Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kirjailija Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Ihminen kehittää loputtomasti itseään, muttei vaivaudu edes tervehtimään toista

Ei ole itsestäänselvää, että tulee nähdyksi, kirjoittaa Sisko Savonlahti.

Asiakas sotilaskotiauton luukulla.

Sotkun munkit matkustavat jatkossa kalliilla kyydillä – Kajaanin uusi sotilaskotiauto maksaa yli 100 000 euroa

Moderni sotilaskotiauto on turvallisempi ja teknisesti parempi kuin edeltäjänsä.

Hampurilainen

Mitä yhteistä on kalakukolla ja premium burgerilla? Suomen pikaruokakulttuuri on kypsynyt vuosikymmeniä

Kun hampurilainen rantautui Suomeen, asiasta kohistiin isoon ääneen. Nyt jo arkipäiväistyneeltä pikaruualta halutaan korkeaa laatua ja persoonallisia makuja.

Grillattuja kasviksia asetellaan lautaselle.

"Suomalaiset ovat lihansyöjäkansaa" – kasviksia grillataan aiempaa enemmän, mutta makkara pitää pintansa juhannuksen suosikkina

Maailmanlaajuisen terveysbuumin arvioidaan lisänneen kasvisten osuutta grillaamisessa.

Kuvassa ruokakerholaiset tekevät ruissämpylätaikinaa.

Sämpyläkohu pisti Rauman ruokapalvelujohtajan arjen uusiksi: "Kritiikkiä on tullut paljon"

Rauman ruokapalvelujohtaja oikoo uutisointia valtakunnan otsikoihin päätyneestä sämpylöiden leipomiskiellosta. Kielto koskee ainoastaan tarjolla ollutta ylijäämäpuuroa.

MIkko Peltola valmistaa ruokaa nuotiolla Nuuksiossa.

Parasta retkiruokaa – Peltsi kokeili kolmea reseptiä

Peltsin keittiössä valmistettiin ruokaa nuotiolla.

Onni Tonkija dyykkaa ruokaa.

Helsinkiläisopettajan puolen vuoden ruokalasku on parhaimmillaan nolla euroa: "En ole ikinä sairastunut roskisruoasta"

Fregaani syö kaikkea syömäkelpoista, mitä roskiksesta löytyy, myös lihaa. Tärkeintä on kuormittaa maapalloa mahdollisimman vähän. Juttu on julkaistu tammikuussa 2018.

Matti Kyllönen: Olen meidän Valioliiga-tuotannossa sämpylävastaava

YleX Aamun Viki ja Köpi saivat vieraakseen idolinsa urheiluselostaja Matti Kyllösen, jonka tapaamista on odotettu pitkään ja hartaasti. Juontajat soittivat Matille herkän kappaleensa Titanic Häkkisen.

Nuori nokkonen

Luonnon terveyspommit ovat parhaimmillaan alkukesästä – nokkonen ja voikukka sopivat juhannuksen ruokapöytään

Kevät ja alkukesä ovat parasta aikaa poimia talteen luonnon tarjoamat hyötykasvit. Suomalaisten parhaiten tuntemia villiyrttejä ovat nokkonen, maitohorsma ja voikukka.

Kalevan lukio

Tamperelaislukion norovirusepidemia levisi juustosämpylöiden kurkuista

Tutkimukset vahvistivat, että abiturienteilla esiintynyt norovirusepidemia levisi matematiikan preliminääreissä tarjoiltujen juustosämpylöiden välityksellä.

Ruuantähteet jääkaappirasiassa

Säilytä ja kuljeta evääsi oikein – "Kylmänä aikana hedelmien ei pitäisi saada kylmää"

Ne hetket, kun saa nauttia eväitä, jäävät usein mieleen. Ennen eväiden syömistä on kuitenkin kiinnitettävä huomiota siihen, miten eväät pakkaa, kuljettaa ja säilyttää.

Mikkelin lyseon koulun oppilaita kotitaloustunnilla.

Opettaja, opettaja! Miltä se kiehuva vesi näyttää? Monen nuoren kotitaloustaidot hukassa

Nuorten kotitaloustaidot kaipaavat viilausta. Kunnat voivat tahtoessaan tarjota taito- ja taideaineita viisi oppituntia viikossa.

Kuluttajaliitto kampanjoi tällä viikolla ruokahävikin vähentämiseksi. Biojäteastian sisältö on Hävikkiviikolla erityisessä tarkkailussa.

Nälän arvioiminen haaste noutopöytien ruokahävikille

Noin viidennes kaikesta ravintolaruuasta päätyy Suomessa jätteeksi. Mahdollisen ruokahävikin arvioiminen on ravintoloille haastavaa ja vaatii arvailuja ja tarkkailua. Seinäjoella Cafe Mondeossa apuna toimii esimerkiksi ruokapäiväkirja.

Heikki ja Anja

Ilposet-kioskin Anja ja Heikki palvelevat ministerit ja muut samalla arvolla: "Toivon aina, että kaikilla olisi jees"

Esittelemme Kivijalassa-juttusarjassa helsinkiläisiä kivijalkayrityksiä. Viidennessä osassa tapaamme Kruununhaassa elintarvikekioskia pitävän Anja Tennilän ja hänen poikansa Heikki Niemelän. Kahdenkymmenen vuoden jälkeen kukaan ei enää erehdy luulemaan toistensa lauseita jatkavaa sympaattista kaksikkoa aviopariksi.

nainen/tyttö laittaa hiuksiaan

Koulu jää jalkoihin, jos hiustenlaitto on kesken: "Lähes joka aamu joku myöhästyy"

Lähes poikkeuksetta joku myöhästyy kotitalousopettaja Riikka Konosen tunneilta. Opettaja kokee, että asenne aikatauluja kohtaan on monella pielessä. Itsensä ehostaminen aamulla on tärkeämpää kuin kouluun ehtiminen.

Aija Junes yhdessä lastenlasten Eelin ja Kaarlon kanssa.

Martat opastavat: Jo 2-vuotias kannattaa ottaa mukaan keittiöpuuhiin

Lasten käsissä valmistuvat jauhelihakeitto, grahamsämpylät ja marjapiirakka. Perheiden yhteisessä tapahtumassa kannustetaan ottamaan lapset mukaan leivontaan ja ruoanlaittoon.

Tornion suviseurat

28 000 litraa lihakeittoa, 100 000 makkaraa ja yli 400 000 jäätelöä – näin syntyy kesän suurin hengellinen juhla

Hengellisen sanoman ohella vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseurat on myös massiivinen kesätapahtuma ja huippuunsa hiottu organisaatio. Tänä vuonna Tornion Liakassa järjestettävässä 70 000 kävijän tapahtumassa vaikkapa pullaa, makkaraa ja vessapaperirullia kuluu tuhatmäärin.

3 vuotta vanha hampurilainen lähi

Hampurilaisiin ei pysty aika eikä edes sula kupari – ovatko ne ikuisia?

Prisma Studion hampurilainen täyttää 3 vuotta!

Brunssilla

"Annokset menevät minuuteissa" – lounaspaikkojen hittituote laajenee seuraavaksi hotelliaamiaisiin

Suomessa toimii jo useita lounaspaikkojen hävikkiruokaa välittäviä sovelluksia. Niiden kehittäjät etsivät nyt kasvua hotellien aamiaisista, työpaikkaravintoloista ja ulkomaiden markkinoille lähtemisestä.

Pakolaislapsia Kreikan ja Makedonian rajalla.

Yle Kreikan ja Makedonian rajalla: "Ajan kysymys, koska ruoka loppuu"

Kreikka ei selviä valtavasta pakolaismäärästään monta kuukautta, arvioi Idomenin rajantarkastuspaikassa tilannetta seuraava Ylen toimittaja Antti Kuronen

Petri Kivimäki

Näkökulma: Laihduttajan karppauspäiväkirja – tälläkin dieetillä kilot karisevat

Yle Lappeenrannan toimittaja Petri Kivimäki kaivoi esiin muutaman vuoden takaisen hittidieetin ja alkoi karpata. Viidessä viikossa lähti reilu seitsemän kiloa.

Starfood Finland valmisti Finnairin sämpylöitä vuodesta -79.

Finnair vaihtoi hollantilaisiin sämpylöihin – Kotimainen hovileipomo joutuu laittamaan lapun luukulle

Vantaalainen Starfood valmisti Finnairille sämpylöitä lähes 40 vuotta. Yhteistyö on nyt ohi, koska Finnair on päättänyt tilata sämpylät ulkomailta. Finnairista kerrotaan, että sämpylät päätettiin vaihtaa saadun asiakaspalautteen vuoksi.

Sinikka Rautakoski käyttää aina ostoslistaa ja seuraa tarkasti paitsi tarjouksia, myös mahdollisia päiväykseltään vanhentuvia alennustuotteita.

Tee itse ja minimoi ylijäämät – säästeliään ruoanlaiton vinkit ovat yksinkertaisia

Kolmentoista lapsen äiti Sinikka Rautakoski antaa mielellään neuvoja siihen, miten ruokaa voi laittaa edullisesti ja samalla terveellisesti. Hän muistaa millaista on elämä, kun rahaa ei ole ja silti pitäisi syödä.

Tarja Rönkkö ja Osmo Heikkinen miettivät tarkkaan rahansa.

Työtön: "Kahdessa pankissa ei lotkautettu korvaa, kun menin hakemaan lainaa"

Työttömiin suhtaudutaan kuluttajina erilla tavalla kuin työssä kävijöihin. Äkkiä tuleva rahallinen muutos työttömän elämässä vaatii pohdintaa, kuin myös tavallinen arkikin.

Mauri Tikkamäki

Näkökulma: Voi kaaos ja mullistus!

Historia on järjetön tapahtumaketju, jonka merkkipaaluja ovat kaatuvat rakennelmat. Toimittaja Mauri Tikkamäki pohtii, mitä vuodesta 2015 tulevaisuudessa muistetaan.

Pertti Leivo näyttää, kuinka linjastolla halkaistuista sämpylöistä tulee korppuja.

Korppujen valmistus kuivahtamassa –  osa jatkaa sitkeästi sämpylän sokeroimista

Huippuvuosina Suomessa toimi toistakymmentä korpputehdasta. Kaikki eivät ole lopettaneet kokonaan, vaan ovat siirtyneet muihin tuotteisiin. Vaikka korput ovat nykyään jääneet leipomoissa lähes sivutuotteeksi, niille riittää kuitenkin kysyntää.

Turvapaikanhakija.

Hätämajoitustiloille on tarvetta Kemissä – vastaanottokeskus on aivan täynnä

Petipaikka järjestyi tiistai-iltana noin kymmenelle turvapaikanhakijalle, joille ei ollut enää tilaa SPR:n vastaanottokeskuksessa. Kemin seurakunnasta kerrotaan, että kukaan ei joutunut yön selkään.

Perhe kahvilan terassilla.

Kesäkahvilan erikoisuutena on ilmaiset pullakahvit

Jyväskyläläisessä kahvilassa on tänä kesänä pistetty hyvä kiertämään. Asiakkaat voivat tarjota kenelle tahansa tuntemattomalle vaikkapa keittolounaan tai kahvit post it –lapulla. Lahjoituksia on tullut niin paljon, että niitä uhkaa jo jäädä käyttämättä.

Inge-Birgitte Herrmann

94-vuotias saksalaisrouva näyttää mallia – Onko hän maailman vanhin kilpailija pöytätenniksessä?

Tampereella pelattavien pöytätenniksen veteraanien EM-kisojen vanhinta osanottajaa Inge-Brigitte Herrmannia seuraa useampikin tv-ryhmä. BBC on kiinnostunut pelaamisen vaikutuksesta Alzheimerin taudin ehkäisyyn. Katso videolta, miten rouva Herrmann ottaa mittaa vastustajastaan.

Jaakko Saariluoma

Saariluoman perheessä koomikko laittaa ruokaa: "Vähän tykkään liikaa hifistellä välillä"

Standup-koomikko Jaakko Saariluoma saattaa matkoillaan lounastaa huoltoasemilla. Kotona mies tykkää kuitenkin paremmasta ruoasta.

Tuoreet pullapitkot on juuri otettu uunista ulos.

Perhejuhlat ja mökkiläiset näkyvät piikkinä paikallisleipomoissa

Kevät ja kesä ovat monessa leipomossa vuoden kiireisintä aikaa. Perhejuhliin tilataan kondiittorimestareilta kermakakkuja ja leivonnaisia. Mökkiläiset taas tuplaavat mökkipaikkakunnilla leipien ja sämpylöiden kysynnän.

Juhlapöytä.

Kevään juhlien ennakkosuunnittelulla säästää aikaa, rahaa ja itseään

Kevään juhlista saa suurimman ilon irti, kun pitää jalat maassa ja arvioi, mihin oma aika, voimavarat ja osaaminen riittävät. Hyvällä suunnittelulla säästyy rahaa ja turhaa työtä.

Valtteri Bottas kävelee Albert Parkin radalla.

Bottas: F1-historiani surkein kierros

Williamsin F1-kuljettaja Valtteri Bottas kuvaili värikkäin sanankääntein sunnuntain kisapäiväänsä Malesiassa. Bottas saavutti Malesian GP:ssä viidennen sijan.

Nadja Vierto kotonaan Kajaanissa.

Muslimiksi kääntynyt: ”Elämään tuli tyyneys ja rauha”

Nadja Vierto lähti kahville serkkunsa luo Lontooseen vuonna 2004. Kahvittelureissu venähti yhdeksän vuoden mittaiseksi. Kotikaupunkiinsa Vierto palasi uudenlaisena ihmisenä. Lapsia oli syntynyt kolme, ja hän oli kääntynyt muslimiksi. Huivia käyttävä Vierto on saanut hämmentyneitä katseita.

Kati Heinon ruokataidetta.

Yhden naisen vastaisku tylsälle arkiruualle – nakeista ja jauhelihasta syntyy uskomattomia taideteoksia

Kati Heino näpertää spagetin sekä lihapullat linnunpesäksi ja riisikeon lettupeittoon kääriytyväksi jänikseksi. Ruoka-annosten asettelussa hurahtaa helposti puolikin tuntia, joten eväät kulkevat suuhun lähes poikkeuksetta mikron kautta.

Valmis jäätelöannos tiskillä.

Asiakas! Avaa suusi, jos on asiaa

Hyvä asiakkaalta saatu palaute siivittää jaksamaan ja motivoi työssä entistä enemmän. Kriittinen palaute auttaa parantamaan puutteellisia kohtia, joten asiakaspalvelun mieltä painavia asioita ei kannata viedä kotiinsa.

Kaurapuurolautanen voisilmällä.

Nuorten nälkä ajoi koulut aamupalatarjoiluun

Jyväskylässä yläasteet ovat tänä syksynä alkaneet tarjota oppilaille aamiaista. Koululaiset ovat maksullisesta aamupalasta mielissään, sillä moni lähtee kouluun tyhjin vatsoin. Maksullista aamupalaa on jo tarjottu monissa lukioissa.

Hot dog kolmella nakilla

VR:n hodarikohu sai päätöksensä – sämpylään ilmestyi lisänakki

Sosiaalisessa mediassa naureskelua aiheuttanut VR:n myymä hot dog -sämpylä on kokenut muodonmuutoksen. Sämpylän sisältämät kaksi pikkunakkia ovat saaneet nyt seurakseen yhden pidemmän nakin.

Sämpylässä on silmät tehty kurkunviipaleista ja tomaatin siivuista

Lepakkopullat ja hirviösämpylät maistuvat Halloween-iltana

Halloween-juhlissa pitää olla hulvattomia ja jännittäviä eväitä. Pienessä Hämeenlinnan Lammin uimahallissa voi polskia perjantai-iltana hämärässä kynttilänvalossa ja syödä huikopalaksi vaikka hirviösämpylän ja kulauttaa vihreää apinanaivoa väliin.

Kolme sämpylää

Sämpyläjauhotesti: Lopputuloksena neljä erilaista sämpylää

Kolme kovaa testasi reilu vuosi sitten vehnäjauhoja ja yllätys oli suuri kun virolaiset jauhot veivät voiton. Sämpylöiden tekemiseen tarvitaan kuitenkin aivan oma jauhoseoksensa. Tällä kertaa testiin valikoituivat Myllyn Parhaan sämpyläjauhoseos, Lidlin oman merkin Bake Dreamsin sämpyläjauhot, Myllärin sämpyläjauhot sekä Sunnuntain rouheinen sämpyläjauho. Testin tuloksena syntyi neljä aivan erilaista sämpylää.

Seniorit lenkkeilevät Kokkolassa pienissä tai isoissa ryhmissä. Kuvassa vas. Marjut van der Kaaij, Inga Skyttä, Paavo Skyttä ja Heikki Männistö.

Seniorit lenkkeilevät ja kahvittelevat läpi kesän

Seniorit eivät hellitä kesälläkään Kokkolassa. Ikäihmisten aamukävelyt ja -kahvila jatkuvat keskeytyksettä tiistaisin läpi heinäkuun. Lenkkeilijöitä voi olla kerrallaan parikymmentä tai vain muutama. Kahvikeskustelunaiheita on hieman rajoitettu: rasismia ei sallita eikä kenenkään uskonnollisesta vakaumuksesta keskustella.

Kasvihuoneessa kasvaa erilaisia chilejä.

Mies hurahti chiliin – tuloksena 144 lajiketta kasvihuoneessa

Bernt Olin on aina pitänyt chilistä mutta vasta reissu Etelä-Amerikkaan toi tulosta. Lautasellinen chiliä vahvisti aiemman aavistuksen: tätä on saatava lisää ja paljon.

Hodarinsyöntikilpailu käynnissä.

Mies tukehtui hot dogien ahmimiskilpailussa

47-vuotiaan kilpailijan tukehtumisen vuoksi tapahtuman järjestäjät peruivat kisan, jossa oli tarkoitus ahmia piiraita.

Ensilento Charleroi - Lappeenranta

Lentomatkustaja jättää maakuntaan 155 euroa

Lappeenrannan lentokentän aluetaloudelliset vaikutukset on tutkittu. Keskimäärin Lappeenrannan lentokentällä vieraillut matkustaja jättää maakuntaan 155 euroa rahaa. Jos matkustajamäärä kasvaisi nelinkertaiseksi, jäisi maakuntaan matkailutuloa 21,5 miljoonaa euroa.

Hot dogeja rivissä punavalkoruutuisen pöytäliinan päällä.

Ravintolapäivä on sunnuntaina - katso Lapin pop-up-ravintolat

Ravintolapäivä on ruokakarnevaali, jonka aikana tuhannet ihmiset ympäri maailmaa perustavat ravintoloita yhden päivän ajaksi. Rovaniemellä nälkäisen juhlijan pelastaa puoliltaöin avautuva Ravintola Yönakki ja sunnuntaina kolottavan kahvihampaan ja risaiset vaatteet voi käydä paikkaamassa Korjauskahvila - Repair Cafessa.

Alokkaat syövät lounasta.

Varuskunnissa luovuttiin eineksistä ja valmiiksi paloitelluista vihanneksista

Kastikejauheet ja muut puolivalmiit ainekset ovat taakse jäänyttä elämää Suomen varuskunnissa. Ruoan halutaan maistuvan samalta kuin kotona valmistetun ruoankin.

Kestävä elämänmuutos onnistuu pienin askelin ja oikealla motivaatiolla

Suora linja käsitteli menneellä viikolla kestäviä elämänmuutoksia. Verkkokeskustelijat pitivät tärkeänä, että motivaatio muutokseen lähtee sisältäpäin. Avuksi voi olla myös esimerkiksi vertaistuki tai ryhmäpaine sekä se, että muutosta ei lähdetä tekemään yhdellä rysäyksellä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle