Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa Centrian kyltti

Centria kehittää puurakentamista uuden pilotin avulla – tavoitteena pienentää alan hiilijalanjälkeä

Centrian tavoitteena on kehittää uusi oppimismalli, jossa simuloidaan eri vaiheissa tehtävien päätösten vaikutusta lopputulokseen.

Väinölänniemenranta Kuopiossa

Kuopion kaupunki ja Oulun yliopisto selvittävät kuopiolaisten mielipiteitä viheralueista: kysely kaupunkiympäristön suunnittelun tueksi

Oulun yliopiston johtamassa tutkimushankkeessa selvitetään kuopiolaisten tapoja käyttää kaupungin viheralueita.

Havainnekuva ylhäältä merelle päin uudesta Wasa Marina kesäravintolasta kampusalueella.

Wasa Marina rakennuttaa kesäravintolan Vaasan yliopiston rantaan – rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi yksimielisesti poikkeamisluvan asemakaavasta

Keskustelua herätti ennen kokousta muun muassa liikenne, pysäköinti sekä melu. Puheenjohtajan mukaan keskiviikon kokouksessa lähinnä kuitenkin keskusteltiin rakennushankkeen hyödyistä.

Turun Kauppakorkeakoulus huvudbyggnad i Åbo.

Turun kauppakorkeakoululle osuustoiminnan työelämäprofessuuri – lahjoittajina paikalliset yritykset

Osuustoiminnan tutkimus ja koulutus on Suomessa toistaiseksi vaatimatonta, sanoo Turun kauppakorkeakoulun dekaani.

Flippaus, käänteinen opetus

Flippaus yleistyy yliopistoissa: Opetustilanteessa päästään syvemmälle, kun opiskelijat tekevät pohjatyön jo ennakkoon – "Hyvät kokemukset tästä"

Opetustapa vaatii enemmän töitä, mutta työmäärä jakaantuu tasaisemmin. Lisäksi opiskelijan on helpompi löytää näkökulmia asian käytännön soveltamiseen, kun perusasia on hallussa.

Ylen kolumnisti Emilia Uljas henkilökuvassa.

Emilia Uljaan kolumni: Korkeakoulujen todistusvalinnan lyttääminen perustuu virheellisiin väittämiin

Todistusvalinta ei ole lainkaan sellainen mörkö kuin luullaan. Valintatapa on tyrmätty väärään tietoon ja mutuiluun perustuvilla väitteillä, Emilia Uljas kirjoittaa. 

oulu yliopisto  ulkokuva

Oulun yliopistolle miljoonan euron rahoitus metallien 3D-tulostuksen kehittämiseen

Rahoituksella on Oulun yliopiston 3D-kehitykselle suuri merkitys.

Kokkolan remontoitu kaupungintalo

Kokkola tarjoaa yliopisto-opintoja työntekijöilleen

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Kokkolassa voi suorittaa ilmaiseksi avoimia yliopisto-opintoja ensi lukuvuonna. Tähtäimenä voi olla esimerkiksi opettajan pätevyys.

Tietokoneruudulla oppimisympäristö edX-kansainvälinen kurssitarjonta.

Eteläpohjalaisille tulee huikea mahdollisuus suorittaa opintoja maailman parhaissa yliopistoissa

Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto on päässyt mukaan yhdysvaltalaisen verkko-oppimisympäristön kumppaanuusohjelmaan. Se tuo valtavasti opintomahdollisuuksia ympäri maailman.

Ukrainasta Suomeen saapunut Anna Honcharenko ei saa unta, koska muistot yöllisistä ilmahälytyksistä pitävät hereillä.

Anna Honcharenko, 20, kuulostelee soluasunnossa Joensuussa yhä ilmahälytyksiä – näin alkaa ensimmäisten ukrainalaisopiskelijoiden arki Suomessa

Suomeen saattaa lähikuukausina tulla tuhansia ukrainalaisia korkeakouluopiskelijoita. Ensimmäiset heistä aloittavat nyt opintojaan Joensuussa.

Elja Saraluoto ompelee ompelukoneella Koulutuskeskus Salpauksen opetustilassa.

Elja Saraluodon, 17, unelma-alalla joka kymmenes on työtön – näillä aloilla työllistyminen on opintojen jälkeen vaikeinta

Yle selvitti ammattillisen koulutuksen, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen heikoiten työllistävät alat. Tilastoissa korostuvat humanistiset ja luovat alat.

Kolme haalariasuista opiskelijaa on kiivennyt Taidemuseonmäen patsaalle.

Haalarietiketin 4 pyhää sääntöä – opiskelijan yleisin kysymys baarikierroksella: "Näkyyks logo?"

Opiskeluvuosien aikana haalareihin kertyy monenmoista jälkeä, joista punaviinitahrat ovat viattomimmasta päästä. Ummehtunut haju ei lähde pois pelkällä tuuletuksella, mutta pesukone on nou-nou.

Topias Turppa yllään Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat ry:n eli Ky:n haalarit.

Bilefrakin tilalle tuli haalari – nyt sekin on muuttunut: koulua ei välttämättä tunnista väristä, paitsi ehkä dollarinvihreiden kauppislaisten

Opiskelijahaalareiden värikirjo lähti laajenemaan etenkin 2000-luvulla, kun yliopistoista tuttu haalarikulttuuri levisi myös ammattikorkeakouluihin.

Kaksi tyttöä istuu laiturilla opiskelijahaalareissa.

Vapun kunniaksi opiskelijat pukeutuvat ympäri maata juhlaunivormuunsa – testaa, mitä tiedät opiskelijahaalareista

Opiskelijoiden juhla-asuna toimivan haalarin käyttöön liittyy oma etikettinsä. Kokeile Ylen testin avulla, tunnetko haalareiden historian ja käyttötavat.

Vaasan yliopiston päärakennus

ABB lahjoittaa 150 000 euroa Vaasan yliopistolle

ABB:n miljoonan euron lahjoitus jakaantuu neljälle yliopistolle. Lahjoituksen saavat Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto, Tampereen yliopisto ja Vaasan yliopisto

Tampereen  yliopiston sisäänkäynti. Lasi-ikkunoissa teksti "Tampereen  yliopisto - Tampere University". Rakennuksen edessä vesilammikko.

Tampereen yliopiston varainhankintakampanja on tuottanut tähän mennessä 3,2 miljoonaa euroa

Valtio on lupautunut antamaan kampanjan aikana kerätyille lahjoituksille vastinrahan, joka voi olla jopa kaksi ja puoli kertainen.

Porthania-rakennus Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Helsingin yliopisto sijoittui korkealle kansainvälisessä yliopistovertailussa

Vuosittain 2 000 maailman parasta yliopistoa listaavassa CWUR-vertailussa Helsingin yliopisto pääsi sijalle 120. Suomalaisyliopistoista seuraavaksi tullut Aalto-yliopisto oli sijalla 345.

Jyväskylän yliopisto päärakennus kesä

Lähiopetuksen lisääminen jakaa Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden mielipiteitä – moni toivoo hybridimallia

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan tammikuussa teettämän kyselyn perusteella lähes puolet opiskelijoista ei toivo lähiopetuksen lisäämistä.

Tatu Kurkinen / oikeustieteellisen pääsykoe / Helsingin yliopiston kirjasto 08.06.2018

Yliopistojen opiskelijavalintoja halutaan taas muuttaa – muutoksia voi tulla todistuksen pisteytykseen, aikatauluun ja valintakokeisiin

Yliopistot tekevät ensin tutkimusta valintatavoistaan ja kuulevat myös lukiolaisten kokemuksia. Muutoksia voi olla tulossa sen jälkeen moneen asiaan.

Raksilan marketit Oulussa

Uusia esityksiä Oulun yliopiston kampuksen sijainnista ehkä jo syksyllä – Oulun yliopiston rehtori Raksilan kampuksen kaatumisesta: "Yllättävä päätös"

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäen mukaan yliopiston tulevaisuudensuunnitelmat jäivät nyt tyhjän päälle, kun kaupunginhallitus ei puoltanut keskustakampuksen sijoittumista Raksilaan. Yliopiston hallituksesta sen sijaan arvioidaan, että uusia esityksiä kampuksen sijainnista voitaisiin saada jo syksyllä.

Oulun kaupunginhallitus päätti estää yliopiston siirtymisen Raksilaan

Oulun kaupunginhallitus päätti torpata yliopiston Raksilan-kampuksen

Oulun yliopiston suunnitteluvarausta Raksilaan ei jatketa.

Muutama opiskelija lähiopetuksessa luokkahuoneessa Turun yliopistolla.

New law aims to cut red tape for Finland's international students

The amendments will mean students and their family members can receive resident permits for the duration of their studies.

Mielenilmaus keskustorilla.

Opiskelijat vaativat mielenosoituksissa parempia mielenterveyspalveluita – kysyntä tuplaantunut, apua joutuu odottamaan jopa kuukausia

Opiskelijoille korona on ollut mielenterveyspandemia, ei hengitystieinfektio, sanoo YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi.

Turun yliopiston uusittu päärakennus

Turun yliopisto tarjoaa apurahoja Ukrainaista pakeneville tutkijoille

Apurahoja on saatavilla tutkijoille, jotka eivät voi Venäjän hyökkäyksen takia jatkaa työtään Ukrainassa. Turun yliopisto tarjoaa apurahoja johtavien tutkimushankkeidensa kautta.

Kylttejä Vaasan yliopistolla

Vaasan yliopiston kampusalueen kehittäminen jatkuu kiireisenä – Tritoniasta uusi päärakennus, Fabriikista luovutaan ja kirjasto vaihtaa paikkaa

Palosaaren kampusalueen kehittämisessä keskitytään yliopiston rakennusten ja tilojen uudistamiseen, mutta keskeistä on myös toimintatapojen ja palveluiden uudistaminen.

Punatiilisen rakennuksen seinässä valomainokset: LUT university ja LAB University of Aplied Sciencies

LUT-yliopistoon ja LAB-ammattikorkeakouluun yhteensä 120 opiskelupaikkaa ukrainalaisille

Ukrainalaisille varataan korkeakouluihin tietty määrä paikkoja erillisopinto-oikeudella opiskeluun. Lisäksi vaihtoehtoina ovat avoimet korkeakouluopinnot ja tutkinto-opiskelijaksi hakeminen. Kaikkien opintojen on määrä olla ilmaisia ukrainalaisille.

Suomen pisimmän vapun aloitusjuhlat LUT-yliopiston edessä Lappeenrannassa.

LUT-yliopisto saa 900 000 euron lahjoituksen Teknologiateollisuudelta – kokonaispotti on noin 2,7 miljoonaa euroa

LUT-yliopisto on saanut vajaan parin vuoden aikana kerättyä lahjoituksia noin 2,7 miljoonaa euroa. Nyt Teknologiateollisuus on lahjoittanut LUT-yliopistolle 900 000 euroa.

Lippis päässä oleva nuori kirjoittaa aaneloselle, johon on piirretty ympyrä ja kirjoitettu tekstiä.

Jännittäminen voi pilata hakijan opiskeluhaaveet, mutta sen voi selättää – lue uravalmentajan neljä vinkkiä pääsykokeisiin valmistautumiseen

Uravalmentaja tietää korkeakoulujen pääsykokeiden valmistautumisen sudenkuopat. Kuopiossa tarjotaan ilmaista pääsykoevalmennusta nuorille.

Henkilö istuu Kuopion torilla.

Yliopisto-opiskelijat osoittavat mieltä ensi viikon keskiviikkona Kuopiossa: syynä mielenterveyspalveluiden pitkät jonot

Jonomielenosoituksen avulla halutaan tuoda esiin, kuinka pitkät jonotusajat YTHS:n palveluihin tällä hetkellä on.

Lähikuva: valkoinen näppäimistö.

HAMK vapauttaa ukrainalaiset opiskelijat lukuvuosimaksuista

Ukrainasta tuleville on tarkoitus tarjota esimerkiksi liiketalouden ja tietojenkäsittelyn opintoja. Lukuvuosimaksuja Ukrainasta tulijoilta ei peritä.

Tamperelaisia opiskelijoita jäällä osana retriittiä.

Tampere järjesti neljän päivän ilmaisen retriitin: 18 opiskelijaa lähti Hauholle tekemään taidetta ja liikkumaan, tästä on kyse

Suomen parhaaksi opiskelijakaupungiksi aikova Tampere halusi auttaa opiskelijoita vaikeana aikana. Tampereen korkeakouluyhteisössä on noin 30 000 opiskelijaa.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Tuhat hakijaa laittoi yhteishaussa Kajaanin ammattikorkeakoulun ensimmäiselle sijalle – suosituin hakukohde oli sosionomin monimuotokoulutus

Ensimmäistä kertaa haussa olleet sairaanhoitajan monimuotokoulutus Pyhäjärvellä ja Datasta tekoälyyn -insinöörimonimuotokoulutus pääkaupunkiseudulla keräsivät myös hyvin hakijoita. 

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopisto on myöntänyt 42 ukrainalaiselle opinto-oikeuden

Hakijoita maaliskuun alussa avattuun erilliseen opinto-oikeuteen oli 135. Kiinnostuneiden määrän vuoksi jatkoa on jo suunnitteilla.

Tampereen yliopiston kirjasto Linna.

Tampereen korkeakoulut sijoittuivat kakkosiksi kevään yhteishaussa

Tampereen yliopisto oli toiseksi suosituin yliopisto ja TAMK toiseksi suosituin ammattikorkeakoulu tämän kevään yhteishaussa. Suositummat oppilaitokset olivat Helsingissä ja Turussa.

Lippu nousi salkoon Jallutähden alla -laulun säestämänä

Suomen pisimmät vappubileet alkoivat – opiskelijat juhlivat 32 päivää

Yli kuukauden kestävä juhlaputki alkoi perjantaina vappuriehan julistuksella. Tulossa ovat myös muun muassa toogabileet, skumppatasting ja haalarivaellus.

Karelia-ammattikorkeakoulun kyltti rakennuksen seinässä.

Karelia-ammattikorkeakoulun vetovoima kasvoi yhteishaussa – hakijamäärä nousi viime vuodesta viidenneksellä

Karelia ammattikorkeakoulun koulutusaloista kiinnostusta herättivät esimerkiksi fysioterapeutin ja medianomin koulutukset.

SeAMKin sairaanhoitajaopiskelijoita.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkinnot kiinnostavat – hakijamäärä jatkaa kasvuaan kolmatta vuotta

Kevään toinen yhteishaku päättyi keskiviikkona. Seinäjoen ammattikorkeakoulun englanninkieliset tutkinnot sekä esimerkiksi sosionomi- ja sairaanhoitajakoulutukset kiinnostivat hakijoita.

Yliopisto rakennus talvisessa Joensuussa

Opiskelupaikkaa Itä-Suomen yliopistosta tavoittelee tänä keväänä yli 23 000 hakijaa – yhteishaussa kauppatieteiden suosio nousi

Itä-Suomen yliopistolla oli yhteishaussa mukana ennätysmäärä hakukohteita. Hakijoita kiinnostivat etenkin lääketiede, oikeustieteet, psykologia ja kauppatieteet.

Ihmiset kiipeävät pitkiä portaita kohti Turun yliopiston päärakennusta.

Turun yliopisto nousi yhteishaussa ensimmäistä kertaa ykkössijalle hakijamäärissä

Turun yliopistoon hakemuksen jätti kevään yhteishaussa yhteensä 29 504 hakijaa.

Kuvassa Centrian kyltti

Centria-ammattikorkeakoulu löi kaikki hakijaennätykset yhteishaussa, vaikka valtakunnallisesti hakuinto lopahti

Hakemuksia tuli yli 3 600, mikä on viisisataa enemmän kuin vuosi sitten.

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä ja Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto allekirjoittavat sopimuspaperin.

Vaasan yliopistolle 150 000 euron lahjoitus Pohjanmaan kauppakamarilta – lahjoitusten kokonaissumma 200 000 euroa

Myös Åbo Akademin tekninen tiedekunta sekä Svenska Handelshögskolan saavat molemmat 25 000 euron lahjoitukset. Lisäksi valtio on luvannut maksaa korkeakouluille maksimissaan 2,5-kertaisen vastinrahan.

Opiskleijat viettävät vappua Joensuun torilla

Joensuu on korkeakoulukaupunkina yksi Suomen parhaimmistosta, paljastuu tuoreesta selvityksestä

Studentum.fi toteutti viime syksynä selvityksen, joka laittoi Suomen korkeakoulukaupungit paremmuusjärjestykseen. Joensuu ylsi yhdeksännelle sijalle.

venäläinen opiskelija Arseni Baibakov.

Suomessa opiskelevat venäläiset joutuivat vaikeuksiin, kun Venäjä jäi pakotemuurin taakse: "En pystynyt maksamaan vuokraani"

Venäjälle asetetut ankarat talouspakotteet iskevät ankarasti myös Suomessa opiskeleviin venäläisiin. Talousvaikeudet kotimaassa voivat vaikeuttaa opiskelujen rahoittamista ja rahojen siirtäminen Suomeen on vaikeaa.

Muutama opiskelija lähiopetuksessa luokkahuoneessa Turun yliopistolla.

Koronaetäily loppui, mutta osa opiskelijoista ei ole palannut luennoille – Turun yliopiston vararehtori: "Kyllä se huolestuttaa"

Koronarajoitusten purkaminen on tuonut opiskelijat lähiopetukseen Turun yliopistolle. Osa jättää kuitenkin saapumatta ja saattaa jopa luopua kurssipaikastaan.

Anni Ketola luki ylioppilaskokeisiin Oodi-kirjastossa Helsingissä 9. maaliskuuta.

Etkö keksi, mihin ryhtyä isona? Tutki Ylen korkeakoulukoneesta, mille alalle on paikkoja, missä riittää töitä ja paljonko palkkaa saa

Abiturientti Anni Ketolan mukaan Ukrainan sota on lisännyt kiinnostusta omaa toivealaa kohtaan. Opiskelupaikan valinnassa yksi isoimmista tekijöistä onkin oma mielenkiinto, asiantuntija sanoo.

Tampereen Hervannan yliopistokampuksen kyltti

Ukrainasta sotaa paenneet opiskelijat voivat saada opiskeluoikeuden Tampereen yliopistoon

Ukrainasta tulleet voivat sekä opiskella avoimessa yliopistossa että saada erillisten opintojen suoritusoikeuksia. Opiskelu tapahtuu englanniksi.

Yliopisto rakennus talvisessa Joensuussa

Ukrainalaisten into päästä opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon yllätti akateemisen rehtorin – nyt yliopisto aikoo avata uusia väyliä opintoihin

Itä-Suomen yliopistoon on hakenut erillishaussa 135 ukrainalaista. Opiskelupaikan saa ainakin 20. Yliopisto valmistelee nyt täydennyshakua englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle