Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Korjaa ja varastoi sato oikealla tavalla, niin saat nauttia vihanneksista pitkälle syksyyn

Varastointiin kannattaa valita siihen sopivia lajikkeita.

Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

Täyteläinen ja helppo piirakka.

Shaksuka – afrikkalainen kasvispata

Yksi vegereseptien klassikoista!

Kyllästyttävätkö jouluruoat? Kevennä ähkyä näillä kymmenellä korealaisella reseptillä

Supersuosittu korealainen ruoka on julistettu maailman terveellisimmäksi.

Ärtyneen suolen oireyhtymä muutti perheen ruokavalion – hyviä reseptejä oli vaikeaa löytää, joten äidin ja tyttären ideasta syntyi herkkävatsaisille sopiva keittokirja

Ruokareseptien muuttaminen erikoisruokavaliolle sopivaksi on suhteellisen helppoa, koska erilaisia tuotteita on nykyään niin paljon, kertoo Herkkävatsaisen keittokirjan kirjottajiin kuuluva kotitalousopettaja Elina Ovaskainen.

Sipuleissa on taas rutkasti huonoja yksilöitä – älä luota ulkonäköön, vaan tunnustele

Sipulit kärsivät huonoista olosuhteista jo useatta vuotta peräkkäin. Nyt ongelmat alkavat kasautua kosteiden kesien takia.

Oletko ihmetellyt, miksi luomusipulia on vaikea saada? Syynä on ankara sienitauti

Luomusipulin viljelypinta-ala on kuluneena kesänä vajonnut kymmeneen hehtaariin. Fusarium-sienten aiheuttamaa sienimätää pyritään ehkäisemään kasvattamalla sipulit taimista.

Mausta maltilla – perusasiat kuntoon ja sitten yrttien kimppuun

Vaikka mausteita löytyy niin sekoituksina kuin yksittäisinä makuina paljon, kannattaa luottaa perusjuttuihin.

Kolin noidan sienikeitto

Kolin retkieväät

Vanhemmat töissä, lapset lomalla – nämä 10 ruokaa teet näppärästi valmiiksi jääkaappiin

Lapset ja nuoret kirmaavat jo kesälaitumilla, mutta moni vanhempi on edelleen töissä. Vaikka jälkikasvu olisi tarpeeksi vanhaa pärjätäkseen omin päin, lounaasta huolehtiminen jää vanhemman vastuulle. Yle pyysi Marttoja kokoamaan listan näppärästi valmistettavista arkiruuista pariksi työviikoksi.

Nuoret opettelevat itse tekemällä syömään oikein – urheilijalle jopa 7 ateriaa päivässä

Kokkolan Marttojen keittiössä on kuhinaa. Pöytien ääressä häärää nuoria urheilijoita Jymyn joukkuevoimistelijoista. Ilmassa on puheen sorinaa, sipulinkuorijan silmien vetistystä, keskittynyttä raastamista, kuorimista ja pilkkomista. Suussa jo maistuu kohta valmistuva herkku marjasmoothie ja ihanalta näyttävä itse tehty energiapatukka. Uuni lämpenee, neuvoja kysellään, valkosipulin kuoriminen osoittautuu yllättävän haasteelliseksi. Illan aikana valmistuu monenmoista mukavaa välipalaa, itse tehden ja taatusti terveellisesti.

Grillin puhdistamiseen löytyy kikkakuutosia, mutta perinteinen teräsharja toimii aina

Grillin puhdistukseen löytyy monia konsteja, jos vaivannäkö ei houkuttele vaan haluaa päästä helpolla. Sipuli, etikka tai alumiinifolio ovat kikkakuutosia, joilla vaivaa pitäisi säästyä. Asiantuntija suosittelee kuitenkin perinteistä grilliharjaa.

Trendikästä superfoodia vai ihan vain ravintotiheää ruokaa?

Ruoka-asiantuntija haluaa puhua raaka-aineista niiden omilla nimillään, sillä hän pitää superruokaa lähinnä markkinointiterminä. Lähellä tuotetut ja ravintotiheät raaka-aineet ovat pääosassa maa- ja kotitalousnaisten superruokakurssilla.

Keittiön nurkassa kihisee matokompostori – lierot tekevät biojätteestä selvää

Matokompostori ei ole mikään uusi keksintö. Harvassa kodissa sellainen kuitenkaan on, vaikka lierot ovat työteliäitä apureita. Niille maistuu lähes kaikki biojäte sipulinkuorista avokadon siemeniin.

Mämmibaarissa syntyvät pirtelöt ja lihapullat – katso reseptit

Pääsiäisen perinneherkku mämmi taipuu rukiisuudessaan moneen ruokaan. Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset valmistavat mämmibaarissa pirtelöä, hyydykekakkua, jäädykettä, pullaa, sämpylöitä ja lihapullia. Annostelussa kohtuus on tärkeää.

Työnnä kukkasipulit multaan nyt – riittävillä istutuksilla takaat keväisen väriloiston

Tulppaanit, narsissit ja muut sipulikukat ehtii vielä panna multiin. Ruukussa kasvattavan kannattaa muistaa, että luvassa pitää olla kyllin viileät oltavat.

Superkone mättää maahan 25 000 kukkasipulia tunnissa

Helsinki kokeilee ensimmäistä kertaa kukkasipuleiden istuttamista koneellisesti. Koneen ansiosta pystytään tekemään istutuksia laajoille alueille nopeasti.

Viikinkien käyttämä kulttikasvi kelpaa edelleen ruoaksi – kasvaa jopa lumihangessa

Suomen luonnossa elää kasveja, jotka ihmiset ovat sinne tuoneet jo kauan sitten mukanaan. Esimerkiksi ruohosipulia muistuttuva nurmilaukka voi olla osoitus viikinkien kauppareitistä tai rautakautisesta kalmistosta.

Poikkeuskesä: Kalenteri ei nyt auta kotipuutarhuria – varmista ensi vuoden sato

Viime päivien lämpimät säät ovat vauhdittaneet puutarhojen marjasadon kypsymistä. Aurinkoinen sää parantaa marjojen laatua ja makua.

Grilliribsit ovat helppo tehdä kokonaan itse – Marttojen ohjeella onnistut varmasti

Grilliribsit ovat olleet pari viime vuotta grillaamisen hittituote. Usein turvaudutaan kaupan valmiiksi marinoituun ja puolikypsään versioon. Martat neuvovat, kuinka grilliribsit voi tehdä alusta pitäen itse.

Betoniviidakon puistikoissa kasvavat sipuli ja salaatti – kaupunkiviljely ei ole enää vain hipstereiden harrastus

Hyötykasveja pursuavat lavakaulukset ovat tulleet kaupunkikuvaan jäädäkseen, kun marginaali-ilmiönä alkaneesta kaupunkiviljelystä on tullut joukkojen rakas harrastus. Helsingissä uusia viljelmiä perustetaan tänä kesänä muun muassa Kallion puistoihin.

Ranskalainen ravintola Lyon valmisti parhaan pororuoan

Voitokkaat porokokit yhdistivät poron perunaan, palsternakkaan, punajuureen ja sipuliin. Annoksen kruunasi rosmariinikastike.

Brittiviranomaiset huolestuivat: Kauppojen estettävä asiakkaita syömästä narsisseja

Terveysviranomaiset ovat ohjeistaneet myymälöitä sijoittamaan kukkaosaston kauas vihannesosastosta väärinkäsitysten välttämiseksi. Myös varoituslaput ovat hyödyllisiä.

Tulppaani on selvinnyt taudeista ja pörssikuplasta – sipuli on kelvannut myös lautaselle

Tulppaaneista puhuttaessa hyppää ensimmäisenä mieleen Hollanti. Väriä talven harmauteen tuovan kukan juuret ovat kuitenkin huomattavasti kauempana. Tulppaani on kokenut historiansa varrella villityksen, josta historia hakee vertaistaan.

Strömsön punasipulimarmeladi

Tuliainen joulun aikaan.

"Joka ei ole aiemmin nähnyt mykyrokkaa, saattaa miettiä, selviääkö tuosta"

Mykyrokka on lihasoppa, joka Ylä-Savossa keitetään pääasiassa sianlihasta. Olennainen osa rokkaa ovat verestä sekä vehnä- ja ohrajauhoista leivotut mykyt.

Arno Kasvi: Istuta joulupöydän kuningatar nyt

Jos kinkku on joulupöydän kunkku, niin koko joulun kuningatar on amaryllis. Kukkakaunotar on helppo saada sipulista kukkaan, vakuuttaa emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi.

Kolme sipuliruokalajia

Uunisipuli, sipulitarte ja sipulirenkaat - halvalla hyvää.

Kesän loistosta pidetään vielä kiinni Savonlinnan puistoissa

Vaikka Savonlinnan tori on hiljennyt ja jäätelökioskit on viety pois, on kesäistä kukkaloistoa vielä jäljellä. Puistojen ja kadunvarsien kukkia pidetään yllä syyskuun lopulle asti. Samalla valmistellaan ensi kevään istutuksia.

Ensimmäiset kantarellit ovat valmiita poimittavaksi

Aurinko ja sade ovat nopeuttaneet kantarellien kasvua Keski-Suomessa. Kantarellit kasvavat melkein minkälaisessa maastossa tahansa.

Palstaviljelijä ei säikähdä kuivuutta, kylmyyttä tai voroja

Oulun Hietasaaressa palstaviljelijöitä on työllistänyt viime päivien kuivuus. Viljelijät kiittävät alueen yhteishenkeä ja vieroksuvat ajatusta alueelle suunnitellusta huvipuistosta.

Kasvit ovat kärsineet koleudesta – porkkanat ja punajuuret itäneet kituliaasti

Viileä ja tuulinen sää on koetellut puutarhojen kasveja kovalla kädellä. Esimerkiksi Pietarsaaressa Aspegrenin entisöidyssä pappilapuutarhassa on jouduttu idättämään ja kylvämään monia kasveja uudelleen.

Roskilden festivaali alkaa torstaina – innokkaimmat juoksivat paikalle jo sunnuntaina

Ensimmäiset esiintyjät astuvat Roskilden festivaalin lavalle torstaina, mutta innokkaat festivaalivieraat ryntäsivät leirintäalueelle heti kun se avattiin viime sunnuntaina.

Näin pilkot kasvikset oikein

Kasvisten pilkkominen on tarkkaa puuhaa, jossa maltti on valttia. ”Ei kannata matkia sitä, mitä kokkiohjelmissa näkee”, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut ravintolakoulu Perhon lehtori Akis Staboulis.

Viime hetket kylvää nurmikko ennen pakkasia

Nyt kannattaa olla mattimyöhäinen tai tosivarhainen. Nimittäin syyskuussa tekemättä jäänyt tai ensi kevääksi suunniteltu nurmikon kylvö kannattaa tehdä juuri nyt. Torstaina iltahämyssä tai perjantaina päivänvalossa - kuitenkin ennen kunnon pakkasia.

Näin teet erilaista kastiketta kinkulle - katso ohje

Punaviinikastike, omenakastike ja sinappikastike ovat tuttuja joulupöydän sulostuttajia. Kermainen kaardemummakastike on hieman erilainen jouluherkkujen kostuttaja.

Vitamiinit pitää saada ruuasta, ei pillereistä

Vastustuskykyä on mahdotonta pitää täydellisenä niin kauan kuin olemme tiiviisti yhdessä työpaikoilla, päiväkodeissa ja kouluissa. Pomminvarmaa keinoa vastustuskyvyn parantamiseen ei ole vielä keksitty.

Sipulipiirakan makeus yllättää - katso ohje

Sipulipiirakka on helppo ja simppeli ruoka. Ruuassa korostuu sipulin pehmeä ja makea maku. Piirakan makuun saat vaihtelua erilaisilla sipuleilla. Aikaa tämän upean sesonkiherkun valmistamiseen menee vain puoli tuntia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle