Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Homouden mukana ei tule rahasäkkiä

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä lisää terveys- ja syrjäytymisriskiä. Vähemmistöläisyyden vaikutuksesta ihmisen sosioekonomiseen asemaan tiedetään vielä liian vähän, pohtii Viitala.

Nuori tumma nainen katsoo kameraan.

Pääministerin puhe vakuutti, osa ei myöntänyt rasismia – näin maahanmuuttajataustaiset suomalaiset kommentoivat eduskunnan keskustelua

Eduskunta keskusteli keskiviikkona hallituksen rasismitiedonannosta. Haastattelemamme maahanmuuttajataustaiset suomalaiset näkevät tämänpäiväisen hyvänä keskustelunavauksena.

Anna-Maja Henriksson.

Hallitus ei ole vielä päässyt yhteisymmärrykseen rasismitiedonannosta, sanoo RKP:n Henriksson – ”Uskon, että sopu löytyy”

Ruotsalainen eduskuntaryhmä on keskustellut hallitustilanteesta kesäkokouksessaan Ahvenanmaalla.

Perusssuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä A-studion haastattelussa.

PS:n Jani Mäkelä puhui THL:n kotouttamistoimiin käyttämästä rahamäärästä – laitos oikoo väitteitä

Julkisuudessa on eri yhteyksissä esitetty, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella olisi sadan henkilötyövuoden yksikkö, joka tekee rasisminvastaista työtä. Yksikkö tekee paljon muutakin, eikä luku pidä paikkaansa.

Sari Essayah (kd), Riikka Purra (ps), Petteri Orpo (kok.) ja Anna-Maja Henriksson (r) esittelivät uuden hallitusohjelman Säätytalolla Helsingissä 16. kesäkuuta.

Analyysi: Hallituksen rasismin vastaista työtä vaikeuttaa se, että perussuomalaisten mielestä sillä ei ole niin väliä

Hallituksen ministerit ovat sitoutuneet aktiiviseen työhön rasismia vastaan. Perussuomalaisten rasismia vähättelevät asenteet paljastavat todellisuuden, arvioi politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Sukupuolineutraali vessa Vuoreksen yhtenäiskoululla

Some gender-neutral public toilets separated again amid mixed reaction

Shyness, modesty, messiness, and a sense of insecurity are some of the reasons why people find gender-neutral toilets uncomfortable.

unisex vessa kauppakeskuksessa

Unisex-vessat kuumentavat tunteita, osa muutettu takaisin sukupuolisidonnaisiksi: ”Lähinnä naispuolisilta asiakkailta tullut palautetta”

Ujo pissa, häveliäisyys, sotkuisuus ja turvattomuus. Näistä syistä moni kokee sukupuolineutraalit wc:t epämiellyttävinä. Kritiikin paineessa unisex-vessoja on paikoin palautettu naisten ja miesten vessoiksi.

Asta Leppä.

Asta Lepän kolumni: Kuka oikeasti voimaantuu poseeratessaan vähissä vaatteissa?

Kuka voimaantuu pukiessaan ylleen pikkuruiset pyllybikinit? Tarkoittaako kehopositiivisuus tosiaan tätä, miettii Leppä.

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja.

Lapua Pride juhlii yhdenvertaisuutta nyt toisen kerran – ”Näkyvillä poliitikoilla on vastuu edistää ihmisoikeuksia”

Lakeuden Sateenkaari ry:n mukaan sen sijaan, että hyökätään vähemmistöjä vastaan, olisi syytä miettiä, miten kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta lisätään.

Pride -kulkueeseen osallistuvia henkilöitä iloisissa tunnelmissa.

Jopa 100 000 osallistujan Pride-kulkue sivusi aiempaa ennätystä

Yle seurasi Pride-tapahtumia Helsingissä. Tapahtuma sujui poliisin ja järjestäjien mukaan ilman häiriöitä.

Parrakas lippispäinen mies seisoo kesäillassa värivalojen edessä ja katsoo sivulle

Suomessa on ihmisryhmä, josta 90 prosenttia ei voi olla työpaikalla oma itsensä, ja siksi Hannu Medina päätti toimia

Viestinnän asiantuntija Hannu Medina sanoo, että suomalaiset yritykset ovat pulassa, jos ne eivät sitoudu parantamaan sateenkaarityöntekijöiden asemaa ympärivuotisesti.

Kokkola pride 2018.

Kokkolassa juhlitaan pride-tapahtumaa näyttävästi jo toista kertaa – yhteistyötahojen löytäminen on silti ollut työn takana ja vastustukseen on varauduttu

Kokkolan ensimmäinen pride-tapahtuma järjestettiin viisi vuotta sitten. Tapahtumaan osallistui järjestäjien mukaan pari tuhatta ihmistä. Koronavuonna ja viime vuonna juhlittiin pienimuotoisesti.

Värikkäisiin vaatteisiin sonnustautunut nainen istuu oranssilla tuolilla ja katsoo hymyillen kameraan.

Yhteistyökumppanit mahdollistavat satoja tuhansia euroja maksavan Helsinki Pride -tapahtuman, sanoo järjestäjä

Kesäkuussa vietetään Pride-kuukautta, joka huipentuu lauantaina 1.7 Kaivopuistossa järjestettävään Pride-puistojuhlaan. Pride tapahtumalla on lähes 200 yhteistyökumppania.

Ihmisiä seisoo puistossa.

Kaakkois-Suomen poliisi varautuu turvaamaan Haminan ja Kotkan Pride-tapahtumia

Poliisi muistuttaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta järjestettävään Pride-tapahtuvaan kohdistuvat rikokset voidaan luokitella viharikoksiksi.

Jääkiekkomaila ja kiekko jäässä yleiskuvassa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu puuttui jälleen Jääkiekkoliiton rasismikohuun: ”On herännyt epäily, miten vakavasti nämä asiat otetaan”

Yhdenvertaisuusvaltuutettu suosittelee Jääkiekkoliittoa sopimaan asian ja maksamaan korvauksia juniorijääkiekon epäiltyjen rasismitapausten osapuolille.

Anna-Maja Henriksson, Petteri Orpo, Riikka Purra ja Sari Essayah pitivät tiedotustilaisuuden Säätytalolla illalla.

Friday's papers: Government talks, pension problems and cheaper food

The next government could see squabbles between the Finns Party and the Swedish People's Party.

Valkoinen paperi pöydällä. Paperissa on piirrettyjä hamoja ja tekstiä, otsikkona "Yhtenvertaisuussitoumus".

Monille vielä oudosta käsitteestä on nyt tulossa uusi normi – Tampere kannustaa luomaan turvallisemman tilan periaatteet

Turvallisemman tilan periaatteet ovat yhdessä luotuja ohjeita toimintatavoista, joiden avulla jokainen voi tuntea olonsa tervetulleeksi ja kunnioitetuksi. Apua ohjeiden luomiseen saa kaupungilta.

Ylen kolumnisti Adina Nivukoski studiokuvassa.

Adina Nivukosken kolumni: Pienen hetken ehti jo näyttää, että naisella on oikeus päättää kehostaan

Koronan varjossa naisten oikeudet taantuivat ympäri maailmaa. Useat valtiot kavensivat oikeutta turvalliseen aborttiin, ja monet tytöt kehitysmaissa eivät koskaan palanneet enää kouluihin.

Näkövammainen laulaja Ville Köngäs harjoittelee bändinsä kanssa.

Ville Köngäs, 23, kuuluu harvojen joukkoon: sokea musiikin opiskelija kirjoittaa nuotit koko orkesterille

Näkövammaiset ovat edelleen eriarvoisessa asemassa näkeviin musiikinharrastajiin verrattuna. Harrastaminen ja opiskelu voivat tulla kalliiksi.

Veera Kuurlunti piirtää kuvaa näyttelijä Konsta Hietasesta.

Hengityskoneessa elävä Veera Kuurlunti on ollut valmiina sähkökatkoihin koko ajan, koska hän on testannut akkunsa jo festareilla

Hyvinvointialueiden aloittaminen yhteinäistää varautumissuunnitelmia ja sähkölaitteista riippuvaisten turvaa. Tähän asti varautumisen taso on ollut kunnissa vaihteleva, kerrotaan ministeriöstä.

Translippu ja toimittaja Lyyra Virtanen

Totta vai tarua? Toimittaja Lyyra Virtanen perkaa translakiin liittyvät väitteet

Katso videolta, mitkä translain uudistukseen liittyvät väitteet pitävät paikkansa ja mitkä eivät.

Jääkiekko kuvituskuva

Yhdenvertaisuusvaltuutettu vaatii selvitystä Jääkiekkoliitolta junioriottelun rasismiepäilystä

Selvityspyyntö koskee viime syksyn junioriottelua, jossa vastustajan epäillään solvanneen rasistisesti lahtelaisjoukkueen pelaajaa. Valtuutettu kaipaa liitolta vastausta sen toiminnasta myös tapahtumissa, joita Pelicans-juniori koki vuonna 2021.

Parvin Shokri käsissään taulu, johon on kerätty Iranissa kuolleiden lasten kuvia.

Siveyspoliisi näki kuvan, jossa nuori nainen oli ilman hijabia – seurauksena oli 80 raipaniskua ja vuosia myöhemmin pako Helsinkiin

Nykyään Helsingissä asuvat iranilaisnaiset lähtivät pakoon Iranin epätasa-arvoa ja raipaniskuja. Kummankaan mielestä maan nykyhallinnon edustajaa ei pitäisi kutsua Linnan juhliin.

Ihmisiä kylttien kanssa osoittaen tukeaan iranilais naisten puolesta Tampereen keskustorilla.

Tampereella osoitettiin mieltä iranilaisnaisten tueksi kesken kiekkohuuman – paikalla arviolta satakunta mielenosoittajaa

Iranilaisten tukemiseksi on osoitettu mieltä ympäri maailmaa ja mielenilmaukset ovat levinneet myös eri puolille Suomea. Protesteja on järjestetty Suomessa muun muassa Helsingissä, Turussa, Oulussa sekä tänään Tampereella.

Anni Vuohijoki Tampereen G-Livelabillä Perjantai lähetyksessä Tasa-arvoton urheilu

Vaikka Anni Vuohijoen häirintäsyyte kumottiin, häpeä siitä elää yhä: "Minua pelotti mennä yksin salille tai kohdata omia pelaajia"

EM-mitalisti Anni Vuohijoki maksaa edelleen henkistä velkaa seksuaalisen häirinnän syytöksistä. Vuohijoki elää yhä epätietoisuudessa kenen rajat hän ylitti ja miten, mutta haluaa pyytää anteeksi.

Oulun Kärppien ja Lahden Pelicans ottelu 14.9.2022

Sauli Lempiäinen on onnekas, kun pääsee lätkäpeleihin – monelle avustajaa tarvitsevalle se ei onnistu, koska lakia tulkitaan väärin

Kehitysvammaiset eivät pääse aina osallistumaan tapahtumiin, joihin haluaisivat mennä. Tarvittavaa tukea ei ole alibudjetoinnin takia tai lakia ei noudateta. Seurasimme, kun Pauliina, Sauli ja Tero nauttivat Kärppä-pelistä.

Sopu -tatuointistudion tatuoija Iina Räsänen tatuoi asiakkaan polvea.

Pilvi ja Iina kyllästyivät epätasa-arvoon ja loivat turvallisen tatuointistudion: “Täällä kukaan ei loukkaa vihamielisillä jutuilla”

Yhteiskunnallinen muutos saa monet yritykset, oppilaitokset ja järjestöt julistautumaan syrjintävapaiksi. Ministeriön kampanjassa on mukana yli kaksituhatta toimijaa, mutta se ei kerro koko totuutta.

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja.

"Ensimmäinen kerta, kun tuon itseäni ilmi näin isosti", kertoo osallistuja – häirintää kohdannut Lapua Pride huipentui rauhallisissa merkeissä

Lapuan ensimmäinen Pride-viikko huipentui lauantaina kulkueeseen. Yle kysyi osallistujilta suorassa lähetyksessä, ollaanko Etelä-Pohjanmaalla suvaitsemattomia.

Helsingissä järjestettiin 2. heinäkuuta 2022 Pride-kulkue.

Translaki etenee eduskuntaan syksyllä, lupasi pääministeri – katso huippukohdat Helsingin Pride-kulkueesta

Prideen osallistunut Sanna Marin kertoi, että laki ei ole edennyt aiemmin koronapandemian takia. Seurasimme kulkuetta tässä artikkelissa.

Transaktiivi Piki Rantanen.

Seta vaatii kolmatta sukupuolta lakiin – Piki Rantanen ja Panda Eriksson kertovat, mitä siitä seuraisi

Muutamissa Euroopan maissa kolmas juridinen sukupuoli on jo mahdollistettu. Transaktivisti Piki Rantanen ajattelee, että Suomessakin se olisi askel moninaisempaan suuntaan, vaikka siihen liittyykin käytännön ongelmia.

Rain Kooli

Tallinnan lähiöt köyhtyvät ja venäjänkielistyvät – ja se tekee niiden asukkaista alttiimpia Venäjän vaikuttamiselle

Arkea maailmalta: Venäjänkieliset ja pienituloiset elävät Virossa yhä enemmän omissa maailmoissaan, kirjoittaa Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli.

Elena Vikström ja hänen koiransa henkilökuvassa.

Elena Vikströmin sukupuolta alettiin kummeksua vasta kun hän muutti opiskelemaan Ouluun – kotiseudullaan Puolangalla nainen sai olla oma itsensä

Sosiaalisen median vaikuttaja oli ensimmäisiä suomalaisia, jotka pääsivät sukupuolenkorjausprosessiin alaikäisenä. Suomessa nuorten sukupuoli-identiteettitutkimus on vielä lapsenkengissä, mutta kehitystäkin on tapahtunut.

Avainnippu asunnonesittelymateriaalin päällä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu puuttui syrjintään vuokra-asuntomarkkinoilla – kahdessa tapauksessa maksettiin hyvitystä

Toisessa tapauksista pari ei saanut vuokra-asuntoa seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi ja toisessa siksi, että toinen aviopuolisoista oli Irakista.

Sormet osoittelevat erilaisuutta, kuvakollaasi.

Avaimia rasismin, toiseuttamisen ja syrjinnän tunnistamiseen

Mitä kaikki sanat tämän aiheen ympärillä tarkoittavat?

Vaalea silmälasipäinen nainen seisoo käytävällä mustavalkoisessa asussa taustallaan Yle-logo.

Ylen henkilöstöjohtaja: Työyhteisön monipuolisuus ja moniäänisyys on rikkaus

Yksi Ylen arvojen kulmakivi on ihmisen arvostaminen.

Riku Rantala jääkiekkovermeissään.

Riku Rantala: Tarvitsemme viipymättä urheilun #metoon!

Vallitseeko urheilun ympärillä vaikenemisen kulttuuri?

Minna Pöntys, joka hymyilee. Taustalla puinen sermi, jossa vihreitä puunrunkoja.

Yleltä satsaus yhdenvertaisuuteen – Minna Pöntys aloitti saavutettavuusvastaavana

Tehtävänä on huolehtia yhdenvertaisuusnäkökulmista.

Nuori ruotsalainen Patrik soluttautui äärioikeistolaisen liikkeen ytimeen.

Ulkolinja: USA:n äärioikeiston mukana – Patrik soluttautui sisäpiiriin

Minkälainen on äärioikeistolainen alt-right-liike?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle