Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lähikuvassa professori Dame Sarah Gilbert, joka on johtanut Oxforfin yliopiston ja AstraZeneca-lääkeyhtiön rokotekehitystyötä.

Koronavirusrokotteen kehittäjä: Seuraava pandemia voi olla nykyistä tappavampi

Professori Dame Sarah Gilbert on johtanut Oxfordin yliopistossa koronarokotteen tutkimustyötä. Gilbertin arvion mukaan pandemia-aika ei ole vielä ohi.

Testitikku hoitajan kädessä.

"Meille tuli korona" – tartunnasta kerrotaan nyt avoimesti somessa: Normalisoitumisessa on myös vaaransa, sanoo psykologi

Ihmiset ovat yhä avoimempia koronatartunnoistaan. Filosofian tohtori, psykologi Ville Ojanen tarkastelee asiaa käyttäytymistieteiden kautta.

Käsidesiteline kaupan sisääntuloportilla Lahdessa. Kaksi käsidesipulloa lähikuvassa.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä pyytää aluehallintovirastolta uusia tiukkoja rajoituspäätöksiä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskisen mukaan kokoontumiset tulisi rajata sisätiloissa 20 henkilöön. Myös ulkotiloissa tapahtuvia kokoontumisia tulisi rajoittaa. Avin linjaus on, että lauantaista lähtien kaikki sisätiloissa järjestettävät yli 50 henkilön yleisötilaisuudet on kielletty.

Todennäköistä – epätodennäköistä – mahdotonta arvioida -tekstit

Selvitimme, mitä omikronista nyt tiedetään ja miten vaarallinen nopeasti leviävä virusmuunnos on

Omikronissa on enemmän mutaatioita kuin aikaisemmissa koronavirusmuunnoksissa. Tunnistatko sinä, mitkä väitteet muunnoksesta ovat totta, mitkä huhupuhetta? Voit kokeilla Ylen testissä.

Kainuun keskussairaalan pääsisäänkäynti lumisella kelillä. Mustiin pukeutunut mies kävelee tien yli poispäin sairaalasta.

Muu maa kyntää koronan kanssa, mutta Kainuussa ollaan perustasolla – Pandemiapäällikkö: Maakunta on tullut ennenkin jälkijunassa

Suomen suurimmiksi pikkujouluiksi kutsutusta Winter Openista on nyt tiedossa vain yksi koronatartunta. Pandemiapäällikkö arvioi, että pikkujoulutartuntojen pitäisi näkyä jouluun mennessä.

Människor i skyddsutrustning, bland annat munskydd och visir, går genom en flygplats med resväskor i händerna.

Julkisia koronatestejä on yritetty käyttää hyväksi, Pirkanmaalle halutaan vielä tiukemmat kokoontumisrajoitukset kuin nyt – Yle seurasi suorana

Pandemiaohjausryhmä suosittelee Pirkanmaalle etätyötä ja esittää tiukennuksia yleisötilaisuuksien järjestämiseen.

Psykologi: Koronaan kannattaa suhtautua pitkänä prosessina

Koronataistelussa on edetty toivonkipinästä aina uuteen pettymykseen – psykologi nostaa esiin kolme seikkaa, joita pohtia omassa ajattelussa

Lähes kaksi vuotta kestänyt pandemia koettelee monen jaksamista. Viimeisimpänä huolta herättävät heikentynyt tautitilanne Suomessa sekä uuden, uhkaavalta vaikuttavan omikronmuunnoksen leviäminen eteläisestä Afrikasta.

Valtikkaa pitelevä keisari valtaistuimella puhumassa seitsemälle edessään seisovalle kuulijalle.

Tutkimus: Jo ihmiskunnan ensimmäinen pandemia 1 500 vuotta sitten vaati poikkeuksellisia lakeja

Voimme oppia tavoista, joilla uppo-outoon kulkutautiin reagoitiin 500-luvulla, sanoo historioitsija Peter Sarris. Hänen mukaansa Justinianuksen rutto vaikutti yhteiskuntiin paljon luultua syvemmin.

Koronapassitarkistus Kölnin joulumarkkinoilla.

Saksan koronatilanne synkkenee: yli 100 000 kuolemaa ja tartuntamäärät kasvussa

Saksa ylitti torstaina viidentenä maana Euroopassa 100 000 koronaan liitetyn kuolemantapauksen rajan. Tuleva liittokansleri tukee terveydenhuollon henkilöstön pakollisia rokotuksia.

Hoitaja työskenteli Messukeskuksen drive-in-koronatestauspisteellä 2. heinäkuuta.

Rokotettujen testaamista kannattaisi lisätä, etteivät tartunnat jäisi piiloon, sanoo HUSin diagnostiikkajohtaja

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ehdottaa koronatestiin ohjaamisen kriteeriksi neljän kuukauden kulumista toisen rokoteannoksen saamisesta.

Nainen käytti kasvomaskia Helsingissä Tripla-kauppakeskuksessa 7. joulukuuta 2020.

Koronapandemian kesto jakaa asiantuntijoita: "Voi mennä kuukausia", "Sitä ei pysty sanomaan"

Kesälläkin ajateltiin, että ollaan epidemian loppusuoralla, mutta sitten ilmaantui koronaviruksen deltamuunnos, eivätkä rokotukset edenneet odotetusti.

Seinäjoen Rytmikorjaamolla järjestetään myös HipHop-festivaali.

Yli sadan hengen kokoontumiset seis pariksi viikoksi Etelä-Pohjanmaalla – istumapaikoilla ja koronapassilla rajoitukset voi välttää

Aluehallintovirasto määräsi viime viikolla kokoontumisrajoituksia Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle. Ne koskevat yli sadan hengen tilaisuuksia ja astuvat voimaan tänään.

Koronatestausta antigeenitestillä.

THL:n Mika Salminen: Lapin sairaanhoitopiirissä koronatilanne hoidettu ammattitaidolla ja laadukkaasti, pikatestit ratkaisevassa osassa

Lapin sairaanhoitopiirissä on tällä hetkellä Manner-Suomen matalin koronatartuntojen ilmaantuvuusluku. Ainoastaan Ahvenanmaan maakunta on niukasti edellä. Alueella otettiin jo varhain käyttöön pikatestit tartuntojen seulonnassa.

Mikkelin keskussairaala

Essoten tunnettujen koronalääkäreiden hurja työmäärä näkyi myös palkkanauhoissa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspiiri Essoten johtavien lääkäreiden uurastus pandemian hoidossa näkyi myös ensimmäisen koronavuoden verotiedoissa. Itä-Savossa ja Keski-Suomessa vastaava ilmiötä ei nähty.

Tyhjä koronarokotuspiste Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

Kanta-Häme leviämisvaiheeseen: pandemiaryhmä esittää ravintolarajoitusten käyttöönottoa – katso Sally Leskisen haastattelu

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää valtioneuvostolle ravintolarajoitusten käyttöönottoa maanantaina. Se tulee todennäköisesti tarkoittamaan, että maakunnan ravintoloiden tulisi valmistautua koronapassin käyttöön ensi viikon aikana.

Länsi-Pohjan keskussairaalan ovi, kyltissä teksti Mehiläinen Länsi-Pohja

Pandemic worsens in Kemi-Tornio area and Kymenlaakso; health officials call for new restrictions

The Covid situation has taken a turn for the worse near the Swedish border and in the southeast.

Kemin Länsi-Pohjan Keskussairaalan etuoven Länsi-Pohja -kyltti.

Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmä linjaa tänään, siirrytäänkö alueella leviämisvaiheeseen – myös ravintolarajoituksia ja koronapassia pohditaan

Länsi-Pohjan koronatilanne on pahentunut viikko viikolta. Virus leviää alueella tehokkaasti ja ilmaantuvuusluku on jo 220/100 000.

Nainen sitoo Hyvä joulumieli -lahjapaketin nauruja.

Planning to send Christmas parcels? Better start soon

Limited overseas travel and an e-commerce boom spell another record-breaking festive period for postal delivery services.

Hoitaja ottaaa koronanäytettä autossa istuvalta ihmiseltä.

Koronatartuntojen määrä on edelleen kasvussa Soiten alueella – ilmaantuvuus kipuaa yhä korkeammalle

Viime viikon aikana todettiin 130 uutta tartuntaa ja edellisviikolla runsaat sata.

Ihmisiä kasvomaskein suojautuneena Helsingissä.

Tutkimus: Influenssa on tartuttavimmillaan nollakelillä, koronavirus tarttuu herkimmin +10 asteessa

Sään vaikutuksia koronaan on tutkittu koronakeväästä 2020 lähtien. Alussa oletettiin, että influenssa ja koronavirus leviäisivät hyvin samankaltaisesti. Tutkimus osoitti leviämisolosuhteissa kuitenkin eroja.

John F. Kennedyn lentoasema.

USA asetti ensimmäiset matkustusrajoitukset viime vuoden tammikuussa – nyt rajat avautuvat rokotetuille turisteille

Yhdysvaltain matkailuala on arvioinut pandemian aikaisten menetysten kohoavan yli 250 miljardiin dollariin eli lähes 220 miljardiin euroon.

Joe Biden

Yhdysvalloissa yrityksille tulee tiukat koronasäännöt tammikuussa

Presidentti Joe Bidenin hallinto pyrkii suitsimaan pandemiaa vaatimalla yrityksien henkilökunnalta täyttä rokotussarjaa.

Akaan kaupungintalo, vaakuna ulkoseinässä

Koronapandemia vienyt monet Akaan kaupungin työntekijät jaksamisen äärirajoille

Esimerkiksi Akaan vanhustenhuollossa painetta kasvatti epätietoisuus tilanteesta varsinkin pandemian alussa.

Juho-Pekka Rantala istuu penkillä kädet sylissä.

Mihin suuntaan talous kehittyy pandemian jälkeen? Keskustele tässä aiheesta

Koittaako iloinen 20-luku koronapandemian jälkeen?

Koronavirustesti-opaste Tampereella joulukuussa 2020.

Pirkanmaalla 89 uutta koronatartuntaa – edellisen kerran päiväkohtainen luku oli näin suuri lähes kolme kuukautta sitten

Rokottamattomien aikuisten vaara sairastua ja saada vakava koronatauti on Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän mukaan nyt suuri.

Nuori tyttö saa koronavirusrokotteen hoitajalta.

Tautikeskukselta vihreää valoa: Yhdysvalloissa voidaan aloittaa 5-11-vuotiaiden koronarokotukset

Pfizerin ja Biontechin kehittämällä rokotteella voidaan jatkossa rokottaa maassa jopa 28 miljoonaa lasta.

Sairaanhoitaja antaa rokotteen Jätkäsaaressa.

Länsi-Pohjan koronatilanne pahenee – pandemiatyöryhmä kokoontuu viikon päästä pohtimaan rajoitusten tarvetta

Alueelle annetaan jälleen etätyösuositus sekä suositus käyttää kasvomaskia lähikontakteissa. Erityisen tärkeää kasvomaskin käyttö on niille, jotka ovat saaneet yhden tai ei yhtään rokoteannosta.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas

Virusmuunnos levisi Pohjois-Norjassa nopeasti ja se voi olla riski Lapillekin – rajalle tulossa uutta ohjeistusta ja neuvontaa

Pohjois-Norjan pahentunut koronatilanne on varoittava esimerkki siitä, mitä uusi variantti voi tehdä. Lapissakin koronatilanne heikkenee, mutta delta plus -varianttia ei ole vielä näytteistä löytynyt.

Ivermektiini-pilleri Sami Antinniemen kädessä

Sami Antinniemi luottaa koronarokotteen sijasta vanhaan loislääkkeeseen – miljoonat käyttävät ivermektiiniä, jonka teho on kyseenalainen

Koronapandemia on moninkertaistanut ivermektiinin kysynnän. Vaikka vakuuttavaa näyttöä lääkkeen tehosta koronavirusta vastaan ei ole, lääkettä on käytetty useissa valtioissa.

Ihmisiä ostoksilla kauppakeskuksessa.

Taloustieteilijät: Ilman koronasulkuja taloudellisia tappioita ja kuolleita olisi tullut paljon enemmän

Suurin osa kulutuksen laskusta on tullut ihmisten varovaisuudesta, ei yhteiskunnan suluista, Ylen haastattelemat koronatutkimukseen perehtyneet taloustieteilijät arvioivat. Norjassa tehdyn tutkimuksen mukaan kuolleita olisi kymmenkertainen määrä Ruotsin kaltaisella koronapolitiikalla.

Kello jossa siirretään viisari taaksepäin talviaikaan.

Lauantai 30.10.2021 (radio)

Korona-aika opetti varautumista. Sudanin kehitysapu lopetetaan. Rikkaiden maiden kokous alkoi. Tietokirjailijapalkinnot. Kesäaika päättyy. Sääennuste.

Kello heijastuu lasiseinästä ja taustalla näkyy EU rakennus Strasbourgissa.

Clocks go back as Covid crisis delays EU decision

A 2019 European Parliament vote to end the practice of changing clocks every March and October has stalled in the EU Council of Ministers.

Virologian osaston tutkijatohtori Essi Korhonen työskenteli bioturvallisuustaso 3:n laboratoriossa Helsingissä lokakuussa.

Vuodettu asiakirja: tutkijat suunnittelivat muokkaavansa koronavirusta vaarallisempaan suuntaan Wuhanissa

Virustutkimus auttaa suojelemaan terveyttä. Joskus virukset karkaavat laboratorio-onnettomuuden seurauksena. Wuhanissa Kiinassa suunniteltiin riskialtista koetta, jolla olisi voinut olla vakavia seurauksia.

Suojavarusteisiin puketunut hoitaja työntää pyörätuolissa naista, joka näyttää sormillaan voitonmerkkiä. Hänellä ja vieressä kävelevällä miehellä on kasvomaski.

Onko COVID-19 opettanut, miten pandemiat tästedes torjutaan? Professori vastaa vertaamalla pandemiaa bassosooloon

Kriiseissä ratkaisee huoltovarmuuden lisäksi tiedonhuoltovarmuus. Tietämättömyyttä tuotetaan tarkoituksella. Sen mekanismeja ja dynamiikka on selvitettävä yhä paremmin, sanoo Harri Jalonen.

Pfizer rokotus pulloja.

Kainuussa jäädään koronarokotusten tavoitteesta – lokakuun jälkeenkin on reilun tuhannen piikin vaje kakkosannosten kohdalla

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan Kajaanin Prisman rokotuspiste vetää hyvin. Sotkamon vajetta pyritään paikkaamaan vielä huomisen ajan Vuokatin ja kirkonkylän K-supermarketin popup-pisteissä.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro.

Senaattorit haluavat Bolsonaron vastuuseen pandemian huonosta hoidosta – syytteiden mukaan Brasilian presidentti antoi viruksen levitä tahallisesti

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro halutaan asettaa syytteisiin muiden muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kasvomaskit ala-koulun luokkahuoneessa.

Lappajärven laaja koronatartuntojen ketju sai alkunsa lasten yökoulusta: "Emme halua syyllistää ketään"

Pienessä eteläpohjalaiskunnassa on runsaan viikon kuluessa todettu 60 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen ketju sai alkunsa 4.– 6.-luokkalaisten yökoulusta. Seinäjoen keskussairaalassa on ollut hoidettavana useita nuoria koronapotilaita.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Tavoite on 1 900 koronarokotteen päässä Kainuussa: kaikkiaan yli 20 000 kainuulaista on ilman koronarokotteen suojaa

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo, että merkittävällä osalla alueen väestöstä on vielä vajaa rokotesuoja. 

Tyhjiä istuimia lentokoneessa.

Finnish business travel won't return to pre-Covid levels, survey finds

Nearly all of the two dozen companies at the top of the Helsinki stock market said they planned to reduce the amount of money and time devoted to business trips, compared to before the crisis.

Mummon Kammari julkisivu

Ennenkokematon tarve: 120 vanhusta odottaa vapaaehtoista ystävää Tampereella

Näin suurta määrää vanhuksia ei ole ikinä ennen joutunut odottamaan omaa kotivapaaehtoista Mummon Kammarissa.

Suomen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Survey: Finns have high trust in expert medical opinion

Slightly less than half of the survey respondents said they were satisfied with the government's communication during the Covid crisis.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas

Koronapandemian tuomista maskeista ja turvaväleistä oli se hyöty, että influenssapotilaat katosivat Lapin keskussairaalasta

Nelisen vuotta sitten influenssakaudella 246 potilasta joutui influenssan vuoksi sairaalahoitoon. Koronapandemian aikana luku on ollut nolla.

Potilas makaa sairaalasängyssä TYKSin teho-osastolla.

HUS doc: Covid infection rate multiple times higher among unvaccinated population

The infection rate among unvaccinated people is around 700 per 100,000 inhabitants — almost four times the national infection rate recorded during the worst stage of the pandemic.

Potilas makaa sairaalasängyssä TYKSin teho-osastolla.

HUSin Asko Järvinen: "Rokottamattoman riski sairastua on nyt suurempi kuin kenties koskaan" – koronaluvut ovat jälleen nousussa

THL on arvioinut koronaviruksen ilmaantuvuusluvun olevan rokottamattomilla tällä hetkellä 700. Se on liki nelinkertainen verrattuna koko maan ilmaantuvuuslukuun pandemian pahimpana aikana.

Kulttuuriväen mielenosoitus eduskuntatalon edessä 3.6.2021

Kun koronavirus valtasi planeetan ja Suomen, meiltä puuttui B-suunnitelma – parhaat asiantuntijat kertovat, mitkä yhdeksän asiaa pandemiasta on opittava

Koko maailma oli huonosti varautunut, ja Suomen kriisijohtaminen paljastui jäykäksi. Rajoitusten kokonaisvaikutuksia on arvioitu liian vähän. Pandemiaa pitäisi hallita kohdennetummin, asiantuntijat sanovat.

Sairaanhoitaja Jenna Muurama työskentelee teho-osastolla

Miten koronan torjuntaa pitäisi mitata? Professorin laskelman mukaan pelastetut elinvuodet ovat maksaneet kymmeniä kertoja kohtuuhintaa enemmän

Koronaa on torjuttu kohtuuttomalla hinnalla, kun käyttöön otettiin laajat sulkutoimet, professori Paul Lillrank sanoo. Koronan kustannusten mittaaminen on kuitenkin vaikeaa, koska emme tiedä mitä olisi tapahtunut, jos olisimme tehneet toisin.

Donald Trump puhujakorokkeella

FT: Trumpin lähtö ja koronapandemian helpottuminen saivat katsojat kaikkoamaan joukottain television äärestä Yhdysvalloissa

Joillakin isoilla uutiskanavilla on nyt vain puolet siitä katsojamäärästä, minkä ne keräsivät vuosi sitten useiden isojen uutistapahtumien jyllätessä kiivaina.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle