Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vihreät putosi suurimman paikalta Jyväskylässä – SDP ja kokoomus kiilasivat ohi

Vihreät otti viime vuonna suurimman puolueen paikan Jyväskylässä. Nyt paikka oli katkolla, ja puolue putosi ohuella marginaalilla kolmanneksi.

Koronaepidemian lykkäämien kuntavaalien äänestysvilkkaus selvästi pienempi kuin viimeksi – vain 55,1 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla

Koronapandemia lykkäsi kuntavaalit kevättalvesta kesäksi ja muutti ennakkoäänestysajan kaksinkertaiseksi. Venähtänyt vaalitoimitus ja myöhäinen ajankohta näkyi äänestysinnokkuudessa selvänä laskuna. Tulos on historiallisen huono.

Porin vaalitulos seurannassa: SDP ja Kokoomus päätyivät tasoihin – vihreiden Timo Arosta kaupungin ääniharava

SDP on menetti paljon asemiaan Porissa ja joutuu jakamaan suurimman puolueen aseman kokoomuksen Vihreiden Timo Aro nousi vaalin ääniharavaksi.

Demareiden komento päättymässä Sastamalassa – ääniharava Ilmari Nurminen meni läpi Tampereella

Ennakkoäänten perusteella Sastamalassa suurimmaksi puolueeksi on nousemassa keskusta tai kokoomus.

Auringonpaiste houkutteli ihmiset äänestyspaikoille Satakunnassa

Vaalipäivä on sujunut Satakunnassa rauhallisesti. Porissa lieventyneet koronarajoitukset aiheuttivat sekaannusta vaalivirkailijoiden maskien käytössä.

Äänestysaika on päättynyt – nyt julkaistun tuloksen mukaan keskusta säilyttäisi suurimman puolueen paikan Oulun valtuustossa

Oulun valtuustossa kakkossijalla on tämänhetkisen tuloksen mukaan kokoomus ja kolmantena vasemmistoliitto.

Kuka voittaa, kuka häviää? Kuntavaalien tulos selviää tänään – näin seuraat Etelä-Karjalan vaali-iltaa

Seuraamme ääntenlaskutilannetta ja puoluiden tunnelmia Yle Radio Suomen taajuuksilla, Yle Areenassa sekä verkkosivuillamme.

Mihin kannattaa kiinnittää huomio, kun seuraa kuntavaalien ääntenlaskentaa – lue Ylen vaaliasiantuntijoiden tärpit

Kuntavaalien ääntenlaskentaa voi seurata kuin jännitysnäytelmää. Kupletin juonta on helpompi ymmärtää, jos noudattaa Ylen vaaliasiantuntijoiden vinkkejä.

Perjantai 11.6.2021 (radio)

Matkustus Viroon voi helpottua. Ravintoloiden koronarajoitukset lievenevät myös Helsingin seudulla. Ennakkoäänestys ulkomailla oli vaisua. Jalkapallon EM-kisat alkavat tänään. Säätiedot.

Kuka pelasti asukkaat veronkorotukselta? Nousiko asukasluku vain maahanmuuton vuoksi? Yle tarkisti hämäläisten ehdokkaiden vaaliväitteitä

Löysimme epätosia, osin epätosia ja myös tosia väitteitä hämäläisehdokkaiden vaalikampanjoista. Väitteitä on koottu vaalilehdistä, yleisönosastokirjoituksista ja vaalimainoksista.

Kaupungin kokeilu työllistää abiturientteja onnistui – Topias Ahola, 18, äänesti juuri ensimmäistä kertaa itse, ja toimii nyt vaalien "sisäänheittäjänä"

Koronan takia monet ennakkoäänestyksen tutut kuviot menivät kunnissa uusiksi, äänestyspäiviä oli normaalia enemmän ja vaalitoimitsijoiden löytämisessäkin oli paikoin haasteita. Kauhavalla Etelä-Pohjanmaalla toimitsijoiksi palkattiin abiturientteja, jotka ovat äänestäjinäkin ensikertalaisia.

Drive in-äänestys kiinnosti ja ruuhkautui paikoin Vaasassa – vaalitoimitsija: "Moni sellainenkin kertoi äänestävänsä, joka ei aikonut äänestää"

Drive in -äänestyksen suosio yllätti Vaasassa. Äänestyspaikan jonot kertyivät viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä pitkiksi, kun ihmiset halusivat uudenlaisen äänestyskokemuksen.

Savitaipalelaiset olivat Etelä-Karjalan ahkerimpia ennakkoäänestäjiä – vain Lemillä jäätiin alle 30 prosentin

Etelä-Karjalan kunnissa äänestettiin pääosin valtakunnan keskiarvoa kiivaammin.

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyi – Päijät-Hämeessä into kasvoi edellisistä kuntavaaleista

Kuntavaalien ennakkoäänestysaikaa riitti poikkeuksellisesti kahden viikon ajan koronaepidemian vuoksi. Äänensä ehtii antaa vielä vaalipäivänä 13. kesäkuuta.

Ennakkoäänestys päättyi, ahkerimmin äänestettiin Keski-Pohjanmaalla Lestijärvellä – koko maassa äänensä on antanut ennakkoon kolmannes oikeutetuista

Ennakkoäänestysprosentteja vertailtaessa vilkkaimmin äänestettiin keskipohjalaisella Lestijärvellä. Lestijärvisistä äänioikeutetuista uurnilla kävi ennakkoon 58 prosenttia. Lähimmäksi maassa pääsi Savukoski 53 prosentillaan. Koko maassa ennakkoon äänesti 33 prosenttia äänioikeutetuista.

Virolahtelaiset äänestivät ahkerimmin ennakkoon Kymenlaaksossa – Kotkassa äänisaaliissa jäätiin jälkeen yli 10 prosenttia

Virolahdella kuntavaalien ennakkoäänestyksessä äänestettiin myös koko maan keskiarvoa aktiivisemmin.

Hämeessä lähes joka kolmas äänesti ennakkoon

Innokkaimmat ennakkoäänestäjät löytyivät Humppilasta. Siellä äänensä ennakkoon antoi yli 43 prosenttia äänioikeutetuista.

Kainuussa otettiin loppukiri ennakkoäänestyksessä: pitkä äänestysaika sai kainuulaiset viime kuntavaaleja ahkerammin liikkeelle

Myös koko maassa viimeinen ennakkoäänestyspäivä sai valtavan joukon äänestäjiä liikkeelle – lähes 1,5 miljoonaa antanut jo äänensä. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntai.

Lappilaiset äänestivät ahkerasti ennakkoon, kaikissa kunnissa aktiivisuus nousi reilusti yli 30 prosenttiin

Ahkerimpia olivat savukoskelaiset ja utsjokelaiset, molemmissa kunnissa äänestysprosentti nousi yli 50 prosenttiin

Ennakkoäänestys päättyi loppukirillä, Etelä-Pohjanmaalla innokkuus uurnille ollut vaihtelevaa

Tiistai oli kuntavaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä. Viimeinen päivä nousi samalla ylivoimaisesti vilkkaimmaksi äänestyspäiväksi. Etelä-Pohjanmaalla yli 40 prosenttia on jo äänestänyt Isossakyrössä, Karijoella ja Teuvalla.

Pirkanmaalla yli 35 prosenttia kuntavaalien äänistä annettiin ennakkoon – viimeinen ennakkoäänestyspäivä oli erityisen vilkas

Eilen uurnilla kävi yli 25 000 pirkanmaalaista. Viimeinen äänestyspäivä oli selvästi vilkkain. Näissä vaaleissa ennakkoäänestysaika oli poikkeuksellisen pitkä, kaksi viikkoa.

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyi – Varsinais-Suomen äänestysinnokkuus nousi muun maan tavoin

Pidennetty äänestysaika sai ihmiset vaaliuurnille. Varsinais-Suomessa äänensä on antanut ennakkoon kolmannes äänioikeutetuista.

Kuntavaalien ennakkoäänestyksen osallistumisprosentti nousi Pohjois-Pohjanmaalla – kahden viikon äänestysaika päättyi tiistaina

Varsinainen vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta. Ennakkoäänestysprosentti oli maakunnassa nyt 31,9. Tänä vuonna ennakkoäänestys kesti aiempaa pitempään, kaksi viikkoa. Neljä vuotta sitten kuntavaaleissa aikaa oli viikon verran.

Savo-Karjalan vaalipiirissä jo lähes joka kolmas äänestänyt ennakkoon

Viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä otettiin kova loppukiri, sillä ääniä annettiin lähes 18 000. Rääkkylässä äänestysprosentti jo yli 45.

Ennakkoäänestyksessä Savo-Karjalassa tiistaina kova loppukiri – äänestysaktiivisuus nousi viime kuntavaaleihin verrattuna

Savo-Karjalan vaalipiirin äänestysprosentti on ennen varsinaista vaalipäivää 31,1, mikä on vajaat neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisten kuntavaalien ennakkoäänestyksessä. Pohjois-Savossa äänestettiin vilkkaimmin Tervossa ja Kiuruvedellä.

Etelä-Savossa annettiin yli 37 000 ennakkoääntä kuntavaaleissa – äänestysaktiivisuudessa reilusti hajontaa kuntien välillä

Etelä-Savossa ennakkoäänestysprosentti vaihetelee 39, 6prosentuaalisesti katsottuna aktiivisinta äänestäminen oli Puumalassa, jossa äänestysprosentti on 40,4 ja laiskinta äänestäminen oli Pertunmaalla, jossa 29,7 prosenttia äänioikeutetuista on äänestänyt.

Keskisuomalaiset rynnistivät ennakkoäänestämään selvästi edellisiä kuntavaaleja innokkaammin

Ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Keskisuomalaisista 32 prosenttia äänesti ennakkoon, kun neljä vuotta osuus oli 28 prosenttia.

Ennakkoäänestys päättyi – Satakunnassa äänestysaktiivisuus koheni viime kuntavaaleista

Satakunnan vaalipiirissä annettiin lähes 62 000 ennakkoääntä. Aktiivisimmin äänestettiin Karviassa.

Tiistai 8.6.2021 (radio)

Poliisi iski järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Pohjois-Suomeen aiotaan rakentaa lisää tuulivoimaa. Ennakkoäänestys loppuu. Vankeustuomio miehelle, joka hyökkäsi Timo Soinin kimpuun. Mustikka kukkii.

Tiistai 8.6.2021 (tv)

Tuulivoima. Koronarokotetutkimus. Ennakkoäänestys. Säätiedot.

Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on ollut vilkas Jyväskylässä – 29 prosenttia on jo antanut äänensä

Jyväskylässä Hippoksen ulkoäänestyspaikka on osoittautunut suosituksi. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on kuitenkin ollut vilkas koko kaupungissa.

Viimeiset ennakkoäänestyspäivät toivat vipinää äänestyskoppeihin Kaakkois-Suomessa – aktiivisimmat ovat Savitaipaleelta

Lappeenrannassa ja Kouvolassa ollaan valtakunnan tahdissa. Aktiivisinta ennakkoäänestys on ollut Kaakkois-Suomessa Savitaipaleella, perää pitää Kotka.

Yle seurasi ennakkoäänestyksen viimeisiä hetkiä Joensuussa – katso äänestystunnelmia pääkirjastolta

Ennakkoäänestys päättyy tänään. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa äänestyspisteessä. Eilisiltaan mennessä Suomessa oli annettu kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa ennakkoääntä. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyy tänään – eilinen oli tähän mennessä vilkkain äänestyspäivä Pirkanmaalla

Tänään on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon. Ennakkoäänensä voi antaa missä vaan ennakkoäänestyspisteessä eri puolilla Suomea. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai, jolloin äänestää voi vain omalla äänestyspaikalla.

Lappilaiset ennakkoäänestivät maanantaina innokkaasti

Lapissa innokkaimmin on ennakkoäänestetty Savukoskella ja Utsjoella. Molemmissa kunnissa on äänestänyt jo yli 46 prosenttia kuntalaisista. Suhteessa vähiten on äänestetty Rovaniemellä, missä äänestysaktiivisuus on alle 27 prosenttia.

Äänestysaktiivisuus kolkuttelee viime kuntavaalien lukuja Etelä-Savossa

Mikäli eteläsavolaisisat äänioikeutetuista 2,7 prosenttia äänestää keskiviikon aikana, päästään ennakkoäänissä viime kuntavaalien tasolle. Etelä-Savon äänestysprosentti on maanantain jälkeen 27,6.

Kainuussa ollaan vielä jäljessä edellisen kuntavaalien ennakkoäänistä, koko maassa ollaan äänestetty ahkerammin kuin vuonna 2017

Vielä tänään kerkeää äänestämään ennakkoon. Koronaviruksen takia ennakkoäänestystä on pidennetty kahteen viikkoon.

Kinnulassa jo 40 prosenttia on äänestänyt, Laukaassa reilut 20 – Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tänään tiistaina

Keski-Suomen vaalipiirissä 26 prosenttia äänioikeutetuista oli tiistaiaamuun mennessä äänestänyt, kun koko maan prosentti oli 27. Vaalipäivä on tuleva sunnuntai. 

Maanantai 7.6.2021 (radio)

Koronarokotteita aletaan tutkia myös lapsilla. Uusien koronatapausten määrä vähenee. Suomi sai jääkiekon MM-kilpailuissa hopeaa. Kuntavaalien ennakkoäänestys loppuu tiistaina. Sadekuurot yleistyvät.

Maanantai 7.6.2021 (tv)

MM-hopea. Ennakkoäänestys. Muotoilijat. Sää.

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyy tiistaina – viimeisistä päivistä odotetaan kiireisimpiä

Kuntavaalien poikkeuksellisesti kaksi viikkoa kestänyt ennakkoäänestys päättyy tiistaina. Vaikka koronatilanne on aiheuttanut poikkeusjärjestelyjä, ihmiset ovat käyneet äänestämässä totuttuun tapaan.

Reilu neljännes lappilaisista antanut äänensä kuntavaaleissa

Ahkerimmin Lapissa ovat äänestäneet utsjokilaiset, joista lähes 42 prosenttia on jo käynyt antamassa äänensä. Laiskimmin uurnilla ovat käyneet rovaniemeläiset, joista vain 23 prosenttia on käynyt äänestämässä.

Naiset ovat käyneet Varsinais-Suomessa miehiä ahkerammin äänestämässä ennakkoon

Kaikista äänioikeutetuista äänestämässä on käynyt runsas viidennes. Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyy tiistaina.

Yli neljännes pirkanmaalaisista äänioikeutetuista äänestänyt ennakkoon

Kaikkein vilkkainta ennakkoäänestys on ollut Kihniössä. Kihniöläisistä tasan 32 prosenttia on käynyt uurnilla tähän mennessä. Myös Juupajoella äänestysprosentti on yli 30. Seuraavaksi vilkkaimmin on äänestetty Kuhmoisissa, Parkanossa ja Ruovedellä. Ennakkoäänestys jatkuu vielä tänään ja huomenna.

Etelä-Karjalan ahkerimmat ennakkoäänestäjät Savitaipaleella, lemiläiset äänestäneet ennakkoon vähiten

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyy tiistaina. Varsinainen vaalipäivä on tämän viikon sunnuntai.

Enää kaksi päivää aikaa äänestää ennakkoon

Pohjois-Karjalassa innokkaimmat äänestäjät löytyvät Rääkkylästä, missä äänestysprosentti on jo yli 36.

Kuntavaalien ennakkoäänestys Pohjois-Savossa edelleen vilkkainta Kiuruvedellä

Kiuruvedellä yli 30 prosenttia äänioikeutetuista on äänestänyt sunnuntai-iltaan mennessä. Ennakkoäänestys jatkuu vielä maanantaina ja tiistaina.

Vaaliviikko alkaa: Puolangalla jo kolmannes äänestänyt ennakkoon

Tällä kertaa kuntavaalien ennakkoäänestysaika on poikkeuksellisen pitkä, eli kaksi viikkoa. Äänestyspaikoilla noudatetaan koronaturvallisuusohjeita.

Kuntavaaleissa joka viides on käynyt vaaliuurnilla – Kauniaisissa joka kolmas, Porvoossa, Inkoossa ja Keravalla joka neljäs äänioikeutettu on jo äänestänyt

Uusmaalaisista vähiten ääntään ovat käyttäneet hyvinkääläiset ja pornailaiset. Korkein äänestysprosentti on tässä vaiheessa Kauniaisissa, jossa 34,3 prosenttia kaupunkilaisista on jo äänestänyt. 

Keskiviikko 2.6.2021 (radio)

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen. Ennakkoäänestys on ollut vilkasta. Korona on lisännyt köyhyyttä. Oulu valittiin kulttuuripääkaupungiksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle