Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

kyykäärme

Tiesitkö tätä: Kyy saattaa liftata uimarin selässä, eikä siitä kannata hermostua – "Käärmeet ovat mielestäni kauniita ja aika täydellisiä", sanoo tutkija

Arkihavaintojen mukaan kyitä on tänä kesänä tavallista enemmän. Tutkijatohtori Janne Valkonen on eri mieltä. Helle tekee kyistä aktiivisia, koska niiden ei tarvitse käyttää aikaansa lämmittelyyn.

Sammakkokoiras kuljettaa nuijapäitään.

Erikoiset nuolimyrkkysammakot löivät tutkijat ällikällä: Nuijapäät selviävät melkein missä vain ja kannibaalit elelevät sovussa yhteisessä lammikossa

Jyväskylän ja Stanfordin yliopistojen tutkijat tarkkailivat nuolimyrkkysammakkojen elämää Amazonialla. Nuolimyrkkysammakot ovat monella tapaa erikoisia tapauksia. Ne esimerkiksi munivat maalle, vaikka nuijapäät hengittävät kiduksilla.

kyykäärme, kyy

Kyy on purrut Kajaanin Kesäniemessä kahta ihmistä lyhyen ajan sisällä – kaupunki on raivannut rannan pusikoita

Kaupunki on saanut tiedon kahdesta kyyn puremasta. Toinen on viime viikon perjantailta ja toinen koulujen päättymisjuhlien ajalta. Henkilöt ovat käyneet päivystyksessä. Kyy on ollut liikkeellä Kesäniemessä laiturien läheisyydessä.

Ryhmä kyykäärmeitä lämmittelee sulan kiven päällä Rovaniemellä keväällä 2021

Kyyt ovat jo hereillä Lapissa ainakin Rovaniemen korkeudelle asti

Kyykäärmeet ovat heräilemässä talvihorroksestaan. Kuun puolenvälin jälkeen lämpimät säät houkuttivat käärmeet lämmittelemään auringonvaloon jo Rovaniemen korkeudella. Viikonlopun kylmän sääjakson jälkeen niitä näkee taas talvipesiensä lähellä.

Parabuthus planicauda-skorpioni

Vuosikymmeniä museossa maannutta fossiilia tutkittiin uudelleen – nousiko skorpioni ensimmäisenä eläimenä maalle?

Muinaiset skorpionit olivat vain runsaat kaksi senttiä pitkiä. Samoihin aikoihin merissä elI jopa lähes kaksimetrisiä meriskorpioneja.

Antti Raanta

Suomalainen NHL-vahti järkyttyi kuultuaan kaksivuotiaan tyttärensä hengenvaarasta kesken pelireissun – kalkkarokäärme luikerteli ilmastointikoneen alta: ”Lapsi leikki siinä vain minuutteja aiemmin”

Antti Raannan kotona vierailleet skorpionit olivat menneen kauden kuuma puheenaihe Coyotesin pukuhuoneessa. Vielä vaarallisempia vieraita Raannan kotiin saapui tänä syksynä.

Kalkkarokäärme

Heinolan käärmeuhkailija selviää ilman rangaistusta

Viranomaisia myrkkykäärmeillä Heinolassa uhannut mies ei joudu oikeuden eteen. Käärmeet on palautettu omistajalleen.

Kalkkarokäärme

Myrkkykäärmeellä ensihoitajia ja poliisia uhkaillut mies sai lemmikkinsä takaisin

Heinolassa ensihoitajat joutuivat eriskunmallisen uhkauksen kohteeksi, kun asuntoonsa linnoittautunut mies aikoi heittää käärmeen heidän päälleen.

Kalkkarokäärmeitä.

Mies uhkasi ensihoitajia myrkkykäärmeellä – asunnosta takavarikoitiin neljä muutakin vaarallista matelijaa

Äkäinen käärmeiden omistaja linnoittautui asuntoonsa Heinolassa. Mies uhkasi heittää myrkkykäärmeen viranomaisten päälle.

Antti Raanta Arizonan maalilla.

Aavikolla voi sattua kaikenlaista – skorpionit häätivät NHL-vahti Antti Raannan perheen evakkoon

Arizonan Antti Raannalla on riittänyt haasteita kuluvana syksynä myös kaukalon ulkopuolella.

Suur-Mekongin alueella Vietnamissa ja Kambodžassa elävä Trimeresurus rubeus - käärme. Kuuluu 126 uuteen eliölajiin, jotka löydettiin Suur-Mekongilta vuonna 2011.

Kammoatko hämähäkkejä ja käärmeitä? Reaktiosi sai alkunsa kymmeniä miljoonia vuosia sitten

Tutkijoiden mukaan varhaiset esivanhempamme oppivat pelkäämään myrkyllisiä eläimiä kauan ennen kuin nisäkkäistä oli vaaraa.

kyykäärme

Kyykoiraat heräävät kevääseen – Testaa kyytietämyksesi!

Koiraskyyt ovat herrasmiehiä. Ne eivätkä pure vastustajiaan.

sirppihyppyhämähäkki

Hyppyhämähäkkien superaivoista lisää laskentatehoa tietokoneisiin?

Hyppyhämähäkin neuraalilaskenta hämmästyttää!

Kyy

12 kyyn puremaa koiraa yhtä aikaa hoidossa – puremien määrässä suuria alueellisia eroja

Kyyn purema on lemmikille kivulias ja jopa hengenvaarallinen. Lemmikkien kyyn puremat ovat jokakeväinen ilmiö, mutta tänä vuonna määrissä on suuria paikallisia eroja.

Kyykäärme koiras Ähtärin eläinpuiston terraariossa.

Eläinpuiston uusi kesäasukas on ainoa Suomessa – turkulaiskyy lomailee kesän Ähtärissä

Toni Beckmanin harrastus ovat myrkkykäärmeet. Hän kasvattaa ja lisäännyttää käärmeitä kotonaan. Yhden myrkkykäärmeen mies toi kesäksi lainaan Ähtärin eläinpuistoon.

Kyy

Kyyn voi siirtää itsekin, kunhan tietää muutaman jutun

Myrkkykäärmeharrastaja ja kyyekspertti Toni Beckman vakuuttaa, että kuka tahansa voi siirtää väärään paikkaa eksyneen kyyn. Muutama asia on kuitenkin syytä tietää.

Kyykäärme miehen kädessä.

Kyyt kiemurtelevat jo koloistaan – "Poikkeuksellista on niiden valtava määrä"

Ensimmäisiä havaintoja kyykäärmeistä on jo tehty. Käärmetutkijan mukaan ainakin Etelä-Suomessa talvi oli käärmeille ihanteellinen, ja sihisijät näyttävät selvinneen poikkeuksellisen hyvin.

Kyykäärme.

Kyyn pureman vastamyrkkyä saadaan sittenkin – puolalaisista hevosista

Kyyn pureman vastamyrkkypula näyttää korjaantuvan puolalaisen valmisteen avulla. Määrän arvioidaan riittävän tämän kesän tarpeisiin, kerrotaan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Kyykäärme maassa.

Kyyn pureman yleisin vastamyrkky koirille vanhentunutta tai lopussa – eikä uutta saa koko kesänä

Kyyn purema saattaa tänä kesänä koitua kohtalokkaaksi koirille, sillä yleisin Suomessa käytetty kyyn pureman vasta-aine jää tänä kesänä kokonaan saamatta tehtaan tuotantovaikeuksien takia. Fimea pyrkii saamaan tilalle toista erityisluvallista valmistetta.

Myrkkykäärmeharrastaja Toni Beckman mittaa käärmeiden lämpötiloja infrapunamittarilla.

Lämpö herättää jo kyyt horroksesta

Kyy horrostaa normaalisti syksystä kevättalveen. Joulukuun lämpö on kuitenkin saanut monet myrkkykäärmeet matelemaan ulos talvikoloista.

Vihreä mamba on puissa elävä tappavan myrkyllinen käärme.

Tehokas vastalääke käärmeenpuremiin loppumassa maailmasta

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan lääkkeen puute voi johtaa kymmeniin tuhansiin kuolemiin.

Kyykäärme.

Myyrämäärä pitää käärmeet kylläisinä

Suomessa ei ole kylmän alkukesän aikana juuri näkynyt käärmeitä. Ne lähtevät kuitenkin liikkeelle heti, kun sää lämpenee. Käärmeillä on tänä vuonna riittävästi ruokaa, sillä myyriä on runsaasti.

Kyykäärme.

Millaiset oireet kyyn purema aiheutti?

Ihmiset reagoivat kyyn myrkkyyn eri tavoin. Yhdelle myrkky voi aiheuttaa pieniä oireita, toiselle siitä saattaa koitua jopa hengenvaara. Miten sinä toimit kyyn pureman jälkeen?

Kyykäärme

Kyyn puremasta kuukausien kivut – "etukäteen ei voi tietää, kuinka herkkä myrkylle on"

Suomalaiset eivät aina ota kyyn puremaa riittävän vakavasti, sanoo ylilääkäri. Hyväkuntoinen aikuinenkin saattaa saada puremasta vakavia oireita. Pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla kuolema.

Luontoasiantuntija Urpo Koponen poistaa omakotitalotontilta kyykäärmeitä Pyhtäällä

Perheen tontti täynnä kyitä – näin niistä päästiin eroon (video)

Pelko ja viha kyykäärmeitä kohtaan istuu syvällä suomalaisissa, sanoo luontoasiantuntija Urpo Koponen. Viime vuosina hän on auttanut pyhtääläistä Longan perhettä siirtämään tontiltaan suuren määrän kyitä. Suomi on edelleen ainoa länsieurooppalainen maa, jossa kyytä ei ole vielä rauhoitettu.

Kyytä etsimässä

Kyy kiemurtelee portaille – saako tunkeilijan tappaa vai pitääkö käärme siirtää?

Tappaminen ei ole ainoa tapa päästä eroon kotipihalle putkahtaneista kyykäärmeistä. Nastolalaismies on ottanut tehtäväkseen siirtää ihmisten tunkeilijoiksi kokemat kyyt luontoon, jossa ne eivät häiritse. Kyytontilla asuva perhe pitää ajatusta kauniina, mutta käytännössä huonona ratkaisuna.

Kyykäärme

Mitä tekisit kotipihaasi luikerrelleelle kyylle?

Väärälle paikalle eksyneen kyyn saa tappaa, mutta käärmeen voi hävittää pihapiiristä muillakin konsteilla. Miten sinä toimisit, jos törmäisit kotipihallasi kyyhyn?

Tutkijat lypsävät myrkkyä käärmeestä valmistaakseen sille vastamyrkkyä.

Brittitutkijat kehittävät uutta tehokkaampaa vastamyrkkyä käärmeenpuremiin – video

Brittitutkijat pyrkivät kehittämään uuden, tehokkaamman ja ennen kaikkea halvemman vastamyrkyn käärmeenpuremiin. Lääkkeen olisi tarkoitus tepsiä kaikkien Saharan eteläpuolisten käärmeiden puremiin.

Hämähäkki jäällä (sääkuva)

Hämähäkki ja kyy heräsivät jo – maisema sulaa sääkuvissa eri tahtiin

Pohjanmaalla kevät tekee tuloaan, kertovat yleisön sääkuvat. Lisääntyvä valo ja lämmittävä aurinko ovat alkaneet tehdä kevättä paikoin jo oikein olan takaa.

Afrikkalainen mustamamba (Dendroaspis polylepis) on erittäin suurikokoinen myrkkykäärmelaji, se saattaa kasvaa yli neljän metrin pituiseksi.

4,5-vuotias mustamamba sai uuden kodin – "Yhteiselo sujuu sopuisasti"

Mustamamba kuoriutui helsinkiläisessä eläintalossa neljä ja puoli vuotta sitten. Se on nyt yleisön nähtävillä eläintalon näyttelyterraariossa.

Tiina Tuovinen

Kyyn vastamyrkkyä jouduttu antamaan tavallista useammalle – yksi annos maksaa runsaat 3 000 euroa

Myrkytystapauksia on ollut poikkeuksellisen paljon Pohjois-Karjalassa, jossa myös vastamyrkkyä on jouduttu antamaan tavallista useammalle. Yksi vastamyrkkyannos maksaa runsaat 3 000 euroa.

Kyykäärme maassa.

Kyyn puremia harvinaisen paljon – vaatii aina lääkärihoitoa

Kuopion yliopistolliseen sairalaan on hakeutunut samana viikonloppuna useista kyyn puremia ihmisiä. Helle on saanut käärmeet liikkeelle.

Kyykäärme.

Pahin kyykesä on vielä edessä

Kyyt ovat pysyneet poissa ihmisten ilmoilta alkukesällä. Puutarhuri ja tutkija uskovat käärmeiden kuitenkin ryömivän esiin säiden lämmetessä.

Kyykäärme.

Unohda vanha keino – imeminen ei auta kyyn puremaan

Jos kyy pääsee puremaan, hoidon kanssa ei kannata viivytellä. Ei myöskään pidä uskoa hokemaa, jonka mukaan vanha keino on parempi kuin pussillinen uusia. Asiantuntija tyrmää tehottomina vanhan kansan niksit kaataa puremakohtaan sokeria tai ryhtyä imemään siitä myrkkyä pois.

Kyykäärme maassa.

Kyyn puremajäljet ilmestyvät yhä harvempaan nilkkaan

Luonnossa kulkevat ovat tottuneet varomaan kyykäärmeitä. Yllätetty kyy voi iskeä hampaansa nilkkaan ja aiheuttaa ihmisille eritasoisia oireita. Riski tulla kyyn puraisemaksi on kuitenkin pienentynyt, kerrotaan Myrkytystietokeskuksesta.

Kyykäärme.

Myrkkykäärme varoittaa saalistajia väreillä ja kuvioilla - myrkytön osaa matkia

Janne Valkonen on tutkinut väitöskirjassaan käärmeiden värityksen merkitystä. Kyykäärmeellä ja sen eurooppalaisilla sisarlajeilla on kaikilla sahalaitakuvio, jonka Valkonen on osoittanut toimivan varoitussignaalina käärmeen myrkyllisyydestä.

Kaksi kyytä.

Kuvagalleria: Kamppailevat kyyt ja kirjava orava

Kylmät kevätyöt ja melko viileät viime päivät ovat jarruttaneet maiseman vihertymistä. Kuluneella viikolla keskisuomalaiset ovat ikuistaneet sääkuviin muun muassa kukkia ja eläinmaailman kuulumisia.

Kalkkarokäärmeitä.

Teksasissa kilpaillaan kalkkarokäärmeiden syömisessä – video

Tapahtumaan kuuluu myös käärmeiden nylkemiskilpailu.

Käärme.

Lentävillä käärmeillä hämmästyttävä aerodynaaminen kyky – voi uudistaa laskuvarjon mallin

Käärmeillä ei ole siipiä, mutta ne pystyvät hyödyntämään kapeaa ruumistaan taitavasti parantaakseen liito-ominaisuuksiaan. Taidosta voi olla hyötyä laskuvarjojen kehittämisessä, ehkä jopa avaruustutkimuksessa.

Kyykäärme maassa.

Nettikeskustelijat tiukkana: Kyyt olivat täällä ennen ihmistä!

Nettikeskustelijat jakautuvat kahteen leiriin: toiset antavat kyyn elää ja toiset pelkäävät pistosta ja lieroa hullun lailla. Osa keskustelijoista on huolissaan siitä, mitä luonnolle tapahtuu, kun ihminen muokkaa sitä täysin itsevaltaisesti.

Kyy maastossa

Mikä kyyssä hirvittää?

Lähes poikkeuksetta ihminen kavahtaa reitille eksynyttä käärmettä. Mikä kyyssä saa ihmisen kavahtamaan? Tapatko sinä matelijan pihaltasi?

Kirsi Kujala ja Katja Järvinen ihmettelevät lautakasaa

Kyylle ja ihmiselle tuli Lahdessa reviiririita

Uusia pientaloalueita rakennettaessa kyykäärmeistä voi tulla ongelma. Näin on käynyt tänä kesänä Lahden Kaarlaaksossa, jossa käärme on purrut useita lapsia.

Kyypakkauksia apteekin hyllyssä.

Kyypakkaus ei riitä kyyn pureman hoitoon

Kyyn pureman jälkeen kannattaa aina lähteä lääkäriin. Kyypakkaus on hyvä ensiapu puremaan, mutta se ei riitä ainoaksi hoitokeinoksi.

Kyy maastossa

Kyy puri miestä neljä kertaa samana päivänä

Jukka Pihl sai tuta neljä kyyn puremaa saman päivän aikana. Mies itse ei edes huomannut tulleensa purruksi.

Kyykäärme maassa.

Kyykäärmeiden soidinkamppailut ovat vappuna kiivaimmillaan

Kyykoirailla on viimeiset hetket aikaa valmistautua kevään lisääntymiskauteen. Vapun tienoilla käynnistyvät koiraiden tiukimmat taistot.

Vietnamin poliisi löysi yli 50 kuningaskobraa autosta

Vietnamissa jotkut pitävät kuningaskobrien lihaa herkkuna. Niiden metsästäminen ja kauppaaminen on kiellettyä.

Taipaanikäärme miehen kädessä.

Australian myrkyllisin käärme puri poikaa

Pieni määrä Australian taipaanin myrkkyä riittää tappamaan sata ihmistä. Nuorukaisella on mahdollisuuksia selvitä hengissä, sillä hän tuli ajoissa hoitoon.

Kyykäärme pellon laidalla.

Kyyn purema koira syliin ja lääkärille

Kyyn puremalle lemmikille ei saa antaa kyytablettia, sillä se kuormittaisi entisestään käärmeen myrkyn rasittamia munuaisia. Sen sijaan kyyn purema eläin on aina syytä viedä lääkärin tarkastettavaksi.

Mies kosti käärmeelle - puri hengiltä

Nepalilainen mies suuttui häntä purreelle myrkylliselle käärmeelle ja päätti kostaa. Kobra pääsi hengestään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle