Uusimmat artikkelit
Günter Grass kirjoitti sodanjälkeisestä syyllisyydentunteesta Saksassa
Kirjailija Günter Grassin haastattelu Jyväskylässä 1981
”Kommunistirunoilija Sinkkosen” kestoaihe oli rakkauden puute
Kirjailijan tunnetuin työ on työläiskuvaus Solveigin laulu.
Sofi Oksasen Viro
Viron lähihistoria avautui Oksaselle mummolassa
Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis
Romaani on satu ja veijaritarina mutta myös yhteiskunnallinen satiiri romanialaisesta kerjäläisestä Vatanescusta. Hänen ainoa turvansa on toinen hylkiö, citykani. Tuomas Kyrö kirjoittaa sivullisista ja vähäosaisista.
Karo Hämäläinen: Erottaja
Paitsi vetävä trilleri, Erottaja –romaani on tarkka ajankuva ja markkinatalouden analyysi. On syksy 2008 ja Yhdysvalloista leviää maailmanlaajuinen talouskriisi. Suomessa tämä ravistelee myös hyvin menestynyttä Erottaja -varainhoitoyksikköä.
Kari Hotakainen: Jumalan sana
Yhden päivän romaanissa investointipankkiiri Jukka Hopeaniemi jumittuu Lappiin Islannin tuhkapilven takia. Hänen pitäisi ehtiä seuraavaksi aamuksi suoraan tv-haastatteluun.
Jouko Heikura: Mustien vuorten varjossa
Esikoisromaanin teemoina ovat ihmisten pahuus, oikeudenmukaisuus, vapaus mutta myös rakkauden raadollisuus.
Anja Snellman: Parvekejumalat
Kirjailija Anja Snellman on jälleen tarttunut rohkeasti herkkään aiheeseen. Tyttönä ja naisena olemisen vaarallisuus on tässäkin yhtenä teemana. Tätä Snellman pohtii monikulttuurisuuden kautta.
Markus Nummi: Karkkipäivä
Kaltoin kohdelluista lapsista ja heidän vanhemmistaan muodostuu sadunomainen mutta piinaava jännityskertomus. Karkkipäivä on hyvin todenmukainen romaani hylätyistä lapsista. Ainoa lopullinen vastuunkantaja on sosiaalityöntekijä.
Hannu Salama: Sydän paikallaan
Ikuinen kapinallinen Hannu Salama jurnuttaa siunatusta suomalaisesta kännykiimasta, joka on hullaannuttanut nopeimman ja älykkäimmän kansakunnan. Hän ennustaa kapitalismin loppua ja ihmiskunnan tuhoa. Edes globaalitaivastelijoitten kestävä kehitys ei pelasta ihmisiä.
Turkka Hautala: Salo
Varsinaissuomalaisen pikkukaupungin asukkaat ovat pääosissa esikoisromaanissa. Yhden paikkakunnan elämän kuvauksesta teos laajenee 2000-luvun alun koko Suomen kertomukseksi.
Sirpa Kähkönen kirjoittaa romaanissaan Neidonkenkä inhimillisestä vastuusta
Sirpa Kähkönen: Neidon kenkä
Kari Hotakainen: Ihmisen osa
Raha, pienyrittäjyys ja kosto ovat päällimmäisiä teemoja Kari Hotakaisen Ihmisen osa -romaanissa. Salme Malmikunnas on 80-vuotias entinen lankakauppias, joka myy elämäntarinansa kirjailijalle.
Juha Ruusuvuori: Pyhän kalan kultti
Ruusuvuoren kirja Pyhän kalan kultti sijoittuu tulevaisuuteen. Ilmasto on lämmennyt, merivesi nousee ja ajaa ihmisiä pakosalle. Pohjois-Norjassa voimistuu uskonnollinen liike, joka saa voimaa Pyhästä kalasta.
Mikko Viljanen: Maan paino
Venäläisyys, Neuvostoliiton murtuminen ja laittomat maahanmuuttajat ovat keskeisiä romaanissa Maan paino. Näitä Mikko Viljanen kuvaa päähenkilönsä Olegin kautta.
Maarit Verronen: Karsintavaihe
Usein toisenlaista todellisuutta kuvaava Maarit Verronen on romaanissaan Karsintavaihe tullut lähemmäksi arkipäivän todellisuuttamme. Tarkkanäköisesti hän kuvaa sellaisia aikamme ilmiöitä, jotka saattavat tulevaisuudessa toteutua kauhistuttavasti.
Juha Ruusuvuori: Stallari
Juha Ruusuvuori onnistuu kirjoittamaan raikasta satiiria poliittisesta rähmällään olosta ja muista totuutta ihmeellisimmistä kummallisuuksista.
Tuomas Kyrö: Benjamin Kivi
Kyrön romaani Benjamin Kivi kertoo miehestä, joka valitsee aina voittajan puolen. Benjamin elää lähes koko viime vuosisadan, ja hän kokee Suomen historian suuret tappamiset ja vaikeudet.
Sofi Oksanen: Puhdistus
Sofi Oksasen näytelmänä ja romaanina julkaistu Puhdistus näyttää, minkälaisia ovat kansainvälisen epätasa-arvon seuraukset yksilön kannalta. Oksaselle on myönnetty teoksesta Finlandia- ja Runeberg-palkinnot.