Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sunnuntai 14.7.2019 (radio)

Ruotsin lento-onnettomuudessa on kuollut 9 ihmistä. Viileä sää on lisännyt äkkilähtöjä etelään. Selkäydinvammainen voi saada liikuntakyvyn takaisin uuden implantin avulla. Manhattanilla on ollut laaja sähkökatko. Tangomarkkinoiden kuninkaalliset on valittu.

Sveitsiläisten kehittämä sähköinen implantti on auttanut jo useita alaraajahalvaantuneita kävelemään

Katkenneisiin hermoratoihin kytketään lihaksille käskyjä antavat johtimet ja jalat alkavat toimia.

Kasvain halvaannutti pikkupojan navasta alaspäin – liikunnasta tykkäävä 9-vuotias treenaa sitkeästi, jotta oppisi taas kävelemään

Jalkapallo on Eemi Laurilan lempiharrastuksia, ja joka päivä hän tekee töitä pystyäkseen joskus vielä kävelemään sen perässä

Suomalainen älyneula voi parantaa merkittävästi leukemialasten hoitoa – Euroopassa odottavat satojen miljoonien markkinat

Jo kymmenisen vuotta kehitetty tamperelaisyrityksen älykäs neula on jo valmis tuote ja kliinisesti testattu. Lääkäreiltä hyvä vastaanoton saaneen keksinnön uskotaan olevan markkinoilla vielä tämän vuoden aikana.

Suomalaisfirma kehitti pikatestin vaarallisen punkkitaudin toteamiseen: neuroborrelioosin havaitseminen voi helpottua

Siilinjärveläisen Reagenan valikoimassa on jo pikatestit puutiaisaivokuumeen ja myyräkuumeen toteamiseen.

MOT: Kivulias ja huonosti tunnettu aivosairaus yleistyy Suomessa – "Keskellä yötä hän heräsi ja huusi suoraa huutoa tuskissaan"

Harvinainen neurologinen sairaus, Arnold-Chiarin oireyhtymä, piinaa yhä useampaa suomalaista. Sairautta tuntevien lääkärien mukaan Suomessa on arviolta jo noin 10 000 Chiari-potilasta.

Kivulias ja huonosti tunnettu aivosairaus yleistyy Suomessa

Tuskalliseen aivosairauteen on vaikeaa saada hoitoa

Venäläinen insinööri tarjoutui vapaaehtoiseksi päänsiirtoleikkaukseen: "Minulla ei ole mitään menetettävää"

Kääntävätkö italialaislääkäri Sergio Canavero ja venäläinen Valeri Spiridonov uuden lehden lääketieteen historiassa? Tämän vuoden joulukuussa Canavero aikoo irrottaa Valerin pään ja liittää sen aivokuolleen ihmisen vartaloon.

Video: A Lesson in Voima – jalat on poissa pelistä, mutta se ei hidasta Kotajan menoa

Ratakelaaja Amanda Kotajan mielestä urheilijan tulee olla vähän hullu. Synnynnäinen selkäydinvamma pitää Kotajan jalat poissa pelistä, mutta se ei ole koskaan hidastanut hänen menoaan. Lajivalintakin oli selvä jo ennen kuin hän oli edes ehtinyt testaamaan kelausta.

Lapsensa menettänyt saa kuulla sammakoita – "Tuntui, että olen mörkö, jonka aikana ei lapsista voi puhua"

Lapsen kuolemaan suhtautuminen on vaikeaa, ja lapsensa menettäneen vanhemman kohtaaminen erityisen haastavaa. Kun Nenne Amnellin Enja-tytär kuoli, hän joutui tukemaan jopa ammattilaisia, joilta haki apua.

Hennan hoitohuoneessa hiljaisuus väistyy, kun suora lähetys alkaa

Keski-Suomen keskussairaalan yhdessä hoitohuoneessa on jo viikkoja majaillut nuori nainen yksin, mutta hiljaista tai tylsää huoneessa ei ole. Jos ukulele ei soi, käynnissä on suora lähetys.

23-vuotias Saara halvaantui selkäydinpunktion jälkeen – lääkärien mukaan syynä oli "psyykkinen vika"

Saara Niemi valmistui sairaanhoitajaksi viime keväänä. Sitten häneltä otettiin selkäydinnesteestä näyte, minkä seurauksena häneltä meni kävelykyky.

Pitkä päätykiekko, joka vei pyörätuoliin

Vaasalainen Tomi Väkelä oli 17-vuotiaana maamme jääkiekon suurimpia puolustajalupauksia ja pelasi myös Leijona-paidassa nuorten maajoukkueen EM-turnauksessa. Ruotsin Sollefteåssa vuonna 1990 pelattu turnaus ja pitkä päätykiekko muutti kuitenkin kaiken. Luistimet vaihtuivat pyörätuoliin.

Suomesta löydetty uusi parantumaton tauti – erityisen yleinen Pohjois-Karjalassa

Turun yliopiston neurologian alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessa on paljastettu uudenlainen, selkäytimen alempia liikehermosoluja vaurioittava sairaus. Tautia esiintyy vain Suomessa, ja se on erityisen yleinen Pohjois-Karjalassa. Hitaasti etenevä ja parantumaton tauti ei lyhennä elinikää.

Finlandia-voittaja Laura Lindstedt suomii kovasanaisesti hallitusta – video

Kirjailija Laura Lindstedt arvostelee kovin sanoin maan hallitusta Finlandia-puheessaan. Lindstedt ei halunnut käyttää puheaikaansa "verbaalisen konfettisateen tuottamiseen", vaan yhteiskuntakritiikkiin. Laura Lindstedtin Oneiron palkittiin tänään kirjallisuuden Finlandialla.

Mitä teet, kun hirvi hyppää tielle? – Mielikuvaharjoittelu voi pelastaa henkesi

Ajoharjoittelu liukkaan kelin radalla on turvallinen tapa opetella liikenteen vaaratilanteita. Aika harva kuitenkaan ylläpitää taitojaan autokoulun jälkeen. Vaaratilanteissa Toimimista voi harjoitella mielessään vaikka ajon aikana.

Kipu kuriin sähkön voimalla?

Kipu kuriin sähkön voimalla?

Maailman ensimmäistä päänsiirtoa yritetään lähitulevaisuudessa

Äärimmäisen riskialttiin leikkauksen ajankohta on sovittu vuoden 2017 lopulle.

Kuusi partiolaista sairastunut aivokalvontulehdukseen Japanissa – suomalaisia ei toistaiseksi sairastunut

Leirin jälkeen aivokalvontulehdukseen on sairastunut skotlantilaisia ja ruotsalaisia partiolaisia.

Pariskunta toi pyörätuolitanssin tuplakultaa Hollannin maailmancupista – video

Pyörätuolitanssi vaatii paljon harjoittelua ja hyvää yhteishenkeä. Onnistuessaan työ vie maailman huipulle.

Kahdelta pyörältä neljälle – moottoripyöräonnettomuus vei Matti Marjamäeltä jalat alta

Onnettomuuteen ei tarvita edes holtitonta kaahaamista tai huonoja olosuhteita. Tämä on Matti Marjamäen sanoman ydin, kun hän kiertää kertomassa omaa tarinaansa siitä, miten hän joutui vaihtamaan moottoripyörän pyörätuoliin.

Ei lisää aivokalvontulehdusta Jääkäriprikaatissa

Sodankylän varuskunnassa ei ole löytynyt lisää aivokalvontulehdukseen sairastuneita. Perjantaina Jääkäriprikaatin työntekijällä todettiin aivokalvontulehdus.

Neliraajahalvaantunut mies liikutti kättään ajatuksensa voimalla

Yhdysvaltalaisen Ohion yliopiston tutkimuksessa mukana ollut neliraajahalvaantunut mies on pystynyt ensimmäistä kertaa liikuttamaan kättään ajatuksen voimalla halvaantumisensa jälkeen.

Vakavasti loukkaantunut olympiavoittaja julkaisi kuvan sairasvuoteeltaan

Selkäydinvamman vakavassa onnettomuudessa saaneen olympiavoittaja Amy Van Dykenin elämä muuttui silmänräpäyksessä.

Selkäydinvamma romahdutti Timon maailman – bloggaaminen sai takaisin kiinni elämään

Seitsemän vuotta sitten Timo Lampi koki elämänsä järkytyksen joutuessaan yllättäen sairauseläkkeelle. Selkäydinvamman vuoksi kivut olivat kovat, mutta mies uskoi vielä jatkavansa työelämässä. Paniikki väistyi vasta, kun elämään löytyi uutta sisältöä bloggaamisesta.

Varusmiehen aivokalvontulehdus säikäytti ihmisiä Hattulan Parolassa

Panssariprikaatin varusmiehellä on todettu vaarallinen bakteeriperäinen aivokalvontulehdus Hattulan Parolassa. Miehen omaiset ja lähimmät palvelustoverit ovat saaneet suojalääkityksen varmuuden vuoksi.

Polion kaltainen halvaustauti sairastuttaa lapsia Kaliforniassa

Testit osoittavat, ettei Yhdysvalloista 30 vuotta sitten kadonnut polio ole palannut. Lääkärit arvelevat, että kyseessä on toinen enterovirusten perheeseen kuuluva virus, jonka tuhoille jotkut lapset ovat biologisesti alttiita.

Mato kalvaa hirvenvasoja Lounais-Suomessa

Tutkituista noin 50 hirvenvasasta hieman yli puolella todettiin aivokalvomatotartunta. Aivokalvomato ei vaikuta hirvenlihan elintarvikekäyttöön eikä se tartu ihmiseen eikä kotieläimeen.

Polio häviää vain rokottamalla

Tänään keskiviikkona vietetään maailman poliopäivää. Vaikka tautia ei ole vielä saatu kokonaan hävitettyä, taistelu poliota vastaan on ollut menestyksekäs. Parissakymmenessä vuodessa tartuntatapausten määrä on kutistunut murto-osaan.

Yhdysvaltain aivokalvontulehdusepidemialle "ei näy loppua"

Viranomaiset epäilevät, että kipulääkkeenä käytetyn steroidin lisäksi muutkin lääkkeet ovat saattaneet levittää aivokalvontulehdusta aiheuttavaa sieni-infektiota.

Yhdysvalloissa aivokalvontulehdus voi uhata jopa 14 000 ihmistä

Pilaantuneita steroidiruiskeita on saattanut saada aiempaa arvioitua suurempi joukko ihmisiä, Yhdysvaltain terveysviranomaiset varoittavat.

Aivokalvontulehdusepidemia käynnisti keskustelun lääkevalvonnasta Yhdysvalloissa

Aivokalvontulehdukseen on kuollut jo 12 ihmistä ja sairastuneita löytyy koko ajan lisää.

Lääkkeen aiheuttama aivokalvontulehdus leviää Yhdysvalloissa

Maanantain aikana Yhdysvalloissa todettiin ainakin yksi kuolonuhri ja yli kymmenen sairastapausta lisää. Aivokalvontulehdus leviää kipulääkkeenä käytetystä steroidipistoksesta.

Halvaantunut metsuri auttaa kohtalotovereita

Vertaistuki ja kokemusten vaihto auttavat äkillisesti vammautuneita eteenpäin elämässä. Joensuulainen Tapani Meriläinen halvaantui metsätyöonnettomuudessa 20 vuotta sitten. Mies on selvinnyt turmasta kohtalotovereiden ja urheilun avulla.

Äänekosken saksi-iskijä mielentilatutkimukseen

Keski-Suomen käräjäoikeus määräsi tänään mielentilatutkimukseen miehen, joka löi vierailulla yllättäin asunnon haltijaa saksilla selkään.

Robottijalat muistuttavat jo oikeita

Robottijalkojen kehittely on edistynyt niin huimasti, että niiden avulla voidaan jo tutkia vauvojen opettelua kävelemään, uutisoi BBC.

Kemin epäilys ei ole aivokalvontulehdus

Kaivolinnan päiväkodissa hoidossa ollut lapsi on saanut rajun yleistulehduksen.

Aivokalvontulehdus kemiläisessä päiväkodissa

Päiväkodissa hoitoa vaatineen kanssa samalla osastolla olleiden lasten vanhempiin on otettu yhteyttä.

Uutta tietoa Alzheimerin taudin ennakoimisesta

Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoitti, että taudin kehittymistä voi ennakoida aivo-selkäydinnesteestä otetuilla näytteillä.

Kiina lopetti sairaaloiden villit kantasoluhoidot

Kiina on määrännyt lopettamaan kaikki kantasoluhoidot ja -tutkimukset, joilla ei ole viranomaisten lupaa. Kantasoluhoitoja käytetään Kiinassa moniin sairauksiin, vaikka tehosta on parhaimmillaankin vain niukasti näyttöä.

Alaselkätatuointi ei tarkoita puudutuskieltoa

Alaselkätatuointien yleistyttyä ovat levinneet myös huhut siitä, että tatuointi estää epiduraalipuudutuksen esim. synnytyksen yhteydessä. Anestesialääkäri tyrmää jyrkimmät väitteet. Tatuoinnin läpi ei voi pistää, mutta silti melkein kaikki tatuoidut saadaan halutessa puudutettua.

MS-tauti on elimistön sisällissota

MS-taudissa elimistö hyökkää aivojen ja selkäytimen kimppuun. Mutta mikä on se mekanismi, joka saa elimistön luulemaan aivoja ja selkäydintä viholliseksi? Avainkysymykseen etsitään vastausta laajimassa koskaan tehdyssä MS-taudin geenitaustaa kartoittavassa tutkimuksessa. Tuloksena on jo merkittävää uutta tietoa multippeliskleroosin taustatekijöistä.

Selkäydinvammojen hoitoa keskitetään TAYSiin

Selkäydinvammojen hoito keskitetään yliopistollisiin sairaaloihin Tampereelle, Ouluun ja Helsinkiin. Tavoite on, että selkärankamurtumia hoitaisivat mahdollisimman kokeneet lääkärit ja käytettävissä olisi selkäydinvammoihn perehtynyt teho-osasto.

Selkäydinvammojen hoito kolmeen yliopistosairaalaan

Selkäydinvammojen hoito keskitetään kolmeen yliopistosairaalaan. Helsingin, Tampereen ja Oulun yliopistosairaalat saavat vastuun alkuhoidosta ja potilaiden elinikäisestä hoidosta. Lisäksi sairaanhoitopiireihin tarvitaan paikallisia poliklinikkoja, jotka vastaavat potilaiden tavanomaisesta seurannasta.

Kainuun prikaatin varusmies kuoli aivokalvotulehdukseen

Kainuun prikaatissa palvellut varusmies on kuollut aivokalvotulehduksen aiheuttamaan verenmyrkytykseen.

Mikroelektroniikasta toivoa halvauspotilaille

Eurooppalainen tutkimusprojekti kehittää uudenlaista hermostoproteesiteknologiaa toimintakyvyn palauttamiseksi selkäydinvammasta tai Parkinsonin taudista kärsiville. Suomalaisyritys on hankkeessa mukaan.

Virusperäistä aivokalvontulehdusta liikkeellä

Etelä-Pohjanmaalla on ollut tänä syksynä aiempia vuosia runsaammin virusperäistä aivokalvontulehdusta. Parin viikon aikana tulehdukseen on sairastunut etenkin nuoria. Virusperäinen tulehdus ei ole kuitenkaan hengenvaarallinen.

Virusperäistä aivokalvontulehdusta Kokkolassa

Kovaa päänsärkyä ja aivokalvontulehdusta aiheuttava enterovirus leviää Kokkolan seudulla. Parin viikon aikana Kokkolan terveyskeskuksen päivystykseen on tullut päivittäin useita kymmeniä puheluja.

Etelä-Karjalassa on hoidettu tänä kesänä yksi enterovirustapaus

Virus aiheutti potilaalla lievän aivokalvontulehduksen. Kyseessä oli sama virus, joka on levinnyt Suomessa epidemian kaltaisena. Etelä-Karjalassa ei epidemiaa kuitenkaan ole havaittu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle