Uusimmat artikkelit
Voiko valkokaalista tehdä pastaa? Ei, mutta tämä yksinkertainen ruokalaji ajaa saman asian – se on helppotekoista ja edullista arkiruokaa
Kokeile valkokaalipastaa happamalla kastikkeella.
Portobellosliderit ja kevätsalaattia – uuden ajan hampurilainen, jossa liha korvataan sienellä
Sopii grillirepertuaarin uusimiseen.
Tissivyöt, mustikkapipot ja sämpyläkengät – kunnianosoitus vaatteille, joita kukaan ei kaipaa
Elämä ei ole ikuinen, miksemme pukeutuisi mustikkahattuihin?

Sisko Savonlahden kolumni: Ihminen kehittää loputtomasti itseään, muttei vaivaudu edes tervehtimään toista
Ei ole itsestäänselvää, että tulee nähdyksi, kirjoittaa Sisko Savonlahti.

Sotkun munkit matkustavat jatkossa kalliilla kyydillä – Kajaanin uusi sotilaskotiauto maksaa yli 100 000 euroa
Moderni sotilaskotiauto on turvallisempi ja teknisesti parempi kuin edeltäjänsä.

Mitä yhteistä on kalakukolla ja premium burgerilla? Suomen pikaruokakulttuuri on kypsynyt vuosikymmeniä
Kun hampurilainen rantautui Suomeen, asiasta kohistiin isoon ääneen. Nyt jo arkipäiväistyneeltä pikaruualta halutaan korkeaa laatua ja persoonallisia makuja.

"Suomalaiset ovat lihansyöjäkansaa" – kasviksia grillataan aiempaa enemmän, mutta makkara pitää pintansa juhannuksen suosikkina
Maailmanlaajuisen terveysbuumin arvioidaan lisänneen kasvisten osuutta grillaamisessa.

Sämpyläkohu pisti Rauman ruokapalvelujohtajan arjen uusiksi: "Kritiikkiä on tullut paljon"
Rauman ruokapalvelujohtaja oikoo uutisointia valtakunnan otsikoihin päätyneestä sämpylöiden leipomiskiellosta. Kielto koskee ainoastaan tarjolla ollutta ylijäämäpuuroa.
Parasta retkiruokaa – Peltsi kokeili kolmea reseptiä
Peltsin keittiössä valmistettiin ruokaa nuotiolla.

Helsinkiläisopettajan puolen vuoden ruokalasku on parhaimmillaan nolla euroa: "En ole ikinä sairastunut roskisruoasta"
Fregaani syö kaikkea syömäkelpoista, mitä roskiksesta löytyy, myös lihaa. Tärkeintä on kuormittaa maapalloa mahdollisimman vähän. Juttu on julkaistu tammikuussa 2018.

Matti Kyllönen: Olen meidän Valioliiga-tuotannossa sämpylävastaava
YleX Aamun Viki ja Köpi saivat vieraakseen idolinsa urheiluselostaja Matti Kyllösen, jonka tapaamista on odotettu pitkään ja hartaasti. Juontajat soittivat Matille herkän kappaleensa Titanic Häkkisen.

Luonnon terveyspommit ovat parhaimmillaan alkukesästä – nokkonen ja voikukka sopivat juhannuksen ruokapöytään
Kevät ja alkukesä ovat parasta aikaa poimia talteen luonnon tarjoamat hyötykasvit. Suomalaisten parhaiten tuntemia villiyrttejä ovat nokkonen, maitohorsma ja voikukka.

Tamperelaislukion norovirusepidemia levisi juustosämpylöiden kurkuista
Tutkimukset vahvistivat, että abiturienteilla esiintynyt norovirusepidemia levisi matematiikan preliminääreissä tarjoiltujen juustosämpylöiden välityksellä.

Säilytä ja kuljeta evääsi oikein – "Kylmänä aikana hedelmien ei pitäisi saada kylmää"
Ne hetket, kun saa nauttia eväitä, jäävät usein mieleen. Ennen eväiden syömistä on kuitenkin kiinnitettävä huomiota siihen, miten eväät pakkaa, kuljettaa ja säilyttää.

Opettaja, opettaja! Miltä se kiehuva vesi näyttää? Monen nuoren kotitaloustaidot hukassa
Nuorten kotitaloustaidot kaipaavat viilausta. Kunnat voivat tahtoessaan tarjota taito- ja taideaineita viisi oppituntia viikossa.

Nälän arvioiminen haaste noutopöytien ruokahävikille
Noin viidennes kaikesta ravintolaruuasta päätyy Suomessa jätteeksi. Mahdollisen ruokahävikin arvioiminen on ravintoloille haastavaa ja vaatii arvailuja ja tarkkailua. Seinäjoella Cafe Mondeossa apuna toimii esimerkiksi ruokapäiväkirja.

Ilposet-kioskin Anja ja Heikki palvelevat ministerit ja muut samalla arvolla: "Toivon aina, että kaikilla olisi jees"
Esittelemme Kivijalassa-juttusarjassa helsinkiläisiä kivijalkayrityksiä. Viidennessä osassa tapaamme Kruununhaassa elintarvikekioskia pitävän Anja Tennilän ja hänen poikansa Heikki Niemelän. Kahdenkymmenen vuoden jälkeen kukaan ei enää erehdy luulemaan toistensa lauseita jatkavaa sympaattista kaksikkoa aviopariksi.

Koulu jää jalkoihin, jos hiustenlaitto on kesken: "Lähes joka aamu joku myöhästyy"
Lähes poikkeuksetta joku myöhästyy kotitalousopettaja Riikka Konosen tunneilta. Opettaja kokee, että asenne aikatauluja kohtaan on monella pielessä. Itsensä ehostaminen aamulla on tärkeämpää kuin kouluun ehtiminen.

Martat opastavat: Jo 2-vuotias kannattaa ottaa mukaan keittiöpuuhiin
Lasten käsissä valmistuvat jauhelihakeitto, grahamsämpylät ja marjapiirakka. Perheiden yhteisessä tapahtumassa kannustetaan ottamaan lapset mukaan leivontaan ja ruoanlaittoon.

28 000 litraa lihakeittoa, 100 000 makkaraa ja yli 400 000 jäätelöä – näin syntyy kesän suurin hengellinen juhla
Hengellisen sanoman ohella vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseurat on myös massiivinen kesätapahtuma ja huippuunsa hiottu organisaatio. Tänä vuonna Tornion Liakassa järjestettävässä 70 000 kävijän tapahtumassa vaikkapa pullaa, makkaraa ja vessapaperirullia kuluu tuhatmäärin.
Hampurilaisiin ei pysty aika eikä edes sula kupari – ovatko ne ikuisia?
Prisma Studion hampurilainen täyttää 3 vuotta!

"Annokset menevät minuuteissa" – lounaspaikkojen hittituote laajenee seuraavaksi hotelliaamiaisiin
Suomessa toimii jo useita lounaspaikkojen hävikkiruokaa välittäviä sovelluksia. Niiden kehittäjät etsivät nyt kasvua hotellien aamiaisista, työpaikkaravintoloista ja ulkomaiden markkinoille lähtemisestä.

Yle Kreikan ja Makedonian rajalla: "Ajan kysymys, koska ruoka loppuu"
Kreikka ei selviä valtavasta pakolaismäärästään monta kuukautta, arvioi Idomenin rajantarkastuspaikassa tilannetta seuraava Ylen toimittaja Antti Kuronen

Näkökulma: Laihduttajan karppauspäiväkirja – tälläkin dieetillä kilot karisevat
Yle Lappeenrannan toimittaja Petri Kivimäki kaivoi esiin muutaman vuoden takaisen hittidieetin ja alkoi karpata. Viidessä viikossa lähti reilu seitsemän kiloa.

Finnair vaihtoi hollantilaisiin sämpylöihin – Kotimainen hovileipomo joutuu laittamaan lapun luukulle
Vantaalainen Starfood valmisti Finnairille sämpylöitä lähes 40 vuotta. Yhteistyö on nyt ohi, koska Finnair on päättänyt tilata sämpylät ulkomailta. Finnairista kerrotaan, että sämpylät päätettiin vaihtaa saadun asiakaspalautteen vuoksi.

Tee itse ja minimoi ylijäämät – säästeliään ruoanlaiton vinkit ovat yksinkertaisia
Kolmentoista lapsen äiti Sinikka Rautakoski antaa mielellään neuvoja siihen, miten ruokaa voi laittaa edullisesti ja samalla terveellisesti. Hän muistaa millaista on elämä, kun rahaa ei ole ja silti pitäisi syödä.

Työtön: "Kahdessa pankissa ei lotkautettu korvaa, kun menin hakemaan lainaa"
Työttömiin suhtaudutaan kuluttajina erilla tavalla kuin työssä kävijöihin. Äkkiä tuleva rahallinen muutos työttömän elämässä vaatii pohdintaa, kuin myös tavallinen arkikin.

Näkökulma: Voi kaaos ja mullistus!
Historia on järjetön tapahtumaketju, jonka merkkipaaluja ovat kaatuvat rakennelmat. Toimittaja Mauri Tikkamäki pohtii, mitä vuodesta 2015 tulevaisuudessa muistetaan.

Korppujen valmistus kuivahtamassa – osa jatkaa sitkeästi sämpylän sokeroimista
Huippuvuosina Suomessa toimi toistakymmentä korpputehdasta. Kaikki eivät ole lopettaneet kokonaan, vaan ovat siirtyneet muihin tuotteisiin. Vaikka korput ovat nykyään jääneet leipomoissa lähes sivutuotteeksi, niille riittää kuitenkin kysyntää.

Hätämajoitustiloille on tarvetta Kemissä – vastaanottokeskus on aivan täynnä
Petipaikka järjestyi tiistai-iltana noin kymmenelle turvapaikanhakijalle, joille ei ollut enää tilaa SPR:n vastaanottokeskuksessa. Kemin seurakunnasta kerrotaan, että kukaan ei joutunut yön selkään.

Kesäkahvilan erikoisuutena on ilmaiset pullakahvit
Jyväskyläläisessä kahvilassa on tänä kesänä pistetty hyvä kiertämään. Asiakkaat voivat tarjota kenelle tahansa tuntemattomalle vaikkapa keittolounaan tai kahvit post it –lapulla. Lahjoituksia on tullut niin paljon, että niitä uhkaa jo jäädä käyttämättä.

94-vuotias saksalaisrouva näyttää mallia – Onko hän maailman vanhin kilpailija pöytätenniksessä?
Tampereella pelattavien pöytätenniksen veteraanien EM-kisojen vanhinta osanottajaa Inge-Brigitte Herrmannia seuraa useampikin tv-ryhmä. BBC on kiinnostunut pelaamisen vaikutuksesta Alzheimerin taudin ehkäisyyn. Katso videolta, miten rouva Herrmann ottaa mittaa vastustajastaan.

Saariluoman perheessä koomikko laittaa ruokaa: "Vähän tykkään liikaa hifistellä välillä"
Standup-koomikko Jaakko Saariluoma saattaa matkoillaan lounastaa huoltoasemilla. Kotona mies tykkää kuitenkin paremmasta ruoasta.

Perhejuhlat ja mökkiläiset näkyvät piikkinä paikallisleipomoissa
Kevät ja kesä ovat monessa leipomossa vuoden kiireisintä aikaa. Perhejuhliin tilataan kondiittorimestareilta kermakakkuja ja leivonnaisia. Mökkiläiset taas tuplaavat mökkipaikkakunnilla leipien ja sämpylöiden kysynnän.

Kevään juhlien ennakkosuunnittelulla säästää aikaa, rahaa ja itseään
Kevään juhlista saa suurimman ilon irti, kun pitää jalat maassa ja arvioi, mihin oma aika, voimavarat ja osaaminen riittävät. Hyvällä suunnittelulla säästyy rahaa ja turhaa työtä.

Bottas: F1-historiani surkein kierros
Williamsin F1-kuljettaja Valtteri Bottas kuvaili värikkäin sanankääntein sunnuntain kisapäiväänsä Malesiassa. Bottas saavutti Malesian GP:ssä viidennen sijan.

Muslimiksi kääntynyt: ”Elämään tuli tyyneys ja rauha”
Nadja Vierto lähti kahville serkkunsa luo Lontooseen vuonna 2004. Kahvittelureissu venähti yhdeksän vuoden mittaiseksi. Kotikaupunkiinsa Vierto palasi uudenlaisena ihmisenä. Lapsia oli syntynyt kolme, ja hän oli kääntynyt muslimiksi. Huivia käyttävä Vierto on saanut hämmentyneitä katseita.

Yhden naisen vastaisku tylsälle arkiruualle – nakeista ja jauhelihasta syntyy uskomattomia taideteoksia
Kati Heino näpertää spagetin sekä lihapullat linnunpesäksi ja riisikeon lettupeittoon kääriytyväksi jänikseksi. Ruoka-annosten asettelussa hurahtaa helposti puolikin tuntia, joten eväät kulkevat suuhun lähes poikkeuksetta mikron kautta.

Asiakas! Avaa suusi, jos on asiaa
Hyvä asiakkaalta saatu palaute siivittää jaksamaan ja motivoi työssä entistä enemmän. Kriittinen palaute auttaa parantamaan puutteellisia kohtia, joten asiakaspalvelun mieltä painavia asioita ei kannata viedä kotiinsa.

Nuorten nälkä ajoi koulut aamupalatarjoiluun
Jyväskylässä yläasteet ovat tänä syksynä alkaneet tarjota oppilaille aamiaista. Koululaiset ovat maksullisesta aamupalasta mielissään, sillä moni lähtee kouluun tyhjin vatsoin. Maksullista aamupalaa on jo tarjottu monissa lukioissa.

VR:n hodarikohu sai päätöksensä – sämpylään ilmestyi lisänakki
Sosiaalisessa mediassa naureskelua aiheuttanut VR:n myymä hot dog -sämpylä on kokenut muodonmuutoksen. Sämpylän sisältämät kaksi pikkunakkia ovat saaneet nyt seurakseen yhden pidemmän nakin.

Lepakkopullat ja hirviösämpylät maistuvat Halloween-iltana
Halloween-juhlissa pitää olla hulvattomia ja jännittäviä eväitä. Pienessä Hämeenlinnan Lammin uimahallissa voi polskia perjantai-iltana hämärässä kynttilänvalossa ja syödä huikopalaksi vaikka hirviösämpylän ja kulauttaa vihreää apinanaivoa väliin.
Sämpyläjauhotesti: Lopputuloksena neljä erilaista sämpylää
Kolme kovaa testasi reilu vuosi sitten vehnäjauhoja ja yllätys oli suuri kun virolaiset jauhot veivät voiton. Sämpylöiden tekemiseen tarvitaan kuitenkin aivan oma jauhoseoksensa. Tällä kertaa testiin valikoituivat Myllyn Parhaan sämpyläjauhoseos, Lidlin oman merkin Bake Dreamsin sämpyläjauhot, Myllärin sämpyläjauhot sekä Sunnuntain rouheinen sämpyläjauho. Testin tuloksena syntyi neljä aivan erilaista sämpylää.

Seniorit lenkkeilevät ja kahvittelevat läpi kesän
Seniorit eivät hellitä kesälläkään Kokkolassa. Ikäihmisten aamukävelyt ja -kahvila jatkuvat keskeytyksettä tiistaisin läpi heinäkuun. Lenkkeilijöitä voi olla kerrallaan parikymmentä tai vain muutama. Kahvikeskustelunaiheita on hieman rajoitettu: rasismia ei sallita eikä kenenkään uskonnollisesta vakaumuksesta keskustella.

Mies hurahti chiliin – tuloksena 144 lajiketta kasvihuoneessa
Bernt Olin on aina pitänyt chilistä mutta vasta reissu Etelä-Amerikkaan toi tulosta. Lautasellinen chiliä vahvisti aiemman aavistuksen: tätä on saatava lisää ja paljon.

Mies tukehtui hot dogien ahmimiskilpailussa
47-vuotiaan kilpailijan tukehtumisen vuoksi tapahtuman järjestäjät peruivat kisan, jossa oli tarkoitus ahmia piiraita.

Lentomatkustaja jättää maakuntaan 155 euroa
Lappeenrannan lentokentän aluetaloudelliset vaikutukset on tutkittu. Keskimäärin Lappeenrannan lentokentällä vieraillut matkustaja jättää maakuntaan 155 euroa rahaa. Jos matkustajamäärä kasvaisi nelinkertaiseksi, jäisi maakuntaan matkailutuloa 21,5 miljoonaa euroa.

Ravintolapäivä on sunnuntaina - katso Lapin pop-up-ravintolat
Ravintolapäivä on ruokakarnevaali, jonka aikana tuhannet ihmiset ympäri maailmaa perustavat ravintoloita yhden päivän ajaksi. Rovaniemellä nälkäisen juhlijan pelastaa puoliltaöin avautuva Ravintola Yönakki ja sunnuntaina kolottavan kahvihampaan ja risaiset vaatteet voi käydä paikkaamassa Korjauskahvila - Repair Cafessa.

Varuskunnissa luovuttiin eineksistä ja valmiiksi paloitelluista vihanneksista
Kastikejauheet ja muut puolivalmiit ainekset ovat taakse jäänyttä elämää Suomen varuskunnissa. Ruoan halutaan maistuvan samalta kuin kotona valmistetun ruoankin.

Kestävä elämänmuutos onnistuu pienin askelin ja oikealla motivaatiolla
Suora linja käsitteli menneellä viikolla kestäviä elämänmuutoksia. Verkkokeskustelijat pitivät tärkeänä, että motivaatio muutokseen lähtee sisältäpäin. Avuksi voi olla myös esimerkiksi vertaistuki tai ryhmäpaine sekä se, että muutosta ei lähdetä tekemään yhdellä rysäyksellä.