Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

3D-tulostettu ampuma-ase on purettuna osiin valkoiselle alustalle.

Tällaisia aseita terrorismirikoksista epäillyt uusnatsit tulostivat – asetutkija luonnehtii ”aivan leluiksi”

Aseasiantuntijan mukaan toimivan 3D-tulostetun aseen vaarallisuus on verrattavissa poliisin virka-aseeseen. Pääepäilty valmisti aseita kuitenkin halvasta ja heikkolaatuisesta muovista.

Lahden terrorismioikeudenkäynnin epäiltyjä kasvot tunnistamattomiksi pikselöityinä sekä heidän järjestöjensä tunnuksia.

Terrorismista epäillyt uusnatsit ihailivat Venäjää ja toivoivat siltä apua Suomen demokratian romahduttamiseen

Sama uusnatsitoimija on noussut Ylen selvityksissä esiin jo vuosien ajan. Aiemmin hänen viestittelynsä johti mittavaan turvallisuusoperaatioon valtionjohdon suojaamiseksi.

Patruunoita patruunatelineessä. Osa patruunoista on asetettu hakaristin muotoon

Neo-Nazi suspects discussed 'how easy' attacking Sanna Marin would be, court hears

Two suspects chatted about how easy it would be to attack a Social Democratic Party event in Lahti which then-PM Sanna Marin was scheduled to attend.

Patruunoita patruunatelineessä. Osa patruunoista on asetettu hakaristin muotoon

Terrorismista syytetty uusnatsi viestitteli mahdollisuudesta murhata pääministeri Sanna Marin – ”Ase oli käden ulottuvilla”

Lahden terrorismijutun esitutkinnasta ilmenee, että epäillyt pitivät listaa mahdollisista iskukohteista. Listoilla on useita yhdistyksiä, ravintoloita ja Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus.

Evon vanhan riistaaseman puurakenteinen, kaksikerroksinen päärakennus

Uusnatsit viettävät kesäjuhliaan puolijulkisesti – supon mukaan yksittäiset väkivallantekijät voivat radikalisoitua

Hämeenlinnan Evolla järjestetty White Boy Summer Fest ei ole ainoa laatuaan. Äärioikeistolaiset tapahtumat ovat väylä aatteen levittämiselle ja verkostoitumiselle.

Evon vanhan riistaaseman puurakenteinen, kaksikerroksinen päärakennus

Bellingcat: Kansainvälinen uusnatsiverkosto järjesti kesäkuussa tapahtuman Hämeenlinnassa

Tutkivan journalismin ryhmä Bellingcat on julkaissut kuvia äärioikeiston ja uusnatsien White Boy Summer Fest -tapahtumasta vuokramökillä. Tapahtumapaikan omistaja ei kommentoi asiaa Ylelle.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

Lahden terrorismiepäillyt uskoivat ”väestönvaihtoon” – apulaisvaltakunnansyyttäjä kehottaa myös poliitikkoja harkitsemaan kielenkäyttöään

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe pitää Lahden terrorismitutkintaa varoittavana esimerkkinä siitä, miten mielipuoliselta tuntuva ajatuskulku voi johtaa jopa väkivaltarikokseen.

Vasemmalla kaksi uusnatsia kasvot peitettyinä palavan pride-lipun äärellä kädet Heil Hitler -tervehdyksessä. Oikealla aseita ja luoteja.

”Rotusotaan” valmistautuneita uusnatseja vastaan nostettiin syytteitä terrorismirikoksista

Kolmea miestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista.

Mies seisoo aukiolla rynnäkkökiväärin kanssa. Hänellä on päällään Havaiji-paita sekä armeijan taisteluliivi.

Tämä tavallinen kesäpaita voi olla silmänisku äärioikeistolle

Monimerkityksellisten symbolien käyttäminen on riski valtavirtapoliitikolle, arvioi kaksi Ylen haastattelemaa tutkijaa.

takavarikoituja konepistooleja

Terrorismista epäilty Lahden uusnatsi vainosi tummaihoista perhettä – ampui konepistoolilla perheen postilaatikkoa ja julkaisi teosta videon

Terrorismirikoksista epäillyt perustivat sivuston ja alkoivat julkaista videoita sen jälkeen, kun olivat jo jääneet kiinni.

Vasemmalla kaksi uusnatsia kasvot peitettyinä palavan pride-lipun äärellä kädet Heil Hitler -tervehdyksessä. Oikealla aseita ja luoteja.

Poliisi: ”Rotusotaan” valmistautuvat uusnatsit 3D-tulostivat konepistooleja ja suunnittelivat terrori-iskuja ihmisiä ja rautateitä vastaan

Poliisin mukaan Lahden terrorijutun epäillyillä oli nimettyjä, mahdollisen terrori-iskun kohteita. Yle on aiemmin kertonut, että yksi epäillyistä jakoi sisäministeri Maria Ohisalon ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen kotiosoitteita.

Kankaanpään seudun terrorismirikosepäilyn esitutkinta-aineistoa.

Ylen tiedot: Kankaanpään uusnatseilla on yhteyksiä muuhun suomalaiseen äärioikeistoon – poliisi epäilee satanistista uusnatsi-ideologiaa

Ylen hankkimista asiakirjoista ilmenee, että poliisi sai selville terrorismista epäiltyjen miesten yhteyksiä muun muassa Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. Yksi ryhmän jäsenistä vieraili Venäjällä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää istuntosalissa.

Ministeriero surettaa perussuomalaisten pohjalaisia kansanedustajia: ”Suomessa sananvapaus pitää ansaita, se ei ole kaikille sama”

Pohjalaiset perussuomalaisten kansanedustajat eivät olleet tietoisia ministerin eroaikeista. Täydellisen nuhteettomuuden vaatimukset vaikuttavat heidän mukaansa kansanedustajien työhön.

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 22. kesäkuuta 2023.

Äärioikeistoon yhdistetty elinkeinoministeri Vilhelm Junnila kiistää uusnatsisympatiat Ylelle: ”En kyllä koe flirttailevani”

Tuore ministeri pahoittelee aiempaa toimintaansa ja huonoa huumoriaan. Hän kiistää yhteydet äärijärjestöihin. Ylen haastattelussa Junnila lupaa käyttäytyä jatkossa ryhdikkäämmin.

Mielenosoitus Berliinissä.

Nuoren vasemmistoradikaalin vankilatuomio kuohuttaa Saksassa – 28-vuotias nainen järjesti hyökkäyksiä uusnatseja vastaan

Äärivasemmistolainen opiskelija tuomittiin yli viideksi vuodeksi vankeuteen hyökkäyksistä uusnatseja vastaan.

Sinumusta liikkeen vaalimainos.

Sinimustan liikkeen puheenjohtaja sai syytteen juutalaisvastaisesta tviitistä – kertoo olevansa antisemitistinen henkilö

Myös puolueen toisen jäsenen juutalaisvastainen tviitti on poliisilla esiselvityksessä. Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja pitää häiritsevänä, että Suomeen on sallittu rekisteröidä sinimustan liikkeen kaltainen puolue.

Kankaanpään uusnatsit videolla.

Terrorismirikoksista epäiltyjä Kankaanpään uusnatseja tuomittiin pahoinpitelystä – uhreina aiemminkin vainotut Taidekoulun opiskelijat

Kaksi uusnatsiryhmän jäsentä ja heidän tuttavansa alkoivat solvata ja pahoinpidellä vähemmistöryhmään kuuluvaa opiskelijaa Kankaanpään keskustassa vappuna 2021.

Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018.

Kohti vapautta -liikkeessä toimineille syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – tekojen epäillään tapahtuneen Tampereella ja Turussa

Syyte on nostettu seitsemää henkilöä vastaan kahden vuoden takaisista tapahtumista. Viisi heistä on jo aiemmin saanut syytteen lakkautetun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamisesta.

Kaksi poliisia työvaatteissa.

Helsingin poliisilaitos irtisanoi jo kolmannen poliisin asiattoman viestittelyn vuoksi – viestit paljastuivat äärioikeistotutkinnassa

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut ylikonstaapelin rasistisen viestittelyn vuoksi. Viime vuonna laitos irtisanoi kaksi poliisia samasta syystä. WhatsApp-viestit löytyivät äärioikeistotutkinnassa.

Satakunnan käräjäoikeuden talo

Neljä Kankaanpään terrorismiepäiltyä pysyvät vangittuina – yksi uusnatsijoukon jäsenistä vapautettiin viikko sitten

Satakunnan käräjäoikeus pitää terrorismirikoksen valmistelusta epäillyn joukkion neljä jäsentä edelleen vangittuina. Yksi epäillyistä vapautettiin tutkintavankeudesta viikko sitten.

Yhdistelmäkuva barettiin ja kommandopipoon pukeutuneesta henkilöstä jolla on käsissään suuri veitsi ja pistooli. Kuvaan on yhdistetty pienemmät kuvat väännetystä rautatangosta ja koiraa esittävä hihamerkki.

Kankaanpään terrorismista epäilty uusnatsijoukko on vuosien ajan hyökännyt vähemmistöjen kimppuun – tukijoita myös ydinryhmän ulkopuolella

Ylen selvityksessä paljastui kolme todistettavaa väkivallantekoa, joiden motiivina vaikuttaa olevan viha vähemmistöjä kohtaan. Lisäksi joukkion käytös koetaan Kankaanpäässä laajalti aggressiivisen provosoivaksi.

Satakunnan käräjäoikeuden rakennus.

Terrorismista epäilty Kankaanpään uusnatsiryhmä vaatii vapauttamista tutkintavankeudesta – käräjäoikeus päättää asiasta perjantaina

Kaikki tutkintavankeudessa olevat Kankaanpään terrorismijutun epäillyt vaativat pääsyä vapaaksi. Vangittuna on neljä epäiltyä, viides vapautettiin viikko sitten.

oikeustali, Oulu

Tunnetulle uusnatsille lähetetty pahvilaatikko herätti räjähde-epäilyn Oulussa – poliisi epäilee törkeän väkivaltarikoksen valmistelua

Ylen saamat asiakirjat paljastavat uutta tietoa viime maaliskuussa huomiota herättäneestä poliisioperaatiosta, josta KRP vaikenee. Poliisin tiedossa oli, että epäilty uusnatsi on kykenevä valmistamaan räjähteitä.

Kaksi ekoterrorismista epäiltyä ruotsalaista nuorta miestä katsoo kameraan maski päällä ja pitelee rynnäkkökiväärin näköistä asetta kädessään.

Syyslomallaan kaksi teini-ikäistä telttaretkeilijää päätti toteuttaa terroriteon – näin Kankaanpään uusnatsien aatetoverit Ruotsissa toimivat

Väkivaltaan kannustavasta akselerationismista on tullut trendiaate länsimaisen äärioikeiston piirissä. Tässä jutussa kerromme, miten siitä vaikutteita ottavat uusnatsit toimivat.

Tienviitta ja näkymä teollisuusalueelle

Kankaanpään uusnatsiryhmä oli osallisena puukotuksessa keskustassa kesällä 2020 – yksi mies sai puukosta mutta viiltäjää ei saatu selville

Ylen tietojen mukaan ryhmän käyttäytyminen Kankaanpään keskustassa on pitkään ollut hyvin provosoivaa. Kesän 2020 tapahtumissa heitä epäiltiin törkeästä pahoinpitelystä.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Äärioikeistoryhmät ottavat mallia maailmalta ja pyrkivät toimimaan näkymättömästi – aktiivien määrä on vähentynyt, mutta radikaali ydin on jäljellä

Tutkijan mukaan Kankaanpään tapaus on Suomessa monella tavalla poikkeuksellinen, mutta se heijastaa uutta suuntausta äärioikeistolaisessa toiminnassa. Aktiivien määrä on vähentynyt, mutta toiminnan aiheuttama uhka ei.

Satakunnan käräjäoikeuden rakennus.

Käräjäoikeus harkitsee uudestaan, voiko Kankaanpään natsiryhmän jäsentä pitää vangittuna terrorismijutussa – uutta tietoa epäillyn taustasta

Miestä on aiemmin epäilty törkeästä ampuma-aserikoksesta, räjähderikoksesta ja törkeästä pahoinpitelystä. Lisäksi epäilty mies on itse yläkoululaisena joutunut raa'an koulukiusaamisen ja pahoinpitelyn uhriksi.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Asiakirjalähteet paljastavat: Jämijärven maaseutu ja kolmen vuoden takainen mökkimurto ovat Kankaanpään terrorismitutkinnan keskiössä

Epäily terrorismirikoksen valmistelusta ajoittuu vuoteen 2019. Ryhmän epäillään kuitenkin hankkineen murtovarkaudella ampuma-aseita jo 2018. Yhden epäillyn taustasta paljastui epäily törkeästä pahoinpitelystä.

Uusnatsien Kohti vapautta! -marssi ylittämässä Pitkääsiltaa Kaisaniemestä Hakaniemeen natsien hakaristilippujen kanssa Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018

Oikeus vapautti hakaristilippuja kantaneet syytteistä – pelkkä lippujen kantaminen ei ollut kiihottamista kansanryhmää vastaan

Helsingin käräjäoikeuden mukaan hakaristilippujen kantamisessa ei ollut kyse kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Valtakunnansyyttäjä aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018.

Käräjäoikeus antaa merkittävän ratkaisun – oliko hakaristilippujen kantaminen uusnatsien itsenäisyyspäiväkulkueessa kiihottamisrikos?

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion hakaristilippujen kantamisesta itsenäisyyspäivän kulkueessa vuonna 2018. Syyttäjä katsoo, että kysessä oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Myös koulun lähellä järjestetty puhetilaisuus poiki syytteen.

Poliisi poistaa hakaristilippuja - Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018.

Helsinki trial to test legality of Nazis flying swastika flags at demos

The swastikas were confiscated by police at the march on Independence Day 2018.

Poliisi poistaa hakaristilippuja - Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018.

Syyttäjä: hakaristilippujen kantaminen uusnatsien itsenäisyyspäiväkulkueessa selvä ja uhkaava viesti – Syytetyt: iskulauseita vain valkoisia miehiä vastaan

Poliisi takavarikoi hakaristilippuja uusnatsien Kohti vapautta -kulkueesta Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2018. Syyttäjä katsoo, että lippujen käyttäminen oli kiihottamista kansanryhmää vastaan ja lakkautetun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamista.

Ioannis Lagos oikeussalissa.

Belgiasta karkotettu kreikkalaisen uusnatsipuolueen europarlamentaarikko saapui kotimaahan poliisisaattueessa

Ioannis Lagos valittiin kreikkalaisen uusnatsipuolueen Kultaisen aamunkoiton edustajana europarlamenttiin toissa vuonna. Viime vuonna Kultainen aamunkoitto julistettiin Kreikassa oikeuden päätöksellä rikollisjärjestöksi.

Europarlamentaarikko Ioannis Lagos oikeussalissa Kreikassa.

Kreikkalaisen uusnatsipuolueen riveistä valittu euroedustaja menetti syytesuojan – pidätettiin heti Belgiassa

Europarlamentaarikko Ioannis Lagos valittiin europarlamenttiin uusnatsipuolue Kultaisen aamunkoiton riveistä toissa vuonna. Puolue julistettiin Kreikassa rikollisjärjestöksi viime lokakussa. Tuolloin Lagos välttyi pidätykseltä pakenemalla Brysseliin.

Makian johtotiimi Jesse Hyväri, Totti Nyberg ja Joni Malmi.

Vaatemerkki Makia vetää tuotteensa Kärkkäinen-tavarataloista, joiden perustaja tunnetaan uusnatsiyhteyksistä – "Ei katumusta tai anteeksipyyntöjä"

Kärkkäinen-yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen kieltäytyy kommentoimasta asiaa.

Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä.

Court declares neo-Nazi group bankrupt

A liquidator filed for bankruptcy because the debts of the 'Nordic Tradition' association were greater than the assets.

Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä.

Uusnatsien yhdistys meni konkurssiin: Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen kuuluvan ”Pohjoinen perinne” ry:n velat ylittivät varat

Selvitysmies haki konkurssia, koska mitään varoja ei luovutettu hänelle ja yhdistyksen velat olivat varoja suuremmat.

Poliisiautoja pimeällä Mannerheimintiellä

Poliisi valmiina iskemään yli 10 henkilön mielenosoituksiin, jos niitä näkyy – suurista bileistä ei tietoa: "Meitä ei ainakaan ole kutsuttu"

Poliisi valvoo eri puolilla Suomea koronarajoitusten noudattamista ja sitä, ettei luvattomia mielenosoituksia järjestetä.

Uusnatsien järjestämä ”Kohti vapautta”  mielenilmaus.

Jyväskylä cancels event by far-right group with neo-Nazi links

The group has ties to the outlawed neo-Nazi group Nordic Resistance Movement, says an expert on far-right movements.

Uusnatsien järjestämä ”Kohti vapautta”  mielenilmaus.

Kiellettyyn natsijärjestöön liittyvä ryhmä yritti järjestää tapahtuman Jyväskylässä – kaupunki perui liikuntatilan varauksen

Liikuntatilan oli varannut yksityishenkilö, jonka yhteys ryhmittymään piti selvittää ennen varauksen perumista.

Nikos Michaloliakos käsiraudoissa poliisi vierellään. Heidät on kuvatt ylhäältäpäin.

Uusnatsijohtajalle 13 vuoden vankeustuomio Kreikassa

Tuomioistuin linjasi viime viikolla, että äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto -puolue on toiminut rikollisjärjestönä.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssi Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2017.

Analyysi: Oikeus selätti PVL-natsit ja asetti rajat sananvapauden väärinkäytölle

Se, mitä PVL kutsuu sananvapaudeksi on perusoikeuksien väärinkäyttöä, politiikan toimittaja Merja Niilola kirjoittaa.

ikkunanpesua

Tiistai 22.9.2020 (radio)

Ulkomaalaiset eivät aina uskalla hakea työttömyyskorvausta. Työttömyys on kasvanut. PVL pitää lakkauttaa. Suomessa on yli sata uutta koronatartuntaa. Saavutettavuusdirektiivi tulee voimaan.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkue Hakaniemessä 2016.

Poliisi PVL:n lakkauttamisesta: "Sitä kaikki noudattakoot" – Mitä tapahtuu, jos PVL jatkaa toimintaa? Näin poliisi vastaa 9 kysymykseen

Poliisihallitus oli vaatinut Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamista. Poliisin mukaan päätös on merkittävä.

Uusnatsien järjestämä ”Kohti vapautta”  mielenilmaus.

Vuodetut viestit paljastavat: Natsijärjestö PVL yritti kosiskella isoa yleisöä ja käänsi samalla selän kaikista radikaaleimmille seuraajilleen

Pohjoismainen Vastarintaliike sai kansainväliseltä natsiyhteisöltä ohjeita netissä, miten toimia lakkauttamiskanteen kanssa.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssi Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2017.

Finnish Neo-Nazi group's appeal rejected, ban on organisation confirmed

The Nordic Resistance Movement is involved in violent and criminal activities. 

Uusnatsimielenosoitus Helsingissä

Korkein oikeus: Väkivaltainen uusnatsijärjestö PVL ei nauti sananvapauden suojaa, joten se on lakkautettava

PVL:n jäseniä on tuomittu lukuisista vakavista väkivallanteoista, ja KKO:n mukaan sen toiminta oli pääasiassa laitonta.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssi Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2017.

Korkein oikeus antaa ratkaisunsa siitä, lakkautetaanko uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike

Liikkeen lakkauttamisesta on käyty oikeutta kolme vuotta. Aiemmat oikeusasteet ovat olleet lakkauttamisen kannalla.

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja Jämsän torilla 15. elokuuta 2020.

Kaksi vangittu Pekka Katajan murhan yrityksestä, toinen jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu, Kataja esti miehen ehdokkuuden vaaleissa

Tutkinnanjohtaja kertoo Ylelle, että murhan yrityksestä epäillyt eivät ole vaienneet tutkinnassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle