Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi puhui yhdistyksen tilaisuudessa 8. joulukuuta

MaRa kannattaa turistiviisumien myöntämisen lopettamista venäläisille

Työnantajajärjestön mukaan päätös iskisi erityisesti rajan tuntumassa oleviin matkailuyrityksiin, mutta poistaisi myös venäläisiin matkailijoihin liittyvän epävarmuuden alan yrityksissä.

Saimaannorppa makaa kiven päällä Saimaalla.

Saimaan norppasaariston pääsy Unescon luetteloon on parhaimmillaankin vuosien prosessi – tammikuussa saadaan arvio saarten mahdollisuuksista

Saimaan norppasaaristoa halutaan ehdottaa Unescon maailmanperintökohteeksi. Unesco antaa ensimmäisen esiarvion alueen luontoarvoista vuoden lopussa.

Kaksi naista laittaa makupaloja tikkuihin ja tarjottimelle.

Euroopan ruokamaakunta-tunnustus poiki palkittuja lähituotteita – niitä tehdään tutuksi Kalaryssäyksen kävijöille Kuopiossa

Viikonloppuna järjestettävässä Kalaryssäyksessä voi tutustua muun muassa ruokalahja-kilpailussa menestyneisiin elintarvikkeisiin.

Syksyistä metsää järven ympärillä.

Matkailuyrityksillä on vielä digiloikkaa tehtävänä

Vähintään verkkosivut on oltava, sanoo matkailuasiantuntija Outi Mertamo Linnan Kehityksestä.

Ounaskoski Camping Rovaniemellä

Lappilaiset matkailuyritykset ovat pystyneet lyhentämään lainojaan – investoinnit ovat olleet vähissä

Finnveran rahoitus Lapissa on muuttunut. Matkailun sijaan valtion yhtiö on tänä vuonna rahoittanut teollisuutta. Kokonaisuudessa Finnveran Lappiin myöntämä rahoitus on hieman kasvanut.

Matti Aikio tarkkailaa koiransa liikkeitä Kuusamossa karhunmetsästyksen avauksessa.

Karhulupakiista tyhjensi metsästysmatkailuyrittäjän kalenterin ja mökit viime hetkillä – pitkäjänteisempää lupakäytäntöä toivoo myös Metsästäjäliitto

Karhunpyynnin aluetaloudelliset vaikutukset olivat Metsähallituksen mukaan Kainuussa viime vuonna lähes 500 000 euroa. Matkailuyrittäjän mielestä metsästysmatkailulla olisi kansainvälistäkin potentiaalia.

Margetta Jompan-Tiainen

Jaskes mátkkoštangeassi biinnida uhcit turismafitnodagaid Sámis: okta smiehtada, mo birge dálvvi čađa, nubbi vuordá hohppos vánddardansesoŋŋa

Leammi Ahkun tupa fitnodatdoalli ii leat goassige oaidnán dákkár geasi, go fas Anára nuorta oasis Kirakkajávrris Porotila Sanilas reahkká huššá. Eanodagas johtolat lea maid jaskkodan.

Uudet näköalamökit ovat lähes kokonaan lasisia ja prismanmuotoinen rakenne tarjoaa esteettömät näkymät kaikkiin suuntiin.

Vasabladet: Lasi-igluistaan tunnettu mustasaarelainen Kalle's Inn konkurssiin

Kalle's Inn on ollut myynnissä jo pidemmän aikaa. Yrityksen toiminta on ollut puolitehoilla koronan takia.

Kesärannan Lomamajojen yrittäjä Marja Puhakka.

Sienet saattavat itärajalla jäädä matkailijoilta poimimatta – venäläiset turistit tahtoisivat tulla Suomeen, mutta se on liian hankalaa

Suomen matkailukesässä on tänäkin vuonna venäläisten mentävä aukko. Etenkin itärajalla sijaitsevat yritykset ovat huomanneet, että naapurimaasta ei nyt tulla Suomeen lomalle.

Ruskeahiuksinen tyttö hymyilee saadessaan syliin mustavalkoisen kilin. Vieressä tilan emäntä auttaa kilin nostamisessa.

Lammasjoogaa ja vuohiterapiaa – kotimaan reissaajia houkutellaan maaseutulomille monin keinoin, mutta kesän varaustilanteet vaihtelevat

Suomessa matkailukesä on täydessä vauhdissa. Siinä missä osa lomailijoista suuntaa pitkästä aikaa ulkomaille, etsii osa reissukohteita kotimaasta. Maaseuduilla matkailuyrittäjät seuraavat jännittyneenä, mitä kuluva kesä tuo tullessaan.

Henkilö rannalla Yyterissä.

Kalajoen valtuusto: Kylpylä SaniFani remontoidaan verorahoilla

Valtuusto myönsi kunnostustöihin 350 000 euroa. Samaan aikaan Kalajoki myy Hiekkasärkiltä tiloja yli puolella miljoonalla eurolla hotelliketjulle.

Nainen nojaa kaiteeseen Mikkelin ostoskeskus Stellasta.

Palaavatko ulkomaalaiset turistit koronatauon jälkeen Etelä-Savoon? Matkailujohtaja: "Keski-Euroopan lomasesonki on suuri mysteeri, jota jännitämme"

Venäläiset turistit ovat poissa, ja jostain pitäisi saada ulkomaalaisia turisteja tilalle. Kotimaan matkailijoiden määrää leikkaa ulkomaan matkailun vapautuminen koronasulkujen jälkeen.

poro Jaakkolan porotilalla

Nyt julkaistiin matkailuporoille oma hyvinvointikriteeristö

Hyvinvointikriteeristö kertoo, miten poroja tulee hoitaa ja käsitellä matkailuyrityksissä. Siihen sitoutuminen on yrityksille vapaaehtoista.

Kaisu Nikula

Matkailijat eivät osaa aina käyttäytyä saamelaisalueella – sitä varten luotiin ohjeistus, jolle matkailuyrittäjän mielestä on tarvetta

Vastuullisen matkailijan ohjeistuksessa ohjeistetaan tekstien ja kuvien kautta, kuinka käyttäytyä saamelaisalueella ja saamelaisia kohtaan.

Mustapipoinen mies istuu järven jäällä jakkaralla. Taustalla on moottorikelkka.

Kiinnostus kestävää matkailua kohtaan kasvaa – sotkamolaisyrittäjä: asioiden kehittäminen on jatkuvaa

Kainuun Luontoretket sai vasta Sustainable Travel Finland (STF) -merkin, joka kertoo matkailijoille, että yrityksen toiminta on ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävää.

Saimaannorppa rantakivellä

Matkailualan yrittäjät sopineet yhteisiä pelisääntöjä norppaturismille

Metsähallitus ja ELY-keskus järjestivät keskiviikkona Savonlinnassa tiedotustilaisuuden Saimaan alueen matkailuyrittäjille koskien saimaannorpan huomioimista matkailutoiminnassa.

Ranskan radio haastattelemassa Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvaa hänen työhuoneellaan.

Keskiviikko 16.3.2022 (tv)

Itäraja. Nuorisobarometri. Lapin matkailu. Säätiedot.

Hiihtolomalaisia Ylläksellä 22.helmikuuta 2022

Lapin talvimatkailu nousi jo koronaa edeltäneelle tasolle – ainoastaan aasialaiset matkailijat ovat puuttuneet

Lapin matkailussa elettiin korona-aikana kituvuosia, mutta viime syksynä tapahtui selvä käänne. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on kivunnut takaisin koronaa edeltävälle tasolle – tosin ei vielä kaikkialla Lapissa.

Asuntovaunuja Pistohiekan leirintäalueella.

1970-luvun legendaarinen bileranta herätetään uudelleen henkiin – nyt vetonaulana ovat luonnonrauha ja saimaannorppa

Puumalan Pistohiekka uinui liki luonnontilaisena monta vuosikymmentä. Aiemmin nuorison bileistä tunnettu paikka halutaan nyt nostaa matkailukohteeksi etenkin luontoarvojen avulla.

Ilmakuva kesäisestä Bomban kylpylähoitellista Pielisen rannalla.

Riverian erä- ja luonto-opaskoulutus laajenee Nurmekseen

Bomban ja Hyvärilän alueella elokuussa alkavaan koulutukseen otetaan 14 opiskelijaa.

Matkailukeskus Harjun Portin yrittäjä Markus Kaskinen

Talvilomia odotetaan jo Etelä-Savon yrityksissä – matkustuspäätöksiä tehdään vasta viimetingassa

Etelä-Savon matkailuyrittät odottavat talvilomamatkailun olevan huipussaan viikolla 8, kun eteläsuomalaiset viettävät lomiaan. Vielä ei näy suuria varaushuippuja, sillä matkustuspäätöksiä tehdään korona-aikana vasta aivan viimetipassa.

Kuusamolaisen husky-tilan emäntä Tiia Jormakka ja Rapsu-siperianhusky.

24-vuotias yrittäjä elää unelmaansa 70 koiran kanssa – Tiia Jormakka tarttui lukion jälkeen yllättävään työpaikkailmoitukseen, eikä ole katunut

Nuori yrittäjä kokee, että fyysinen työ ulkona sopii hänelle hyvin. Hän pilkkoo päivittäin kirveellä koirille suuret määrät lihaa.

salaattia tarjolla ravintolan noutopöydässä.

Hallitukselle avoin kirje Lapin matkailuyrittäjiltä: Ravintolasulku johtaisi kansainvälisen matkailun loppumiseen

LME:n mukaan matkailuyritysten toimintojen alasajo vaarantaa kymmeniä tuhansia työpaikkoja koko maassa, kun henkilöstöä jouduttaisiin lomauttamaan ja irtisanomaan.

Mies luistelee järven jäällä auringon laskiessa.

Bling-bling ei enää houkuttele turisteja – matkailun uusi luksus on tikkupullaa nuotiolla ja lasiseinäinen huvila suomalaisessa metsässä

Perinteinen luksuksen käsitys on muuttunut. Uusi luksus on ainutlaatuisia reissukokemuksia, tietoista kuluttamista ja personoitua hyvinvointia. Suomelle se on tilaisuus houkutella uusia matkailijoita.

Turisteja saapuu Rukalla mökille.

Tilauslennot rullaavat Pohjois-Suomen kentille ja tartuntamäärät ovat nousussa – tämä matkailusesonki vaatii koronatestejä ja nopeita muutoksia

Positiivisia koronatestejä on tehty hiihtokeskuksissa useita ulkomaalaisten keskuudessa. Rukalla majoitusyrittäjä muutti vastaanoton suoraan mökkeihin.

Tarjoilijan käsi kaataa kiiltävästä termoskannusta kahvia kuppiin ravintolapöydässä, jossa näkyy myös aamiaisastioita.

Kysely: Epävarma tulevaisuus piinaa satakuntalaisia matkailuyrityksiä

Korona-aika on pannut matkailualan yritykset lujille. Kyselyyn vastanneista matkailuyrityksistä puolet ei osannut arvioida, milloin liiketoiminta palaa normaaliksi.

Talvinen Neitikoski virtaa Lieksanjoessa Ruunaan reitkeilualueen kupeessa.

Villi Pohjola uskoo luontomatkailun kasvuun Lieksan Ruunaalla – "Kysyntä tuntuu kasvavan koko ajan"

Villi Pohjola tarjoaa jo tekemistä, majoitusta ja ohjelmapalveluja Nurmeksessa. Yhtiön toimitusjohtaja suunnittelee kolmen kohteen yhdistämistä Pielisen alueella.

Maastopyöräilijät saavat opastettuja reittejä

Kanta-Hämeen maastopyöräreiteistä reittiselosteita – "Tuonne voidaan lähteä kauempaakin"

Hämeen ammattikorkeakoulu ja Vanajavesikeskus laativat kuudesta kantahämäläisestä maastopyöräreitistä kattavat reittiselosteet. Niiden avulla maakuntaan toivotaan lisää luontomatkailijoita.

Ilmakuva Kemin Matkailu Oy:n lumilinnan alueesta ja niiden majoitusmökeistä.

Kemissä uskotaan matkailun uuteen nousuun, vaikka epäilijöitäkin riittää – kaupunkivetoisen yhtiön rinnalle halutaan myös yksityisiä toimijoita

Jäänmurtajastaan ja lumilinnastaan tunnettu Kemin Matkailu Oy on toiminut kaupunkivetoisesti yli 30 vuotta. Kun yhtiö pääsi vihdoin tekemään miljoonien liikevaihtoa ja investoimaan isosti, tuli korona ja ajoi yhtiön kassakriisiin. Teollisuuskaupungissa matkailu hakee vielä hyväksyntää, eikä sen tukeminen kaupungin varoista ole kaikkien mieleen edes maailmanlaajuisen pandemian takia.

Ihmisiä Jaakon päivillä vuonna 2019 Pietarsaaressa, Strengbergin tehtaan edustalla.

Pietarsaaren matkailukesä oli vilkas – valtakunnallinen markkinointikampanja edesauttoi asiaa

Pietarsaaren matkailukesän vilkkaus näkyi yöpyjien määrän kasvussa. Kuusi kohdetta osallistui valtakunnaliseen markkinointikampanjaan, joka omalta osaltaan oli menesys.

Turisteja matkailujäänmurtaja Sampon kannella.

Kemi myönsi kaupungin matkailuyhtiölle lisää lainaa

Kemin kaupunginvaltuusto päätti myös jatkaa matkailuyhtiön kaupungilta aiemmin saaman lainan takaisinmaksuaikaa.

Husky-spann vid Bearhill Husky, Rovaniemi, oktober 2020.

Vetokoirayrittäjät voivat jatkossa osoittaa toimintansa vastuullisuuden sertifikaatilla

Ensin laadittiin kriteeristö koirien vastuullisesta käytöstä matkailussa. Syksyn aikana laaditaan vastaavat kriteerit matkailuporoille.

Ihmisiä istuu moottorikelkkojen päällä lumisessa maisemassa.

Maailmanlaajuista Netflix-näkyvyyttä luvassa pienelle Ounasjokivarren matkailuyritykselle Rovaniemellä

Erikoisia loma-asuntoja esittelevän matkailuaiheisen sarjan kuvaustiimi matkusti Rovaniemelle puolitoista vuotta sitten, juuri ennen koronaa. Ollero Eco Lodgen toimitusjohtaja Arttu Pöyryä kuvaustiimin tupsahtaminen pihaan alkuun jännitti.

Mies seisoo maalatun porokoristeen vierellä.

Ulkomaalaiset työntekijät saattavat pelastaa Lapin matkailun ahdingolta – ensi talvena joka neljäs osaaja voi tulla rajojen takaa

Lapin matkailusesongista odotetaan hyvää, ja alalla pelätään työvoimapulaa. Se ei välttämättä toteudu pelätyn suuruisena, sillä työhakemusten määrä on kääntynyt nousuun. Moni palaa alalle ja ulkomaalaiset tekijät täydentävät tarvetta.

Två röda träbyggnader vid vatten, somrigt.

Historiallinen Strömforsin ruukki löysi ostajan – kahdeksan rakennusta käsittävän alueen hinta on noin 150 000 euroa

Uusi omistajaehdokas haluaa Strömforsin ruukista nykyistä vetovoimaisemman matkailukohteen. Alueella jo toimiva kiinteistösijoitusyhtiö oli ainoa, joka jätti ostotarjouksen historiallisen ruukkialueen vanhoista rakennuksista. Kokonaisuus on menossa kaupaksi noin 150 000 eurolla.

Jorma Kuiri, Sisko Väisänen ja Kari Lintula juovat kahvia Möhkön majatalon edessä.

Matkailussa ei ollutkaan kaikkien aikojen superkesä, vaikka ennätyksiä rikottiin – nyt lomailijoilla on ollut jo vaihtoehtoja luontopoluille

Heinäkuussa kotimaan matkailuyrityksissä kirjattiin enemmän yöpymisiä kuin kertaakaan aiemmin mittaushistoriassa. Kuitenkin vain osa matkailuyrityksistä on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan. Vilkkainta on ollut leirintäalueilla.

Rinnehissi Vuorenmaan hiihtokeskuksessa

Soinin kunta hakee uutta yrittäjää Vuorenmaan hiihtokeskukseen, tavoitteena avaaminen jo marras-joulukuussa

Oikeustoimet alueen edellisen yrittäjän kanssa ovat jarruttaneet Vuorenmaan kehittämistä. Tavoitteena on löytää uusi yrittäjä syyskuun aikana.

Joki.

Inari-Saariselkä matkailualueella ennätysheinäkuu

Saariselällä kirjattiin kaikkien aikojen ennätys heinäkuussa.

Kuvassa on Hailuoto syyskuussa 2020.

Hailuoto karsii ja kehittää retkeilyverkostoaan, kunta tavoittelee laadukkaita reittejä asukkaille ja matkailijoille

Hailuodossa on selvitetty retkeilyreittien kehittämismahdollisuuksia viime vuodesta alkaen. Nyt valmistuneen ehdotuksen mukaan kunta haluaa varmistaa reittien ylläpidon ja saavutettavuuden, minkä takia osasta reiteistä saatetaan joutua luopumaan.

Keskiyön aurinko laskee Ounasjoen taakse, etualalla Arktikum-talon lasikattoa.

 Kotimaan matkailu avitti Lapin heinäkuuta

Kotimaisia yöpyjiä 30 prosenttia enemmän, ulkomaalaisia 20 prosenttia vähemmän. Lapin matkailutilasto kertoo lohdullista faktaa heinäkuun yöpymisistä verrattuna edellisvuoteen.

Palkitus rivissä

Taisto Kainulainen sai Imatra-mitalin

Imatran kaupunki on tänään Imatra-päivänä palkinnut ansioituneita imatralaisia.

Naisten melontatapahtuma Oulankajoella 20. kertaa.

Naiset melovat hyvinvointinsa eteen Oulankajoella – osallistuja: "Tämä uskomaton Lapin luonnon lumo tänne vetää"

Anne Murto on järjestänyt melontatapahtuma jo 20 vuotta. Jo parituhatta naista on kokenut tapahtuman.

Ihmisiä hissijonossa Kittilän Levillä helmikuussa 2021.

Finnvera: Lappilaisyritysten alkuvuosi sujui edellisvuotta paremmin – matkailuala tarvitsi eniten rahoitusta

Moni matkailuyritys on tarvinnut lyhennysvapaata lainoihinsa. Tuleva talvikausi on näiden yritysten kannalta kriittinen, sanoo Finnvera.

Perämeri kesäyönä.

Matkailijoita houkutellaan Kemiin Perämeren saariston avulla – keinoina elämyksellisyys ja tarinallisuus

Tarkoitus on saada matkailijat viipymään pidempään ja käyttämään palveluita alueella.

Savonlinnan  Seudun Matkailun toimitusjohtaja Jaana Komi iloitsee kaikkien aikojen matkailukesästä.

Savonlinnan matkailussa huippukesä jopa ilman oopperaa – matkailijamäärä kasvoi kymmenillä prosenteilla

Yksi Suomen kesäpääkaupungeista Savonlinna jäi jo toisena kesänä perättäin ilman oopperajuhlia. Silti Savonlinnassa on nähty kaikkien aikojen vilkkain turismikesä. 

Villi luonnossa kulkeminen ja leiriytyminen on riski Suomen pohjoisimmalle järvelle

Pulmankijärvi on uniikki luontokohde, mutta kestääkö se matkailun kuorman? "Villin lännen touhu" saa Metsähallituksen pohtimaan leirintäkieltoa

Suomen pohjoisin järvi Nuorgamissa nousi somen myötä puskaparkkeeraajien suosioon. Vuonosta erilleen jäänyt järvi on hieno retkikohde, mutta matkailijoiden paljous kuluttaa luontoa ja jätemääristä kärsivät lähialueen yritykset.

lohenuistelua oulujoella

Kulttuurimatkailutuotteiden kiinnostavuutta testataan Oulun seudulla kahden vuoden ajan

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys testaa kulttuurimatkailutuotteita ja kehittää ympärivuotista kulttuurimatkailutarjontaa Pohjois-Pohjanmaalla. Tavoite on saada aikaan myös kulttuuritapahtumakalenteri.

pitkospuut suolla

Retkeilybuumissa on laantumisen merkkejä

Kansa kirmasi kansallispuistoissa viime kesänä mutta kuluvana suvena on voinut harrastaa muutakin, mikä näkyy laskuna ainakin syrjäisempien kansallispuistojen palveluiden kysynnässä.

Rakennuksen kuljettaminen ja asentaminen kivikkoiseen ulkosaaristoon ei ole ihan pikkujuttu. Kalle`s Innin toimitusjohtaja Freddi Skott seuraa vierestä.

Palkitun matkailuyrityksen Kalle's Innin myynnistä neuvotellaan kahden paikallisen sijoittajan kanssa

Lasi-igluistaan tunnettu mustasaarelainen Kalle's Inn on ollut myynnissä keväästä saakka. Tällä hetkellä kauppoja hierotaan kahden paikallisen toimijan kanssa. Yrityksen toiminta on ollut puolitehoilla koronan takia.

Koiravaljakkoyrittäjä odottaa eurooppalaisia talvituristeja, koska Aasiasta tuskin tulee ketään

Lapin talvimatkailua myydään jo täyttä häkää Eurooppaan, mutta mistä löytyvät työntekijät? Pandemia vei osaajia muille aloille

Tieto matkailumallista helpottaa Lapin talvimatkojen myyntiä, tosin tiukan koronakurin alla eläviä aasialaisturisteja tuskin tänä talvena nähdään. Haastetta sesonkiin valmistautumiseen tuo se, että moni matkailualan osaaja on jo ehtinyt vaihtaa alaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle