Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ylilääkäri Antti Hakanen TYKS:in laboratoriossa.

Pandemia otti maailman haltuunsa useammaksi vuodeksi – Turun uusi Mikrobikeskus valmistautuu jo seuraavan aallon torjuntaan

Mikrobikeskus päätettiin perustaa jo muutama vuosi sitten, mutta koronapandemia sotki suunnitelmat.

Karjalan prikaatin varusmiehet suorittamassa suojeluhälytys-harjoitusta Kouvolan Vekaranjärvellä.

Näihin uhkiin Suomi nyt varautuu: Vääristellyllä tiedolla voidaan vaikuttaa isoihin joukkoihin

Sisäministeriö listasi 21 Suomeen kohdistuvaa uhkaa. Suomen ja Euroopan turvallisuustilanne on raportin mukaan vakavampi ja vaikeammin ennakoitava kuin kertaakaan kylmän sodan jälkeen.

Pieni tyttö makaa sängyssä peiton alla. Miespuolinen hoitaja kiinnittaa tippaletkua hänen käsivarteensa.

Kolerapandemia laajenee ja yltyy – Suomessa kauan sitten historiaan jäänyt tappajaripuli on yhä useammalle tämän päivän todellisuutta

Jo laimenemassa ollut pandemia kääntyi viime vuonna pahemmaksi kuin koskaan. Suomalainen avustustyön koordinaattori kertoo koleran paluusta Syyriaan, jossa edellistä epidemiaa ei enää edes muistettu.

Valkoinen minkki on painanut käpälänsä häkin verkkoon ja katselee sen takaa.

Lintuinfluenssa otti espanjalaisella minkkitarhalla askeleen kohti ihmisestä ihmiseen leviävää tautia, vahvistaa tutkimus

Miljoonien lintujen turma on yltänyt nyt meidän kulmiltamme Etelä-Amerikkaan asti, ja minkkitilalla virus osoitti pystyvänsä muuttumaan niin, että se tarttuu nisäkkäästä nisäkkääseen.

Kuntosalilaitteita ja juoksumattoja tyhjällä kuntosalilla.

KHO kumosi hallinto-oikeuden linjauksen: aluehallintovirastolla oli oikeus määrätä liikuntakeskukset kiinni koronapandemian takia

Korkeimman hallinto-oikeuden maanantaina antaman päätöksen mukaan Pohjois-Suomen aluehallintovirastolla oli oikeus määrätä liikuntakeskukset suljettaviksi koronapandemian aikana.

Kädet ottamassa desinfiointiainetta laitteesta.

Koronapandemia on aiheuttanut paljon pahaa, mutta ihmisten arkeen jää jotain hyvääkin

Muun muassa myymälöiden suojaplekseistä, käsidesistä ja etäneuvonnasta on tullut jo perusarkea. Pandemia on muuttanut myös ihmisten asenteita esimerkiksi luontoa ja vapaa-aikaa kohtaan.

Aasialaisia turisteja Milanon keskustassa 24. helmikuuta 2020.

Peking uhkasi matkustusrajoituksia asettaneita maita ”vastatoimilla” – Kiina ja EU mittailevat toisiaan pandemian merkeissä

Kiinan höllennettyä koronarajoituksia maan tartuntalukemat nousevat nyt jyrkästi. Muun muassa USA ja muutamat EU-maat asettivat jo Kiinasta saapuville matkustusrajoituksia, ja tästä ei Pekingissä pidetty.

Koronanäytteenottoa Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa 21.7.2021.

Valtion korona-avustukset eivät kata kaikkia kuntien kuluja – Tampereella omaan piikkiin lasketaan jäävän 5,7 miljoonaa euroa

Kunnat ja ministeriö laskevat kuluja eri tavalla, kun on kyse erikoissairaanhoidon avokäynneistä tai tehohoidosta. Kunnilla on sairaanhoitopiirin luvut, ministeriössä katsotaan THL:n tilastoja.

Covid-19-koronaviruspotilaat makaavat sairaalasängyillä.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kiinan koronakupla puhkeaa rankimman kautta – totuus näkyy ruumishuoneella

Kiina on avautumassa maailmalle yhtä äkkijyrkästi kuin se sulki porttinsa koronapandemian alettua, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Maskeihin ja visiireihin pukeutunut kiinalainen perhe lentoaseman check-in jonossa.

USA ja Italia vaativat kiinalaismatkailijoilta koronatestejä – THL ei suosita Suomeen: ”Ihan turhaa”

Koronan kourissa oleva Kiina purkaa vauhdilla omia matkustusrajoituksiaan. THL:n mukaan Kiinan puutteelliset tiedot vaikeuttavat riskiarvion tekoa uusista muunnoksista.

Naiselta otetaan koronanäyte.

Kiinassa kevennetään koronarajoituksia

Koronatestien määrää vähennetään ja kotieristys sallitaan lievissä tapauksissa. Myös matkustamista maan sisällä helpotetaan.

Iäkäs kiinalaismies saa koronarokotteen Dongchengissa Kiinassa.

Kiina tehostaa vanhusten rokottamista, mutta hallinnon tilanne on vaikea – professori: ”Xi ei kykene myöntämään, että on tehnyt vääriä päätöksiä”

Kiinan on vaikea luopua koronaviruksen nollatoleranssilinjasta. Protestien alettua maa kuitenkin ilmoitti toimista, jotka voivat johtaa rajoitusten höllentämiseen.

Kiinassa koronarajoitukset palasivat

Suomalainen Pekka Laiho majoitettiin Kiinassa täpötäyden karanteenikeskuksen käytävälle: “Pikapikaa rakennettu hökkeli, tyynyiksi kutsuttuja myttyjä”

Korona jyllää edelleen Kiinassa. Pelkona on, että pääkaupunki Peking suljetaan kokonaan ja muu Kiina seuraa perässä, kertoo karanteenikeskukseen joutunut suomalainen.

Kotitestipakkaus ja sen sisältö pöydällä.

Korona näyttää suuntaavan kausi-infektioksi, mutta tämä vuosi on vilauttanut uusia uhkia

Apulaisprofessori Tarja Sironen painottaa tutkimuksen ja seurannan merkitystä varautumisessa uhkiin, joista apinarokko ja päästäisten paramyksovirus ovat jo käväisseet kilauttamassa hälytyskelloa.

Koronatestausta Shanghain Disney-lomakeskuksessa tiistaina. Teemapuisto asetettiin alkuviikosta sulkutilaan eikä sieltä pääse pois ilman negatiivista koronatestiä.

Kirjeenvaihtajalta: Kolmevuotias eli elämänsä korona-aikana ja kuoli rajoitusten takia – Kiinan rajut toimet herättävät yhä enemmän kapinointia

Kolmevuotiaan kuolema on uusin, mutta tuskin viimeinen tragedia, joka on järkyttänyt kansaa. Kiinalaiset ovat totelleet tiukkoja torjuntasääntöjä jo liki kolme vuotta.

Essoten pandemiapäällikkö, ylilääkäri Hans Gärdström työskentelee tietokoneella.

“Korontartunnoissa ollaan lähellä syksyn tautihuippua ja tartuntamäärät voivat kääntyä laskuun”, arvioi Essoten pandemiapäällikkö

Etelä-Savossa koronan vuoksi sairaalahoidossa olevien määrä on vähentynyt nopeasti. Viralliseen testiin hakeutuu nyt enemmän keski-ikäisiä kuin ikääntyneitä henkilöitä.

HSL:n raitiovaunujen infotaulu ja Linja 2 peruttu ilmoitus

Yhtenä aamuna peruttiin yli 40 raitiovaunuvuoroa, vaikka kuljettajapulan piti jo helpottua – 10 kysymystä ja vastausta tilanteesta

Ensi kesään mennessä Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen on tarkoitus kouluttaa alalle 150 uutta raitiovaununkuljettajaa.

Matkaopas Wei Yong koki kuinka korona tappoi turismin Kiinassakin.

Koronapandemia autioitti Kiinan muurin – suomalaisia isännöinyt turistiopas: ”Menetin lähes kaikki tuloni”

Turismi on tärkeä tulonlähde Kiinassa, mutta Kiinan johto on tukahduttanut sen koronakurillaan. Kiinalaiset eivät ole päässeet matkoille ulkomaille eivätkä ulkomaiset turistit Kiinaan kohta kolmeen vuoteen. Puoluekokouksesta odotetaan vihjettä Kiinan avautumisesta.

Sari Takkinen kuvattuna Saimaan rannalla.

Grillikahvila Katrilli sulki ovensa 30 vuoden jälkeen – pandemia ja Ukrainan sota ajoivat ristiinalaisen yrittäjän vaikeaan päätökseen

Viimeisten vuosien ja kuukausien tilanne on ajanut koko ravintola-alan ahdinkoon. Ristiinalainen Katrilli sulkii ovensa lopullisesti lokakuun alussa.

Sotkamon kunnan virastotalo.

Viime aikojen kriisit ovat laittaneet kuntien viestinnän uusiksi – Sotkamossa tärkein oppi oli, että viestintä annetaan ammattilaisille

Poikkeustilanteet ovat lisänneet kunnissa ymmärrystä viestinnän merkityksestä. Pandemia ja sota ovat tuoneet uusia keinoja pysyvään käyttöön.

Tuoli, jonka selkänojassa lukee teksti: Koronarokotejono. Taustalla rokotusta odottavia ihmisiä.

Valtio on pienentämässä kuntien koronakorvauksia – Oulullekin tulossa miljoonien lisälasku, johon ei osattu varautua

Oulun kaupunki ei hyväksy valtion suunnitelmia leikata koronasta aiheutuneiden kustannusten maksuja. Kaupunki saamassa vain puolet luvatuista rahoista.

Ihminen kävelee kirurginen hengirtystuojain kasvoillaan korona aiheisen seinämaalauksen ohi.

Afrikka on edelleen suojaton koronan edessä – akatemiatutkija kertoo, miksi köyhät maat jäivät taas rikkaiden jalkoihin

Afrikalla menee erittäin huonosti koronarokotustilastoissa. Köyhyys, kapitalismi ja turvattomuudentunne ovat hyviä ehdokkaita syyllisiksi, akatemiatutkija Salla Sariola sanoo.

Statyer på Påskön

Matkailijat saapuivat taas Pääsiäissaarelle ja Japani toivoo koronavauvoja – selvitimme, mitä maailman koronatilanteelle kuuluu

Maailmalla todetaan edelleen jopa miljoona koronavirustartuntaa päivässä. Tilanne on joissakin maissa hyvin erilainen kuin Euroopassa.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Tuberkuloosi synnytti alakulttuurin, siihen ei korona onneksi pysty

Yskiminen koronan kourissa sai etsimään historiatietoa tuberkuloosista. Tubiakaan ei ole vielä voitettu, kirjoittaa Viitala.

Päivystys opaste Seinäjoen keskussairaalassa

Päivystys edelleen ruuhkainen Seinäjoella – korona-ajan synnyttämä "lumipalloefekti" rasittaa henkilökuntaa ja myös potilaita

Seinäjoella sairaalan ja terveyskeskuksen yhteispäivystys on ollut ruuhkainen koko kesän. Samat ongelmat piinaavat terveydenhuoltoa ympäri maan. Koronasta maksetaan laskua monella tavalla.

Kaisa-Riikka Mustonen

"Maailma ei ole enää hyvä paikka asua" – sota ja pandemia mullistivat maailmankuvamme, ja eniten se näkyy nuorissa naisissa

Ylen teettämän Suomalaisten pelot ja haaveet -tutkimuksen reilusta 2000 vastaajasta 53 prosenttia kertoi maailmankuvansa muuttuneen erittäin tai melko paljon viimeisen kahden vuoden aikana.

Kaksi koronapotilasta eristyshuoneessa, hoitajan tutkiessa toista potilasta.

Koronatilanne heikkenee Essoten alueella – sairaalahoidossa 17 ihmistä

Tällä hetkellä sairaanhoitopiirin tekemistä koronatesteistä yli puolet antaa positiivisen tuloksen.

Ruumishuone.

Vainajien säilytystilat ovat paikoin ruuhkautuneet – useat sairaalat ovat joutuneet ottamaan käyttöön kylmäkontteja

Esimerkiksi Meri-Lapissa kuolleisuus on ollut koholla tänä vuonna. Pandemia on paitsi suoraan myös välillisesti vaikuttanut monen ihmisen kuolemaan ja vainajien säilytystilojen riittämättömyyteen.

 Mika Salminen puhuu tiedotustilaisuudessa.

THL:n mukaan olemme siirtyneet koronapandemiasta endemiaan – "On aika todeta, että emme enää elä akuuttia kriisivaihetta"

Terveydenhuollossa on sopeuduttava siihen, että tauti on tullut jäädäkseen. Koronan kuormitusta on huomioitava ainakin, kun aktiivisempi kausi on käynnissä, sanoo THL:n Mika Salminen.

Katunäkymää Jällivaaran keskustasta.

SVT: Norrbottenin koronatartunnat voimakkaassa kasvussa

Tartuntapiikkiä oli odotettu Norrbottenissa vasta syksylle, sillä kesällä ihmiset oleilevat enemmän ulkona. Tartuntatautien lääkäri muistuttaa turvaväleistä.

Porin perusturvan Itä-Porin lähipalveluasema, jonne aiotaan keskittää koronapotilaita.

Porin perusturva aloittaa neljännet koronarokotukset laajemmalle ryhmälle välittömästi

Rokotusjärjestyksessä ensimmäisenä ovat henkilöt, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille. Kaikkien yli 60-vuotiaiden rokotusten ajankohta tarkentuu lähiaikoina.

Hoitaja katsoo kameraan.

Helppo kesä jäi haaveeksi – korona kaataa terveydenhuollon henkilöstöä ja pahentaa työvoimapulaa entisestään

Tämä kesä on ollut useissa sairaanhoitopiireissä aiempia koronakesiä selvästi vaikeampi. Tuhansien sairauspoissaolojen ja henkilöstöpulan keskellä petipaikkoja on jouduttu sulkemaan jopa ennätysmäärä ja hoitoja ajamaan alas.

Onko apinarokko vasta alkua?

Ilmastonmuutos parantaa tauteja levittävien hyttysten olosuhteita – niissä piilee uusi pandemian riski

Maanmuokkaus, urbanisaatio sekä luonnon monimuotoisuuden heikentyminen lisäävät riskiä uusien eläinperäisten virusten tarttumiselle myös ihmisiin.

Mika Salminen vierailulla Yle Radio 1:n Ykkösaamussa 24. heinäkuuta 2020.

THL:n Mika Salminen jättää koronakriisin johtamisen taakseen

Salminen on tähän asti toiminut koronakriisin hoidosta vastaavana johtajana. Syksyllä hän jättää terveysturvallisuuden ja siirtyy työskentelemään väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen alueelle.

Luurankoja haudoissa.

600 vuotta vanhoista hampaista löytyi ruttobakteeria – tutkijat kertovat selvittäneensä mustan surman alkupaikan

Brittiläis-saksalaisen tutkijaryhmän DNA-analyysi paikantaa mustan surman alkukodin Keski-Aasiaan nykyiseen Kirgisiaan. Tutkimuksen materiaali on kuitenkin hyvin suppea.

Ihmisiä jonossa turvatarkastukseen Helsinki-Vantaan lentokentällä 10.6.2022.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla historiansa suurimmat ruuhkat – "Näyttää siltä, että koko maailma on nyt liikkeellä"

Helsinki-Vantaan lentokentällä rikotaan kävijämäärien ennätyksiä, kun ihmiset lähtevät sankoin joukoin lomailemaan koronakurimuksen jälkeen.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.

Voiko neljännen koronarokotteen ostaa rahalla? Entä pitääkö kolmas rokote ottaa, vaikka on jo sairastanut taudin? 10 kysymystä Hanna Nohynekille

Suomessa kaikissa koronaepidemian mittareissa on ollut voimakasta laskua maalis–huhtikuun jälkeen, mutta uusi tartuntojen aalto on THL:n mukaan todennäköinen. THL kertoi torstaina, että neljänsien koronarokoteannosten suositusta laajennetaan.

Pitkulaisia viruksia.

WHO: Vielä ei ole huolta, että apinarokko olisi kehittymässä pandemiaksi

Terveysjärjestölle on ilmoitettu lähes 400 epäiltyä ja vahvistettua tapausta noin paristakymmenestä maasta, jotka sijaitsevat kaukana taudin kotoperäisiltä alueilta.

Apinarokosta kärsivä vauva vanhempansa sylissä, sormi suussaan.

Tutkijat ennustivat jo viime vuonna apinarokon leviämisen, ja samalla he havaitsivat vakavan puutteen

Korkean tason pandemiaharjoituksessa simuloitiin laboratoriossa muokatun apinarokkoviruksen leviämistä. Harjoituksen kuvitteellinen ajankohta osuu yhteen apinarokon leviämisen kanssa oikeassa maailmassa.

Kim Jong-un on kuvassa etualalla. Hänen takanaan näkyy apteekin työntekijöitä.

Korona leviää huolestuttavasti Pohjois-Koreassa – diktatuuri kertoo yli miljoonasta "kuumetapauksesta", sairastuneiden määrä todennäköisesti paljon suurempi

Tilanne on vakava, koska pohjoiskorealaisia ei ole rokotettu ja maan terveydenhuoltojärjestelmä on erittäin heikko. Tähän asti Pohjois-Korea on väittänyt, ettei maassa ole koronaa.

Lasse Lehtonen hattu päässä.

"Koronakuolleisuuden voimakas kasvu jäänyt pimentoon", sanoo HUSin Lasse Lehtonen – Suomi saattaa tätä menoa kiilata Ruotsin ohi

Lehtosen mukaan väärä tilannekuva voi vähentää ihmisten hakeutumista tehosterokotuksiin.

Nuori aivastaa kertakäyttöiseen nenäliinaan.

Korona laantuu, mutta ihmisiä kiusaa jo uusi tautiepidemia – edessä on parin viikon ankeampi ajanjakso, sanoo THL

Poikkeuksellisen myöhään käynnistynyt influenssaepidemia voi kestää vielä muutamia viikkoja, arvioi johtava asiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Suojapukuun varustautunut henkilö kävelee koronavirukseen menehtyneiden hautausmaan lävitse Manausissa, Brasiliassa.

WHO arvioi: Koronan vuoksi kuollut lähes 15 miljoonaa ihmistä viime vuoden loppuun mennessä – luku on kolminkertainen virallisiin tilastoihin nähden

Maailman terveysjärjestö WHO on pitkin pandemiaa varoittanut, että koronapandemian aiheuttama kuolleisuus on virallisia lukuja suurempi. Järjestön uusi arvio on saatu ylimääräistä kuolleisuutta tarkastelemalla.

Yliopisto-opiskelijoita vappua juhlimassa Oulun torilla.

Vappua vietetään nyt ilman koronarajoituksia – poliisin mukaan järjestyshäiriöt voivat lisääntyä, päivystyksessä varaudutaan normaaliin viikonloppuun

Pohjois-Pohjanmaan rinnekeskuksissa uumoillaan, että vappupäivän osuessa viikonlopulle rinteissäkin on rauhallista.

Kasvomaskeja roska-astiassa.

Etätyö- ja maskisuositus poistuvat Kanta-Hämeestä

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä ei enää jatka etätyösuositusta, joka päättyy maakunnassa 30. huhtikuuta. Kattavan maskisuosituksen jatkamisellekaan ei ole perusteita muuten kuin sote-yksiköiden henkilökunnan ja vierailijoiden osalta.

Svenska handelhögskolans studentkår pesi ja lakitti Havis Amanda -patsaan 20. húhtikuuta.

Voiko koronan unohtaa vappuna kokonaan? HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kehottaa juhlimaan vastuullisesti

Ikääntyneiden ja riskiryhmien kannattaa Ruotsalaisen mukaan edelleen käyttää väkijoukoissa maskeja. Vapun jälkeen saatetaan nähdä tartuntapiikki.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kainuun koronatilanne tasaantunut – pandemiapäällikkö: epidemiahuippu on taittunut

Kainuun keskussairaalassa on tällä hetkellä yksittäisiä sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita. Tartuntaluvut ovat pysyneet samalla tasolla useita viikkoja.

viranomaisten sitaatteja

Päättäjät halusivat vähätellä koronapandemiaa ja pantata tietoa kansalaisilta, paljastaa uusi tutkimus

Suurimpia ongelmia olivat päätösvaltaan liittyvä epäselvyys sekä luottamuspula kansallisen ja alueellisen tason päättäjien välillä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle