Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vantaan vankilan sellisurman oikeudenkäynnissä toinen syytetty nousi ylös oikeudenkäynnin alussa ja poliisit rauhoittivat häntä.

Vantaan sellisurmaoikeudenkäynnissä riehuneen muoviveitsi oli viritetty vaaralliseksi – Riihimäen vankilan johtajan mukaan tilanne on ollut kriittinen

Murhasta ja törkeästä raiskauksesta syytetyllä vangilla oli jännitteiset välit toisen syytetyn kanssa. Syytettyjä ei päästetä enää samaan oikeussaliin turvallisuuden takaamiseksi.

Seinäjoki-kyltti Seinäjoen rautatieasemalla

Vaasan hovioikeus alensi Seinäjoen rautatieasemalla ammuskelleen rangaistusta – tuomittu ampui siviilejä ja poliiseja kohti alikulkutunnelissa

Öisessä ampumavälikohtauksessa oli osallisena kaksi siviiliä ja neljä poliisia. Kukaan ei loukkaantunut.

Sunny Car Center, havainnekuva 2010

Taas yksi päätös Sunny Car Center -jupakassa: Hämeenlinna ei joudu maksamaan korvauksia

Turun hovioikeus vahvisti Hämeenlinnan käräjäoikeuden päätöksen ja vapautti Hämeenlinnan kaupungin yhtiön korvausvastuusta.

Tuomareita Rovaniemen hovioikeudessa

Korkein oikeus kuuli Kittilän virkarikosjutussa torstaina ex-pääministeri Antti Rinnettä

Korkein oikeus käsittelee Kittilän laajasta virkarikosvyyhdistä rajattua osaa. Vastaajana oli kahdeksan kunnanhallituksen jäsentä ja käsittelyssä heidän toimintansa vuosina 2013 ja 2014.

Edestä kuvattuna tummaan takkin pukeutunut mies, joka istuu oikeussalissa. Tummasankaiset silmälasit ja harmaat taakse vedetyt hiukset. Kasvoilla vaaleansininen suu-nenäsuojus.

Oikeudenkäynti Cannonballin lakkauttamisesta alkoi: sotilaallisesti organisoitunut rikollisryhmä vai viatonta harrastustoimintaa?

Kerhon jäsenten viime vuonna paljastuneet rikokset antoivat syyttäjälle sysäyksen lakkauttamiskanteen nostamiselle. Cannonball on todettu useissa oikeusasteissa järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Sirkka Kukkonen katselee vanhoja valokuvia ja paperisia asiakirjoja.

Patjan alta löytynyt testamentti vei Sirkka Kukkosen vuosien oikeusriitaan isoja hyväntekeväisyysjärjestöjä vastaan

Sirkka Kukkonen kävi vuosia oikeutta Suomen Punaista Ristiä ja Suomen eläinsuojeluyhdistystä vastaan sukulaisensa testamentista. MOT tutki testamenttilahjoituksiin liittyviä ongelmia.

Korkein oikeus alkoi käsitellä Kittilän virkarikosjuttua Rovaniemellä

Harvinainen oikeuskäsittely: Korkeimman oikeuden tuomarit matkasivat Lappiin puimaan Kittilän virkarikosjuttua suullisessa käsittelyssä

Suulliset käsittelyt ovat KKO:ssa melko harvinaisia. Helsingin ulkopuolella istuntoja on noin kerran vuodessa. Rovaniemellä vastaajina on kahdeksan kunnan entistä ja nykyistä päättäjää.

Porin lyseo Porin aikuislukio

Porin aikuislukion ex-rehtorin saama vankeustuomio jää voimaan

Vaasan hovioikeudesta kerrotaan, että tuomittu rehtori ei hakenut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen. Näin ollen hovioikeuden antama tuomio jää voimaan.

Porvoon käräjätalo.

Miehelle ja naiselle 10 ja 8 vuotta vankeutta törkeistä lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista Loviisassa

Rikokset tapahtuivat Loviisassa vuosina 2015–2021. Rikosten uhri on ollut tekojen alkaessa leikki-iässä.

Grafiikka: Oletko harkinnut tuomioistuinalan vaihtoa?

"Menisin mieluummin Siwan kassalle kuin jatkaisin tuomioistuimessa" – into hakeutua tuomariksi ja pysyä alalla huolestuttaa Tuomariliittoa

Tuomariliiton kyselyyn vastanneista lähes 30 prosenttia harkitsee alanvaihtoa tai on jo lähdössä. Vastaajien mukaan töitä on liikaa ja palkka huono. Liiton mukaan kansalaisten oikeusturva on vaarassa.

Kollaasi, jossa vasemmalla professori Martin Scheinin ja oikealla perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiainen.

Lainoppineet: Korkeimman oikeuden päätös Tenon vesistön kalastusasiassa vahvistaa saamelaisten oikeuksia – johtanee lakimuutoksiin

Korkein oikeus antoi keskiviikkona harvinaisen päätöksen, jossa se totesi lain soveltamisen olleen ristiriidassa perustuslain kanssa.

Päivi Räsänen puhumassa median edessä Pikkuparlamentin kansalaisinfon tiloissa.

Syyttäjä laittoi Päivi Räsäsen suuhun sanoja, joita tämä ei ollut lausunut – Yle kävi läpi virheelliset väitteet

Käräjäoikeuden mukaan syyttäjä oli väittänyt kansanedustaja Päivi Räsäsen lausuneen asioita, joita tämä ei todellisuudessa ollut esittänyt. Oikeusoppineen mukaan tällainen on poikkeuksellista.

Vasaratien uhrin poika

Hovioikeus ei muuttanut isänsä palkkamurhan tilanneen tuomiota – istuu elinkautista yllytyksestä murhaan

Turun hovioikeuden mukaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa esitetty näyttö osoittaa selvästi, että tuomittu on tilannut isänsä palkkamurhan.

Kuvassa on Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa 2020.

Syyttäjät haluavat Jari Aarnion tapauksen korkeimman oikeuden puntaroitavaksi

Helsingin hovioikeus vapautti Aarnion helmikuussa murhasyytteestä, joka liittyi vuonna 2003 tapahtuneeseen Vuosaaren palkkamurhaan.

Metan tunnus

Venäläistuomioistuimen mukaan mediajätti Meta harjoittaa ääritoimintaa, Facebook ja Instagram pysyvät kielletyinä

Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n mukaan Metan toiminta vahingoittaa Venäjän intressejä sen sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi nimittämässään sodassa.

Rovaniemen hovioikeuden sisäänkäynti, seinässä liuskekiviä ja taottu teksti Hovioikeus Hoavvariekti

Korkein oikeus päätti: Kittilä-käräjistä suullinen käsittely Rovaniemellä huhtikuussa

Suurta osaa aiemmissa oikeusasteissa kuulluista todistajista odottaa kutsu myös korkeimman oikeuden kuultavaksi. Todistajina kuullaan muun muassa ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelää ja ex-pääministeri Antti Rinnettä.

Korkein oikeus Helsingissä.

Kittilän virkarikosjutun käsittely alkaa nyt korkeimmassa oikeudessa – tarkastelussa enää rajattu, kahdeksaa päättäjää koskeva asia

Syyttäjä sai suuressa virkarikosvyyhdissä rajatun valitusluvan koskien ainoastaan Kittilän kunnanhallituksen päätöksentekoa vuosina 2013 ja 2014 ennen kunnanjohtaja Anna Mäkelän laitonta irtisanomista.

Kuvassa on käynnissä oikeudenkäynti.

Hovioikeuden tuomio pitää Etelä-Pohjanmaan rankassa pedofiilijutussa – päätekijä ei saanut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen

Lievimmillään teot olivat pornon näyttämistä tai lasten kuvaamista, vakavimmillaan raiskaamista.

Keski-Suomen käräjäoikeus.

Keski-Suomen käräjäoikeuden välituomio: yhdeksän vuotta sitten sattuneen liukastumisen korvausvaatimukset eivät ole vanhentuneet

Liukastumishetkellä 23-vuotias nainen vaatii Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiöltä ja vakuutusyhtiöltä yli 2,5 miljoonaa euroa korvauksia menettämästään työurasta. Nainen liukastui KOAS:in talon pihamaalla ja aiheutti hänelle alentuneen työkyvyn.

Fortumin logo talon julkisivussa.

Kartellituomio, jättimätkyt maksuista pöytälaatikkoyhtiöille – MOT:n selvitys paljastaa Fortumin vaietut Venäjä-sotkut

Venäjän-toimintoja koskevia epäselvyyksiä on tuotu myös valtio-omistajan tietoon. Valtioneuvoston kanslia salaa, onko tämä johtanut toimenpiteisiin. Fortum puolestaan kiistää kaikki väärinkäytökset.

Helsingin hovioikeuden kyltti.

Lapsia hyväksikäyttänyt mies väitti yrittävänsä muuttua ja sai alemman tuomion – epäillään nyt uusista rikoksista

Mies hakeutui seksuaalirikollisten kuntoutukseen vankilassa ja käytti sitä perusteena tuomion alentamiseen. Seksuaalirikollisille tarkoitettua kuntoutusta voidaan pyrkiä käyttämään väärin, pohtii seksuaalirikollisille suunnattua Step-ohjelmaa vetävä psykologi Mikko Ylipekka.

Pohjanmaan käräjäoikeuden laamanni Daniel Allén

Pohjanmaan käräjäoikeus kärsii henkilöstöpulasta – laamannin mukaan uudella tuomioistuinvirastolla ei ole riittävää ymmärrystä Pohjanmaan erityistarpeista

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudet yhdistettiin vuonna 2018. Maantieteellisesti laajalla alueella kaksikielisyys ja haastavat käsiteltävät aiheet luovat lisähaasteita.

Uros Oy:n oikeudenkäynti Oulussa.

Uroksen omistaja ilmoitti tyytymättömyytensä Oulun käräjäoikeuden konkurssipäätökseen

Mikäli omistaja Jyrki Hallikainen jättää valituksen päätöksestä, käsitellään konkurssipäätöstä seuraavaksi hovioikeudessa.

Kaivosta vastustava mielenosoitus.

EU vähentää Puolan ympäristösakot tukirahoista – hiilikaivoskiista kärjistää Brysselin ja Varsovan suhdetta

15 miljoonan euron sakko vähennetään ensi kertaa suoraan Puolan EU-tuesta. Myös oikeusvaltion murentumisen vuoksi määrätty varojen jäädytys painaa edelleen Puolan taloutta.

Rovaniemen kaupungintalo lumisessa maisemassa, vasemmalla puolella iso joulukuusi.

Rovaniemen virkavalintajupakkaan palataan todennäköisesti loppuvuodesta

Korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyaika on tämän tyyppisissä kunnallisasioissa reilut kymmenen kuukautta.

Korona kotitestausta.

Perjantai 4.2.2022 (radio)

Jari Aarnion tuomio kumottiin. Eläkeläiset voivat hyvin. Kotitestien jakelu kouluihin alkaa. Perhe- ja peruspalveluministeri vaihtui. Venäjä ja Kiina moittivat Natoa. Sääennuste.

United Brotherhoodin johtajana pidetty Tero Holopainen rikollisryhmä United Brotherhoodin lakkauttamisen pääkäsittelyssä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Porvoon toimipaikassa 23. marraskuuta 2020.

Rikollisjärjestö United Brotherhood pysyy lakkautettuna – hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa

Viranomaiset yrittävät lakkauttaa seuraavaksi moottoripyöräjengi Cannonballin.

Peter Fryckman kalastaa kotilaiturillaan Helsingissä.

Liikemies Peter Fryckman asui Kulosaaren luksustalossa ilman uusien omistajien lupaa – yritti kumota häädön väittämällä tuomaria asenteelliseksi

Liikemies Peter Fryckman yritti saada muutoksen käräjäoikeuden viime vuonna antamaan tuomioon, jolla hänet häädettiin asunnosta Helsingin Kulosaaren arvoalueella. Talo siirtyi turkulaisen miljonäärin omistukseen vuonna 2013, mutta Fryckman jatkoi kiinteistössä asumista.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden kirjaston lakikirjat istuntosalissa.

Hovioikeus säilytti henkirikoksesta elinkautiseen tuomitun juvalaismiehen tuomion

Juvalaismies oli tuomittu jo aiemmin elinkautiseen vankeuteen henkirikoksesta käräjäoikeudessa. Hovioikeus päätyi asiaa arvioituaan yksimielisesti käräjäoikeuden ratkaisun kannalle.

Johanna Vehkoo saapuu Rovaniemen hovioikeuden käsittelyyn Oulussa.

Tiistai 11.1.2022 (radio)

Koronavirus leviää nopeasti. Korkein oikeus kumosi Johanna Vehkoon tuomion. Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut. Ihmiselle siirrettiin ensi kertaa sian sydän.

Matti Tolvanen rikos-ja prosessioikeuden professori Itä-Suomen yliopisto

"Tämä oli sananvapauden voitto" – rikosoikeuden professorin mukaan toimittaja Johanna Vehkoon vapauttava tuomio ohjaa nyt lainkäyttöä

Käräjä- ja hovioikeus painottivat kunnian suojaa, korkein oikeus sananvapautta, summaa professori Matti Tolvanen. Korkeimman oikeuden mukaan Johanna Vehkoo ei syyllistynyt Junes Lokan kunnianloukkaukseen.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.

Väkivalta yksityisasunnossa Seinäjoella johti kuolemaan – käräjäoikeus vangitsi miehen taposta epäiltynä

Yksi henkilö kuoli väkivallan seurauksensa yksityisasunnossa Seinäjoella keskiviikkona illalla. Etelä-Pohjanmaan vangitsi perjantaina miehen taposta epäiltynä.

Ruotsalaisveljekset Raymond Granholm (vas.) ja Richard Granholm Porvoon ja Pirkanmaan poliisiampumisten pääkäsittelyssä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Porvoon istuntopaikassa 7. syyskuuta

Porvoossa poliisia kohti ampuneiden veljesten jutussa yllätyskäänne: Valitukset peruttiin ja käräjäoikeuden 15 vuoden tuomiot jäävät voimaan

Poliiseja kohti ampuneet veljekset peruivat valituksensa käräjäoikeuden tuomiosta. Asian käsittelyn piti alkaa Helsingin hovioikeudessa ensi viikolla, mutta nyt käräjäoikeuden maksimituomiot jäivät voimaan.

Helsingin vankila.

Kolmekymppiset miehet murhasivat kaksi kaveriaan ja sytyttivät uhrin asunnon tuleen – vaativat tuomion hylkäämistä, koska tuomari oli etänä

Tuomarin osallistuminen videoyhteydellä oikeudenkäyntiin oli virhe, katsoo korkein oikeus. Se ei kuitenkaan hylännyt murhatuomioita.

Kuopion koulusurman vastaaja hovioikeudessa.

Kuopio sword attacker not planning to appeal sentence to Supreme Court

The 27-year-old man was convicted on one charge of murder and 20 counts of attempted murder.

Kuopion koulusurman vastaaja hovioikeudessa.

Kuopion kouluhyökkääjä ei hae valituslupaa KKO:sta – hovioikeuden elinkautinen tuomio jää voimaan

Hovioikeus langetti miehelle vankeustuomion muun muassa murhasta ja 20:sta murhan yrityksestä.

Työkoneita Kempeleen Linnakankaan avolouhoksella, jonne tulee taidenäyttely.

Kempeleen Linnakankaan entisen louhosalueen kiistaan maaoikeuden ratkaisu: Destia Oy:n valitus hylätään

Louhosalueen aiemmin omistanut Destia haastoi Kempeleen kunnan maa-oikeuteen maa-alueen hinnasta syntyneen erimielisyyden takia.

Envor Biotechin oikeudenkäynnin tuomaristoa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa Envorille – hovioikeuden tuomio jäi voimaan

Forssalaisyhtiö joutuu maksamaan valtiolle rikoshyötynä 93 000 euroa. Yhtiön hallituksen puheenjohtajalle ja pääomistajalle kolmen kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus.

Sunny Car Centerin tolppa Hämeenlinnassa

Miljoonakorvauksiin tuomittu Sunny Car Center -mies voi joutua vuosiksi vankilaan: Markku Ritaluomaa syytetään törkeistä talousrikoksista

Ritaluoma sai syytteen Sunny Car Centeriin liittyen kahdesta törkeästä petoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Erikoissyyttäjä Pia Mäenpää Pankalammen uimakopilla hymyssäsuin.

Mikkeliläinen erikoissyyttäjä Pia Mäenpää suuntaa vuodeksi Haagiin – "Siitä saa vähän buustia"

Haagissa sijaitsevan Eurojustin tarkoitus on tehostaa kansainvälistä yhteistyötä vakavan rikollisuuden ehkäisemisessä ja siihen puuttumisessa. Pia Mäenpää toimii Eurojustin Suomen edustustustossa koko ensi vuoden.

Mauri Peltokangas ja avustajansa Kari Uoti käräjäoikeudessa.

Valtakunnansyyttäjä on ilmoittanut tyytymättömyytensä kansanedustaja Mauri Peltokangasta koskevaan vapauttavaan tuomioon

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas sai aiemmin tällä viikolla vapauttavan tuomion jutussa, jossa häntä syytettiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Pohjanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteen.

Vaasan hovioikeus

Klamydia-yhtyeen entisen rumpalin tapon pääkäsittely alkoi hovioikeudessa

Tuomittu on valittanut tuomiostaan ja vaatii syytteen hylkäämistä ja vahingonkorvauksista vapauttamista. Aluesyyttäjä vaatii valituksen hylkäämistä.

Hautalyhty palaa haudalla Hietaniemen hautausmaalla.

Korkein oikeus määräsi haudan avattavaksi avioliiton ulkopuolella syntyneen henkilön isän selvittämiseksi

Korkeimman oikeuden mukaan yksilöllä on oikeus tuntea biologinen syntyperänsä. Haudan avaaminen isyystutkimusta varten on oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta annetun lain mukaan kiellettyä, mutta KKO antoi perustuslaille etusijan.

Vasa hovrätt.

Klamydian ex-rumpalin tapon oikeuskäsittelyä jatketaan Vaasan hovioikeudessa

Tuomittu on valittanut tuomiostaan. Pääkäsittely hovioikeudessa on torstaina 16.12.

Maahanmuuttaja piikkilangasta tehdyn raja-aidan vieressä.

Unkarin perustuslakituomioistuin käsitteli Unkarin ja EU:n kiistakysymyksiä: EU-lait eivät voi olla Unkarin lakien yläpuolella

Unkarin perustuslakituomioistuin linjasi, että maa voi soveltaa omia lakejaan, kunnes EU tarkentaa lainsäädäntöään.

Perhe ajaa moottoripyörällä.

Asiantuntijoista koostuva tuomioistuin päätti: Kiina on syyllistynyt uiguurien kansanmurhaan

Kiinan suurlähetystön mukaan väitteet Kiinan harjoittamasta kansanmurhasta eivät pidä paikkaansa.

Helsingin hovioikeus

Helsinkiläisen ex-kuntapoliitikon tuomio lieveni hovioikeudessa – nosti ulkomaille muuttaneen siskonsa perusteettomia lapsilisiä yli 44 000 euroa

Hovioikeus katsoi, että rikoksesta kuluneen pitkän ajan vuoksi vakiintuneen käytännön mukainen rangaistus johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen.

Talon kuva.

Pedofiilirinkiin kuuluneiden miesten tuomiot lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista lievenivät hovioikeudessa – tuomituilla useita muitakin uhreja

Nyt tuomioon johtaneet teot tapahtuivat kesäkuussa 2007, jolloin uhrit olivat kuusivuotiaita. Tapaus liittyy laajempaan kokonaisuuteen, jossa uhreina on yhteensä kuusi lasta.

Kuvakollaasi, Jukka S Lahti henkilökuva, surmaveitsi mittatikun vieressä ja poliisin eristysnauhaa autotallin edustalla

Joku murhasi Jukka S. Lahden kotonaan Ulvilassa 15 vuotta sitten – nyt poliisi saa enemmän vihjeitä kuin aikoihin

Yhtä Suomen tunnetuimmista henkirikoksista ei ole vieläkään ratkaistu. Ensin etsittiin huppumiestä, sitten Anneli Auer sai murhasta elinkautisen, mutta tuomio kaatui. Uusia vihjeitä tutkinnanjohtaja kuvailee varsin kirjaviksi.

Karim Benzema firar mål i EM.

Ranskan jalkapallotähti Karim Benzema tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen seksivideoskandaalissa – voidaan valita yhä maajoukkueeseen

Ranskan jalkapallomaajoukkueen tähtipelaaja Karim Benzema on saanut vuoden ehdollisen tuomion osallisuudesta kiristykseen. Lisäksi Benzema sai 75 000 euron sakot.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle