Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Keski-Suomen kuntien lastenvalvojan palvelu keskittyy vuodenvaihteesta alkaen Jyväskylään

Kunnat huolehtivat jatkossakin lasten valvotuista tapaamisista, vaikka huoltajuuskiistat käsitellään Jyväskylässä.

Kemiin ollaan perustamassa perhekeskusta – kaupunkilaiset halutaan mukaan suunnittelutyöhön

Tavoitteena on, että uusi keskus olisi toiminnassa ensi keväänä.

Foreign Ministry: Two children to be repatriated from al-Hol camp

The Foreign Ministry said that it will provide an update when the children are safely in the care of Finnish officials.

Hätä ja tuska purkautuvat puheluissa lastenvalvojalle – osa äideistä ja isistä menettävät lapsensa, ilman perusteita

Ammattilaiset myöntävät, että he eivät pysty auttamaan kaikkia vieraannuttamisesta kärsiviä perheitä.

Lastenvalvojaa on vaikea tavoittaa – iittiläisäiti pommittanut ajanvarauspuhelinta marraskuun alusta asti

Tulosyksikön päällikkö: Tiedostamme ongelman ja teemme muutoksia

Pohjolakodin nuorelle ehdollinen tuomio useista rikoksista

Oulun käräjäoikeus on tuominnut 16-vuotiaan tytön muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta nuorena henkilönä.

Lastenvalvojalle pääsee kohta myös ilman ajanvarausta Tampereella

Lastenvalvojan luona voi neuvotella muun muassa lasten elatus- ja tapaamissopimuksista sekä saada ohjausta erotilanteessa.

Muistilista eronneille pareille: nämä 6 käytännön asiaa voivat unohtua

Matkavakuutuksen katkeaminen tai puhelinliittymän mykistyminen voi tulla ikävänä yllätyksenä, jos ex-puoliso lopettaa nimissään olevat sopimukset.

Jyväskylä avittaa Wiitaunionin kuntia rekrytointiogelmissa

Pihtipudas ja Viitasaari saavat Jyväskylästä jatkossa apua huoltajuus- ja isyysasioiden käsittelyyn

Simon sosiaalitoimisto on alkanut tarjota etäpalvelua

Etäasiointi helpottaa asiointia erityisesti silloin, kun matka sosiaalitoimistoon on pitkä.

Herätys: Niinistöllä huima etumatka, Pohjois-Korea tahtoo neuvotella, ja Trump-kirja tuleekin myyntiin etuajassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Jonottaminen lastenvalvojalle on eroperheiden piina – Pahimmillaan lapsi ei tapaa toista vanhempaansa kuukausiin

Laissa ei määritellä kuinka nopeasti lastenvalvojan luo olisi päästävä erotapauksissa. Asia saattaa muuttua sote-uudistuksen myötä.

Sopu säästää seteleitä – lastenhuoltoriidassa kompromissi kannattaa

Sovittelu on suositeltava menettely vanhempien eroon liittyvissä lastenhuolto- ja tapaamiskiistoissa. Neuvotteluyhteys voi löytyä asianajajan luona tai käräjäoikeuden sovittelussa.

Meri-Lapissakin isyyden voi nyt tunnustaa neuvolassa jo ennen lapsen syntymää

Esimerkiksi Torniossa isyyden tunnustaminen ennen lapsen syntymää neuvolakäynnin yhteydessä on ollut mahdollista helmikuun alusta lähtien. Samalla käynnillä vanhemmat voivat tehdä myös sopimuksen lapsen yhteishuollosta.

Uusi isyyslaki helpottaa isyyden tunnustamista ja parantaa lapsen oikeuksia

Lähes puolet lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella. Lapsilla on jatkossa oikeus saada tietää biologinen isänsä, äidin vastustuksesta huolimatta.

Huonoja uutisia valehteleville äideille ja isille – lapsen isää syynätään pian entistä tarkemmin

Isyyden voi tunnustaa pian neuvolassa, ja isän toivotaan kulkevan neuvolassa äidin mukana läpi raskauden. Tähän saakka isyys on tunnustettu yhdellä käynnillä lastenvalvojan luona. Lisäksi DNA-testin valvonta tiukentuu.

Pumpulipuikko on tärkeä ase rikosten tutkimisessa

Dna-perimän tutkiminen on rikostentutkimisessa jo arkipäivää. Myös sukulaisuuden selvittämisessä voidaan tilata dna-tutkimus.

Tämän vuoden Lapin Kellokas löytyy Enontekiöltä

Lapin Sosiaali- ja terveysturvayhdistys jakaa vuosittain Lapin Kellokas -huomionosoituksen henkilölle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt lappilaisten hyvinvointia. Tänä vuonna on palkittu Annikki Kallioniemi.

Yhteistyö on vanhempien lahja lapselle, eronkin jälkeen

Yhteis- ja yksinhuoltajuus määrittelevät vanhempien päätäntävaltaa lasta koskeviin asioihin, mutta käytännön arjesta ne eivät kerro. Lapsella on oikeus säilyttää välit molempiin vanhempiinsa, oli kyseessä sitten yhteis- tai yksinhuoltajuus. Vanhempien erotessa yhteistyön merkitys voi korostua, kun sovitaan lapsen asioista.

Näkökulma: Syyllistyin kaksinnaimiseen - eli eron kallis hinta

Olin vapaa. Istuin baaritiskillä, ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen, vastaeronneena. Oloni oli euforinen ja tilasin kaikkea: uudet korkolaput, avaimia, avaimia ja lisää avaimia. Kengänkiillotusainetta, suojasuihketta ja niitä pieniä erivärisiä muovinpaloja, joilla erottaa avaimen toisesta.

Yleisöltä satoja ehdotuksia: Islam-illan jälkeen tulee A2 Ero-ilta!

Ajankohtaisen kakkosen toimitus pyysi Suoran linjan kautta ehdotuksia seuraavan A2-illan aiheeksi. Ehdotuksia tuli parissa päivässä satoja, ja niiden joukosta otsikoksi valikoitui A2 Ero-ilta.

Huostaanottojen määrä nousussa Pohjois-Savossa

Lastensuojeluilmoituksia tehdään erityisesti keväällä ja kesällä. Syynä nähdään kuntien sosiaalityön ongelmat ja yleinen ilmoituskynnyksen madaltuminen.

Sosiaaliasiamies: Toimintarajoitteisille vanhuksille oma edunvalvoja

Helsingin sosiaaliasiamies Marja-Terttu Soppela on huolissaan vuosia laitosasukkaana olleista, jotka eivät välttämättä kykene järjestelemään vuokranmaksuaan ja muita asioitaan. Soppelan mielestä edunvalvoja olisi tarpeen kuten lastensuojelussa lapsille.

Follo-sovittelu istuttaa riitelevät vanhemmat saman pöydän ääreen

Monen lapsiperheen riitaisat erot ratkeaisivat sovittelussa halvemmin ja nopeammin kuin käräjäoikeudessa. Erityisen toimivaksi on havaittu ns. Follo-sovittelumalli, jossa saman pöydän ääreen kokoontuvat niin tuomari ja vanhemmat kuin liuta asiantuntijoitakin.

Tutkimus: Lisää valvojia välitunneille - loppu kiusaamiselle

Suuri osa koulukiusaamisesta jää edelleen selvittämättä. Kiusattujen mukaan apua on kiusaajien vanhempien saamisesta mukaan tapaamisiin.

"Oletko tämän lapsen isä?"

Avioliiton ulkopuolella syntyneelle lapselle on tehtävä isyyden selvitys. Vaikka kyseessä olisi jo kolmas saman pariskunnan yhteinen lapsi, paperit on täytettävä.

Laki takaa avo-onnea

Avoliittoa liippaavia lakimuutoksia tulee nyt ripeään tahtiin. Viime viikolla oikeusministeriössä jätettiin esitys, jossa avopuolisoa ei enää voisi pakottaa todistamaan puolisoa vastaan. Hallitusohjelmaan on kirjattu myös isyyslain muutos. Asianajajat kiittelevät lain kirjan nykyaikaistumista.

Puolet eroavista pariskunnista kertoo perheväkivallasta

Sosiaaliviranomaisten keinoja puuttua lasten turvallisuuteen erotilanteissa pyritään parantamaan. Esimerkiksi Espoossa joka toisessa erosopimusneuvottelussa vanhemmat myöntävät, että perheessä on ollut väkivaltaa. Espoossa tehdään vuosittain neljä tuhatta erosopimusta.

MLL:n pääsihteeri: Pahoinpidellyille lapsille ulkopuolinen edunvalvoja

Ulkopuolinen edunvalvoja valvoisi lapsen etuja, jos lapsen huoltajaa epäillään lapseen kohdistuneesta rikoksesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland pitäisi lapsen sijoitettuna, kunnes lapselle on määrätty ulkopuolinen valvoja.

MLL vaatii eroperheille lisää tukea

Mannerheimin Lastensuojeluliitto vaatii eroperheille lisää yhteiskunnan tukea. MLL:n mielestä esimerkiksi kunnallisten lastenvalvojen pitäisi tarjota seuranta-aikoja lasten tapaamisiin ja huoltajuuteen liittyvissä asioissa yhden käyntikerran lisäksi. MLL:n vanhempainpuhelimen ja -netin yhteydenotoista käy ilmi, etteivät eroperheet saa tarpeeksi ammatillista apua tai että vanhemmat ovat pettyneet saamaansa apuun.

Triple murder investigation in Vantaa

Police are investigating the stabbing deaths of a 5-year-old child, an 8-year-old child and 44-year-old woman Wednesday in Vantaa as a triple murder case. The chief suspect is the family's 55-year-old husband and father, who was found at the scene by police.

Turkulaisessa nuortenkodissa tulipalo

Turun kaupungin ylläpitämässä nuorten vastaanottokodissa syttyi tulipalo perjantai-iltana. Palossa tuhoutui asuinkelvottomaan kuntoon yksi huone. Palon syttyessä paikalla oli kolme nuorta ja yksi valvoja, joka teki palosta ilmoituksen pelastuslaitokselle.

Eroriidat lapsista muuttuneet rajuiksi

Avioerossa suomalainen riitelee yleensä rahasta ja lapsista. Usein päästään sopuratkaisuun, mutta silloin kun riidellään, taistelu on rajumpaa kuin ennen. Asioista pitäisikin sopia pian eron jälkeen.

Avoparin lapsen huoltajat selkeämmin esiin

Uuden isyyslain tarkoitus on helpottaa avoliitossa syntyneiden lasten isyyden tunnustamista. Äitiydenkin määrittäminen lailla on ajankohtaista, koska naisparien hedelmöityshoidot ovat lisääntyneet.

Suomalaisille sotilaille syntyi satoja jälkeläisiä Karjalaan

Jatkosodan aikaan Itä-Karjalassa suomalaiset sotilaat seurustelivat vilkkaasti alueen siviiliväestön kanssa. Tuoreen selvityksen mukaan vajaan kolmen miehitysvuoden seurauksena suomalaissotilaille syntyi avioliiton ulkopuolella satoja lapsia sekä karjalais- että venäläisnaisten kanssa.

Lastenvalvonta ruuhkautui Porissa

Porin kaupungin lastensuojelutoimistossa tehtiin viime vuonna pelkästään lasten huoltoon ja tapaamiseen liittyviä sopimuksia 700 kappaletta. Erityisesti nuorten perheiden erotapaukset näyttävät lisääntyneen.

Pertunmaan kunnalle noottia sosiaalityön puutteista

Pertunmaan kunta on saanut noottia sosiaalityöntekijän palvelujen puutteista. Itä-Suomen aluehallintovirasto määräsi kunnan uhkasakkoon vedoten järjestämään sosiaalityöntekijän ja lastenvalvojan palvelut lain vaatimalla tavalla.

Isyyttä ei aina haluta selvittää - yhteiskunta maksaa viulut

Lasten isyyttä ei haluta aina selvittää. Lahdessa tulee vuosittain eteen parikymmentä tapausta, että lapsen äiti ei halua käynnistää isyyden selvittämistä, kerrotaan sosiaalivirastosta. Koko Päijät-Hämeen alueella on Kelan tilaston mukaan yli 500 sellaista lasta, joiden elatusvelvollisuutta ei ole selvitetty.

Järjestöt vaativat isyyslain nykyaikaistamista

Lasten oikeuksia puolustavat järjestöt haluaisivat muuttaa 1970-luvulta olevaa isyyslakia. Järjestöjen mukaan Suomen isyyslaissa on puutteita, jotka uhkaavat lapsen oikeutta tuntea vanhempansa. Biologiselle isälle tahdottaisiin turvata oikeus tunnustaa isyytensä poikkeuksetta.

Lasta ei saa unohtaa erotilanteessa

Tampereen kaupunki järjestää yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa lokakuussa kaksi iltaa avio- tai avoeroa miettiville vanhemmille. Esille otetaan esimerkiksi se, mitä vanhempien on hyvä ottaa huomioon eroa harkitessaan tai miten vanhemmat voisivat lastaan erotilanteessa tukea.

Perheasiat omaan yksikköön Riihimäellä

Uusi yksikkö helpottaa kuntien sosiaalityöntekijöiden työtaakkaa. Sama yksikkö palvelee Riihimäen lisäksi Hyvinkäätä ja Nurmijärveä.

Jokilaakson "sotesta" sopimus

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä Nakkilassa, Harjavallassa ja Kokemäellä on laadittu yhteinen esitys.

Tampereella tutkitaan parisuhteen saloja

Tampereen kaupunki ja seurakunnat kouluttavat perhetyöntekijöitään tunnistamaan ja käsittelemään parisuhdeongelmia. Laajassa koulutushankkeessa on mukana lähes 150 eri alojen asiantuntijaa.

Ombudsman Concerned About Infants in Prison

Children’s rights aren’t always upheld in correctional facilities holding female inmates with children. Parliamentary ombudsman Riitta-Leena Paunio made the statement in a paper to the Justice Ministry and the Criminal Sanctions Agency.

Järjestöt vetoavat lasten väkivallattoman elämän puolesta

Suomalaiset järjestöt vetoavat hallitukseen lasten väkivallattoman elämän puolesta. Järjestöt toivovat vetoomuksessaan, että vastedes jokaista lapsensurmaa selvittämään asetetaan erityinen tutkintalautakunta.

DNA-testi karsii neljänneksen isäehdokkaista

Joka neljäs DNA-testillä tutkittava isäehdokas ei ole lapsen isä, kertoo Keskisuomalainen. Lehden mukaan Suomessa tehtiin viime vuonna runsaat 1 400 virallista DNA-testiin perustuvaa isyystutkimusta. 25 prosenttia tutkimuksista sulki pois testattavan isyyden.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle