähihoitajien lisäksi myös sairaanhoitaja.

Joka kolmas työntekijä kokee, ettei ehdi tehdä työtään riittävän hyvin – Sairaanhoitaja: ”Viidessä minuutissa ei ehdi kysyä kuulumisia"

Kiireestä ja liiasta työmäärästä kärsivät potilaat, minuuttiaikataulu estää tekemästä töitä riittävän hyvin, sanoo sairaanhoitaja. Tuore tutkimus kertoo, että moni työntekijä haluaisi tehdä työnsä paremmin kuin mitä ehtii ja kärsii siitä.

Vaasa jatkaa hoitajien kesäsijaisten hakuaikaa toukokuun loppuun

Kesätöitä on tarjolla lähihoitajille, sairaanhoitajille ja alan opiskelijoille. Sairaanhoitajan tehtäviin edellytetään sairaanhoitajan tutkintoa. Työtä voivat hakea alan opiskelijat, joilla on suoritettuna vähintään 140 opintopistettä.

Lääkäri Anni Saukkola on tuttu monille Instagramin käyttäjille: "Mielestäni lääkärin pitää olla siellä, missä potilaidenkin"

Lääkäri-Annina Instagramissa esiintyvä lääketieteen lisensiaatti Anni Saukkola listaa vinkkejä, joiden avulla voi tunnistaa valheellisia terveysväittämiä. Terveyteen ja hyvinvointiin linkitettyä sisältöä löytyy sosiaalisesta mediasta valtavasti, mutta mistä tunnistaa, kenen terveysneuvoja kannatta kuunnella?

Länsi-Pohjassa viime viikolla 15 paikallista tartuntaa – sairaanhoitopiiri vetoaa rajanylittäjiin: testeistä kieltäytyminen vain pitkittää tiukkoja rajoituksia

Viime viikolla useat henkilöt kieltäytyivät maahan saapuessaan testauksesta ja yhteistyöstä Tornion rajanylityspaikalla. Testeistä kieltäytymiset rajalla lisäävät myös terveydenhuoltohenkilöstön työmäärää.

Rokotusaikaa soittavien kiroilu ja huorittelu uuvuttaa hoitajat – ylihoitaja toivoo parempaa käytöstä: "Oltaisiin kuin ihminen ihmiselle"

Katso video, jossa hoitajat kertovat millaista on kuunnella haukkumista päivästä toiseen.

Ammattiliitot huolissaan: Karanteenissa olevia hoitajia kutsuttiin töihin Oulussa, ja moni meni – "Kaupunki ottaa ison riskin"

Tehy on jo aiemmin kannellut vastaavasta menettelystä eduskunnan oikeusasiamiehelle. Yle ei ole tavoittanut Oulun kaupungin terveysjohtajaa kommentoimaan kaupunginsairaalan tilannetta.

Toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen: "Lääkäripula on Siun sotelle suurempi ongelma kuin rahan puute"

Siun sotea uhkaa syksyllä jopa 50 lääkärin vaje. Lääkäriliitto ja Itä-Suomen aluehallintovirasto ovat puuttuneet Pohjois-Karjalan terveyden- ja sairaanhoidon kuntayhtymän toimintaan.

Kymmeniä kätilöjä on jo irtisanoutunut, ja lisää on luvassa, jos HUS ei muuta toimintatapojaan – kätilön mukaan lomien leikkaus katkaisi kamelin selän

Synnytysten määrä on on kasvussa, mutta kevään ja kesän synnytykset saadaan kaikissa tapauksissa turvattua, lupaa ylihoitaja.

Etelä-Savon lääkäripula on pitkittynyt eikä hoitajia löydetä edes vakituisiin paikkoihin

Ammattikunnissa etenkin myyjistä on sen sijaan selvää ylitarjontaa.

Heli Tuikka koki, etteivät lääkärit ottaneet kovia kipuja todesta – kymmenien lääkärireissujen jälkeen häneltä löytyi laajalle levinnyt suolistosyöpä

On harvinaista, ettei vakavaa sairautta huomata kohtuullisessa ajassa. Vähäoireiset syövät ovat katalimpia.

Auli Viitalan kolumni: Olisin kuollut, jos en olisi lähtenyt

Olen julkisen terveydenhuollon vankkumaton kannattaja mutta itse siirryin yksityiselle, kirjoittaa Auli Viitala.

Hoitajat ja HUS napit vastakkain rokotusjärjestyksen muuttamisesta, Tehy: "Koronarokottajiakaan ei ole vielä rokotettu"

Uudessa rokotejärjestyksessä rokotteita jaettaisiin enemmän alueille, joilla koronaepidemia on pahin.

Pohjalaismaakunnissa olisi tarvetta kymmenille lääkäreille ja hoitajille – korona on työllistänyt sijaisia muihin töihin

Korona on syönyt terveydenhuoltoalan sijaisresurssia, kun sijaisia on jouduttu sijoittamaan koronatestien ottamiseen, jäljitykseen ja rokotuksiin.

Hoitajapula piinaa yhä vakavammin – Keski-Suomessa vanhusten hoivakoti sulkee ovensa, koska pätevää ja pysyvää henkilökuntaa ei ole saatu

Esimerkiksi Keski-Suomessa on ollut paikoin jo pitkään vaikeuksia saada vanhustenhoitoon pätevää ja pysyvää henkilökuntaa.

Siun soten hoitajille maksetaan 100 euron hälytyskorvaus

Pohjois-Karjalan hoitajapulaan pyritään kehittämään ratkaisuja.

Essi Liljemark sai borrelioosidiagnoosin vasta lukuisten lääkärikäyntien jälkeen: "Olen tullut täysin väärinkohdelluksi" – taudin toteaminen voi olla monimutkaista

Useiden suomalaislääkäreiden vastaanotoilla oireidensa kanssa käynyt Essi Liljemark löysi lopulta tarvitsemansa hoidon Saksasta.

Terveyskeskus muuttui lennossa tehokkuutta tavoitteleviksi tiimeiksi – Mehiläisen johtaman yhteisyrityksen alku on ollut hankalaa: ylitöitä ja irtisanoutumisia

Mehiläinen lupasi Päijät-Hämeeseen maan parhaat sotepalvelut. Nyt työntekijöillä on vaikeuksia pysyä muutoksen perässä.

Oulun kaupunginsairaalan hoitajille suunnitellaan palkkiota raskaista työviikoista koronakriisin keskellä

Kaupungin johdon kokouksessa 15. huhtikuuta on tarkoitus linjata, minkä suuruisella palkkiolla hoitohenkilöstöä huomioidaan.

Hoitajille korotettu hälytysraha ja kertakorvaukset työvoimapulan estämiseksi

Arkipyhät kuten pääsiäinen ovat hankalia aikoja työvoiman saatavuuden kannalta.

Soiten hallitus ei lämmennyt aloitteelle yksityistää Toholammin sosiaali- ja terveyspalvelut

Valtuustoaloitteen mukaan kunnassa olisi käynnistetty kaksivuotinen kokeilu, jonka myötä Toholammin terveyskeskuksessa olisi ollut kahden lääkärin ja kahden sairaanhoitajan vastaanotto viitenä päivänä viikossa. Palvelun tuottajana olisi ollut yksityinen taho.

Viitasaari ei maksa hoitajille koronalisää

Hoitajien ammattijärjestö Tehy esitti hoitohenkilöstölle tuhannen euron kertapalkkiota muun muassa koronakuormituksen perusteella.

Muussa työssä olevat hoitajat ovat mukana rokottamassa, kun joukkorokotukset alkavat Kuopiossa

Rokottajia on riittävästi, jos kaupungissa ei ilmene samaan aikaan tartuntaryppäitä.

Rajusti kaatuneen mäkihyppääjän tilanteeseen päivitys – "Reagoinut puheeseen"

Norjalaismäkihyppääjä Daniel-André Tanden tilanteesta saatiin sunnuntaina lupaavia tietoja.

Pohjanmaa laskeutuu koronan kiihtymisvaiheeseen: yläkoulut ja toinen aste saavat palata lähiopetukseen – "Tuntuu todella hyvältä!"

Kokoontua saa nyt yksityistilaisuuksissa 10 hengen porukoissa, mutta aikuisten harrastustauko jatkuu.

Lääkäriaikoja siirretään ja perutaan koronan pelon takia

Myös häpeä saa osan suomalaisista välttelemään lääkärille menemistä.

Korona-aika raastaa jaksamista – Etelä-Savon yrittäjät tarjoavat tukiverkkoa kaikille yrittäjille

Tukiverkon kautta voi saada apua esimerkiksi lääkäriltä tai rahoitusalan ammattilaiselta.

Koronavilkusta suurta hyötyä Etelä-Savossa – oireettomien testiin kannustaminen herättää silti hämmennystä

Sosterin alueella koronavilkkuhälytyksistä on ollut hyötä useammassakin tartuntaketjussa

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle