Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

ystävät halaavat

Ystävien halaus vei voiton – Valokuvakilpailussa etsittiin hyvinvointitekoja Keski-Suomesta

Valokuvauskilpailun voittajat palkittiin tänään Jyväskylässä. Kilpailun tarkoituksena oli saada ihmiset pohtimaan hyvinvoinnin merkitystä.

Vilma Nissinen jakaa vinkit porrasharjoitteluun.

Haluatko parantaa kuntoasi helposti ja tehokkaasti? Vilma Nissinen jakaa vinkit trenditreeniin

Porrasharjoittelu on monipuolinen ja hyvä liikuntamuoto kaikille liikkujille lähtötasosta riippumatta. Hiihtäjä Vilma Nissinen jakaa tässä jutussa vinkkinsä porrasharjoitteluun.

Koiran ulkoilutusta Töölönlahdella

Uudet tutkimukset tukevat kävelemisen hyötyjä: jo alle 10 minuutin rivakka päivälenkki alentaa sairausriskiä

Brittitutkimusten valossa vaikuttavia tekijöitä on paitsi kävelyyn käytetty aika, myös otettujen askeleiden määrä. Intensiivinen liikunta ehkäisee paremmin sydänsairauksia.

Leikkipuisto, leluja hiekkalaatikolla.

Keskiviikko 12.10.2022 (tv)

Ukrainan lapset. Lääkejodi. Liikunta. Sää.

Fitnessidrottaren Agneta Honkala tränar på gym.

Anki Honkala, 56, vähät välittää kommenteista ja esiintyy ylpeänä pienissä bikineissä: "Haluan elää elämääni täysillä joka päivä"

Intohimoja voi olla monenlaisia. Jollekin se voi olla sisustamista, käsitöitä tai puutarhanhoitoa. Anki Honkalalle se on harjoittelua salilla. 56-vuotias ex-gladiaattori ei pelkää erottua joukosta.

Aku Partanen ajaa metsässä punamustalla maastopyörällä alamäkeen.

Sama kohtalo on hallinnut miesten terveyttä Kainuussa jo sata vuotta – Aku Partanen ja Matteus Pirinen halusivat valita toisen tien

Itäsuomalaisten miesten menetettyjen elinvuosien taustalla on useita syitä. Sydänyhdistyksessä arvellaan, että Kainuussa ihaillaan epäterveellistä syömistä.

Perhe hymyilee ja katsoo kännykkäkameraa kohti.

Perhe irti penkistä: Hyvinvointi lähtee läheltä

Arjessa kannattaa liikkua lähiympäristössä.

Puulaakipesäpalloilijat Eeva Korhonen Anu Hurtig ja Arto Köngäs seisovat tyytyväisenä Korkalovaaran pesäpallostadionilla.

Pesäpallon puulaakisarja on Rovaniemellä suositumpaa kuin koskaan – Onnistumisen riemu koukuttaa ja kentällä saa olla myös kiihkeä

Harrastepesäpallo liikuttaa jo lähes kahtasataa rovaniemeläistä. Pelissä kiehtoo yhdessä tekeminen.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Kun emme voi hallita maailmaa, käperrymme kontrolloimaan ruokaa ja lihaksiamme

Kun ympärillä on kaaosta, moni reagoi nostamalla rautaa ja syömällä ekologisesti, mutta se ei välttämättä ole fiksuinta, kirjoittaa Saarikivi.

Susanna Ylinen katsoo järvelle

Susanna Ylinen meni polkien synnyttämään ja vie lapsen kantoliinassa tunturiin: "Huipulla on tilaa hengittää"

Intohimoinen liikkuja Susanna Ylinen on saanut sosiaalisessa mediassa ihailua, mutta myös kritiikkiä tavastaan ottaa lapsi vaellusretkelle mukaan. Hän sanoo julkaisevansa sisältöjä arjestaan, jotta lapsia ei enää pidettäisi esteenä harrastuksille.

Tuula Gargano vuokraamassa Poksia.

Vuokrattavat pienet poksit houkuttelevat naisia itsenäiseen karavaanarielämään: "Tässä on kaikki tarvittava"

Naisten osuus pienten asuntovaunujen vuokraajissa on noussut selvästi parin viime vuoden aikana. Yrittäjä Anu Svensk arvelee, että poksissa viehättää helppo käsiteltävyys, ketteryys ja huokea hinta.

Ulla Lumijärvi vetää joogahetkeä

Anarkiaa nyky-yhteiskuntaa kohtaan vai hengellisen elämän harjoittamista? – Moni hakee pyhiinvaelluksesta läsnäoloa ja rauhaa

Pyhiinvaelluksen ei tarvitse olla pitkä matka ulkomaille, vaan se on tietynlainen mentaalinen tapa kulkea, sanoo arkeologi, keskiaikatutkija ja pyhiinvaeltaja Ilari Aalto.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Polvistu lapsen tasolle – sinulle selviää, mihin kansanterveystyötä yhä tarvitaan

Sana ”kansanterveystyö” kuulostaa ihan menneeltä maailmalta. Ilmatila täytyy nyt puheesta yksilön vastuusta ja self helpistä. Mutta samalla unohtuu, että kaikkien hyvinvointi on hyvän elämän salaisuus.

Riku Siivonen, Helsinki, 14.9.2018

Riku Siivosen kolumni: Ovatko alinopeutta ajavat ihmiskunnan syöpä?

Maalla pääsee harjoittelemaan taitoa, joka somessa uhkaa unohtua: kuinka kohdata ihminen, joka ajattelee asioista toisin kuin minä.

Keltaisen betoniseinän edustalla on robottimainen isompi hahmo ja lapsihahmo. Seinässä on kirjoituksia.

Toimittajalta: sukellus spraymaalihuurujen syvään päähän

Mitä opin ihmisyydestä graffitimaalareilta

Södra Vallgrundin kyläkaupassa kauppias Birger Sebbas rahastaa asiakasta myymälän kassalla.

Jokaista tavaraa ei tarvitse hankkia omaksi – Ruokolahden Utulan kyläkauppaan avataan tavaralainaamo

Ruokolahden Utulan kyläkauppaan perustettu tavaralainaamo on osa hanketta, jonka tavoitteena on vähentää maaseudun hiilidioksidipäästöjä ja edistää kestävää elämäntapaa maaseudulla.

kuntoilija portaissa lenkkarit lk

Aikuisten liikuntaneuvonta tähtää terveempiin työikäisiin – elintapojen parantaminen ei vaadi himourheilua vaan pieniä muutoksia tavalliseen arkeen

Keski-Suomessa Pihtipudas ja Viitasaari aloittivat työikäisille suunnatun liikuntaneuvonnan viime syksynä. Neuvonnan avulla on jo onnistuttu lisäämään ohjattavien liikunnan ja unen määrää ja vähentämään kiloja.

Person står på våg som visar 135 kilogram.

Etelä-Karjalan maakunnallinen hyvinvointityöryhmä haluaa ihmisten keskittyvän terveellisiin elintapoihin, mielen hyvinvointiin ja työllisyyden edistämiseen

Eteläkarjalaisten kohoava paino sekä nuorten ahdistus vaativat toimenpiteitä, toteaa Etelä-Karjalan maakunnallinen hyvinvointityöryhmä.

Mustat renkaat roikkuvat oranssia seinää vasten.

Kajaani selvittää liikuntapalveluiden nykytilan

Suuren huomion Kajaanin kaupungin liikkumisohjelmasta vei suunnitelma siitä, että lasten ja nuorten liikuntavuoroihin palautettaisiin käyttömaksut.

En person sticker sin tå i vattnet från simbassängskanten

Unelmien liikuntapäivää vietetään myös Kanta-Hämessä

Teemapäivä kannustaa liikkumaan, ja herättelee myös heitä, joiden liikkuminen hiipui korona-aikana.

Johanna Hermans, fitnessvalmentaja ja fitnessurheilija ja Pernilla Böckerman, fitnessurheilija

Suomessa lapset saavat omat fitnesskilpailut ensi vuonna, mutta fitnesstähti Pernilla Böckerman, 22, pitää ajatusta arveluttavana

Lasten fitnesskisat ovat rantautumassa Suomeen. Niiden muotoa ja sääntöjä ei ole vielä päätetty.

Kimmo Viik ja Otto Hyvönen kuntopyörällä.

Kimmo Viik, 17, vähensi Youtuben katselua ja sai treenit kulkemaan, kun oma koulu vinkkasi avuksi maksuttoman henkilökohtaisen valmentajan

Asiantuntijat ovat huolissaan siitä, kestääkö nuorten toimintakyky tulevaisuuden työelämässä. Toisen asteen opiskelijat voivat löytää itselleen mieleisen lajin henkilökohtaisen liikuntaneuvonnan avulla.

Joogan opettaja istuu puisella lakatulla lattialla risti-istunta-asennossa ja kämmenpohjat toisiaan vasten rinnan edessä. Joogan osanottaja istuu selkä kameraan nähden joogamatolla. Matto on muistijoogan erikoismatto, jossa on ruudukkoihin merkitty kirjaimia, värejä ja kirjaimia.

Tuore liikuntalaji auttaa asiasta toiseen harhailevaa mieltä – ohjaaja: yhdistää aivotreenin ja joogaharjoituksen

Joogalajien kirjoon on syntynyt harjoitus, jossa on mukana aivoja aktivoiva lisuke. Tiede on löytynyt todisteita sille, että jo perinteinen joogakin tekee hyvää aivoille.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Nämä 21 asiaa ja luultavasti tuhat muutakin kannattaa median mukaan tehdä joka päivä

Rutiinit tuovat ihmisille turvaa ja medialle klikkejä. Ehditkö sinä tehdä päivän aikana kaiken, mitä kannattaisi? kysyy Siltamäki vain hieman johdattelevasti.

Eila Huoman poseeraa kameralle paljastaen näyttävät selkä ja hartilihaksensa.

Enonkoskelainen Eila Huoman valmistautuu fitnesskisoihin – viimeisten viikkojen tiukka kuri kiristää myös hermoja

Body Fitness Masters SM40-sarjassa viime vuonna hopealle noussut Huoman tähtää tällä kertaa vieläkin parempaan suoritukseen ja sijoitukseen.

Makkaraa, voita, maitoa, suolaa ja sokeria.

Pohjois-Karjala-projekti toi miehille lisää elinvuosia, mutta enää valistus ei tehoa – nykyhaaste on erottaa luotettava terveystieto huuhaasta

Sydänterveyttä edistänyt Pohjois-Karjala-projekti nosti 1970-luvulla elintapojen merkityksen suuren yleisön tietoon. Enää terveysongelmia ei ratkota pelkällä valistuksella.

Lenkkeilyn suosio on lisääntynyt korona-aikana.

"Ajattelin, ettei se ole ihan täyspäisten hommaa" – Jukka Hynynen juoksee nyt lähes joka päivä, vaikka ei vielä vuosi sitten olisi uskonut

Ulkolajien suosio on kasvanut koronavuosina. Suomalaisten suosiosssa ovat erityisesti peruslajit kävely, juoksu ja pyöräily. Joskus harrastukseen voi hurahtaa vastoin kaikkia odotuksia.

Pöydän ääressä istuvat mies ja nainen puhuvat puhelimessa. Taustalla näkyy uimahallin uima-allas.

Kajaani haluaa saada kaupunkilaiset lisäämään liikuntaa – avuksi avataan "liikuntaluuri", josta saa henkilökohtaisia vinkkejä

Kajaanin kaupungin puhelinpalvelusta saa liikuntaneuvontaa joko soittamalla tai WhatsApp-viesteillä. Tarkoituksena on löytää jokaiselle mieleinen tapa lisätä arkiliikuntaa.

Juontajat Petri Rinne ja Timo Teräsvuori Yle Radio 1:n ohjelmasta Elämänmuutosten ilta (la 19.3.2022)

Oletko tehnyt elämänmuutoksen? Kerro tarinasi suoraan lähetykseen!

Oletko sinä onnistunut tekemään elämänmuutoksen?

Yle Areena logo.

Jalkapallotähtien luotto-ortopedi Lasse Lempainen haluaa Suomen lapset liikkeelle

– Alakoulun tärkempiä oppiaineita on liikunta, sanoo Lasse Lempainen. Turkulainen urheiluortopedi näkee vastaanotollaan, kuinka arkiliikunta vähenee ja lasten liikuntaelinvammat lisääntyvät.

Piirretty kuva juoksevista jaloista.

26-vuotias Liisa sairastui hyvinvointiin – kello soi keskellä yötä, että ehti urheilemaan

Terveellisyyden tavoittelu voi kääntyä itseään vastaan.

Kuusamolaisen husky-tilan emäntä Tiia Jormakka ja Rapsu-siperianhusky.

24-vuotias yrittäjä elää unelmaansa 70 koiran kanssa – Tiia Jormakka tarttui lukion jälkeen yllättävään työpaikkailmoitukseen, eikä ole katunut

Nuori yrittäjä kokee, että fyysinen työ ulkona sopii hänelle hyvin. Hän pilkkoo päivittäin kirveellä koirille suuret määrät lihaa.

Nainen poseeraa kuntosalilla.

Jenny Mesiniemi on yksi ensimmäisistä kuntosalikävijöistä sulun jälkeen – suuntasi Kotkassa salille heti aamuneljän jälkeen

Kuntosalit ovat olleet Kymenlaaksossa suljettuja koronatilanteen takia. Jenny Mesiniemelle se tarkoitti pakollista opinnäytetyön kirjoituslomaa.

Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimon kolumni: Liikkumattomuudessa ei ole kyse tsemppaamisen puutteesta

Ennen kuin alkaa neuvoa ihmisille, miten heidän kannattaa harrastaa liikuntaa, kannattaa tunnistaa omat etuoikeudet, kirjoittaa Omaheimo.

Netflixin katselua tietokoneelta, kuvattu olan takaa.

Säännöllinenkään liikunta ei ehkäise laskimotukoksia, jos istuu liian kauan paikoillaan, kertoo tuore tutkimus

Tutkimuksen mukaan runsas television katselu altistaa laskimotukoksille, sillä pitkä paikallaanolo haittaa verenkiertoa ja lisää riskiä veren hyytymiselle.

Oulun keskustan kävelykatu Rotuaari Kauppurienkadun suunnalta tammikuussa.

Oulun kaupunki jakaa 70 000 euroa osallistuvan budjetoinnin ehdotuksiin

Oulun kaupungin osallistuvan budjetoinnin ehdotuksia otetaan vastaan seuraavan kahden viikon ajan.

Levypainojen takaa näkyy tyhjä kuntosali.

Alkuvuosi on kuntosalien kulta-aikaa – tänään voimaan astuva liikuntatilojen sulku on alan yrittäjille kova isku

Aluehallintoviraston määräys liikuntatilojen sulkemisesta Kymenlaaksossa astuu voimaan tänään. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on, sillä esimerkiksi ratsastusmaneeseja ei tarvitse sulkea.

Henkilö kävelee lumisessa maisemassa auringon paistaessa.

Lappilaiset sairastavat enemmän kuin suomalaiset keskimäärin

Lappilaisten elintavoissa on rutkasti parantamisen varaa. Tämä käy ilmi tänään ilmestyneestä THL:n hyvinvointialueelle tehdystä asiantuntija-arviosta.

nainen kuvassa hymyilee

Villasukka, sukkahousut ja sohva treenivälineenä? Näillä vinkeillä ja kotoa löytyvillä välineillä teet tehokkaan treenin

Pahentunut koronatilanne on sulkenut liikuntapaikkoja osassa Suomea. Personal trainer Kati Sirkola näyttää, kuinka tehokas kotitreeni onnistuu, jos kuntosalille ei ole mahdollisuutta lähteä.

Ylen kolumnisti Roope Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Liikkumattomuus on yleensä asenteesta kiinni

Liikuntatunti jokaisen aikuisen arkipäivään olisi erinomainen idea, kirjoittaa Lipasti.

Puolangan Paljakassa lasketellaan, vaikka osa maata on sulkutilassa koronan takia.

Puolanka jatkaa lasten ja nuorten kannustamista liikkumaan ulkona tarjoamalla kausikortit Paljakan laskettelukeskukseen

Laskettelu on mukana nyt myös koululaisten Suomen harrastamisen mallin kerhotarjonnassa. Kerholaisille kustannetaan lisäksi kyydit ja lasketteluvälinevuokra koulun kerhohankkeesta.

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Somevaikuttajien valmennuksissa ihannoidaan nopeaa laihduttamista, vaikka se on tutkimusten mukaan haitallista

Somevaikuttajat kauppaavat muutaman viikon mittaisia verkkovalmennuksia ja lupaavat niiden olevan loistava startti hyvinvoivaan elämään. Usein vaikuttaa kuitenkin siltä, että valmennuksissa lähinnä kilpaillaan siitä, kuka laihtuu nopeimmin, kirjoittaa Malinen.

biopankki laboratoriohoitaja Suvi Vikholm

Itä-Suomen yliopistossa alkaa laaja elämäntapojen ja perimän yhteyksiä selvittävä tutkimus – yli 5 000 ihmistä kutsutaan mukaan

Elämäntapojen yhteyttä Itä-Suomen biopankista saataviin terveystietoihin ei ole aiemmin tutkittu tässä mittakaavassa. Biopankkisuostumuksen on antanut hieman yli 40 000 ihmistä Itä-Suomessa.

Laskettelijoita menossa hissillä rinteeseen Joupiskalla

Seinäjoki kisaa vuoden liikkuvimman kunnan tittelistä urheilugaalassa

Tammikuussa järjestettävässä valtakunnallisessa urheilugaalassa riittää taas jännitettävää. Seinäjoen kaupunki ylsi kolmen kärkeen ja on ehdolla vuoden liikkuvimmaksi kunnaksi.

Intialainen kuusihenkinen perhe istuu sohvilla. Kuvassa on kaksi miestä ja neljä naista. Vanhemmalla miehellä on päässään punainen turbaani.

Keskiviikko 24.11.2021 (tv)

Lasten ja nuorten koronatartunnat. Intialaiset osaajat. Esteetön ulkoilureitti. Sääennuste.

Planetary Health -lääkäri Hanna Haveri seisoo lammen rannalla ja katsoo kameraan. Sumuinen syyssää.

Ilmastokriisiä ja kansantauteja voi torjua samoilla keinoilla – Suomen ensimmäisen Planetary Health -lääkärin työhön kuuluvat myös ympäristöasiat

Planetary Health -ajattelussa ihmisten ja ympäristön terveyttä tarkastellaan kokonaisuutena. Molemmat ovat riippuvaisia toisistaan. Usein arkiset ympäristöteot ovat myös terveystekoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle