Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Seksikäs, grillattu ruusun terälehti" on nyt trendikkäin villiyrtti, sanoo Michelin-kokkina tunnettu Jouni Toivanen – kööpenhaminalainen ilmiö rantautui Suomeen

Top Chef Suomi -sarjastakin tuttu Jouni Toivasen mielestä villiyrteissä on käyttämätöntä markkinapotentiaalia.

Maustamiseen käytettävien makukorttien kysyntä nousi, kun mentolisavukkeet kiellettiin – R-kioskien myynti kasvanut koko vuoden

Makukortteja valmistava suomalainen Opes Corporation Oy ei ota kantaa siihen, mitä tuotteiden kielto Suomessa tarkoittaisi yrityksen liiketoiminnan kannalta.

Torstai 18.6.2020 (tv)

Koronarajoitukset. Kuusenkerkkien kerääminen. Selkouutisten kesä. Juhannussää.

Virtaa villiyrteistä

Kevät ja alkukesä on paras aika hortoilla. Toisin sanoen kerätä hortaa eli villiyrttejä ruoaksi.

Villiyrttiaika on nyt parhaimmillaan

Villiyrttiharrastajien määrä on lisääntynyt ja niiden keräily luonnosta on aina vaan suositumpaa.

Leivo hedelmäinen mausteleipä – se kruunaa joulunpyhien hitaat aamiaiset

Tätä leipää maustavat pomeranssinkuori ja aprikoosit.

Suosittu sriracha-kastike katosi kaupoista, mutta syy ei ole hamstraamisessa

Kastikkeessa on havaittu sulfiitteja. Tullin mukaan ei ole tietoa, ovatko ne aina kuuluneet reseptiin vai tulleet vasta hiljan.

Rassaako joulun valmistelu? – Kokeile abbedissa Hildegardin hermo- ja älypipareita suoraan keskiajalta

Yksi ensimmäisistä piparkakkujen leipojista Euroopassa oli saksalainen nunna Hildegard Bingeniläinen.

Piparkakkuhan on suorastaan terveystuote

Piparkakussa käytetään mausteita, joilla tiedetään olevan tulehdusten ja mahavaivojen vastaisia ominaisuuksia.

Joko aloitit glögikauden – mitä jos tekisitkin sen itse Puoli seiskan ohjeella? Nappaa tästä resepti

Itse tehty glögi valmistuu nopeasti ja yksinkertaisista raaka-aineista.

Spices Chef pääsi luomualan innovaatiokilpailun finaaliin

Kontiolahtelainen Spices Chef myy muun muassa mausteita, yrttejä, teetä ja hedelmäsoseita.

"Tuhansia euroja kesässä" – Villiyrttien keräämisestä tarkoitus tehdä entistä ammattimaisempaa

Yrttien kerääjille kehitetään omaa verkostoa ja kerätyille yrteille perustetaan vastaanottopisteitä.

Kreivi Pietari Brahe keräsi ruokareseptejä – 1600-luvun ohjeita on nyt suomennettu

Reseptejä suomentanut Marjo Särkkä-Tirkkonen huomasi ruokien syntyneen helposti saatavilla olleista raaka-aineista.

Kiehtova maailma: Joanna Lumleyn Silkkitie – reitti, joka muutti ihmiskunnan historiaa

Brittinäyttelijä tekee huikean matkan Silkkitiellä.

Villiyrtti-innostus puskee pinnalle kuin voikukka asfaltin halkeamasta: "Vihdoinkin tapasin ihmisiä, jotka ottavat rikkaruohot todesta"

Tutuimmat villiyrtit ovat vuohenputki, nokkonen ja maitohorsma. Moni on tottunut jo lapsena napsimaan tuoreita kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä suuhunsa keväisin.

Väriä tiilimurskasta, lisää painoa sahanpurusta – Pakistan suitsii mausteväärennöksiä

Mausteet ovat köyhän Pakistanin arvokkaita vientituotteita. Siksi niitä yritetään myös väärentää.

Tarjoa pääsiäisenä lähellä tuotettua lampaanlihaa yrteillä täytettynä

Kun toimit pian, ehdit valita lähituottajasi hyvissä ajoin.

Maailman kalleimman mausteen kauppa siirtyy basaarista nettiin: Iranilainen ruokahifistelijä voi nyt ostaa sahraminsa verkossa suoraan viljelijältä

Viljelijäperheen pojat perustivat nettikaupan, josta asiakas voi ostaa kestävästi viljeltyä sahramia ja jossa viljelijä saa tuotteestaan paremman hinnan.

Kyllästyttävätkö jouluruoat? Kevennä ähkyä näillä kymmenellä korealaisella reseptillä

Supersuosittu korealainen ruoka on julistettu maailman terveellisimmäksi.

Jumbon tillin haistelu -episodi sai kauppiaan tempaisemaan: Nyt tarjolla on erikseen haistelutilli - kuva

Jyväskyläläinen kauppias halusi keventää tunnelmaa ideallaan.

Virossa flunssakausi selätetään yrteillä ja pippurilaastarilla – luontaistuotteiden arvostus kumpuaa maan historiasta

Virolaislääkärit luottavat lääkeyrtteihin. Sen sijaan kasvisruokavalioon Virossa suhtaudutaan yhä epäillen.

"Jauhelihataikinan sekaan voi laittaa ihan mitä vaan" – Aistit tottuvat uusiin makuihin nopeasti, uskoo Suomessa vuosia asunut bulgarialaismies

Bulgariasta noin 40 vuotta sitten Suomeen muuttanut Vladimir Sgurev kertoo, miten jauheliharuokia voisi bulgarialaisittain maustaa.

Herätys: Liitot antavat vastauksensa hallituksen ehdotukseen, lihankorvikkeissa suolaa yli suositusten, ajokeli voi olla huono

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Ikuista kauneutta, voimaa ja hiushoitoa – Asiantuntija neuvoo, miten yrteistä saa nyt ilon irti

Villiyrttikausi näyttää tällä hetkellä mainiolta ja jopa paremmalta kuin elokuussa.

Siivoa kuin mummo! Isoäidin siivousvinkeillä vähennät arjen kemikaalikuormaa

Ympäristötietoisuus on lisännyt vanhojen siivousmenetelmien suosiota.

Hän keksi kasvattaa Suomessa inkivääriä – sato viedään käsistä, vaikka kasvia ei meinattu tunnistaa samaksi

Hanne ja Jukka Kinnunen ovat Suomen ainoat inkivääriä kasvattavat puutarhaviljelijät. Liperissä kasvatettu inkivääri myydään tuoreena ja kuivaamattomana.

Selvisikö Porin Tuorsniemessä asukkaita ihmetyttänyt erikoinen haju? "Kuminalla on varsin omanlaisensa tuoksu"

Kummallisen hajun perässä kävi keskiviikkoyönä jopa pelastuslaitos. Kuminanviljelijä oli juuri samana päivänä aloittanut puinnin, ja haju on saattanut levitä asuinalueelle tuulen mukana.

Luuletko syöneesi wasabia? Todennäköisesti et ole edes maistanut, sillä aidon wasabin kasvattaminen vie puolitoista vuotta, ja kilo voi maksaa satoja euroja

Japanilaisen wasabin viljely aloitettiin Shizuokassa 400 vuotta sitten. Arvokas kasvi syntyy edelleen samoilla menetelmillä.

Hotsin syönnin maailmanmestarin ensikommentit: "Ei kovin hyvältä tunnu, mutta onhan tämä hieno saavutus"

Maailma sai ensimmäisen hotsin syönnin mestarin torstaina. Voittaja söi kolme hotsia ajassa 32 minuuttia ja 10 sekuntia.

Kuminan suosio jatkaa kasvuaan Hämeen pelloilla

Hämeen ELY-keskuksen alueella viljellään kuminaa lähes 4 000 hehtaarin alueella.

Kioski FOOD: Halloumipita -resepti

Kioskin uuden ruokakanavan FOODin toinen resepti.

Makkara on juhannuksen ylivoimainen ykkösherkku – hifistelijä grillaa raakamakkaraa, mutta suomalaisten suosikki on vanha tuttu

Juhannus on makkarakaupan ylivoimainen sesonki. Tällä viikolla kauppoihin on toimitettu 1,5 miljoonaa kiloa grillimakkaraa.

Yli 12 euroa 10 gramman pussista nokkosen siemeniä – villiyrtit voivat tuottaa tänä kesänä jopa neljä satoa

Villiyrttien kaupallistaminen lisääntyy ja uusia tuotteita suunnitellaan etenkin vientiin. Saarijärveläisellä tilalla villiyrittisekoituksesta ja kuivatusta kuoreesta valmistetaan lemmikkien ravintolisää Saksan markkinoille.

Vaniljan hinta on huipussaan, ja osa maailman jäätelötehtaista vaihtaa halvempaan kesäherkkuun – Suomessa vaniljajäätelöä riittää

Kilo vaniljamaustetta maksaa jo enemmän kuin kilo hopeaa. Madagaskarilla 2017 riehunut myrsky tuhosi vaniljaviljelmiä ja nosti hinnan ennätyskorkealle.

"Haluamme pitää maaseudun elinvoimaisena" – tuet vauhdittavat jo kuminan vientiä ja paneelien maalausta

Seitsemän vuoden aikana Hämeessä on tavoitteena luoda maaseudulle 350 uutta työpaikkaa maaseuturahaston tuilla. Tavoite voi hyvinkin toteutua.

Tunnetko jo pitaijan, sumakin ja durianin? Testaa tietosi eksoottisista hedelmistä ja mausteista

Suomalaisessa keittiössä tuoksuvat yhä useammin kaukomaiden herkut. Testaa, kuinka hyvin sinä tunnet nämä 10 eksoottista hedelmää, maustetta ja ruoka-aihetta.

Voita, rommirusinoita ja leipurin salaisuus – näin syntyy tuhti saksalainen joulupulla, jonka leivontaa katsellessa on vaara saada ähky

Joulun aikaan on normaalia syödä vähän tavallista raskaammin, sanoo saksalainen leipuri.

450 sopimusviljelijää ja yli 40 vientimaata – närpiöläiseltä kuminantuottajalta eivät työt lopu

Kuminan sopimusviljelijöitä on jo toista tuhatta ja tuottajilla riittää töitä, kun tavaraa jalostetaan vientiin. Närpiöläinen kuminanjalostaja Caraway Finland on maamme toiseksi suurin ja vientiä on jo yli 40 maahan.

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti

Jos kotoa tuttu mauste on ketsuppi, ruokala ei voi säikäyttää syöjiä chilipadalla.

Luonnon terveyspommit ovat parhaimmillaan alkukesästä – nokkonen ja voikukka sopivat juhannuksen ruokapöytään

Kevät ja alkukesä ovat parasta aikaa poimia talteen luonnon tarjoamat hyötykasvit. Suomalaisten parhaiten tuntemia villiyrttejä ovat nokkonen, maitohorsma ja voikukka.

Koiranputkea muistuttava kumina on Suomen mausteviennin hitti

Kuminasadot riippuvat pölyttäjistä – viljelijä onnistuu luonnon monimuotoisuutta vaalimalla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle