Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yritysten pelastamisen biljoonapaketit muuttivat pelin – koronan jälkeen valtio, verokeplottelu ja eriarvoisuus nousevat talouskeskusteluun

Talousajattelu suuntaa uusille urille koronan ja velkaelvytyksen sysäämänä. Onko uusliberalismi jo haudan partaalla?

Turistit ovat pilanneet matkailun!

Matkustamisesta on haihtunut hohdokkuus.

Vauvapula on ollut toistuva uhka

Perheen perustamiseksi on kehitelty erilaisia houkuttimia.

Rautatielinjauksista on riidelty ennenkin

Tunnin junasta kiisteltiin jo 1800-luvulla.

Taloushistorioitsija: Valtion pitää tukea yritykset koronan yli – ”Velka ei ole nyt ongelma"

”Valtiolla on moraalinen velvoite auttaa, koska se aiheutti kriisin”, sanoo taloushistorian emeritusprofessori Sakari Heikkinen.

Keskustele tässä Suomen taloushistoriasta

Suomen talouden tarina nälkämaasta hyvinvointivaltioksi

Kemijärvi vuokraa Gebhardin Puustellin yrittäjälle, myyntiaikeet ehtivät säikäyttää kaupunkilaisia

Puustellissa kasvanut Hannes Gebhard tunnetaan Suomen osuustoimintaliikkeen perustajana.

Itse asiassa kuultuna: Tauno Matomäki

Vuorineuvos Tauno Matomäki on taloushistoriamme suuria nimiä

"Rikkaiden muruset eivät valu köyhille" – Kapinaekonomisti murskaa kolme myyttiä markkinataloudesta

Ylen haastattelussa Cambridgen yliopiston taloustieteilijä Ha-Joon Chang nimeää vaikuttavimmat talousmyytit. Ja tyrmää ne.

Professori Kova talous -haastattelussa: Ilman valtionyhtiöitä Suomessa olisi pelkkää erämaata ja sellutehdas

Taloushistoriaan perehtynyt professori Markku Kuisma kummastelee valtionyhtiöistä käytävää keskustelua. Esimerkiksi Neste ja Outokumpu tuskin olisivat edes olemassa ilman valtiota.

Tutkimus: Suomen suuria nälkävuosia ei selitä pelkkä halla

Väitöstutkimuksen mukaan Suomen 1860-luvun nälkäkatastrofin taustalla ei ollut pelkkä katovuosi, vaan esimerkiksi maaomistuksen epätasainen jakautuminen ja suuret tuloerot.

Professori varoittaa veronkierron seurauksista: "Tien päässä yhteiskunnan romahdus ja kaikkien sota kaikkia vastaan"

Taloushistorioitsija Markku Kuisma sanoo finanssisektorin sääntelyn purkamisen vapauttaneen “helvetinkoneen”. Pankkiirit eivät ole pahoja, mutta järjestelmä on, hän sanoo.

Kesälomalla kansanedustaja lukee taloushistoriaa ja suosikkiromaaneja

Yle Etelä-Savo kysyi maakunnan seitsemältä kansanedustajalta, millaisia lukijoita he ovat. Vastaukset paljastavat, että romaanitaiteen ohella tietokirjat ovat monen kansanedustajan sydäntä lähellä. Dekkariin aikoo tarttua kesälomallaan vain yksi edustaja.

Kiistellyn teatterinjohtajan kausi Lappeenrannassa päättyi – jäähyväispuhe jäi pitämättä – video

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajan Jari Juutisen päättyneeltä kaudelta ei draamaa puuttunut. Tinkimätön tyyli ei purrut lappeenrantalaisiin ja teatterin katsojamäärät laskivat hälyttävän alhaiseksi. Kahdeksanvuotiseen kauteen mahtuu myös onnistumisia.

Economists warn new gov't of over-ambitious employment goals

The new administration’s goal of creating tens of thousands of new jobs every year seems like a pipe dream, according to economists. They say that the government’s aim would require phenomenal economic growth and pointed out that the last time Finland saw that kind of job expansion was back in the heady days of Nokia’s dizzying growth spurt.

Vaasan ja Seinäjoen välisellä köydenvedolla pitkä historia

Seinäjoen seudun erityinen kuntajakoselvitys suositti alkuviikosta Vaasaa ja Seinäjokea kumppanuuteen. Vaikka kaupunkien päättäjät vakuuttavatkin yhteistyötä, on takana pitkä historia, joka sisältää kissanhännänvetoa. Historian unohtaminen on vaikeaa, toteaa aluehistorioitsija.

Centre chair Sipilä slams Katainen legacy

Centre Party chair Juha Sipilä sharply criticised the legacy of Jyrki Katainen’s government during a speech to delegates at an annual convention in Turku Saturday. Sipilä, who was returned unopposed as party leader, compared the administrative term led by the National Coalition Party to a time of famine.

Talvivaaran jättitappio jättää jälkensä taloushistoriaan

Talvivaaran suuruisessa yhtiössä 630 miljoonan euron tappio yhdessä vuosineljänneksessä on pöyristyttävä. Kaivosyhtiöstä katosi arvoa enemmän kuin mitä Stora Enso suostui pyyhkimään USA:n seikkailustaan.

Talousprofessori: Wahlroosin Ruotsiin muutto malliesimerkki verokilpailusta

Taloushistorioitsijan mielestä Wall Street -tyyppinen maailmantalous on pakottanut kaikin tavoin verotuksen alentamiseen. Näin on pyritty miellyttämään pääomapiirejä. Tilanne on kuitenkin mahdollistanut rikkaiden veroshoppailun, arvioi taloushistorian professori Markku Kuisma.

Argentiinassa odotetaan taas taloudellista myrskyä

Maan talous kulkee kriisistä toiseen vuosikymmenen sykleissä, ja oppi vaikuttaa menevän päättäjien päähän hitaasti. Muutosta odotetaan ensi vuoden presidentinvaalien jälkeen.

Toivoa terästeollisuuteen: Yritysfuusio voi antaa enemmän kuin ottaa – haastatteluvideo

Suomi–Ruotsi -yritysfuusioita on tehty vuosikymmenestä toiseen. Usein Suomessa tuntuu, että yhdistyneissä uusissa yrityksissä valta lipsahtaa joko suoraan tai hetken päästä ruotsalaisille.

Maailmaa uhkaa ankara pula – kaikesta

A-studion juttusarja maailman tilasta vuonna 2030. Osa 1. Resurssipula.

Entiset Kiina-keskuksen tilat ovat vetäneet hyvin yrittäjiä Kouvolassa

Tiloissa työskentelee viitisenkymmentä yritystä. Suurin osa kiinteistöjen pinta-alasta on vuokralla. Tilat omistava Kymenlaakson Osuuspankki tahtoisi saada tilat myytyä. Kysyntää ei juuri ole.

Satavuotias Suomen markka

Rahan historia oravannahoista tuhannen markan kolikkoon.

Professori: Virtuaalielinkeinot ovat fantasiaa

Euroopan talous mataa ja pörssi-indeksit kituvat. Valitellaan, että Euroopan kilpailukyky on hukattu ja muut maanosat viuhtovat ohi kaikista ilmansuunnista. Eurooppalainen yrityskenttä ei ole uudistunut, vaan pitää pystyssä tehottomia kulisseja. Taloushistoria kuitenkin todistaa, että yli satavuotiaat yritykset ovat kestomenestyjiä.

Tiedonjulkistamispalkinto Ylen Hulluuden historialle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vuoden 2012 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot kymmenelle yksityishenkilölle tai ryhmälle.

Ruben Stiller: 0 - 5

Näin ilmestyksen Suomen henkisestä tilasta. Suomi-USA oli 0-5-tilanteessa, kun kuvaruutuun ilmestyi hysteerisesti jammaava Angry Bird -hahmo.

Kreikan ja Suomen leikkaukset vertailussa – Suomen lama oli pientä tähän verrattuna

Kreikka on säästänyt vuodesta 2010 valtiontalouden menoja miltei kaksinkertaisesti Suomen 1990-luvun alun laman säästöihin verrattuna. Pelkästään vuonna 2010 Kreikka säästi yli sen, mitä Esko Ahon hallitus vuosina 1991-1995.

Veikko on Suomen toiseksi vanhin väittelijä

86-vuotias Veikko Tiainen väittelee tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta. Väitöstyöhön Veikon haastoi taloushistorian professori Ilkka Nummela, joka toimii myös Tiaisen kustoksena.

Suomen toiseksi vanhin väitöskirjan tekijä: "Tämä oli pelkkä vahinko"

Kouvolalainen metsänhoitaja Veikko Tiainen, 86 vuotta, väittelee torstaina taloushistorian tohtoriksi Jyväskylän yliopistossa. Hän on tutkinut väitöskirjassaan entisen työnantajansa Tehdaspuun toimintaa puunhankkijana.

Professori: Oma raha olisi Kreikan etu

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen sanoo, että eurosta eroaminen olisi eduksi Kreikalle. Ylen Aamu-tv:n haastattelema Kanniainen sanoo taloushistorian osoittavan, että talouskasvu on usein käynnistynyt oman valuutan käyttöönotosta.

Palkittu professori nimitettiin Jyväskylän yliopistoon

Jyväskylän yliopisto on valinnut strategian ja taloushistorian professoriksi filosofian tohtori Juha-Antti Lambergin. Professuuri on Jyväskylän yliopiston humanistisen tiedekunnan ja kauppakorkeakoulun yhteinen.

AC Oulu ei valita oikeusturvalautakuntaan

AC Oulu ei aio valittaa urheilun oikeusturvalautakuntaan jäätyään ilman Veikkausliigalisenssiä. Seura kuitenkin jatkaa kamppailua lisenssin puolesta ja tarkistuttaa lisenssin haku- ja myöntämisprosessit lakiteitse.

”Marx ja Engels olivat oikeassa – ainakin yhdessä asiassa”

Markku Kuisma on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori. Työn ohessa on syntynyt useita kirjoja merkittävistä talouselämän tekijöistä. Mutta miksi Marx ja Engels olivat oikeassa?

Taloushistorioitsija: Pohjoismainen kapitalismi amerikkalaista elinvoimaisempaa

Amerikkalainen kapitalismi on menossa suuntaan, jossa 1800-luvun tyyppiset rosvoparonit alkavat taas tulla yhteiskunnan huipulle, sanoo taloushistorioitsija, historian professori Markku Kuisma Helsingin yliopistosta YLE TV1:n A+-ohjelmassa.

1930-luvun pula ja konikapina

1930-luvun suuri lamakausi heijastui Suomeenkin.

Savo Elävässä arkistossa

Pohjois-Savossa elettiin rautakauppa-alan kehityksen kärjessä 1800-luvulla. Vuonna 1859 Kuopioon perustettu Carlsonin rautakauppa on Suomen kolmas rautakauppa. YLEn Elävästä arkistosta löytyy vanha dokumentti, joka kertoo taloushistoriasta ja Carlsonin kehityksestä rautakaupasta tavarataloksi.

Lipsasen suvulta merkittävä lahjoitus Porille

Kauppaneuvos August Lipsasen ja kauppaneuvoksetar Impi Lipsasen perilliset ovat tehneet kulttuuri- ja taloushistoriallisesti merkittävän lahjoituksen Porin kaupungille. Lahjoituksen keskeisen osan muodostavat Vanha-Lahden kartanon salin esineistö ja taideteokset.

Tampere-Pietari -yhteistyö viritteillä

Tampereen ja Pietarin yhteistä taloushistoriaa halutaan hyödyntää tulevaisuudessa mm. kaupassa, kulttuurissa ja matkailussa. Tampereen teollinen kehitys vauhdittui jo 1800-luvulla Pietarin myötävaikutuksella.

Sikainfluenssa voi maksaa Suomelle yli miljardin

Sikainfluenssa saattaa maksaa Suomen kansantaloudelle jopa yli miljardi euroa. Suurin osa tavanomaista kausi-influenssaa pahemman taudin kustannuksia aiheutuu sairauspoissaolojen määrän kasvusta. Influenssan talousvaikutuksia on kuitenkin vaikea erottaa yleisen taloustilanteen aiheuttamista ongelmista.

Lainoja turvataan korkojen nousulta

Taloushistoriassa ennätyksellisen alhainen korkotaso on saanut velalliset kiinnostumaan kiinteäkorkoisista lainoista. Suurin osa lainoista sidotaan edelleen 12 kuukauden euriborkorkoon, mutta kiinteäkorkoisten lainojen kysyntä on lisääntynyt.

Laman kuva: Lottovoittajan loppu

Tosi asiaa suomalaisen talousihmeen noususta ja syöksyksystä

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle