Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henna.

Henna, 29, ei tahtoisi katsoa muita silmiin: "Katse tuntuu samalta kuin joku riisuutuisi edessäni"

Autismikirjon lapsia opetetaan katsomaan yhteiskunnan normien mukaan silmiin, vaikka katsekontakti voi ahdistaa heitä.

Isä leikkii lapsen kanssa metsässä.

Hämeenlinnalaiset isät innostuivat taaperoiden kanssa metsään: ohjatuissa ryhmissä voi viettää yhteistä aikaa luonnossa

Hämeenlinnassa luontouttaja Jaana Santanen ideoi äideille ja vauvoille ohjattua toimintaa luonnossa. Vastaanotto oli innostunut, eli nyt on isien ja alle kouluikäisten lasten vuoro saada omat ryhmät.

Näyttelijä Sanna Stellan Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Näyttelijä Sanna Stellan kirjoitti kirjan hyvistä synnytyskokemuksista, koska niin moni pelkää synnyttämistä

Mielikuvat synnytyksistä pohjautuvat monilla yhä tv-sarjoihin ja elokuviin, sanoo näyttelijä Sanna Stellan.

Viiden eri ikäisen naisen käsiä kasassa

Äitien neuvot eivät muutu, vaikka aika muuttuu: maalaisjärkeä käyttämällä pärjää pitkälle

Äitienpäivä kokoaa perheet yhteen. Turun kupeessa Kaarinassa juhlaa saadaan viettää viiden sukupolven kesken.

Terttu Maria Poukkula

Kolmekymmentä äitiä sai kunniamerkin presidentti Niinistöltä – Palkittu äiti: "Mitä enemmän rakkautta tuhlaa, sitä enemmän sitä syntyy"

Kasvattajina ansioituneita äitejä palkittiin valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa Säätytalolla. Vanhin palkituista äideistä oli 92-vuotias ja nuorin 40-vuotias.

Sandra Laitala.

Kahden lapsen äiti Sandra Laitala hukkasi itsensä äitiyteen – nyt hän peräänkuuluttaa yhteiskunnalta äitipositiivisuutta

Voisivatko äidit dissaamisen sijaan tukea toinen toistaan, kysyy bloggaaja-äiti Sandra Laitala.

Jenna Väisänen istuu tuolilla ja pitää vauvaa sylissään.

20-vuotias Jenna Väisänen ehti valmistautua äitiyteen vain kuukauden – "Kun sain kuulla raskauden olevan yli puolenvälin, oli se järkytys"

20-vuotias kajaanilainen Jenna Väisänen havaitsi raskautensa vasta viikolla 22, ja vauvakin syntyi muutaman kuukauden etuajassa. Äitiyteen piti hypätä pika-aikataulussa.

Kotiäiti ja lapset ruokailemassa pöydän ääressä.

Äitienpäivässä tärkeintä on välittäminen ja yhdessäolo, myös surun tunteet ovat sallittuja – näin äitejä on juhlistettu sadan vuoden aikana

Vaikka moni asia on äitienpäivän juhlinnassa vuosien varrella muuttunut ja äitiyden käsite laajentunut, on ydinsanoma pysynyt samana läpi vuosien.

Tulipalo Rautpohjan paperikontehtaalla Jyväskylässä. Kuva on otettu Vesangantieltä, jolle näkyi kauempana palavan tehtaan savunmuodostusta.

Lauantai 7.5.2022 (radio)

Jyväskylän tulipalo. Suomen Nato-päätös. Tulkkipula. Afganistanin naiset. Äitienpäivä. Sää.

Kuvassa valokuva-albumi, jossa vauvan kuva, vauva katsoo kameraan.

Essee: Äitiys muuttuu, mutta syyllisyys ei katoa mihinkään

Äitiys on elämän mittainen projekti.

naisten beach volley,  taru lahti-liukkonen,

"Ei ole sellaista ilmapiiriä, että se olisi hyväksyttävää" – huipulla urheileva äiti on edelleen poikkeus ilman tukea

Huippu-urheilija ei Suomessa synnytä. Ainakaan sen perusteella, että äitiyttä tai raskautta ei mainita missään Olympiakomitean ohjeissa tai ministeriön apurahaperusteissa. Joukkueurheilussa raskaus on voinut johtaa jopa sopimuksen purkuun.

Mors dag firades med utmärkelser i Ständerhuset i Helsingfors

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin saa Varsinais-Suomesta yksi äiti

Laitilalainen Terhi Mäkilä on yksi 30:stä sunnuntaina palkittavasta äidistä.

-

"Imetin ja itkin, että mitä olemme menneet tekemään" – äidit kertovat, miltä tuntuu katua omaa lastaan

Yle kysyi vanhemmilta, ovatko he katuneet lapsen saamista tai kokeneet kielteisiä tunteita vanhemmuudessa. Enemmistö vastanneista oli äitejä. Vastaajissa oli vain muutama isä.

Jenni Hipsi pukee 1-vuotiaalle Milo-pojalleen ulkohaalaria. Milo katsoo kameraan ja nauraa.

40 maan vertailututkimuksen yllättävä tulos: äidit ovat uupuneempia maissa, joissa on vahva sukupuolten välinen tasa-arvo

Tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että huolimatta korkeasta tasa-arvosta koulutuksessa, työelämässä ja poliittisessa päätöksenteossa, vanhemmuudessa äidit eivät välttämättä koe tasa-arvoa.

Muistokynttilöitä kerrostalon pihalla.

12-vuotias poika löytyi kuolleena kotoaan – naapurit ilmoittivat epävakaasta äidistä lastensuojeluun, mutta poikaa ei otettu huostaan

Ylen haastatteleman naapurin mukaan poikaa ei oltu nähty useaan viikkoon ennen poliisien saapumista rikospaikalle. Poliisi ei toistaiseksi ole käynnistänyt selvitystä viranomaisten toiminnasta.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä. Kaksi karvaista aikuisen kättä pitää vauvaa sylissä.

"Miehellä oli kovat puheet isyydestä, mutta todellisuus olikin ihan muuta" – Yle keräsi kokemuksia vanhemmilta ja sai lukuisia vastauksia uupuneilta äideiltä

Jakautuuko vastuu lapsista tasaisesti suomalaisissa perheissä? Yle kysyi tätä verkossa lukijoiltaan. Yli 300 vanhempaa kertoi oman perheensä onnesta ja epäkohdista, joista osan aiheuttavat ihmiset kodin ulkopuolella.

Äiti istuu lapsenka kanssa sohvalla.

Reetta Ervasti on imettänyt lapsiaan vuosia, ja se herättää muissa suuria tunteita: "On tullut päin naamaa kommenttia, että pitäisikö jo lopettaa"

THL:n imetyssuositus on jatkaa imetystä vuoden ikään ja perheen niin halutessa pidempään. Imetyksen lopettamisajankohta on jokaisen perheen oma päätös.

Vastasyntynyttä vauvaa syötetään tuttipullolla.

Doulan tehtävänä on pitää huolta synnyttäjän hyvinvoinnista

Kanta-Hämeen perhetyö kaipaa maakuntaan lisää synnytyksen vapaaehtoisia tukihenkilöitä eli doulia. Tällä hetkellä aktiivisia doulia on maakunnassa viisi. Tukihenkilöiden tarve on kasvussa.

Taru kotonaan vauva sylissä.

"Oli järkytys, miten he perustelivat asian" – ilman apurahaa jääneellä Taru Lahti-Liukkosella ja Olympiakomitealla erilaiset näkemykset tuloksista

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan raskaus tai äitiysloma ei ole peruste apurahoista poisjäämiseen.

Taru Lahti-Liukkonen

Taru Lahti-Liukkonen, 29, kokee joutuneensa syrjinnän kohteeksi äitiyden takia – äitiyslomalta palannut huippu-urheilija jäi ilman apurahaa

Ilman urheilija-apurahaa jäänyt beach volley -ammattilainen Taru Lahti-Liukkonen avautui tilanteestaan sosiaalisessa mediassa. Hän sanoo harkitsevansa asian viemistä hallinto-oikeuteen.

Tatiana Elf käänsi äitinsä Alzheimerin tv-sarjaksi

Käsikirjoittaja Tatiana Elf joutui tyttärestä äidiksi – Alzheimerin tauti kääntyi tv-sarjaksi

Tatiana Elf heräsi vasta, kun ruuanlaitosta pitänyt äitinsä myi hellan ja pani tilalle tuolin. Alzheimerin tauti käänsi roolit päälaelleen: tytär pitikin nyt huolta äidistä. Kokemus poiki tv-sarjan Kultakala.

Punainen-elokuvan päähenkilö Meilin ahdistuneena koululuokassa.

Disney-elokuvien äidittömyyteen on kiinnitetty huomiota jo pitkään – uusi Pixar-animaatio Punainen kertoo äidistä, tyttärestä ja murrosiästä

Punainen-elokuvassa 13-vuotias Meilin joutuu tasapainoilemaan perheen ja ystävien välillä. Samalla murrosikä aiheuttaa keholle poikkeuksellisen dramaattisia muutoksia.

Kaksivuotias Julius Uusitalo istuu pyörätuolissa selin kameraan. Hän ottaa kädellään oikealla puolellaan olevan hyllyn laatikostas leluja. Yllä on t-paita.

Nia Kortelaisen Julius-vauva sairastui tautiin, joka vei kyvyn liikkua ja ennakoi murheita – 83 000 euroa pistokselta maksava lääke muutti kaiken

SMA on harvinainen hermostollinen lihassairaus, joka voi jäädä aluksi helposti huomaamatta. Nia Kortelainen huolestui, kun hänen vauvansa menetti oppimansa taidot.

Elise Hujanen käyskentelee Lenininpuistossa

"Pelottaa hirveästi", sanoo raskaana oleva Elise Hujanen – kysyimme, millaista on saada lapsi, kun maailma kulkee kriisistä kriisiin

Elise Hujanen synnyttää pian, Linnea Mannerilla on jo kaksi pientä lasta. Kaksi naista kertoo, miltä tuntuu perheellistyä ensin pandemian ja sitten kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen keskellä.

Jussi Koskinen, Henna Järvikari-Koskinen ja heidän poikansa Lukas.

Teemme juttua vastuun jakamisesta lapsenhoidossa – saavatko molemmat omaa aikaa, vaihtaako vain toinen vaippoja? Kerro meille!

Tuoreen väitöstutkimusartikkelin mukaan suomalaiset vanhemmat toivovat vanhemmuudelta tasavertaisuutta. Kerro meille oma kokemuksesi siitä, miten tasapuolisuus toteutuu teillä kotona.

Raskaan oleva henkilö kumppaninsa kanssa sohvalla.

Turun yliopisto kehittää raskausajan masennukseen digitaalista hoito-ohjelmaa

Turun yliopiston tutkimuksessa sadoille odottajille tarjotaan apua raskausajan masennukseen. Puolet äideistä saa digitaalisen tietopaketin masennuksesta.

Kulahtanut värikäs lippalakki lilaa kuvaustaustaa vasten.

Suvi raivosi ja löi poikaansa, kunnes oli pakko hakea apua – väkivaltaisia naisia yhdistävät usein nämä piirteet

Ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija Veera Virta kohtaa työssään väkivaltaisia naisia. Tyypillisesti apua hakee tavallinen, yli 30-vuotias ruuhkavuosia elävä pienten lasten äiti.

Hyks Naistenklinikka kyltti.

HUS rajoitti toisen vanhemman tai tukihenkilön läsnäoloa synnytyksessä korona-aikana – näin ei olisi saanut tehdä, toteaa oikeusasiamies

Oikeusasiamies on saanut asiasta 33 kantelua. Kanteluiden mukaan läsnäolorajoitukset aiheuttivat äideille turhaa kärsimystä, loukkasivat lasten oikeuksia ja eväsivät toiselta vanhemmalta unohtumattoman kokemuksen.

Toista lastaan odottava äiti Rebekka Taipale sylissään 1,5-vuotias esikoinen Sofia.

Yksinäisyys piinasi tulevaa äitiä korona-aikana, nyt hän odottaa jo toista lastaan pandemian keskellä: "Olen paljon valoisammalla mielellä"

Tutkimuksen mukaan isien poissulkeminen rassasi esikoisiaan odottavia koronan alkuaikoina. Rebekka Taipaletta pelotti, että hän joutuu synnyttämäänkin ilman puolison tukea.

Hanne Kettunen.

Hanne Kettunen on synnyttänyt vatsataudissa, nyt riskinä on sairastua koronaan – tauti tuli perheeseen juuri ennen laskettua aikaa

Neljättä lastaan odottava Hanne Kettunen uskoo, että synnytyksestä selvitään, vaikka lapsen korona häneen tarttuisikin. HUSissa koronaa sairastavien synnytykset ovat jo arkipäivää.

Raskaan olevan henkilö lukee kumppaninsa kanssa "Meille tulee vauva" kirjaa.

Uupuneet vanhemmat hakevat yhä useammin apua chatista – monet haluavat kertoa perheen tilanteesta, osa kaipaa konkreettisia neuvoja

Erityisasiantuntija Tanja Henttonen toteaa, ettei vanhemmuuteen tarvita asiantuntijuutta, siihen kasvetaan vauvan kanssa pikku hiljaa eläen arkea.

Yleiskuva

Alisan 5-vuotias tytär itki iltaisin, koska pelkäsi kiusaajaansa – perhe päätti muuttaa, kun ongelmaa ei saatu ratkaistua päiväkodissa

Kiusatun tytön äiti kokee, ettei helsinkiläisessä päiväkodissa puututtu riittävästi hänen tyttärensä kiusaamiseen, jonka vuoksi perhe joutui traumaterapiaan.

Psykoterapeutti Emilia Kujala seisoo lastenvaunujen kanssa vanhalla puutaloalueella. Kujala katsoo kameraan. Sää on talvinen.

Positiivinen raskaustesti oli ihana hetki, mutta sitten Emilia Kujala alkoi murehtia – vanhemmuus on kontrollifriikille usein kova paikka

Riittämättömyyden tunne on tuttua pikkulasten vanhemmille, etenkin ylikontrolliin taipuvaisille. Suorituksia ja tehokkuutta ihannoiva yhteiskunta ja media sankaritarinoineen lisäävät paineita.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Hoivaaminen on radikaalia

Median narratiiveissa korostuu hoivan ihanuus tai kamaluus.

6 päivän ikäinen tyttö imee rintaa imetystyynyn päällä.

Iloinen yllätys Kymenlaakson keskussairaalassa: tänä vuonna syntyi miltei 50 vauvaa viime vuotta enemmän

Korona-aika siivitti Suomessa syntyneiden vauvojen määrä nousuun viime vuonna. Kymenlaakson keskussairaalassa jännitetään viime hetkiin saakka, meneekö 1300 syntyvän vauvan raja rikki uuden vuoden aattona.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Terveiset vauvabuumin paraatipaikoilta

Huomasin seuraavani koronavauvabuumia lähietäisyydeltä, kun tuttavapiirissäni alkoi lisääntyminen kirjoittaa Hallamaa.

Perheenäiti Emilia Huttunen ja perheen koulilaiset katselvat lasten koristamaa joulukuusta.

Kotona työskentelevä Emilia Huttunen huomasi, miten korona-arki on kuormittanut: "Pienet tönäisevät läppärin pois ja tulevat itse syliin"

Korona-arki hämärsi työ- ja perhe-elämän väliset rajat monessa perheessä. Osassa perheitä paineita kerääntyi erityisesti äitien harteille. Turun yliopistossa on tutkittu korona-arkea keväällä 2020.

Lapsi leikkii leikkipuistossa.

Lapsiperheessä isä voi kokea ulkopuolisuutta tai riittämättömyyttä – vauvojen äidit voivat isiä huonommin

Isyyteen liittyvät odotukset ovat muuttuneet. Se voi olla sekä palkitsevaa että stressaavaa. Noin 90 prosenttia vauvaperheiden äideistä ja isistä on tyytyväisiä elämäänsä ja omaan vanhemmuuteensa.

Äitiyspakkaus 2022

Torstai 9.12.2021 (radio)

Koronatartunnat. Vanhusten kotihoito. Äitiyspakkaus. Sääennuste.

Jonna Tinkanen.

Pyykkivuori ja lelukaaos ovat monen arkea, vaikka somessa niistä ei kerrota – näin nämä äidit nauttivat tavallisesta arjesta

Tavalliset vanhemmat eivät tunnista itseään julkisuudessa paljon esillä olevista vanhemmuuden ääripäistä, kuten sankaritarinoista tai vanhempien uupumuksesta. Monipuolisempi kuva vanhemmuudesta antaisi mahdollisuuden samaistua, että muillakin arki on tasaista.

Pia Wilson nousee sohvalta kotonaan Vantaalla

Pia Wilsonin, 34, synnytystoivelistaan kuuluu amme, doula, jakkara ja sähköimpulsseja – toiveet kertovat synnytyskulttuurin murroksesta

Ennen hyvää hoitoa mitattiin äidin ja lapsen sairastavuuden ja kuolleisuuden kautta. Nyt satsataan siihen, että synnytys olisi hyvä kokemus äidille.

Kotkassa asuvat ystävykset Ieva Eksts ja Sisko Eskelinen viettävät aikaa yhdessä esimerkiksi kahvipöydän ääressä.

Englantilaisnainen muutti talviseen Suomeen eikä tuntenut ketään – näin hän löysi itselleen ystävän

Englantilaisen Ieva Ekstsin ja suomalaisen Sisko Eskelisen ystävyys on kestänyt läpi koronapandemian. Monella muulla maahanmuuttajanaisella ja vapaaehtoisella ystävyys on poikkeuksellisena aikana kariutunut.

Lapsi Havis Amanadan suihkulähteellä Helsingissä.

Koronapandemia tasasi lastenhoitovastuuta ja kotitöitä isien ja äitien välillä – mutta muutos oli vain väliaikainen

Etätyö ja lasten hoitaminen kotona aiheuttivat vanhemmille stressiä ja pakottivat jakamaan vastuuta uudella tavalla.

Lapsi ja isä leikkivät merenrannalla.

Suomalaistutkimus: Uupuneita isiä yhdistää pettymys yhteiskuntaan – miehet kaipaavat tukea työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen

Tutkimuksen mukaan lapset itsessään eivät vaikuta aiheuttavan isille uupumusta, vaan ympäröivät rakenteet, jotka eivät tarjoa vanhemmuuteen riittävästi tukea.

Ähtärin kaupungintalo edestä syksyllä.

Ähtärin valtuusto luopuu hybridikokouksista – valtuutettujen oltava paikalla salissa maanantaista lähtien

Etäyhteydet ovat hankaloittaneet valtuuston kokousten johtamista, sanoo puheenjohtaja Kauko Kantola. Valtuutettu Niina Ylinen kokee, että kielto vaarantaa hänen mahdollisuutensa toimia sekä äitinä että päättäjänä.

Mirkku Salo katsoo kameraa keltaisten lehtien ja koivun oksien seasta.

Mirkku Salo katkaisi perheensä huono-osaisuuden ketjun – myös Merja-äiti kertoo oman tarinansa

Huono-osaisuus voi siirtyä perintönä sukupolvelta toiselle. Mirkku Salo katkaisi oman ketjunsa muuttamalla mahdollisimman kauaksi kotoaan ja kasvattamalla selkärangan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle