Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yhä useampi poimii makua ja vitamiineja kotipihalta tai lähimetsästä: villiyrteistä saa lisuketta ruokapöytään

Kasveja voi hyödyntää vaikkapa mausteena, siirappina tai salaateissa ja mehuissa sekä ihovoiteina. Kasveilla voi olla myös yllättäviä hyvinvointivaikutuksia. Poimulehti tunnetaan naisten yrttinä ja nokkonen taas voi kiinnostaa miehiä.

Korona kiihdytti kotikokkien intoa käyttää tuoreyrttejä – kun televisiossa esitellään hyvä resepti, myynti kaupoissa räjähtää

Suomalaiset suosivat ruuanlaitossa aiempaa enemmän tuoreyrttejä. Yrttien myynti ruokakaupoissa on kasvanut ja valikoimat ovat laajentuneet. Tillin, basilikan ja persiljan lisäksi ostoskoriin napataan korianteria sekä minttua.

Jyväskylässä Tuomiojärven kupeeseen rakennetaan kaupungin ensimmäinen villiyrttipuisto

Suomen ja myös maailman ensimmäiseksi konseptoiduksi villlivihannespuistoksi tituleerattu paikka on noussut hiljattain Lahteen.

Herkkuja 1700-luvun tapaan – nyt ei erotella alkuruokaa, pääruokaa ja jälkiruokaa

Joulupöydän makeat ja suolaiset – tarjoa kaikki yhtä aikaa.

Finnwatch: Kanelin tuotantoon liittyvät hakkuut uhkaavat luonnon monimuotoisuutta – kaupan hyllyltä voi olla vaikea löytää vastuullista kanelia

Finnwatch tarkasteli tuoreessa julkaisussaan Suomessa myytävän kanelin alkuperää ja vastuullisuusvalvontaa.

Jonnet ei tiedä (tai muista), mutta...

"jonne" on stereotyyppinen yläasteelaispoika, joka...

"Seksikäs, grillattu ruusun terälehti" on nyt trendikkäin villiyrtti, sanoo Michelin-kokkina tunnettu Jouni Toivanen – kööpenhaminalainen ilmiö rantautui Suomeen

Top Chef Suomi -sarjastakin tuttu Jouni Toivasen mielestä villiyrteissä on käyttämätöntä markkinapotentiaalia.

Maustamiseen käytettävien makukorttien kysyntä nousi, kun mentolisavukkeet kiellettiin – R-kioskien myynti kasvanut koko vuoden

Makukortteja valmistava suomalainen Opes Corporation Oy ei ota kantaa siihen, mitä tuotteiden kielto Suomessa tarkoittaisi yrityksen liiketoiminnan kannalta.

Torstai 18.6.2020 (tv)

Koronarajoitukset. Kuusenkerkkien kerääminen. Selkouutisten kesä. Juhannussää.

Virtaa villiyrteistä

Kevät ja alkukesä on paras aika hortoilla. Toisin sanoen kerätä hortaa eli villiyrttejä ruoaksi.

Villiyrttiaika on nyt parhaimmillaan

Villiyrttiharrastajien määrä on lisääntynyt ja niiden keräily luonnosta on aina vaan suositumpaa.

Leivo hedelmäinen mausteleipä – se kruunaa joulunpyhien hitaat aamiaiset

Tätä leipää maustavat pomeranssinkuori ja aprikoosit.

Suosittu sriracha-kastike katosi kaupoista, mutta syy ei ole hamstraamisessa

Kastikkeessa on havaittu sulfiitteja. Tullin mukaan ei ole tietoa, ovatko ne aina kuuluneet reseptiin vai tulleet vasta hiljan.

Rassaako joulun valmistelu? – Kokeile abbedissa Hildegardin hermo- ja älypipareita suoraan keskiajalta

Yksi ensimmäisistä piparkakkujen leipojista Euroopassa oli saksalainen nunna Hildegard Bingeniläinen.

Piparkakkuhan on suorastaan terveystuote

Piparkakussa käytetään mausteita, joilla tiedetään olevan tulehdusten ja mahavaivojen vastaisia ominaisuuksia.

Joko aloitit glögikauden – mitä jos tekisitkin sen itse Puoli seiskan ohjeella? Nappaa tästä resepti

Itse tehty glögi valmistuu nopeasti ja yksinkertaisista raaka-aineista.

Spices Chef pääsi luomualan innovaatiokilpailun finaaliin

Kontiolahtelainen Spices Chef myy muun muassa mausteita, yrttejä, teetä ja hedelmäsoseita.

"Tuhansia euroja kesässä" – Villiyrttien keräämisestä tarkoitus tehdä entistä ammattimaisempaa

Yrttien kerääjille kehitetään omaa verkostoa ja kerätyille yrteille perustetaan vastaanottopisteitä.

Kreivi Pietari Brahe keräsi ruokareseptejä – 1600-luvun ohjeita on nyt suomennettu

Reseptejä suomentanut Marjo Särkkä-Tirkkonen huomasi ruokien syntyneen helposti saatavilla olleista raaka-aineista.

Kiehtova maailma: Joanna Lumleyn Silkkitie – reitti, joka muutti ihmiskunnan historiaa

Brittinäyttelijä tekee huikean matkan Silkkitiellä.

Villiyrtti-innostus puskee pinnalle kuin voikukka asfaltin halkeamasta: "Vihdoinkin tapasin ihmisiä, jotka ottavat rikkaruohot todesta"

Tutuimmat villiyrtit ovat vuohenputki, nokkonen ja maitohorsma. Moni on tottunut jo lapsena napsimaan tuoreita kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä suuhunsa keväisin.

Väriä tiilimurskasta, lisää painoa sahanpurusta – Pakistan suitsii mausteväärennöksiä

Mausteet ovat köyhän Pakistanin arvokkaita vientituotteita. Siksi niitä yritetään myös väärentää.

Tarjoa pääsiäisenä lähellä tuotettua lampaanlihaa yrteillä täytettynä

Kun toimit pian, ehdit valita lähituottajasi hyvissä ajoin.

Maailman kalleimman mausteen kauppa siirtyy basaarista nettiin: Iranilainen ruokahifistelijä voi nyt ostaa sahraminsa verkossa suoraan viljelijältä

Viljelijäperheen pojat perustivat nettikaupan, josta asiakas voi ostaa kestävästi viljeltyä sahramia ja jossa viljelijä saa tuotteestaan paremman hinnan.

Kyllästyttävätkö jouluruoat? Kevennä ähkyä näillä kymmenellä korealaisella reseptillä

Supersuosittu korealainen ruoka on julistettu maailman terveellisimmäksi.

Jumbon tillin haistelu -episodi sai kauppiaan tempaisemaan: Nyt tarjolla on erikseen haistelutilli - kuva

Jyväskyläläinen kauppias halusi keventää tunnelmaa ideallaan.

Virossa flunssakausi selätetään yrteillä ja pippurilaastarilla – luontaistuotteiden arvostus kumpuaa maan historiasta

Virolaislääkärit luottavat lääkeyrtteihin. Sen sijaan kasvisruokavalioon Virossa suhtaudutaan yhä epäillen.

"Jauhelihataikinan sekaan voi laittaa ihan mitä vaan" – Aistit tottuvat uusiin makuihin nopeasti, uskoo Suomessa vuosia asunut bulgarialaismies

Bulgariasta noin 40 vuotta sitten Suomeen muuttanut Vladimir Sgurev kertoo, miten jauheliharuokia voisi bulgarialaisittain maustaa.

Herätys: Liitot antavat vastauksensa hallituksen ehdotukseen, lihankorvikkeissa suolaa yli suositusten, ajokeli voi olla huono

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Ikuista kauneutta, voimaa ja hiushoitoa – Asiantuntija neuvoo, miten yrteistä saa nyt ilon irti

Villiyrttikausi näyttää tällä hetkellä mainiolta ja jopa paremmalta kuin elokuussa.

Siivoa kuin mummo! Isoäidin siivousvinkeillä vähennät arjen kemikaalikuormaa

Ympäristötietoisuus on lisännyt vanhojen siivousmenetelmien suosiota.

Hän keksi kasvattaa Suomessa inkivääriä – sato viedään käsistä, vaikka kasvia ei meinattu tunnistaa samaksi

Hanne ja Jukka Kinnunen ovat Suomen ainoat inkivääriä kasvattavat puutarhaviljelijät. Liperissä kasvatettu inkivääri myydään tuoreena ja kuivaamattomana.

Selvisikö Porin Tuorsniemessä asukkaita ihmetyttänyt erikoinen haju? "Kuminalla on varsin omanlaisensa tuoksu"

Kummallisen hajun perässä kävi keskiviikkoyönä jopa pelastuslaitos. Kuminanviljelijä oli juuri samana päivänä aloittanut puinnin, ja haju on saattanut levitä asuinalueelle tuulen mukana.

Luuletko syöneesi wasabia? Todennäköisesti et ole edes maistanut, sillä aidon wasabin kasvattaminen vie puolitoista vuotta, ja kilo voi maksaa satoja euroja

Japanilaisen wasabin viljely aloitettiin Shizuokassa 400 vuotta sitten. Arvokas kasvi syntyy edelleen samoilla menetelmillä.

Hotsin syönnin maailmanmestarin ensikommentit: "Ei kovin hyvältä tunnu, mutta onhan tämä hieno saavutus"

Maailma sai ensimmäisen hotsin syönnin mestarin torstaina. Voittaja söi kolme hotsia ajassa 32 minuuttia ja 10 sekuntia.

Kuminan suosio jatkaa kasvuaan Hämeen pelloilla

Hämeen ELY-keskuksen alueella viljellään kuminaa lähes 4 000 hehtaarin alueella.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle